Wypadek spowodowany przez kursantkę - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-28, 12:15   #1
mmm87
Zadomowienie

Wypadek spowodowany przez "Elkę"

http://www.tvn24.pl/-1,1631791,0,1,d...wiadomosc.html

Co sądzicie o wyroku w tej konkretnej sprawie?
Jestem też ciekawa Waszego zdania ogólnie na temat odpowiedzialności na kursie prawa jazdy.

Zapraszam do dyskusji.
mmm87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 12:25   #2
Marbella85
Zakorzenienie

Dot.: Wypadek spowodowany przez kursantkę

Współczuję tej kobiecie. Wyrok uważam za absurd. Za kursanta odpowiada instruktor, za przygotowanie pojazdu do jazdy (opony) również. W końcu nie przez przypadek ten samochód ma na dachu literkę L. Ogólnie dużo nerwów musi kosztować tę kobietę ta sprawa, właściwie to niezłą kaszanę jej sąd zrobił. Mam nadzieję, że będzie miała siłę żeby się odwoływać.
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 12:30   #3
ankasz
Zakorzenienie

Dot.: Wypadek spowodowany przez "Elkę"

Cytat:
Napisane przez mmm87 Pokaż wiadomość

Jestem też ciekawa Waszego zdania ogólnie na temat odpowiedzialności na kursie prawa jazdy.

Zapraszam do dyskusji.

Według mnie - odpowiedzialność powinna w całości spaść na instruktora. Przede wszyskim - nie zmienił kół na zimowe - kursantka powiedziała, że jesli wiedziała by o tym, to do samochodu by nie wsiadła.. Wypadek spowodowany był zbyt dużą prędkością pojazdu - od czego jest instruktor? Widzi że jest za szybko - po hamulcach i koniec.
W ddtvn była rozmowa z instruktorką eLki, która powiedziała, że nie wyobraża sobie sytuacji, że kursant tak prowadzi samochód, że w końcu traci nad nim panowanie - to instruktor jest od tego, żeby do tego nie dopuścic.

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 12:34   #4
kennedy
Zakorzenienie

-samochod nie mial opon zimowych i to najwiekszy blad
z drugiej strony i z zimowymi mozna wpasc w poslizg i wcale nie trzeba pedzic
- uwazam ze powinna odpowiadac i gosc od nauki jazdy takze..
- a twierdzenie ze odwola sie do Strasburga jest smieszne ?;
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 12:36   #5
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
Według mnie - odpowiedzialność powinna w całości spaść na instruktora. Przede wszyskim - nie zmienił kół na zimowe - kursantka powiedziała, że jesli wiedziała by o tym, to do samochodu by nie wsiadła.. Wypadek spowodowany był zbyt dużą prędkością pojazdu - od czego jest instruktor? Widzi że jest za szybko - po hamulcach i koniec.
W ddtvn była rozmowa z instruktorką eLki, która powiedziała, że nie wyobraża sobie sytuacji, że kursant tak prowadzi samochód, że w końcu traci nad nim panowanie - to instruktor jest od tego, żeby do tego nie dopuścic.
no właśnie, może do wypadku by nie doszło gdyby instruktor odpowiednio zareagował. Dlaczego kursantka ma ponosić konsekwencje za jego błędy?

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
-samochod nie mial opon zimowych i to najwiekszy blad
z drugiej strony i z zimowymi mozna wpasc w poslizg i wcale nie trzeba pedzic
- uwazam ze powinna odpowiadac i gosc od nauki jazdy takze..
- a twierdzenie ze odwola sie do Strasburga jest smieszne ?;
a według mnie wcale nie jest śmieszne, zrobiłabym tak samo
Stary 2009-12-28, 12:40   #6
kennedy
Zakorzenienie

siada do samochodu to powinna wiedziec ze jezdzenie z nadmierna predkoscia = mozliwosc wypadku. A instruktor ktory jej nie objechal i nie przycisnal hamulca tez jest winny
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2009-12-28, 12:46   #7
mmm87
Zadomowienie

Jeszcze dodam (bo w tym artykule nie ma o tym mowy), że jedną z ofiar była druga kursantka, która siedziała na tylnym siedzeniu "Elki", co jest zdaje się niezgodne z przpisami, a dosyć często praktykowane.

Moje zdanie na ten temat: W tej konkretnie sprawie na pewno nie zawiniła kursantka. Instruktor własnie jest tam po to, żeby, gdy jest za szybko, przyhamować. Poza tym to był poślizg - sytuacja wyjątkowa, w której zachowania uczą się kierowcy już jakiś czas po otrzymaniu prawa jazdy na specjalnych torach, z instruktorem np. w akademiach dobrej jazdy. Szkoda, że takie akcje nie są ćwiczone na kursie. Wiem, że w czasie poślizgu wszystko szybko się dzieje, ale w tamtym momencie instruktor powinien złapać kierownicę i przejąć całkowitą kontrolę nad sytuacją.

Z drugiej strony kursant musi ufać instruktorowi, ale instruktor też musi dać pole do działania kursantowi, bo inaczej ten niczego by sie nie nauczył, jeśli np. przed każdym skrzyżowaniem instruktor wciskałby hamulce (na wszelki wypadek, bo przecież kursant mógłby nie zahamować, nie pomyśleć, zagapić się). Także zaufanie musi być obustronne i uważam, że jednak nie zawsze instruktor powinien ponosić odpowiedzialność za wypadek.
Stary 2009-12-28, 12:48   #8
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
siada do samochodu to powinna wiedziec ze jezdzenie z nadmierna predkoscia = mozliwosc wypadku. A instruktor ktory jej nie objechal i nie przycisnal hamulca tez jest winny
hmm.. siada do samochodu, jedzie z nadmierną prędkością, to instruktor po hamulcach i koniec zabawy, nie wiem przynajmniej ja byłam tak szkolona.

A tak a propos, jakos przed świętami był wypadek elki, w którym zginął instruktor, samochód wpadł w poślizg, ciekawe czy też kursantka będzie miała proces?
Stary 2009-12-28, 12:55   #9
kennedy
Zakorzenienie

mmm87 jak wpadniesz w poslizg to nic ci nie da ze instruktor zlapalby za kierownice.
Niedawno sama tak mialam 40km/h na prostej drodze wpadlismy w poslizg i znioslo nas na bok jezdni ,autko zrobilo koleczko a osoba kierujaca ma 25 lat dosw w kierowaniu
Stary 2009-12-28, 13:03   #10
karolcia198506
Zakorzenienie

Dla mnie najbardziej niezrozumiałe jest jak instruktor mógł w takich warunkach pozwolić na jazdę na letnich oponach, gdy ja miałam kurs i nie zmienili jeszcze opon a spadł śnieg to mój instruktor odwołał jazdy i pojechał zmienic opony.
karolcia198506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 13:06   #11
aktaga13
Zakorzenienie

byłam zbulwersowana wyrokiem... dla mnie odpowiedzialność ponosi instruktor. ale nie ma tego niestety w przepisach
dodatkowo te opony
Cytat:
Jeszcze dodam (bo w tym artykule nie ma o tym mowy), że jedną z ofiar była druga kursantka, która siedziała na tylnym siedzeniu "Elki", co jest zdaje się niezgodne z przpisami, a dosyć często praktykowane.
(...)Także zaufanie musi być obustronne i uważam, że jednak nie zawsze instruktor powinien ponosić odpowiedzialność za wypadek.
mój instruktor nigdy nie zgadzał się na pasażera
poza tym nie powiem, żeby miał do mnie zaufanie. zdecydowanie zasada ograniczonego zaufania. ja musiałam mu ufać, bo niejako byłam na niego skazana. mój radykalny pogląd o odpowiedzialności instruktora bierze się stąd, że:

-nie powinien dopuszczać do brawury - a stąd bierze się większość wypadków. bo instruktor nie reaguje przy przekraczaniu pewnej bariery.
-j.w. wysoka prędkość - przy spokojnej jeździe jest w stanie w porę zareagować, złapać za kierownicę, przyhamować - nawet jeśli kursant nie ogarnie sytuacji
Stary 2009-12-28, 13:20   #12
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Ja nie rozumiem, za co ona ma odpowiadać? Przecież dopiero się uczyła. W poslizg też przecież specjalnie nie wpadła.

Ja ostatnio jechałam na zimowych oponach i na mojej ulicy, mimo maej prędkości [dzielnicowa ulica] wpadłam w poślizg, na szczęście nic nie jechało, bo wylądowalam na dwóch pasach jednocześnie-naprawdę nie palnowałam tego

W nauce jazdy też nie wiem, czy jezdziałam na zimowych oponach, nigdy nie wpadłabym na to, zeby zapytac [a nie wiem jak miałabym to sprawdzić], czy to byłaby moja wina, gdybym z tego powodu spowodowała wypadek

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 13:24   #13
ViLLeMkA
Zakorzenienie

hmm.. ale gdy auto wpada w poślizg powinno się operować również gazem. instruktor nie ma takiej możliwości.
a kursant nie umie tego robić

nie mam pojęcia kto jest winny. doświadczonemu kierowcy również mogło się takie coś zdarzyć. a instruktor raczej nie miał wpływu na to
co do szybkości, w niektórych autach nie czuć tych km/h, np w toyocie yaris instruktor nawet nie ma możliwości obserwować licznika, a kursantka chyba wiedziała ile powinna jechać

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 13:25   #14
mmm87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aktaga13 Pokaż wiadomość
byłam zbulwersowana wyrokiem... dla mnie odpowiedzialność ponosi instruktor. ale nie ma tego niestety w przepisach
dodatkowo te opony

mój instruktor nigdy nie zgadzał się na pasażera
poza tym nie powiem, żeby miał do mnie zaufanie. zdecydowanie zasada ograniczonego zaufania. ja musiałam mu ufać, bo niejako byłam na niego skazana. mój radykalny pogląd o odpowiedzialności instruktora bierze się stąd, że:

-nie powinien dopuszczać do brawury - a stąd bierze się większość wypadków. bo instruktor nie reaguje przy przekraczaniu pewnej bariery.
-j.w. wysoka prędkość - przy spokojnej jeździe jest w stanie w porę zareagować, złapać za kierownicę, przyhamować - nawet jeśli kursant nie ogarnie sytuacji
Oczywiście zasada ograniczonego zaufania - jak najbardziej tak. I zaufanie większe ze strony kursanta dla instruktora, niż instruktora dla kursanta. Ale minimalne jednak musi być, żeby pozwolić kursantowi na podejmowanie decyzji na drodze. I nie mówię tu o początkujących uczniach.

Czas reakcji instruktora jest ograniczony i jeśli kursantowi coś strzeliłoby do głowy i wykonał jakiś niespodziewany głupi manewr, to instruktor mógłby nie zdążyć zareagować. Gdyby instruktor przez cały czas trwania kursu, zakładał, że ma do czynienia z idiotą, to kursant niczego by się nie nauczył, bo każdy jego ruch byłby wyprzedzany przez instruktora. Dlatego takie sprawy są trudne i powinny być rozpatrywane indywidualnie. Ale podtrzymuję, że w tej konkretnej sytuacji kursantka nie powinna być skazana, bo w pełni zaufała instruktorowi, a sama nie zrobiła niczego umyślnie, ani z własnej głupoty.
Stary 2009-12-28, 13:26   #15
paula78
Zakorzenienie

Co do opon kiedys nie bylo zimowek i ludzie tez jezdzili bez wypadku i tez wpadali w poslizgi, ,chyba zmiana nie jest obowiazkowa i karalna,prawda ?

Odpowiedzialnosc za kursanta ponosi nauczyciel ,ma uprawnienia,kurs,ubezpiec zenie,hamulec,głowę i wieloletnie doświadczenie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-28, 13:28   #16
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Zapraszam do dyskusji.
Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
Współczuję tej kobiecie. Wyrok uważam za absurd. Za kursanta odpowiada instruktor, za przygotowanie pojazdu do jazdy (opony) również. W końcu nie przez przypadek ten samochód ma na dachu literkę L. Ogólnie dużo nerwów musi kosztować tę kobietę ta sprawa, właściwie to niezłą kaszanę jej sąd zrobił. Mam nadzieję, że będzie miała siłę żeby się odwoływać.
Teoretycznie odpowiada instruktor, ale w praktyce, to lezy chyba raczej w gestii firmy ogranizujacej jazdy, a nie instruktora osobiscie, czy opony beda zmienione?

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
Wypadek spowodowany był zbyt dużą prędkością pojazdu - od czego jest instruktor? Widzi że jest za szybko - po hamulcach i koniec.
Skad taka informacja? W tekscie nic o tym nie ma, video nie ogladalem - tam jest takie info?

Cytat:
hmm.. siada do samochodu, jedzie z nadmierną prędkością, to instruktor po hamulcach i koniec zabawy, nie wiem przynajmniej ja byłam tak szkolona.

A tak a propos, jakos przed świętami był wypadek elki, w którym zginął instruktor, samochód wpadł w poślizg, ciekawe czy też kursantka będzie miała proces?
Czy Wy kiedykolwiek prowadzilyscie na sliskiej nawierzchni ? Bo te wasze po hamulcach przy takich warunkach = poslizg

Suma sumarum, dziwne conajmniej, ze kursantka odpowiadala za to.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 13:31   #17
pinkpanther69
Wtajemniczenie

Dla mnie nie jest to żaden absurd i nigdy nie będę jej WSPÓŁCZUĆ.
Pytanie dlaczego?
Kobieta nie siadła za kółko pierwszy raz, tylko ukończyła kurs prawa jazdy. Podeszła raz do egzaminu, co oznacza, że instruktor wydał jej zaświadczenie, w którym potwierdza, że ona POTRAFI JEZDZIĆ. Wiadomo, początkujący kierowca nie zna wielu zaskakujących sytuacji na drodze, ale powinna być sądzona jako równorzędny uczestnik ruchu. I bardzo dobrze.
Dziwi mnie tylko reakcja instruktora, który nie dość, że miał swoje pedały, to jeszcze pozwolił przekroczyć prędkość.
Prędkość ma być dostosowana do warunków na drodze. Jak wszystko będzie zasypane i oblodzone to będziecie ekspresówką zasuwały stówę, bo tyle można??
Stary 2009-12-28, 13:36   #18
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pinkpanther69 Pokaż wiadomość
Pytanie dlaczego?
Kobieta nie siadła za kółko pierwszy raz, tylko ukończyła kurs prawa jazdy. Podeszła raz do egzaminu, co oznacza, że instruktor wydał jej zaświadczenie, w którym potwierdza, że ona POTRAFI JEZDZIĆ. Wiadomo, początkujący kierowca nie zna wielu zaskakujących sytuacji na drodze, ale powinna być sądzona jako równorzędny uczestnik ruchu. I bardzo dobrze.
Dziwi mnie tylko reakcja instruktora, który nie dość, że miał swoje pedały, to jeszcze pozwolił przekroczyć prędkość.
Prędkość ma być dostosowana do warunków na drodze. Jak wszystko będzie zasypane i oblodzone to będziecie ekspresówką zasuwały stówę, bo tyle można??
skoro nie zdała egzaminu - nie posiadała uprawnień. nie można jej traktować jak równorzędnego uczestnika ruchu

właśnie instruktor powinien odpowiedzieć za swoją reakcje, a raczej jej brak. babka miała ewidentny problem z oceną warunków na drodze i dostosowaniem do nich swojej jazdy. właśnie dlatego miała obok siebie pana, który wziął pieniążki za nauczenie ją czegoś...

wyraku, o tych hamulcach to raczej w przenośni piszemy. jako o rakcji. słownej reprymendy, poleceniu zdjęcia nogi z gazu, całego procesu reakcji w takich warunkach. suma sumarum na użycie hamulca kiedy bedzie to możliwe
Stary 2009-12-28, 13:36   #19
mmm87
Zadomowienie

Cytat:
Pytanie dlaczego?
Jakie zaświadczenie? To był egzamin, ale wewnętrzny z instruktorem a nie ten ostateczny z egzaminatorem. Zazwyczaj podchodzi sie do niego na ostatniej godzinie jazd i dopiero na tej podstawie szkoła jazdy wydaje zaświadczenie o ukończeniu kursu i możliwości podejścia do egzaminu w WORDzie, albo każe wykupić dodatkowe godziny.
Stary 2009-12-28, 13:37   #20
Asienka187
Zakorzenienie

Przy poślizgu nie daje sie po hamulcach tylko dodaje się gazu...
Stary 2009-12-28, 13:42   #21
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Pytanie dlaczego?

Rozumiem, ze jesteś kierowcą i świetnie radzisz sobie na oblodzonych drogach? Jesli tak to chylę czoła-obys nigdy nie musiala zastanawiać się, co zrobić jak w ciągu kilku sekund lądujesz bokiem na drugim pasie

Jak już pisałam sama wpadłam w poślizg przy prędkości nie wiem 20-30km na godzine. I nie znam kierowcy, któremu by się to nie zdarzyło -a myslę, że jakoś tam jezdzić potrafię, a na pewno ludzie, którzy mają po 30-40lat prawo jazdy.

Ekspresówki i większę drogi są najczęsciej posypywane piachem, odśnieżane.

Kobieta nie miała prawa jazdy=nie miała uprawnien do kierowania, nie było pełnoprawnym kierowcą.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

Edytowane przez layla_lbn
Czas edycji: 2009-12-28 o 13:46
layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 13:44   #22
mmm87
Zadomowienie

Wyraku, w video z uzasadneinia wyroku jest mowa o tym, że instruktor od początku nie zwracał uwagi na prędkość i sposób prowadzenia samochodu i że prędkość ta była niedostosowana do warunków atmosferycznych.
Stary 2009-12-28, 13:46   #23
pinkpanther69
Wtajemniczenie

Cytat:
Jakie zaświadczenie? To był egzamin, ale wewnętrzny z instruktorem a nie ten ostateczny z egzaminatorem. Zazwyczaj podchodzi sie do niego na ostatniej godzinie jazd i dopiero na tej podstawie szkoła jazdy wydaje zaświadczenie o ukończeniu kursu i możliwości podejścia do egzaminu w WORDzie, albo każe wykupić dodatkowe godziny.

Tak, o to chyba nie doczytałam. Całą sprawę znam z wiadomości i tak była przedstawiona, że miała już za sobą pierwszy egzamin w WORDzie, ale nie zdała i dokupiła kilka godz u "starego" instruktora..
Stary 2009-12-28, 13:47   #24
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Teoretycznie odpowiada instruktor, ale w praktyce, to lezy chyba raczej w gestii firmy ogranizujacej jazdy, a nie instruktora osobiscie, czy opony beda zmienione?
Pisząc instruktor miałam na myśli oczywiście dany osk, a instruktor jest w tym przypadku osobą reprezentującą szkołę nauki jazdy. Chociaż, nawet szkoła nie zmieniła to instruktor tego nie zauważył? Poza tym nie wiadomo czy ta elka należała do oks czy był to tzw. wolny strzelec

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Czy Wy kiedykolwiek prowadzilyscie na sliskiej nawierzchni ? Bo te wasze po hamulcach przy takich warunkach = poslizg

Suma sumarum, dziwne conajmniej, ze kursantka odpowiadala za to.
Po hamulacach to rzeczywiście mógłby na suchej nawierzchni. Ale ja nie wierzę, że nawet w takich warunkach instruktor nie mógł zapanować nad pojazdem. Bo nie wierzę też, że mówił jej, żeby zwolniła, a ona na to nie reagowała.
Stary 2009-12-28, 13:52   #25
mmm87
Zadomowienie

Cytat:
Tak, o to chyba nie doczytałam. Całą sprawę znam z wiadomości i tak była przedstawiona, że miała już za sobą pierwszy egzamin w WORDzie, ale nie zdała i dokupiła kilka godz u "starego" instruktora..
Szczerze mówiąc nie pamiętam, jak to dokładnie było z tymi egzaminami i jazdami (sprawę znam z reportażu w tv i wiadomości), ale tak czy inaczej, nie miała prawa jazdy, cały czas była kursantką pod "opieką" instruktora/egzaminatora.
Stary 2009-12-28, 13:52   #26
pinkpanther69
Wtajemniczenie

Cytat:
po hamulach, czyt. jeśli kursantka nie chce dostosować się do zaleceń instruktora, ten jej mówi dziękuję, przesiadają się i do widzenia. A nie, że nagle po hamulcach, poślizg itd. Tu już jest za późno, instruktor miał wiele czasu na zareagowanie i sprowadzenie mistrza kierownicy na ziemię. Na moim kursie to samo, żadnego pobłażania zbyt pewnym siebie uczniom
Stary 2009-12-28, 14:04   #27
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
po hamulach, czyt. jeśli kursantka nie chce dostosować się do zaleceń instruktora, ten jej mówi dziękuję, przesiadają się i do widzenia. A nie, że nagle po hamulcach, poślizg itd. Tu już jest za późno, instruktor miał wiele czasu na zareagowanie i sprowadzenie mistrza kierownicy na ziemię. Na moim kursie to samo, żadnego pobłażania zbyt pewnym siebie uczniom
No tak, oczywiście nie chodzi tutaj o czekanie na ostatni moment, ale właśnie o postawienie kursanta do pionu gdy łamie przepisy.
Stary 2009-12-28, 14:08   #28
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie! tu jest pies pogrzebany
Stary 2009-12-28, 14:12   #29
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Po hamulacach to rzeczywiście mógłby na suchej nawierzchni. Ale ja nie wierzę, że nawet w takich warunkach instruktor nie mógł zapanować nad pojazdem. Bo nie wierzę też, że mówił jej, żeby zwolniła, a ona na to nie reagowała.
Nie mógł nic zrobić jak już wpadli w poślizg. W "L" instruktor ma tylko hamulec i sprzegło. Nie posiada gazu i kierownicy. Gdyby posiadał mógłby wyprowadzic auto z poslizgu. W tej sytuacji nic nie mogł zrobić.

Poza tym konieta wsiadajac do samochodu powinna znac przepisy ruchu drogowego i dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze. Oczywiscie in struktor powinien ja upomniec, ale to nie on prowadzi. Zreszta nie wiemy tego czy ja upominał czy nie i tego już sie nie dowiemy.

Edytowane przez Asienka187
Czas edycji: 2009-12-28 o 14:13
Asienka187 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 14:31   #30
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aktaga13 Pokaż wiadomość

wyraku, o tych hamulcach to raczej w przenośni piszemy. jako o rakcji. słownej reprymendy, poleceniu zdjęcia nogi z gazu, całego procesu reakcji w takich warunkach. suma sumarum na użycie hamulca kiedy bedzie to możliwe
Jakiz znowu przenosny? Co w tym przenosnego? Kilka osob dalo zupelnie bezsensowna rade, zeby instruktor hamowal, a to poslig gotowy, zadnej przenosni tu nie widze

Cytat:
Wyraku, w video z uzasadneinia wyroku jest mowa o tym, że instruktor od początku nie zwracał uwagi na prędkość i sposób prowadzenia samochodu i że prędkość ta była niedostosowana do warunków atmosferycznych.
Dzieki

Cytat:
Jakim cudem on mogl zapanowac? Ani kierownicy, ani gazu nie mial po swojej stronie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości