zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-02, 14:42   #2401
simonee
Zakorzenienie

Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Czesc dziewczynki!
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU
No... mi sylwester srednio sie udal bo moj lewy jajnik szalal jak dziki az sie wystraszylam i pomyslalam nawet, ze moze powinnam pojechac na pogotowie, jednak postanowilam isc spac i odziwo wczoraj i dzis jakos mi tak nie dokucza, tak czy inaczej zadzwonilam do mojego gin i dzis o 19 jade do szpitala zrobic USG i zobaczyc co tam sie w nim dzieje, boje sie, ze moge miec torbiel probuje sobie nie wkrecac tego, ale musze brac to pod uwage
simonee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-02, 18:45   #2402
azakowana
Zakorzenienie

Simonee to odezwij się po wizycie. Ja jutro już wracam do domu. Z jednej strony się ciesze bo tutaj mi się trochę nudziło a w domu net śmiga jak ta lala. No ale z drugiej strony tu siedzę sobie z rodzicami i do pracy nie trzeba chodzić
Stary 2010-01-03, 13:19   #2403
simonee
Zakorzenienie

Wiec... z jednej strony sie ciesza a z drugiej hmm... Okazalo sie ze jajniki sa ok, zadnych torbieli, jedynie lewy jajnik jest tyci wiekszy od prawego, mowil mi, ze powinnismy obserwowac owulacje, ale to dopiero jak wroce do pl czyli za jakies 4mies a do tej pory wszystko narazie zostawiamy tak jak jest bo nie jest zle ...teraz sie moge martwic tylko tym co powoduje bol ?? co sie dzieje?? Jutro pod lupe biore siuski moze mam cos z pecherzem ? a jak nie z tym to nie wiem co sie moze dziac
Na dodatek dzis lub w najblizszych 2 dniach dostane okres i sie tym ciesze bo wole miec okres niz nie miec nic...
Milego dnia
Stary 2010-01-03, 15:19   #2404
cherrry2009
Zakorzenienie

simonee i wszystko ok Więc nie warto było się martwić

Wszystkiego najlepszgo dziewczyny w nowym roku, i fasolek wszystkim które na to czekają
Stary 2010-01-04, 11:51   #2405
azakowana
Zakorzenienie

Ale tu pustki
Simenee najważniejsze, że nic Ci tam nie urosło. Na pewno będzie dobrze.
Ja w piątek idę znowu na sprawdzenie czy coś mi tam dojrzewa Zastanawiam się czy jest sens bo wolę chyba nie wiedzieć.
Stary 2010-01-04, 12:40   #2406
Nana93klb
Zakorzenienie

GG do Nana93klb

po pierwsze nie wiem czy w dobrym wątku to pisze, jeśli nie to przepraszam ale proszę o pomoc niedawno dowiedziałam się że mam pco, nie powiem żebym była zadowolona...troszkę mi to siadło na psychice, i trudno mi żyć z tym problemem tym bardziej że mam dopiero 17 lat...no ale myślę że już jest ok, biorę tabletki i w ogóle, fakt że czasami tak mnie boli że chodzę po ścianach ale z tym też sobie radzę...chodzi mi o to że mam naprawdę bujne owłosienie na nogach rękach i w okolicach bikini, lekarz polecił mi maść vaniqua ( czy jakoś tak ) tylko że ta maść z tego co wyczytałam jest do stosowania na twarz, a ja na twarzy włosków nie mam...na dodatek trzeba ją sprowadzać z francji i kosztuje też nie mało... czy Wy też macie problem z włoskami ? jak sobie z nim radzicie ? może coś polecicie ?
Nana93klb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 12:46   #2407
simonee
Zakorzenienie

Azakowana czy ty sie "poddajesz" i jest Ci obojetne??Czy juz sie nastawiasz na lapo ??
Ja zaraz jade na usg jamy brzusznej - kolejny stres do kolekcji

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Nana93klb Pokaż wiadomość
po pierwsze nie wiem czy w dobrym wątku to pisze, jeśli nie to przepraszam ale proszę o pomoc niedawno dowiedziałam się że mam pco, nie powiem żebym była zadowolona...troszkę mi to siadło na psychice, i trudno mi żyć z tym problemem tym bardziej że mam dopiero 17 lat...no ale myślę że już jest ok, biorę tabletki i w ogóle, fakt że czasami tak mnie boli że chodzę po ścianach ale z tym też sobie radzę...chodzi mi o to że mam naprawdę bujne owłosienie na nogach rękach i w okolicach bikini, lekarz polecił mi maść vaniqua ( czy jakoś tak ) tylko że ta maść z tego co wyczytałam jest do stosowania na twarz, a ja na twarzy włosków nie mam...na dodatek trzeba ją sprowadzać z francji i kosztuje też nie mało... czy Wy też macie problem z włoskami ? jak sobie z nim radzicie ? może coś polecicie ?
Ja mam problem z wlosami w okolicy bikini, chodze na depilacje woskiem, na nogach nie jest tak zle bo od bardzo dawna gole nogi wiec wlosy sa slabsze i cienkie, za to mam wiecej wlosow na karku, za uszami ale tego nie chce ruszac bo beda pozniej rosnac jak szalone wiec musialam to zaakceptowac i poprostu miec taka fryzure zeby mi zaslaniala szyje ;] Nigdy nie stosowalam zadnych masci na nadmierne owlosienie wiec nie wiem czy to jest skuteczne.
Stary 2010-01-04, 12:49   #2408
azakowana
Zakorzenienie

Nana ja mam z tym bardzo duży problem ale nie bawię sie w żadne kremy - po prostu golarka i tyle.

Simonee sama nie wiem. Poddaje na pewno nie ale nie chcę już się zadręczać myślami - będzie czy nie będzie i za każdym razem przed końcem cyklu wymyślać sobie objawy - że to na pewno od ciąży a potem cały dzień płakać bo się pojawił okres. Zresztą co znaczy poddać się w moim przypadku?
Teraz biorę ostatnie CLO - juz więcej nie mogę bo 6 cykli na nim minęło. Nie podziałało więc nie pozostaje mi nic innego jak po prostu czekać. I liczyć, ze może w którymś cyklu owulacja się pojawi. Ale na to szanse marne bez CLO. I tak będę wegetować do kwietnia - wtedy może laparoskopia a potem to nie chcę nawet myśleć co. Minie kolejny rok a ja pewnie będę w coraz gorszym stanie.
Stary 2010-01-04, 12:51   #2409
Nana93klb
Zakorzenienie

GG do Nana93klb

dzięki za odpowiedz, może ktos jeszcze się odezwie

ja tez gole na nogach, ale to jest uciazliwe bo wczoraj wieczorem ogolilam a dzisiaj juz mam malenkie odrosty...do wieczora urosna tak ze bede musiala znow golic...no i te na rekach sa straszne..bo bikini to dopiero latem, teraz sie tym nie przejmuje
Stary 2010-01-04, 12:53   #2410
azakowana
Zakorzenienie

Może spróbuj powalczyć z depilatorem. Na pewno wystarczy na dłużej a i włoski nie będę odrastały coraz grubsze i twardsze.
Stary 2010-01-04, 13:28   #2411
louve14
Raczkowanie

Witam was dziewczyny. Ja również mam pco. Mam nadmierne owłosienie na twarzy choc nie jest tak zle jak na brzuchu, plecach i w okolicy bikini. Dowiedziałam się o tym mając 18 lat. Od tego czasu biore tabletki antykoncepcyjne cilest. Natomiast lekarz który wykrył u mnie to schorzenie, przepisała mi rónież wtedy luteine i clostylbegyt. lekarz do którego teraz chodze się zdziwił i sie pytał czy chciałam zajść w ciąże, bo to sa własnie tabletki mające wywaołać owulacje. Teraz jedynie biore to cilest, owlosienie nie jest tak tragiczne i przynajmniej wiem kiedy bede miala kolejną miesiączke. Powiedzcie mi czy powinnam brać dodatkowo tabletki na wywołanie owulacji? Nie mam narazie zamiaru rodzić dzieci, ale boje sie czy przez to że nie dochodzi do owulacji te pecherzyki sie wciąż tworza? Co na to powiecie dziewczyny? Czy samo przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych ma jakiś sens?
louve14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 13:35   #2412
azakowana
Zakorzenienie

Jeżeli bierzesz cilest to branie leków na wywołanie owulacji nie ma najmniejszego sensu, bo to po prostu nielogiczne. Albo starasz się o dziecko i wtedy należy wywołać owulacje jeśli jej nie ma albo nie chcesz byś teraz w ciąży i bierzesz antyki na powstrzymanie owulacji.
Albo jedno albo drugie.
Stary 2010-01-04, 15:54   #2413
louve14
Raczkowanie

Dzieki za odpowiedz, ale mam jeszcze jedno pytanie, bo czytam tu, że inne dziewczyny biorą jakieś leki na cukrzyce i wogóle biorą inne tabletki. Ja jestm kompletnie zielona. Biore tylko ten cilest i boje się że moje jajniki sie powiekszaja. Nikt mi nie proponuje żadnego konkretnego leczenia, miałam robione badania hormonalne ale to pare lat temu i to u innego lekarza, nieststy nie stać mnie bylo aby chodzić do niego prywatnie. Teraz lekarz ginekolog w moim ośrodku zdrowia zaproponował żebym zgłosiła się na kolposkopie i usg piersi, skoro juz tyle czasu biore cilest. Czy powinnam zmienić lekarza? Ten wogole nie widzi nic na obrazie usg, sugruje się jedynie wynikami badań hormonalnych, podczas gdy tamten ginekolog od razu zauważył ze moje jajniki sa nie takie jak powinny być. Zna ktoś może jakiegoś dobrego ginekologa w okolicach Opola który prrzyjmuje na kase chorych? Czy któraś jeszcze przyjumje jedynie antykoncepcje przy zespole pco? Proszę o odpowiedź

Edytowane przez louve14
Czas edycji: 2010-01-04 o 16:00
Stary 2010-01-04, 17:20   #2414
sarita
Raczkowanie

Hej dziewczynki.Jestem nowa na forum.Staram się o dzidziusia już 17 cykli.Nie wychodziło i postanowiłam iśc do lekarza.Pierwszy gin na podstawie usg dopochwowego powiedział że to coś w stylu pco po czym nie zlecił badanin homronalnych i pow żebym przyszła za 3 mc jak wciąż nie będę w ciązy to przepisze mi jakieś hormony.Oczywiście postanowiłam zmienić lekarza.na pierwszy żut poszły hormony wykazały subkliniczną niedoczynnośc tarczycy która juz powiedzmy jest ok było tsh 5.55 teraz jest 1.80 biorę euthyrox.Gin po usg powiedział że jajnki są dobre.endokrynolog jednak zobaczył że jest coś na rzeczy.dostałam również glucophage850 dwa razy dziennie.a ja się już pogubiłam czy ja mam pco czy nie!każdy mówi co innego!podam wam kochane moje wyniki bedę bardzo wdzięczna jeśli na nie zerkniecie.
testeron-0.60ng/ml
fsh 8.3 mIU/mL
f folikularna: 2.0-30.0
f. owulacja: 5.5-35.5
f. lutealna: 1.7-10.5
f. menopauza: 37-250

LH-9.7mIU/mL
f folikularna: 2.0-20.0
f. owulacja: 10-60
f. lutealna: 2.0-20
f. menopauza 15-200

PRL-17.8ng/mL (norma 0.3-24)
DHEA-S 1.80 mg/mL
E2-57.0pg/mL (norma 5.0-410.0)
D4androstendion -1.0ng/mL (norma 0.8-1.9)
TSH-4.55mIU/mL (norma 0.34-4.20)
ft3-2.6 pg/mL (1.8-4.5)
ft4-13.0 pg/mL (7.0-20.0)
anti-TG 10.0 U/mL (<60.0)
anti-TPO 10.0 U/mL (<60.0)
insulina 7.2mIU/ML (6.0-24.0)
SHBG-77nmol/L (20-120

Edytowane przez sarita
Czas edycji: 2010-01-04 o 19:00
sarita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 18:13   #2415
azakowana
Zakorzenienie

Sarita widzisz ja przeoczyłam tego poprzedniego Twojego posta. To znaczy nie do końca przeoczyłam - przeczytałam i miałam Ci później odpisać ale zapomniałam
Nie napisałaś w którym dniu cyklu robiłaś te badania więc ciężko cokolwiek na ich temat powiedzieć. Napisz proszę w którym dniu cyklu były robione.
Stary 2010-01-04, 18:31   #2416
sarita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
Sarita widzisz ja przeoczyłam tego poprzedniego Twojego posta. To znaczy nie do końca przeoczyłam - przeczytałam i miałam Ci później odpisać ale zapomniałam
Nie napisałaś w którym dniu cyklu robiłaś te badania więc ciężko cokolwiek na ich temat powiedzieć. Napisz proszę w którym dniu cyklu były robione.
Kochana robiłam je w 4 dc,niestety 3 dc wypadł mi w niedzielę mieszkam za granicą a tu w niedzielę ciężko coś załatwić jednynie w szpitalu ale wtedy na wyniki bym czekała baardzoooo długo...ale lekarz powiedział że od 3dc do 5dc
sarita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 18:43   #2417
Nana93klb
Zakorzenienie

GG do Nana93klb

Cytat:
Napisane przez louve14 Pokaż wiadomość
Dzieki za odpowiedz, ale mam jeszcze jedno pytanie, bo czytam tu, że inne dziewczyny biorą jakieś leki na cukrzyce i wogóle biorą inne tabletki. Ja jestm kompletnie zielona. Biore tylko ten cilest i boje się że moje jajniki sie powiekszaja. Nikt mi nie proponuje żadnego konkretnego leczenia, miałam robione badania hormonalne ale to pare lat temu i to u innego lekarza, nieststy nie stać mnie bylo aby chodzić do niego prywatnie. Teraz lekarz ginekolog w moim ośrodku zdrowia zaproponował żebym zgłosiła się na kolposkopie i usg piersi, skoro juz tyle czasu biore cilest. Czy powinnam zmienić lekarza? Ten wogole nie widzi nic na obrazie usg, sugruje się jedynie wynikami badań hormonalnych, podczas gdy tamten ginekolog od razu zauważył ze moje jajniki sa nie takie jak powinny być. Zna ktoś może jakiegoś dobrego ginekologa w okolicach Opola który prrzyjmuje na kase chorych? Czy któraś jeszcze przyjumje jedynie antykoncepcje przy zespole pco? Proszę o odpowiedź

biora leki a cukrzyce bo widocznie ja maja ;p u mnie tez lekarz to podejrzewal i jeszcze chora tarczyce, to bardzo czeste schorzenia przy zespole pco. ja biore tylko anrykoncepty. i moge ci polecic w opolu lekarza tylko to nie ginekolog a endokrynolog ( pan J.Negacz przyjmuje na ozimskiej ) , lecze sie u niego i jak na razie wszystko ok. podejrzewal u mnie chorobe juz przy samym wywiadzie, zlecil badania i one to potwierdzily, a po lekarzach jezdze juz ponad 3 lata - on jeden wiedzial co jest.

Edytowane przez Nana93klb
Czas edycji: 2010-01-04 o 18:46
Stary 2010-01-04, 19:15   #2418
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sarita Pokaż wiadomość
Kochana robiłam je w 4 dc,niestety 3 dc wypadł mi w niedzielę mieszkam za granicą a tu w niedzielę ciężko coś załatwić jednynie w szpitalu ale wtedy na wyniki bym czekała baardzoooo długo...ale lekarz powiedział że od 3dc do 5dc
4 dc jest jak najbardziej w porządku
Testosteron w porządku
Stosunek LH/FSH raczej bliżej jedynki więc też nie jest źle - może nieznacznie za wysoki ale taki chyba jeszcze jest do zaakceptowania, ale o tym to się musiałby lekarz wypowiedzieć. Reszta badań też w miarę w porządku. Przydałoby się zrobić progesteron w okolicach 21-24 dc. Jeżeli lekarz stwierdził u Ciebie coś w rodzaju PCO to możesz być w takiej sytuacji jak ja. Z tym, ze ja mam za niski stosunek LH/FSH.
Powinnaś według mnie parę razy wybrać się na monitorowanie cyklu, żeby sprawdzić jak tam z Twoją owulacją. Wtedy będzie można pewnie coś więcej powiedzieć. Z tym, ze widzisz. Ja się leczyłam Clo, owulacja była a krechy dwie na testach jak były tak są. Moze problem siedzi w samej psychice (ja sobie tak to tłumaczę żeby się nie zamartwiać). Może niedrożne masz jajowody - mogą być rózne przyczyny braku ciąży i w Twoim przypadku.
Stary 2010-01-04, 21:57   #2419
ErMiRkA
Raczkowanie

GG do ErMiRkA

Ale się rozpisałyście... hehehe
Nic nie dodam bo Azakowana wyjaśniła dziewuchom wszystkie wątpliwości... ja powiem tylko tyle, ze bede musiala przyspieszyc moja wizyte bo kurcze zgubilam odpis z recepty na tabl. anty a musze jeszcze 1 opakowanie zjesc ale moze to i dobrze bo od razu wezme jakies tabletki na zbicie testosteronu i na wywolanie owulacji. Może jak zaczne zażywac je miesiąc wczesniej to szybciej bedzie fasolka
Stary 2010-01-04, 22:05   #2420
louve14
Raczkowanie

Dzieki Nana, mogła byś mi jeszcze dokładnie napisać gdzie przyjmuje ten pan Negacz, bo w internecie nie znalazłam adresu, ani telefonu, w sumie to nic nie znalazłam;p Ja nigdy nie miałam robionych hormonów tarczycy ani nadnerczy. A jak pamiętam wstecz jak jeszcze chodziłam do liceum to miałam taki okres ze byłam bardzo senna. Przychodziłam ze szkoły i dziennie popołudniami spałam, wszyscy mi sie dziwili co mi jest...ze mam anemie itd..ale pózniej jakoś to przeszło, kurcze jeszcze sie okaże ze cukrzyce mam <sciana>
Stary 2010-01-04, 22:10   #2421
azakowana
Zakorzenienie

Louve spanie łapie nie tylko przy cukrzycy. Ja mam niedoczynność tarczycy i do tego jeszcze wstrętne Hashimoto i codziennie jestem śpiąca. A szczególnie po jedzeniu. Nawet najskromniejszym. Już do tego przywykłam.
Stary 2010-01-04, 22:18   #2422
louve14
Raczkowanie

Dzieki Nana, mogła byś mi jeszcze dokładnie napisać gdzie przyjmuje ten pan Negacz, bo w internecie nie znalazłam adresu, ani telefonu, w sumie to nic nie znalazłam;p Ja nigdy nie miałam robionych hormonów tarczycy ani nadnerczy. A jak pamiętam wstecz jak jeszcze chodziłam do liceum to miałam taki okres ze byłam bardzo senna. Przychodziłam ze szkoły i dziennie popołudniami spałam, wszyscy mi sie dziwili co mi jest...ze mam anemie itd..ale pózniej jakoś to przeszło, kurcze jeszcze sie okaże ze cukrzyce mam <sciana>

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Dobra już znalazłam ozimska 20 tak?
Stary 2010-01-04, 22:19   #2423
Nana93klb
Zakorzenienie

GG do Nana93klb

Cytat:
ja właśnie chodze do liceum i też jestem senna i w ogóle...niby nie mam ani cukrzycy ani nic...ale jednak to jest. tu numer do poradni gdzie przyjmuje doktor joachim negacz ( tylko tu wlasnie tak sie zastanawiam czy to jest tylko dzieciecy czy ogolny, jesli dzieciecy to chyba normalny tez powinien byc bo to taka poradnia ) 774545428
Stary 2010-01-05, 16:26   #2424
BittersweetCocaine
Zakorzenienie

Cytat:
Czy któraś jeszcze przyjumje jedynie antykoncepcje przy zespole pco? Proszę o odpowiedź
ja
BittersweetCocaine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-06, 10:18   #2425
ErMiRkA
Raczkowanie

GG do ErMiRkA

ja tez - narazie tzn jeszcze 1 opakowanie
Stary 2010-01-06, 10:24   #2426
azakowana
Zakorzenienie

Ermirka tylko Ty bardziej koncepcyjnie
Stary 2010-01-06, 15:42   #2427
ErMiRkA
Raczkowanie

GG do ErMiRkA

heheheheh no prawda
Stary 2010-01-07, 08:57   #2428
serduszkowata
Rozeznanie

Cześć Dziewczyny
Tal dawno mnie nie było że chyba nigdy nie nadrobię czytać to co napisałyście.
Mam nadzieje że u Was wszystko OK.
Ja doczekałam się skoku tempki i teraz grzecznie czekam na @ bo pewnie przylezie chociaż bardzo bym nie chciała
Ściskam Was mocno i biegnę do pracy
Buziaczki
PAPAPA

Link do mojego wykresu:
http://www.skarbmamy.pl/wykres_kolezanki.php?user =serduszkowata&cid=717

Staranka trwają, odchudzanie w trakcie...

Już 28 cykle staramy się o dzidziusia
serduszkowata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-07, 09:13   #2429
azakowana
Zakorzenienie

Serduszkowata to super - pewnie owulacja była
Ja jutro idę na monitoring - to znaczy chyba idę bo jeszcze nie wiem czy chcę wiedzieć
Stary 2010-01-07, 11:04   #2430
Kropelka wody
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!!
Od pół roku z moim cialem dzieje się coś dziwnego??
Myśle, że są to jakieś zaburzenia hormonalne tzn. mam zaburzenia miesiączkowania np. przed ostatnia @ miałam w sierpniu potem pokazała się w listopadzie pod koniec teraz też nie mam, byłam u gina w lutym robioną miałam cytologie i USG bo również z moim męzem staramy sie o dzidzi (bez zabezpiecznia juz 5 lat) i nic!!! Następny objaw to nadmierne owłosinie - okolice sromu, tkzw biała linia na brzuchu, wąs sie pokazuje, i teraz zauwazyłam że zaczynają rosnąć na klatce piersiowej między piersiami, nie mam trądziku i myśle że owulacji też nie. Mało jem staram sie odzywiać zdrowo nie mieszać jedzienia mimo to grubne zawsze byłam gruba, ale po tym jaki mam ruch terraz i jak mało jem powinnam chudnąc a nie grubnąć tak mi sie bynajmniej wydaje. Rzuciałm palenie i myślałam, że przyrost wagi jest tym faktem spowodowany, ale znowu pale, a waga ani rusz na dół.
Natknęłam się na temat o PCO prosze napiszcie czy te objawy są podobne!! W poniedziałek ide do lekarza jestem wystraszona jak nie wiem!!!!
Kropelka wody jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości