|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo - sierpniowe 2009 - "9 miesięcy stwarzania małego świata" - cz
Cytat:
no i się popłakałam ![]() Byłam z kolezankami na pizzy, z okazji moich urodzinek i dostalam super bluzeczke , taka z napisem PUK PUK na brzuszku W ogole milo spedzilam dzien , ale nachodzilam się troche, więc niedługo lece spac.. Svinecko ja mam termin dopiero na 25 sierpnia ,w iec bede sie przeprowadzac w 9 mies ciązy ,więc pewnie jeszcze gorzej...
|
|
|
#3572 | |||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Dot.: Mamusie lipcowo - sierpniowe 2009 - "9 miesięcy stwarzania małego świata" - cz
Cytat:
nawet teraz jak o tym mysle to sie smieje hehe no z dupki jej sie saczy - hehe nie no wyobrazilam sobie to - hehe chyba mam zbyt duza wyobraznie Cytat:
jutro chyba troche sobie odpuszcze i tylko tak na lajciku - przeciez jeden dzien w ta czy w ta nie zrobi roznicy aaaaaaa moja mama powiedziala zebym zostawila narazie ciuszki dla marcelka to ona wszystkie wypierze i wyprasuje i da mi na gotowo ![]() Cytat:
tak czy siak bedzie ciezko ja po jednym dniu wymiekam ide lulu - dobranoc wszystkim
|
|
|
#3573 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żałujesz mężowi trzeba było kupić więcej ![]() Cytat:
![]() i nie dał Ci zwolnienia ![]() to co z niego za lekarz ? strony straszy konsekwencjami do końca życia, a zwolnienie to gdzie ![]() olej "rzeczy do skończenia" najważniejsza jest dzidzia Cytat:
![]() Cytat:
Dziwne macie tam zwyczaje, nawet w takich wypadkach nie dają wam tam L4 ? przecież szkoda macierzyńskiego ![]() A my dzisiaj mieliśmy małe przemeblowanie w mieszkanku, zrobiło się więcej miejsca no i Młody ma już łóżeczko złożone ![]() tylko pościel jeszcze nie przyszła ![]() Jutro do szkoły, ma być pediatra, pojutrze po ten nieszczęsny materac i mam nadzieję, że pościel dotrze do końca tygodnia ![]() Na razie uciekam, do jutra, pa kochane
|
|
|
#3574 |
|
Zadomowienie
|
oj będzie będzie , ale mamy do wykonczenia 140 metrow wiec nie da rady szybciej eh
Dobra uciekamy do łozeczka Do jutra
|
|
#3575 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, już kiedyś o tym wspominałam. U mnie jest tak, że jeżeli dolegliwości są bezpośrednio powiązane z ciążą, to mogą wysłać na macierzyński już od 28 tygodnia ciąży.
Chociaż z drugiej strony znam takie przypadki i to wcale nie mało, że po 28 tyg ciąży były pacjentki (i koleżanki z pracy) na L4. Chyba to zależy od woli lekarza ![]() To między innymi tłumaczy, dlaczego 90% kobiet w ciąży pracuje prawie do samego końca. Nie ma takich sytuacji, że idzie się na L4 we wcześniejszej ciąży, bo chce się odpocząć i człowiek czuje się zmęczony w pracy. A po 28 tyg ciąży dochodzą dodatkowo takie klocki z macierzyńskim. Prawa nie zmienię, tak samo jak tego, że nie ma takiego prawa, które zabroniłoby kobietom ciężarnym pracować w nocy i po 13 godzin na dobę. To też nie było tak, że pracowałam, bo chciałam sobie/światu coś udowodnić typu ciąża to nie choroba , dopóki było ok, to w porządku, ale jak zaczynałam się źle czuć/męczyć, to wiedziałam, że nikt mi L4 z tego powodu nie da. Wiedziałam, że musi mi coś być A teraz, nawet kiedy coś mi jest i kiedy w adekwatnej sytuacji w PL siedziałabym na L4 i się nie stresowała, to dalej nie wiem, co ze mną zrobią. W końcu to są początki gestozy. Mój lekarz wie o mojej sytuacji i zapytałam go o L4, a dostałam tydzień wolnego . Nie wiem, na ile mogę go naciskać, aby nie skończyło się wylądowaniem na macierzyńskim, zamiast na L4. Nie będę się już denerwować, co ma być, to będzie. Jutro kolejna wizyta w szpitalu, więc zobaczę jak moje ciało sobie radzi.
O książkach Edytowane przez mariolasl Czas edycji: 2009-05-20 o 00:04 |
|
|
|
#3576 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A ztym L4, to rzeczywiście dziwnie u Was jest Cytat:
![]() Cytat:
A dlaczego nie chcesz iść na L4, przecież nie będziesz miała kaski, jak nie będziesz pracowała. megib witaj karolinak powtórzę znowu - zdolną ma babcię Twoja Zuzinka A tak wogóle, to dzień dobry miłym paniom Odebraliśmy wczoraj autko, naprawa kosztowała trochę więcej (500zł), ale najważniejsze, że mamy czym jeździć
|
|
|
#3577 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Wstawać śpiochy
![]() Cytat:
. I tak sprawnie Wam idzie Cytat:
![]() Cytat:
Fajnie Ci z tym praniem i prasowaniem, zazdroszczę ![]() Cytat:
Ja też idę dziś do szkoły na 18-tą, na oddychanie ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ---------- magi cieszę się, że autko już na chodzie ![]() Mam do Ciebie pytanie: niedługo będę robić zakupy w aptece i chcę kupić jedno opakowanie emolientu, skłaniam się ku Emolium, ale nie wiem co wybrać, bo jest Emulsja do kąpieli, Kremowy żel do mycia i Olejek do kąpieli. Co wziąć?
|
|
|
#3578 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hmmm... umówili się? Mój Małż mówi jeszcze, wychodząc do pracy, synek bądź grzeczny i kop mamusię ![]() A co do Emolium, to też się zastanawiałam i chyba na razie kupię tylko Emulsję do kąpieli, bo wtedy żel nie jest potrzebny, a olejek jest "cięższy" niż emulsja, więc jak nie ma potrzeby, to nie będę stosowała. A swoją drogą zawsze mogę wysłać Małża do apteki ![]() Zastanawiałam się też jakie inne kosmetyki kupić, nie emolienty. Chyba kupię Nivea, ale co, to zupełnie nie wiem. Czy wtedy stosować płyn do kąpieli, żelik do ciała i emulsję po kąpieli??? Zgłupiałam
|
|
|
#3579 | ||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
czesc kochane
![]() ![]() ![]() o dziwo wstalam dzis i nic mnie nie boli a w ogole to musze sie czyms zajac bo mam takiego stresa, ze szok, az brzuch mnie boli - mlody pojechal na wycieczke oczywiscie dalam mu milion wskazowek rano i wypryskalam calego offem ale wkurzylam sie jak zaprowadzilam go do przedszkola bo babki zawsze mowia, ze mamy nic dzieciom nie dawac na wycieczke, zadnego picia ani nic bo one wszystko maja a tak sie robi zamieszanie nie potrzebne i jedne dzieciaki nabiora se slodyczy i wszystkiego a drugie nie maja i tez chca wiec ja wg wskazowek nic mlodemu nie dalam, wchodze do szatni a tam 3/4 dzieci ma plecaki obladowane piciem i jedzeniem jesli babki pozwola im to wziac to sie wkurze - kurde albo wszystkie albo zadne - maly juz rano mi marudzil, ze dzieci maja picie a ja mu nie dalam - to mu mowie, ze pani nie kazala yhhCytat:
i trzymam mocno kciuki zeby wszystko jednak potoczylo sie w dobrym kierunku ![]() daj znac co w szpitalu ![]() Cytat:
a z praniem sama sobie zazdroszcze kupa roboty mi odejdzie, najgorsze to prasowanie
|
|
|
#3580 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
Oj, współczuję. A tyle się mówi, że na zachodzie tak dbają o kobiety w ciąży i z małymi dziecmi. Jednak widac, że jak wszędzie są jakieś haczyki... Trzymam kciuki za polepszanie się wyników oraz, żeby jednak lekarz okazał się tym mądrzejszym i zdecydował o L4 ![]() Magi, cieszę się, że autko na chodzie i mam nadzieję, że to koniec z nim niespodzianek Miramej, myślę, że emulsję do kapieli - dodawaną do wody. Ale to tylko moje subiektywne zdanie ![]() Magi , co do kapieli dzieciątka to (w przypadku braku problemów ze skórką itp) wystarczy mydełko/płyn do mycia ciałka a po kapieli oliwka/jakaś emulsja po. A tak w ogóle Dzieńdoberek ![]() Dzisiaj zamierzam zrobic miejsce w naszej szafie na ciuszki Antosia. Czy mi się to uda... ![]() ?
|
|
#3581 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
ja tylko mydelko nivea i oliwke po kapieli - tradycyjnie ![]() a jak podrosnie to jakis plyn bedzie sie uzywac dla dzieci - bardzo lubie ten jonsona uspakajajacy kiedys kupilam dla malego jakis tam glupi plyn truskawkowy dla dzieci i tak go uczulil, ze mial bable z ropa na ciele :/
|
|
|
#3582 |
|
Ola-Unhola
|
Kupowałam u tej babeczki ma naprawdę zadbane ciuszki i ceny niskie. Znalazłam coś dla dziewczynek:
http://www.allegro.pl/item640760516_...rcia_0_6m.html
|
#3583 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A z dzieciakami, a raczej rodzicami, to tak zawsze. Nikt nie stosuje się do zaleceń. Cytat:
![]() A co do samochodu, też mam nadzieję, że nie będzie szwankował. W weekend wyjeżdżamy do znajomych na taki "zlot". Tak dwa razy (nie licząc naszych wesel) w roku udaje się nam spotkać całą paczką ze studiów/akademika. Paczka się już powiększyła, bo każdy ma już swoją drugą połówkę i dzieciaki. Uwielbiam takie spotkania, trzzymamy się już tak długo, że już tak zostanie, bo to już 8 lat od skończenia studiów. Pewnie nie poszaleję, ale przynajmniej się nagadam ![]() ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Cytat:
|
|
|
#3584 |
|
Ola-Unhola
|
Mozesz.
![]() My ze Svinecka piszemy o tej oliwce bo mamy to już sprawdzone i raczej nie będę eksperymentowac. No chyba, że się okaże, ze Mały źle ją znosi.
|
#3585 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kobieto ty sie musisz oszczedzac zeby rozwarcie nie postepowalo!! dziwne ze lekarz nie dał ci L4![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
albo zel do ciala i po emulsja..... bylam na stronie nivea i ma ona w ofercie filtr dla niemowlakow ktory mozna stosowac juz od 1 dni zycia bo to filtr mineralny.....pamietam ze niedawno byla mowa o filtrach: http://www.nivea.pl/products/show/9106 Dzien dobry mamusie u nas mgla ze nic nie widac za oknem!! jak tam humorki??
Edytowane przez czekoladka21 Czas edycji: 2009-05-20 o 09:13 |
||||
|
|
|
#3586 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Czyli emulsja, tak myślałam, ale wolałam się upewnić Cytat:
i że dziś nie będziesz się bardzo przemęczać My niedługo też poznamy tę rozkosz wyjazdów dzieci , teraz to już do końca życia wieczne zamartwianie się . Też bym się wkurzyła, jeśli babki pozwoliłyby innym dzieciom wziąć te zapsy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
, używać zamierzam, jak zajdzie potrzeba.---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- Cytat:
|
|
|
#3587 |
|
Ola-Unhola
|
Oglądam DD tvn i było o mamach 40-latkach. Jako informację podali, że najmłodsza mama na świecie gdy urodziła dziecko miała lat 5!!!!!!!
|
#3588 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
juz poprawilam ,mialam na mysli mineralny a napisaalam chemiczny.....
|
|
#3589 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
U mnie słońce i to tak piecccze, ze ło matko Cytat:
Też chciałam żeby bolało ![]() Rozjaśniła mi się sprawa pielęgnacji, już wiem co kupię Ale kto??? 5-letnia mama???
Edytowane przez magi77 Czas edycji: 2009-05-20 o 09:18 |
|||
|
|
|
#3590 |
|
Ola-Unhola
|
Tak, Mama miała 5 lat!!!!
Info z DD Tvn. Nie wiem z jakiego kraju. Teraz chyba jest juz starsza, a może nawet dorosła - Nie wiem. Jakaś stacja (nie w Polsce) chciała z nią zrobic wywiad, ale się nie zgodziła
|
#3591 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez chcem slonecko!!!!!!
|
#3592 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, czy to w ogóle fizycznie możliwe? ![]() Cytat:
. I zauważyłam, że ruchy nie moga spowszednieć ![]() Co kupisz?
|
|
|
#3593 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ahh wkurzylam sie bo sie rozpisalam i zapomnialam skopiowac a mnie wywalilo
![]() wiec nic juz nie napisze o!
|
|
#3594 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkie Mamusie i lece poczytac, coscie naskrobaly
|
#3595 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz jak powiedział, ze bezwzględny zakaz pracy to też chciał mi dac zwolnienie, ale ja powiedziałam, ze do pracy oczywiście nie pójdę, ale chciałam uzgodnić z szefem jak to zrobić, żebym jak najmniej straciła - tzn. czy będę miała wolne, ale bez zwolnienia, a dopiero od następnego miesiąca będę oficjalnie na zwolnieniu lekarz powiedział, że jakby był jakiś problem to mam przyjść od razu po zwolnienie Cytat:
![]() trzymam kciuki za zdrówko Cytat:
dobrze, ze macie już sprawne autko, bo bez niego trudniej się żyje ... Cytat:
![]() ale bym się wkurzyła... ![]() Cytat:
mam przyjść szybko jak wyniki nie będą ok albo jak będę potrzebowała L4, a jesli nic się nie będzie działo i będę grzecznie odpoczywać to mam przyjść za 2,5-3 tyg i wtedy zrobi mi wymaz na paciorkowce
|
|
|
#3596 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ciekawe czy rówieśnikiem ![]() Już wysyłam troszkę, bo u mnie nadmiar ![]() Cytat:
A co z włoskami dzidziolka? Od kiedy stosuje się szampon? Od urodzenia czy troszkę później???
|
|
|
#3597 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() idę sobie kawkę zrobić, ale za chwilę, bo od pisania na klawiaturze ręcę mnie bolą ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
|
|
|
#3598 | ||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
trzymam kciuki za wyniki ![]() Cytat:
a potem oliwka lacznie z glowka ![]() ide sie pakowac dalej
|
|
|
#3599 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przypomniało mi się, czy Wam też okropnie! drętwieją ręce, tzn. dłonie, bo ja mam z tym duży problem. Nie muszę ni robić, a są całe zdrętwiałe, najgorzej jak wykonuję jedną czynność, np. pisanie na Wizażu , nie mówiąc już o spaniu. Ginka powiedziała, że to ucisk na kręgosłup i mam go ćwiczyć.---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
|
|
|
#3600 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gatkow poporodowych jeszcze nie nabylam, tutaj radza 4 pary miec. O podkladach nie wiem nic
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:46.

kupiłam też małżowi, ale mam nadzieję, ze nie będzie miał ochoty i mi go odda 

, mam wolne w tym tygodniu. Gdy zapytałam lekarza o to, czy mam nadal pracować, czy da mi L4, to powiedział, że pogada z moją szefową. No i pogadał, czego skutkiem jest moje wolne w tym tygodniu. Dlaczego nie wypisał mi L4 - nie wiem, jeśli i tak planuje, że będę pod kontrolą i obserwacją w naszej dziennej klinice patologii ciąży

, dopóki było ok, to w porządku, ale jak zaczynałam się źle czuć/męczyć, to wiedziałam, że nikt mi L4 z tego powodu nie da. Wiedziałam, że musi mi coś być
MACIEJKA SYNEK KOCHANY 

jesli babki pozwola im to wziac to sie wkurze - kurde albo wszystkie albo zadne - maly juz rano mi marudzil, ze dzieci maja picie a ja mu nie dalam - to mu mowie, ze pani nie kazala yhh