|
|
#631 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ciaza i porod w UK
KasiaUK a próbowałaś ogrzewać brzuszek suszarką? Ja się nie znam na tym, ale na innych forach dziewczyny piszą, że u nich to się sprawdza.
|
#632 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kurcze, Kasia współczuję maluszkowi i Wam. Ze słów mojej mamy wiem, że to olbrzymi problem, córka darła im się dniami i nocami, chrzcili ją w pośpiechu, bo myśleli, że coś jest nie tak. Tą córką jestem ja . Rodzeństwo do tej pory wypomina mi nieprzespane noce, więc musiało byc strasznie.A ta suszarka to dotąd myślałam, że chodzi o dźwięk (uspokajające szumy jak w brzuchu) no ale chyba nie zaszkodzi spróbowac. |
|
|
|
|
#633 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do sposobu z suszarka - nigdy o nim nie slyszalam
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
|
|
|
|
#634 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#635 |
|
Rozeznanie
|
słodkie jest to dziecko na tym filmiku
|
#636 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dobrze wiedziec na przyszlosc ![]() I zgadzam sie z Diari - ze mala (no chyba dziewczynka, skoro w rozu?) slodka ![]() Czy Wam tez tak wszystko leci z rak w ciazy? mam wrazenie, ze jestem wyjatkowo niezgrabna i nie moge tego zwalic na brzuch, bo brzucha jeszcze wcale nie mam. Rozbijam szklanke za szklanka...
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
|
|
|
|
#637 |
|
Rozeznanie
|
Koleżanki mi mówiły, że jak były w ciąży to zdarzyło im się rozbić parę rzeczy. U mnie jak na razie strat nie ma, ale ja dopiero w połowie ciąży jestem, więc jeszcze wszystko może się zdarzyć
|
#638 |
|
Raczkowanie
|
Z rąk mi nie leci, ale poruszam się jak słoń w składzie porcelany, tu się potknę, tam zaczepię, w ścianę przygrzmocę, nóg mam nagle za dużo
![]() A dziś miałam fajną akcję na basenie: ładnie sobie pływałam, miss gracji w wodzie hehe, a przy wychodzeniu normalnie odezwała się grawitacja i prawie spowrotem spadłam do wody, nie mogłam się wygrzebac, wszyscy mieli ubaw ze mnie ![]() Vedma a z czego to cytat masz w opisie? |
|
|
|
#639 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Otóż kiedy moi chłopcy byli mali (jakiś czas temu,więc może teraz już przekonania się zmieniły) "na żądanie" karmiło się tylko i wyłącznie piersią. Mlekiem sztucznym karmiono co kilka godzin (w równych odstępach czasu). Między karmieniami możesz przepajać maluszka,jeśli wydaje się głodny możesz oszukiwać go smoczkiem Ja się stosowałam do tego i problemów nie miałam. Do tego fajnie by było gdybyś przyzwyczaiła Marcelka do leżenia troszkę na brzuszku. Wtedy i brzuszek się masuje i nie będzie problemu z bioderkami (przy czym nóżki trzeba podkulać mocno jak żabka). Mam nadzieję,że troszkę Ci pomogłam ---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- MadzikUK czekamy na dobre wiadomości ![]() ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- Cytat:
![]() Ale dziękuję Ci Tak jak dziewczynki Ci radziły,porozmawiaj ze swoją położną na temat ułożenia dziecka. Nie powinna tego zlekceważyć.... Czytałam dziś troszkę na temat tego do kiedy jest możliwe przekręcenie płodu. No i okazało się,że do ostatniej chwili przed porodem jest to możliwe Znalazłam nawet przypadek,kiedy kobitka miała bliżniaczki i obie przed samym porodem się przekręciły Także kochana nie martw się,jeszcze wszystko dobrze się skończy Wiecie ja dziś byłam u położnej i doznałam szoku! Przywitała mnie inna babka...Na moje pytanie,gdzie jest moja położna odpowiedziała,że dostały odgórne zarządzenie,że teraz tak się będą zmieniać...No i teraz na każdej wizycie mogę się widzieć z inną położną...Chore..... Edytowane przez Jola00 Czas edycji: 2010-02-03 o 20:35 |
||
|
|
|
#640 |
|
Raczkowanie
|
O suszarce słyszałam, tzn słyszałam o nagrzewaniu brzusia. Ponoć dobre też okłady ciepłe, np. kłaść zagrzaną pieluszkę tetrową na brzuszek. Jeżeli dopajanie rumiankiem i koperkiem nie pomoże to będziemy próbować innych metod.
Dzisiaj malutki zrobił kupkę dwa razy! Szok ![]() Jola, to samo zawsze myślałam, że karmienie na żądanie piersią, a butelką nie.. Zwłaszcza, że nadmierne karmienie butelką doprowadzić może do otyłości maleństwa i w sumie jak położne zauważyły, on szybko przytył.. I w sumie wszędzie, gdzie nie czytam pisze to samo na temat karmienia butlą. Ale co osoba to inna opinia i dlatego sama już nie wiem kogo się słuchać. Póki co podjęliśmy decyzję o oszukiwaniu herbatkami i dawaniu 90ml mleczka, w przeciwnym wypadku dajemy 120ml. Jeżeli zajdzie potrzeba zmienimy mleczko. Myśleliśmy o Aptamil. Powiedźcie dziewczyny czy macie tutaj doświadczenia z jakimiś mleczkami? Ja używam Cow&Gate, bo takie używa siostra i niestety jako niedoświadczona osoba nie wiedziałam które wybrać, więc wzięłam to co pije córcia siostry. Btw, sposobu z suszarką z filmiku muszę wypróbować
|
#641 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny,
KasiaUK ja karmiłam córkę na żądanie,mimo,że mlekiem z butelki i dobrze przybierała na wadze,ale fakt,że spacjaliści odradzają. To twoja decyzja.Co dobrzusia to nie pomogę,chociaż może to być wina mleka. Ja używam Cow & Gate i Milenka bardzo je lubi. Na początku używałam SMA,ale miała po nim zatwardzenie. Spróbuj zmienić mleko,może to bedzie pomocne. Aptamil jest dość dobrym mlekiem.Żeby nie kupować odrazu dużego opakowania,kup gotowe kartoniki.Ja tak testowałam mleko. Polecam również wodę Evian do dopajania,jest polecana dla niemowląt. |
|
|
|
#642 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale spróbować mogę. Mineralna ma jednak inny smak niż przegotowana.A z mlekiem to rzeczywiście dobry pomysł. Że też nie pomyślałam
|
|
#643 |
|
Rozeznanie
|
KasiaUK Aptamil ma mleko na problemy z kolką i zaparciami http://www.aptamil.co.uk/en/article.asp?chco_id=18290
a tu jest info po polsku (w Polsce Aptamil to Bebilon) http://www.we-dwoje.pl/bebilon;comfo...ykul,5416.html
Tomasz 04.07.2010 Edytowane przez Diari Czas edycji: 2010-02-04 o 08:29 |
|
|
|
#644 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powiedzcie mi dziewczyny jedną rzecz, bo nigdy nie wiem co mam odpowiedziec jak mnie ktoś pyta ile przytyłam. W pierwszych tygodniach straciłam 4 kg z powodu mdłości, jak liczyc wagę? od tej sprzed ciąży? |
|
|
|
|
#645 | |
|
Zadomowienie
|
Stare rosyjskie przyslowie: Do kosciola blisko, ale droga sliska, do karczmy daleko, ale pojde ostroznie
![]() Wage liczy sie od "przed ciaza" - tzn dzielisz sobie przyrost/ubytek wagi na 3 trymestry i podajesz (przykladowo): w pierwszym "-4", w drugim "+3", w trzecim "+6" = w sumie przyrost wagi w ciazy wyniosl 5kg. Ja do tej pory (polowa 4mca) nie przytylam ani grama - wlasnie przez wywolany mdlosciami brak apetytu. Ale od kilku dni czuje, ze to sie zmienia Cytat:
i uroslismy duzi i zdrowi
|
|
|
|
#646 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry wszystkim
Cytat:
Cytat:
Ja miałam jedną midwife,ale czasem na zastępstwie była inna. W sumie miałam do czynienia z wszystkim połoznymi z naszego birth centre,a przy porodzie miałam jeszcze inne,ale nie narzekam Fakt,że ta,moja była najlepsza i rzeczywiście lepiej mieć jedną położną. Zdecydowanie wagę liczy się od tej sprzed ciąży ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#647 |
|
Rozeznanie
|
Dobre to przysłowie
|
#648 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam sie z tym lekarzem jednym slowem. Cytat:
To co napisze nie spotkaloby sie zapewne z aprobata poloznej/ lekarza, ale ja dawalam coreczce herbatke hipp na trawienie. Zawiera ona glukoze i pomagala przez to rozrzedzac kupki. Dziecko moje nie uznawalo wody w ogole... Cytat:
![]() A woda moze byc Evian, ale z tego co sie orientuje to noworodkowi nalezy ja i tak zawsze przegotowac. |
|||
|
|
|
#649 |
|
Zadomowienie
|
Slyszalam, ze jak sie karmi piersia, to nie trzeba juz dziecka dopajac. Aczkolwiek zastanawiam sie, jak to wyglada w letnich miesiacach, gdy na dworze upal - przeciez maluchowi tez chce sie pic? Jak wygladaja wasze doswiadczenia w tym zakresie?
|
|
|
#650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A wracajac do dopajania to wlasnie podobno nawet dzieci karmione piersia nalezy dopajac w lecie wlasnie jak sa upaly i w sezonie grzewczym. Wiem to od doswiadczonej mamy, ktorej wlasnie dziecko sie odwodnilo bedac na samej piersi.
|
|
|
|
|
#651 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja nie dopajalam tez slyszalam o przypadku odwodnionego maluszka Aaliyah,a tu tak pomocniczo sie udzielasz,czy tez oczekujaca ??
|
|
#652 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak,Evian też musi być przegotowana.Ja przegotowywałam wodę do pół roczku,teraz używam zwykłej,przegotowanej kranówy Cytat:
![]() A tak z innej beczki,jakbyście chcialy to mogę przesłać na maila kilka ksiązek o dzieciach,a dokładnie: "Uśnij wreszcie" i "Każde dziecko może nauczyć się spać" oraz "Język niemowląt" Tracy Hogg,uwierzcie,są bardzo przydatne
|
||
|
|
|
#653 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#654 |
|
Zadomowienie
|
Dzieki
![]() Czyli z waszych wypowiedzi wynika, ze dopajanie nie jest konieczne, no chyba, ze w wypadku wyjatkowo niesprzyjajacych warunkow atmosferycznych tzn przegrzania? Pewnie i w tym przypadku, nalezy sie kierowac zwyklym zdrowym rozsadkiem, ale obawiam sie, ze jak sie juz dziecko pojawi, to moj spokoj i rozsadek znikna, zastapione przez haribo z mozgu
|
|
|
#655 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie nalezalam do mam,ktore wprowadzaly pokarmy juz 2 miesiace wczesniej, dopajaly sztucznym mlekiem juz po tyg,sadzaly duzo wczesniej itp bo im sie wydawalo,ze dziecko jest glodne,ma ochote na papke ze sloika i mleko juz nie wystarcza, albo rwie sie do siedzenia. zeby nie wyszlo,ze moj post taki krytyczny, to dodam,ze mamy na forum tez bardzo pomogly. mialy duze doswiadczenie,przeczytaly wiecej ksiazek, lub poprostu znaly rozne triki,o ktorych ja bladego pojecia nie mialam. *** gratuluje tym zaciazonym i tym co dopiero pojawily sie male szkrabiki. zazdroszcze Wam i nie moge sie doczekac kolejnego maluszka ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Cytat:
co do mleka,to aaliyah wkleja kiedys taka fajna tabelke,gdzie mozna bylo porownac kilka rodzajow, moze ja jeszcze ma.
mi w kilku aptekach powiedziano,ze SMA najelpsze,ale uczula duzo dzieciaczkow.po 2 miesiacach i mojego smyka uczulilo,wtedy przeszlam na Aptamil. ta firma wprowadzila mleko dla starszych dzieci powyzej roku i pamietam,ze kilka moich znajomych w realu i na forum bardzo je krytykowalo. ja osobiscie tez. teraz moze je ulepszyli.
Edytowane przez maatra Czas edycji: 2010-02-04 o 17:28 |
||
|
|
|
#656 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#657 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czesc Kobitki mam nadzieje, ze u Was dobrze i sie trzyamcie Kasia Uk mam nadzieje, ze z Twoim Malenstwem bedzie lepiej.Umnie 31tc, bylam dzis u poloznej, noi w zeszlym tyg. w Polsce przy okazji na usg, polozna potwierdzila, ze dziecko duze wyglada na ponad 33tyg, powiedziala, ze jest praiwe pewna, ze skonczy sie na cesarce, wiec sie zapytalam czy mozna ja jakos zaplanowac co zrobic..a ona na to, ze nawet jezeli pod koniec ciazy mnie wysle do lekarza do spzitala w celu omowienia mojego problemu odnosnie porodu to i tak on bedzie mnie namawial na naturalny, i nie ma cesarki an zyczenie, mimo , ze wieksze prawdopodobienstwo, zen ie dam rady i zapewne bedzie cesarki to beda probowac ze mna naturalnie, co za po***anstwo.. mam sie meczyc niewieadomo ile godzin po czym stwierdza i tak, ze trzeba zrobic cesarke bo jednak glowa za duza! Niewiem co mam robic bede walczyc o ta cesarke, gdyby maluszek byl maly to naprawde chcialabym rodzic naturalnie,zreszta to planowalam, jednak umnie to dopiero 7.5miesiaca i Synek juz jest duzy o glowce juz nawet nie mowie...to co to bedzie dalej..
|
|
|
|
|
#658 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli chodzi o rozwój motoryczny dziecka,to też pozostawiam to swojemu trybowi i nie zmuszałam małej do siedzenia,raczkowania czy stania. Możesz przypomnieć ile masz dzieci i w jakim wieku? Ja mam 9mc córeczkę i własnie staramy się o kolejnego bobaska Ja jestem wierna Cow & Gate,bo SMA zatwardzało małą.Teraz używam też Cow & Gate na noc i słoiczki rownież. Najgorzej tutaj z kaszkami dla dzieci,kupuje w polskim sklepie i chrupki kukurydziane oczywiście. ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
sorry,że nie jestem zorientowana,ale nie możesz rodzić w UK? Tu nie maiałabyś problemu z CC. W ramach pocieszenia,maluszek może jeszcze zwolnić i w terminie mieć odpowiednią wagę,a poród naturalny nie jest aż tak straszny jak go malują |
|||
|
|
|
#659 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Wagi z poszczególnych trymestrów niestety nie pamiętam, nic to. Ale cieszę się, że bierze się pod uwagę tylko to co ponad wcześniejszą normę, dzięki temu jakby nie patrzył będzie 4 kg mniej w ogólnym rozliczeniu hehe. Hmm, brak apetytu też mi "dokuczał" gdzieś do piątego miesiąca, potem niestety wszystko wróciło do normy a teraz bez przerwy muszę coś żuc właśnie się zastanawiam czy rzucic się na śledzie w czosnku![]() Ursull,. Kasiowa chyba pisze o swoich doświadczeniach z UK, no chyba, że źle coś zrozumiałam. A z cc na życzenie nie ma tak łatwo, czego jestem żywym przykładem. Edytowane przez indiria Czas edycji: 2010-02-04 o 19:58 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#660 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się w ogóle nie ważę i też nie mam pojęcia ile i czy przytyłam. Jak się postaram, to mieszczę się w przedciążowe spodnie, tylko coraz gorzej się dopinają... i mam jeszcze wcięcie w talii
Zastanawiam się kiedy zacznę tyć...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.

Ja na razie ledwo ogarniam fakt, ze mam takiego malego pasozyta w brzuchu. I staram sie nie myslec o tym, ze kiedys sie go bede musiala w jakis sposob pozbyc 
. Rodzeństwo do tej pory wypomina mi nieprzespane noce, więc musiało byc strasznie.