Dezodorant contra antyperspirant - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-11, 13:33   #1
Rena
Zakorzenienie

Dezodorant contra antyperspirant

Co wolicie używać?? Czy rozróżniacie antyperspirant od dezodorantu?? Czy też to dla Was dwa wymienne słowa??
W społeczeństwie, nawet sprzedawcy w sklepie używają tych nazw na zmianę. Co gorsze robią to nawet producenci. A tym ostatnim jakoś nie mogę tego wybaczyć.
Dla mnie pomiędzy dezodorantem a antyperspirantem jest ogromna różnica. Dezodorant zapobiega zapachowi potu, natomiast antyperspirant zapobiega powstawaniu potu.
Różnica w moim przypadku polega też na tym, że dezodoranty mogę używać bez obaw, podczas gdy antyperspiranty wyraźnie mi nie służą. Jestem osobą, która raczej mało się poci i zneutralizowanie zapachu potu mi wystarcza. Po użyciu antyperspirantów zaczynają się dziać dziwne rzeczy. Pojawia się efekt mokrych pach bez żadnego wysiłku fizycznego czy stresu - czyli antyperspirant działa dokładnie na odwrót, powoduje powstawanie się potu. Jak używam dezodorantu, lub jak nic nie użyje to mokrych pach nie ma. I nie dotyczy to konkretnych produktów tylko ogólnie tak jest.
Wg teorii antyperspirantów powinny one zapobiegać powstawaniu potu miejscowo, a ten pot powinien wydzielać się przez resztę ciała. U mnie tak się nie dzieje.
A jakie są Wasze doświadczenia?? Co wolicie używać?? Jak Wasz organizm reaguje na dezodoranty??? A jak na antyperspiranty??
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-11, 13:41   #2
aferka
Wtajemniczenie

Dot.: Dezodorant contra antyperspirant

Podobnie jak Ty wolę dezodoranty, a to z tego względu, że po antyperspirantach tworzą mi sie pod pachami takie małe, twarde grudki i troche to trwa nim zniknął. Ale też zauważyłam, że producenci używają tych nazw zamiennie i dlatego czytam na opakowaniu jak "to" stosować - gdy czytam, "stosować wyłącznie na skórę pod pachami" - to myślę, że mam doczynienia z antyperspirantem.
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-11, 13:49   #3
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aferka
"stosować wyłącznie na skórę pod pachami" - to myślę, że mam doczynienia z antyperspirantem.
Tak jest napisane także na dezodorancie w sprayu nivea fresh (nawiasem mowiąc mój faworyt) a na pewno jest to dezodorant i z powodzeniem używam nie tylko pod pachy.
Stary 2005-08-11, 13:58   #4
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rena
Tak jest napisane także na dezodorancie w sprayu nivea fresh (nawiasem mowiąc mój faworyt) a na pewno jest to dezodorant i z powodzeniem używam nie tylko pod pachy.
To już nie wiem czym sie kierować w rozpoznawaniu.
Stary 2005-08-11, 14:11   #5
Aneciak
Zadomowienie

GG do Aneciak

[QUOTE=aferka]Podobnie jak Ty wolę dezodoranty, a to z tego względu, że po antyperspirantach tworzą mi sie pod pachami takie małe, twarde grudki i troche to trwa nim zniknął. QUOTE]

te małe twarde gródki to tzw tłuszczaki. Pojawiają się najczęściej wtedy, gdy uzywasz antyperspirantu po depilacji na podrazniona skorę. ja tez to miałam. Od roku mam spokój. Po depilacji poprostu 12 godzinek bez antyperspirantu
Stary 2005-08-11, 14:35   #6
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aneciak
te małe twarde gródki to tzw tłuszczaki. Pojawiają się najczęściej wtedy, gdy uzywasz antyperspirantu po depilacji na podrazniona skorę. ja tez to miałam. Od roku mam spokój. Po depilacji poprostu 12 godzinek bez antyperspirantu
Ale u mnie to występuje niezależnie czy po depilacji czy nie.
A leczyłaś to jakoś?
Stary 2005-08-12, 16:26   #7
Rena
Zakorzenienie

up
Stary 2005-08-13, 16:03   #8
Rena
Zakorzenienie

Nie dajcie sie prosic. Przeciez dezodorant/antyperspirant to cos co uzywa kazdy...
Stary 2005-08-13, 22:24   #9
(karolinka)
Raczkowanie

dla mnie dezodoranty i antyperspiranty to zupelnie inne kosmetyki, ja osobiscie wole uzywac anty-nie pamietam juz jak to juz bylo z dezodorantami...
a co do wypowiedzi Reni, ze po anty ma "mokre pachy"-tak sie ma na poczatku ale jesli uzywalabys ich pare razy z rzedu to zaczynaja "normalnie" dzialac. nie ma nic gorszergo niz nie konsekwentne stosowanie anty bo po przerwach poci sie jeszcze bardziej.
Stary 2005-08-13, 23:13   #10
monyczkaaa
Zakorzenienie

ja od kiedy pamiętam używam antyperspirantów i jestem z nich bardzo zadowolona dezodoranty jakoś mi nie pasują
Stary 2005-08-13, 23:19   #11
Hexxana
Zakorzenienie

GG do Hexxana Wyślij wiadomość przez MSN do Hexxana

Mam ulubiony antyperspirant z Oriflame Silk,testowalam rozne ale z reguly zostawialy plamy na ubraniach i nie potrzebuje w zasadzie nic silniejszego,ale rozgraniczam pojecie antyperspirant/dezodorant.Chociaz od dezodorantow wole mgielki do ciala,tymbardziej na lato sa lepsze dla mnie niz dezodorant-ale moze po czesci dlatego,ze nie trafilam na dezodorant dobry dla mnie,albo mnie dusza,zapach dosc szybko sie ulatnia i w efekcie bardziej zadowolona jestem z mgielek do ciala
Poza tym po niektorych dezodorantach dostawalam uczulenia,skora zaczynala mnie piec i takie rozne sensacje.
Jezeli chodzi o antyperspirant ktorego uzywam to nie zauwazylam aby cos sie dzialo po zastosowaniu go tuz po depilacji,innych nie uzywalam w podobny sposob wiec nie mam porownania i mam nadzieje,ze Oriflame nie wycofa mojej ulubionej kulki
Hexxana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 23:38   #12
an-si:)
Rozeznanie

ja uzywam od kiedy pamietam antyperpiranty i mi sluza
dzialaja tak jak maja dzialac i spelniaja swoja role

pozdrawiam
Stary 2005-08-14, 13:41   #13
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez (karolinka)
a co do wypowiedzi Reni, ze po anty ma "mokre pachy"-tak sie ma na poczatku ale jesli uzywalabys ich pare razy z rzedu to zaczynaja "normalnie" dzialac. nie ma nic gorszergo niz nie konsekwentne stosowanie anty bo po przerwach poci sie jeszcze bardziej.
Mi sie tak dzieje po jakims czasie regularnego stosowania antyperspirantu. Po odstawieniu problem znika. Aha dziewczyny nie myslcie ze ja chce komus wytlumaczyc zeby nie uzywal antyperspirantu - po prostu jestem ciekawa jak jest u Was.
Stary 2005-08-14, 14:03   #14
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hexxana
Mam ulubiony antyperspirant z Oriflame Silk,
ja tez go mialam i dla mnie to dezodorant, na opakowaniu jest napisane dezodorant antyperspirancyjny ale na szczescie dzialania antyperspiracyjnego nie zauwazylam
Stary 2005-08-14, 15:23   #15
destiny666
Wtajemniczenie

GG do destiny666

Ja używam Antidralu i pozatym żadnego dezodorantu oile, że zapachowego w spray'uLub chusteczek antyperspiracyjnych AvonuCo myślicie o takich chusteczkach ( nie tylko tej firmy) ?
destiny666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-16, 18:19   #16
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez destiny666
Ja używam Antidralu i pozatym żadnego dezodorantu oile, że zapachowego w spray'uLub chusteczek antyperspiracyjnych AvonuCo myślicie o takich chusteczkach ( nie tylko tej firmy) ?
Nigdy nie mialam, ale jako osoba majaca pod nickiem status "uzaleznienie" to oczywiscie planuje wyprobowac. Tylko malo ekonomiczne mi sie wydaja...
Stary 2005-08-17, 18:51   #17
Rena
Zakorzenienie

up
Stary 2005-08-18, 20:54   #18
Rena
Zakorzenienie

up
Stary 2005-09-19, 20:36   #19
Rena
Zakorzenienie

up
Stary 2005-09-19, 20:49   #20
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja kiedyś używałam deodorantów, potem antyperspirantów, głównie rexony, która mi dobrze służyła. Ale każdy chyba antyperspirant niszczy ciuchy, zostawia ślady, które potem żółkną...
Więc teraz używam Antidralu i jestem bardzo zadowolona używam go teraz raz na kilka, ok 3-4 dni (jak są upały, to co drugi)
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 20:55   #21
Anulala
Raczkowanie

A JA POWIEM TAK: BEZ ANTYPERSPIRATNA NIE WYCHODZE Z DOMU.Uzalezniłam się chyba od niech bo strasznie źle się czuje jak przypadkiem zapoomnie raniutko posmarowaćDla mnie to częćć higieny.I poprostu nienawiedz,wręcz nie znosze jak ktoś stawia na naturalnośc do tego stopnia że nie uzywa dezydorantów czy antyoerspirantów.Najbardz iej widzi się [a raczej czuje] to w okresie leknim w autobusie czy tramwaju

a teraz przerwa na reklame:
obecnie na mojej pułce w łazience stoi NIVEA dry i jestem bardzo zadowolona,wcześniej miałam rexone i musze powiedzieć że ccałkiem całkiemchyba do niej wróce ze względu na ciekawe zapachy

Pozdrawiam
Anulala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 21:59   #22
Catkin19
Raczkowanie

GG do Catkin19

Ja jakoś nie moge się przekonać do dezodorantu. mam wrazenie, ze wietrzeje ze mnie po kilku godzinach i zaczynam pachnieć nieladnie. Niestety musze spedzać caly dzien poza domem, a nie mam czasu w ciągu dnia, żeby sie gdzies psikać dodatkowo. Teraz mam anty Fa sport active i jest calkiem, calkiem, ale moj ulubiony to rexona (zielona).
Catkin19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 22:21   #23
natii86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Anulala
A JA POWIEM TAK: BEZ ANTYPERSPIRATNA NIE WYCHODZE Z DOMU.Uzalezniłam się chyba od niech bo strasznie źle się czuje jak przypadkiem zapoomnie raniutko posmarowaćDla mnie to częćć higieny.

Ja dokladnie tak samo. Najgorsze tylko ze one robia biale plamy na ubraniach :/
Kupilam sobie teraz przezroczysty w zelu, moze nie bedzie robil plam
natii86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 23:01   #24
justa79
Zakorzenienie

GG do justa79

oczywiście, że odróżniam dezodorant od antyperspirantu, tak samo, jak odróżniam szminkę od błyszczyka używam tych kosmetyków zamiennie, jednego dnia antyperspirant, drugiego dezodorant. antyperspiranty i tak nie hamują u mnie pocenia w 100%, a mają tę wadę, że brudzą na biało. a jeśli chodzi o zapobieganie zapachowi potu, to akurat dezodorant, którego obecnie używam, robi to skuteczniej niż antyperspirant
justa79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 23:08   #25
Hexxana
Zakorzenienie

GG do Hexxana Wyślij wiadomość przez MSN do Hexxana

Cytat:
Napisane przez justa79
oczywiście, że odróżniam dezodorant od antyperspirantu, tak samo, jak odróżniam szminkę od błyszczyka używam tych kosmetyków zamiennie, jednego dnia antyperspirant, drugiego dezodorant. antyperspiranty i tak nie hamują u mnie pocenia w 100%, a mają tę wadę, że brudzą na biało. a jeśli chodzi o zapobieganie zapachowi potu, to akurat dezodorant, którego obecnie używam, robi to skuteczniej niż antyperspirant

Zdradz imie dezodorantu
Chociaz ostatnio mile mnie zaskoczyl dezodorant z Avonu seria Senses Mandarynka
Hexxana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 23:35   #26
justa79
Zakorzenienie

GG do justa79

dezodorant w sztyfcie Epoch Nu Skin - bardzo wydajny, mam go już ładnych parę miesięcy. przez cały dzień czuć tylko jego cytrusowy zapach i nic więcej a antyperspirant mam z Avonu, są dla mnie dosyć skuteczne, tylko bardzo brudzą (nawet ta nowa seria antyperspirantów, która miała z założenia nie brudzić ). teraz mam akurat SSS, który ma opóźniać odrastanie włosków, i o dziwo stwierdzam, że efekty są po nim bardziej widoczne niż po balsamie do ciała o podobnym działaniu. Senses jeszcze nie miałam, ale może się skuszę w ramach kompletowania serii zapachowych
justa79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 23:48   #27
MagJa
Zakorzenienie

Kiedyś, kiedyś jak byłam dzieckiem używałam dezodorantów jako substytutów perfum. Potem doszły antyperspiranty pod paszki, a dla zapachu nadal dezodoranty. Potem dezodoranty zostały wyparte przez perfumy i tak już zostało. Nie kupuję ich wcale Pocę się bardziej niż normalnie, więc dla mnie używanie tylko dezodorantów byłoby bardzo nieskuteczne. Używam zatem Etiaxilu raz w tygodniu na noc, a na co dzień antyperspirantów (najczęściej YR w kremie). Dezodoranty już dla mnie nie istnieją.
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-20, 15:39   #28
Anulala
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natii86
Ja dokladnie tak samo. Najgorsze tylko ze one robia biale plamy na ubraniach :/

moja Nivea[w sztywcie]nie zostawia sladów.Na opakowaniu pisze +skutecznośc, - ślady i naprawde producent nie kłamie
Anulala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-21, 18:28   #29
Hanka20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anulala
moja Nivea[w sztywcie]nie zostawia sladów.Na opakowaniu pisze +skutecznośc, - ślady i naprawde producent nie kłamie
OOo!! To ciekawe, bo dotychczas co jaki antyperspiratnt kupilam, na którym pisalo, ze nie pozostawia śladów, to i tak pozostawiał! Jak na razie moim faworytem wsród antyperspirantów (dezodoranty odpadają) jest Rexona, najlepiej dziala, wg mnie. Uzywam tez czasem Lady SPeed stick, a teraz mam adidasa w kulce i jakos nie bardzo jest, zawiodlam sie na nim! Stawiam na sztyfty

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-21, 18:35   #30
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justa79
dezodorant w sztyfcie Epoch Nu Skin - bardzo wydajny, mam go już ładnych parę miesięcy. przez cały dzień czuć tylko jego cytrusowy zapach i nic więcej
podasz link do kwc?? nie znam i jestem strasznie go ciekawa
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości