|
|||||||
| Notka |
|
| Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Czy chciałabyś mieć taki portret?
Do założenia tego wątku sprowokowała mnie trochę ojej68 (wątek - zaspokajanie potrzeby portretu) ze swoimi dociekaniami dotyczącymi portretów. Osobiście robię portrety - ślubne, komunijne, ciążowe, bezokazyjne i zawsze staram się, aby były niesztampowe. Przedstawię tutaj parę z nich, bo chciałabym wiedzieć, co o nich myślicie, czy idę (Waszym zdaniem) w dobrym kierunku i czy same takie portrety chciałybyście mieć wykonane?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy chciałabyś mieć taki portret?
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
myślę że idziesz w dobrym kierunku, widać że masz swój styl, robisz dobre i niebanalne zdjęcia. Ja osobiście gdybym chciała robić sesję to chciałabym mieć takie zdjęcia
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
D
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Osobiscie nienawidze pozowanych portretow:/ Jak mam sie specjalnie ustawiac to jestem chora... lubie byc uchwycona spontanicznie..kiedy cos robie i najczesciej z zaskoczenia. Wtedy wychodza naturalne.
A roznego typu przerobki...czemu nie...ale umiarkowanie... bo chce widziec na zdjeciu siebie a nie efekty specjalne... Twoje zdjecia mi sie podobaja ![]() PS- wszystkich nie zadowolisz.... jak ktos chce miec zdjecie ze styropianowa kolumienka to czasem go nie odwiedziesz... Kazdy jest inny...dla jednego kicz dla drugiego bomba. Pytanie czy zrezygnujesz z sesji tylko dlatego ze ktos chce kiczowate twoim zdaniem foty... Edytowane przez Cristinedeville Czas edycji: 2009-07-22 o 19:57 |
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
No właśnie... ja rezygnuję.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
No i dobrze robisz, że rezygnujesz. W końcu to jest Sztuka. A jak ktoś chce mieć zdjęcia na łące to znajdzie fotografa, który zrobi mu zdjęcia na łące. Twoje zdjęcia urzekają naturalnością i jak ktoś już wspominał - niebanalnością. Bierzesz udziały w jakichś konkursach? Bo na superfoto.pl widziałam ostatnio konkurs właśnie na fotografię ślubną.
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
W sumie dobrze. Potem takie foty portfolio nie zdobia.... I na szczescie coraz mniej popularne sa takie foty. JA osobiscie bym wysmiala jakby ktos mi chcial fte z kolumienka zrobic...I tak w sumie zaluje ze w studio robilam foty slubnebo te z pleneru bardziej mi sie podobaja....No ale nie oddam przeciez:P
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Hm..., ale często to nie tak prosto sprowokować ludzi do zabawy w "zróbmy coś nowego", bo czasem tradycja jest silniejsza, bo zdjęcie dla babci, cioci musi być takie sztywne, takie uroczyste, takie mało naturalne, ale o dziwo wielu zachwyca, chociaż ludzie na nim tak nieprawdziwi jak nigdy w życiu.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Przepiękne pierwsze zdjęcie! Jestem pod wielkim wrażeniem! i ostatnie boskie! Naprawde uważam, że masz głowe pełną pomysłów i wykorzystaj to
jestes naprawde dobry.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
A może macie jakieś uwagi na nie? Może w czymś przesadzam, czy coś w tym rodzaju? Tu jeszcze garstka zdjęć:
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Masz duuużo fajnych pomysłów, kreatywności na pewno nie można Ci odmówić. W większości podobają mi się Twoje zdjęcia, jednak... Na fotografii chłopca w wodzie lampa stwarza zbyt sztuczne oświetlenie. Musiała być jakoś dziwnie ustawiona lub za bardzo podkręcona. Poza tym, dzieciak nie jest ostry. Para młoda w kałuży wygląda średnio. Rozumiem normalny portret w kałuży, ale ślubny - to już chyba przesada. Panna młoda w okularach i na tle szachownicy to też dla mnie troszeczkę niezbyt trafione - no i to kadrowanie jej od góry... A na ostatnim zdjęciu chyba jest nałożony jakiś efekt w Photoshopie, który akurat psuje cały efekt.
Reasumując - idziesz w dobrym kierunku, bo kreatywność jest w cenie, ale też trzeba mieć wyczucie, żeby ta kreatywność nie zamieniła się w kiczowatość. Życzę powodzenia
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Osobiście fotki mi się nie podobają. Może to dlatego że to nie jest mój styl. Wiele zastrzeżeń technicznych.
Mogę wiedzieć od kiedy fotografujesz i jakim sprzętem?
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
sweet.girl a jakie Ty robisz? czy mogę je gdzieś zobaczyć? Mam Canony: D20 i D30 oraz cztery obiektywy tej samej marki: EF24 - 70 mm 1:2,8 L USM; EF70 – 200 mm 1:2,8 L; EF 50 mm
1,4; EF16 - 35mm 1:2,8 L USM ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- sweet.girl - chętnie też usłyszałabym konkrety a propos tych zastrzeżeń technicznych . To by mi bardzo mogło pomóc
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
fajne pomysly
) Super swietnie bezblednie nie jest, ale idziesz w dobrym kierunku
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Zdjęcia robią wrażenie szczególnie zafascynował mnie portret kobiety w ciąży i maluszek
![]() Zdjęcie nr 2 niezłe bije od niego erotyzm, zmysłowość i wyczekiwanie następnych odsłon... Osobiscie chciałabym mieć takie zdjęcia |
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
a takie:
Edytowane przez kolodziej Czas edycji: 2009-07-28 o 17:59 |
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Wrzucam jeszcze parę fotek i bardzo proszę o uwagi
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Hm.. w baardz dobrym
![]() ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Hm... jakardziej w dobrym kierunku ![]() pozdrawiam
|
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
Rewelacyjne zdjęcia!!!!!
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Mi się bardzo podobają
Najważniejsza jest kreatywność, a u Ciebie jej nie brakuje. Wcześniej ktoś Ci zarzucił, że można się przyczepić do techniki. Szczerze mówiąc, choć nie jestem specjalistką uważam, że wolałabym Twoje zdjęcia (nawet z drobnymi błedami) niż super profesjonalisty, który podchodzi do zdjęć sztampowo. Także, tak trzymaj
|
|
|
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuję za uwagi
Żałuję tylko, że sweet.girl nie odezwała się już, bo jeśli pytała o sprzęt, to myślę, że fotografuje, a więc jej uwagi na temat braków technicznych w moich zdjęciach byłyby bardzo cenne ...Ale, napiszcie proszę, czy chciałybyście mieć takie zdjęcia. Takie naprawdę lubię robić, bo w nich odbija się moja wrażliwość
Edytowane przez kolodziej Czas edycji: 2009-07-31 o 11:25 |
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Ok. To ja może ocenię każde foto po kolei.
Post #1 1- Młody wygląda troszeczkę jak by się przewracał pod ciężarem swojej Lubej (oczywiście na pierwszy rzut oka) Co mi się nie podobało ponieważ wg mnie zdjęcie powinno ukazywać że to mężczyzna jest silny oraz że kobieta może się czuć bezpiecznie w jego ramionach. (Oczywiście twoja koncepcja może być inna - ale ja powiedziałam po prostu jak ja to widzę ) Co do strony technicznej - ładniej by wyglądało gdyby nie padał cień z nóg (korygowanie poprzez oświetlenie od spodu lub PS) nadało to by zdjęciu lekkości. 2- widać że Młoda dominuje... Młody w "cieniu" Fajnie Ale nie podoba mi się ta koronka u góry. Oraz młoda powinna być odkryta cała a nie tylko do pasa i kawałek nogi. Ogólnie może być ![]() 3- Tło mi się nie podoba. Tylko kobieta powinna być oświetlona a faceci w cieniu. Pan po prawej stronie nie powinien być ucięty. 4- Tkanina powinna być rozłożona w całym kadrze. Ładniej by wyglądało. 5- Jakoś mi ta poświata nie podchodzi - kwestia gustu Staniczek schowaj w PS - będzie lepiej wyglądać -> tak dla wybrednych ![]() 6- Kokonik fajny pomysł gdyby nie ta ręka Spróbowałabym również z oświetleniem od dołu oraz z dołu i z góry Post #11 1- Bez nóg państwa młodych byłoby lepiej 2-Drewienko też powinno być wyraźne i ostre 3- Dziwne oświetlenie - nie podoba mi się (oświetlenie )4- Nawet Nawet - nie mam się czego czepiać 5- Szachownica na całym kadrze + kadr trochę szerszy = Idealnie 6- Mógł być sam cmok Nie potrzebnie oparte usta o szybę wg mnie wygląda to nie estetyczniePost #18 1- niepotrzebnie ucięłaś obcasa mamusi ![]() 2- fajne ![]() 3- paluszki powinny być ostre 4- włoski ucięte - nie potrzebnie były spodnie (byłby całkiem fajny akt-który ja bym jeszcze zrobiła z samym oświetleniem z góry 5- Fajny pomysł - jedynie kadr powinien być szerszy 6- fajny efekt - dziewczynka wygląda jak laleczka ![]() Post #22 1- ciekawe tylko nie podobają mi się te ciemniejsze kwadraty na górnej części kadru pod pachami nie wiem co to było (?)2-Fajne - rodem z Bollywood No to tyle ode mnie.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
Bardzo Ci dziękuję. Doceniam
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
Przejrzalam zjecia i (jako gosc z innego dzialu) moge sie wypowiedziec jedynie jako laik w tym temacie.....ale czasem laik ma inne spojrzenie niz fotograf bo patrzy przez pryzmat swoich emocji a nie wzgledy techniczne itd itp...po prostu ten caly warsztatowy belkot jest mu obcy bo sie na nim nie zna i pojac go nie potrafi
I co widze jako laik? Marzenie o tym by ktos zrobil mi takie wlasnie zdjecia....emocje, chwile , swiatlo...jak dla mnie wszystko jest idealne!!!! Ile bym dala by ktos z takim spojrzeniem zrobil mi sesje slubna...zamiast oferty "wyrobnikow" dosladzajacych fotki kiepskiej jakosci w kiczowate efekty i tandetne ramki...Podziwiam...dla mnie fotografia b&w to sztuka sama w sobie ktora nie kazdy potrafi
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
Reverie1. Dziękuję
Ze mną już tak jest, że bardzo emocjonalnie podchodzę do robienia zdjęć i ciągle mi zależy, żeby było niesztampowo. Stawiam na indywidualne podejście. Staram się podchodzić do ludzi tak, jakbym chciała, aby się do mnie odnoszono... Efekty zaś bywają różne. Raz jest lepiej, raz gorzej
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
świetne zdjęcia! chciałabym kiedyśw przyszłości mieć właśnie taką sesję
jednak mimo wszystko, oprócz takich artystycznych, nietypowych zdjęć, chciałabym mieć kilka takich zwyczajnych, tak choćby po to, żeby po latach sobie przypomnieć albo pokazać dzieciom jak kto i co wyglądało itd ![]() ale tym to niech się zajmie zwykły fotograf ty rób swoje! |
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
Wiadomo, że w kolekcji muszą i być takie zdjęcia, na których rozpoznajemy samych siebie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.

Mogę wiedzieć od kiedy fotografujesz i jakim sprzętem?

)
) Co do strony technicznej - ładniej by wyglądało gdyby nie padał cień z nóg (korygowanie poprzez oświetlenie od spodu lub PS) nadało to by zdjęciu lekkości.
(oświetlenie
jak kto i co wyglądało itd