|
|
#121 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
|
|
|
|
|
#122 |
|
Rozeznanie
|
ale sabotki bez kwiatow tez ladnie wygladaja, wypuszczaja nowe rozety
ja chetnie dokupilabym kolejne
|
|
#123 |
|
Przyczajenie
|
Platynko kochana
dobrze że jesteś Czy Ty masz teraz ferie? Pozdrawiam i ściskulam ![]() papa Edytowane przez storczykomaniaczka Czas edycji: 2009-01-22 o 12:29 |
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
tak rzadko kwitną? nie chce mi się wierzyć, czytałam właśnie że one bardzo często kwitną.. no ale jak się nie sprawdzi to się nie dowie
ja i tak kupię
|
|
|
|
#125 |
|
Raczkowanie
|
pomocyy
(((((( !!!!!!!!!!!!!!!!Musialam dzis przesadzic storczyka, gdyz jak już mowiłam dosłownie wypadł z doniczki poniewac korzenie ja rozsadziły do tego stopnia ze az nie chciały odkleic się od restek ;/ pobieglam do 3 kwiaciarni i nigdzie nie mieli zwyklych osłonek a tymczasem moj storczyk lezał z korzeniami na wierzchu oblepiony resztka doniczki ;/ wiec wsadzilam go do osłonki ozdobnej, zrobilam w niej dziurki na dole zeby woda mogla cyrkulować. i nie wiem co teraz... jak widac na zdjeciu korzeni jest bardzo duzo, doniczka spora ale znowu nie chce przesadzac go za pol roku i narazac na meke bo wiem ze jak dałabym tylko troszke mniejsza to znowu byłoby to samo ;/ nie wiem czy tak moze zostac, czy nie za duzo ziemi, czy podlac go teraz, czy dać odzywke... nie mam w ogole o tym pojecia.. narazie bede jakos usuwac widoczna od wewnatrz doniczki naklejke.... Edytowane przez d00mi Czas edycji: 2009-01-22 o 12:56 |
|
|
|
#126 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
takich grubych ładnych mmm mi one na zielone wyglądają więc ja bym nie podlewała ale ty to musisz sama ocenić bo znasz go najlepiej jhak oceniasz korzonki??? są już suche czy jeszcze?? jak nie to nie popdlewaj a odżuwkę daj w małym stężeniu przy podlewaniu poprostu ![]() ale ładne te korzenie
|
||
|
|
|
#127 |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj spotkala mnie podwijna radosc- po pierwsze zaliczylam juz sesje
![]() a po drugie poszlam do obi aby kupic sobie nagrode- czyli storczyka- dzien wczesniej bylam to wiem ze byla promocja - 50 % za storczyki przekwitniete- wybralam jedengo o ktorego juz sie pytalam wczoraj- ze kosztuje 13 zl- a tu pani mowi- po krotkiej rozmowie ze mna ze moze on byc za 1 zl a oto one po przesadzeniu: ![]() - ten ma ped z ktorego cos wyrasta, a ten ponizej nie ma pedow![]() ![]() tajemnica pozostaje kolor kwiatkow
|
|
|
|
#128 |
|
Przyczajenie
|
Gelatynko gratuluję i zaliczonej sesji i udanych zakupów
pozdrawiam |
|
|
|
#129 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#130 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje za gratulacje, tak ciesze sie ogromnie
|
|
|
|
#131 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki bardzo duzy wybór sobotków jest na allegro, tylko nie wiem jak teraz z przesyłko bo moze byc dla nich za zimno.
|
|
|
|
#132 |
|
BAN stały
|
no są ale jakie drogie
ja bym się nie zdecydowała za takącenę w takie zimno zeby mi przysyłali |
|
|
|
#133 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Potem te nasionka trzeba zasadzić na pożywce agarowej – niestety są podobno do tego potrzebne sterylne warunki wiec nie wiem czy uda się coś wyhodować, ale jak się nie próbuje to się nie będzie miało J. W naturze te pojemniczki pękają i wiatr sieje nasionka gdzie popadnie. W warunkach laboratoryjnych nie czeka się do pęknięcia, tylko jak już zacznie żółknąc wtedy się go urywa i rozsiewa. W tej metodzie kolor jest niespodziankom, dodatkowo zapylałam kwiat nasionami z innego storczyka wiec, jeśli cos uda się wyhodować to będziemy czekać na kwiatki J |
|
|
|
|
#134 |
|
Zadomowienie
|
Czyli jedno nasionko= jedna doniczka?
|
#135 |
|
Raczkowanie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#136 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
pewnie tyciunie i tak strasznie ciężko zeby coś wyrosło??????? ojeeej... i w taką ziemię się sieje jak storczyki ?? ale będzie bosko jak coś ci urośnie |
|
|
|
|
#137 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na tej stronce jest pokazane i opisane wszystko http://www.storczyki.org.pl/uprawa/r...AOS/krok7.html |
|
|
|
|
#138 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
albo jak zawsze źle bym coś zrobiła
|
|
|
|
|
#139 |
|
Zadomowienie
|
Raz kupiłam na all nasionka kaktusów
zasadziła po kilka w doniczce i 3 miesiące czekałam aż coś wyrośnie. W końcu wysypałam z doniczek ziemie i okazało się, że nic się tam nie dzieje. Oczywiście wszystko wylądowało na śmietniku
|
#140 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A żeby nasionka wzeszły trzeba zapewnic odpowiednie warunki.A po zatym kupując nasionka w ogrodniczym też nie mamy pewnosci ze wzejdą bo ja czasem mam tak z nasionami warzyw. |
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
glizdka kup kup! będziemy hodowały razem i razem się ich uczyły
![]() d00mi, ja myślę że skoro zrobiłaś dziurki i wszystko jest pięknie ładnie, storczyk stoi to ja nie widzę tutaj nic złego a jeśli Cię to trapi to zamów doniczki albo z orchidsklepiku albo z allegro ![]() gelatynko! 4 zł ! aaaaaaa zazdroszczę nic tylko brać jak po tyle są!Justysp właśnie przeglądałam allegro, nawet mnie kusiły niektóre te sabotki, ale boję się o tą przesyłkę. Jednak wolę poczekać bo nie chce mieć zamarzniętego i później obrażonego na mnie storczyka ))niga trzymam również kciuki za Twoje nasionka a i adeli bo też zapylała ![]() uff chyba wszystko ![]() moje storczyki dziś miały kąpanie
|
|
|
|
#142 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
patrzyłam w obi czy nie ma sabotków i nie było w ogóle taka kiszka w tym obi ze hohooo
|
|
|
|
|
#143 |
|
Raczkowanie
|
Witam serdecznie
![]() Od miesiąca śledzę postęp forum " Storczykoweego" i muszę przyznać, że pod natchnieniem właśnie tego formum stałam się jak na razie "szczęśliwą" (oby dalej nie zapeszyć) wąścicielką 4 storczyków
|
|
#144 |
|
Przyczajenie
|
Hernisie to Ty tak jak ja zaraziłaś się od dziewcząt z forum śledząc jakże ciekawe wątki forum I. Tak się tam rozpisały że zamiast czytać jakieś czekające na mnie powieścidła śledzę i chłonę pożeram każde słowo
pozdrowionka i powodzenia |
|
|
|
#145 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)) Tylko tyle że to doświadczenie jest o wiele bardziej przyjemniejsze
|
|
|
#146 |
|
Wtajemniczenie
|
w moim jedynym storczyku liść klapnie
dlaczego?? ![]() ja widziałam, że on zginie z moich rąk
|
|
#147 |
|
Raczkowanie
|
Z porad i nauk forum:
1. jeśli to dolny liść to nic złego się nie dzieje - storczyk pozbywa się dolnych liści ![]() 2. może też mieć zbyt mokro i wtedy też tak się dzieje ? Mam nadzieję, że dobrze staram się odrabiać lekcje ( Platynka80, Frida110 i oczywiście pozostałe Panie) ale dalszą diagnozę tej przyczyny pozostawiam oczywiście doświadczonym Panią z forum
|
|
#148 |
|
Raczkowanie
|
Witam specjalistki w hodowli storczyków
![]() Mąż na imieniny dostał storczyka (niestety nie orientuję sie nawet jakiej odmiany, bo przywieziony został z holandii). Duży, około 60cm, miał 3 łodygi usiane dużymi białymi kwiatami z fioletowym środkiem. Sporo było pąków. Ładnie kwitł jakieś 2 miesiące po czym zaczął gubić kwiaty, łodygi uschły do pewnego momentu. No i teraz doniczka ze ślicznymi liśćmi i sterczącymi "badylami" stoi już 7 miesięcy i nie widać, żeby miały sie pojawic ponownie kwiaty Są szanse, że jeszcze zakwitnie? Czy mogę się już z nim pożegnać ![]() Korzenie są zielone, z łodygi odciełam suche części (ale zostawiłam kilka mm tego suchego, może powinnam przyciąc więcej?).
|
#149 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój storczyk wypuszczał pęd przez dobre parę miesięcy i końcu zakwitł. Minął tydzień i przekwita
Nie wiem czy on po prostu ma to do siebie czy ja coś źle robię. Pamiętam, że jak go przyniosłam ze sklepu to, też długo nie kwitnął. Zastanawiam się jak to niektórzy robią, że mają kwiaty przez tak długi czas...
|
|
|
|
#150 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
bo jak ma za sucho to skoro z korzeni nie może pić to pije z liści wtedy one klapną marszczą się i żółkną ![]() Cytat:
i poobserwuj czu któreś uśpione oczko się nie rozchyla i nie prubuje wypuścić pędu Na pewno zakwitnie jezeli to falek pooglądaj zdjęcia na forum i zobacz czy kształtem jest jak te których tu jest najwięcej ja czekałam kochana ponad rok juz miałam wyrzucać storczyka bo tylko dwa badyle i liście tyle czasu az nagle patrze a on się budzi i teraz ma 8 pięknych wielkich kwiatów napewno zakwitnie. Nawozisz go??? Podlewaj jak podłoże całkowicie przeschnie a korzenie będą srebrne.Zanurzaj wtedy w misce z odstaną wodą doniczkę przelej kilka razy a wcześniej do tej wody dodaj odrobinkę nawozu (ja daję zazwyczaj 1/4 nakrętki na 1,5l wody i nawożę z każdą kąpielą ![]() Cytat:
albo wina ogrzewania w domu bo ja mam tak samo ze storczykiem który kwitł non stop przez rok!!! teraz po przebudzeniu puścił kilkadziesiąt(34)pąków, niestety tata podkręcił u mnie ogrzewanie i prawie wszystkie odpadły a te które zakwitły cieszyły oko tylko kilka dni i po kolei przekwitały a wcześniej 3 miesiące się utrzymywały także ja myślę ze to moze ogrzewanie
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.

(((((( !!!!!!!!!!!!!!!!

pewnie tyciunie