SPD off - topowo po raz drugi ;-) - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-10, 09:04   #721
Kelpie
Zakorzenienie

Dot.: SPD off - topowo po raz drugi ;-)

Cytat:
Napisane przez nurek119 Pokaż wiadomość
do czartku
trzeba najpierw miec smsa od nich ale to wystarczy wyslać smsa o tresci ESOTIQ pod nr 4455 chyba i przychodzi kod

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

sprawdziłam dzis na sobie i dotyczy całego asortymentu
super

Cytat:
tak tak to jest ten sms potem jest kod na fc tez jest o tym tylko wiesz co nie wiem czy to nie jest tak ze ta znizka nie jest tego dnia co wyslalas smsa?? ale tego pewna nie jestem
Ale ktoś na fb napisał: "Właśnie zrobiłam te piękne zakupy na fajną kwotę. Musisz otrzymac kod z wiadomością, że przy zakupach na minimum 500 zł otrzymujesz zniżkę 70% to wtedy za zakupy zapłącisz 150 zł. Możesz Wydac nawet 800 zł i też wtedy masz zniżkę 70 %. A kod o którym mówisz to dostajesz wtedy jak się zapisujesz do klubu Esotiq te 10 zł zniżki. Musicie cierpliwie czekac na sms z inna wiadomością, taką jak napisałam w pierwszym zdaniu."

Więc mi się wydaje, że jest tak jak ta dziewczyna napisała...

Chcę tego smsa nooo

Cytat:
Napisane przez wiznatalka Pokaż wiadomość
jasssne
Łazienka będzie biało - zielona w takich płytkach http://budowlany24h.pl/116-vivida-vivido
http://www.paradyz.com.pl/Collection.../vivida-vivido
Tylko te płytki są bardziej zieloniutkie niż tutaj na tych zdjęciach
Za prysznicem i umywalką będą pionowe zielone pasy, podłoga biała.
Prysznic będzie cały zabudowany. Lustro miało być we wnęce zrobione, ale tam jest cienka ściana i nie da się niestety.

Podłoga w kuchni i korytarzu będzie kremowo - brązowa. Płytki położone w karo na zmianę kremowe i brązowe. Na ścianie w kuchni kremowe płytki 10x10 cm, a w korytarzu tynk mozaikowy.

Meble w kuchni będą w podobnych kolorach jak płytki. Fronty szafek kremowe, a blat brązowy.

W pokoju ściany w dwóch kolorach. Jedne będą caffe late lub babie lato, a tam jest też taka nieduża wnęka i dwie ściany tej wnęki w kolorze cynamonowy deser (farby duluxa). Za łóżkiem będzie pas tapety, najprawdopodobniej z akcentem fioletowym i potem dodatki fioletowe.
Kanapę i fotele zostawiamy po babci bo w miarę się nadają, a reszte mebli będzie trzeba kupić.

Drzwi będą do pokoju i łazienki oraz do szafy w korytarzu w kolorze drewna, a kuchnia będzie bez drzwi.

Mam zrobione zdjęcia przed remontem, robię teraz w trakcie i zrobię też po więc wtedy będę wszystko pokazywała ewentualnie.

Zastanawiamy się też nad klimatyzacją. To jest 3 piętro pod dachem i okna od południa. Nie ma tam nawet jak zrobić przewiewu Potrafi być tam piekiełko.

Wstałam dzisiaj po 6, wyprawiłam ekipę remontową.
Niedługo idę na zakupy bo muszę im obiad zrobić.

Potem trochę się ogarnę Muszę też trochę posprzątać.
Kupiłam sobie zeszyt i teraz wydatki będę prowadziła w zeszycie bo pisanie na kartce nie spełnia do końca wymagań a tak to sobie powkładam paragony i wszystko będzie razem.

W zeszłym miesiącu wydaliśmy z TŻ 500 zł. W tej kwocie jedzenie, napoje, alkohol, trochę środków czystości itd. Swoje wydatki typu kosmetyki, ubrania liczymy oddzielnie.
Kelpie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 09:12   #722
effie22
Wtajemniczenie

Kelpie 500 zł to nie duzo, ja też wydaję w miare mało na jedzenie, ale to dlatego, że rzadko obiady gotuje. Tż nie jest wybredny, zje co mu dam.

Ide się myć i ubierać, chociaz nie wiadomo jak to sie ubrać, bo pogoda ni w du** ni w oko

Miłego dnia!!!

9kg mniej

No to mieszczę się w spodnie z LO
effie22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 09:25   #723
lili1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sikoreczka111 Pokaż wiadomość
w
Lili zapisuj od razu paragony, bo potem nie będzie Ci się chciało ...
następny miesiąc będę od razu pisała, ale teraz chcę nie wiedzieć do samego końca ile wydaję na jedzenie, żeby się tym nie sugerować i np. dużo mniej jedzenia nie kupować
Najpierw sprawdzę ile wydaję, a następny miesiąc będę cięła koszty i już widzę, że na pierdołach, a nie jedzeniu....
Miałam mieć limit 20 zł ale to się nie sprawdza

Kelpie biała podłoga w łazience ja mam tu białą podłogę na wynajmie i w życiu bym nie zrobiła, mopowanie codziennie to za mało przy takiej....
Fajnie, że fotki przed, po i w trakcie robisz Reszta brzmi fajnie, tylko ta biała podłoga nie bardzo

500 zł na jedzenie to baaaardzo mało straciłaś

Prędzej czy później los się odwróci
Wyrówna bilans poniesionych strat

Edytowane przez lili1987
Czas edycji: 2011-08-10 o 09:31
lili1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 09:33   #724
Talullah
Wtajemniczenie

Dzien dobry

Wrocilam z dyzuru i padam Praktycznie cala nocka nie przespana, do 23 mialam pacjentow non stop, jeden za drugim a po 23 do 5.30 wolali mnie co godzine
W tym urazy, pobicie i najlepsze - wybuch kuchenki gazowej

W ogole rozroba byla na izbie (na szczescie nie pod moja ), wpadla pijana na maxa mlodziez i jakas dziewczyna zaczela wyzywac rejestratorke od dziwek itd a jej kolezanka mowi tak - niech pani jej wybaczy, jest pijana - no slow mi brak. No i oczywiscie ratownicy musieli wzywac policje.

Ja tez mialam policjanta po interwencji - oberwal bo ratowal samobojce ktory chcial skoczyc, sciagal go z okna a ten wpadl w szal i bylo ze tak powiem mordobicie. Samobojca wyladowal na chirurgicznej na uspokajaczach i w pasach a policjant u mnie. Fantastycznie bylo.

Ogolnie lacznie 51 osob. Boze jak dobrze ze jestem w domu
Talullah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 09:34   #725
lili1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effie22 Pokaż wiadomość
W
Dzisiaj na 12 do pracy, po drodze chce wstapić do drogerii jak zdąże po perfum, antyperspirant i farbę. Może jakiś krem zakupie i lakier pekający. Ale mam limit 80 zł. Niby duzo, a jednak mało. Może się zmieszczę.
ja 80 dawno w drogerii nie wydałam, ale może to dlatego, że się nie farbuję ostatnio antyperspirant mam z apteki, a podkład raz na 3 miesiące kupuję

Stary 2011-08-10, 09:34   #726
Anastazja86
Zakorzenienie

witam

wczoraj mama pojechała do szpitala bo jej zakładali sondę do brzuszka i zostawili ją na noc
w międzyczasie przyjechał pan z UPC i wiercił dziury w ścianach bo mamie tv założyliśmy i miałam masę sprzątania bo całe mieszkanie było w pyle

wstałam po 7 i byłam na zakupach 1,5 h takie kolejki
kupiłam trochę spożywki i cifa i płyn do podłóg i zaraz biorę się za sprzątanie bo do rodziców idę po 13 dopiero bo mamę będą przywozić po 14 ze szpitala
Anastazja86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 09:38   #727
lili1987
Zakorzenienie

Tallu ale miałaś noc
ciekawe czy samobójca nie spróbuje skoczyć jeszcze raz

Anastazja kolejki, bo dziś 10- wypłaty

Edytowane przez lili1987
Czas edycji: 2011-08-10 o 09:44
Stary 2011-08-10, 09:52   #728
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

Cytat:
Napisane przez lili1987 Pokaż wiadomość
Kelpie biała podłoga w łazience ja mam tu białą podłogę na wynajmie i w życiu bym nie zrobiła, mopowanie codziennie to za mało przy takiej....
Ja mam tutaj białą w kuchni i jest masakra... ciągle zamiatanie - mopowanie. A sierść bestii każdą jedną widać. Nie powiem żeby to było apetyczne

Cytat:
Napisane przez Talullah Pokaż wiadomość
Masakra

Dziś już nie ma słonka, wczoraj było lepiej...
Wypiję kawę i ruszam dupeczkę. Katar mam ale to chyba alergia, tylko za cholerę nie wiem na co Oczy mnie jeszcze do tego swędzą.

Z m i e n i ł a m swoje życie!
Puntodivista jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 10:02   #729
effie22
Wtajemniczenie

Cytat:
ja 80 dawno w drogerii nie wydałam, ale może to dlatego, że się nie farbuję ostatnio antyperspirant mam z apteki, a podkład raz na 3 miesiące kupuję

No mi jak to w życiu bywa się wszystko naraz kończy Ja podkład tez musze kupić, ale to na jesień, teraz nie maluję się podkładem, bo jakoś takj latem się w nim nie czuje.

lece ogarnąc się do roboty

9kg mniej

No to mieszczę się w spodnie z LO
effie22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 10:02   #730
Kelpie
Zakorzenienie

Cytat:

Fajnie, że fotki przed, po i w trakcie robisz Reszta brzmi fajnie, tylko ta biała podłoga nie bardzo

500 zł na jedzenie to baaaardzo mało straciłaś
Tej podłogi to niewiele będzie tak naprawdę. Na środku będzie tyle miejsca co na dywanik. Podłoga ma chyba 3m2 jeżeli dobrze się orientuję. Odjąć prysznic, szafkę, wc. A też jest tak, że bardzo spodobały nam się te kafelki, a podłogowa z tej serii jest tylko biała.
Stary 2011-08-10, 10:08   #731
dudipopka
kobieta za ladą

hej
kelpie bardzo ładne rzeczy powklejałaś trzymam kciuki żeby remont w miare szybko wam poszedł i wiesz co fajnie bedzie mieć Boze NaRODZENIE NA SWOIM!!

ja zaraz też uderzam na miasto porobie kilka zakupców i do domu pogoda taka że idzie sie chlasnąć

na razie pije kawusie(uwielbiam jak niektórzy te słowo wyolbrzymiają dobrze ze ich już nie ma w naszym wątku)i chyba wyciągne z szafy jakieś swetry na wyjście

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 10:14   #732
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez kraven Pokaż wiadomość

Kupiłam wczoraj paletke Sleeka Oh so special - jest boska. Super kolory i pięknie napigmentowane. Polecam
a ma matowe cienie jakies?

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 10:16   #733
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
hej
na razie pije kawusie(uwielbiam jak niektórzy te słowo wyolbrzymiają dobrze ze ich już nie ma w naszym wątku)i chyba wyciągne z szafy jakieś swetry na wyjście
Ja wczoraj sweterek założyłam W słońcu ciepło ale jak zaszło i zawiało to aż takie przeszywające zimno...

Stary 2011-08-10, 10:34   #734
Nadia5
Zakorzenienie

Cytat:
hej
kelpie bardzo ładne rzeczy powklejałaś trzymam kciuki żeby remont w miare szybko wam poszedł i wiesz co fajnie bedzie mieć Boze NaRODZENIE NA SWOIM!!

ja zaraz też uderzam na miasto porobie kilka zakupców i do domu pogoda taka że idzie sie chlasnąć

Dudi czekaj, czekaj napijemy się razem Kawusi O! -

U mnie również słońca brak, ba! chłodno jest.
Gotuję bigos

Nadia5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 10:37   #735
Kelpie
Zakorzenienie

Cytat:
hej
Fajnie, że się podoba

A plany są wprowadzenia się na koniec września.
Stary 2011-08-10, 10:39   #736
dudipopka
kobieta za ladą

naduś specjalnie dla ciebie zrobie sobie drugą kawusie no nie będziesz piła sama

bigos jak bigos dasz rade

sikorka i co w końcu z tą pracą?? pisz bom ciekawkie jajko

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2011-08-10, 10:45   #737
Lilo123
Rozeznanie

U mnie dziś pochmurno i chłodno
Wieczorem idę do dentysty i trochę się boję.

Cytat:
Wrocilam z dyzuru i padam Praktycznie cala nocka nie przespana, do 23 mialam pacjentow non stop, jeden za drugim a po 23 do 5.30 wolali mnie co godzine
Ale się tam działo u Ciebie

Cytat:
Napisane przez Puntodivista Pokaż wiadomość

Katar mam ale to chyba alergia, tylko za cholerę nie wiem na co Oczy mnie jeszcze do tego swędzą.
Ja tak też miałam ostatnio i dostałam maść na oczy i leki przeciw alergii. Muszę wybrać się do alergologa, bo też nie wiem od czego to? Jak się pierwsza dowiesz to daj znać

Cytat:
hej

na razie pije kawusie(uwielbiam jak niektórzy te słowo wyolbrzymiają dobrze ze ich już nie ma w naszym wątku)
"kochana" napij się kawusi .
i coraz dłużej, i coraz więcej.

Edytowane przez Lilo123
Czas edycji: 2011-08-10 o 10:46
Lilo123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 10:51   #738
dudipopka
kobieta za ladą

liloo dont kol mi kochana mów mi mordko

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

tallu ja wymyśliłam dlaczego ty masz mordziaczku tylu pacjentów!!!!
sama bym chciała trafić do tak atrakcyjnej doktorki

a 51 osób w jeden dyżur masakra

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2011-08-10, 11:02   #739
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effie22 Pokaż wiadomość
Ja nie lubie chodzić na cmentarz, ale wieadomo, że trzeba co jakis czas umyć groby i pograbić.
dokładnie czasem trzeba i tyle

Cytat:
Napisane przez Kelpie Pokaż wiadomość
super

Ale ktoś na fb napisał: "Właśnie zrobiłam te piękne zakupy na fajną kwotę. Musisz otrzymac kod z wiadomością, że przy zakupach na minimum 500 zł otrzymujesz zniżkę 70% to wtedy za zakupy zapłącisz 150 zł. Możesz Wydac nawet 800 zł i też wtedy masz zniżkę 70 %. A kod o którym mówisz to dostajesz wtedy jak się zapisujesz do klubu Esotiq te 10 zł zniżki. Musicie cierpliwie czekac na sms z inna wiadomością, taką jak napisałam w pierwszym zdaniu."

Więc mi się wydaje, że jest tak jak ta dziewczyna napisała...

Chcę tego smsa nooo

Łazienka będzie biało - zielona w takich płytkach http://budowlany24h.pl/116-vivida-vivido
http://www.paradyz.com.pl/Collection.../vivida-vivido
Tylko te płytki są bardziej zieloniutkie niż tutaj na tych zdjęciach
Za prysznicem i umywalką będą pionowe zielone pasy, podłoga biała.
Prysznic będzie cały zabudowany. Lustro miało być we wnęce zrobione, ale tam jest cienka ściana i nie da się niestety.

Podłoga w kuchni i korytarzu będzie kremowo - brązowa. Płytki położone w karo na zmianę kremowe i brązowe. Na ścianie w kuchni kremowe płytki 10x10 cm, a w korytarzu tynk mozaikowy.

Meble w kuchni będą w podobnych kolorach jak płytki. Fronty szafek kremowe, a blat brązowy.

W pokoju ściany w dwóch kolorach. Jedne będą caffe late lub babie lato, a tam jest też taka nieduża wnęka i dwie ściany tej wnęki w kolorze cynamonowy deser (farby duluxa). Za łóżkiem będzie pas tapety, najprawdopodobniej z akcentem fioletowym i potem dodatki fioletowe.
Kanapę i fotele zostawiamy po babci bo w miarę się nadają, a reszte mebli będzie trzeba kupić.

Drzwi będą do pokoju i łazienki oraz do szafy w korytarzu w kolorze drewna, a kuchnia będzie bez drzwi.

Mam zrobione zdjęcia przed remontem, robię teraz w trakcie i zrobię też po więc wtedy będę wszystko pokazywała ewentualnie.

Zastanawiamy się też nad klimatyzacją. To jest 3 piętro pod dachem i okna od południa. Nie ma tam nawet jak zrobić przewiewu Potrafi być tam piekiełko.

Wstałam dzisiaj po 6, wyprawiłam ekipę remontową.
Niedługo idę na zakupy bo muszę im obiad zrobić.

Potem trochę się ogarnę Muszę też trochę posprzątać.
Kupiłam sobie zeszyt i teraz wydatki będę prowadziła w zeszycie bo pisanie na kartce nie spełnia do końca wymagań a tak to sobie powkładam paragony i wszystko będzie razem.

W zeszłym miesiącu wydaliśmy z TŻ 500 zł. W tej kwocie jedzenie, napoje, alkohol, trochę środków czystości itd. Swoje wydatki typu kosmetyki, ubrania liczymy oddzielnie.
ja dostałam smsa o tresci " witaj w esotiq sms club! Rabat 10pln prz zakupie za min. 70 pln lub 5pln przy zakupie za min. 40pln. twoj kod: 17984281"
zauky zrobiłam.
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 11:07   #740
Kelpie
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie czasem trzeba i tyle

ja dostałam smsa o tresci " witaj w esotiq sms club! Rabat 10pln prz zakupie za min. 70 pln lub 5pln przy zakupie za min. 40pln. twoj kod: 17984281"
zauky zrobiłam.
To w takim razie ruszę dzisiaj do sklepu zobaczyć co i jak
Stary 2011-08-10, 11:09   #741
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Dzien dobry

W ogole rozroba byla na izbie (na szczescie nie pod moja ), wpadla pijana na maxa mlodziez i jakas dziewczyna zaczela wyzywac rejestratorke od dziwek itd a jej kolezanka mowi tak - niech pani jej wybaczy, jest pijana - no slow mi brak. No i oczywiscie ratownicy musieli wzywac policje.

Ja tez mialam policjanta po interwencji - oberwal bo ratowal samobojce ktory chcial skoczyc, sciagal go z okna a ten wpadl w szal i bylo ze tak powiem mordobicie. Samobojca wyladowal na chirurgicznej na uspokajaczach i w pasach a policjant u mnie. Fantastycznie bylo.

oj nie zazdroszcze

Cytat:
Napisane przez Kelpie Pokaż wiadomość
To w takim razie ruszę dzisiaj do sklepu zobaczyć co i jak
chyba tak bedzie najlepiej ja tez bym chciała jeszcze raz
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 11:29   #742
lili1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lilo123 Pokaż wiadomość

"kochana" napij się kawusi .
Kochane ja również piłam kawusię

Kochane ja dzisiaj na obiadek robię schabiczka z suróweczką z marchewki

w ogóle to jak wieje dziś normalnie jesień

Edytowane przez lili1987
Czas edycji: 2011-08-10 o 11:33
Stary 2011-08-10, 11:36   #743
Lilo123
Rozeznanie

Cytat:

Ja kochana na dziś zrobiłam żeberka, to mogę być w Twojej bandzie?
bije mi
i coraz dłużej, i coraz więcej.
Lilo123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 11:38   #744
Nadia5
Zakorzenienie

Cytat:

w ogóle to jak wieje dziś normalnie jesień
Cytat:
bije mi

Kochane spokój mi tu! Bo zaraz zaprowadzę porządek

Stary 2011-08-10, 11:46   #745
lili1987
Zakorzenienie

Cytat:
bije mi
możesz Kochana

jem słonecznik właśnie ale dobry

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Nadia5 Pokaż wiadomość
odnośnie porządku to muszę w kuchni zrobić
w zlewie pusto, ale to jest pikuś
blaty, mopowanie...

Stary 2011-08-10, 12:02   #746
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

Cytat:
Napisane przez Nadia5 Pokaż wiadomość
Z pełnym przekonaniem uważam, że powinnaś zarządzić porządek

Stary 2011-08-10, 12:06   #747
sikoreczka111
Zakorzenienie

GG do sikoreczka111

Cytat:
naduś specjalnie dla ciebie zrobie sobie drugą kawusie no nie będziesz piła sama

bigos jak bigos dasz rade

sikorka i co w końcu z tą pracą?? pisz bom ciekawkie jajko
dalej jestem bezrobotna ...

Z tż pospaliśmy do 9, zjedliśmy razem śniadanko, fajnie tak a teraz ogarnę mieszkanie, wypiję kawę i dalej siadam do mgr (szukam literatury ;/ )

iskierka zgasła...
sikoreczka111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 12:10   #748
marta1986222
Zakorzenienie

Dzień Doberek

Właśnie wróciłam od dentysty,130 zł nie moje ale dopiero w lutym na kontrolę wszystko wyleczone.

Jeszcze mnie czeka wizyta u ginekologa,idę do nowego i się stresuję.
Trzymajcie kciuki za mnie bym przeżyła.

Dzisiaj na obiad szef kuchni poleca gołąbki

Gdzie się podziewają:
-Haniula
-Dodaja
-Golden
-Evilcia

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

marta1986222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 12:13   #749
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Cytat:
Napisane przez marta1986222 Pokaż wiadomość

Gdzie się podziewają:
-Haniula
-Dodaja
-Golden
-Evilcia
Dziękuję, że pytasz
Nie udzielam się już tutaj i to nie jest żaden foch, jak napisała któraś z Was. Pomimo tego, że wiele z Was lubie i cały czas podczytuje, to pewne zachowania mi się nie podobają

Trzymam kciuki za lekarza
dodaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 12:17   #750
Nadia5
Zakorzenienie

Martuś

Dodaja - jakie zachowania ? Kto chce, pisze. Kto nie chce to nikogo zmuszać nie bedziemy

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości