|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Jak bezpiecznie wyczyścić charmsy
ze szkłem Murano, srebrne "kółka" (nie wiem jak fachowo się nazywają) przy charmsach mimo, że od bardzo dawno nie używałam bransoletki są jakby przybrudzone. Tak samo zresztą jak i cała bransoletka (srebro).
Czym (najlepiej domowy sposób) to wyczyścić aby wyglądało jak nowe? Chodzi mi zwłaszcza o charmsy ze szkłem Murano, tak aby nie uszkodzić i nie zarysować. Jeśli ma to jakieś znaczenie to jest to oryginalna biżuteria Pandory. Niestety srebro strasznie pociemniało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jak bezpiecznie wyczyścić charmsy
Srebro też "wietrzeje", nawet jeśli nie nosisz.
Jeśli to rzeczywiście czyste srebro, to może pomóc kąpiel w szklaneczce coca cola, czyściłam tak kiedyś medaliki. Z domowych sposobów jeszcze soda oczyszczona (albo proszek do pieczenia) na ściereczce/patyczku kosmetycznym .
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak bezpiecznie wyczyścić charmsy
Wyczyściłam bransoletkę (również oryginalna z Pandory) wraz z charmsami przy pomocy roztworu sody i wody.
Bransoletka doczyściła się świetnie, niestety srebro przy charmsach niekoniecznie. Dalej jest takie matowe i jakby lekko przybrudzone. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:43.