Padaczka. Czy jej ukrywanie jest oszustwem? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-08-25, 20:05   #121
jagodka8404
Przyczajenie

Dot.: Padaczka. Czy jej ukrywanie jest oszustwem?

Cytat:
Napisane przez paczanga Pokaż wiadomość
15 godzinne prowadzenie samochodu już nie?

Rozumiem z Twojego tłumaczenia, że dopóki nie ba bezpośredniego zagrożenia życia to wszelkiego rodzaju mącenie, ostatecznie bycie szują, itp. jest usprawiedliwione. Ok rozumiem Twój światopogląd i system wartości, choć go nie podzielam.
15 godzinne prowadzenie moze być również niebezpieczne. ALE ustalilismy razem, że zgadzamy się na to.

Naprawdę nie rozumiesz różnicy? Wszystkim to odpowiadało. Wszyscy się zgodzili. Tak jak niektórzy piją dużo alkoholu i narażają swoją wątrobę na chorobę. Ale to jest ich własna wątroba nie moja i wtedy mnie to nie obchodzi.

Natomiast decyzja P nie odpowiadała ani mnie ani mojemu męzowi. W tym wątku również odezwały się również inne osoby, które w takiej sytuacji wolałyby mieć wybór, a nie zdawać się na decyzję P. Podniosło mnie to trochę na duchu.

Ty masz inne zdanie. I tyle.
jagodka8404 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 20:08   #122
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Kiedy skumasz, że nie wiesz czy oni wiedzieli/spodziewali się tej sytuacji?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 20:13   #123
paczanga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jagodka8404 Pokaż wiadomość
15 godzinne prowadzenie moze być również niebezpieczne. ALE ustalilismy razem, że zgadzamy się na to.

Naprawdę nie rozumiesz różnicy? Wszystkim to odpowiadało. Wszyscy się zgodzili. Tak jak niektórzy piją dużo alkoholu i narażają swoją wątrobę na chorobę. Ale to jest ich własna wątroba nie moja i wtedy mnie to nie obchodzi.

Natomiast decyzja P nie odpowiadała ani mnie ani mojemu męzowi. W tym wątku również odezwały się również inne osoby, które w takiej sytuacji wolałyby mieć wybór, a nie zdawać się na decyzję P. Podniosło mnie to trochę na duchu.

Ty masz inne zdanie. I tyle.
Dzieci zdecydowały że chcą narażać własne życie,żeby tatuś i mamusia oszczędzili na hotelu?

Jeśli facet do tej pory funkcjonował dobrze, miał kiedyś atak, to może sam, podobnie jak lekarz prowadzący nie spodziewali się że coś takiego może się pojawić.
paczanga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 20:19   #124
jagodka8404
Przyczajenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85651861]Kiedy skumasz, że nie wiesz czy oni wiedzieli/spodziewali się tej sytuacji?[/QUOTE]

Wiedzieli.

Świadczy o tym:
1. Brak zmartwienia ze strony P i jego żony.
2. Zdecydowana odmowa na odwiedzenie lekarza.
3. Odmówienie zmierzenia ciśnienia , mimo tego że urządzenie było w aucie.
4. Szybkia tłumaczenie się, że to z powodu antybiotyku.
5. Dzień wcześniej nie było mowy o tym, że P jest chory, że bierze lek. Spędziliśmy pół dnia razem.
Stary 2018-08-25, 20:24   #125
f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a
Konto usunięte

Autorko nie potrzebnie się tłumaczysz. To że nie wszyscy się z Tobą zgadzają nie oznacza że wcale nie masz racji. Ludzie są różni i jak widzisz różnie do sprawy podchodzą. A co dalej zrobisz z tą sytuacją, czy ostrzezesz swoich znajomych czy też nie to już jest tylko Twoja sprawa. Zrób jak uważasz za słuszne.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a
Czas edycji: 2018-08-25 o 21:08
f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 20:26   #126
paczanga
Zadomowienie

Cytat:
Wiedzieli.

