|
|
#61 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Solarium od 18-go roku życia
Cytat:
![]() Co do pomysłu - popieram. Zawsze to więcej czasu na wlanie się oleju do głowy niejednej małolaty. |
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
O matko, zabrońmy im chodzić do fryzjera i farbować włosy bo się zniszczą przez przypadek...
Poza tym za czasów mojego ojca (chodzil do technikum mechanicznego) każdy 16 latek zdawał na prawo jazdy, przypomnij sobie może jak to kiedyś bylo...
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-07-11 o 23:10 |
|
|
|
|
#63 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(wiesz, tam możesz przychodzić tak często jak chcesz i siedzieć ile chcesz, nie zatrzaskują cię po wejściu od razu na 20 minut no i jak rozpoznajesz na ulicy ile dziewczyna ma lat? no i niezłe masz oko, skoro mijając delikatnie przybrązowioną dziewczynę bezbłędnie rozpoznajesz czy to solarkowa opalenizna ---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- wiesz, zagrożene rakiem skóry a rozdwojonymi końcówkami to jednak kiepskie porównanie... |
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Ech nadal uważam że jak dziewczyna chce, to wstanie o 8 rano z przyspieszaczem do opalania poleci na trawnik przed blokiem i codziennie w pełnym słońcu będzie się smażyć.
Ta wiem że porównanie głupie, ale bardziej chodziło o to że najwidoczniej niektórym tu przeszkadza to że ktoś jest w ogóle opalony, może też przeszkadzają niektórym pasemka u nastolatek? ;p Szkoda mi się shockwaves - duże miasta to kobiety z klasą a na wsi to wypindrzone. Cytat:
Ale wybacz był temat o tolerancji na intymne, może wypowiedz się co ci jeszcze przeszkadza?;p
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-07-11 o 23:17 |
|
|
|
|
|
#66 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W różnych etapach życia inaczej postrzegamy świat. Z moich obserwacji wynika, że nastolatki, szczególnie gimnazjalistki nie mają zielonego pojęcia jaki wpływ na cerę ma opalanie się w solarium, nie myślą o konsekwencjach, żyją chwilą. Może konieczność wprowadzenia norm prawnych w tym zakresie nie jest pierwszą potrzebą w RP, ale moim zdaniem jest to ważne. Może dzięki temu chociaż jedna dziewczyna mniej zachoruje w przyszłości na raka skóry. Cytat:
![]() Jeżeli rodzice nie potrafią postawić dziecku jasnych granic i, delikatnie mówiąc, mają gdzieś co dziecko robi i jaki to ma na nie wpływ, państwo powinno interweniować.
|
|
|
#67 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale czasami warto podjąć w kwestii zdrowia, a nawet życia decyzję za osoby podatne na wpływy- koleżanek i nie tylko.To fakt, że osoba pełnoletnia może być równie niedojrzała jak młodsza od niej o kilka lat koleżanka. Ale wedle prawa może już wtedy stanowić sama o sobie...i niech tak będzie również w kwestii korzystania z solarium- jest świadoma konsekwencji i godzi się z nimi.
|
|
|
#68 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale jakieś przepisy muszą być, bo inaczej to byłby cyrk i tyle ten przepis nie ma na celu chronienia sorosłej części społeczeństwa przed szokiem estetycznym jaki wywoła w nich 15lenia skwarka, tylko w miarę możliwości chronienie nastolatek przed zagrożenami jakie wynikają z nadużywania solarium jak 16 czy 17latka wypije redsa to nawet nie poczuje, a jednak prawo jej tego zabrania... czy to znaczy, że przepisy ograniczające sprzedaż alkoholu nieletnim są absurdalne? |
|
|
|
|
|
#69 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A co jeżeli taka sobie siedemnastka przyjdzie z pisemną zgodą rodziców, oświadczeniem że tak spoko niech sobie idzie. Też absolutnie nie? Dziwne, czyżby nagle w Polsce zaobserwowano taki boom raka skóry żeby pozamykać wszystkie solaria? Cytat:
Jak już pisałam, seks od 15 roku życia, antykoncepcja hormonalna tak czy owak jest zapisywana już 16 latkom, przed sądem odpowiada się jako osoba dorosła więc czemu nie to solarium?:| są dużo bardziej szkodliwe rzeczy... Cytat:
Co wy tak z tym alkoholem ;P Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-07-11 o 23:30 |
|||||
|
|
|
|
#70 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#71 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w mieście jest ich tyle samo tylko nie rzucają się w oczy, albo poprostu nie wiesz, że nie są małoletnie. bo z tego co piszesz to tylko te nieletnie solary cię tak rażą ![]() musisz mieć strasznie wrażliwy zmysł estetyczny skoro widok pomarańczowej skóry osoby mijanej na ulicy sprawia, że ci się robi niedobrze... wracaj szybko do wielkiego miasta bo tam to tylko szyk i klasa i blachary nie uświadczysz |
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#73 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dane mi było usłyszeć, że zachorowalność na tego typu raka wzrosła o ok. 15%. Dużo.
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No cóż, ja wiem że jakby się uświadomiło i odpowiednio postraszyło nastolatki same przestałyby chodzić. Ale w szkole na biologi ten temat się pomija. Bynajmniej mnie ominąl.
|
|
|
|
#75 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przecież opalenizna automatycznie równa się- blachara Natomiast bladość rezprezentują same anglosaskie księżniczki czystej,błekitnej krwi. Cóż za apartheid
|
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Brak pogadanek o szkodliwości solariów, o umiejętnym zdrowm odżywianiu się, o bezpiecznym seksie. Postaram się poszukać dokładnych danych.
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie, pomija się a nie powinno. Zapobiegać a nie zakazywać. Gdyby te dziewczyny na prawdę wiedziały co je czeka to by tak ochoczo nie biegały... Nie trzeba by wtedy było takich skrajnych metod. Ech no szkoda ale świata nie zmienię
|
|
|
#78 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do frazy o zwiększonej zachorowalności o 15% to takowej "słowo w słowo" nie znalazłam. "Nowotwory skóry stanowią około 8-10 % wszystkich nowotworów złośliwych wykrywanych u Polaków. Corocznie stwierdza się ponad 10 tys. nowych zachorowań i około 2 tys. zgonów z powodu nowotworów skóry. Na czerniaka zapada rocznie około 2 300 osób i z tej liczby 50 % pacjentów umiera ze względu na zbyt późne rozpoznanie. W ostatnich 40 latach stwierdzono czterokrotny przyrost nowych zachorowań na czerniaka, a w ostatnim dziesięcioleciu podwojenie liczby nowych zachorowań." - Magdalena Wieczorek Serwis Kosmetologiczny "Nein dla solariów"
|
|
|
#79 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak nawiasem mówiąc, to czytając bądź słysząc sformułowanie "kwiat polskiej młodzieży" przypominają mi się słowa Pana Kaczyńskiego, który to w zamian słowa kwiat, powiedział f*iut. Taki, mini lapsus.
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli poczują że mają wybór, że traktuje się ich jak dorosłych, pokaże się konsekwencje i pokaże że odpowiadają za własne życie, przestraszą się.
Ja na plecach mam myszkę, jak byłam młodsza wyjeżdżałam za granice, przy okazji jakoś przed wyjazdem byłam u lekarza - tak mnie nastraszył na temat opalania tej myszki że zawsze byłam starannie wysmarowana kremem z filtrem... oraz plasterek :P
|
|
|
#82 |
|
Raczkowanie
|
Co do uświadamiania to starałam się przemówić do zdrowego rozsądku mojej znajomej, która to namiętnie korzystała z kąpieli solarnianych lamp...niestety nie udało się. Owa dziewoja uznała, że musi korzystać z życia.. a poza tym, po kilku latach zafunduje sobie operację plastyczną.
Rozmowa nie trafia do każdego. Ale próbować warto. A nóż widelec.
|
|
#83 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co dalej podyktuje nam rząd, obowiązkowe używanie filtrów 50+, chodzenie pod parasolką ?
|
|
|
|
|
|
#84 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#85 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
No a co chcesz? 'Som dojżalsze nisz w żeczywistości'
|
|
#88 |
|
Zadomowienie
|
może i som
ale to nie tłumaczy wyglądania jak rozmokłe g... i tandetnego stylu no i tego, że nie rozumieją jak facet mówi "nie jesteś w moim typie"kiedyś pracowałam z taką jedną. Ona myślała, że to jest fajne... te jej tipsy w tandetnym brokacie, przypalona skóra, i spalone włosy w kolorze siwym prawie "bląłd"... |
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja taka znam, ale w wersji kruczowłosej
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() -------- Co do projektu: jestem zdecydowanie przeciw. Panstwo nie jest od wychowywania obywateli, tylko rodzice.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.

Dla mnie to już paranoja i za dużo.

Każdy myślący człowiek jest ateistą"

Ale próbować warto. A nóż widelec.