|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki powinien być tytuł nowej części wątku? | |||
| Biegam żwawo,piję soczek,mamo moja mam już roczek! |
|
2 | 10,00% |
| Narozrabiam, wejdę wszędzie,znowu mama śmiać się będzie |
|
1 | 5,00% |
| Kupa tu, Kupa tam! Mamo, mamo chodzę sam! |
|
0 | 0% |
| Chodzę, biegam i raczkuje Mama guzy opłakuje |
|
0 | 0% |
| Jem jajeczko, chodzę ładnie,ale gadam wciąż nieskładnie |
|
2 | 10,00% |
| Jestem sobie mały zbój, każdy kącik będzie mój |
|
2 | 10,00% |
| Mamy guzy i siniaki- takie szybkie z nas roczniaki |
|
0 | 0% |
| Chodzę tu, zaglądam tam, słuchajcie wszyscy: roczek mam! |
|
0 | 0% |
| Mamo, tato jest lato! mam już roczek i co wy na to |
|
0 | 0% |
| Jedna świeczka na torcie... nasze skarby kończą roczki |
|
0 | 0% |
| Kończę okres niemowlęcy a zaczynam już dziecięcy |
|
4 | 20,00% |
| Jem banana,mięsko gryzę, zmieniam się już w małą pyzę |
|
0 | 0% |
| Świeczkę na torcie dmuchamy, pierwszy rok na tym świecie już za nami |
|
0 | 0% |
| Coraz więcej zębów mam, czas na torta- rok już mam |
|
4 | 20,00% |
| Mama daj mi schaboszczaka, w końcu w domu masz roczniaka! |
|
5 | 25,00% |
| Głosujący: 20. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2611 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: PO CO SPAĆ? PO CO JEŚĆ? LEPIEJ SIĘ PRZY MEBLACH PRZEJŚĆ -mamusie lipiec-sierpie
Hej
![]() Wstałam przed 8 z mężem. Ale półprzytomna..nawet kanapek z talerza nie miałam mocy ruszyć, a i mlemlać ziapą mi się nie chciało Olek budził się ze 3 razy..niby nie jakoś strasznie dużo, ale położyłam się po północy, więc krótkie drzemki mi zafundował.Wczoraj późnym wieczorem robiłam marynatę do karkówki na grilla i mąż mi pomógł z truskawkami, odszypułkował i pomroziłam w woreczkach po 20 szt. dla Olusia Truskawki wczoraj wieczorem kupiliśmy po 3zł za kg.. mogłam brać więcej, bo całkiem smaczne i do mrożenia za tę cenę..no tylko brać!.. Dzisiaj muszę jeszcze filety z kurczaka do szaszłyków pociachać i też wsadzić w jakąś marynatę. A popołudniu za jakieś ciacho się zabrać i wciąż myślę czy porywać się na biszkopt ![]() Surka moja chrześnica ma 2 lata i 1,5 mca i waży coś ok. 9kg. (Moja druga chrześnica 15 miesięczna już dawno ją z wagą przegoniła)..Robili jej specjalne badania, do Wrocławia jeździli do jakiejś kliniki i wygląda na to, że taki jej urok.. rodzice bardzo szczupli, mama do tego niziutka, więc i córa duża i ciężka nie będzie.. ona do każdego dziecka w swoim wieku wygląda na młodszą.. drobna calineczka, ale wesoła i jakby miała motorek w doopce Może Lila taka ma być i już ![]() Agrafka za usg..a powiedz mi jak wygląda takie badanie, ile trwa? czy jest bardzo krępujące? bo jak sobie pomyślę, to dla mnie chyba badanie ginekologiczne mniej peszy i jeżdżenie głowicą po cycach i zwłaszcza jak u nas głównie leakrze faceci się tym zajmują.. tyle razy miałam iść i jakoś nie mogę się przemóc Czy któraś wśród nas jeszcze nie była na usg piersi?? Pierwsze powinno się robić jakoś ok. 25 r.ż.? To ja się nieco spóźniłam ![]() ---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Miszka fajnie, że tańce skakańce udane Myszka rozumiem i jeszcze raz dziękuję
|
|
|
|
#2612 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: PO CO SPAĆ? PO CO JEŚĆ? LEPIEJ SIĘ PRZY MEBLACH PRZEJŚĆ -mamusie lipiec-sierpie
A u nas niefajna noc, Artek poszedł spać dopiero o 22, wstał o 4 i się zaczął bawić, dałam mleko i uspałam, ale wstał już o 6.30 :/
Rano, a ja jestem zmęczona... |
|
|
|
#2613 | |||
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46788777]A u nas niefajna noc, Artek poszedł spać dopiero o 22, wstał o 4 i się zaczął bawić, dałam mleko i uspałam, ale wstał już o 6.30 :/
Rano, a ja jestem zmęczona...[/QUOTE] Ja tez i najgorsze ze nie kupiłam kawy....... Cytat:
i kciuki za cytologieCytat:
super ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Szanuje ze ktoś nie lubi grilla :P ale jak to możliwe,no jak!? ![]() Dzoanale wyżereczka Ci sie zapowiada Zazdroszcze az mi żołądek skręca :PMnie czeka samotny weekend z Laurą .Pełen nauki no i jutro wyprawa do szkoły......Ale w srode bedą juz 4 tygodnie do powrotu Tza.
|
|
#2614 |
|
Zakorzenienie
|
A my pospałyśmy prawie do 8. Coś tam koło 3 i 5 było karmione, ale tak na śpiocha, że nawet nie pamiętam dobrze. Teraz gotuję jajka śniadanie dla mnie, Małgosi i Kuby bo weekendami on jest u nas. Już 9 a ja w polu, a mam tyle sprzątania i jeszcze do szpitala chcę jechać.
Jutro moja siostra przylatuje. Miała planowo przyjechać w czw bo na koncert idziemy (choć się wahamy czy mamy nastrój), ale kupiła bilet na jutro i jutro będzie. Straciła trochę kasy bo kupuje najtańsze bilety więc przebukować się nie da, one po prostu przepadają, ale już wytrzymać nie mogła.
|
#2615 |
|
Wtajemniczenie
|
DZOAN mi badanie robił tata naszego przyjaciela, więc bardzo dobrze się znamy i ani trochę nie byłam skrępowana.
Siadasz na kozetke, kladziesz się na plecy, ręce pod głowę, lekarz nakłada żel na piersi i sprawdza od pach i piersi. Pielęgniarka zagaduje. A on więcej w monitor patrzy. A zresztą przecież to lekarz i ogląda tego pełno idź Kochana. Lepiej dmuchać na zimne.Skierowanie bierzesz od gina. Sent from my GT-I8260 using Wizaz Forum mobile app
|
#2616 |
|
Zakorzenienie
|
DZOAN ale wyżerka się Wam szykuje
![]() MELA a co to za koncert? Zobaczycie jaka będzie sytuacja ale myślę, że wyrwać się na chwilkę też nie zaszkodzi. Przecież szaleć nie musicie. MISZKA ale super z tym tańcem to jak już będziecie wywijać to poproszę o filmik co do soków w kartonie to nie wiem. Kupiłam mały taki ostatnio ale tylko ze względu na rurkę bo chcę sprawdzić czy Igi chętniej będzie pił przez rurkę niż z butelki. ROCKY czas zleci szybciutko ![]() SURKA jeszcze odnośnie wagi. Syn szwagierki ma prawie 6 lat, a waży 18,5 kg. Je bardzo ładnie, ale jest tak ruchliwy, że wszystko spala. Ostatnio na badaniach powiedzili mu, że na jego serduszku nie ma w ogóle tłuszczu. Ale mnie głowa boli... Igi się wiercił w nocy, nie mógł spać więc i ja nie spałam.. Wczoraj poszliśmy po sąsiedzku to cioci M. i sprzedaliśmy na chwilkę Igora, a my pograliśmy sobie w badmintona. Może 10 minut graliśmy a ja czułam się jak sapiący słoń. W dodatku babci wczoraj rano zrobili badania, miały być w poniedziałek ale babeczka z laboratorium zadzwoniła, że wyniki są okropne i od razu babcie do szpitala mamy zawieźć. Więc sruuu.. babcia jest w szpitalu, który wszyscy ładnie nazywają "mordownią'', "mordorem". Chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego
|
|
|
|
#2617 |
|
Zakorzenienie
|
Mamo Szkrabka-zdrowka za babcie.Domyslam sie skad nazwa szpitala. Moj na Śląsku swego czasu nazywano umieralnią.
Mela-koncert kojarze ale nie pamietam jaki..... Cos mi swita Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Sasiad podprowadzil nam wode na dwie godzinki wiec wykapalam sie i Laure.Nalapalam zapas.W poniedziałek ma byc naprawiona pompa. Nastawilam obiad.Podszykuje a pozniej skoncze bo za pol godz idziemy do ogrodka na drzemke. Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- W menu:kasza gryczana , kulki z mięsa mielonego w sosie i salata ze śmietana ![]() Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#2618 |
|
Konto usunięte
|
Ale Was współczuję z tymi babciami
![]() U mnie nie było inaczej - babcia przepisała mieszkanie na jedną wnuczkę (moją kuzynkę) i tyle ją (kuzynkę) widzieli. Całe życie przy schorowanej już babci zapie.przała (praktycznie dosłownie, moja babcia mieszkała na takim trochę zad.upiu, więc się najeździła do niej nieźle, często codziennie, często w środku nocy...) moja mama, tamci umieli tylko z ryjem wyskakiwać, jak babcia miała pomysły o zmianie testamentu. Szkoda słów, nie utrzymujemy już z żadną rodziną kontaktów. A babci nie ma już z nami piąty rok, a ja nadal tęsknię... |
|
|
|
#2619 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
Ja głupia tak sie wczoraj w przyjaciółki wciągnęłam że siedziałam do 3 rano ;/ piotrek wstał o 5 takze jest fantastycznoe ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2620 |
|
Zakorzenienie
|
Fiazo-to pospalas :P
Perse-tak to w większośći przypadkow z babciami bywa niestetyWysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Laura na razie siedzi w hustawce ale ziewa ![]() Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#2621 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, które nadal kp dzieci z ząbkami - szacun!
Jak mnie Artek ostatnio ugryzł w rękę, to miałam 2 dni ślad. Sądzę, że gdyby mnie tak ugryzł w pierś, szybko bym odstawiła. Dlatego podziwiam Was
|
|
|
|
#2622 |
|
Zakorzenienie
|
Tez podziwiam
![]() Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#2623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46790287]Dziewczyny, które nadal kp dzieci z ząbkami - szacun! Jak mnie Artek ostatnio ugryzł w rękę, to miałam 2 dni ślad. Sądzę, że gdyby mnie tak ugryzł w pierś, szybko bym odstawiła. Dlatego podziwiam Was [/QUOTE]Mnie Alicja gryzie w szyję, policzki i co tam jej podejdzie pod zęby, ale w pierś nigdy jeszcze nie ugryzła.
|
|
#2624 |
|
Zakorzenienie
|
Chwalę się..!
Kupiliśmy Tourana!!!! ![]() ![]() Nie pisałam z rana, bo nie chciałam zapeszać.. Rano mąż pojechał z moim tatą zobaczyć w mieście obok.. obaj zadowoleni.. elegancko się prezentuje, czyściutki, zadbany.. w środku można powiedzieć jak z salonu.. Facet, który go wystawił jest z forum VW, mój mąż się tam też udziela.. a ogólnie formuowicze nie raz auta sobie sprzedawali i raczej wtop żadnych nie było.. Jak to określił jest pasjonatem tej marki i auto jest wychuchane i to naprawdę widać Cena ciut większa niż inne podobne oferty, ale pasjonaci cenią swoje auta i wkładają w nie troszkę pieniędzy, dlatego czasami warto kupić ciut drożej, ale można powiedzieć pewniaka. Znaczy ciągle mamy nadzieję taką, że co mówił to prawda ![]() Na bieżąco wszystko wymieniał.. Jeszcze na odchodne powiedział 'to auto, to pewniak'..może i szczerze ![]() Ok. południa pojechaliśmy z Olusiem po auto, umowa spisana..jestem współwłaścicielką
|
|
|
|
#2625 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
super.Mój brat ma Tourana i sobie chwali.Wogole ja i Tz tez chcemy takie duze autko bo to naprawde wygoda i komfort.Nie martwisz sie o miejsce jadąc w podróż.
|
|
#2626 |
|
Raczkowanie
|
Hej, ja tylko na chwilę, nie nadrabiam narazie bo gotuję obiad Nikosiowi ale musze się Was poradzić. Bo ja daje Nikosiowi do picia praktycznie wylacznie wodę, czasem rumianek. I wczoraj usłyszałam tekst dlaczego nie dam dziecku soczku. Myślicie że powinnam, źle robię ze pije tylko wodę, zaznaczam że on chętnie ja pije. A owoce mu daje do jedzenia.
Chce w nim wyrobić nawyk ze jak mu się chce pić żeby sięgał po wodę a nie napoje i soki.
|
|
|
|
#2627 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zazdroszcze bo Laura wody nie chce
|
|
#2628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I też chciałabym, żeby w przyszłości sięgał po wodę, a nie słodkie soki. Jedyne co wprowadzę póki co to herbatkę..oczywiście bez cukru I mam w nosie co myślą inni na ten temat i Ty też to olej Ale jestem podjarana autem...a mąż jeszcze bardziej.. poszedł sobie do garażu posiedzieć w furze Wieczorem pojedziemy do moich rodziców i pojeździmy na dużym placu pod cmentarzem A jutro męża mama zobaczy przy okazji grilla. Rocky no własnie..teraz już się nie boimy wakacji..zapakujemy się spokojnie z wózkiem, łóżeczkiem, zabawkami, torbami, parasolem plażowym i co tam jeszcze nam do głowy wpadnie
|
|
|
|
|
#2629 |
|
Zakorzenienie
|
Dzoan a jaki kolor?Rocznik? Diesel czy benzyna? Nie zapomnij fotki dla nas
|
#2630 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
przyszłam sie tylko przywitać, może wieczorem po nadrabiam co u Was. Wczoraj byliśmy na ogródku u mojej przyjaciółki i Łukasz ładnie się bawił w piasku, już nie jadł piachu Wieczorem zasypiał przy jedzeniu kaszy, szybko go ogarnęłam a ten jak na złość zwymiotował na siebie i musiałam całego go przebierać. Akurat męża nie było bo był na imprezie z pracy więc się upociłam. Spał od 21,20 do 4, potem impreza 1,5 h i zasnął o 5,30 i pospaliśmy do 8,20. Byliśmy na zakupach, pospacerowaliśmy, teraz mały kończy drzemkę i tz też oczywiście śpi. Obiad zjedzony (pizza domowa) dla małego łosoś i brokuły są, poprasowałam a teraz chwilę usiadłam. Jak mały wstanie do wyruszamy dalej na dwór.
|
#2631 |
|
Zakorzenienie
|
Rocky 2006, diesel i kolor srebrny..mąż co prawda polował na szary, ale ten srebrny ma wszystko w tym kolorze (listwy itp.) plus przyciemnione szyby z tyłu i super wygląda.. alufelgi też ekstra
|
|
|
|
#2632 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasem soczek pije jak zostanie mi w opakowaniu jak kisiel robię[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46790287]Dziewczyny, które nadal kp dzieci z ząbkami - szacun! Jak mnie Artek ostatnio ugryzł w rękę, to miałam 2 dni ślad. Sądzę, że gdyby mnie tak ugryzł w pierś, szybko bym odstawiła. Dlatego podziwiam Was [/QUOTE]ja mam dobrze, bo mam ochronę- nakładkę, chociaż jak czasami zasypiał to i przez nakładkę czułam jak zakleszczał szczęki Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46788777]A u nas niefajna noc, Artek poszedł spać dopiero o 22, wstał o 4 i się zaczął bawić, dałam mleko i uspałam, ale wstał już o 6.30 :/ Rano, a ja jestem zmęczona...[/QUOTE] współczuję nocy, a jak Twoje dłonie? Lepiej? lubią Wasze dzieci jajecznicę? bo mój nie bardzo, krzywi się jak je, jedynie na chleb jak dam to zje jakoś ale też nie za chętnie. I od kilku dni Łukasz nauczył się wypluwać jedzenie, nie pluje tak, ze wszystko jest brudne tylko po prostu wypuszcza z buzi. Oczywiście ma radochę a ja jestem zła bo mało zjada, reszta na śliniaczku ląduje ---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() i nadrobiłam
|
|
#2633 |
|
Zakorzenienie
|
Stokrotko-u Tza ok.Ciezko jest bo pracuje po 12-16 h ale zadowolony jest bo ma juz bardzo duzo godzin.
Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Ja to jednak jestem twarda sztuka.Sama , w ciąży i z niespelna rocznym dzieckiem.Po powodzi, bez wody, z uciekajacym duzym psem.Ze szkołą do ogarniecia i domem do znalezienia i przeprowadzką przed porodem..... Sama sie podziwiam a moja śp. Ciotka mowila ze jestem mamlasem i nie dam sobie w zyciu rady bo do 2 klasy podstawowki mnie mama prowadzala i odbierala ze szkoly ![]() Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#2634 |
|
Konto usunięte
|
Stokrotka, dziękuję, ostatnio znowu mi się zrobiły ranki, ale szybciej się wygoiły, więc może idzie ku lepszemu
![]() A jajecznicy ja jeszcze nie dawałam, zabierałam się za to, ale nie wyszło. Dzisiaj mu dałam omlet do rączki (kawałeczek), on w ogóle nie uznaje, że to jest jedzenie... Wszystko wyrzuca, a jak mu się podsunie do buzi, to odruch wymiotny. Nie wiem, co mam zrobić ![]() Rocky jesteś super dzielna! Świetnie sobie radzisz!!! |
|
|
|
#2635 |
|
Zakorzenienie
|
Rocky i ja też tak o Tobie myślę..jak teraz sobie ze wszystkim radzisz, to już nic nie będzie Ci straszne
Perse mnie Olek przy pierwszych ząbkach podgryzał..a może nawet nie podgryzał, a twarde dziąsła mi pierś rysowały.. teraz ma 6 i żadna podobna akcja nie miała miejsca.. ![]() ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- Stokrotka Olek 2 razy dostał jajeczniczkę z samego żółtka i smakowała |
|
|
|
#2636 |
|
Zakorzenienie
|
Laura lubi jajecznice i jadla juz z calego jajka.
Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- Spala dzis 2 h na dworze Teraz tez sie wietrzymy chociaz niedługo trzeba będzie uciekac przed komarami. Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka
|
#2637 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Serial oglądałam "przyjaciółki" ;p Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#2638 |
|
Zakorzenienie
|
DZOAN wszystkiego najlepszego!! Mi ginekolog powiedział ze po skończeniu karmienia powinno się ust piersi zrobić. Brawa za auto!
MISZKA super ze tance się podobają SAMMI jak panieński? PERSE Igi mnie nie gryzie ![]() MELA powiedz potem jak było na koncercie. Bo ja byłam kilka lat temu i sięzawiodlam..strasznie gwiazdorzyli.. ![]() MYSZKA ja też daje tylko wodę do picia. Czasami dostanie kilka lykow rumianku,miety albo melisy od nas z kubka. Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
|
#2639 |
|
Zakorzenienie
|
MELA też lubię ten zespół
![]() DZOAN gratuluję zakupu masz prezent prawie na urodziny Oby Wam długo służyło i się nie psuło ![]() MYSZKA soczki? Ty się ciesz, że wodę Nikoś pije! Ile bym dała, żeby Igi pił. Nie słuchaj głupiego gadania bo Nikoś je owoce i soczków z cukrem mu nie potrzeba. ROCKY jesteś bardzo twarda sztuka. Jak mam ochotę ponarzekać bo przypominać sobie Ciebie i robi mi się wstyd bo Ty wszystko ogarniasz sama a ja mam pomoc STOKROTKA Łukasz zwymiotował bo za dużo zjadł czy jakiś inny powód? Wiecie co... już nie mam siły się stresować ani wkurzać.. babka w szpitalu jak jej tylko przetoczyli krew dostała takiego powera, że rozniosła prawie oddział. Przeklinała, pyskowała doktorom, jakieś klątwy rzucała na nich, nawet skakała do bijatyki... mama tam dziś siedziała z nią od 12 do 17 to powiedziała, że zachowuje się jak małe dziecko. Grzebie w wenflonie, odpina kroplówkę, potem zmienia częstotliwość tej kroplówki, przy tym przeklina niemiłosiernie... teraz tata ma dyżur do 22... A wiecie co jest najgorsze? Że mam jej geny
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:34.

Olek budził się ze 3 razy..niby nie jakoś strasznie dużo, ale położyłam się po północy, więc krótkie drzemki mi zafundował.
Truskawki wczoraj wieczorem kupiliśmy po 3zł za kg.. mogłam brać więcej, bo całkiem smaczne i do mrożenia za tę cenę..no tylko brać!.. 
za usg..a powiedz mi jak wygląda takie badanie, ile trwa? czy jest bardzo krępujące? bo jak sobie pomyślę, to dla mnie chyba badanie ginekologiczne mniej peszy i jeżdżenie głowicą po cycach i zwłaszcza jak u nas głównie leakrze faceci się tym zajmują.. tyle razy miałam iść i jakoś nie mogę się przemóc

Chce w nim wyrobić nawyk ze jak mu się chce pić żeby sięgał po wodę a nie napoje i soki.