|
|
#121 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 413
|
Dot.: pytanie o dni plodne
wiesz..polecam forum NPR http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906
tam mo¿na porozmawiaæ na temat róznych takich w±tpliwo¶ci (które nazywam bajkami).. w skrócie NPR opiera siê w³a¶nie na udowodnionych badaniami faktach: w fazie poowulacyjnej sex jest w pe³ni bezpieczny.. nie ma mo¿liwo¶ci ¿eby plemniki sobie przeczeka³y do kolejnego cyklu.. to co opisa³a¶ mo¿e mieæ rózne wyt³umaczenia, choæby: - krwawienie okoloowulacyjne które mo¿na pomyliæ z miesi±czk± - krwawienie podczas pierwszych miesiêcy ci±¿y (zdarza siê, choæ mo¿e byæ gro¼ne dla p³odu) - no taki typowo ludzki powód.. nie zawsze mo¿na wierzyæ wszystkiemu co siê s³yszy ![]() i naprawdê polecam tamto forum.. s± tam osoby "obcykane" z tematem w sposób powiedzia³abym perfekcyjny.. pozdrawiam ciep³o |
|
|
|
|
#122 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 418
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 611
|
krwawienie okoloowulacyjne ktore mozna pomylic z miesi±czk±... ale ono, jak sama nazwa wskazuje, nie wystêpujê w tym czasie w którym powinien zacz±æ sie normlany okres. Wiec hmm... w jaki sposob mozna je pomylic z miesi±czk±
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 441
|
Cytat:
|
|
|
|
#125 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pasozytuj± w macicy czy jak?![]() No i - jakim cudem opieraja sie pr±dowi krwi menstruacyjnej? Mo¿e one maj± jakie¶ specjalne przyssawki, albo haczyki?
|
|
|
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
Jak wszystko w przyrodzie, tak samo plemniki potrafi± przetrwac niesprzyjaj±ce warunki ¶rodowiskowe (niewazne czy wewn±trz organizmu sie to dzieje czy na zewn±trz).
Podam przyk³ad na schemacie dzia³ania wirusów. Gdy dostaja sie do organzmu nie musisz od razu zachorowaæ, prawda? Warunki w naszym organizmie do jego przetrwania tez nie zawsze sa korzystane wiec musi sie "chronic". cos na przykladzie czlowieka przed zimnem. W momencie nastania idealnych warunków rozwojowych wirus zaczyna swoj± dzia³alno¶æ. Na takiej wlasnie zasadzie przezywaja inne drobnoustroje, bakterie i wreszcie nasze kochane plemniczki. Wyzej by³o o tym, ze to niemozliwe. To moje panie, wytlumaczcie mi w takim razie jak mozna wytlumaczyæ ci±¿ê, skoro w miesi±cu X ludzie sie kochali etc. Pozniej byl okres, miesi±c Y, a w miesi±cy Z kobieta dowiedziala siê, ze jest w ci±zy. Prawdopodobne zaplodnienie okreslane jest na miesiac Y... ale wtedy nie by³o zblizenia. Wiem, jest to nielogiczne i teoretycznie niemozliwe. Ale jednak zadarzaja sie takie "ewenementy". A wiadomo, ze dobry ginekolog-poloznik bardzo trafnie moze okreslic datê poczêcia, szczegolnie gdy kobieta wie, kiedy ma dni plodne :P takie jest moje zdanie, z którym nikt nie musi sie zgadzac.
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 441
|
Cytat:
Niby kobieta jak wspó³¿y³a to powinna siê pewnie jeszcze przez miesi±c zabezpieczaæ, bo plemnik tylko czeka na okazje w ukryciu? ![]() I nie ma co porównywaæ bakterii i drobnoustrojów, które chorób zreszt± nie wywo³uj± jak wirusy. Wirysy s± specyficzn± grup± i maj± niewiele wspólnego z plemnikami.
|
|
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
To w takim razie jak mi wytlumaczysz ciaze u znajomej. Jej m±¿ by³ w tym czasie w delegacji w Warszawie (budowa hipermarketu) i nie by³o go w domu prawie przez 3 miesi±ce (przez co musialam z mê¿em szukac innego ¶wiadka). W tym czasie M. zasz³a w ci±¿e.
nie by³o czego¶ takiego jak zdrada, wiec wyja¶nijcie mi wiêc w jaki sposob pojawila sie ta ci±¿a?! ![]() A po badaniach jakie przesz³a jasno wynika³o ze do zaplodnienia dosz³o w czasie, jak nie bylo mê¿a i seksu. Proszê, wyt³umaczcie mi to! Mo¿e powinna uwa¿aæ, bo jest wiatropylna? Albo obojnak?!
|
|
#129 |
|
Zadomowienie
|
oko³o 12 -13 dzieñ cyklu to twoje dni p³odne
asia26 |
|
|
|
|
#130 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co do ci±¿y znajomej...czy para ta zrobi³a testy DNA? Czy ojciem dziecka jest na pewno m±¿ kobiety? Bo s± trzy wyj¶cia: albo zasz³a w ci±¿e przed wyjazdem m꿱, albo go po prostu zdradzi³a albo nosi w sobie/nosi³a nastêpcê Chrystusa... Przy czym to ostatnie uwa¿am za ma³o prawdopodobne
|
|
|
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, robili testy DNA. A pocz±tek ci±¿y "przypada³" na drugi miesiac nieobecno¶ci mê¿a. Akurat wtedy pomagala mi w kuchnii w przygotowaniach slubnych wiec prawie ze sob± mieszka³y¶my. Dlatego w³asnie probujê powiedziec, ze cos takiego jest mozliwe. Jak? wszystko obalone i juz sama nie wiem. Moze znajdzie sie tutaj jakas mama, ktora mialam podoby "przypadek"?
Bo "objawienia" tez nie mia³a ![]() pozdrawiam. i mam nadzieje, ze ktos bedzie wiedzial cos na ten temat
|
|
#132 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Obstawiam nadal, ¿e kobieta by³a w ci±¿y wcze¶niej, b³êdy lekarskie zdarzaj± siê znacznie czê¶ciej ni¿ cuda
|
|
|
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
bledy,owszem zdarzaja sie ale chyba nie moze sie lekarz pomylic az o dwa miesiace?!
szczegolnie ze dobrze wyznaczyl termin porodu (rozbierznosc kilku dni). Dziêkujê ![]() Ano przejeli sie. a ty bys sie nie przejela? jezeli dziecko pojawia sie nie wiadomo jak... szczegolnie ze meza nie ma w domu... wiem, zycie plata rozne niespodzianki :/
|
|
#134 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I wszystkie NPR- y szlag by trafi³ ostatecznie![]() a btw...gdzie i za ile zrobili testy? mo¿e wiesz? znam kogo¶ kto jest zainteresowany potwierdzeniem ojcostwa... |
|
|
|
|
|
#135 |
|
Zadomowienie
|
a co do krwawieñ oko³oowulacyjnych i miesi±czki to nie wiem jak mo¿na je pomyliæ bo ich nie mylê
ale czyta³am o tym trochê..i chodzi oczywi¶cie o sytuacjê gdy takie krwawienie wystêpuje w dniu "przewidywanej" miesi±czki - kobieta my¶li ¿e to okres..a to w³a¶nie najbardziej p³odny czas w cyklu.. pozdrawiam p.s. mi poza Chrystusem przychodza na my¶l jeszcze kosmici
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 25 976
|
Cytat:
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 136
|
Wpisujesz tu potrzebne dane a komputer sam obliczy
![]() Mo¿na sobie tak te¿ sprawdziæ kiedy wypadnie okres ![]() http://www.milosc.god.pl/kalendarz.htm |
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 25 976
|
Cytat:
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 136
|
Cytat:
A co do szóstki w lotka to chciwo¶æ to z³a cecha :P |
|
|
|
|
|
#140 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
¯eby obliczyæ kiedy wystêpuj± dni p³odne,trzeba bardzo dok³adnie obserwowaæ swój organizm i zapoznaæ siê z metod± naturalnego planowania rodziny. Powinnas mieæ co najmniej 12 obserwowanych cykli miesi±czkowych,¿eby to z pewno¶ci± stwierdziæ!Nie wolno polegaæ na tym co mówia inne kobiety bo u ka¿dej jest troche inaczej i do tego ma na to wp³yw wiele dodatkowych czynników-stres, choroba itd.To nie ma nic wspólnego z obliczeniami liczbowymi,bo w ka¿dym cyklu jest inaczej i mo¿esz to stwierdziæ tylko na podstawie regularnych obserwacji! Polecam dobr± literaturê na ten temat-np. ksi±¿eczkê pani Kramarek Naturalna Metoda Planowania Rodziny.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 552
|
Cytat:
(jedno "ale" - wystarczy 6 obserwowanych cykli) A na "komputerowych Obliczankach" mo¿na polegaæ jak na wró¿eniu z fusów - one bazuj± na tzw "kalendarzyku", który przez NPR traktowany jest tylko jako metoda HISTORYCZNA. |
|
|
|
|
|
#142 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 467
|
ja mam pytanie, czy maj±c cykle z rozbie¿no¶ci± 3 dni czyli raczej nieregularne, mog± na ok 3 dni przed miesi±czk± wyst±piæ dni p³odne? (termin miesi±czki obliczony zosta³ na podstawie kalendarzyka gdzie podaje siê d³ugo¶æ najkrótszego i najd³u¿szego cyklu).
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nawet przy cyklu regularnym jak w zegarku zawsze mo¿e zdarzyæ siê, ¿e akurat w danym miesi±cu organizm zrobi niespodziankê i owulacja wystapi w innym dniu ni¿ przewidywany.. je¿eli kto¶ nie mo¿e sobie pozwoliæ na ruletkê musi o tym pamiêtaæ ![]() je¿eli chce siê wiedzieæ czy owulacja ju¿ by³a czy dopiero bêdzie najpro¶ciej (choæ to znów pewne uproszczenie) robiæ pomiary temperatury (codziennie rano o tej samej porze, np. w ustach).. - w okolicy owulacji (najczê¶ciej nied³ugo po niej) temperatura podnosi siê o co najmniej 0,2 stopnia i taka podwy¿szona utrzymuje siê a¿ do miesi±czki .. ¿eby mieæ pewno¶æ ¿e to w³a¶nie takie podwy¿szenie stosuje siê pewne regu³y opisywane w publikacjach NPRu - najlepiej poczytaæ sobie o tym trochê.. bo jednak kobiecy organizm ma wiele ciekawych "mechanizmów" dzia³ania ![]() pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(nieregularne s± wtedy, gzy ró¿nica pomiêdzy najd³u¿szym a najkrótszym z ostatnich 6 cykli wynios³a powy¿ej 6 dni). Po drugie- takie obliczenie to ¿adne obliczenie i równie skuteczna jest szklana kula. Je¶li wiesz, kiedy by³o owulacja- to mo¿na obliczyæ, kiedy bêdzie miesi±czka i czy masz teraz dni p³odne czy nie; bez tej informacji jest to niemo¿liwe. Dla wszystkich dziewczyn maj±cych pytania odno¶nie obliczeñ/ wyliczeñ i metod naturalnych-polecam zapoznanie siê z tymi stronami: http://www.lmm.pl/ http://www.npr.prolife.pl/ |
|
|
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#146 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 467
|
a czy mogê której¶ z Was zadzac pytanie ale na priv ?
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i dlatego polecam zag³êbienie siê w szczegó³y w bardziej profesjonalnych publikacjach ![]() zreszt± juz po 1-2 cyklach kobieta widzi jak to wszystko u niej dzia³a |
|
|
|
|
|
#149 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 6
|
sluz plodny
mam pytanie jak to wlasciwie jest z tym sluzem plodnym ja tak naprade jako takiego nie mam tzn przjrzystego i rozciagliwego, czy to ma jakies wieksze znaczenie?
|
|
|
|
|
#150 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 89
|
Dot.: sluz plodny
jakie znaczenie? zale¿y o co chodzi
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:27.

Pasozytuj± w macicy czy jak?