|
|
#1681 |
|
Organizatorka
|
Dot.: Praca jako au-pair
a mi sie spalil wczoraj dysk
i wszystkie wiadomosci ( z adresami, nr telefonu i innymi danymi) zniknely, bo mialam thunderbirda i nie zapisywaly mi sie wiadomosci na serwerze ;( nie wiem co robic, chyba pozostaje czekac, az ona cos napisze, mimo, ze na ostatnia wiadomosc jej nie odpisalam![]() eh:/
|
#1682 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1683 |
|
Zakorzenienie
|
wooaah nie wiedziałam, ze moja propozycja spotka sie z taką reakcją!
![]() ktos mowił o photoblogu?? - to chyba najlepszy pomysł! Elfik, Twoja historia ...wow. Biedne dziecko....no i Tobie gratuluje dzielnej postawy..! Mnie tez sie kilka razy zdarzyło ze dziecko (bedac niania w PL) sie pochorowało nagle jak rodziców nie bylo, albo ...moja Sophie np rozwaliła łebek na betonie, dostała z buta w nosek od dziecka na placu zabaw albo wpadła do jeziora (sic!) ale nigdy....az taka powazna akcja....no coz....au pair to nie tylko bawienie sie, ale i ogromna odpowiedzialnosc, dobrze by bylo gdyby dziewczyny ktore jadą mialy jakis kurs pierwszej pomocy albo choc jakies wieksze pojęcie o chorobach dzieciecych i innych takich..
|
#1684 |
|
Raczkowanie
|
Aerith,jak wchodzisz na aupair-world to w skrzynce wiadomosci pozytywne/negatywne po kliknieciu na nazwisko twojej rodzinki powinien pojawic ci sie numer telefonu i adres e-mail rodziny..o ile tam ich znalazlas
![]() Roux a jak z twoja sesja?bo pisalas niedawno,ze z powodu wyjazdu opuscisz egz. i martwilas sie chyba troche?Ja przedluzylam do konca pazdziernika,wiec spoko ale notatek nie mam za bardzo bo i moja obecnosc na uczelni to tez bardziej w ramach goscia niz studenta..chole.ra trzeba sie wziac w koncu do kupy bo ja ostatnio w innym swiecie zyje a tu wyjazd za.. 12 dni!;( troche czuje to po kosciach i boje sie tesknoty,wiem,ze bedzie swietnie ale jednak to 3,5 miesiaca..ps. Ja tez lubie grey's anatomy..wiem,ze to mydlana opera ale po to sa przeciez seriale zeby sie rozerwac troche a nie myslec przed tv(zawsze mowie to siostrze jak mnie jedzie za to,ze to ogladam ) a tak w ogole to 5 seria jest fajna,ale nie jest mi jej dane obejrzec w calosci
|
|
|
|
#1685 |
|
Zakorzenienie
|
Myślicie, że za pierwszym razem lepiej jest wyjechać na 2-3 miesiące niż ca pół roku czy rok? Dziś zakładam konto na aupair-world, tak jak obiecałam, że zrobię to po maturach. Bardzo zależy mi na wyjeździe i jestem na niego zdecydowana. Mogłabym wyjechać jednak jakoś w połowie lipca, bo muszę najpierw zarobić na bilet itp. Wiem, że takich rodzinek na 2 miesiące jest niewiele i mogę nikogo nie znaleść (trochę zalezy mi na powrocie we wrześniu, bo nie wykluczam rozpoczęcia w tym roku studiów).
Najfajniejsza byłaby chyba sytuacja. kiedy wyjechałabym np. na dwa miesiące, we wrześniu wróciła i jeśli nadal nie wiedziałabym, co studiować i jeśli miałabym fajne wspomnienia z aupairowania to wyjechałabym wtedy na cały rok. Czy może lepiej wyjechać choć na pół roku, jak już wyjeżdżać? Sama się w tym gubię Co właściwie zawiera w sobie taka umowa z rodziną? Jest tam konkretnie powiedziane do kiedy au pair ma u nich mieszkać i w żadnym wypadku nie można wyjechać wcześniej, jeśli np. atmosfera jest nie taka jaka być powinna? |
|
|
|
#1686 |
|
Zadomowienie
|
moja kolezanka dostala umowe teraz poczta ( bo ona jedzie dopiero we wrzesniu ) no i tam bylo napisane ze musi pomagac przy dzieciach zrobic im obiady itp i potem napisala do swojej hostki i ona jej powiedziala ze ta umowa to i tak taka sciemna i ze sie same ugadaja co ona musi zrobic bo np w umowie pisze ze ona musi gotowac obiady a tak nie jest bo ta jej hosta je robi albo jej maz ...
jesli chodzi o powrot to moze wrocic w kazdej chwili ale musi powiedziec 2 tygodnie wczesniej i tak samo rodzina musi powiedziec jej 2 tyg wczesniej jak beda chcieli ja wyrzucic. a ja mam pytanie... w zwiazku iz narazie chyba nie pojde na zaden kurs, jak waszym zdaniem najlepiej nauczyc sie jezyka? bo ja slyszlaam zeby czytac ksiazki i ogladac duzo bajek, potem filmow... bo wkuwanie to chyba odpada ... ;p |
|
|
|
#1687 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem i książki i tv uczy czegoś innego. W tv osłuchujesz się z językiem, uczysz rozumieć się mowę, sens filmu itp. Przez książki uczysz się nowych słówek, gramatyki i to też jest super. Ale myślę, że na czytanie książek jednak trzeba mieć lepszą znajomość języka, bo mnie by np. szlag trafił jakbym musiała co trzecie słowo zaglądać do słownika
Ale rzeczywiście, obie formy są bardzo dobre.Adka, to ta umowa jest z góry napisana? Ja myślałam, że to rodzina sama sporządza taką umowę wedle uznania. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1688 |
|
Zadomowienie
|
wiesz co niewiem...
ta rodzina jej wyslala ale niewiem jak to u innych jest .. ja np podpisuje po przyjezdzie ... boze ja za tydzien jade i kompletnie niewiem jak sie spakowac .. bo chyba 1 walizka mi nie starczy tak na rok . a potem te 2 dzwigac ? Aaa! |
|
|
|
#1689 |
|
Zakorzenienie
|
Też wydaje mi się sztuką spakować na cały rok. Bo przecież chyba nie wezmiesz teraz zimowych ubrań, kurtki czy kozaków... Trzeba chyba będzie po jakimś czasie wpaść do domu na weekend po pozostałe rzeczy.
|
|
|
|
#1690 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
he no tak tyle ze w moim przypadku zimowe rzeczy to tylko kurtka i kozaki bo bluzy czy sweterki i tak musze zabrac bo zima tez bywaja chlodne dni
|
|
|
|
|
#1691 |
|
Wtajemniczenie
|
Adka, co do Twojego pytania o nauke, to ja bez kursu ( dzis mialam pierwsza lekcje ) nauczylam sie naprawde wielu slowek, samo wpada do glowy z zycia codziennego. Ogladaj TV, nawet jesli nie rozumiesz, czytaj gazety. Mi babka dzis na kursie powiedziala, ze jak na ten tydzien bez zadnej nauki wczesniejszej to umiem naprawde bardzo duzo, wiec sama widzisz.
Samo wpada do rozumku.![]() Mycha, moim zdaniem to zalezy. Ja nie chcialam na dluzej niz te 3 miesiace wlasnie dlatego jak mowisz - to moj pierwszy raz jako au pair. Ale teraz podoba mi sie tutaj tak, ze moglabym przedluzyc pobyt. Ale tesknota najbardziej dokucza.A dzis mlodsza mala ( Olimpia ) przeszla sama siebie... Mialam w pokoju elektroniczna nianke, w nocy cos do siebie gadala i ciagle mi to piszczalo, a rano, o 6:36 ( patrzylam na zegarek! ) zaczela sobie spiewac piosenki po niemiecku z " Malej Syrenki " ... Spiewala do 8 rano.
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1692 |
|
Zakorzenienie
|
cu.Kinia to Ty to masz przygody z tymi dzieciakami
Miło czyta się, że komuś się poszczęściło i trafił do fajnej rodzinki. Sama wtedy nabieram wiary, że przecież mi też musi się udać
|
|
|
|
#1693 |
|
Zadomowienie
|
Kinia a twoj angielski jest tak super ze bez problemu dogadujesz sie z rodzicami ?
|
|
|
|
#1694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie chciałabym wyjezdzna dłuzrej niz do pazdziernika bo mam nadzieje dostac sie na studia. Nie chce tez jechac szybciej niz od połowy lipca, bo bede musiała zając sie papierami i ogólnie rekrutacją. I ciągle jeszcze sie nie zarejestrowałamTy już się zarejestrowałaś, tylko na tej jednej stronie?\
|
|
#1695 |
|
Raczkowanie
|
Karateczka, zdjecie to na prawde nie jest najwazniejsza rzecz!zakladaj profil jesli chcesz jechac bo czas leci
nie musi byc fotka koniecznie z dziecmi, wystarczy takie na ktorym bedziesz usmiechnieta i tyle i jakis sensowny tekst Mycha i Karateczka gdzie chcecie jechac?Przepraszam,ze pytam po raz setny ale mi umyka juz;]'troche' ten watek nam sie rozwinął![]() A ja sie ciesze bo moja hostka napisala maila,ze bede mogla dzwonic za darmo do Polski bo ma taka taryfe w swom telefonie
|
|
|
|
#1696 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a teraz na foxlife jakos 15 czy jakos tak odc leci ![]() Cytat:
![]() ja tez nie chcialam na dlugo na 1 raz Cytat:
to w niczym nie przeszkadza. jak wiesz gdzie to rodzice ci zlozyc nawet moga wiec to nie jst wymowka. rejestruj sie i to migiem! ![]() Cytat:
![]() no wlasnie Karateczka i Mycha gdzie?
|
||||
|
|
|
#1697 |
|
Zakorzenienie
|
Kacha, ja tam nie chcę rodziców w moje papiery mieszać, jeszcze mi coś pokręcą i w ogóle....(ta elektroniczna rekrutacja, terminy, limity itp itd)
jak mówiłam wczesniej wlk brytania, super byłby Londyn, ale nie pogardzę też angielską wioską ![]() jeśli chodzi o to zdjęcie, to jak ktoś pisał nawet na au pair najbardziej liczy się reklama, oglądałam te profile i najbardziej w oczy rzucają się właśnie takie 'fajne' zdjęcia
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~ Edytowane przez karateczka000 Czas edycji: 2009-05-15 o 17:25 |
|
|
|
#1698 |
|
Konto usunięte
|
ja tez chcialam Uk
![]() i sie trafilo w stolicy |
|
|
|
#1699 |
|
Zakorzenienie
|
pamiętam, pisałysmy nawet na ten temat
![]() jaka jest przeciętna, rozsądna oferowana 'wypłata' dla au pair (to są tygodniówki?)? i ile w przeliczeniu to na złotówki?
|
|
#1700 |
|
Konto usunięte
|
ja mam 60 f tygodniowo [czyli razy okolo 5zl]
plus nadgodziny 6f/godz |
|
|
|
#1701 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Cytat:
Radze zainstalowac skype i poszukac kogos, oczywiscie ciezko kogos znalezc z kim mozna normalnie pogadac, ale nie jets to niemozliwe. Nie musisz od razy glosowo rozmawiac, mozesz na poczatek chatowac. Ja tak sie uczylam angielskiego przed pierwszym wyjazdem. to wiele daje.polecam!
|
|
#1702 |
|
Konto usunięte
|
co do chatow to czesto tu siedze:
http://chat.icq.com/icqchat/ mozna rozne grupy jezykowe albo z poszczegolnych grup wiekowy ch i krajow
|
|
|
|
#1703 |
|
Organizatorka
|
tak was czytam i sadze, ze macie duzo racji i musze to wyprobowac
zaraz wchodze na czat, albo zainstaluje jakiegos skype'a czy cus
|
#1704 |
|
Konto usunięte
|
http://chat.icq.com/icqchat/chatroom.php?c_id=1211
tu masz Germany chat a tu Deutsh chat http://chat.icq.com/icqchat/chatroom.php?c_id=74
|
|
|
|
#1705 |
|
Organizatorka
|
weszlam na francuskiego i narazie czytam co pisza
|
#1706 |
|
Konto usunięte
|
nie czytaj ale pisz
|
|
|
|
#1707 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chcę do Niemiec, najlepiej jak najbliżej granicy
![]() Miałam założyć dziś profil na aupair-world, ale jak zrobiłam sobie zdjęcie to wyszło takie sobie i muszę je trochę przerobić w photoshopie a zanim znajdę płytki z tym programem.... dlatego zrobię to jutro z samego rana Edytowane przez mychamycha Czas edycji: 2009-05-15 o 20:11 |
|
|
|
#1708 |
|
Raczkowanie
|
Witaam dziewczynki
![]() już od dłuższego czasu czytam ten wątek .. nooo i zmobilizowałyście mnie do poszukiwań znalazłam rodzinke i prawdopodobnie wyjezdzam już 24 Maja, na 4 miesiące ;ostraaasznie sie ciesze ;D to jest aż za piękne żeby było prawdziwe, alee już kilka razy rozmawiałam z babką na skype, wczoraj wysłała mi umowe, więc raczej sie uda! a ktoś z Was wybiera sie do Niemiec ;>
przychodzi taki czas w życiu, kiedy niczego nie można być pewnym. To, co się wiedziało wcześniej, wydaje się błędne lub niezrozumiałe. To wszystko wali się, całe moje jestestwo, bycie, kruszy się, rozpada i nie można pozbierać kawałków" http://www.lastfm.pl/user/mooonis90 |
|
|
|
#1710 |
|
Organizatorka
|
wkurzylam sie na tym czacie
gadaja caly czas o Chinach, chinczykach, chinskim jedzeniu... i nabijaja sie z kogos malo pouczajace, jesli chodzi o frnacuski wejde o innej porze...
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.

i wszystkie wiadomosci ( z adresami, nr telefonu i innymi danymi) zniknely, bo mialam thunderbirda i nie zapisywaly mi sie wiadomosci na serwerze

) a tak w ogole to 5 seria jest fajna,ale nie jest mi jej dane obejrzec w calosci