|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
karaluchy
Ktoś wie jak można się ich pozbyć? Chodzi mi o jakieś 'domowe sposoby', bez wzywania specjalistów.
|
|
|
#2 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: karaluchy
Wg Poradnika Pani Domu, kursującego po sieci
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, chyba spróbuję z tymi skórkami ogórka
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Wystarczy zwykły Rajd
Działa.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
A co, jak będą przemykały tylko wieczorami i wczesnymi porankami, jak wizażanka nie będzie patrzeć w ich kierunku? Wyobraź sobie - zalewasz kawę - słyszysz za sobą tup tup tup, i kątem oka widzisz, jak coś chyłkiem pomyka, smażysz jajecznicę, słyszysz tup tup tup i coś Cię po nodze smyrnie.... Normalnie dziewczyna nam zwariuje, no.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
W fear factor jedzą karaluchy, ale osobiście nie polecam, mogą powłazić między zęby
![]() Tak naprawdę- dobry jest podobno raid, poza tym spryskanie gniazda karaluchów (musisz sprawdzić, gdzie jest najwięcej śladów dziadostwa, niedaleko pewnie mają gniazdo) WD40. Poza tym wszystko, nawet za listwami podłogowymi trzeba porządnie wyszorować. Możesz też kupić sobie jakiegoś owadożernego stwora, gekona na przykład- przyjemne z pożytecznym
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Jeżeli mieszkasz w bloku, to potrzebujesz czegoś, co działa "długoterminowo".
U mnie sprawdził się Getox kupiony w którymś z hipermarketów budowlanych. Pryska się tym w szlakach komunikacyjnych, którymi się paskudy poruszają, i w niejscach gdzie bytują (np za szafkami w kuchni, za luźnymi listwami przypodłogowymi, przy pionach kanalizacyjnych etc.) Środek działa pół roku, potem znów trzeba prysnąc. |
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
lapie nawet latajace badziewia typu muchy
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
W moim mieszkaniu genialnie sprawdził się zakupiony w hipermarkecie i wypróbowany też przez znajomych GLOBOL. Porozkładana w kącikach
( niewidocznych) na papierku pasta zadziałała po jakichś trzech tygodniach ale za to na przeszło rok. Ponieważ mieszkam w bloku, problem pojawił się ponownie choć w wiele mniejszym zakresie i właśnie powtarzam akcję. Polecam z własnego i innych doświdczenia. Skutkuje po czasie ale na długo |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za rady
No i nie wiem czy to rzeczywiście dzięki nim, ale karaluchów narazie nie widać
|
|
|
#11 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
Przypomnialas mi moja traume z dziecinstwa, czyli plage prusakow w calej kamienicy. Brrrr!!! Byly w rurach, przewodach telefonicznych (!) i we wszystkich innych dziurach, ktorymi przelazily z gory na dol. Dwie porzadne dezynsekcje pomogly, domowe srodki niewiele daja jesli robale wedruja z mieszkania do mieszkania i skladaja jaja.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Lady of Harley-Davidson
|
niestety, nic nie dają
probowalam tez raid max w sprayu (ten czerwony 3 w 1) i prawie nic nie dal. Jak bezposrednio na karalucha popsikasz to paralizuje i zdycha, ale one siedza w takich miejscach, ze nie dasz rady wszystkich zabic, a nastepnego dnia po gruntownym popryskaniu calej kuchni normalnie sobie lazily jak gdyby nigdy nic ![]() tu jeszcze drugi watek o karaluchach, mzoe komus sie przyda jakas porada: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=189443
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
W przypadku budynków wielorodzinnych karaluchy zwalcza administracja. Żyją w przewodach wentylacyjnych, więc jeden mieszkaniec nic nie zrobi.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
w tamtym roku przeprowadzilam sie do bloku wielorodzinnego. i na moje nieszczescie pojawily sie karaluchy. wiec sprawdzonymi poleconymi sposobami polecam. przedewszytskim musisz wszytsko dokladnie umyc woda ciepla z dobrym plynem do mycia wszelkich powierzchni z dodatkiem domestosu. co prawda zapach bedzie lekki w mieszkaniu ale skuteczne. po drugie polecam zakup kratek przeciw owadom i wszelkim chodzacym i latajacym robakom firmy bros. cena okolo 11 zł. warto ustawic w poblizu odplywow i za szafkami w kuchni. poczatkowo kratka rowniez ma intensywny zapach ale potem on nie jest wyczowalny.
jednak tak jak pisza inne wizazanki w przypadku skupisk ludzi w blokach warto zglosic sprawe do administracji i poprosic o spryskiwanie calego bloku. trzeba ich pilnowac zeby spryskali caly blok razem z piwnicami. tylko w tem sposob skutecznie mozna pozbyc sie tego dziadostwa. na twoje nieszczescie karaluchy potrafia chodzic kanalami odplywami i wentylacja. wiec poczatkowo moga uciec od ciebie i przejsc do innego mieszkania a potem wrocic do ciebie.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o te małe dziadostwo, to chyba tylko taka ogólna dezynsekcja (czyt. w całym bloku) ma jakikolwiek sens. Też kiedyś miałam problem z tym robactwem, jakieś tam trutki pomagały na jakiś czas, ale to nie rozwiązuje problemu, bo karaluchy ciągle wracały
![]() Sprawę zgłoszono do spółdzielni, przeprowadzono dezynsekcje całego bloku i ani jednego karalucha nie widziałam w domu od jakiś 8 lat
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Mam problem z karaluchami, ale chyba nietypowy przyłażą tylko jak jest dezynsekcja w bloku. Sytuacja wygląda tak - np. we wtorek rano jest dezynsekcja, a w nocy już je widać i tak przez następne kilka dni się pojawią, aż wszystkich ich nie wybijemy (Raidem na karaluchy), ale przy następnej dezynsekcji znowu przyłażą. Czy macie podobne doświadczenia? Czy są jakieś sposoby, aby je odstraszyć (spróbuje tych ogórków), ale może jeszcze jakieś. I czy nie powinnam zgłosić tego do administracji, może używają zbyt łagodnego środka, który je tylko przestrasza.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.

Działa.