|
|
#2641 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!
Witam wszystkie guzkowate.
Bura kocurka, a jakiej wielkosci dokładnie jest twój włókniaczek? U mnie na usg pani doktor znalazła "coś" 12mm x 7mm. Mam to od kilkunastu lat, zawsze czułam zgrubienie w tej części piersi. Po rozmowie z ginem -on sceptycznie podchodził nawet do biopsji, bo skoro tyle lat, to pewnie mu tam dobrze, nie powiększa się to po co drażnić. I takim sposobem odwlekł moją decyzję o biopsji, na którą pani od usg nalegała. I teraz sama nie wiem. Czy sama biopsja moze miec jakieś skutki uboczne? Czy jeśli się nie powieksza to tylko kontrolować? Podpowiedzcie coś laikowi... |
|
|
|
|
#2642 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Błagam o szybkie odpowiedzi
Cytat:
I dla mnie jest to logiczne, zresztą podczas kolejnego usg, jedna z bardziej rozmownych pań radiolog, mówiła, jak częste u kobiet są guzki, torbielki włkókniaczki - kobiecy organizm to bomba hormonalna, a przed miesiączką jak wszystkie wiemy, horomony buzują, piersi są nabrzmiałe, i wynik badania może być niemiarodajny. Ja Tusia jesteś przerazona, ale bez paniki. Po pierwsze - dobrze, że samokontrola piersi przyniosła efekt - byłaś u ginekologa, miałaś już usg. Po drugie jak dla mnie opinia ginekologa jest drugorzędna, w momencie gdy masz już usg - radiolog z pewnością jest bardziej biegły w ocenie zmian widząc to na ekranie, niż ginekolog który bada piersi przez dotyk. Więc masz 1 dobrą informację tj. radiolog nie zauważył zmian. W tym momencie dla pewności, zrób po 6 m-cach kontrolę i na tej podstawie będzie można stwierdzić czy zmiany są czy nie. W zależności od wyniku usg kontrolnego, albo będziesz mieć spokój, albo będzie trzeba zapisać się do Poradni Chorób Piersi, aby temat prowadził specjalista. Głowa do góry ![]() Handi - czy masz pewność, że guzek w takiej formie masz od kilkunastu lat? Co innego wykryć guzek, a co innego wykryć go, kontrolować na przestrzeni kilku lat co pół roku, i stwierdzić, że jest w niezmiennej formie. W tym przypadku zgodziłabym się z opinią lekarza, że rzeczywiście można to zostawić na etapie kontrolowania. Czy ta konsultacja jest robiona tylko i włącznie przez gina? Ma on specjalność w kierunku onkologii? Większą pewność dałaby mi w tym momencie opinia lekarza-onkologa, który specjalizuje się w ocenie takich zmian i decyzduje czy rzeczywiście biopsja czy inne zabiegi nadal są konieczne. Mojego gina bardzo cenię, ale wiem, że nie ma dostatecznej wiedzy w temacie guzków piersi. Swojego guzka wyczulam samodzielnie, zresztą był trudny do lokalizowania i moj dr badając mnie nie mógł także go zlokalizować. Edytowane przez marmutita Czas edycji: 2009-10-11 o 10:13 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#2643 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, macie może jakieś sprawdzone gabinety w okolicach Katowic, gdzie robią usg piersi i ile tam kosztuje.
|
|
|
|
|
#2644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uch, dla mnie najgorsze jest to, że nie ufam dotykowi ale tylko i wyłącznie usg wydaje mi się wiarygodne - ja tam nie wiem jak go macam, czy on ma nadal centymetr średnicy czy może już więcej Ja też mam już dłuższy czas ten guzek, bo też tam zawsze było zgrubienie (dlatego wydawało mi się całkiem normalne, że coś tam czuję ), więc chyba nie rośnie...ale z drugiej strony, to skąd ja to mogę wiedzieć - pierwszy raz miałam usg. Myślę, że po prostu sprawdzę za kilka miesięcy na kolejnym badaniu usg i zobaczę co powiedzą.Jeśli pani radiolog nalegała u Ciebie na biopsję, to może skonsultuj się jeszcze z jakimś innym lekarzem poza Twoim ginekologiem? Ja niestety nie wiem jaki to ma wpływ na ewentualny rozwój guzka...może jakiś mieć - ale skoro jej wydawało się to badanie zasadne, to może lepiej zrobić? Mnie nikt tego nie proponował, więc u siebie nawet o tym nie myślę.
Edytowane przez bura kocurka Czas edycji: 2009-10-11 o 12:40 |
|
|
|
|
|
#2645 |
|
Raczkowanie
|
To w sumie mamym podobną sytuację. Jest tam od dawna, raczej nie rośnie. Pierwsze usg robiłam 5 lat temu i rozmiar się nie zmienił, więc myslę że poczekam kolejny rok, jak zauważę zmiane to będę działać. A moze dla świętego spokoju zrobię biopsję...
|
|
|
|
|
#2646 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny...
jestem tak załamana że chyba umre z rozpaczy.. jestem w grupie "zagrożonych" bo u mnie w rodzinie prawdopodobnie już dwie linie miały małe problemy z tym.. ale że u mnie w rodzinie niestety się o tym NIE MÓWI nie jestem pewna.. przez to zostałam sama z tym problemem.. na prawdę nie wiem co robić.. czytając doszłam do wniosku że nie muszę isc pierw do ginekologo po skierowanie na usg? nie chce się tułać to tu to tam.. bo z przerażenia nigdzie nie pojde. gdzie moge prywatnie zrobić USG? w szpitalu? nawet nie wiem na jakim oddziale... a następnie co to ta biopsja? co się tam wykonuje? czy to boli?? MÓJ GÓZEK ma wielkość jakieś 7-8 mm i nie jest gładki.. na środku jest jakby troche przepołowiony czy tez rozcięty ale nadal jest w całości.. rusza się przy dotyku.. ale czy zmienia rozmiary.. nie wiem bo w stresie mogę sobie różne rzeczy wmawiać... jest on prawie na dekoldzie tam gdzie się piersi rozdzielają.. i dobrze go czuje cały czas,,, ostatnio mój chłopak go odkrył i myślałam że sie popłaczę bo nie chce mu na razie mówić.. mam początek 20 lat... jestem przerażona.. właśnie skończył mi się okres.. kiedy powinnam iść na usg.. i gdzie z tym isc Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-10-19 o 11:32 |
|
|
|
|
#2647 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja rada dla Ciebie jest taka: skoro nie za bardzo możesz pogadać o tym z kimś bliskim, wybierz się do lekarza rodzinnego (który bez problemów powinien Ci dać skierowanie na USG), ale najlepiej by było, gdybyś poszła do ginekologa (niekoniecznie prywatnie, możesz poszukać poradni dla kobiet albo jakiejś przychodni). Gdy już tam się stawisz, wyjaśnij w czym rzecz (to znaczy, że podejrzewasz, że masz jakiegoś guzka). Ginekolog Cię zbada i na 100% wyśle na USG i do onkologa. W zależności od wyniku (bo WIĘKSZOŚĆ GUZKÓW JEST ŁAGODNA) lekarz zaproponuje Ci sposób w jaki się tym guzkiem zająć. Być może nie trzeba go będzie usuwać, lecz tylko obserwować. Jeżeli okaże się, że jednak powinnaś się go pozbyć, prawdopodobnie, podkreślam prawdopodobnie zostanie Ci polecony zabieg chirurgiczny lub biopsja. O zabiegu pisały Wizażanki wcześniej. Ja mogę Ci opowiedzieć o biopsji MMT - nic nie boli, choć jest ciut nieprzyjemna (ale to przez stres). Nie zostajesz w szpitalu ani dnia, bo zabieg trwa do godziny. Dostajesz znieczulenie miejscowe. Po zabiegu zostaje maleńka blizna (nie ma szwów). Brzmi może trochę strasznie, ale naprawdę nie ma się czego bać.O wszystkie szczegóły pytaj ginekologa lub onkologa. Najważniejsze jest to, byś tego nie zlekceważyła. Będzie dobrze! |
|
|
|
|
|
#2648 |
|
Raczkowanie
|
czyli koniecznie musze isc do ginekologa? a czy ze skierowaniem musze czekac jakis czas na usg?
a moze sama pierw na własna rękę je zrobic (moge juz zaplacic. nie wazne.. chce to szybko zalatwic) i później udac sie z tym do ginekolog - z tym USG.. albo od razu do jakiegoś lekarza który sie zajmie ta sprawa... ? do rodzinnego nie chce isc.. bo to znajomi rodziny.. a ze mieszkam na wsi to nie wierze w tajemnice lekarskie :/ Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-10-19 o 16:17 |
|
|
|
|
#2649 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) czekałam jakieś dwa dni.Jeśli chcesz, to możesz zrobić USG "na własną rękę", osobiście jednak radzę zrobić to u gina lub onkologa. Wszystko Ci objaśni, pokaże itd. Edytowane przez Dragonfly29 Czas edycji: 2009-10-19 o 17:06 |
|
|
|
|
|
#2650 |
|
Raczkowanie
|
uhm.. tak czy siak będę musiała się prywatnie umówić u jakiegoś ginekologa.
tyle ze mieszkam na wsi wiec odkładam to i odkładam.. a wiem ze nie powinnam ![]() problem w tym ze po prostu sie boje. pora poszukać w internecie jakiegoś... czy biopsja nie powoduje przerzutów? |
|
|
|
|
#2651 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
esel12345 - ja bym na Twoim miejscu poszła już prywatnie na usg - pewnie, że do ginekologa też warto iść. Możesz załatwić kompleksowe badania od razu, ale jeśli chcesz się szybko zbadać, to nie licz, że po dostaniu skierowania na usg tak szybko się państwowo na nie dostaniesz. Moim zdaniem lepiej od razu nastawić się na badanie usg prywatnie
|
|
|
#2652 |
|
Raczkowanie
|
OK. czyli robie tak
Idę zrobić prywatnie i na własne koszty USG. może mi ktoś na miejscu powie czy to coś groźnego. ale jeśli będę miała jeszcze wątpliwości pojde już odrazu z USG do jakiegoś lekarza onkologa lub kogos takiego. i mu to pokaze.. a on juz to bedzie wiedzial co dalej.... ![]() ile Usg kosztuje? |
|
|
|
|
#2653 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Glowa do gory ![]() Trzymam za ciebie kciuki
|
|
|
|
|
|
#2654 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A do ginekologa ZAWSZE warto jest iść, gdy czuje się, że coś jest nie tak. |
|
|
|
|
|
#2655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bez usg, to on nawet nie jest pewien czy czuje guzka...czy to nie guzek, a może to normalne, a może nie I w końcu i tak kieruje na usg - dlatego to zaproponowałam na początek. Z usg, które budzi wątpliwości najlepiej udać się do onkologa
|
|
|
#2656 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Guz piersi
Jestem już dwa tygodnie po zabiegu, po 10 dniach miałam odkleić plastry, gdyż nie miałam szwów zewnętrznych. Zrobiono mi cięcie kosmetyczne, ale niepokoi mnie to, że wkoło blizny wyczówam stwardnienie, czy któraś z was też miała coś takiego, jest to bardzo twarde i trochę boli przy dotyku, a wizyte mam dopiero w czwartek. Jutro mam dzwonić o wynik z badania histopatologicznego. Czasami odczówam pieczenie pod pachą nie wiem, czy to normalne. Ciesze się, że mam to już za sobą. Dziewczyny głowa do góry.
|
|
|
|
|
#2657 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Guz piersi
Cytat:
![]() ja tez jestem 2 tyg po zabiegu i mam to samo tzn to stwardnienie...ale z dnia na dzien jest coraz lepiej i robi się miękkie więc nie masz się czym przejmować..natomiast jeżeli chodzi o to pieczenia pod pachą to nie mam pojęcia bo ja nic takiego nie czułam..ale nie martw się wszystko będzie w porządku pozdrawiam Gorąco!
|
|
|
|
|
|
#2658 |
|
Rozeznanie
|
Hej
Od pewnego czasu boli mnie lewa pierś...tak na dole Przy dotyku czuje że boli ale tak to nie. Zastanawiam się co to może być. Nie umię wyczuć guzka ![]() chociaż miałam kiedyś takie szkolenie...tam właśnie tego uczyli gdy dotykam to czuć jakby wszędzie guzki były ![]() A miesiączke będe miała po 5 listopada...więc wątpie że to "przed miesiączką" a boli już dłuższy czas. Więc pora wybrać się do lekarza. Nigdy nie mialam badanych piersi. Do ginekologa moge zgłosić się z takim problemem ?? Dzieki za odpowiedzi
|
|
#2659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2660 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Aha. Ok. To dopiero w listopadzie się zapisze
|
|
|
#2661 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie forumowiczki. Wprawdzie do pelnego wyniku jeszcze półtora tygodnia, ale już wiem, że mój guzek nie ył złośliwy. W piatek miałam operację podczas której wycieli go i zbadali (pelen wynik będzie po 1,5 tyg). Dziś już jestem w domu. Bałam sie jak cholera (bo w końcu operacja to nie zabieg) ale w sumie nie potrzebnie. Jednak to na co napatrzyła się w szpitalu dalo mi wiele do myślenia. Zmieniłam się ja i na pewno zmieni się moje życie. A przede wszystkim moje postrzeganie świata i innych ludzi. W każdym razie jedno co mogę powiedzieć, każdej dziewczynie która wyczuje cokolwiek w piersi: natychmiast marsz do lekarza!!! A reszcie polecam profilaktyczne badanie się co jakiś czas. Bo ja nic nie czułam w piersi. Zrobiłam USG przypadkiem. I przypadkiem wlaśnie okazalo sie że mam 2,5 cm guza
którego fantastycznie się juz pozbylam Pozdrawiam.S.
|
|
|
|
|
#2662 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prolaktyna a guz w piersi
Właśnie wróciłam od ginekologa i wykrył mi guzka w lewej piersi
Dodam, ze jestem po okresie a z tego co piszecie guzki znikają po okresie Jutro idę na usg. Bardzo się boję i cały czas płaczę ![]() A więc byłam na USG i dostałam taki wynik: Sutki o przewadze tkanki gruczołowe, bez zmian ogniskowych. Węzły chłonne pachowe niepowiększone. To chyba dobrze jest? Ale nie wiem co z tym dalej. Mam zostawić ten guzek w spokoju? Czy iść do jakiegoś chirurga czy jak? Nikt mi nic nie powiedział co dalej robić. Niby wynik ok tak mi sie wydaje ale guzek jest... Moze usg źle wykonane?
Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę. Jestem przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje dziecko, a ja ...Twoja mama! Edytowane przez caroline_1988 Czas edycji: 2009-11-05 o 10:32 |
|
|
|
|
#2663 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Dragonfly29 Czas edycji: 2009-11-05 o 15:06 |
|
|
|
|
|
#2664 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję bardzo za słowa wsparcia
Mam nadzieję, że wszystko będzie ok i obedzie się bez ingerencji... W poniedziałek wybiorę się do lekarza.
|
|
|
#2665 |
|
Raczkowanie
|
KOchane. zdecydowałam sie i już bez strachu chcę iść do lekarza z tym guzkiem. bo on kilka miesięcy temu był mniejszy. i chce mieć to za sobą i wiedzieć co to w końcu jest!
mam kilka pytań odnośnie lekarza. JA to widzę tak. -> chcę iść do prywatnej kliniki gdzie robi się usg piersi i jest tam też lekarz onkolog. tylko to jest PRYWATNA siedziba. więc jak tam zadzwonie i będę się chciała umówic to co? musze się zarejestrować tam? co będe musiała mieć? w życiu nigdzie prywatnie nie byłam a sama lekarzy omijam szerokim łukiem! co oni będą wymagać ode mnie tam na miejscu? nie mam zielonego pojęcia dziewczyny.. i dlatego tak długo wstrzymuje sie z wybraniem tam. lekarz rodzinny odpada bo to znajomi rodziny a na razie nie chce nikomu głowy tym zawracać tylko sama się upewnić wcześniej... pomożecie? |
|
|
|
|
#2666 |
|
Rozeznanie
|
Może Ci być potrzebny, ale to nie każda klinika wymaga i pieniądze.
NIC więcej nie potrzebujesz. nie ma co czekać i zastanawiać się, co powinno się mieć ze sobą, wystarczy zadzwonić i się zapytać. |
|
|
|
|
#2667 |
|
Zadomowienie
|
Witam. Za kilka dni mam mieć wycinanego włókniaka w piersi, który ma ~1 cm. Czy zostanie blizna, jakiś ślad? Jak duży? Nie wiem czy iść na zabieg, nie chcę być w tak młodym wieku pocięta i oszpecona...
|
|
|
|
|
#2668 |
|
Rozeznanie
|
Ja przed okresem ykrylam u siebie 'guzki' i owszem,one znikaja po okresie. Bylam z tym u lekarza (wczoraj i u ginekologa dzisiaj - to znajomy) i to nie sa guzki tylko po prostu powiekszone gruczoly, ktore sie powiekszaja przed okresem i przybieraja forme 'guzkow'. Jesli wszystko jest prawidlowo, po przebytym okresie powinny one wrocic do swojego rozmiaru, czyli 'zniknac'.
|
|
|
|
|
#2669 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja była u mojego ginekologa i tylko spojrzał na wynik i powiedział, ze jest wszystko dobrze bo nie ma zmian ogniskowych. Ale mnie zaczął bolec ten guzek
I nie wiem co teraz dalej robić... Czy zgłosić się do innego lekarza czy moze rzeczywiście to nic groźnego? Znowu zaczynam się martwić... Jakoś nie mam zaufania do lekarzy.
|
|
|
#2670 |
|
Raczkowanie
|
kochane ruszyłam z tym wszystkim i zaraz popłacze sie ze szczęścia. zebrałam sie na odwagę i zaczęłam umawianie się. jednak pani powiedziala mi ze mam byc miedzy 5 - 10 dniem cyklu
CYKL liczy sie od pierwsdzego dnia krwawienia? prawda? Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-11-12 o 14:08 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.

), więc chyba nie rośnie...ale z drugiej strony, to skąd ja to mogę wiedzieć - pierwszy raz miałam usg. Myślę, że po prostu sprawdzę za kilka miesięcy na kolejnym badaniu usg i zobaczę co powiedzą.