Solarium od 18-go roku życia - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-11, 23:05   #61
Maniwa
Wtajemniczenie

Dot.: Solarium od 18-go roku życia

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Proszę was... 15 latki mogą prawnie uprawiać seks 16 latkom można przepisać już pigułki anty. A 17 latka nie może się opalać haha, BO? Dla mnie to już paranoja i za dużo.

No wybacz ale w Ameryce prawko można mieć od 16 roku życia - na nasze to gimnazjalne czasy O_O
[/COLOR]
Z tą różnicą, że takiemu młodemu kierowcy do osiemnastki musi towarzyszć inny dorosły kierowca, to takie tymczasowe prawko, do pełnoletności. Więc już widzę gimnazjalistów wożących się z kolegami i np tatusiem

Co do pomysłu - popieram. Zawsze to więcej czasu na wlanie się oleju do głowy niejednej małolaty.
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 23:07   #62
rapifen
Zakorzenienie

O matko, zabrońmy im chodzić do fryzjera i farbować włosy bo się zniszczą przez przypadek...

Poza tym za czasów mojego ojca (chodzil do technikum mechanicznego) każdy 16 latek zdawał na prawo jazdy, przypomnij sobie może jak to kiedyś bylo...

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-07-11 o 23:10
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 23:12   #63
..::anvastra::..
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Nie, po prostu mi nie dobrze, jak idę przez miasto i widzę małoletnie smażonki. Wolałabym, aby było ich mniej, od razu przyjemniej na dworze.
to czemu normalnie się nie wypowiesz tylko rzucasz teksty że każda panna która w ogóle korzysta z solarium jest od razu pomarańczowa
(wiesz, tam możesz przychodzić tak często jak chcesz i siedzieć ile chcesz, nie zatrzaskują cię po wejściu od razu na 20 minut a więc jeśli masz do tego normalne podejście to możesz być delikatnie opalona a nie od razu spalona)

no i jak rozpoznajesz na ulicy ile dziewczyna ma lat?
no i niezłe masz oko, skoro mijając delikatnie przybrązowioną dziewczynę bezbłędnie rozpoznajesz czy to solarkowa opalenizna

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Cytat:
O matko, zabrońmy im chodzić do fryzjera i farbować włosy bo się zniszczą przez przypadek...
wiesz, zagrożene rakiem skóry a rozdwojonymi końcówkami to jednak kiepskie porównanie...
..::anvastra::.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 23:15   #64
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ..::anvastra::.. Pokaż wiadomość
to czemu normalnie się nie wypowiesz tylko rzucasz teksty że każda panna która w ogóle korzysta z solarium jest od razu pomarańczowa
(wiesz, tam możesz przychodzić tak często jak chcesz i siedzieć ile chcesz, nie zatrzaskują cię po wejściu od razu na 20 minut a więc jeśli masz do tego normalne podejście to możesz być delikatnie opalona a nie od razu spalona)

no i jak rozpoznajesz na ulicy ile dziewczyna ma lat?
no i niezłe masz oko, skoro mijając delikatnie przybrązowioną dziewczynę bezbłędnie rozpoznajesz czy to solarkowa opalenizna
Teraz siedzę w małej mieścinie, gdzie sporo osób znam z widzenia. Mnóstwo tu naprawdę solariowych blachar-tandeciar, uwierz. Jak jestem w dużym mieście /gdzie mieszkam 10 miesięcy w roku/ nie widać tego aż tak. W większych miastach jednak kobiety mają więcej klasy.
Stary 2009-07-11, 23:16   #65
rapifen
Zakorzenienie

Ech nadal uważam że jak dziewczyna chce, to wstanie o 8 rano z przyspieszaczem do opalania poleci na trawnik przed blokiem i codziennie w pełnym słońcu będzie się smażyć.

Ta wiem że porównanie głupie, ale bardziej chodziło o to że najwidoczniej niektórym tu przeszkadza to że ktoś jest w ogóle opalony, może też przeszkadzają niektórym pasemka u nastolatek? ;p

Szkoda mi się shockwaves - duże miasta to kobiety z klasą a na wsi to wypindrzone.
Cytat:
Mnóstwo tu naprawdę solariowych blachar-tandeciar, uwierz.
wierzę.

Ale wybacz był temat o tolerancji na intymne, może wypowiedz się co ci jeszcze przeszkadza?;p

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-07-11 o 23:17
Stary 2009-07-11, 23:21   #66
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
a co one rodziców nie mają? niech rodzice się zajmą wychowywaniem, nie państwo inwigiluje w sprawy prawie dorosłych ludzi...
zjarania na frytkę 14 latka, różni się od brzoskwiniowo opalonej 17 latki :| to jest popadanie ze skrajności w skrajność.
dodam że w solarium pracowały moje koleżanki gdy miały 16 lat na lato... złotówka za minutę, kasujesz klienta nastawiasz wypuszczasz... więc żadna filozofia. obslugują coś z czego nie moglyby korzystać?
Moim zdaniem kompletnie nietrafiony argument. Przedszkolak umie nacisnąć spust broni i wie do czego ona służy. Czy to znaczy, że przedszkolaki powinny mieć nieograniczony dostęp do broni i chodzić z nią po ulicach?

W różnych etapach życia inaczej postrzegamy świat. Z moich obserwacji wynika, że nastolatki, szczególnie gimnazjalistki nie mają zielonego pojęcia jaki wpływ na cerę ma opalanie się w solarium, nie myślą o konsekwencjach, żyją chwilą. Może konieczność wprowadzenia norm prawnych w tym zakresie nie jest pierwszą potrzebą w RP, ale moim zdaniem jest to ważne. Może dzięki temu chociaż jedna dziewczyna mniej zachoruje w przyszłości na raka skóry.

Cytat:
No wybacz ale w Ameryce prawko można mieć od 16 roku życia - na nasze to gimnazjalne czasy O_O
No to dzieciaki w podstawówce zaczną się rozbijać samochodami. Bo między 13 a 12 też nie ma różnicy. Chodzi o sam fakt wprowadzenia granicy wiekowej od której coś "wolno"

Jeżeli rodzice nie potrafią postawić dziecku jasnych granic i, delikatnie mówiąc, mają gdzieś co dziecko robi i jaki to ma na nie wpływ, państwo powinno interweniować.
Stary 2009-07-11, 23:24   #67
Constanca
Raczkowanie

Cytat:
Ta wiem że porównanie głupie, ale bardziej chodziło o to że najwidoczniej niektórym tu przeszkadza to że ktoś jest w ogóle opalony, może też przeszkadzają niektórym pasemka u nastolatek? ;p
Nie przeszkadza mi opaleniza u kogokolwiek, szczególnie latem... ale czasami warto podjąć w kwestii zdrowia, a nawet życia decyzję za osoby podatne na wpływy- koleżanek i nie tylko.
To fakt, że osoba pełnoletnia może być równie niedojrzała jak młodsza od niej o kilka lat koleżanka. Ale wedle prawa może już wtedy stanowić sama o sobie...i niech tak będzie również w kwestii korzystania z solarium- jest świadoma konsekwencji i godzi się z nimi.
Stary 2009-07-11, 23:24   #68
Zadomowienie

Cytat:
Ech nadal uważam że jak dziewczyna chce, to wstanie o 8 rano z przyspieszaczem do opalania poleci na trawnik przed blokiem i codziennie w pełnym słońcu będzie się smażyć.

wiesz, tak samo można by powiedzieć, że wielu 16latków było by bardziej odpowiedzialnymi i ostrożnymi kierowcami niż niejeden 25latek
ale jakieś przepisy muszą być, bo inaczej to byłby cyrk i tyle

ten przepis nie ma na celu chronienia sorosłej części społeczeństwa przed szokiem estetycznym jaki wywoła w nich 15lenia skwarka, tylko w miarę możliwości chronienie nastolatek przed zagrożenami jakie wynikają z nadużywania solarium

jak 16 czy 17latka wypije redsa to nawet nie poczuje, a jednak prawo jej tego zabrania... czy to znaczy, że przepisy ograniczające sprzedaż alkoholu nieletnim są absurdalne?
Stary 2009-07-11, 23:28   #69
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
szczególnie gimnazjalistki nie mają zielonego pojęcia jaki wpływ na cerę ma opalanie się w solarium,
a siedemnastolatka jest w 3 liceum jeżeli urodziny ma pod koniec roku... także dla mnie kolejny nietrafiony argument, bo powinny mieć pojęcie i to wina systemu szkolnictwa nie ich ;] żadna 15 latka nie wpisze sobie od tak "czerniak" na google bo pewnie nie wie co to jest.

Cytat:
To fakt, że osoba pełnoletnia może być równie niedojrzała jak młodsza od niej o kilka lat koleżanka.
ale ja mówię cały czas o dojrzałości fizycznej.

A co jeżeli taka sobie siedemnastka przyjdzie z pisemną zgodą rodziców, oświadczeniem że tak spoko niech sobie idzie. Też absolutnie nie? Dziwne, czyżby nagle w Polsce zaobserwowano taki boom raka skóry żeby pozamykać wszystkie solaria?

Cytat:
Chodzi o sam fakt wprowadzenia granicy wiekowej od której coś "wolno"
No tak ja to doskonale rozumiem, ale uważam że 18 lat i solarium to głupi pomysł.
Jak już pisałam, seks od 15 roku życia, antykoncepcja hormonalna tak czy owak jest zapisywana już 16 latkom, przed sądem odpowiada się jako osoba dorosła więc czemu nie to solarium?:| są dużo bardziej szkodliwe rzeczy...

Cytat:
ak 16 czy 17latka wypije redsa to nawet nie poczuje, a jednak prawo jej tego zabrania... czy to znaczy, że przepisy ograniczające sprzedaż alkoholu nieletnim są absurdalne?
Nie, pisałam już. Alkohol i środki odurzające - zmieniają twoje postrzeganie rzeczywistości i mogą doprowadzić do wielu wielu złych rzeczy.
Co wy tak z tym alkoholem ;P

Cytat:
ale jakieś przepisy muszą być, bo inaczej to byłby cyrk i tyle
ale kiedyś byly inne i świat żyl rownie spokojnie

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-07-11 o 23:30
Stary 2009-07-11, 23:28   #70
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:

Szkoda mi się shockwaves
Mi Ciebie też szkoda
Stary 2009-07-11, 23:29   #71
Zadomowienie

Cytat:
Teraz siedzę w małej mieścinie, gdzie sporo osób znam z widzenia. Mnóstwo tu naprawdę solariowych blachar-tandeciar, uwierz. Jak jestem w dużym mieście /gdzie mieszkam 10 miesięcy w roku/ nie widać tego aż tak. W większych miastach jednak kobiety mają więcej klasy.
no własnie te które znasz i wiesz że to nastolatki to ci po oczach biją
w mieście jest ich tyle samo tylko nie rzucają się w oczy, albo poprostu nie wiesz, że nie są małoletnie. bo z tego co piszesz to tylko te nieletnie solary cię tak rażą
musisz mieć strasznie wrażliwy zmysł estetyczny skoro widok pomarańczowej skóry osoby mijanej na ulicy sprawia, że ci się robi niedobrze... wracaj szybko do wielkiego miasta bo tam to tylko szyk i klasa i blachary nie uświadczysz
Stary 2009-07-11, 23:34   #72
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
w mieście jest ich tyle samo tylko nie rzucają się w oczy, albo poprostu nie wiesz, że nie są małoletnie. bo z tego co piszesz to tylko te nieletnie solary cię tak rażą
musisz mieć strasznie wrażliwy zmysł estetyczny skoro widok pomarańczowej skóry osoby mijanej na ulicy sprawia, że ci się robi niedobrze... wracaj szybko do wielkiego miasta bo tam to tylko szyk i klasa i blachary nie uświadczysz
Nom, bo te stare już tylko śmieszą. Stare a takie głupie
Stary 2009-07-11, 23:36   #73
Constanca
Raczkowanie

Cytat:
.

A co jeżeli taka sobie siedemnastka przyjdzie z pisemną zgodą rodziców, oświadczeniem że tak spoko niech sobie idzie. Też absolutnie nie? Dziwne, czyżby nagle w Polsce zaobserwowano taki boom raka skóry żeby pozamykać wszystkie solaria?

Dane mi było usłyszeć, że zachorowalność na tego typu raka wzrosła o ok. 15%. Dużo.
Stary 2009-07-11, 23:41   #74
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Constanca Pokaż wiadomość
Dane mi było usłyszeć, że zachorowalność na tego typu raka wzrosła o ok. 15%. Dużo.
Nom całkiem sporo. Ale nie znasz danych dokładniej (?) Musze wyszukać bo na tle omawianej sprawy liczy się tez wiek chorej, czy też może jakiś krótki opis sytuacji, bo to nie tylko od solarium się bierze...
No cóż, ja wiem że jakby się uświadomiło i odpowiednio postraszyło nastolatki same przestałyby chodzić. Ale w szkole na biologi ten temat się pomija. Bynajmniej mnie ominąl.

Stary 2009-07-11, 23:42   #75
iza18
Raczkowanie

Cytat:

Przecież opalenizna automatycznie równa się- blachara
Natomiast bladość rezprezentują same anglosaskie księżniczki czystej,błekitnej krwi. Cóż za apartheid
iza18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 23:47   #76
Constanca
Raczkowanie

Cytat:
Nom całkiem sporo. Ale nie znasz danych dokładniej (?) Musze wyszukać bo na tle omawianej sprawy liczy się tez wiek chorej, czy też może jakiś krótki opis sytuacji, bo to nie tylko od solarium się bierze...
No cóż, ja wiem że jakby się uświadomiło i odpowiednio postraszyło nastolatki same przestałyby chodzić. Ale w szkole na biologi ten temat się pomija. Bynajmniej mnie ominąl.
Bo na biologii pomija się niestety zbyt wiele istotnych w ówczensym świecie tematów.
Brak pogadanek o szkodliwości solariów, o umiejętnym zdrowm odżywianiu się, o bezpiecznym seksie.

Postaram się poszukać dokładnych danych.
Stary 2009-07-11, 23:49   #77
rapifen
Zakorzenienie

Dokładnie, pomija się a nie powinno. Zapobiegać a nie zakazywać. Gdyby te dziewczyny na prawdę wiedziały co je czeka to by tak ochoczo nie biegały... Nie trzeba by wtedy było takich skrajnych metod. Ech no szkoda ale świata nie zmienię

Stary 2009-07-11, 23:52   #78
Constanca
Raczkowanie

Cytat:
Dokładnie, pomija się a nie powinno. Zapobiegać a nie zakazywać. Gdyby te dziewczyny na prawdę wiedziały co je czeka to by tak ochoczo nie biegały... Nie trzeba by wtedy było takich skrajnych metod. Ech no szkoda ale świata nie zmienię
Nie zmienisz, ale zawsze możesz próbować.

Co do frazy o zwiększonej zachorowalności o 15% to takowej "słowo w słowo" nie znalazłam.
"Nowotwory skóry stanowią około 8-10 % wszystkich nowotworów złośliwych wykrywanych u Polaków. Corocznie stwierdza się ponad 10 tys. nowych zachorowań i około 2 tys. zgonów z powodu nowotworów skóry. Na czerniaka zapada rocznie około 2 300 osób i z tej liczby 50 % pacjentów umiera ze względu na zbyt późne rozpoznanie. W ostatnich 40 latach stwierdzono czterokrotny przyrost nowych zachorowań na czerniaka, a w ostatnim dziesięcioleciu podwojenie liczby nowych zachorowań." - Magdalena Wieczorek
Serwis Kosmetologiczny "Nein dla solariów"
Stary 2009-07-11, 23:53   #79
iza18
Raczkowanie

Cytat:
Bo na biologii pomija się niestety zbyt wiele istotnych w ówczensym świecie tematów.
Brak pogadanek o szkodliwości solariów, o umiejętnym zdrowm odżywianiu się, o bezpiecznym seksie.

Postaram się poszukać dokładnych danych.
Może warto pójść w tym kierunku, zmienic system u podstaw ale nie prawnych. Nie trzeba odrazu odgórnych ministerialnych zakazów. Wystarczy nieco poszerzyć swiadomość naszego drogiego kwiatu młodzieży polskiej
Stary 2009-07-11, 23:57   #80
Constanca
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iza18 Pokaż wiadomość
Może warto pójść w tym kierunku, zmienic system u podstaw ale nie prawnych. Nie trzeba odrazu odgórnych ministerialnych zakazów. Wystarczy nieco poszerzyć swiadomość naszego drogiego kwiatu młodzieży polskiej

Tak nawiasem mówiąc, to czytając bądź słysząc sformułowanie "kwiat polskiej młodzieży" przypominają mi się słowa Pana Kaczyńskiego, który to w zamian słowa kwiat, powiedział f*iut. Taki, mini lapsus.
Stary 2009-07-11, 23:59   #81
rapifen
Zakorzenienie

Jeżeli poczują że mają wybór, że traktuje się ich jak dorosłych, pokaże się konsekwencje i pokaże że odpowiadają za własne życie, przestraszą się.
Ja na plecach mam myszkę, jak byłam młodsza wyjeżdżałam za granice, przy okazji jakoś przed wyjazdem byłam u lekarza - tak mnie nastraszył na temat opalania tej myszki że zawsze byłam starannie wysmarowana kremem z filtrem... oraz plasterek :P

Stary 2009-07-12, 00:02   #82
Constanca
Raczkowanie

Co do uświadamiania to starałam się przemówić do zdrowego rozsądku mojej znajomej, która to namiętnie korzystała z kąpieli solarnianych lamp...niestety nie udało się. Owa dziewoja uznała, że musi korzystać z życia.. a poza tym, po kilku latach zafunduje sobie operację plastyczną.

Rozmowa nie trafia do każdego. Ale próbować warto. A nóż widelec.
Stary 2009-07-12, 00:03   #83
iza18
Raczkowanie

Cytat:
Nie zmienisz, ale zawsze możesz próbować.

Co do frazy o zwiększonej zachorowalności o 15% to takowej "słowo w słowo" nie znalazłam.
"Nowotwory skóry stanowią około 8-10 % wszystkich nowotworów złośliwych wykrywanych u Polaków. Corocznie stwierdza się ponad 10 tys. nowych zachorowań i około 2 tys. zgonów z powodu nowotworów skóry. Na czerniaka zapada rocznie około 2 300 osób i z tej liczby 50 % pacjentów umiera ze względu na zbyt późne rozpoznanie. W ostatnich 40 latach stwierdzono czterokrotny przyrost nowych zachorowań na czerniaka, a w ostatnim dziesięcioleciu podwojenie liczby nowych zachorowań." - Magdalena Wieczorek
Serwis Kosmetologiczny "Nein dla solariów"
Tylko,że to podwojenie zachorowań może mieć naprawde wiele przyczyn począwszy od środowiskowych(dziura ozonowa, pogłebiające się zmiany klimatyczne itp.) po genetyczne. Niekoniecznie to nieszczęsne solarium jest przyczyną choć w jakimś stopniu na pewno Co dalej podyktuje nam rząd, obowiązkowe używanie filtrów 50+, chodzenie pod parasolką?
Stary 2009-07-12, 00:06   #84
Constanca
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iza18 Pokaż wiadomość
Co dalej podyktuje nam rząd, obowiązkowe używanie filtrów 50+, chodzenie pod parasolką?
Nie podsuwaj im pomysłów.
Stary 2009-07-12, 00:08   #85
iza18
Raczkowanie

Cytat:
Nie podsuwaj im pomysłów.
Spokojnie, może do władzy dojdzie wielbiciel i zwolennik solariów Mr. Lepper
Stary 2009-07-12, 00:34   #86
teofano86
Zadomowienie

Cytat:
Biedne małoletnie blachary, nie będą miały się gdzie opalać... przynajmniej producenci samoopalaczy zarobią na siksach.
o przepraszam..one wyglądają z reguły na 35 lat
teofano86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 00:37   #87
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teofano86 Pokaż wiadomość
o przepraszam..one wyglądają z reguły na 35 lat
No a co chcesz? 'Som dojżalsze nisz w żeczywistości'

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 00:41   #88
teofano86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość
No a co chcesz? 'Som dojżalsze nisz w żeczywistości'
może i som ale to nie tłumaczy wyglądania jak rozmokłe g... i tandetnego stylu no i tego, że nie rozumieją jak facet mówi "nie jesteś w moim typie"
kiedyś pracowałam z taką jedną. Ona myślała, że to jest fajne... te jej tipsy w tandetnym brokacie, przypalona skóra, i spalone włosy w kolorze siwym prawie "bląłd"...
teofano86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 00:44   #89
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teofano86 Pokaż wiadomość
może i som ale to nie tłumaczy wyglądania jak rozmokłe g... i tandetnego stylu no i tego, że nie rozumieją jak facet mówi "nie jesteś w moim typie"
kiedyś pracowałam z taką jedną. Ona myślała, że to jest fajne... te jej tipsy w tandetnym brokacie, przypalona skóra, i spalone włosy w kolorze siwym prawie "bląłd"...
Ale wpuszczom jom na disko dla dorosłych i bedzie miała wiecej mozliwosci podrywu

Ja taka znam, ale w wersji kruczowłosej

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 00:47   #90
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
shockwaves radziłabym ci spuścić z tonu, bo co wątek to kogoś obrażasz - radzę ci przeczytać regulamin jak go nie czytałaś, albo zrobić to jeszcze raz
Bez kitu

--------

Co do projektu: jestem zdecydowanie przeciw. Panstwo nie jest od wychowywania obywateli, tylko rodzice.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości