|
|
#451 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile się teraz daje na wesele???
Cytat:
Cytat:
Jakby mi ktoś na wesele nie przyszedł, bo go nie stać na prezent to by się mógł przestać czuć moim znajomym.Wesele to nie jest transakcja! Aż nie będę rozwijać tego tematu, bo szkoda słów. Na szczęście ja mam całe stado prawdziwych przyjaciół, a nie pseudo znajomych, więc o moje potencjalne wesele się nie martwię.
|
|
|
|
#452 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czytam i wyciągam wnioski:1. Jestem hipokrytką - moje dzisiejsze odkrycie. No przecież mogę przez miesiąc np. nie jeść, nie płacić rachunków i odżałować te 1000 zł, czyli całą wypłatę ![]() 2. Jeśli jednak zdecyduję się jeść, brać leki, kupować chociażby środki do niezbędnej higieny i coś z tej wypłaty wydam, to z małą kwotą ABSOLUTNIE nie powinnam na to wesele iść, z takimi "groszami" jak 200 zł to nie wypada, a przecież pójście to nie obowiązek ( a dawanie 700 stów to obowiązek?) A moje własne wnioski: 1. Ceny rosną - fakt, moje zarobki - niekoniecznie 2. Mam płacić za te wszystkie atrakcje weselne "specjalnie" dla mnie; no ale skoro mam za to płacić, to może wg zasady "płacę - to wymagam" np. ja nie potrzebuję 5 gorących dań, dwa maksymalnie, czy dostanę jakąś zniżkę; ja wogóle niewiele jadam i piję na takich imprezach, to może ze 100 zł mniej mogę dać?? Oczywiście, traktujcie to co piszę ironicznie, ten post Anette26 mnie rozłożył. Mam tylko nadzieję, że nigdy nie trafię na wesele osoby o poglądach jak autorka cytowanego przeze mnie wpisu. ( A raczej nie trafię, bo bywam tylko na weselach osób które dobrze znam, lubię i szanuję, a z osobą o takich poglądach raczej specjalnej bliskości nie przwiduję)
Aniołek[*]28.11.2015 Edytowane przez anetka832 Czas edycji: 2009-04-23 o 11:39 |
|
|
|
|
|
#453 |
|
Komplikatorka
|
To jest śmieszne a wręcz żałosne co niektóre osoby tu piszą...
Mam w tym roku ( do czerwca ) 4 wesela, jestem na stażu więc zarabiam 670zł, za szkołę płace 300zł miesięcznie, paliwo żeby dojechać do szkoły i do pracy też kosztuje i że tak zapytam skromnie skąd mam wytrzasnąć 500 czy 700 zł na prezent?! Pożyczka? Wziąć od rodziców? Nie, nie wezme bo jak dorosła osoba bierze pieniądze od rodziców to jest to dla mnie życiową porażką... Uprzedzając odpowiedzi w stylu "przecież nie musisz iść" odpowiem muszę i chcę.
|
|
#454 | |
|
na drugie mam Irena
|
Cytat:
ja też
|
|
|
#455 |
|
Przyczajenie
|
Hahaha
Aż ciężko uwierzyć mam wrażenie że stado skner roztkliwia się nad sobą, jak tu iść wybawić się, najeść napić za cudze i co... może wyjść przed oczepinami? Powodzenia |
|
|
|
|
#456 |
|
Zakorzenienie
|
Masz racje.
ale ja i tak czekam z zapartym tchem na jeszcze pare jej postów mam już popcorn i mam nadzieje, że koleżanka mnie nie zawiedzie
|
|
#457 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ja na wesela chodzę się najeść?
Edytowane przez arrachnee Czas edycji: 2009-04-23 o 12:03 |
||
|
|
|
|
#458 |
|
na drugie mam Irena
|
a dlaczego przed oczepinami ja za 200 zł bawie się do białego rana
|
|
#459 |
|
Zakorzenienie
|
zapomniałas o poprawinach
|
|
#460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#461 |
|
Zakorzenienie
|
Wychodzi na to, że na moim weselu powinno być około 15-20 osób, bo tylko tyle przekroczyło magiczny pułap 500 zł (nie ważne czy od osoby, czy od pary).
I byłoby mi bardzo przykro, gdyby nie przyszły te wszystkie osoby, które przyniosły w kopertach po 100, 200-300 zł od pary. Bo częśc z tych osob jest mi wyjątkowo bliska. Jak ma się zwracać za wesele, to ja pierdzielę taką imprezę. Jezeli ja nie powinnam się pokazywać z kwotą mniejszą niż... (tu wstawić sumę, bo część kryteriów się różni), to ja z miła chęcią pojdę w czasie tego ślubu/wesela do kina. Taniej mi wyjdzie, przyjemniej wiem, że kasjer wycenia moją obecność na 18-20 zł. W relacjach międzyludzkich nie cierpię wyceniania.
|
|
#462 |
|
na drugie mam Irena
|
|
|
#463 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może jakieś zniżki mi przysługują?
Aniołek[*]28.11.2015 Edytowane przez anetka832 Czas edycji: 2009-04-23 o 12:09 |
|
|
|
|
|
#464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą to nie jest moja, a tym bardziej Twoja sprawa ile daje moja mama do koperty. |
|
|
|
|
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tu się zajęłam odpisywaniem i trolla nie zauważyłam
Ja tam chodzę nie za dwie stówki, tylko za 50 zł, a najbardziej lubię wesela trwające 7 dni ![]() Tak sobię myślę, czasem słychać, że ktoś zrobił wesele na tysiąc par i zebral bardzo skromną sumkę pieniędzy (i kilka pustych kopert). To chyba się jakoś wyrównuje, są osoby nastawione za zysk i więcej więcej (podróż dookoła świata, dom, samochód) - i wtedy okazuje się, że no kurczaki, ludzie jakoś poskąpili. A znam trochę osób, które robiły przyjęcia weselne, liczyła się pamięc i obecność gości, takich bliskich sercu, niekoniecznie nadzianych - i ku zdziwieniu wszystkich, z państwem młodym na czele, uzbierana suma była pokaźna ![]() Jak ktoś chce wycyckać gości na kasę, to goście go wycyckają
|
|
#466 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#467 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#469 |
|
Raczkowanie
|
[quote=paula78;12002920]nikt nie musi brac kredytu na wesele wiec prosze takich dyrdymałow nie uprawiac.
jesli kogos nie stac na wesele to go nie robi lub robi skromniejszy poza tym wesele nie jest obowiazkowe w koncu podobno liczy sie sam slub . A tutaj się mylisz.moi znajomi sami robili wesele i ślub.Czy zdajesz sobie sprawę ile się płaci księdzy za ślub?(dla mnie to chore ale tak jest).Powiem że dużo.Młodzi sami płacili za wszystko i brali kredyt na tą okoliczność.Było to skromne wesele a nie "zastaw się a postaw".Nie bierzesz pod uwage tego że kogoś może nie być stać na skromne wesele a nie na atrakcje ponad stan.Owszem liczy sie ślub za który musisz zapłacić.Poza tym chyba każdy chciał mieć i ślub i wesele bo to jest impreza raz w życiu. |
|
|
|
|
#470 |
|
Zadomowienie
|
Dokładnie. I mam nadzieję, że więcej osób ma takie zdrowe podejście do tematu wesela jak Dzustam. Bliskość, ludzie, emocje - a nie koperty
|
|
#471 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może trzeba zamiast zaproszeń wprowadzić bilety w cenach normalnych i ulgowych dla tych mniej jedzących?
Edytowane przez margitta Czas edycji: 2009-04-23 o 12:25 |
|
|
|
|
|
#472 | |
|
Zakorzenienie
|
jeśli mówimy o ślubie kościelnym to są księża, którzy biorą sporo i są tacy, którzy biorą niewiele lub nic
rozumiem, że wesele to droga impreza [nawet jeśli to "tylko" wynajęcie małej sali i skromny catering], ale jak słyszę o setce gości i skrzynkach wódki, to narzekania na brak funduszy nie rozumiem w zasadzie jestem w szoku, że koperty dla znajomych są takie powszechne - w życiu by mi nie przyszło do głowy żeby na ślub znajomych (nawet bardzo bliskich) przyjść z kopertą
|
|
|
|
#473 |
|
Zadomowienie
|
[/quote]A tutaj się mylisz.moi znajomi sami robili wesele i ślub.Czy zdajesz sobie sprawę ile się płaci księdzy za ślub?(dla mnie to chore ale tak jest).Powiem że dużo.Młodzi sami płacili za wszystko i brali kredyt na tą okoliczność.Było to skromne wesele a nie "zastaw się a postaw".Nie bierzesz pod uwage tego że kogoś może nie być stać na skromne wesele a nie na atrakcje ponad stan.Owszem liczy sie ślub za który musisz zapłacić.Poza tym chyba każdy chciał mieć i ślub i wesele bo to jest impreza raz w życiu.[/quote]
A Ty nie bierzesz pod uwagę, że kogoś może nie być stać na te "skromne" 500zł, a nie atrakcje ponad stan typu 2000zł w kopercie. A poza tym wcześniej ktoś doszedł do wniosku, że jeśli gościa weselnego na stać na dużą kwotę dla nowożeńców, to nie powinien iść. A medal ma dwie strony - jeśli kogoś nie stać na wesele, niech nie robi
Aniołek[*]28.11.2015 Edytowane przez anetka832 Czas edycji: 2009-04-23 o 12:31 |
|
|
|
|
#474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szkoda, że nie znałam Twojego sposobu
|
|
|
#475 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i to jest jedyne logiczne podejscie do "problemu"
|
|
|
#476 |
|
Zadomowienie
|
Tak i wszyscy będą zadowoleni
- porcje jedzenia wyznaczone, opłacone co go grosza, goście weselni nie będą mieli wrażenia, że "objadają" kogoś, nowożeńcy, że ktoś ich wykorzystał, bo zjadł i nie zapłacił![]() Tylko co zrobić np. z kosztem używania parkietu do tańczenia. Ja tańczę bardzo mało, szczupła jestem, to dużo miejsca nie zajmuję. I co mam płacić stawkę standardową
|
|
#477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#478 |
|
Komplikatorka
|
To ja też poproszę o podliczenie- alkoholu nie pije, jako że jestem na wiecznej diecie to pije tylko wode a nic nie jem po 18:00 a właśnie o tej godzinie zaczynają się przeważnie wesela
Bardzo rzadko siedze na krześle, bo cały czas tańcze więc jakis rabat za miejsce stojące by się przydał. Jakieś propozycje? Albo wiem! Przyniosę sobie 1,5 l niegazowanej i bez prezentu przyjdę a co!
|
|
#479 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Marbella85 Czas edycji: 2009-04-23 o 14:14 |
||
|
|
|
|
#480 | |
|
Zakorzenienie
|
jak komuś bardziej zależy na tym ile dam niż, że będę z nim w tym wyjątkowym dniu to jego problem. A o tym, że ma się zwrócić za miejsca to już w ogóle nie chce słuchać.
Ahhh ta opinia publiczna ![]() Marbella85 nie daj się przerobić. Ty też ponosisz koszt kreacji, fryzjera, dojazdy bla bla bla. Zresztą nie gubmy tego prawdziwego sensu. Jak już nie chcemy się czuć niezręcznie można dać ileś tam (wg własnych możliwości) i na przykład dokupić jakieś ładne dwie filiżanki i mieć poczucie, że włożyło się też zaangażowanie i pomysł. niedługo będziemy poznawać kto ile dał po tym ile je na weselu, paranoja ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.

Jakby mi ktoś na wesele nie przyszedł, bo go nie stać na prezent to by się mógł przestać czuć moim znajomym.Wesele to nie jest transakcja! Aż nie będę rozwijać tego tematu, bo szkoda słów. Na szczęście ja mam całe stado prawdziwych przyjaciół, a nie pseudo znajomych, więc o moje potencjalne wesele się nie martwię.

bo pierwsza wypowiedź i od razu tak po bandzie
mam już popcorn i mam nadzieje, że koleżanka mnie nie zawiedzie