|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 | ||
BAN stały
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Jakie zabawki/gadzety uławtily Wam macierzyństwoną a jakie okazały się kompletną klapą? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4652 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
W ogóle wczoraj uderzyło mnie jakimi ludzie są poczwarami ohydnymi. Tarabanię się do sklepu, tu wózek, tu siata, nogą otwieram sobie drzwi, a ludzie hop hop przede mną wchodzą a ja stoję jak cielę, trzymam te cholerne drzwi i nie wierzę... Tak jakby stwierdzili, że ze specjalną atencją robię im za odźwiernego. Zabawkowym strzałem w dziesiątkę było ostatnio zakupione tamburyno (w Biedronce, jeszcze są, za jakieś śmieszne pieniądze). Ale generalnie większość zabawek jest raczej mało zajmująca. Prym wiedzie: butelka plastikowa, stara komórka, ładowarka, pilot. A, i gazety. Gazety to totalny hit, szczególnie te skrajnie prawicowe, którymi nie wiedzieć czemu zasypują mnie teściowie. Słusznie Kaja robi drąc je z takim zapałem. Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Caillouu Czas edycji: 2014-08-14 o 09:47 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4653 |
Gang Iren
|
No tak jak pisałaś koło 8-9 miesiąca zacznę zaznajamiać z nocnikiem, przyzwyczajać do sadzania na niego. Eryk w kwietniu skończył 2 lata i z odpieluchowaniem porażka. Drze się strasznie jak ma usiąść na kibelek. Nigdy jeszcze nie dał się posadzić.
#4654 |
Zadomowienie
|
U mnie hitem też są gazety. Zwłaszcza te duże. Ostatnio zamawialam paczkę iwypelniona byla pomowanymi torebkami. Uwielbia je. Do tego łyżka i kubek. Uwielbia stukac, wkladac i wyjmowac łyżkę.
Koraliki z bursztynu na zabkowanie, oball mały. Ogólnie to najbardziej interesuje się rzeczami codziennego użytku Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4655 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nocnik - myślę, że spróbujemy, jak Tymek będzie pewnie siedział. Cytat:
![]() Uczycie dzieci pić z kubków niekapków lub z otwartych kubków? Jak idzie? Jakie kubki się sprawdziły? Ja kupiłam niekapek z miękkim ustnikiem, którym Tymek szoruje po dziąsłach. Czasem trochę się napije ale widzę, że bardziej podoba mu się picie ze zwykłego otwartego kubka, tylko cały się zalewa. Podzielcie się wrażeniami, jeśli macie Doidy Cup, bo się nad nim zastanawiam ![]() Czy są już wśród noworocznych dzieci żłobkowicze? Mój Tymek będzie w żłobku od września, będzie miał skończone 7 miesięcy. Na razie planuję 1 - 2 godziny dziennie. Zbiega się to z czasem, gdy wg książek pojawia się lęk separacyjny... zobaczymy jak to będzie. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4656 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja spacerowka z zestawu sama z siebie wazy max 3kg (dla mnie to tyle co nic) i wnoszenie jej z mala na 2 pietro to zaden problem. Sklada sie na plasko wiec miejsca mi nie zajmuje, prowadze ja jedna reka ![]() W spacerowce Ami jezdzi juz ponad miesiac ale w pozycji pollezacej. Cytat:
Cytat:
kupilam ustnik niekapek nuk do serii first choice. Mala trzyma butle za uchwyty i cos tam sobie popija. Ale wieksza frajda to woda ze szklanki ![]() Zlobka nie planuje ![]()
![]() |
#4657 |
Rozeznanie
|
nooo mamusie,nie poznaję-ale tu ruch,musiałam zaległości nadrobić
![]() Kamila też mamy to tamburyno biedronkowe,(a raczej Milka ma ![]() ![]() gadżetów nie mamy-ja z tych minimalistek ![]() nocnikowanie u nas po roczku(marzec-kwiecień,mam nadzieję że wiosna ciepła będzie co by buty szybko schły ![]() ![]() ![]() parasolki nie kupuje bo mam spacerówkę po Milce(mniejszą od Arturowego kompletu) która będzie w sam raz na wyjazdy sklepowe itp.jest lekka,zwrotna i szybko się składa a no i ma regulowane oparcie ![]()
#4658 |
Zadomowienie
|
Ja planuje od razu z kubka nauczyć pić bez zadnych niekapkow. Przemowil do mnie argument, że gdy bede poza domem i nie będzie niekapka dziecko będzie potrafilo z jazdej szklanki się napic.
Uwaga, temat zapalny. Zrobilam dzis zupę dynia ziemniak. Nie smakowała. Doprawilam sobie i uwaga! Taką doprawiona zjadla ze smakiem. W sumie nie dziwie jej sie. Sam ziemniak idynia niby slodkawe ale... jałowe. Więc postanowilam od dzis, że będzie dostawać to samo co my. Owsianke też dziś pochlonela. Aż w szoku byłam. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4659 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() A ja jednak zagaję o rozszerzanie diety. Bo u mnie to temat na topie. Jakie warzywo dać na początek jeśli nie marchewkę? Ile czasu dawać to jedno warzywo? Kiedy mogę dać surowy owoc- banan, jabłko- już? Dziecko w poniedziałek skończyło 6 miesięcy i na razie wprowadzamy sam gluten od poniedziałku. |
![]() ![]() |
![]() |
#4660 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ode mnie linczu nie dostaniesz ![]() ![]()
![]() |
#4661 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zalezy czym doprawione ![]()
![]() |
#4662 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() z surowymi mi się nie spieszy,jakoś nie planuję-samo się natrafi gdy przyjdzie okazja i gotowość ![]()
23.06.2007r Dzień Ojca-Milena ![]() 28.02.2014r Imieniny taty-Artur ![]() Edytowane przez celin10 Czas edycji: 2014-08-14 o 13:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4663 |
Zakorzenienie
|
Ja zaczelam pd marchewki. Podawalam dwa dni i jak bylo wszystko ok to dalam ziemniaka z marchewka. Znowu dwa dni i tak robie caly czas jak daje cos nowego. Potem to dynia, kalafior i rozne kombinacje. Owoce dalam moze dwa tygodnie pozniej niz warzywo. Tylko ze te sloiczkowe dawalam. Surowe jablko do menlania czy nektarynd juz daje (ma 6 miesiecy) dalam tez zielonego ogorka surowego.
---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Tylko ze moje dziecie ostatnio je po pare lyzeczek i zaczyna zabawe w plucie ![]()
#4664 |
Zadomowienie
|
Wrr... napisalam Wam cale zalecenia od lekarki i mi wizaz wykrzaczylo
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Zupy najpierw jednoskladnikowe potem dodawać warzyw. 10 dnia lyzeczka od herbaty kaszy manny blyskawicznej 2razy w tygodniu. Ugotowac oddzielnie i dodać do zupy. Owoc codziennie: banan, śliwka lub gruszka. Po 7 miesiącu oddzielnie ugotowane mięso do zupy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4665 |
Raczkowanie
|
My zaczęliśmy BLW
![]() Co do doprawiania to zamiast soli lepiej użyć ziół, które są i smaczne i zdrowe. Kamila my na razie nocnika nie planujemy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4666 |
Zadomowienie
|
Ziół bym się bała stosować. Chyba, że natke pietruszki albo koperek...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4667 |
Raczkowanie
|
A dlaczego bys sie bala?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4668 |
Rozeznanie
|
The light też się chciałam pytać czym przyprawiłaś bo lepiej dziecka nie przyzwyczajać do słonego. Ono i tak nie zna tego smaku, po prostu jej nie smakowało. Nie wie co to znaczy jałowe. Jak już chcesz podsycić smak potrawy to polecam tak jak tridentina zioła. Bazylię, tymianek, oregano. Można dorzucić do każdej potrawy.
U nas na talerzach dzisiaj była mielona pierś z curry(gotowana w wywarze warzywnym), warzywka na parze i biały ryż. Odpieluchowanie coś mi się wydaje, że Karol bardzo chce się pozbyć pampersa i ostro mi to komunikuje. Przy zdejmowaniu pampersa jest wesoły i spokojny. Kiedy zakładam mu nowy, czysty zaczyna uciekać, kopać mnie, płakać/krzyczeć. Muszę go na siłę trzymać. Przynajmniej raz dziennie robię mu przerwę od pampersa. Ledwo zapnę body i już jest obsikany. Nie jest to jakoś po chwili od wypicia mleka. Więc wydaje mi się, że po prostu czeka na to aż zdejmę mu pampa żeby mógł zrobić siusiu. Spróbuję go jutro posadzić na jakieś misce bo nie kupić jeszcze nocnika i zobaczymy jak zareaguje ![]() konsternacja ja zaczęłam od surowego banana rozszerzanie diety ale najważniejsze to obserwacja zabawki, gadżety Karol ma ich minimum a mimo to najbardziej lubi kable. On ogólnie teraz nie jest zainteresowany zabawkami tylko szuka krzeseł lub blatów i się wspina. Lubi też siedzieć pod stołem. Ogólnie to Karol już stoi. Nie stawiam go. podciąga się sam i stoi. Próbuje się już puszczać ale jeszcze upada
#4669 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Też chciałam pytać czym doprawione? Ja dodaję trochę ziół: bazylia, oregano, tymianek.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4670 |
Zakorzenienie
|
nie, Gosia- nie BLW
![]() ![]()
#4671 |
Zadomowienie
|
Doprawilam bulionem. Gotuje raz na jakiś czas i zamrazam w kostkach warzywny wywar.
Zioła mają swoje właściwości zdrowotne i dlatego balabym się serwowac takiemu małemu organizmowi. Zeby nie zaszkodzic i przede wszystkim nie otruc. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4672 |
Zadomowienie
|
Ponadrabiałam
![]() Ależ tutaj ruch. A co do spacerówek, ja nie kupiłam typowej parasolki. Tylko wózek Lira 4. Jestem mega zadowolona. Zuza póki co jeździ na płasko.
#4673 |
Gang Iren
|
#4674 |
Zakorzenienie
|
ja też mam spacerówkę z zestawu i jestem zadowolona. Może w przyszłym roku kupię coś innego ale jak nie znajdę nic fajnego i lekkiego to dalej będę a zestawową jeździć
#4675 |
Raczkowanie
|
The light zartujesz z tym otruciem prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4676 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Sądzę że koleżanka nie żartuje ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4677 |
Raczkowanie
|
Straciłam wiare, ze to kiedykolwiek nastapi, ale stalo się. Młoda przespala całą noc. 11 godzin.
Odtanczylabym jakis rytualny taniec dziekczynny gdybym tylko takowy znała.
![]() |
#4678 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4679 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() U nas kiedyś były przesypiane noce, ale to już przeszłość. Niech one powrócą ![]()
![]() |
#4680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.