Świadczy o tym:
5. Dzień wcześniej nie było mowy o tym, że P jest chory, że bierze lek. Spędziliśmy pół dnia razem.
Moja koleżanka z powodu niechcianych bakterii w pochwie jest już od kilku tygodni a na antybiotyku i nie chwali się tym na prawo i lewo (ja wiem bo polecałam jej lekarza), a i o zgrozo była w tym czasie na wakacjach.
Niestety jak widać wszystko opierasz na domysłach, równie dobrze może to być wolno-postępujący nowotwór lub choroba neurologiczna, która do tej pory nie utrudniała funkcjonowania, a np. nie chcieli o tym mówić przy dzieciach ani dzielić się z dr Jagódką.
Stary 2018-08-25, 20:26   #127
patrycjapatib
Wtajemniczenie

A skąd wiesz, że to z tym antybiotykiem to było kłamstwo? Bo przecież na ulotce leku byla taka informacja.
Stary 2018-08-25, 20:29   #128
Konto usunięte

Cytat:
Wiedzieli.

Świadczy o tym:
1. Nie wiesz czy byli zmartwieni. Nie jesteś telepatką, żeby to wiedzieć.
2 i 3. Nie musieli wiedzieć, żeby nie chcieć jechać do lekarza. Też bym nie jechała na polecenie koleżanki, tylko jak bym czuła potrzebę. Zwłaszcza na wakacjach.
4. To, że wtedy zauważyli związek z antybiotykiem nie oznacza, że się tego spodziewali. Tak samo jak ja dostanę zakrzepicy, to pewnie pomyślę, że to od hormonów anty, ale nie jest tak, że spodziewam się tego i tylko czekam na objawy.
5. Nikt ci się nie musi tłumaczyć z zażywanych leków.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 20:33   #129
jagodka8404
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paczanga Pokaż wiadomość
Moja koleżanka z powodu niechcianych bakterii w pochwie jest już od kilku tygodni a na antybiotyku i nie chwali się tym na prawo i lewo (ja wiem bo polecałam jej lekarza), a i o zgrozo była w tym czasie na wakacjach.
Niestety jak widać wszystko opierasz na domysłach, równie dobrze może to być wolno-postępujący nowotwór lub choroba neurologiczna, która do tej pory nie utrudniała funkcjonowania, a np. nie chcieli o tym mówić przy dzieciach ani dzielić się z dr Jagódką.
O, widzisz. Koleżanka poszła z tym do lekarza. A Ty jej nawet go poleciłaś. I to jest normalne.
A P od razu nam powiedział, że do żadnego lekarza nie pojedziemy.
Stary 2018-08-25, 20:36   #130
paczanga
Zadomowienie

Cytat:
O, widzisz. Koleżanka poszła z tym do lekarza. A Ty jej nawet go poleciłaś. I to jest normalne.
A P od razu nam powiedział, że do żadnego lekarza nie pojedziemy.

I to może być dokładnie taka sama sytuacja, a z Tobą nie chcieli się tym dzielić. Wiedzieli skąd ten atak i facet np. odstawił antybiotyk i tyle.

https://imgur.com/gallery/zrCRH

Edytowane przez paczanga
Czas edycji: 2018-08-25 o 20:38
Stary 2018-08-25, 20:42   #131
jagodka8404
Przyczajenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85652141]1. Nie wiesz czy byli zmartwieni. Nie jesteś telepatką, żeby to wiedzieć.
2 i 3. Nie musieli wiedzieć, żeby nie chcieć jechać do lekarza. Też bym nie jechała na polecenie koleżanki, tylko jak bym czuła potrzebę. Zwłaszcza na wakacjach.
4. To, że wtedy zauważyli związek z antybiotykiem nie oznacza, że się tego spodziewali. Tak samo jak ja dostanę zakrzepicy, to pewnie pomyślę, że to od hormonów anty, ale nie jest tak, że spodziewam się tego i tylko czekam na objawy.
5. Nikt ci się nie musi tłumaczyć z zażywanych leków.[/QUOTE]

1. Oczywiście, że wiem, że nie byli zmartwieni. Bo całą drogę planowalismy jak spędzimy wolny czas w słonecznym kraju. W ogóle nie rozmawialiśmy o tym co się wydarzyło.
2. Zaproponowaliśmy podjechanie do lekarza. Nie było żadnych poleceń. P odmówił, no i pojechaliśmy dalej.
4. To możliwe.
5. Właśnie tego dotyczy wątek. Ale jeśli człowiek staje się odpowiedzialny za życie innych to powinien o tym powiedzieć. To co on bierze na co dzień mnie nie obchodzi, ale jeśli ma mieć wpływ na mnie - to i owszem.

Tak jak osoba chora na HIV przez odbyciem stosunku seksualnego powinna zaznaczyć, że ewentualnie moze miec wpływ na życie kochanka. Że ewentualnie moze przyblizyć mu śmierć. A Twoim zdaniem nie musi?
Stary 2018-08-25, 20:50   #132
paczanga
Zadomowienie

Cytat:
5. Właśnie tego dotyczy wątek. Ale jeśli człowiek staje się odpowiedzialny za życie innych to powinien o tym powiedzieć. To co on bierze na co dzień mnie nie obchodzi, ale jeśli ma mieć wpływ na mnie - to i owszem.
Naraziliście świadomie niewinne dzieci na utratę zdrowia i życia, więc jeśli nawet wiedział to jesteście siebie warci. A swoją drogą nawet zwykły ibuprom może powodować ciężkie reakcje anafilaktyczne.
Stary 2018-08-25, 20:52   #133
Konto usunięte

Cytat:
1. Oczywiście, że wiem, że nie byli zmartwieni. Bo całą drogę planowalismy jak spędzimy wolny czas w słonecznym kraju. W ogóle nie rozmawialiśmy o tym co się wydarzyło.
To oznacza, że planowaliście wakacje, a nie że oni nie byli zmartwieni. Można się dobrze bawić na wakacjach jednocześnie będąc zmartwionym. Dlaczego nie ogarniasz, że nie każdy przeżywa wszystko tak jak ty byś przeżywała?
Cytat:
2. Zaproponowaliśmy podjechanie do lekarza. Nie było żadnych poleceń. P odmówił, no i pojechaliśmy dalej.
To niczego nie zmienia. Mógł nie chcieć z miliona powodów, a nie akurat z tego, który sobie wymyśliłaś.
Cytat:
To może ma ci jeszcze dostarczać statystyki wypadków z udziałem pojazdu, którego aktualnie używacie? Bo ma to taki sam sens. Nikt ci się nie musi spowiadać z wiedzy na temat bardzo mało prawdopodobnej reakcji niepożądanej na jakikolwiek lek.
Jak weźmiesz np. ketonal to też będziesz informować znajomych "ej sory nie mogę np. zająć się twoim dzieckiem, bo mogę mieć krwawienie z przewodu pokarmowego"?
Cytat:
Tak jak osoba chora na HIV przez odbyciem stosunku seksualnego powinna zaznaczyć, że ewentualnie moze miec wpływ na życie kochanka. Że ewentualnie moze przyblizyć mu śmierć. A Twoim zdaniem nie musi?
Jak ktoś ma ochotę odpowiedzialnie podchodzić do stosunków seksualnych, to po prostu będzie wymagał dostarczenia aktualnych wyników badań potencjalnego partnera.
Stary 2018-08-25, 21:22   #134
awusia
Zadomowienie

Jestem w szoku.. przeczytalam watek od deski do deski. Nie wiem czy to wina slabej edukacji w tym kraju czy moze naszej specjalnosci -kazdy jest lekarzem. Moj brat ma ciezka padaczke. Przez 30 lat temat jest mi bliski. Tygodnie w szpitalach, kolejkach w przychodni, na oddzialach, tysiace poznanych osob.. zaczyna sie czesto podobnie- utrata przytomnosci, lekarz, eeg itd. nawet gdyby mi ktos w ulotce napisal ze moge dostac napadu padaczkowego czy drgawek po ich zaobserwowaniu chcialabym to sprawdzic. Wakacje to nie jest tylko jazda samochodem, ale: Kapiel w morzu. Chodzenie go gorach. Dyskoteki. Jaki normalny czlowiek po zaslabnieciu potrafi sie super bawic i nie drazy przyczyny zaslabniecia? Wzielam lek, zemdlalam, to odpalam piwo i bawie sie dalej. Niech ktos teraz wezmie moj problem na siebie i mnie zawiezie na miejsce. Tak naprawde trzeba bylo zawrocic i darowac sobie te wakacje. Nie dziwie sie, ze autorka posta ma zal do przyjaciol.. pojechali razem a wszystkie konsekwencje spadly na jedna strone.. nie wiem czy byly jakies szczere rozmowy na wakacjach, ja bym tego nie potrafila zignorowac. Przede wszystkim z powodu braku zaufania i atak na bezpieczenstwo mojej rodziny. Tam byly dzieci! Uwazam, ze nalezy z tymi ludzmi szczerze porozmawiac. Poprosic o wyjasnienie sytuacji i ostrzec innych. Tak! Zaslabniecie to sa konsekwencje dla wszystkich uczestnikow ruchu- jako rodzic chcialabym moc decydowac czy moje dziecko pojedzie samochodem z osoba, ktora dostala wstrzasu po zazyciu antybiotyku(czy co tam twierdza). Z poziomu choroby wezmy juz ta padaczke.. to jest stres. Pogoda, trasa, porazenie halogenami z auta z naprzeciwka-wszystko moze wywolac napad. O tym sie nie zapomina, nawet jak leczysz, jak nie masz ataku od roku.. to jak alkoholik- jest chory na cale zycie. Po prostu nie wsiadasz do samochodu. Nie wiem jak jego zona to ogarnia psychicznie jak on wozi dzieci. Moj brat pada jak warzywo i padaczka go ogarnia calkowicie. Tu nie ma zadnej kontroli..
Droga autorko! Nie wybaczysz sobie jak kiedys cos sie stanie. Wyjasnij ze znajomymi ta sytuacje, szczerze porozmawiajcie. Moze to zmotywuje pana do jakis badan, dzialania lub walki ze swoja choroba. A skoro on tyle pije moze to padaczka alkoholowa nawet..

awusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 21:22   #135
c091e8898908a1b264e2bb88ceb2cf7cf162daf4_5d967d9baaf5e
Konto usunięte

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85652141]1. Nie wiesz czy byli zmartwieni. Nie jesteś telepatką, żeby to wiedzieć.
5. Nikt ci się nie musi tłumaczyć z zażywanych leków.[/QUOTE]

1. Nie wiem, ja po swoich przyjaciołach lub znajomych (na tyle bliskich, żeby z nimi jechac na wakacje) potrafię łatwo poznać, czy są zmartwieni, czy nie, więc może autorka też tę wiedzę tajemną posiadła.
4. Z tym że zakrzepica jest częstym skutkiem ubocznym w przeciwieństwie do utraty przytomności. Gdybyś dostała takiego ataku, umiałabyś powiedzieć od razu, czy występuje jako skutek uboczny na ulotce twoich tabletek antykoncepcyjnych? Chyba że znasz ją na pamięć.
c091e8898908a1b264e2bb88ceb2cf7cf162daf4_5d967d9baaf5e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 21:32   #136
paczanga
Zadomowienie

[1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;85653061]1. Nie wiem, ja po swoich przyjaciołach lub znajomych (na tyle bliskich, żeby z nimi jechac na wakacje) potrafię łatwo poznać, czy są zmartwieni, czy nie, więc może autorka też tę wiedzę tajemną posiadła.
4. Z tym że zakrzepica jest częstym skutkiem ubocznym w przeciwieństwie do utraty przytomności. Gdybyś dostała takiego ataku, umiałabyś powiedzieć od razu, czy występuje jako skutek uboczny na ulotce twoich tabletek antykoncepcyjnych? Chyba że znasz ją na pamięć.[/QUOTE]

Po mnie nawet rodzina nie widzi często czy jestem zmartwiona, to naprawdę zależy od człowieka.
Stary 2018-08-25, 21:34   #137
Hultaj
BAN stały

szkoda że nie chcesz w szczegółach opisać jak to chronologicznie wyglądało tylko na silę usiłujesz przekonać wszystkich do swojej wersji lawirując na potęgę.
Mam wrazenie że połowa tego faceta dostała tej zapaści a druga połowa zajadała się ciastkiem.

Cytat:
to nie znaczy że olal własne zdrowie ale że może np. nie chciał tam jechać z wami.

Cytat:
Cytat:
wiedziałam, że to atak padaczki. P i jego żona do końca utrzymywali, że to reakcja na antybiotyk.
Cytat:
Powiedzieli, że to reakcja na antybiotyk i ze kiedyś , 10 lat temu zdarzyło się cos podobnego w autobusie. Widziałm, że koleżanka była zła całą drogę. Wcale nie płakała ze zmartwienia, była zła że to się wydarzyło.
Cytat:
Rozumiem, że Ty po około 10 -15 sekundowej przejażdce autostradą w Niemczech z takim zemdlonym kolegą po prostu podałabyś mu szklankę wody i pojechałby dalej .
Cytat:
On widzi różnicę. On zupełnie inaczej widzi tę sytuację. Uważa, że nic się nie stało i nie ma o czym mówić.
Cytat:
P i jego żona "jak jeden mąż" wyrecytowali nam to co Ty znalazłaś w Internecie na temat antybiotyku.
dalej mi się cytować nie chce, nie ogarniam tego wątku, gdyby kierowca przy mnie stracił przytomność i samochód przez 15 sekund kierował się sam oraz zesztywniał tak że wystrzelił głową w sufit samochodu nie dałabym się zbyć paplaniem o wakacjach.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 21:37   #138
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez awusia Pokaż wiadomość
Wakacje to nie jest tylko jazda samochodem, ale: Kapiel w morzu. Chodzenie go gorach. Dyskoteki. Jaki normalny czlowiek po zaslabnieciu potrafi sie super bawic i nie drazy przyczyny zaslabniecia? Wzielam lek, zemdlalam, to odpalam piwo i bawie sie dalej. Niech ktos teraz wezmie moj problem na siebie i mnie zawiezie na miejsce.
Nie twój interes jak się bawią na wakacjach inni ludzie.
Cytat:
pojechali razem a wszystkie konsekwencje spadly na jedna strone..
Jakie wszystkie konsekwencje na jedną stronę? Konsekwencje tego, że facet miał w drodze jakiś atak o nieznanej przyczynie, ponieśli wszyscy po równo akurat: przestraszyli się, że mogą mieć wypadek.
Cytat:
Moj brat pada jak warzywo i padaczka go ogarnia calkowicie. Tu nie ma zadnej kontroli..
Facet, o którym mowa w tym wątku to nie twój brat i w ogóle nie wiadomo, czy ma padaczkę.
[1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;85653061]1. Nie wiem, ja po swoich przyjaciołach lub znajomych (na tyle bliskich, żeby z nimi jechac na wakacje) potrafię łatwo poznać, czy są zmartwieni, czy nie, więc może autorka też tę wiedzę tajemną posiadła.[/QUOTE]To super. Gratuluję telepatii. Ja takiej nie posiadam i po mnie nie widać jak się czuję. Ludzie to wiedzą dopiero wtedy, gdy chcę żeby wiedzieli.
Cytat:
4. Z tym że zakrzepica jest częstym skutkiem ubocznym w przeciwieństwie do utraty przytomności. Gdybyś dostała takiego ataku, umiałabyś powiedzieć od razu, czy występuje jako skutek uboczny na ulotce twoich tabletek antykoncepcyjnych? Chyba że znasz ją na pamięć.
Zakrzepicy dostaje w ciągu roku coś około 10 kobiet na 10 tysięcy. To jest według ciebie częsty skutek uboczny?
I co to jest "taki atak"? Gdybym dostała takiego ataku jak ten facet, to wiedziałabym tyle, że dostałam atak nie wiedząc nic o jego przyczynach ale podejrzewałabym leki, które aktualnie biorę. I tyle.
Stary 2018-08-25, 21:47   #139
Hultaj
BAN stały

btw, a po co ty chciałaś mierzyć mu ciśnienie? Nie jesteś lekarzem. Co by ci dała ta informacja ?

