|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Mam takie pytanie: czy stażystą może zostać tylko absolwent w terminie 12 m-cy od ukończenia szkoły
![]() Pytanie może jest banalne ale ja jestem w takiej sytuacji że niedługo przestanę być absolwentem a chciałabym pójść na staż... a przypuszczam że tego nie da się w UP załatwić tak od ręki
|
|
|
|
#3872 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3873 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez ardianekkk Czas edycji: 2009-05-26 o 22:01 |
|
|
|
|
#3874 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tak czy siak warunki umowy podejrzane. Dlaczego chce dac na 1/2 etatu każąc pracować na cały...
|
|
|
|
|
#3875 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma takiej możliwości. Nie możesz w ogole się zarejestrować w UP będąc studentem studiów dziennych. ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- Cytat:
nie na staz moze isc bezrobotny do 25 roku zycia, lub bodajrze do27 rok po ukonczeniu szkoly.Co do zwracania pieniazkow - oczywiscie jest to nie prawda. Zwraca sie pieniazki np jesli zajda okolicznosci, ktore beda wskazywac na to ze pieniazki te byly pobrane bezprawnie. Np jesli jestes na stazu a okaze sie ze w czasie stazu rozpoczelas studia w systemie stacjonarnym (co spowodowaloby wyrejestrowanie z up i oczywiscie tym samym utrate stazu) - wtedy zwraca sie pieniazki wg naliczania od dnia podjecia szkoly. Edytowane przez Atoska Czas edycji: 2009-05-26 o 23:31 |
||
|
|
|
#3876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Dla pracownika nie jest to korzystne, bo traci wszelkie świadczenia, składki na emeryture są znacznie niższe, "oficjalnie" mniej zarabia, wiec w przypadku np. kredytu może mieć problem zeby go dostać. Pracodawcy kombinuja jak tylko mogą.
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2009-05-27 o 07:53 |
|
|
|
|
#3877 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Od ukończenia szkoły wyższej do 27 roku życia. Ale do roku po ukończeniu szkoły, czyli ... jeśli kończysz szkołę w czerwcu 2009, to jeszcze w czerwcu 2010 możesz rozpocząć staż. W lipcu 2010 już to Ciebie nie obejmie. Znajdź pracodawcę, który Ciebie przyjmie. Skoro niedługo przestaniesz być absolwentem to niech On szybko złoży imienny wniosek do UP o przyjęcie Ciebie i wtedy zobaczysz co i jak. A kiedy przestaniesz być absolwentem ? Którego dnia (rok temu) skończyłeś szkołę ? ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Cytat:
|
|
|
#3878 |
|
Zakorzenienie
|
hmm...a jeżeli w danej instytucji odbycie stażu jest bezpłatne, to znaczy ,że UP pokrywa wszystko ? ( dziś właśnie Pani mi powiedziała , że u nich staż jest bezpłatny ) .
|
|
|
|
#3879 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może Ona źle określiła się - jej firma faktycznie nie ponosi kosztów, ale mogła dodać, że ... jak sama nazwa wskazuje - staż z UP - to UP ponosi koszty. Chyba, że kobieta zaczyna coś kręcić
|
|
|
#3880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie miała świadomość, że chce iść na staż. Pokazałam jej moje CV i list motywacyjny. Wspomniała o UP to pewnie UP pokrywa koszty. Ale mam małą nadzieję, zachowała mój list motywacyjny dla siebie i powiedziała, że jak jedna stażystka się do nich nie odezwie to odezwą się do mnie he . |
|
|
|
|
#3881 |
|
Zadomowienie
|
Olcia, daleko masz do tej instytucji? W piątek a już na pewno w poniedziałek poszłabym do nich z zapytaniem czy wolne miejsce będzie
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe daleko . W sąsiednim miasteczku. Pani powiedziała, że 15 czerwca się do mnie odezwie, ale do tego czasu będę szukać u innych pracodawców stażu
|
|
|
|
|
#3883 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Staż bezpłatny, czyli staż w firmie bez otrzymywania zarobków. Nie wszystko, co się nazywa "staż", to taki finansowany przez UP. Firmy mogą organizować swoje programy stażowe. |
|
|
|
|
#3884 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczynki
![]() mam staż do sierpnia finansowany z EFSu czy można taki staż przedłużyć?? mój pracodawca podpisał wprawdzie umowę z UP, że po stażu przyjmie mnie na minimum 7 miesięcy, ale jeśli będzie nie wypłacalny to chyba nikt go do tego nie zmusi
|
|
|
|
#3885 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwna sprawa, na stażu zawsze prodkreślają ze pracownikiem nie jesteś tylko bezrobotnym. Wiec skoro tak, to UP powinien robić wszytsko zeby czlowiek z bezrobotnego stał sie pracownikiem i nie psuł im statystyk. A wiadomo, że im więcej rozmów kwalifikacyjnych tym większa szansa na zatrudnienie. Bo jednak podstawowym prawem/obowiązkiem bezrobotnego to starac sie o zatrudnienie. Siedząc w biurze na stażu i mają wolne 2 dni w miesiącu cieżko jezdzić po okolicy na rozmowy kwalifikacyjne. Czas wolny inna sprawa (studia, sluby, wycieczki)ale szukanie pracy powinno być priorytetem, nawet na stażu.
Edytowane przez BioIvO Czas edycji: 2009-05-27 o 22:06 |
|
|
|
#3886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naleza Ci sie pieniazki jesli cos przepracowalas i ich nie zwracasz. Tak jak pisalam wyzej dokladnie. Jesli studia dzienne rozpoczelas to od dnia podjecia tych studiow musisz zwrocic zapewne pieniazki, a nie WSZYSTKO. |
|
|
|
|
#3887 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3888 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3889 |
|
perfumove love
|
Staż, czy praktyki nie oznaczają automatycznie finansowania przez UP. Nie każdy może się zarejestrować w UP, ale na płatny przez firmę, czy bezpłatny staż może iść bez problemu.
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3890 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A z datą - też się nad tym zastanawiałam wcześniej - nie wiem co poradzić, bo zwyczajnie nie znam odpowiedzi. Proponuję pójść do UP.Olcia, 15go czerwca masz się zjawić? Oooo - Trochę długo ... ja poszłabym/zatelefonowałabym wcześniej. Wiem, że są różne staże, ale my mówimy tutaj tylko o "stażu z UP", gdzie UP wypłaca kasę. Czasami nasze odpowiedzi są całkiem różne, mimo, że mieszkamy w tym samym kraju. Czy osoby, które zadawały tutaj jakieś pytania - znalazły sensowną odpowiedź ? hihi Czy może pogubiły się ? Bo ja zaczynam się tak czuć jeśli czytam różne odpowiedzi
|
|
|
#3891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja własnie też juz sie pogubiłam, ale mniej więcej wiem o co chodzi. Nektarynka tak 15, ale do tego czasu bedę jeszcze szukać po innych instytucjach. hmm...może wcześniej dostanę staż w innej placówce
|
|
|
|
|
#3892 |
|
Zadomowienie
|
Olcia - tak, może inny pracodawca szybciej zadeklaruje się, że przyjmie stażystkę.
Czasami moje wypowiedzi, które uzyskałam w swoim UP mijają się z tym co mówią inni. No trudno. Głowa mnie boli dzisiaj. Pozdrawiam.
|
|
#3893 |
|
Zakorzenienie
|
Ile pieniedzy jest obecnie na reke?791 zl pisze na stronu urzedow pracy.
To jest na reke juz?
|
|
#3894 |
|
Przyczajenie
|
hej czytam to i czytam juz z godzine i mam pytanie od poniedziałku ide na staz sama znalazlam firme badania zrobione tak wiec od pon zaczynam i tu pojawia sie pytanie czy ktos z urzedu przyjezdza na kontrole aby sprawdzic czy jestem na tym stazu w dniu w ktorym powinnam byc? czy beda jakies nie zapowiedziane wizyty kogos z urzedu.prosze o odpowiedz bo z tego co tu czytam to wiekszosc skonczyła staz i mize cos na ten temat powiedziec.bede wdzieczna
---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- na rake od czerwca ok 690 700zł |
|
|
|
#3895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli 790 brutto na reke okolo 700 tak?
|
|
|
#3896 |
|
Przyczajenie
|
no ok 700 na reke. o liscie obecnisci wiem ale chodzi mi o kontrole z urzedu czy np za 2 tyg ktos nie przyjedzie zeby sprawdzic czy jestem?>
|
|
|
|
#3897 |
|
Zakorzenienie
|
Raczej nie..nie ich sprawa.Oni pewnie tylko liste chca zobaczyc.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3898 |
|
Przyczajenie
|
hej napiszcie cos konkretnego na temet tych kontroli.....
|
|
|
|
#3899 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3900 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja doszłam do przykrego wniosku że UP mają nas też daleko w poważaniu i się nami za bardzo nie przejmują. Zacznę od tego że znalażłam sobie staż z pracodawcą który by mnie poźniej zatrudnił, fakt że to była jesień 2008 że zbliżał się koniec roku mało kasy itd... no ale pytałam z 5 razy czy bedzie kasa na moj staz- mowili ze jak znajde z pracodawca ktory mnie zatrudni to na 99,9% będzie, po czy się jednak okazało że nie będzie No a jeśli chodzi dalej o kontrolę właśnie, to nie odwiedził mnie z UP nikt przez cały staż aż się kapneli że mi się już kończy to zadzwonili do mnie do firmy że przyjadą z kontrolą, dyrektorka od razu przyleciała powiedzieć kazała dać mi coś do roboty! a pan przyjechał i poszedł aby do derektorki dał jej jakiś druczek dla mnie i był może 5 min aby a do mnie wogóle nie przyszedł!!!!!!!!!!! i to ma być kontrola |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:40.

A co do zwrotu kosztów, to u mnie UP żadnych kosztów badań nie ponosił, więc i to mi odpada. Ale ja ze stażu jestem zadowolona i jakby nie studia to bym siedziała dłużej
. Dla pracownika nie jest to korzystne, bo traci wszelkie świadczenia, składki na emeryture są znacznie niższe, "oficjalnie" mniej zarabia, wiec w przypadku np. kredytu może mieć problem zeby go dostać. Pracodawcy kombinuja jak tylko mogą.