|
|
#871 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pozdrowienia ze Szwecji
Cytat:
może wtedy kiedyś wpadniesz na kawę. Tez jestem nadal zdziwiona jak widzę ich biegających w zimie w deszczu. Normalnie wikingi. I rowniez byłam trochę zestresowana jak pierwszy raz brałam tu chorobowe. Az dwa tygodnie w domu siedziałam. Bez zwolnienia lekarskiego. I tez sie martwilam ze odbije się to na opinii w pracy. Ale nie. To jest fantastyczne tutaj. |
|
|
|
|
|
#872 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zupełnie inne traktowanie pracownika niż w Polsce. A co do kawki to mam nadzieję, że się uda kiedyś wybrać
|
|
|
|
|
|
#873 |
|
Raczkowanie
|
Issabele, wiem o co Ci chodzilo i nie obrazam sie oczywiscie, ja sie wogole malo obrazam
![]() a jakie sporty uprawiacie? co do kawki to powinnysmy zrobic wizazowe spotkanie |
|
|
|
|
#874 | |||
|
Zadomowienie
|
Witam serdecznie
traflilam przypadkiem na wasz watek :9 moge sie przylaczyc? rowniez mieszkam w Szwecji ![]() ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
lepszy rydz niz nic ![]() ---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#875 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do sportów, to jeszcze do niedawna uprawiałam jogę i dość często chodziłam na fitness, no ale tutaj jeszcze się z tym wszystkim nie odnalazłam, choć upatrzyłam sobie siłownię niedaleko mojego mieszkania ![]() Esskapada - Nykoping też całkiem niedaleko Niestety mam właśnie 25 lat więc nici z dodatkowych pieniędzy Choć jak tylko dostane personnumer to i tak mam zamiar się zarejestrować jako bezrobotna, a nóż dostanę jakąś ofertę pracy
|
|
|
|
|
|
#876 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kolezanka mieszka w eskilstunie, przyjechala po studiach architektury, skonczyla szybko sfi i od razu dostala prace i duuuuzo zarabia ale to taka kolezanka nie kolezanka
|
|
|
|
|
|
#877 |
|
Raczkowanie
|
Witaj Esskapada super ze odnalazlas ten wątek. Tak jasne chodziło mi o uchodźców konkretnie.
A co do sportów to na każdą porę roku coś. W lecie biegam na orientację a zimą jeżdżę na nartach - biegowkach. Wiec akurat właśnie zaczynam przygotowywać się do sezonu. A ty? |
|
|
|
|
#878 |
|
Raczkowanie
|
Czesc Esskapada
Masz blisko na lotnisko Ja tu sporo sportu zaczelam uprawiac, po pierwsze bo wszyscy sa tacy aktywni a poza tym inne formy rozrywki sa raczej kosztowne Tez lubie biegi na orientacje, chcialam wystartowac w Sportkullan w zeszlym roku ale nie moglam znalezc 2 naiwnych dziewczyn co by ze mna pobiegly Na biegowkach sie dopiero ucze ale zeszly sezon to moze byly 2-3 wyjscia i po sniegu. A pierwszy sezon glownie na tylku spedzilam, takze nie wiem jak mi bedzie w tym roku szlo heh
|
|
|
|
|
#879 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja w tym roku byłam na Oringen. To takie największe na świecie zawody na bieg na orientację. Nie wiem czy słyszałaś ale jak lubisz ten sport to powinnaś się kiedyś wybrać. Fantastyczna sprawa. W tym roku tylko towarzyszyłam chłopakowi ale w następnym startuje na zawodach tez. Mam nadzieje ze uda mi się tak wycwiczyc ze pobiegne w mojej klasie.Może kiedyś razem pojezdzimy na nartach lub pobiegamy na orientację
Edytowane przez Issabele Czas edycji: 2014-11-05 o 14:13 |
|
|
|
|
|
#880 |
|
Zadomowienie
|
Będzie tylko deszcz... biało!
|
|
|
|
|
#881 |
|
Raczkowanie
|
No jak się rozpadało rano tak chyba już nie przestanie
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#882 |
|
Zadomowienie
|
Pisze, pisze a nie napisalam nic o Sobie
wiec tak:Mieszkam z mezem (od 2 lat maz) w Szwecji 4 lata (maz 7) mamy corke Natalie ktora ma 17 miesiecy dawno temu skonczylam SFI i tak sobie zyjemy, najpierw ciaza, potem mammaledig, teraz jestem na bezrobotnym (teoretycznie ) i prawdopodobnie od stycznia zaczynam prace na bialo mieszkaly niedaleko Nyköping i tak sobie zyjemy
|
|
|
|
|
#883 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy wy też miałyście takie okropne problemy aby dostać Personnumer? Ja jestem w kompletnej rozsypce i nigdzie nie mogę dostać konkretnych informacji. Poszłam zarejestrować się w Skatverket (jeśli piszę błędnie to przepraszam) jako sambo. Powiedziano mi, że mam im donieść jakiś dokument potwierdzający, że jeszcze rok czasu będę miała ubezpieczenie z Polski.. Po czym dzwoniąc do NFZ uzyskałam informację, że nie mogę czegoś takiego dostać, bo - w grudniu tego roku kończę studia, a ubezpieczenie właśnie z tego tytułu było mi przyznane w Polsce. Więc żadnego dokumentu S1 nie dostanę. Powiedziałam to w Skatverket, przedstawiając całą sytuację i mówiąc, że mam tylko EKUZ do końca lutego, na co miła Pani odpowiedziała, że nie ma problemu, coś tam zaznaczyła w papierach i kazała czekać na Personnumer. Dziś po ponad miesiącu czekania się dowiaduję, że oni jednak muszą mieć ten dokument s1 lub E109, i mi powiedzieli, że każde państwo taki dokument ma obowiązek wydać. No to dzwonię do NFZ i rozmawiam z 2 różnymi osobami, i wiem, że nie przysługuje mi taki dokument ani żaden inny
Czy wiecie cokolwiek na ten temat? Czy też wam urząd w Szwecji kazał takie dokumenty dotarczyć?
|
|
|
|
|
#884 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Masz to bardzo dziwne ale pewnie dlatego ze rejestrujesz się jako sambo. Ja jak tu przyjechałam to Perssonnummer dostałam bo miałam prace na biało. Wiec tylko złożyłam papiery o nadanie peselu i umowę. Dwa tygodnie później dostałam list z numerem. Nie wiem jak dokładnie oni ta mają z tym całym sambo ale oni coraz bardziej to utrudniają by nie rzucać peselami na prawo i lewo. Spróbuj poszukać na Poloni info. Jestem pewna ze ktoś ma podobny problem do twojego. Życzę w każdym razie powodzenia. Wiem jak to jest walczyć z urzędami. Tragedia poprostu. |
|
|
|
|
|
#885 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dostalam wszytsko od razu za to jego kolega nie dostal bo wtedy pracowal tylko meza ojciec i za duzo ludzi bylo niby na utrzymaniu ![]() ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#886 |
|
Raczkowanie
|
Esskapada ja czekałam 2.5 roku na przyznanie pobytu. A na końcu okazało się ze likwidują obowiązek rejestrowania się do Migrationsvarket jeśli jesteś z Europy. -.- A dowód zrobiłam na paszport wiec bez żadnego kłopotu tez.
|
|
|
|
|
#887 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
3 dni przed TP byłam robić dowód :-D
|
|
|
|
|
|
#888 |
|
Raczkowanie
|
Ludzie którzy zajmowali się moimi papierami poprostu on mnie zapomnieli a potem zgubili papiery. Gdy się wreszcie zorientowali to okazało się ze zdjęcie dowodu osobistego jest stare bo data wygasła i musze donieść foto nowego. No u tak im to zabrało 2 lata.
|
|
|
|
|
#889 |
|
Zadomowienie
|
Szwedzi mają czas :-D
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#890 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#891 |
|
Raczkowanie
|
No nie śpieszy im się, oj nie
I jeszcze co jeden w urzędzie to mówi zupełnie co innego. Tutaj śnieg, a jak sprawdzałam pogodę w Polsce to dziś w Krakowie było 16 stopni
|
|
|
|
|
#892 | |
|
Raczkowanie
|
To wiem już kogo pytać o specyfiki do włosów w Szwecji
A gdzie można cię znaleźć, Kolaszko? I ile kasujesz za ścięcie długich włosów (możesz odpisać na PW, jeśli to tajemnica )?Cytat:
apple89, a twój chłopak nie ma szwedzkiego obywatelstwa? Kiedy ja się rejestrowałam to załatwiało sprawę i moje ubezpieczenie nie było potrzebne. A jeśli nie ma szwedzkiego obywatelstwa, to chyba zostaje tylko wykupić ubezpieczenie na rok...
|
|
|
|
|
|
#893 |
|
Raczkowanie
|
Ma szwedzkie obywatelstwo więc nie pojmuję dlaczego tak utrudniają sprawę. Już się pytał tej kobiety w urzędzie czy może w takim razie mi wykupić szwedzkie roczne prywatne ubezpieczenie, to mu powiedziała, że to musi być S1 lub E109, mimo, że doskonale ona wie, że w mojej sytuacji nie mogę takich dokumentów dostać, ale rozmowa z nią przypomina ścięta płytę.. 2 innych urzędników powiedziało nam, że w mojej sytuacji nie potrzebuję tych dokumentów, tak więc to chyba tylko widzi mi się pracownika. Tym bardziej, że mam EKUZ ważne jeszcze kilka miesięcy.
|
|
|
|
|
#894 |
|
Raczkowanie
|
Ja dostalam personnummer bez problemu, ale tez musialam miec ubezpieczenie z Polski i maz pisal w urzedzie oswiadczenie, ze bedzie mnie utrzymywal, bo ja nie mialam wtedy pracy. Ogolnie to malzenstwa maja latwiej. Slyszalam o tym, ze oni w ogole chca zniesc personnummbery na sambo, bo duzo ludzi sciaga za duzo znajomych w ten sposob :/
apple89, moze postaraj sie zaczepic na poczatek w jakiejs firmie sprzatajacej aby tylko dali Ci umowe
|
|
|
|
|
#895 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale zajmuje to trochę więcej czasu, a ja już chciałabym zacząć naukę SFI, bo nauka samemu to nie to samo.
|
|
|
|
|
|
#896 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#897 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nauczylam sie podstaw a reszty z tv i poprostu z rozmow ze szwedami
|
|
|
|
|
|
#898 |
|
Rozeznanie
|
Witam Szwedki
również dołączam do waszego grona, w Szwecji przebywam aż rok co do personnumer to ja czekałam prawie pół roku, ale składałam dowody wypłat i jakoś się udało. A SFI zaczynam 20 listopada, zobaczymy jak pójdzie Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#899 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
![]() Ja też zaczynam SFI w tym miesiącu. Z jakich okolic jesteś?
|
|
|
|
|
#900 |
|
Rozeznanie
|
Hej
no to cieszę się że nie będę sama w tej męczarni ja Stockholm dokładnie Slussen. W razie czego będzie kogo pytać o zadania
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.

Ale może taki widok mnie zmotywuje i nawet ja zacznę więcej ćwiczyć.
W Polsce człowiek szedł schorowany do pracy, bo się bał żeby później nie mieć jakiś przykrych konsekwencji.
może wtedy kiedyś wpadniesz na kawę. 

Choć jak tylko dostane personnumer to i tak mam zamiar się zarejestrować jako bezrobotna, a nóż dostanę jakąś ofertę pracy 

Tez lubie biegi na orientacje, chcialam wystartowac w Sportkullan w zeszlym roku ale nie moglam znalezc 2 naiwnych dziewczyn co by ze mna pobiegly
wiec tak: