|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
love... a mnie dobija ten świat bez brania tabletek... właśnie dziś straciłam moją córeczkę...
, przyjaciela i kolegę... 3 pogrzeby w ciągu 1 dnia to dla mnie zbyt wiele... ale muszę sobie poradzić... i to zrobię... Pozdrawiam Was wszystkie
|
|
#3692 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Zresztą z powodu króliczki też. Kurcze jak się problemy pojawiają to lawinowo. Mam nadzieję, że jakoś się trzymasz.
|
|
#3693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3694 |
|
Raczkowanie
|
no lawina jak cholera... ale dam radę... muszę
Na Almę przelewałam wszystkie swoje uczucia ... tymbardziej wtedy gdy dowiedziałam sie o PCO... póki co już lepiej się czuję... Mój TŻ mnie bardzo wspiera... właściwie to dopiero w domu tak naprawdę dotarło do mnie, że jej nie ma... za dużo rzeczy na raz sie dzis wydarzyło... i to strasznych rzeczy.... ale muszę dać radę... i tak zrobię....
|
|
#3695 |
|
Zakorzenienie
|
Ermirka jak to sie mowi, co nas nie zabije to nas wzmocni...
|
|
|
|
#3696 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3697 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robi się je w konkretnych dnach cyklu - LH, FSH, prolaktyna - w 3-5 dniu cyklu, estradiol - w 11-12 dc, progesteron i znów prolaktyna w 7-8- dniu po owulacji. Do tego jeszcze cukier i insulina po obciążeniu, testosteron, TSH - te badania obojętne w którym dniu.
|
|
#3698 |
|
BAN stały
|
aha to i tak nie mogę zrobić bo mi zanikła @ i nie wiem, w którym jestem aktualnie dc..;/
|
|
|
|
#3699 |
|
Zakorzenienie
|
Azakowana, strzelilas mi teraz klina... bo jak ja chcialam prywatnie zrobic hormony to i tak musialam miec skierowanie od gina...
|
|
|
|
#3700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wszystkie badania robiłam na własna rękę. Poważnie woali od ciebie w laboratorium skierowanie? Gdzie Ty robiłaś te badania? W szpitalu czy w prywatnym laboratorium?
|
|
#3701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3702 |
|
Zakorzenienie
|
Bez sensu. Ja idę zawsze do laboratorium i mówię im co chce - w ogóle nic nie pytają tylko pobierają krew i mam z głowy. Zastanawiam się właśnie czy nie zrobić sobie jutro progesteronu - bez leków ciekawe jaki wynik będzie. Bo wygląda na to, że owulacje miałam w tym cyklu.
|
#3703 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro ty idziesz i zalatwiasz sobie bez problemu to moze i u mnie gdzies tez tak jest bede musiala zrobic rozeznanie
ja jeszcze musze napewno zrobic na cukier po obciazeniu... Kiedy idziesz do szpitala? ...ja wlasnie dostalam okres... przynajmniej wiem, ze w tym cyklu bylo wszystko w miare ok
|
|
|
|
#3704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O ile @ przyjdzie - dzisiaj 20 dc.
|
|
#3705 |
|
Zakorzenienie
|
Oby przyszla @
![]() Ehhh ja sobie troche czytam po watkach, tyle dziewczyn ma problemy z @, torbiele, itd, nawet nie znaja przyczyn :/ i tak sobie zyja, lekarz przepisuje leki bez dodatkowych badan, swietnie sa leczone :/ normalnie masakra jakas... |
|
|
|
#3706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3707 |
|
Zakorzenienie
|
to nie zeby, nie przyszla i to dlugoooooooooooooo
|
|
|
|
#3708 |
|
Raczkowanie
|
CZESC Rany co za koszmrny dzien,obawiam sie ze ze mna jest coraz gorzej. musze sie Wam wygadac. dziewczyny ja wkolko mysle o tym cholernym PCOS I o niczym innym.juz mialam czas ze jakos powoli sie ukladalo a teraz znowu jakas depresja. ja siedze i placze i sama nie wiem czemu
zyc mi sie nie chce. poza tym skonczyly mi sie leki na ten zespol jelita drazliwego i znowu czuje ze cos nie tak zaczyna sie dziac w moim organizmie nie wiecie co powinnam zrobic porazka.
|
|
|
|
#3709 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3710 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny wczoraj odebrałam wyniki i mam jak to lekarz ujął POLICYTYCZNY JAJNIK!!! Proszę napiszcie czy to własnie PCO? O ciąży narazie moge zapomnieć , a do tego mam wysoki cukier i ide jeszcze na jakieś badania. Cyba to poważne bo lekarz powiedził że już musze być na diecie cukrzycowej. Szkoda gadki dziewczyny.Zjadłam całą paczkę duphastonu i czekam na @ jak sie nie pojawi to narazie przepisał mi tabletki anty Jasminelle czy jakoś tak. Prosze napiszcie jeszcze czy jak bede się leczyć na to PCO czy znikną te włosy z klatki piersiowej i wąsik? Czy dalej będzie rosło?? Jestem załamana
|
#3711 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.nasz-bocian.pl/modules.ph...le&sid=17]Rola |
|
|
|
|
#3712 |
|
Konto usunięte
|
kurde,kolezanka z wykrytym PCO i po operacjach juz mnie postraszyla, ja sama nie wiem co sadzic, bo jedna lekarka twierdzi,ze pecherzyki to na pewno nie PCO, ta wlasnie zrobila mi łaske ze dala skierowanie na badania prolaktyny i FHS (tarczyca), tylko ze ja wiem,zeby sprawdzic to powinno sie zbadac LH, testosteron i inne rzeczy, a druga mowi, ze to poczatki PCO.
sama juz nie wiem mam 16 kwietnia usg, ale nie wiem czy bede miala wtedy miesiaczke, myslicie ze to przeszkadza w badaniu i gdybym miala, to nalezy przesunac badanie? bo potem 24 kwietnia mam wizyte u tej lekarki i chciala juz kompleksowo zbadac,(bo ostatnio powiedziala,ze tego nie zrobi bo mialam @), bo bylam juz po badaniu tarczycy i prolaktyny. eh.
|
|
|
|
#3713 |
|
BAN stały
|
jak was czytam coraz bardziej jestem przekonana że też jestem chora, tym bardziej że zrobił mi się taki pasek włosków mega widocznych na podbrzuchu
a mam pytanko wypadają wam garściami włosy (z glowy) i czujecie się cały czas jakbyście miały zemdleć i śpicie do 13-15 po południu nawet jak się położycie wcześnie spać? pytam pod swoim kątem bo tak mam ale może na siłe wymyślam sama nie wiem,ale wiem że normalne to tez nie jest..
|
|
|
|
#3714 | |
|
Zakorzenienie
|
Objawy i diagnostyka czyli czy ja to mam?
Główne objawy kliniczne PCOS to: • brak jajeczkowania i związane z tym zaburzenia miesiączkowania (zwykle rzadkie, skąpe miesiączki lub brak miesiączki, choć cykle mogą być też regularne mimo braku owulacji) oraz niepłodność. U kobiet z PCOS mogą też występować cykle owulacyjne – średnio 10-40% – przy czym z czasem trwania zaburzeń częstość cykli bezowulacyjnych rośnie. Owulacja może pojawiać się nawet bardzo późno – po 20 dniu cyklu i później • hiperandrogenizm (czyli nadmiar „męskich” hormonów – androgenów) pochodzenia jajnikowego i związane z nim objawy: hirsutyzm (nadmierne owłosienie typu męskiego u kobiet), trądzik, łojotok, łysienie. Uwaga! Hirsutyzm dotyczy owłosienia ostatecznego, czyli sztywnych, długich, mocno pigmentowanych włosków – a nie np. meszku. Ponadto pojedyncze włosy ostateczne wokół brodawki sutkowej i na linii łączącej pępek ze wzgórkiem łonowym (kresa biała) nie są patologią – w przeciwieństwie do włosów na plecach, ramionach czy mostku. Ponadto hirsutyzm nie musi wcale świadczyć o podwyższonym poziomie androgenów. Wrażliwość mieszków włosowych na androgeny jest bardzo zróżnicowana i przy dużej wrażliwości nieprawidłowe owłosienie może pojawić się również przy prawidłowym poziomie hormonów • otyłość (dotyczy 50-70% kobiet z PCOS) • obraz USG jajników zazwyczaj jest charakterystyczny: jajniki są powiększone, wielotorbielowate (stąd nazwa zespołu), czyli na obwodzie jajnika widać 8 lub więcej niewielkich (2-8mm) pęcherzyków, przy czym brak pęcherzyka dominującego. Ponadto pogrubiona jest osłonka jajnika. Sam obraz jajnika w USG nie może być podstawą diagnozy PCOS – policystyczne jajniki widać w obrazie USG u 20-30% kobiet, a tylko ok. 5-10% ma PCOS. Natomiast 80-100% kobiet z PCOS ma nieprawidłowy obraz USG jajników. Mogą się też pojawić nieprawidłowości w badaniach laboratoryjnych: • podwyższony poziom LH przy prawidłowym poziomie FSH. Badanie wykonuje się na początku (2-4 dzień) cyklu, stosunek LH:FSH jak 2:1 lub większy wskazuje na PCOS. Uwaga! Podwyższony poziom LH może (nie musi) zmniejszać wiarygodność testów owulacyjnych opartych właśnie o pomiar poziomu LH • podwyższony poziom androgenów (jednego lub kilku): testosteronu całkowitego i/lub wolnego, androstendionu, siarczanu dehydroepiandrosteronu (DHEAS). W PCOS poziom androgenów jest zwykle nieznacznie podwyższony lub w górnych granicach normy. Znaczny wzrost poziomu androgenów (np. testosteronu powyżej 200ng/dl, DHEAS powyżej 700ng/dl) może świadczyć o nowotworze kory nadnerczy • obniżony poziom globuliny wiążącej hormony płciowe (SHBG). Białko to jest nośnikiem hormonów płciowych. Przy obniżonym poziomie może dojść do sytuacji, gdy stężenie całkowitego testosteronu jest w normie, zaś podwyższony jest poziom testosteronu wolnego, który odpowiada za działanie biologiczne • podwyższony poziom insuliny (świadczący o insulinoodpor - ności) i nieprawidłowa tolerancja glukozy. Badanie przeprowadza się na czczo (po co najmniej 8, ale nie więcej niż 16 godzinach postu) albo podobnie do doustnego testu obciążenia glukozą – po wypiciu określonej ilości glukozy bada się po pewnym czasie (najczęściej po 1 i 2 godzinach) poziom glukozy i insuliny • podwyższony poziom prolaktyny – obserwuje się u 10-15% kobiet z PCOS • nieprawidłowe stężenia lipidów i cholesterolu: podwyższone stężenie LDL, trójglicerydów, cholesterolu, obniżony poziom HDL – odpowiadają za późniejsze powikłania PCOS – miażdżycę, chorobę wieńcową, zwiększone ryzyko zawału serca • hormony tarczycy: w pierwszym rzędzie TSH, jeśli badanie wykaże nieprawidłowości, to także T3 i T4. PCOS i choroby tarczycy nie są ze sobą w żaden sposób powiązane. Są jednak stosunkowo częste, a niektóre objawy PCOS i niedoczynności tarczycy się pokrywają. Może okazać się, że objawy przypisywane PCOS są skutkiem właśnie niedoczynności tarczycy. Możliwe jest też jednoczesne występowanie obu schorzeń. ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- [1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;18434695]kurde,kolezanka z wykrytym PCO i po operacjach juz mnie postraszyla, ja sama nie wiem co sadzic, bo jedna lekarka twierdzi,ze pecherzyki to na pewno nie PCO, ta wlasnie zrobila mi łaske ze dala skierowanie na badania prolaktyny i FHS (tarczyca), tylko ze ja wiem,zeby sprawdzic to powinno sie zbadac LH, testosteron i inne rzeczy, a druga mowi, ze to poczatki PCO. sama juz nie wiem mam 16 kwietnia usg, ale nie wiem czy bede miala wtedy miesiaczke, myslicie ze to przeszkadza w badaniu i gdybym miala, to nalezy przesunac badanie? bo potem 24 kwietnia mam wizyte u tej lekarki i chciala juz kompleksowo zbadac,(bo ostatnio powiedziala,ze tego nie zrobi bo mialam @), bo bylam juz po badaniu tarczycy i prolaktyny. eh.[/QUOTE]Miesiaczka nie przeszkadza w robieniu usg dopochwowego (ja miesiac temu bylam w takiej sytuacji mialam @, ale gin zbadala mnie i zrobila usg bez problemu)Moze chcial obejrzec twoja szyjke albo pobrac probke do cyto ? a ze mialas @ to i tak by nic nie zobaczyla i probki tez by nie mogla pobrac... bo jesli nie o to chodzilo, tylko to byly jej widzimisie to radze zmienic gin ![]() ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3715 |
|
Wtajemniczenie
|
Swoją odpowiedzią odnosiłam się do koleżanki Kropelka wody która ma wysoki cukier i to jej chciałam pomóc .
|
|
|
|
#3716 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dodalam troche od siebie, zeby nie bylo niedomowien, bo uwierz mi, rozne osoby to czytaja i wiele rzeczy moga zle zrozumiec, "podciagnac" pod siebie i sie robi cyrk ![]() Z tym cynamonem dobrze wiedziec, tak w razie co i na przyszlosc
|
|
|
|
|
#3717 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny.
Ja jestem w trakcie robienia doslownie wszystkich badan bo prawdopodobnie mam pco, lekarz nie jest do konca przekonany czy to juz jest pco czy jeszcze nie... Jutro ide robic progesteron i wlasnie mam tez do zrobienia krzywa cukrowa, wydawalo mi sie ze to jest poprostu mierzenie cukru ale wychodzi ze jednak nie... Po @ w polowie cyklu mam miec robione usg oraz wizyta u ginekologa... |
|
|
|
#3718 |
|
Konto usunięte
|
na pewno nie przeszkadza w robieniu usg dopochwowego? bo czytalam w internecie i rozne rzeczy pisali,bo jesli pod katem PCO beda mi robic badania, no to moze bedzie inaczej z jajnikami i pecherzykami? sama nie wiem. a co do ginekolog raczej chciala mi wykonac zwykle badanie tlko, wiec to jej widzimisie,chociaz kolezanka mi mowila,ze nie maja obowiazku badac mnie podczas okresu, ze to jest indywidualna decyzja doktora,chociaz czekalam 3 miesiace na wizyte,wiec powinna zbadac.
|
|
|
|
#3719 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;18441574]na pewno nie przeszkadza w robieniu usg dopochwowego? bo czytalam w internecie i rozne rzeczy pisali,bo jesli pod katem PCO beda mi robic badania, no to moze bedzie inaczej z jajnikami i pecherzykami? sama nie wiem. a co do ginekolog raczej chciala mi wykonac zwykle badanie tlko, wiec to jej widzimisie,chociaz kolezanka mi mowila,ze nie maja obowiazku badac mnie podczas okresu, ze to jest indywidualna decyzja doktora,chociaz czekalam 3 miesiace na wizyte,wiec powinna zbadac.[/QUOTE]
Ja tydz przed przylotem na kilka dni do pl , zadzwonilam i sie umowilam na wizyte kontrolna -badanie+usg bo bylam ok 50dc i nadal nie mialam okresu i chcialam sprawdzic czy mi sie nie porobily torbiele a 3dni pozniej wyszlo tak, ze dostalam okres(mam nieregularne) tez sie martwilam, ze gin w ogole moze mnie nie przyjac itd ale poszlam, powiedzialm iz jestem w trakcie @ i to nie bylo zalezne odemnie. Gin nie robila z tego problemu. Wydaje mi sie ze nie ma znaczenia kiedy idzesz zrobic usg bo pecherzyki nie znikaja tylko sie odkladaj w jajniku, no chyba ze chce sprawdzic czy masz owu to wtedy jest wyznaczony dzien usg. Teraz tak sobie biore na logike to co napisalas...3m-ce czekalas i Cie nie zbadala... i teraz jak np pojdziesz i bedziesz miec okres to cie nie zbada i znow bedziesz musiala czekac tak? hmmm tylko gratulowac takiego gina.... :/ |
|
|
|
#3720 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- PS: znalazłam wynik badania USG z 16 grudnia ( w tym czasie nie mialam od kilku miesiecy okresu dokladniej od sierpnia do grudnia), 31 grudnia dostalam @ T.M NORMALNEJ WIELKOŚCI JAMA MACICY PUSTA ENDOMETRIUM 7.2 MM JAJNIK PRAWY WYMIARY 32X 25 MM Z MAX PECH. SR. 14,7 MM JAJNIK LEWY WYMIARY 32,6 X 21,9 MM Z LICZNYMI PECH. WIECEJ NIZ 12-E MAX 4.6 MM W ZAT. DOUGLASA SLAD PLYNU i ja nie wiem czy to sa dobre wymiary i co te pecherzyki oznaczaja... te pecherze w normie? moze wiesz, bo mi wtedy powiedziala,ze to podejrzenie PCO, bo liczne pecherzyki nie brzmia dobrze. Edytowane przez 6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 Czas edycji: 2010-04-08 o 17:57 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.

, przyjaciela i kolegę... 3 pogrzeby w ciągu 1 dnia to dla mnie zbyt wiele... ale muszę sobie poradzić... i to zrobię...

Na Almę przelewałam wszystkie swoje uczucia ... tymbardziej wtedy gdy dowiedziałam sie o PCO... póki co już lepiej się czuję... Mój TŻ mnie bardzo wspiera... właściwie to dopiero w domu tak naprawdę dotarło do mnie, że jej nie ma... za dużo rzeczy na raz sie dzis wydarzyło... i to strasznych rzeczy.... ale muszę dać radę... i tak zrobię.... 

zyc mi sie nie chce. poza tym skonczyly mi sie leki na ten zespol jelita drazliwego i znowu czuje ze cos nie tak zaczyna sie dziac w moim organizmie