|
|
#361 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: ile kosztuje aborcja?
Cytat:
Nikt tu nie wspominał o ciążach patologicznych, zagrożeniu życia matki bądź dziecka, bo to jest zupełnie inny temat, nie możemy tego wkładać do jednego worka. Tak samo sytuacji, gdy rodzi się martwe dziecko, bo to też nie dzieje się z wyboru rodzącej matki, prawda? Ja mówię o świadomej aborcji. O podwiązaniu jajowodów piszę już trzeci raz, że WIEM, że jest nielegalne, ale chodzi mi o fakt, że w tym wypadku nie zabijamy nikogo, więc piszę o tym na zasadzie "lepszego zła". A wszyscy w kółko piszą, że nielegalne, przecież wiem. Nikt nie pisze w każdym poście, że aborcja jest nielegalna, bo to tez wszyscy wiemy. Edytowane przez moni27 Czas edycji: 2009-12-03 o 09:35 |
|
|
|
|
|
#362 | |
|
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
|
|
|
|
#363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdzie nie napisalam, ze dyskusja o cenach nielegalnego zabiegu (mam tutaj na mysli tzw. "swiadoma aborcje" bo chyba o nia chodzi w tej dyskusji) jest rowniez nielegalna niemniej jednak, jawnych informacji na ten temat nie uswiadczysz. |
|
|
|
|
|
#365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli chodzi o ciąże i zarodek to: Nowe życie zaczyna się jako maleńka grupka komórek, która w ciągu pierwszego tygodnia (licząc czas od poczęcia) zagnieżdża się w błonie śluzowej wyścielającej ścianę macicy. Ten proces nazywamy implantacją. Komórki zewnętrznej ścianki zarodka wnikają w ścianę macicy za pomocą wypustek i łączą się z naczyniami krwionośnymi matki. To z nich właśnie tworzy się następnie łożysko. Z niektórych komórek powstanie pępowina i błony ochraniające dziecko.W czwartym miesiącu ciąży łożysko jest już w pełni ukształtowane i wygląda jak płat wątroby. Składa się z pozornie splątanych naczyń krwionośnych. Naczynia krwionośne matki i dziecka są ściśle ze sobą połączone, ale ich krew się nie miesza. Tylko tlen, składniki odżywcze i produkty przemiany materii są przekazywane na drodze osmozy, przez półprzepuszczalne błony naczyń krwionośnych.W chwili porodu łożysko ma około 20 cm średnicy i waży około kilograma.Łożyska różnią się rozmiarem i kształtem, chociaż na ekranie, w czasie badania USG, wyglądają podobnie - przypominają dysk. Większe łożysko może wskazywać na to, że urodzi się duże dziecko; gdy łożysko jest małe - prawdopodobnie i dziecko będzie mniejsze bez łozyska jest to tylko zlepek komrek-nie człowiek. |
|
|
|
|
|
#366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciaza nazywamy okres od zaplodnienia (nie- od momentu zagniezdzenia sie zaplodnionej komorki) do porodu . samo nazewnictwo "ciaza pozamaciczna" podwaza Twoja wczesniejsze twierdzenie ze z ciaza mamy do czynienia w przypadku zagniezdzenia sie komorki w jamie macicy.
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-12-03 o 15:48 |
|
|
|
|
|
#367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziwnym trafem aborcja w polsce jest nielegalna,a antykoncepcja za pomoca spirali,czy tableka PO jest dopuszczalna. wytłumacz mi,dlaczego ? nie religijnym zargonem,tylko medycznym |
|
|
|
|
|
#368 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że aborcja powinna nadal pozostac jako zakaz i nielegalna metoda przerywania ciązy.
Jesli aborcja stnie sie legalna, jestem wręcz przekonana, że te zabiegi zacznie sie stosować nagminnie, nagla wszytskie pozapładniane małolaty rzuca się na lekarzy aby pozbawili ich balastu i problemu w jaki sie wkręciły... Wszyscy mówia aby brac odpowiedzialnośc za swoje czyny, jesli decydujesz sie na wspolzycie, jestes gotowa/wy na dziecko i jego wychowanie... W końcu młodziez powinna zacząć myśleć. Jednoczesnie uważam, że aborcja powinna byc dpouszczona w ściśle okreslonych przypadkach takich jak: gwałt, ciąża zagrażająca matce... Czy cos pominełam?? |
|
|
|
|
#369 | ||
|
Zakorzenienie
|
Margo ja również uważam, że zapętliłaś się. To kiedy zaczyna się ciąża jest jasne z punktu wiedzenia medycznego i jest to moment zapłodnienia komórki jajowej. To czy komórka się zagnieździ i gdzie się zagnieździ (czy w jamie macicy, czy np. w jajowodzie powodując ciążę pozamaciczną) czy też nie zagnieździ się wcale i dojdzie do samoistnego lub sztucznie wywołanego poronienia nie zmienia tego faktu.
Cytat:
Gdyby tabletki "PO" oraz tabletki antykoncepcyjne miały taki zbawienny wpływ na ciąże (czyli wspierały jej rozwój) jak się próbuje nas przekonywać to podawanie ich kobiecie w ciąży nie szkodziło by jej. A szkodzi - i samo to powinno dawać do myślenia i nastrajać wobec nich krytycznie. ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- Cytat:
|
|
|
#370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli chodzi o aborcje i pochodne tego tematu to juz sie wypalilam...wiec nic nie bede tlumaczyc..wybacz odnioslam sie tylko do kwestii definicji ciazy ![]() ![]() btw skupiasz sie na tym ze tabletki PO i spirala nie dopuszczaja do zagniezdzenia sie zaplodnionej komorki..tymczasem glownym zadaniem spirali jest niedopuszczenie do zaplodnienia (jesli sie myle poprawcie mnie) te sama funkcje spelniaja rowniez tabletki PO...wiec ta kwestia ma dwa dna sek w tym ze ciezko ustalic kiedy dzialaja wczesnoporonnie a kiedy antykoncepcyjnie..
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-12-03 o 16:40 |
|
|
|
|
|
#371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
definicja ciąży to owszem zapołdnienie i podział komorek do ktorych może dochodzić poza macicą,jednak w przypadku kiedy nie ma jeszcze podziału,a antykoncepcja nie poduści do dzielenia się zarodka nie można mowić o ewentualnej ciązy. każdy ma inne zapatrywanie na ciążę,co jest już dzieckiem,a co nie. Po około 36 godzinach od momentu poczęcia ,zapołodnienia następuje mitoza - proces dzięki któremu pojedyncza komórka dzieli się na dwie jednakowe komórki. jeśli spirala zapobiegnie temu podziałowi -nie jest to aborcja,bo proces podziału komorek się nie rozpoczął. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-12-03 o 17:32 |
|
|
|
|
|
#372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#373 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#374 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dopalacze? Dużo takich rzeczy które można wymienić.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-12-03 o 17:42 |
||
|
|
|
|
#375 |
|
Zakorzenienie
|
e tam
![]() faktycznie istnieja rozne ujecia definiowania ciazy.. zalezy kto jaka przyjmuje
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-12-03 o 17:41 |
|
|
|
|
#376 |
|
Zakorzenienie
|
Jakie zapotrzebowanie?? Kto jest tworzy?? Małoletnie matki nieprzystosowane do posiadania dzieci, dzieci z wpadek bo rodzicom nie na reke?? Tak jak napisałam, uważam, że powinno być scisle okreslone w jakich wypadkach aborcji mozna dokonac. Choroba, gwałt to rozumiem, ale to, ze komuś dziecko nie pasuje po prostu, nie jest mu na ręke bycie matka/ojcem jest dla mnie chowaniem głowy w piasek. A ludze powinni brac odpowiedzialnosc za swoje czyny |
|
|
|
|
#377 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Usunąć nie może ale wieszasz psy że jak ona śmie w ogóle być w ciąży, nierządnica uprawiała seks. Usunie=wyklęta, zdecyduje się urodzić = też źle. Cytat:
W ciąże zachodzi się: a) bo się chce, pragnie się dziecka b) z przypadku - gdy stosujemy antykoncepcje idealnie a ona po prostu nie zadziała bo nic nie daje 100% pewności c) bo jesteśmy nieodpowiedzialni - np tabletek nie stosujemy zgodnie z zaleceniami d) ze skrajnej głupoty I rozumiem że ta kara za czyny to od boga?:P Gdyby ludzie decydując się na seks byli automatycznie gotowi na dziecko, to antykoncepcja by w ogóle nie powstała bo przecież wszystko jedno czy ktoś by był w ciąży czy nie. To że ktoś zajdzie w ciąże z przypadku i będzie nosił znienawidzone dziecko w brzuchu nie zmieni go w żaden sposób na lepsze a odbije się na dziecku (codziennie na wp czytamy: pani X z miejscowości Y zostawiła noworodka w plastikowej siatce w okolicach śmietnika. pani Y urodziła dziecko po czym zakopała je w lesie) No tak, lepiej zakopywać już wykształcone postacie, osoby, ludzi niż przerywać farmakologicznie zlepek komórek bez układu nerwowego.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-12-03 o 17:55 |
||
|
|
|
|
#378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałam małoletnie i dalszy ciag wypowiedzi sobie doczytaj... Nigdzie nie wieszam psów na małoletnich matkach, napisałam jedynie, ze powinny takie matki rodzic... brac odpowiedzialnosc za swoje czyny... Gdzie tam złośc, szkalowanie i jakikolwiek sygnał, ze mam cos do maloletnich matek?? Nie koloryzuj moich wypowiedzi. W przypadku o ktorym piszesz, kiedy to zawodzi antykoncepcja równiez uwazam, ze powinno sie ciaze donosic i urodzic. Chyba kazdy normalny czlowiek zdaje sobie sprawe, ze antykoncepcja moze byc zawodna... ale nie najlatwiej taki "problem" wyskrobac i spuscic w kiblu, spalic... i udawac, ze nic sie nie stalo... I nie uwazam, ze to zlepek komorek bez ukladu nerwowego... ale to moje zdanie, nie musisz sie z nim zgadzac... i ja to szanuje... |
|
|
|
|
|
#379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rozumiem, to jest całkiem logiczne to co piszesz i respektuje twoje zdanie w tej kwestii. Mnie tylko zastanawia czym się różnią kobiety i płody między krajami że w Anglii można usunąć ciążę ale w Polsce nie - czym się różni angielska zygota od polskiej? Czym się różni 3 dniowy zlepek komórek od takiego który ma 3 tygodnie? Czy jak angielka zrobi w anglii aborcje to jest ok ale jak polka wyjedzie specjalnie tam żeby ją zrobić to już nie jest ok? eh
|
|
|
|
#380 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Heh, proszę bardzo, nie karzę ci w to uwierzyć, napisałam jak było i to wszystko. To, co kto sobie pomyśli i czy mi uwierzy przestało już mnie obchodzić. Nie rajcuje mnie ściemnianie na forum- jak jest wątek i mogę coś na jego temat napisać, to piszę. Swoją drogą to przykre, jak bardzo przychodzi Wam osądzić kogoś o kłamstwo... ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- A wiecie jak w biologii określa się płód? Jakby spojrzeć na dziecko w łonie matki okiem biologii, jest to pasożyt... Chyba nikt nie powinien się dziwić, że ktoś chce się go z siebie pozbyć? Oczywiście żartuję, zaznaczam, choć pewnie i tak nie jestem zbyt przekonująca ![]() Fakt, faktem, jeszcze w gimnazjum usłyszeliśmy na lekcji biologii dokładnie takie określenie płodu... Nie słyszałam jeszcze nigdy tak chłodnego, nieludzkiego podejścia...
Edytowane przez vinitha Czas edycji: 2009-12-03 o 20:51 |
|
|
|
|
|
#381 |
|
Zakorzenienie
|
Zygota, zarodek a potem płód - zaczyna się od 8 tygodnia ciąży kiedy zaczynają się wykształcać organy, układ nerwowy, serce (które ma jeszcze stosunkowo prostą budowę (rybio-płazią)).
Zygota - http://www.dotknij-aborcji.yoyo.pl/images/zygota.jpg Zarodek - http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ith_embryo.jpg Płód - http://www.biotechnolog.pl/foto_mat/embryo_plod.jpg ... Jeśli jest inaczej niech mnie ktoś doedukuje, człowiek uczy się przez całe życie
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-12-03 o 21:27 |
|
|
|
|
#382 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie, plod nie jest pasozytem, jest rosnacym potomstwem.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#383 |
|
Raczkowanie
|
Trudno, co tam
![]() W każdej nauce, tylko nie biologii... Pasożyty przecież się likwiduje. Pasożyt, to pasożyt, może nim być taki tasiemiec, ale nie dziecko... Chociaż o czym mowa w tym wątku, jak nie o jego zlikwidowaniu... Z drugiej strony jest pewne podobieństwo- płód, aby móc żyć i rozwijać się czerpie "siły" z matki- żyje w niej... Nic poza tym jednak nie łączy go z pasożytem
Edytowane przez vinitha Czas edycji: 2009-12-03 o 21:41 |
|
|
|
|
#384 |
|
Zadomowienie
|
Ludzie litości!!!!!!!!!!!!!!!Tem at dla mnie juz dawno powinien być zakończony.....ale po co??????Zawsze można sobie do gardeł skoczyć....hehe PRZYKRO!!!!!Każdy uważa że to właśnie jego opinia i zdanie jest właśnie tym właściwym....no cóż
|
|
#385 |
|
Zakorzenienie
|
Doświadczenia innych krajów wykazały, że legalizacja wcale nie wpływa na wzrost ilości aborcji. A nawet jeśli tak by było co wam do tego. Uważam, ze usuwanie niechcianych ciąż jest zjawiskiem korzystnym. To mniej niechcianych dzieci, mniej patologii.
Co do definicji ciązy to też spotkałam się z taką, że zaczyna się ona od momentu implementacji a nie zapłodnienia. Jeżeli by przyjąć że jej początkiem jest zapłodnienie należało by uznać, że pigułki antykoncepcyjne również są środkiem poronnym bo zagęszczają sluz aby w razie zapłodnienia (mało prawdopodobne ale możliwe) nie dopuścić do zagnieżdzenia komórki jajowej w macicy. Ale jak zwał tak zwał. Dla mnie to tylko kwestia nomenklatury. Ważne żeby mieć na tyle rozumu aby podjąc decyzję najlepszą dla siebie nie zważając na protesty fanatyków czy nawet kwestie nielegalności. I uważajcie z tym pasożytem. Mnie się już razo oberwało na innym wątku za to wydawałoby się oczywiste porównanie. |
|
|
|
|
#386 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w sumie zgadzam się z przedmówczynią we wszystkim
|
|
|
|
|
|
#387 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja osobiście mam pogląd, że aborcja do 8 tc. powinna być odpłatna, ale legalna dla kobiet, które chcą jej dokonać. Nie podobają mi się rozwiązania przyjęte obecnie ponieważ z jednej strony ograniczają wolną wolę kobiety, z drugiej strony są niekorzystne ze względów także biologiczno medycznych a z trzeciej powodują powstanie podziemia aborcyjnego.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-12-04 o 09:54 |
|||||
|
|
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
Klarisso osobiscie uwazam, ze czlowiek nazdwyczaj szybko i dobrze przystosowuje sie do sytuacji marginalnych i kryzysowych.... Mamy zdumiewająca sile adaptacji do otoczenia i sytuacji.
Co do chorych dzieci itd. Jestem osoba wierząca i wierze, ze Bóg nie stawia przed nami zadań ktorych nie dzwigniemy i ktorym nie damy rady. Nie twierdze jednoczescnie, ze bylabym zachwycona rodzac chore dziecko, bylo by ciezko wiem o tym, ale z pomoca kochajacych najblizszych, milosci i Boga wszytsko jest mozliwe. |
|
|
|
|
#389 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Natomiast znam kobiety, które już mają chore dzieci od wielu lat i teraz twierdzą, że gdyby wtedy wiedziały jak będzie ich życie i życie ich dziecka wyglądać to tak - usunęły by tę ciążę. Nie oceniam ich, staram się zrozumieć bo łatwo jest mówić co by się zrobiło w jakiejś hipotetycznej sytuacji a gorzej znosi się tę sytuację przez dziesiątki lat, kiedy nie jest już ona hipotezą ale smutną rzeczywistością.
|
|
|
#390 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli tak, to żyjesz w pięknym świecie. Ja niestety na taką pomoc nie mogę liczyć.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-12-04 o 10:31 |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.