![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Wypadek spowodowany przez "Elkę"
http://www.tvn24.pl/-1,1631791,0,1,d...wiadomosc.html
Co sądzicie o wyroku w tej konkretnej sprawie? Jestem też ciekawa Waszego zdania ogólnie na temat odpowiedzialności na kursie prawa jazdy. Zapraszam do dyskusji. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wypadek spowodowany przez kursantkę
Współczuję tej kobiecie. Wyrok uważam za absurd. Za kursanta odpowiada instruktor, za przygotowanie pojazdu do jazdy (opony) również. W końcu nie przez przypadek ten samochód ma na dachu literkę L. Ogólnie dużo nerwów musi kosztować tę kobietę ta sprawa, właściwie to niezłą kaszanę jej sąd zrobił. Mam nadzieję, że będzie miała siłę żeby się odwoływać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wypadek spowodowany przez "Elkę"
Cytat:
Według mnie - odpowiedzialność powinna w całości spaść na instruktora. Przede wszyskim - nie zmienił kół na zimowe - kursantka powiedziała, że jesli wiedziała by o tym, to do samochodu by nie wsiadła.. Wypadek spowodowany był zbyt dużą prędkością pojazdu - od czego jest instruktor? Widzi że jest za szybko - po hamulcach i koniec. W ddtvn była rozmowa z instruktorką eLki, która powiedziała, że nie wyobraża sobie sytuacji, że kursant tak prowadzi samochód, że w końcu traci nad nim panowanie - to instruktor jest od tego, żeby do tego nie dopuścic.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
-samochod nie mial opon zimowych i to najwiekszy blad
z drugiej strony i z zimowymi mozna wpasc w poslizg i wcale nie trzeba pedzic - uwazam ze powinna odpowiadac i gosc od nauki jazdy takze.. - a twierdzenie ze odwola sie do Strasburga jest smieszne ?;
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- a według mnie wcale nie jest śmieszne, zrobiłabym tak samo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
siada do samochodu to powinna wiedziec ze jezdzenie z nadmierna predkoscia = mozliwosc wypadku. A instruktor ktory jej nie objechal i nie przycisnal hamulca tez jest winny
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Jeszcze dodam (bo w tym artykule nie ma o tym mowy), że jedną z ofiar była druga kursantka, która siedziała na tylnym siedzeniu "Elki", co jest zdaje się niezgodne z przpisami, a dosyć często praktykowane.
Moje zdanie na ten temat: W tej konkretnie sprawie na pewno nie zawiniła kursantka. Instruktor własnie jest tam po to, żeby, gdy jest za szybko, przyhamować. Poza tym to był poślizg - sytuacja wyjątkowa, w której zachowania uczą się kierowcy już jakiś czas po otrzymaniu prawa jazdy na specjalnych torach, z instruktorem np. w akademiach dobrej jazdy. Szkoda, że takie akcje nie są ćwiczone na kursie. Wiem, że w czasie poślizgu wszystko szybko się dzieje, ale w tamtym momencie instruktor powinien złapać kierownicę i przejąć całkowitą kontrolę nad sytuacją. Z drugiej strony kursant musi ufać instruktorowi, ale instruktor też musi dać pole do działania kursantowi, bo inaczej ten niczego by sie nie nauczył, jeśli np. przed każdym skrzyżowaniem instruktor wciskałby hamulce (na wszelki wypadek, bo przecież kursant mógłby nie zahamować, nie pomyśleć, zagapić się). Także zaufanie musi być obustronne i uważam, że jednak nie zawsze instruktor powinien ponosić odpowiedzialność za wypadek. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak a propos, jakos przed świętami był wypadek elki, w którym zginął instruktor, samochód wpadł w poślizg, ciekawe czy też kursantka będzie miała proces? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
mmm87 jak wpadniesz w poslizg to nic ci nie da ze instruktor zlapalby za kierownice.
Niedawno sama tak mialam 40km/h na prostej drodze wpadlismy w poslizg i znioslo nas na bok jezdni ,autko zrobilo koleczko a osoba kierujaca ma 25 lat dosw w kierowaniu
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie najbardziej niezrozumiałe jest jak instruktor mógł w takich warunkach pozwolić na jazdę na letnich oponach, gdy ja miałam kurs i nie zmienili jeszcze opon a spadł śnieg to mój instruktor odwołał jazdy i pojechał zmienic opony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
byłam zbulwersowana wyrokiem... dla mnie odpowiedzialność ponosi instruktor. ale nie ma tego niestety w przepisach
![]() dodatkowo te opony ![]() Cytat:
![]() poza tym nie powiem, żeby miał do mnie zaufanie. zdecydowanie zasada ograniczonego zaufania. ja musiałam mu ufać, bo niejako byłam na niego skazana. mój radykalny pogląd o odpowiedzialności instruktora bierze się stąd, że: -nie powinien dopuszczać do brawury - a stąd bierze się większość wypadków. bo instruktor nie reaguje przy przekraczaniu pewnej bariery. -j.w. wysoka prędkość - przy spokojnej jeździe jest w stanie w porę zareagować, złapać za kierownicę, przyhamować - nawet jeśli kursant nie ogarnie sytuacji
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja nie rozumiem, za co ona ma odpowiadać? Przecież dopiero się uczyła. W poslizg też przecież specjalnie nie wpadła.
Ja ostatnio jechałam na zimowych oponach i na mojej ulicy, mimo maej prędkości [dzielnicowa ulica] wpadłam w poślizg, na szczęście nic nie jechało, bo wylądowalam na dwóch pasach jednocześnie-naprawdę nie palnowałam tego ![]() W nauce jazdy też nie wiem, czy jezdziałam na zimowych oponach, nigdy nie wpadłabym na to, zeby zapytac [a nie wiem jak miałabym to sprawdzić], czy to byłaby moja wina, gdybym z tego powodu spowodowała wypadek ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
hmm.. ale gdy auto wpada w poślizg powinno się operować również gazem. instruktor nie ma takiej możliwości.
a kursant nie umie tego robić ![]() nie mam pojęcia kto jest winny. doświadczonemu kierowcy również mogło się takie coś zdarzyć. a instruktor raczej nie miał wpływu na to ![]() co do szybkości, w niektórych autach nie czuć tych km/h, np w toyocie yaris instruktor nawet nie ma możliwości obserwować licznika, a kursantka chyba wiedziała ile powinna jechać ![]()
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czas reakcji instruktora jest ograniczony i jeśli kursantowi coś strzeliłoby do głowy i wykonał jakiś niespodziewany głupi manewr, to instruktor mógłby nie zdążyć zareagować. Gdyby instruktor przez cały czas trwania kursu, zakładał, że ma do czynienia z idiotą, to kursant niczego by się nie nauczył, bo każdy jego ruch byłby wyprzedzany przez instruktora. Dlatego takie sprawy są trudne i powinny być rozpatrywane indywidualnie. Ale podtrzymuję, że w tej konkretnej sytuacji kursantka nie powinna być skazana, bo w pełni zaufała instruktorowi, a sama nie zrobiła niczego umyślnie, ani z własnej głupoty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Co do opon kiedys nie bylo zimowek i ludzie tez jezdzili bez wypadku i tez wpadali w poslizgi, ,chyba zmiana nie jest obowiazkowa i karalna,prawda ?
Odpowiedzialnosc za kursanta ponosi nauczyciel ,ma uprawnienia,kurs,ubezpiec zenie,hamulec,głowę i wieloletnie doświadczenie. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Suma sumarum, dziwne conajmniej, ze kursantka odpowiadala za to.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie nie jest to żaden absurd i nigdy nie będę jej WSPÓŁCZUĆ.
Pytanie dlaczego? Kobieta nie siadła za kółko pierwszy raz, tylko ukończyła kurs prawa jazdy. Podeszła raz do egzaminu, co oznacza, że instruktor wydał jej zaświadczenie, w którym potwierdza, że ona POTRAFI JEZDZIĆ. Wiadomo, początkujący kierowca nie zna wielu zaskakujących sytuacji na drodze, ale powinna być sądzona jako równorzędny uczestnik ruchu. I bardzo dobrze. Dziwi mnie tylko reakcja instruktora, który nie dość, że miał swoje pedały, to jeszcze pozwolił przekroczyć prędkość. Prędkość ma być dostosowana do warunków na drodze. Jak wszystko będzie zasypane i oblodzone to będziecie ekspresówką zasuwały stówę, bo tyle można??
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() właśnie instruktor powinien odpowiedzieć za swoją reakcje, a raczej jej brak. babka miała ewidentny problem z oceną warunków na drodze i dostosowaniem do nich swojej jazdy. właśnie dlatego miała obok siebie pana, który wziął pieniążki za nauczenie ją czegoś... wyraku, o tych hamulcach to raczej w przenośni piszemy. jako o rakcji. słownej reprymendy, poleceniu zdjęcia nogi z gazu, całego procesu reakcji w takich warunkach. suma sumarum na użycie hamulca kiedy bedzie to możliwe ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Przy poślizgu nie daje sie po hamulcach tylko dodaje się gazu...
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak już pisałam sama wpadłam w poślizg przy prędkości nie wiem 20-30km na godzine. I nie znam kierowcy, któremu by się to nie zdarzyło ![]() Ekspresówki i większę drogi są najczęsciej posypywane piachem, odśnieżane. Kobieta nie miała prawa jazdy=nie miała uprawnien do kierowania, nie było pełnoprawnym kierowcą.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2009-12-28 o 13:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Wyraku, w video z uzasadneinia wyroku jest mowa o tym, że instruktor od początku nie zwracał uwagi na prędkość i sposób prowadzenia samochodu i że prędkość ta była niedostosowana do warunków atmosferycznych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak, o to chyba nie doczytałam. Całą sprawę znam z wiadomości i tak była przedstawiona, że miała już za sobą pierwszy egzamin w WORDzie, ale nie zdała i dokupiła kilka godz u "starego" instruktora..
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po hamulacach to rzeczywiście mógłby na suchej nawierzchni. Ale ja nie wierzę, że nawet w takich warunkach instruktor nie mógł zapanować nad pojazdem. Bo nie wierzę też, że mówił jej, żeby zwolniła, a ona na to nie reagowała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Szczerze mówiąc nie pamiętam, jak to dokładnie było z tymi egzaminami i jazdami (sprawę znam z reportażu w tv i wiadomości), ale tak czy inaczej, nie miała prawa jazdy, cały czas była kursantką pod "opieką" instruktora/egzaminatora.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
po hamulach, czyt. jeśli kursantka nie chce dostosować się do zaleceń instruktora, ten jej mówi dziękuję, przesiadają się i do widzenia. A nie, że nagle po hamulcach, poślizg itd. Tu już jest za późno, instruktor miał wiele czasu na zareagowanie i sprowadzenie mistrza kierownicy na ziemię. Na moim kursie to samo, żadnego pobłażania zbyt pewnym siebie uczniom
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym konieta wsiadajac do samochodu powinna znac przepisy ruchu drogowego i dostosowac predkosc do warunkow panujacych na drodze. Oczywiscie in struktor powinien ja upomniec, ale to nie on prowadzi. Zreszta nie wiemy tego czy ja upominał czy nie i tego już sie nie dowiemy.
Edytowane przez Asienka187 Czas edycji: 2009-12-28 o 14:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jakim cudem on mogl zapanowac? Ani kierownicy, ani gazu nie mial po swojej stronie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:22.