---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

Cytat:
Tak naprawde trzeba bylo zawrocic i darowac sobie te wakacje.
fakt, łatwo zrozumieć że żal bylo im wakacji
ale no właśnie, autorka z 1 strony opisuje dramatyczną przygodę, która mogła być wstępem do czegoś naprawdę poważnego, ten człowiek mógł przecież umrzeć na tych wakacjach np., szczegolnie że pił alkohol co wg autorki jest bardzo niekorzystne dla zdrowia
z 2 str szkoda jej było zmarnować wyjazd, wydanych pieniędzy, wynajętego auta, nie chciała narażać dzieci na rozczarowanie spowodowane przerwaniem wyjazdu, więc też pojechali dalej z mężem twardo - udając lub nie, że - jak gdyby nigdy nic i ma pretensje że tamci postąpili tak samo.

Co zmienia ''przepraszam'' w ich wydaniu, albo ''dziękuję za to że mąż prowadził'', znajomy autorki od tego nie wyzdrowieje i tak szczerze to że autorka siedziała nafochana to już byl jej wybór, tak jak tamten kolega zdecydował się olać swój zdrowotny przypadek i sięgnął sobie po browara.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2018-08-25 o 21:50
Stary 2018-08-25, 21:48   #140
paczanga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez awusia Pokaż wiadomość
Jestem w szoku.. przeczytalam watek od deski do deski. Nie wiem czy to wina slabej edukacji w tym kraju czy moze naszej specjalnosci -kazdy jest lekarzem.
(..)Po prostu nie wsiadasz do samochodu.
Tak kolejna Pani doktor, bo ktoś z rodziny zachorował, tym razem nie z obserwacji a diagnozuje przez wi-fi. Rozumiem, że początek Twojej wypowiedzi odnosisz do siebie?
O dziwo osoby ze zdiagnozowaną padaczką pod pewnymi warunkami mogą wsiadać do samochodu i prowadzić.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
btw, a po co ty chciałaś mierzyć mu ciśnienie? Nie jesteś lekarzem. Co by ci dała ta informacja ?

---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

fakt, łatwo zrozumieć że żal bylo im wakacji
ale no właśnie, autorka z 1 strony opisuje dramatyczną przygodę, która mogła być wstępem do czegoś naprawdę poważnego, ten człowiek mógł przecież umrzeć na tych wakacjach np., szczegolnie że pił alkohol co wg autorki jest bardzo niekorzystne dla zdrowia
z 2 str szkoda jej było zmarnować wyjazd, wydanych pieniędzy, wynajętego auta, nie chciała narażać dzieci na rozczarowanie spowodowane przerwaniem wyjazdu, więc też pojechali dalej z mężem twardo - udając lub nie, że - jak gdyby nigdy nic i ma pretensje że tamci postąpili tak samo.
Dodam jeszcze, że tak się martwiła o siebie i rodzinę, że żal im było na nocleg po drodze żeby w bezpiecznych warunkach dojechać i wrócić z wakacji. Aż dziwne, bo było to bezpośrednio po tym jak śmierć zajrzała im w oczy.

Edytowane przez paczanga
Czas edycji: 2018-08-25 o 21:51
Stary 2018-08-25, 21:49   #141
motyla
Zakorzenienie

Autorko, współczuję Ci sytuacji, ja na Twoim miejscu przeżyłabym mini zawał w tym aucie. na pewno nie chciałabym kontynuować znajomości z człowiekiem, który po takim zdarzeniu nie idzie do lekarza i tak beztrosko podchodzi do własnego zdrowia. na pewno powiadomiłabym o tym zdarzeniu każdego, kto pozwala mu wozić autem swoje dziecko, a potem zerwałabym z nim znajomość. bez żadnych skrupułów.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 21:50   #142
Konto usunięte

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85653246]
To super. Gratuluję telepatii. Ja takiej nie posiadam i po mnie nie widać jak się czuję. Ludzie to wiedzą dopiero wtedy, gdy chcę żeby wiedzieli.

Zakrzepicy dostaje w ciągu roku coś około 10 kobiet na 10 tysięcy. To jest według ciebie częsty skutek uboczny?
I co to jest "taki atak"? Gdybym dostała takiego ataku jak ten facet, to wiedziałabym tyle, że dostałam atak nie wiedząc nic o jego przyczynach ale podejrzewałabym leki, które aktualnie biorę. I tyle.[/QUOTE]

1. To nie telepatia tylko empatia, znajomość danego cżłowieka i umiejętnośc odczytywania emocji z twarzy/zachowania. Gdybyś czasem poćwiczyła to może też by ci sie udało. I skąd wiesz, że inni nie widzą, jak się czujesz? Telepatką jesteś? Może widzą, tylko ci o tym nie mówią.

2. Tak, zakrzepica jest na tyle częstym skutkiem ubocznym, że nawet sama go podałaś jako przykład pierwszy z brzegu

Edytowane przez c091e8898908a1b264e2bb88ceb2cf7cf162daf4_5d967d9baaf5e
Czas edycji: 2018-08-25 o 21:52
c091e8898908a1b264e2bb88ceb2cf7cf162daf4_5d967d9baaf5e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 21:56   #143
Hultaj
BAN stały

Cytat:
na pewno powiadomiłabym o tym zdarzeniu każdego, kto pozwala mu wozić autem swoje dziecko
ja też uważam że powinna uprzedzić inne osoby co do ktorych nie chce by one lub ich dzieci z nim jeździły, a głównemu zainteresowanemu powiedzieć że opowiada bzdury i niech się porządnie przebada jeśli jeszcze tego nie zrobił a nie tłumaczy to sobie jakąś reakcją na antybiotyk, bo nawet lekarz nie jest jasnowidzem i bez badań nie ma prawa wiedzieć na pewno co to było przyczyną tego co się stało akurat wtedy, tam, w tamtym aucie;

ale jest różnica opowiedzieć o zdarzeniu i podsumować to że jest/było coś zlego ze zdrowiem kierowcy skoro taki przypadek miał miejsce a co innego rozpowiadać wszem i wobec że ''X ma padaczkę''.
Stary 2018-08-25, 21:57   #144
Konto usunięte

[1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;85653401]1. To nie telepatia tylko empatia, znajomość danego cżłowieka i umiejętnośc odczytywania emocji z twarzy/zachowania. Gdybyś czasem poćwiczyła to może też by ci sie udało.[/QUOTE]Nie wszyscy okazują emocje twarzą i zachowaniem. Albo okazują wtedy, kiedy chcą, a jak nie chcą okazywać, to potrafią to ukryć, albo udawać inne. By posiąść tę wiedzę, nie potrzeba mieć nawet odrobiny empatii.
Cytat:
I skąd wiesz, że inni nie widzą, jak się czujesz? Telepatką jesteś?
Z komunikacji werbalnej. Stąd, że ludziom zdarzało się błędnie zgadywać moje emocje albo usilnie próbować je dostrzec tam, gdzie ich w ogóle nie było.
Cytat:
2. Tak, zakrzepica jest na tyle częstym skutkiem ubocznym, że nawet sama go podałaś jako przykład pierwszy z brzegu
To jest jakaś ironia lub złośliwość? Bo nie kumam celu tej wypowiedzi.
Zakrzepica jest bardzo rzadkim skutkiem ubocznym, a pamiętanie, że znajduje się w ulotce, nie jest żadnym wielkim wyczynem intelektualnym.
Stary 2018-08-25, 22:09   #145
Konto usunięte

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85653511]Nie wszyscy okazują emocje twarzą i zachowaniem. Albo okazują wtedy, kiedy chcą, a jak nie chcą okazywać, to potrafią to ukryć, albo udawać inne. By posiąść tę wiedzę, nie potrzeba mieć nawet odrobiny empatii. Z komunikacji werbalnej. Stąd, że ludziom zdarzało się błędnie zgadywać moje emocje albo usilnie próbować je dostrzec tam, gdzie ich w ogóle nie było.
To jest jakaś ironia lub złośliwość? Bo nie kumam celu tej wypowiedzi.
Zakrzepica jest bardzo rzadkim skutkiem ubocznym, a pamiętanie, że znajduje się w ulotce, nie jest żadnym wielkim wyczynem intelektualnym.[/QUOTE]

Wydaje mi sie że mocno przeceniasz na ile da się grać i udawać emocje.
Niech ci będzie, rzadkim skutkiem jest. Jednak na tyle dobrze znanym że przyszedł ci do głowy jako pierwszy.
Pogrubione - wcale nie to nie dziwi
Stary 2018-08-25, 22:13   #146
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się tam martwię obecnie moim stanem zdrowia z pewnych przyczyn. I wiesz co, też planuje wakacje, rozmawiam o dupie Maryni, bo nie muszę światu tego pokazywać plus siedzenie i martwienie może tylko zaszkodzić.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 22:15   #147
Konto usunięte

[1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;85653706]Wydaje mi sie że mocno przeceniasz na ile da się grać i udawać emocje.[/QUOTE]Tak, wydaje ci się.
Cytat:
Niech ci będzie, rzadkim skutkiem jest. Jednak na tyle dobrze znanym że przyszedł ci do głowy jako pierwszy.
Skąd miałabyś wiedzieć, co mi przyszło pierwsze do głowy? To jest forum internetowe, jest czas na przemyślenie wypowiedzi. Napisałam dokładnie ten skutek uboczny, który pasował do przykładu w dyskusji, bo jest potencjalnie niebezpieczny i jednocześnie tak rzadko spotykany, że rozważanie go w codziennych sytuacjach mija się z celem.
Stary 2018-08-25, 22:19   #148
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;85653401]1. To nie telepatia tylko empatia, znajomość danego cżłowieka i umiejętnośc odczytywania emocji z twarzy/zachowania. [/QUOTE]

Przecież autorka nie jest jego dobrą przyjaciółką, tylko znajomą.

Nawet jeśli, dopóki ci ktoś szczerze nie powie, to nie wiesz, co myśli.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-25, 22:30   #149
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Przecież autorka nie jest jego dobrą przyjaciółką, tylko znajomą.

Nawet jeśli, dopóki ci ktoś szczerze nie powie, to nie wiesz, co myśli.
Zaznaczyłam, że chodzi o mnie i znajomych dorych na tyle, by z nimi jechać na wakacje.

Chodzi mi nie tyle o to że zawsze można emocje odczytać, co o to, że jest to możliwe. A tu widzę odsądzanie autorki od czci i wiary bo powiedziała że coś zaobserwowała i wedle własnego rozeznania sytuacji i osób wyciągnęła wnioski.
I zaraz pojazd że ona nic nie wie, nie może wiedzieć, przesłanek nie ma itd. No sorry ale każdy z nas dokonując oceny świata i zdarzeń robi to filtrując przez własny aparat poznawczy i autorka chyba lepiej tego faceta zna niż my, oraz widziała całą komunikację niewerbalną towarzyszącą zdarzeniu.
Stary 2018-08-25, 22:35   #150
Konto usunięte

[1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;85653976]Zaznaczyłam, że chodzi o mnie i znajomych dorych na tyle, by z nimi jechać na wakacje.

Chodzi mi nie tyle o to że zawsze można emocje odczytać, co o to, że jest to możliwe. A tu widzę odsądzanie autorki od czci i wiary bo powiedziała że coś zaobserwowała i wedle własnego rozeznania sytuacji i osób wyciągnęła wnioski.
I zaraz pojazd że ona nic nie wie, nie może wiedzieć, przesłanek nie ma itd. No sorry ale każdy z nas dokonując oceny świata i zdarzeń robi to filtrując przez własny aparat poznawczy i autorka chyba lepiej tego faceta zna niż my, oraz widziała całą komunikację niewerbalną towarzyszącą zdarzeniu.[/QUOTE]Przecież nie chodzi o to, że w ogóle ma jakieś obserwacje, tylko o to, że podchodzi do nich bezkrytycznie i nie bierze pod uwagę, że mogli udawać albo nie było po nich widać, bo nie mają w zwyczaju pokazywania tego.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości