|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Wyraź swój sprzeciw!
Sejm RP ma wkrótce przyjąć nowelizację "Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie", która narusza podstawowe wolności obywatelskie.
Wyraź swój sprzeciw: http://www.rzecznikrodzicow.pl/20100225_sprzeciw.php Każdy głos się liczy! Przyszłość nasza i naszych dzieci zależy od nas. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyraź swój sprzeciw!
podpisałabym ale generalnie odrzuca mnie ochrona danych na tej stronie to nie podpiszę....
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie znam się kompletnie na tym prawniczym bełkocie. Czy ktoś powie artystce łopatologicznie o co chodzi?
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
( tyle z tego zrozumiałąm w telewizji - a dalej nie czytam bo jak pisałam, odrzuca mnie kwestia danych na stronie)
|
|
|
|
#5 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
A ja sprzeciwu nie będę wyrażać... Generalnie uważam, że lepiej jak się zdarzy, że dziecko się zabierze niesłusznie (choć wierzę, że takie zgłoszenia będzie rozpatrywał ktoś kompetentny i rozsądny), niż jak się dziecko zostawi, a potem zabierze już np zwłoki, bo nikt nie zareagował jak sąsiadka zadzwoniła na policję mówiąc, że dziecko płacze pół dnia.
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oburzylo mnie to: 4) Ustawa zawiera bardzo rozszerzoną definicję przemocy względem tego co zwykle rozumie się poprzez przemoc i tego co zapisane jest w kodeksie karnym. Zapis ustawy nazywają przemocą: jednorazowe albo powtarzające się działanie lub zaniechanie naruszające wolność, w tym seksualną, a także wywołujące cierpienia i krzywdy moralne u osób dotkniętych przemocą. (załącznik nr 3 do uchwały) jezeli ta definicje uwazaja za naprawde szeroka, to ja im gratuluje tradycyjnego modelu rodziny - "bij po dupie, nauczy sie a nikt nie zobaczy, ze bite". i dlatego nie podpisze. mnie sama wychowywano w taki "normalny/tradycyjny sposob" i dziekuje. co do reszty, to absurd. ochrona danych to ochrona danych, ale z drugiej strony jesli rodzina jest podstawowa jednostka spoleczenstwa, a spoleczenstwo jest jakie jest (znieczulica, brak odpowiedzialnosci obywatelskiej) to nie dziwie sie, ze podjeto jakiekolwiek srodki "naprawcze" - z braku lepszego slowa. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
a ja sie podpisuje pod sprzeciwem, bo ustawe powinni dopracowac:
5) Buduje sie gigantyczną strukturę urzędniczą: od Krajowego Koordynatora do spraw Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie, w randze ministra, przez wojewódzkich koordynatorów, po tzw. zespoły interdyscyplinarne w każdej gminie. W sytuacji gdy nie ma ani ministra ds. rodziny, ani nawet programu polityki rodzinnej. po co znowu olbrzymi aparat biuokratyczny? przeciez te sprawy znow beda sie krecic w kólko. potrzeba czegos co dziala sprawnie i szybko a nie w żółwim tempie. i znów mnoży sie urzędników 3) Na podstawie jednego donosu, każdej rodzinie będzie mogła zostać założona tzw. Niebieska Karta, także bez zgody osoby dorosłej dotknietej przemocą, a gminna komisja złożona z 7 osób, m.in. przedstawicieli organizacji pozarządowych, edukacji, służby zdrowia, będzie gromadziła dane o rodzinie, obradowała o sposobach rozwiązania jej problemów i wdrażała je w rodzinach. (art. 9d ustawy) super. szkoda tylko ze ustawa nie przewiduje tego ze sasiedzi bardzo czesto sie nie lubia i sasiadom bardzo czesto wszystko przeszkadza. dziecko krzyknie bo np. cos potłucze, wyjdzie donos i od razu powołuja sztab ludzi badajacych sprawe. toz to marnotrawstwo pieniedzy podatnikow. dalej mnoży sie urzędników 1) Pracownik socjalny będzie miał prawo odebrać dziecko z rodziny, i to bez wyroku sądu ja tu węszę mnóstwo nadużyć. bo pracownik socjalny ma zabrac dziecko pewnie wg wlasnego uznania, moze po konsultacji z powolana 7 os. grupa ktora pewni enie bedzie miala stycznosci z rodzina i bedzie znala sprawe z opowiadan pracownika socjalnego. a nie zawsze sa to ludzie kompetentni, co pokazuje wiele przykladow z zycia. no i te dane osobowe jasne ze lepiej zeby dziecko zostalo odebrane niz zatłuczone na śmierć, ale przeciez nie mozna odbierac dzieci za klapsa a w tym systemie jest to mozliwe . mozna zrobic wiecej krzywdy niz pozytku.
Edytowane przez enter code Czas edycji: 2010-04-08 o 08:05 |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz mnożą się sprawy w których pracownicy socjalni zabierają dzieci z domów bo uznali, że np. dom jest brzydki albo zaniedbany ( dla mnie to nie powód do rozdzielania kochajacej się rodziny bo w instytuacjach dla takich dzieci przeznaczonych nie jest lepiej) mimo, że rodzice o dzieci dbają, zapewniają dostęp do wykształcenia, czyste ubrania, jedzenie i miłość przede wszystkim więc strach pomyśleć co będzie jak będą mogli takie dziecko po jednym donosie zabrać jakby nie było to prawo dąży do tego aby dalej zajmowac sie nie tym co trzeba a prawdziwe problemy olewać rodziny patologiczne nie mieszkają na ogół w ładnych blokach z miłymi sąsiadami zatroskanymi o los ich dzieci a niestety obok innych takich rodzin i ludzi - i niby co, jedni na drugich będą donosić bo ich wszystkich wielce obchodzi sytuacja cudzych dzieci... te donosy w najlepszym wypadku będą robic staruszki zatroskane o każdego bobska ( babcie mają swoje podejście do dzieci) albo wredni sąsiedzi ( mój sąsiad mi koty z dubeltówki zabijał więc takim donosem bym się nie zdziwiła) a socjalni pracownicy będą chodzic bo ślicznych bolakach i dzieci sprzątać nie musząc zaglądać do co gorszych dzielnic tak - wiem, że to troche na "wyrost" opisane ale jak ma być zła ustawa to lepsza żadna bo wydawanie kolejnej kasy tylko 'dla sztuki" jest bez sensu
|
|
|
|
#9 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie rozumiem czemu polskie ustawodawstwo ma tendencje do popadania ze skrajności w skrajność. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Może i ustawa wymaga dopracowania, ale mimo wszystko dobrze, że chcą coś zmieniać, bo teraz, mam wrażenie, wcale nie jest dobrze. Nie zauważyłam żeby się "mnożyły" sprawy dzieci odebranych rodzicom bo mają brzydki dom, za to dość wiele się słyszy o przypadkach katowanych dzieci, głodnych dzieci, zabijanych dzieci, dzieci żyjących pod "opieką" pijanych wiecznie "rodziców" itp. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziecko w domu dziecka czy pogotowiu opiekuńczym kosztuje państwo więcej, niż w swojej rodzinie. Obecnie służby, jeśli mają dziecko odebrać, szukają po najbliższej rodzinie i ludziach, z którymi maluch jest związany, osób, które by się dzieckiem prawnie zajęły, w ostateczności trafiaja do domów dziecka. dodatkowo trzeba wiedzieć, w jaki sposób działą psychika dziecka. w najprostszych słowach, będzie ono kochało mamę i tatę, choćby się nim nie zajmowali, znęcali fizycznie i psychicznie, zwłaszcza jeśli jest małe. Jeśli chodzi o dorosłych, to pewnie każdy wie, że bite kobiety wybaczają swoim partnerom, często wybaczają też bicie dzieci, i w tej ustawie właśnie chodzi o pomoc takim ludziom. No ale, jeśli większość nie siądzie i się nie zastanowi, czy rzeczywiście chodzi o brudny stół (jak to przedstawiły media), czy o to, że 11letnie dziecko nie ma w tym domu warunkó do życia i rozwijania się, to faktycznie może lepiej nie robić NIC. |
|
|
|
|
|
#13 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja tez mama problem jak Eyo - z ochrona danych osobowych, ale jestem zdecydowanie przeciwny takim pomyslom.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#14 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja bym chętnie przeczytała projekt ustawy, a nie demagogię obydwu stron...
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Ustawa w tej formie nie przejdzie. Zdecydowanie jest do poprawki. Brak tez jasnej definicji co sie kwalifikuje a co nie do zabrania dziecka. Aczkolwiek uwazam, ze powinno funkcjonowac cos jak tymczasowe zabranie dziecka rodzicom, w sytuacjach watpliwych i gdy istnieje obawa, ze jest ono narazone. To tymczasowe zabrania powinno trwac do czasu wyjasnienia kwestii - owszem moze ale nie musi zamienic w zabranie stale praw rodzicielskich.
Prawa rodzicielskie powinny byc odbierane tylko na drodze sadowej z mozliwoscia odwolywania sie przez rodzicow, ktorzy w obliczu straty zaczna udawadniac, ze jednak nadaja sie na opiekunow - aczkolwiek powinni przejsc wiele surowych testow nim sie cofnie decyzje. W koncu celem nie powinno byc robienie komus na zlosc czy rozdzielanie rodzin, a zapewnienie obywatelom takze tym najmlodszym jak najlepszych warunkow zycia. A kara poza dotkliwoscia powinna miec wymiar pouczajacy i uswiadamiajacy. Co do zgodnosci z prawem miedzynarodowym - to takze jest dyskusyjne. Warto jednak wiedziec, ze az 80% obowiazujacego w Polsce prawa powstaje w Unii Europejskiej. |
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie znieczulica jest tak wielka,ze trzeba podjąć radykalne środki. nie podpiszę,bo jestem ZA |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się całkowicie z eyo i wyrażam swój sprzeciw.
---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pracownicy socjalni wiedza gdzie moze sie dziać żle ,pracownicy nie przychodza do "normalnych" rodzin, uwazasz ze dom zaniedbany i brudny to nie podstawa aby interweniować ?-w jakis sposób ?Pracownik socjalny nie zgłasza sprawy do sądu czy kuratora bo w domu nie ma złotej armatury ale zglasza sprawe kiedy wogóle nie ma armatury . przeciez ten brud i nielad tez swiadczy o zaradnosci rodzica -przyklad małej Róży ,odebranej rodzicom ,gdyby nie interwencja sądu i lekarzy za 9 miesiecy pojawialby się kolejna "gęba" do wykarmienia. Sorrki ale niektorzy nie powinni miec dzieci i gadanie ze biednie ale w milości średnio mnie przekonuje.Niestety głupota i bieda jest dziedziczna. Pamietam tez przykład rodziny w której jakies male dziecko wyszło z domu zimą i spędzilo noc w jakies melinie ,rodzicom chciano odebrac prawa/ograniczyc ,oni uciekali z tymi dziecmi w pomoc włączyły sie media ,byly obietnice poprawy,zapewnienia o miłosci itp po kilku miesiącach okazalo sie ze pomoc poszla na marne bo rodzinka wróciła do dawnego życia . |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.

( tyle z tego zrozumiałąm w telewizji - a dalej nie czytam bo jak pisałam, odrzuca mnie kwestia danych na stronie)
a w tym systemie jest to mozliwe . mozna zrobic wiecej krzywdy niz pozytku.