|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#661 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#662 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)
Dziękuję za pomoc.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#663 |
|
Raczkowanie
|
Na przyszłość, ginekolog mi dzisiaj powiedział, że można skracać przerwę pod warunkiem, że wystąpiło krwawienie z odstawienia i trwa przynajmniej dzień
|
|
|
|
|
#664 |
|
Raczkowanie
|
Luźny temat
Ile bierzecie tabletki? Jakie są wasze wrażenia?
|
|
|
|
|
#665 |
|
Zakorzenienie
|
Wygodna i niezawodna metoda antykoncepcji, ale mi spadło od niej libido. W maju idę do ginekologa, to poproszę o zmianę i może coś się uda. Poza tym nie cierpię na żadne dolegliwości.
Pod koniec maja będzie rok odkąd biorę tabsy 😊. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#666 |
|
Raczkowanie
|
Ja również odczuwam spadek libido :/ Warto wtedy próbować zmiany tabletek? Bo po za tym jest wszystko dobrze
Ja na tabletkach już 3 lata w tym miałam pół roku przerwy.
|
|
|
|
|
#667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#668 | |
|
Rozeznanie
|
Ja brałam wcześniej 4 lata i zero jakichkolwiek skutków ubocznych , później rok przerwy, cykl szybko wrócił do normy, teraz biorę od miesiąca i co chwilę coś, jakieś krwawienie, tu trochę brzuch poboli, no ale zobaczymy, może się przyzwyczai organizm. Na libido nie narzekam, wręcz przeciwnie
Jedynie co to suchosc pochwy strasznie denerwuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#669 |
|
Raczkowanie
|
Też na początku miałam bóle brzucha i plamienie praktycznie cały miesiąc po pierwszym blistrze ustało
|
|
|
|
|
#670 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#671 |
|
Raczkowanie
|
Średnio ale powoli się przełamuje
widzę, że działają
|
|
|
|
|
#672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#673 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- No to oby było tylko lepiej. ![]() Ja mam nadzieję, ze po moim pierwszym krwawieniu z odstawienia ten lekki niepokój przejdzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#674 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, może któraś z Was posiada taką informację..
Znalazłam USG sprzed roku jak jeszcze brałam hormony wtedy i endometrium było cieniutkie, ale w jajnikach miałam "liczne pęcherzyki", a w sumie przy braniu hormonów chyba nie powinno być ich w ogóle w jajnikach, czy to nie na tym polegają "uśpione" jajniki?
|
|
|
|
|
#675 |
|
Konto usunięte
|
Libido nadal u mnie bardzo wysokie. Plamienia nie było. Komfort super bo dają mi pewność i wcale się nie muszę martwić, bo wiem, że ryzyka ciąży nie ma. Jedynie czasem większą suchość odczuwam.
|
|
|
|
|
#676 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Suchość to jest utrapienie czasami, dobrze, że są te żele. Ważne, że libido jest, ja też się ciesze, że mnie ten skutek uboczny na razie ominął. |
|
|
|
|
|
#677 |
|
Raczkowanie
|
Czy przeterminowane tabletki z żurawiną mogą mieć wpływ na tabletki anty?
Dopiero wczoraj się zorientowałam, że co jakiś czas biorę tabletki z żurawiną, które miały ważność do końca 2016r i zaczęłam się obawiać o ten cykl... |
|
|
|
|
#678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#679 |
|
Rozeznanie
|
Wczoraj zażyłam Ranigast max, a 4,5h później przyjęłam tabletkę anty, sprawdzałam interakcji podobno nie ma, ale dla pewności.. jest ok?
|
|
|
|
|
#680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#681 |
|
Raczkowanie
|
Około 18.30 wzięłam tabletkę, z drugiego tygodnia, po 20 wymiotowałam (raczej nie była to cała zawartość żołądka, przy mocnym kaszlu mnie pociągnęło i nie wiem co z tabletką) . Mam wziąć kolejną? Może być jutrzejsza i skończę blister dzień wcześniej? Czy jak inaczej się zachować? Nie mam rezerwowego opakowania. Biorę mini vibin.
|
|
|
|
|
#682 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#683 |
|
Rozeznanie
|
Znów mam jakąś schizę, może jak się wygadam, to mi przejdzie albo któraś do porządku doprowadzi.
![]() Oczywiście biorę tabletki jak trzeba, nie zażywam nic co koliduje z nimi, nie miałam biegunek, wymiotów, czasami pobolewa mnie żołądek, mam zgagę, ale nigdy nie kończyło to się niczym wymienionym wyżej, dodatkowo partner nie kończy we mnie, a i tak sobie wmawiam, że jestem w ciąży, brawo ja. ![]() Może jak skończę to opakowanie (5 tabsów) i dostanę krwawienie z odstawienia, to mi się ta szajba zmieni. |
|
|
|
|
#684 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście że lepiej się wygadać zawsze trochę ulży. Na pewno będzie wszystko dobrze i krwawienie przyjdzie. Teraz trzeba wyczekiwać, ja jeszcze 4 dni. Razem raźniej
|
|
|
|
|
#685 |
|
Rozeznanie
|
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;60765651]
To już VII część wątku dla kobiet stosujących tabletki antykoncepcyjne [/QUOTE]Nie schizujemy bez powodu, nie doszukujemy się wszędzie ciąży! ![]() Kilka podstawowych informacji: 1. Pigułki właściwie stosowane dają prawie 100% pewności. 2.Czynniki obniżające skuteczność to zbyt duże spóźnienia oraz poważne interakcje z innymi lekami lub ziołami. lista leków mogących osłabić działanie tabletek antykoncepcyjnych: http://www.bezkompleksu.pl/forum.php?f=934&t=8169 tu sprawdzisz interakcje: http://bil.aptek.pl/servlet/interakcje/list w przypadku brania leków obniżających skuteczność tabletek (antybiotyki itd) należy dodatkowo zabezpieczać się przez okres brania leku i 7 dni po skończeniu kuracji ( z uwzględnieniem przerwy!) 4.Pigułki bierzemy codziennie o tej samej porze (różnica 2-3 godz to żadne spóźnienie!) (ilość dni przez które bierzemy tabletki jest zależna od ich rodzaju) 5. Przerwy można skracać, ale nigdy wydłużać! 5. Można przyjąć min. 15 pigułek (tabletki jednoskładnikowe) , a mimo to skuteczność będzie zachowana. (np. w przypadku pominięcia tabletki w trakcie 3. tygodnia można przejść od razu do przerwy) 6. Pigułki działają przez cały cykl - tj. przez okres brania i 7 dni przerwy (jeśli po niej rozpoczniemy nowe opakowanie) 7. Krwawienie z odstawienia może wystąpić każdego dnia 7-dniowej przerwy. (w szczególnych przypadkach- np na początku brania tabletek- może ono wystąpić przed lub po przerwie) wszystkie niezbędne informacje zawiera ulotka! tylko trzeba ją czytać ze zrozumieniem! nie masz przy sobie ulotki? zgubiłaś ją? nic nie szkodzi... w internecie jest dostępna ulotka każdych tabletek, a dodatkowo dostępna jest też UNIWERSALNA ULOTKA linki do poprzednich części: I: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=499691 II: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=542107 III: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=629324 IV: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=637604 V: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=658122 VI: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=709967 Mam pytanie, niedługo zacznę stosować pierwsze tabletki w swoim życiu. Czy jeśli dostanę okres to muszę je wziąć od razu kiedy zacznie się krwawienie, czy np. okres zacznie się o godzinie 9 rano i mogę wziąć tabletkę o 21?? |
|
|
|
|
#686 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
4 dni do końca, czy 4 dni do przyjścia krwawienia? pewnie, że razem raźniej, i pewnie, że przyjdzie.
|
||
|
|
|
|
#687 |
|
Raczkowanie
|
4 dni do krwawienia
|
|
|
|
|
#688 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#689 |
|
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez Mya_93 Czas edycji: 2017-04-19 o 11:19 |
|
|
|
|
#690 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny wiecie coś na temat interakcji biotebalu z anty? W jakimś poście czytałam, że nie jest wskazany, na stronie z interakcjami brak przeciwwskazań, a na jakimś portalu o zdrowiu są odpowiedzi, że nawet wskazane. Jak to jest, wiecie coś?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:30.

widzę, że działają