Odbieranie dzieci za biedę - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-03-03, 18:51   #31
ridja devojka
Zakorzenienie

Dot.: Odbieranie dzieci za biedę

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
https://wiadomosci.wp.pl/jak-psiaki-...3591262754433a

Jak w zalinkowanym artykule, co robić w takich przypadkach.
16 osób ciśnie się w dwóch klitkach, żyją z zasiłków. Ojciec chyba lubi wypić. Najstarsi synowie biorą dopalacze i wagarują. Sąd postanowił 11 dzieci odebrać rodzinie i skierować do opieki zastępczej.

Moje zdanie jest takie, ze te dzieci i tak za późno się odbiera. Gdyby były odbierane maluszki, miałyby szanse na normalne warunki, normalne wzorce pracujacych rodziców i godne warunki życia.

Ale są opinie, ze powinno się pomagać rodzinie, bo dzieciom najlepiej u rodziców. Jak skutecznie pomagać, skoro rodzina dostaje już 8 tysięcy z 500 plus i zasiłków? Ile pieniędzy „zainwestować”, żeby dzieci wyszły na ludzi i nie powieliły losu rodzicow?
Pomaganie to nie tylko dawanie pieniędzy.
Takie rodziny to bardzo często rodzice w ogromnymi deficytami. Moim zdaniem lepiej byłoby nawet dać takiej rodzinie jakiegoś asystenta 24/7 który by ich nauczył życia, w sensie szukania pracy, płacenia rachunków, ogarniania spraw. Ludzie raczej nie są źli bo tak wybrali i chcieli być ujowymi rodzicami. To są zwykle ludzie którzy nie zostali wyposażeni w żadne umiejętności społeczne, mają ogromne braki na każdym poziomie, ich trzeba od nowa socjalizowac. Czy tak późno? Pewnie za późno dla tych dzieci na normalny rozwój ale gdybym miała wybrać taką pomoc na wcześniejszym etapie albo po prostu zabranie dzieci to wybieram 1 opcje

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

Cytat:
Napisane przez fi Pokaż wiadomość
Wiecie co im jestem starsza tym bardziej radykalna w ocenie takich sytuacji. Szczególnie dlatego, że mam do czynienia z patologią, za namową koleżanki ( dziecko mam już odchowane) zgłosiłam się do pracy jako wolontariuszka do świetlicy środowiskowej. Obie pomagamy dzieciom odrabiać lekcje itp. I w sumie to dość fajne zajęcie, dzieciaki się poprzywiązywały, dużo tam FASów, opóźnień intelektualnych, mają ogromne trudności z rozumieniem i nauką, po początkowym szoku juz się do nich przyzwyczaiłam, one do mnie i jest ok, chwilami nawet bardzo fajnie. Ale teraz jestem na 100% przekonana, że dzieci z rodzin patologicznych powinno sie odbierac i to jak najwcześniej, w tych rodzinach nic ale to nic dobrego ich nie czeka, nie prawda, ze z rodzicami będzie dziecku najlepiej. I patologia za nic w świecie nie powinna dostawać 500+ w ostatnich latach nic na nich nie podziałało demoralizująco tak bardzo jak ten program. Rządzący zrobili tym ludziom a własciwie tym dzieciom ogromną krzywdę.
Pomysł sobie że może rodzice tych dzieci byli właśnie takimi dziećmi ale nie trafiły na świetlicę i takie miłe panie wolontariuszki jak ty. Wiele musi się złożyć czynników żeby dziecko z takiego domu poradziło siebie w życiu.

Stary 2020-03-03, 19:02   #32
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez JankaJankowska Pokaż wiadomość
Szajabaja, nie nam racji w tym, ze 13-tki wiedzą, co to antykoncepcja? To zrób sondę. Bo ja jedynie to napisałam.

Nie napisałam, że ona jest JAK 13-latka, bo przeciętna 13tka nie wytrzymałaby zycia w tym zasyfionym barłogu, ot co. Takich się powinno przymusowo sterylziować, a najlepiej izolować od społeczeństwa.
nie rozumiesz.
13-latka stosuje antykoncepcję,bo rozumie że jest za młoda na dziecko, nie może wpaść bo rodzice się wkurzą, wie że do tego wypadałoby być dorosłym itd.
dorosła kobieta o mentalności 13-latki, nie uważa, że jest za młoda na dziecko, rodzicie się nie wkurzą. chce dziecka - to robi sobie dziecko, bo 'już' może. skąd założenie że ta konkretna kobieta nie wie co to antykoncepcja? na pewno wie, ale nie rozumie czemu powinna ją stosować, skoro jest dorosła i może już mieć dzieci.

ona może rozumieć co to antykoncepcja tak samo jak każda przeciętna 13-latka. tylko argumenty które skłaniają 13-latkę do stosowania antykoncepcji są nieaktualne w przypadku dorosłej kobiety.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 19:11   #33
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Być może odbieranie dzieci, sterylizacja itp. są nieetyczne, ale czy w takiej sytuacji...? Nie wierzę, że ktoś, kto nie potrafi nie spłodzić 11 dzieci, jest w stanie utrzymać i wychować choćby jednego człowieka.
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 20:07   #34
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Najstarsi synowie biorą dopalacze i wagarują.
Skąd info?
Widziałam przed chwilą materiał, było, że opieka społeczna twierdzi że matka dba o dzieci - są zadbane, nakarmione i bardzo dobrze się uczą.
?

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Cytat:
"Marzeniem matki jest modernizacja poddasza i stworzenie tam pokoi dla dzieci. Dom należy jednak do teściów, a oni nie wyrażają na taki remont zgody. Kobieta od ponad 20 lat korzysta ze wsparcia gminnego ośrodka pomocy społecznej w Ładzicach: świadczenie 500 plus, zasiłki rodzinny i celowy, miesięcznie dają około ośmiu tys. zł.

Pani Magdalena otrzymała od gminy propozycje innego mieszkania, ale nie przyjęła jej. Swoje dzieci chciałaby wychować w domu rodzinnym. Dla dobra dzieci nie wyklucza także rozwodu z mężem - jeśli ten nie zerwie z alkoholem."
A jakie duże było gminne mieszkanie? Bo przy tylu osobach kluczowy jest metraż. Moim zdaniem gdyby to była klasyczna patola ludzie nie zrobiliby zrzutki (stąd pieniądze na materiały) a strażacy nie zaoferowaliby że zrobią remont/adaptację poddasza.

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Cytat:
Napisane przez JankaJankowska
Oni mają zlew, który wygląta tak jakby srał do niego przez rok olbrzym z gigantycznym rozwolnieniem.
Cytat:
Napisane przez JankaJankowska
Mój tż powiedział dość wrednie, że ją to najlepiej zaszyć, a jak jej się zachce to w (no, nie będę tu kończyć). Ciężko mi powiedzieć, że nie ma racji, bo ma.
Fajnego masz faceta, obrzezywanie i zaszywanie kobiet mu się marzy. Jak już chciałaś wymyslać to powinnaś była walnąć o przymusowej sterylizacji, była kilka lat temu taka głośna sprawa o tym.

Weź skończ trollować.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2020-03-03 o 20:09
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 20:26   #35
_vixen_
Zakorzenienie

Asystenci i pracownicy socjalni zarabiają grosze za prace w trudnych warunkach, nikt za 2.000 zł nie będzie siedział z taka rodzina 24 godziny na dobę i pilnować dzieci i czy rodzice kolejnego nie zmajstruja.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 20:33   #36
JankaJankowska
Raczkowanie

Hultaj, a wiesz, że to sarkazm był? Tak, przymusowa sterylizacja byłaby w takim przypadku bardzo wskazana.
JankaJankowska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 20:42   #37
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Asystenci i pracownicy socjalni zarabiają grosze za prace w trudnych warunkach, nikt za 2.000 zł nie będzie siedział z taka rodzina 24 godziny na dobę i pilnować dzieci i czy rodzice kolejnego nie zmajstruja.
Ano właśnie.
Zresztą w takich koszmarnych warunkach nie bardzo to sobie wyobrażam, gdzie normalny człowiek miałby tam siedzieć?

Pomijając jedno - zobaczcie, ilu znowu ludzi do jednej patologii musiałoby być dodatkowo zatrudnionych
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 21:06   #38
_vixen_
Zakorzenienie

Zrobienie remontu tez moim zdaniem jest takim średnim pomysłem, bo wątpię, ze oni to uszanują. Jak człowiek sam na coś zarobi, to jednak inaczej potraktuje. Oni maja 8 tysięcy dochodu bez pracy, dzieci pewnie w szkole za darmo obiady, w wakacje kolonie. To jest studnia bez dna. Podstawa jest pokazanie dzieciom, ze da się inaczej żyć, bardziej wartościowo, godnie.

I moim zdaniem politycy partii rządzącej doskonale wiedza, jakie są realia, tylko ze hasło nieodbierania rodzinie dzieci za biedę brzmi bardzo nośnie. Sami 5 minut w takich warunkach, w których żyje tamta rodzina, nie chcieli by spędzić, przypuszczam, ze nawet jedzenia czy picia by tam nie tknęli. Ale skazać dzieci na taki żywot w imię populizmu i dokopania nadzwyczajnej kascie, to i owszem.
Stary 2020-03-03, 21:16   #39
triss_k
Zadomowienie

Tyle dorastających i dorosłych dzieci i nawet ścian nie ma komu pomalować? Nikt z dzieciaków nastoletnich nie wpadł na to, że warto byłoby ogarnąć chatę, że koleżanki z klasy żyją inaczej, nie w syfie i brudzie? Dorośli synowie mieszkają na kupie w 18 osób i słuchają jak w nocy pijany ojciec zapewnia im kolejnego braciszka? Jak to nie jest patologia, to ja nie wiem co nią jest.

Edit: właśnie obejrzałam filmik na RMF24: przyszła bratowa pani Magdy na pytanie, czy istniały inne sposoby aby pomóc tej rodzinie: "no pewnie że tak, są asystenci od tego, żeby pomagać, nie tylko udawając(!), ale sumiennie". Po czym kierowniczka GOPSu mówi, że asystent bywa nawet 3 razy w tygodniu u tej rodziny.

Edytowane przez triss_k
Czas edycji: 2020-03-03 o 21:29 Powód: .
triss_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 21:18   #40
Hultaj
BAN stały

Jeśli jedyną winą kobiety jest to że jest biedna czyli nie jest kobietą sukcesu ale dba o dzieci to jak najbardziej powinno jej się zrobić remont i pomóc by ta rodzina żyła razem a nie w biedulu czy zastępczych. Każde dziecko miesięcznie w domu dziecka i tak kosztuje 2 tyś; tutaj są w rodzinie.
Stary 2020-03-03, 21:21   #41
_vixen_
Zakorzenienie

To zrób jej remont, jak tak dba o dzieci. Zadba jeszcze lepiej.
Stary 2020-03-03, 21:26   #42
Hultaj
BAN stały

Cytat:
To zrób jej remont, jak tak dba o dzieci. Zadba jeszcze lepiej.
Po co jesteś wredna. Ludzie z jej wsi chcą im pomóc.
Ciesz się że jesteś zaradna ale zaprzeczanie biedzie czy hejtowanie jej to próby rozgrzeszania własnej bezduszności i braku empatii. Zamiast pomóc łatwiej ci skandować że ktoś sobie zasługuje.
Stary 2020-03-03, 21:30   #43
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Jeśli jedyną winą kobiety jest to że jest biedna czyli nie jest kobietą sukcesu ale dba o dzieci to jak najbardziej powinno jej się zrobić remont i pomóc by ta rodzina żyła razem a nie w biedulu czy zastępczych. Każde dziecko miesięcznie w domu dziecka i tak kosztuje 2 tyś; tutaj są w rodzinie.
nie sądzę że tak dobrze dba o dzieci jeśli odmawia przeniesienia się do innego mieszkania bo "chce wychować dzieci w rodzinnym domu", a żeby zamówić meble potrzebuje pomocy wolontariuszy... pomijając już zupełnie to czy jedna matka jest w ogóle w stanie zadbać o 14! dzieci.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 21:31   #44
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
No ale mi chodzi o zainwestowanie w takich pracowników, bo to pewnie i tak finansowo się bardziej opłaca niż umieszczanie dzieci w placówkach.
Stary 2020-03-03, 21:33   #45
triss_k
Zadomowienie

Swoja drogą to super ten "rodzinny dom", skoro dziadkowie nie wyrażają zgody na remont, żeby wnuki miały odrobinę lepiej.
Stary 2020-03-03, 21:37   #46
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Ciesz się że jesteś zaradna ale zaprzeczanie biedzie czy hejtowanie jej to próby rozgrzeszania własnej bezduszności i braku empatii. Zamiast pomóc łatwiej ci skandować że ktoś sobie zasługuje.
może ksiądz kazał, bo to wstyd żeby mieszkance, parafiance dzieci odebrali. W całej Polsce o tym mówią a dla takiej niewielkiej społeczności to stygmatyzujące.

Jakoś wcześniej nikt nie miał na to chęci.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 21:37   #47
motyla
Zakorzenienie

Cytat:

pewności nie mam, ale nie wierzę, że bieda jest jej "jedyną winą". ta kobieta spłodziła 17 (chyba?) dzieci z bezrobotnym alkoholikiem (w sumie to nie wiadomo, czy wszystkie jego) i pozwala, aby te dzieci mieszkały pod jednym dachem z tymże alkoholikiem. sama nie potrafiła tym dzieciom nawet łóżek ogarnąć, potrzebowała do tego pomocy z zewnątrz. przyznała, że na jedzenie idzie im 100zł dziennie, o ile dobrze pamiętam, co miesięcznie daje 3000zł. oni dostają niecałe 8 tysi. i ona nie potrafiła sama kupić im łóżek? sorry. ale czasem sama miłość nie wystarcza. szczególnie, gdy ta miłość nie jest do końca zdrowa.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 21:39   #48
triss_k
Zadomowienie

Znalazłam o dopalaczach:

https://www.youtube.com/watch?v=bVQ18Dg1tNo

Cała afera wzięła się stąd, że matka sama zgłosiła się o pomoc do sądowego kuratora w związku z kłopotami z 3 najstarszymi synami, którzy wagarują i biorą dopalacze.
Stary 2020-03-03, 21:40   #49
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
A „ludzie ze wsi” wezmą odpowiedzialność za dzieci z tej rodziny? Dopilnują edukacji, stosownego ubioru, dbałości o higienę, przekażą właściwe wzorce, ze przynajmniej jeden rodzic wstaje rano u idzie do pracy? Takim ludziom się nie da już pomoc, tutaj chodzi już tylko o te w zasadzie najmłodsze dzieci, tylko one są do uratowania.
Robiąc remont, należałoby sporo dom rozbudować, bo jak to bywa, zapewne niedługo najstarsze dziewczyny zaczną zachodzić w ciąże. Tez „ludzie ze wsi” będą im pomagać?

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2020-03-03 o 21:44
Stary 2020-03-03, 21:45   #50
motyla
Zakorzenienie

poza tym niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, ale ci najstarsi synowie od dopalaczy to chyba nadal tam na tej całej kupie mieszkają? no to już w ogóle super. ojciec na bombie, najstarsi bracia po dopalaczach, to tylko czekać, który najpierw chałupę podpali.
kobieta sobie ewidentnie nie radzi. co mają wysłać im tam pomoc 24-godzinną? asystenta, który z nimi zamieszka i będzie chałupę ogarniał? bez jaj.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 22:07   #51
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
co mają wysłać im tam pomoc 24-godzinną?

Lokaja najlepiej.

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Najlepsze co można zrobić to wyrwać dzieci z tej patologii - od ojca alkoholika i braci z zadatkami na narkomanów. Nie mówię, że na zawsze. Jeżeli ta rodzina miałaby przetrwać, to trzeba potężnej roboty nad dorosłymi i ich chęci zmiany sposobu życia. Czy to realne ? Póki co wyrwanie stamtąd dzieci to byłaby jedyna sensowna pomoc dla nich, a nie dosypywanie pani Magdzie kolejnych pińcetek kiedy ona tak naprawdę nie wie co z nimi zrobić; pewnie mąż jej to zabiera na przepicie.
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 22:45   #52
fi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

[/COLOR]Pomysł sobie że może rodzice tych dzieci byli właśnie takimi dziećmi ale nie trafiły na świetlicę i takie miłe panie wolontariuszki jak ty. Wiele musi się złożyć czynników żeby dziecko z takiego domu poradziło siebie w życiu.

NIe oszukujmy się wolontariusze mają nikły wpływ na te dzieci, z bardzo wielu przyczyn, wiele z tych dzieci wymaga bardziej fachowej pomocy, terapii, intensywnej pracy. Kilkoro dzieci ma FAS, inne mają też różne "defekty" opóźnienia, nie wiem jakie, nie zostały nigdy zdiagnozowane. Z dziećmi nikt nie pracuje, my tylko odrabiamy lekcje a czasami to syzyfowa praca. Dzieci mają ogromne problemy z koncentracją i zapamiętywanem. Przyniosłam kiedyś puzzle po moim dzieciu, różne od tych bardzo prostych do bardziej skomplikowanych - nikt się nimi nie interesował więc rozłożyłam pokazałam jak się układa - nikt nie chciał - to nudne, lepsze TV, to trudne = tak okazało się, że dzieci nie potrafiły poskładać ich puzzli i się szybko zniechęciły. Ja ze swoim dzieckiem czytałam stosy książeczek, układanek, dopasowywanek, klocków czy to drewnianych, plastikowych, metalowych, tu krówka robi mu tam kurka koko. Z tymi dziećmi nikt nic nie robił one po prostu były.
Czytamy tekst - dziecko nic nie rozumie, jeszcze raz, nie potrafi podać sensu przeczytanych paru zdań. I tak wkoło.
Tabliczka mnożenia - tłuczemy cały rok, efekt mierny
Dzieci w świelicy uczą się przygotowywać posiłki, są dyżury, gotują zupy, obierają ziemniaki itp. jest pretensja ze strony rodzica, że robią z dziecka kuchtę...
Dzieci nie potrafią zawiązać butów...

takimi przykładami można wypełnić grubą książkę

dlatego uważam, że lepiej ze zabrać z patologicznej rodziny
wtedy jest jakaś szansa, że z dzieckiem ktoś popracuje, pokarze świat, wytłumaczy, w swoich rodzinach one SĄ i tyle, obserwują tylko zachowania patologiczne, bierność, używki, otępienie, gapienie się w TV....
Stary 2020-03-03, 22:53   #53
Milennka03
Zakorzenienie

Ta kobieta ma dopiero 40 lat.Przy dobrych wiatrach może być jeszcze kilka razy w ciąży o ile stan zdrowia jej pozwoli.To przerażające.

a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle

-fasolinno-

siestowo

Milennka03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 23:00   #54
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez fi Pokaż wiadomość
NIe oszukujmy się wolontariusze mają nikły wpływ na te dzieci, z bardzo wielu przyczyn, wiele z tych dzieci wymaga bardziej fachowej pomocy, terapii, intensywnej pracy. Kilkoro dzieci ma FAS, inne mają też różne "defekty" opóźnienia, nie wiem jakie, nie zostały nigdy zdiagnozowane. Z dziećmi nikt nie pracuje, my tylko odrabiamy lekcje a czasami to syzyfowa praca. Dzieci mają ogromne problemy z koncentracją i zapamiętywanem. Przyniosłam kiedyś puzzle po moim dzieciu, różne od tych bardzo prostych do bardziej skomplikowanych - nikt się nimi nie interesował więc rozłożyłam pokazałam jak się układa - nikt nie chciał - to nudne, lepsze TV, to trudne = tak okazało się, że dzieci nie potrafiły poskładać ich puzzli i się szybko zniechęciły. Ja ze swoim dzieckiem czytałam stosy książeczek, układanek, dopasowywanek, klocków czy to drewnianych, plastikowych, metalowych, tu krówka robi mu tam kurka koko. Z tymi dziećmi nikt nic nie robił one po prostu były.
Czytamy tekst - dziecko nic nie rozumie, jeszcze raz, nie potrafi podać sensu przeczytanych paru zdań. I tak wkoło.
Tabliczka mnożenia - tłuczemy cały rok, efekt mierny
Dzieci w świelicy uczą się przygotowywać posiłki, są dyżury, gotują zupy, obierają ziemniaki itp. jest pretensja ze strony rodzica, że robią z dziecka kuchtę...
Dzieci nie potrafią zawiązać butów...

takimi przykładami można wypełnić grubą książkę

dlatego uważam, że lepiej ze zabrać z patologicznej rodziny
wtedy jest jakaś szansa, że z dzieckiem ktoś popracuje, pokarze świat, wytłumaczy, w swoich rodzinach one SĄ i tyle, obserwują tylko zachowania patologiczne, bierność, używki, otępienie, gapienie się w TV....
Żebyś ty wiedziala, jak ja cię doskonale rozumiem...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-03, 23:06   #55
fi
Zadomowienie

Matko pokażę pokaże, nie chodzi o karanie
Stary 2020-03-03, 23:57   #56
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Pomaganie to nie tylko dawanie pieniędzy.
Takie rodziny to bardzo często rodzice w ogromnymi deficytami. Moim zdaniem lepiej byłoby nawet dać takiej rodzinie jakiegoś asystenta 24/7 który by ich nauczył życia, w sensie szukania pracy, płacenia rachunków, ogarniania spraw. Ludzie raczej nie są źli bo tak wybrali i chcieli być ujowymi rodzicami. To są zwykle ludzie którzy nie zostali wyposażeni w żadne umiejętności społeczne, mają ogromne braki na każdym poziomie, ich trzeba od nowa socjalizowac. Czy tak późno? Pewnie za późno dla tych dzieci na normalny rozwój ale gdybym miała wybrać taką pomoc na wcześniejszym etapie albo po prostu zabranie dzieci to wybieram 1 opcje
No wybacz, ale ludzie pracujący nie są instytucją charytatywną. A taki asystent to powinien godnie zarabiać.

---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ----------

Cytat:
Nawet jeśli jedyna winą tej kobiety jest to, że jest biedna to i tak jako społeczeństwo nie powinniśmy promować robienia sobie, ☠☠☠☠a, [b]16 [/16]dzieci, na które Cię nie stać.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-04, 06:10   #57
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
No wybacz, ale ludzie pracujący nie są instytucją charytatywną. A taki asystent to powinien godnie zarabiać.
Ale o co ci chodzi? Gdzie ja tak napisałam? Właśnie o tym mówię, żeby godnie zarabiał, żeby mu dobrze płacić za kompleksową i stałą pomoc rodzinie na każdym poziomie, zamiast zabierać dzieci i umieszczać je w placówkach.

Bo wiecie, fajnie mówić zabierzcie dzieci. Ale to nie jest recepta na wszystko. One mają już ogromne deficyty a pobyt w domu dziecka to nie są ani wakacje ani namiastka szczęśliwej rodziny. Trzeba się zastanowić i nad tym co się bardziej opłaca (bo może taki asystent rodziny będzie tańszy dla państwa niż umieszczenie dzieci w domu dziecka, bo pomoże im się usamodzielnić, wyjść z nałogów etc., może dzięki takiej pomocy bedzie większa szansa ze dzieci z takiego domu zdobędą wykształcenie i nie będą w przyszłości korzystać z zasiłków i pójdą do pracy). Nie wiem, zastanawiam się, myślę że na to trzeba patrzeć całościowo. Nad tymi dziećmi wszyscy się pochylają ale nie oszukujmy się, one kiedyś urosną i nawet jak wychowają się w domu dziecka a nie w patologicznej rodzinie i tak wyrosną w dużej części na takich ludzi, którym teraz chcecie odbierać dzieci.
Stary 2020-03-04, 06:48   #58
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Asystent rodziny zarabia grosze i materialnie często jest gorzej sytuowany, niż rodzina beneficjetów przeróżnych zasiłków i 500plusów, której asystuje. I to jest dopiero paranoja.

---------- Dopisano o 06:42 ---------- Poprzedni post napisano o 06:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Milennka03 Pokaż wiadomość
Ta kobieta ma dopiero 40 lat.Przy dobrych wiatrach może być jeszcze kilka razy w ciąży o ile stan zdrowia jej pozwoli.To przerażające.
No to teraz pomyśl, jaka będzie jakość społeczeństwa za 10-20 lat przy promowaniu patologicznej dzietności. Bo przepraszam, ale nieodpowiedzialne płodzenie dzieci przy jednoczesnym braku środków na ich utrzymanie to jest patologia. Może bedzie nas więcej, ale jacy będziemy? I czy o takie społeczeństwo chodzi?

---------- Dopisano o 06:48 ---------- Poprzedni post napisano o 06:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Nawet jeśli jedyna winą tej kobiety jest to, że jest biedna to i tak jako społeczeństwo nie powinniśmy promować robienia sobie, ☠☠☠☠a, [b]16 [/16]dzieci, na które Cię nie stać.

Też jestem tego zdania. Nie moja rzecz zaglądać komuś do łóżka, jak kogoś stać, niech ma i 16. Ale nie widzę sensu, by promować nieodpowiedzialne płodzenie.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-04, 08:41   #59
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

Cytat:

Bo wiecie, fajnie mówić zabierzcie dzieci.

Fajnie to mówić ?! Komu niby fajnie ? Każdy człowiek z wyobraźnią wie, że jest to konieczność, żeby te dzieci ratować przed stoczeniem się, a nie fantastyczna opcja pierwszego wyboru. To ostateczność. Gdzie tu wyczytałaś, że ktokolwiek mówi, że to 'fajnie' ?

Cytat:
Ale to nie jest recepta na wszystko. One mają już ogromne deficyty a pobyt w domu dziecka to nie są ani wakacje ani namiastka szczęśliwej rodziny. Trzeba się zastanowić i nad tym co się bardziej opłaca (bo może taki asystent rodziny będzie tańszy dla państwa niż umieszczenie dzieci w domu dziecka, bo pomoże im się usamodzielnić, wyjść z nałogów etc., może dzięki takiej pomocy bedzie większa szansa ze dzieci z takiego domu zdobędą wykształcenie i nie będą w przyszłości korzystać z zasiłków i pójdą do pracy). Nie wiem, zastanawiam się, myślę że na to trzeba patrzeć całościowo. Nad tymi dziećmi wszyscy się pochylają ale nie oszukujmy się, one kiedyś urosną i nawet jak wychowają się w domu dziecka a nie w patologicznej rodzinie i tak wyrosną w dużej części na takich ludzi, którym teraz chcecie odbierać dzieci.

Asystentów ta rodzina już miała i to chyba nawet kilku. Miała wsparcie i finansowe i inne. Efekty są, jakie są. Na co dłużej czekać skoro ojciec rodziny chleje, a matka swojego życia też za bardzo przeorganizować nie chce - zdaje się ?

Że nad tymi dziećmi trzeba roztoczyć kompleksową opiekę, to też wiadomo. No i są jeszcze rodzinne domy dziecka.

Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Czas edycji: 2020-03-04 o 08:57
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-04, 08:48   #60
_vixen_
Zakorzenienie

W takich sytuacjach brakuje często uzasadnienia sądu, dlaczego podjął taka decyzje. Myśle, ze po prostu wielu rzeczy ludzie nie wiedza i stad oburzenie, ze za biedę dzieci się zabiera.

Matka straci dzieci, to straci tez główne źródło dochodu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości