|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
Cytat:
![]() Przy pierwszej wizycie od razu dostałam receptę na 6 opakowań. U gina pokazuję się co pól roku. Ale z tym to różnie bywa. Niektórzy wypisują tylko 1 opakowanie i po miesiącu trzeba się znów pokazać. Jak u Ciebie będzie to nie wiem. |
|
|
|
|
#3842 |
|
Raczkowanie
|
a ja też chodze prywatnie. pieniądze bierze wtedy kiedy mnie bada. jak nie bada, czyli jak przychodzę po receptę, albo porozmawiać o zmianie leków to nie płacę
|
|
|
|
#3843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co wiem, to lekarze mają prikaz i na więcej niż 3 op. nie wolno im wystawiać recept (jednorazowo)..
|
|
#3844 |
|
Zakorzenienie
|
Ale np. dają 2 recepty na 3 opakowania z czego druga bez daty.
|
#3845 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3846 |
|
Zakorzenienie
|
moja ginekolog mi ostatnio wypisała na jednej recepcie 4op. Yasminelle i jeszcze jakieś 2 czy 3 inne leki. także wszystko na jednej kartce
![]() u mnie w przychodni jest taka skrzynka gdzie się wrzuca kartki, a następnego dnia odbiera receptę
|
|
|
|
#3847 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
|
#3848 |
|
Zakorzenienie
|
No to jest sposób na obejście tego prikazu..
Cóż, mój lekarz chyba woli mieć mnie pod kontrolą, na wszelki wypadek i widzieć mnie co 3 mies. Jak się nic nie dzieje, to daje receptę, a jak coś, to na fotel i nie ma przebacz..
|
#3849 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! Tabletki Yasminelle biore od 12 wrzesnia..okres mialam 4 padziernika ostatnio....Czy przy takim braniu talbetek zawsze powinnam miec tego 4 kazdego miesiaca? bo koncze przyjmowanie zawsze w piatek i teraz wyszloby na to ze 5 dni od odstawienia byloby krawienie? Martwie sie bo dzisiaj jeszcze nie mam okresu ....bralam do wczoraj gynalgin bo mam na szyjce macicy male krawienie...czy to moze byc powodem prawdopodobnego opoznienia?
|
|
|
|
#3850 |
|
Zakorzenienie
|
krwawienie z odstawienia nie musi pojawiac sie w tym samym dniu. ( ma na pojawienie sie 7 dni i jesli w tym czasie nie wystapi masz powody do zmartwienia. a konkretnie jesli dwa razy nie wystapi).
|
#3851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie, okres nie bedzie zawsze 4 danego miesiaca.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3852 |
|
Zakorzenienie
|
to by nawet realne nie moglo byc bo przeciez miesiace maja rozna ilosc dni a tabletki zawsze 21 w opakowaniu. do tego dochodza proby przesuwania okresu, skracania opakowania w celu jego przesuniecia, laczenia opakowan no nie ma szans zeby zawsze 4
|
#3853 |
|
Rozeznanie
|
Zastanawiam sie,jak w końcu wpływają na mnie te tabsy. Gdyby chodziło tylko o dwa wybuchy(mega emce wielkie wybuchy)złości,to rzeczywiście nie ma co na nie zwalać,ale z nerwami dziwnie albo nie daję sobie rady albo ciężko jak nigdy je hamuję(należę do opanowanych osób i na nerwa po prostu zazwyczaj sobie racjonalizowałam sytuację i dla zdrowia pare razy oddychałam,a teraz nie zdążę pomyśleć,żeby coś innego zrobić,albo zastygam opanowana falą nerwów).
Dodatkowo mam wielki problem z apetytem. Może to być tego przyczyną? Najgorsze,że na to może mieć wpływ również to,jak ostatnio żyję(siedzę jak rozgotowany ziemniak większość dnia,imprezuję),chociaż i takie fazy miałam w życiu,ale bez podobnych komplikacji. Jak oddzielić co jest winą tabsów,a co spowodowane innymi czynnikami? Jutor mam wizyte u endo i tak naprawdę nic konkrentego nie będę mogła mu powiedzieć
|
#3854 | ||
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3855 |
|
Zakorzenienie
|
Czy któraś z Was miała kołatania serca przy braniu Yasminelle
Bo jestem w trakcie przerwy i co jakiś czas nieregularnie bije mi serce - tak kołacze, nie wiem jak to inaczej określić Pierwszy raz takie coś mam (biorę tabletki jakieś pół roku) i się niepokoję. Ciśnienie mam dobre i ogólnie się normalnie czuje. Chociaż... ostatnio narzekałam na obfite krwawienie a dzisiaj (1 dzień) tak ledwo ledwo :/ Naczytałam się artykułów o szkodliwości Yasminelle i innych tabletek i przyznam szczerze, że się boję...P.S. Do lekarza jak najbardziej się wybieram. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3856 |
|
... choć nie Westwood
|
Jakie badania się robi by sprawdzić wpływ tabletek na nasz organizm?
|
|
#3857 |
|
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=377351 - w tym wątku nam się rozwinęła dyskusja na ten temat
|
#3858 |
|
... choć nie Westwood
|
Dziękuję za linka
No nic, lecę do tamtego tematu
|
|
#3859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3860 |
|
Przyczajenie
|
cześć dziewczyny.
niedawno zmieniłam tabletki z mercilonu na yasminelle bo po tamtych nie najlepiej się czułam. teraz jest wszystko w porzadku. przeszło mi rozdrażnienie i bóle głowy, ale bardzo spadło mi libido. jestem dopiero w trakcie pierwszego opakowania, konczę je. czy któraś z was też tak miała? czy libido wzrośnie? wcale mi sie to nie podoba
|
|
|
|
#3861 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niestety żadna z nas Ci nie powie, jak u Ciebie będzie. Możliwe, że chwilowo spadło i za jakiś czas wróci do normy. Różnie to bywa, bo każdy organizm inaczej reaguje na hormony. |
|
|
|
|
#3862 |
|
Przyczajenie
|
ale lepiej siE wstrzymać jeszcze do tych trzech opakowań czy poprosić ewentualnie o zmianę? znowu
bo o ile wiem to jeden ze skutków ubocznych...
|
|
|
|
#3863 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3864 |
|
Przyczajenie
|
no i tak zrobię
thx
|
|
|
|
#3865 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3866 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny!
Mam mały problem...w sumie nie wiem co robic i co o tym wszystkim myśleć. Biore ysaminelle od pół roku i jestem bardzo zadowolona, zawsze brałam regularnie tabletki aż do wczoraj. Zapomniałam wziąć o 22 i przypomniałam sobie dziś o 9..niby nie mineło 12 godzin ...ale 11godzin i 20 min!!! wiec nie wiem jak to traktować. Na dodatek to moja dopiero druga tabletka z blistra a na początku zapomnienie tabletki jest najgorsze!Wziełam dzis o tej dziewiątej ale przypomniałam sobie ze mam dzis także usg pęcheża na które trzeba sie odpowiednio przygotować pijąc dużo wody. Wiec wziełma tabletke i popiłam ją 1 litrem wody..a w instrukcji napisane jest zeby najlepiej nie popijać a jeżeli już to mała ilością wody! wiec ogólnie jest masakra..nie wiem czy jestem w ciąży a współżyłam akurat wczoraj nie kocham się z chłopakiem do końca ale to chyba nic nie zmienia...co o tym myślicie????????????????? ???????????????????
|
|
|
|
#3867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z tą wodą to też nie ma co świrować, na skuteczność na pewno nie wpłynie |
|
|
|
|
#3868 |
|
Przyczajenie
|
No właśnie wróciłam od lekarza bo postanowiłam sie upewnić i powiedziała ze nic nie może zrobić, że nie ma pewności ze do niczego nie doszło...masakra
|
|
|
|
#3869 | |
|
Zakorzenienie
|
przepraszam za wyrazenie, ale dla mnie ten zel to g***o jakich malo
|
|
|
#3870 |
|
Raczkowanie
|
kurcze po Yasminelle miałam powiedzmy normalny śluz... po tych sylvie20 ten śluz jest dziwny.... i albo przez zakażenie jakie mam (te swędzenie i pieczenie pochwy) ginekolog przepisal mi czopki i maść.. łącznie za to dam ok 80 zł :/
albo sama nie wiem o co chodzi w tym śluzie...jest bardxzo przeźroczysty albo go nie ma ... dzisiaj ostatnią tabletkę sylvie20 biorę. więc na dniach krwawienie być powinno... w 4 dzień brania tych tabletek troszkę poszalałam ale w sumie nie działo się nic takiego... ale w ostatnim tygodniu brania Yasminelle przeziębiłam się i łykałam rutinacea i gripexy. ale w rozsądnych dawkach. a jak się kochaliśmy z TŻ to nie kończył we mnie. krwawienie z odstawienia przyszło normalnie. zatem chyba teraz powinno być ok mam nadzieję.w ulotce sylvie20 jest napisane, że mogą zmieniać śluz.. więc to mnie pocieszyło. chciałam wrócić do yasminelle, ale z ginekologiem stwierdziliśmy że to byłby błąd... bo mnie strasznie w piersiach dusiło i kaszlałam przy Yasminelle bez powodu. i te bóle głowy. ale podobne objawy są przy Zespole jelita drażliwego więc już głupieje. tym bardziej że Yasminelle zaczęłam brać w nerwowym dla mnie okresie... eh a co do żeli trzeba będzie testować
Edytowane przez saura Czas edycji: 2009-11-04 o 09:45 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Z tego co wiem, to lekarze mają prikaz i na więcej niż 3 op. nie wolno im wystawiać recept (jednorazowo)..

Jak się nic nie dzieje, to daje receptę, a jak coś, to na fotel i nie ma przebacz..