|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4801 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Zimowe bobasy są pierwszej klasy (styczeń-luty 2010)
na Dzień Dziecka, bo na razie ma się czym bawić
|
|
|
|
#4802 |
|
Zakorzenienie
|
a ja może kupię wcześniej, ale powiem mu,że to na Dzień Dziecka
|
#4803 |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Lila, Kancia najlepszego z okazji rocznic ![]() Tajga i co wybraliscie juz jakis hotelik? Asiulka, Karola powodzenia na diecie U mnie tez pogoda do d..., moze pózniej uda nam sie wyjsc ![]() A dzis jestem szczesliwa ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Dziewczyny mam do Was pytanie, te co mialy ubranko Grzes na chrzest? Jaki mialyscie rozmiar? Bo chciałabym go od kogos odkupic?
|
#4804 |
|
Zakorzenienie
|
Jakbyście się zdecydowały, to tutaj te zabawki są taniej:
muzyczny ocean za 78,99: http://allegro.pl/item1014045751_now...010_bonus.html i ogródek za 99,95: http://allegro.pl/item1023245636_lit..._5w1_nowy.html Ja pogadam z TŻ i wspólnie zdecydujemy którą wybrać.
|
#4805 |
|
Zakorzenienie
|
Hej mamusie,
Nie miałam czasu Was nadrobić, ale zaraz się postaram. U nas wszyscy się rozchorowaliśmy, najpierw TŻ a potem mnie ścięło , wczoraj ledwo na oczy widziałam.. No i Filipa też złapało Męczy go okropny katar, strasznie kaszle, w nocy budził się co kawałek... Do tego chyba ma biegunkę, bo ostatnio robił kupę co dzień/dwa, a dziś zrobił już cztery od 3 w nocy, do tego takie rzadkie i oddawane z odgłosem ![]() Na 18 jade do pediatry, mam jeszcze syropki które mu ostatnio dawałam ale na własną rękę nie będę nic dawać, na razie tylko go inhalujemy i dałam więcej witaminy C. Do tego dziś świętujemy 3 miesiące i dziś są imieniny Filipa, wiec kochaniutki ma podwójne święto. Kupiłam mu w prezencie podpatrzoną od Lili stonogę, bo mi się bardzo spodobała I dziś przyszła i naprawdę fajna sprawa, szkoda tylko że obrazki przy literkach alfabetu są od angielskich wyrazów.Lecę Was nadrobię, mam nadzieję że się uda zanim mały się obudzi..
|
#4806 |
|
Rozeznanie
|
Addicted - ja mam nebulizator i bardzo sobie chwalę. Jest grupa lekarstw, które można podawać dziecku wziewnie, co jest łatwiejsze. Adaś korzystał z niego już kilka razy. Teraz dostaje Pulmicort na ten kaszel. Jak jest katar to inhalacje np. z soli fizjologicznej. Ja też się już inhalowałam. Polecam, tym bardziej że koszt nie jest powalający - ja płaciłam jakieś 110 zł na allegro.
Dziewczyny, ale jestem głodna. A tu jeszcze 4,5 dnia fazy uderzeniowej. Youyou - Adaś miał dokładnie to samo. Kaszel, katar + biegunka. Czyli musi krążyć jakiś wirus. Niestety dostał antybiotyk. W zasadzie cały czas dostaje...
Edytowane przez karola_sz Czas edycji: 2010-05-06 o 13:37 |
|
|
|
#4807 |
|
Rozeznanie
|
Addicted ja mam nebulizator omron i nas w połączeniu z katarkiem uratował przed szpitalem. polecam w 100%
Bardotka nam służył jako kojec, a poóźniej łóżeczko do spania. Ma materacyk w środku tak cieniutki. Jak Olafek spał na stałe to dokupiłam taki jak do łóżeczka, bo moim zdaniem był za cienki. Ja ocean mam po Olafku i jestem baaardzo zadowolona, wtedy nie było ogródka. Nam też służył za stolik i dodatkowo jako pchacz jak uczył się chodzić. Ogródek jest też super ale jako pchacz nie posłuży Moja Mi na kolanach też już siada... Bardotka polecam Ci diete Montignaca jesz niemalże wszystko, nawet mamy karmiące mogą być na 2 fazie. Więcej możesz poczytać na forum.montignac.com.pl i też służe radą. Polecam książkę "Jeść aby schudnąć". Mój mąż teraz zaczął jesć zgodnie z tą metodą i jest najedzony a w 3 dni kg mniej. Ja zrzuciłam na niej przed ciążą 15 kg. Teraz nie mogę się trzymać, bo karmię małą a ona ma uczulenie na białko krowie niestety.
- 7,7 kg Edytowane przez malinka118 Czas edycji: 2010-05-06 o 13:40 |
|
|
|
#4808 |
|
Zakorzenienie
|
czytam opinie o tym co zmienia się w stoliczek :
Pomysłowe rozwiązanie:5w1.Zabawka estetycznie wykonana,kolorowa. Jedyna wada to zbyt głośno gająca muzyczka.Dotychczas używam pozycji 1,gdzie główka dziecka leży dość blisko głośniczka,który moim zdaniem wydaje zbyt dużo dB. Powinna być regulacja głośności! Dokładnie służy tak jak przewidział producent. Co prawda im mój synek starszy, tym bardziej się intersuje (teraz ma już kilka swoich melodii ;-) ), ale od niemowlaka lubił sobie przy "ogródku" pomajstrować. Jedno tylko nawet na przedstawionym zdjęciu u mnie się nie sprawdziło: synkowi musiałam na początku zielone siedzisko zdemontować, bo nie mógł leżeć w pokazany sposób ze wzgl. na wzrost. Świetna zabawka dla brzdąca. Zajmuje przez dłuższy czas. Dzieci zafascynowane są migającymi figurkami, możliwością łatwego włączenia dźwięku, grzechotkami i bezpiecznym lusterkiem, w którym mogą się przeglądać. Niestety maleńkie dziecko odpycha nóżkami podpórkę- nie mieści się, więc trzeba było ją już na samym początku zdemontować. Aby dziecko mogło się nią bawić, trzeba zabawkę oprzeć o coś ciężkiego- jest lekka i pod naporem malucha przesuwa się, co jest niebezpieczne, szczególnie dla maluszka, który napiera ciałkiem na zabawkę lub się o nią zwyczajnie opiera. Na początku byłam pełna obaw, gdyż moja kilkumiesięczna córeczka po prostu się tej zabawki bała. Nie chciała pod nią leżeć, płakała, gdy słyszała dźwięki. Dopiero gdy stabilnie usiadła, zaczęła się prawdziwa zabawa i od tego czasu jest to jedna z ulubionych form spędzania czasu. Kolorowe przyciski z melodyjkami, przy których córcia próbuje tańczyć, kręcące się kółeczka, a wszystko bezpieczne i lekkie do przenoszenia. Sądzę jednak, że cena jest zasadniczym minusem i mimo że polecam tę zabawkę, uważam, że cena nie jest adekwatna do jakości. W końcu to tylko kawałek plastiku. ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- ale jak jako pchacz?ma kółka?
|
#4809 |
|
Rozeznanie
|
Patinka nie ma kółek, ale synuś pomysłowy sobie go popychał i przy nim stawiał pierwsze kroczki.
|
#4810 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja po konsultacji z lekarzem duńskim byłam na protalu 6 dni karmiąc i nic a nic nie dolegało Dennisowi,ładnie przybrał i w ogóle.I być może byłabym nadal,ale ja kocham owoce i warzywa więc to dieta nie dla mnie .Za dużo kombinowania jest na DUKANIE
|
|
#4811 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrobiłam..
![]() Zapomniałam jeszcze napisać że wczoraj byłam na kontroli u gina (dopiero.. ) i wszystko w porządku, przepisał mi Cerazette. Poza tym byłam u siebie w pracy i powiedziałam że wracam do pracy 1 września....![]() Dziewczyny Wy tu o rozszerzaniu diety a ja nawet o tym jeszcze nie myślałam... Filip jest prawie tylko na cycku, butlę dostaje tylko po kąpieli, ale i tak czasami i jej nie chce wypić bo woli cycka ![]() Dla dzieci cycowych to chyba od pół roku jakieś rozszerzanie więc ja chyba jeszcze poczekam ![]() no i mam pytanie, skoro Filip dziś kończy 3 miesiące, czyli leci mu czwarty.. i jak na jakimś produkcie jest napisane że "od czwartego miesiąca..." to już można czy to chodzi o skończone miesiące?? nigdy tego nie mogę spamiętać ![]() Co do zaintresowania zabawkami, Filip jeszcze nie chwyta w leżaczku czy na macie trochę poleży w zależności od humoru, ale zdecydowanie woli być noszony i oglądać co się dzieje dookoła ![]() Nie obraca się jeszcze z pleców na brzuszek czy odwrotnie, a jak tam u Was z tym?? Aldii dobrze że z oczkami Lu wszystko w porządku, zdziwiło mnie własnie dlaczego musiałaś iśc na taką kontrolę skoro okulista nie jest w "standardzie" Gosbaj - ząbki?? już? mój Filip cztery dni młodszy od Krzysia ale to chyba jeszcze nie czas, co prawda strasznie się ślini ostatnio ale to chyba przez to że nie nauczył się jej jeszcze połykać ![]() Fotki słodkie ![]() pysia gratuluję takich udanych interesów!! ![]() ![]() tajgabajga - dziękuję za życzenia!!! Co do Dukana to ja też niby jestem na tej diecie ale poczytałam trochę i nie odważę się robić samej fazy proteinowej, więc jem normalnie również owoce i warzywa, i nieco tłustszy nabiał, tak pisał Dukan w książce... lila, Kancia gratuluję 4 rocznicy ślubu!! oby kolejne lata były szczęśliwe i udaneazzis - Tobie również zaległe gratulacje za 3w1! ![]() addicted dobrze pamiętasz ja używam nebulizatora i jestem zadowolona, widać że małemu pomaga. Kosztował chyba 130 zł więc niewiele a przydatny będzie długo. żona mojego brata mówiła że ma nebulizator już 5 lat bo przy dwójce dzieci (5 i 2 latka) to przydatne urządzenie i jak tylko któryś choruje to inhaluje.
|
#4812 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? nie zdecydowałabym się ta taki krok. To jakies nowe zalecenia?Cytat:
![]() Tomek je co 3 h z zegarkiem w ręku ![]() Cytat:
gratki za umiejętnosci ![]() Cytat:
![]() dziękuje za wszystkie zyczenia i znów mi przypomniałyscie ![]() youyou oj zeby FIlipek nie był chory no i zyczonka imieninowe i rocznicowe ![]() bylismy wczoraj u neurologa, wreszcie się udało. Na razie nie musimy rehabilitowac mam w domu tylko czesto kłasc na brzuszku i cwiczyc nózki, tzn prostowac i zginac bo są troszkę za bardzo napiete.Jesli nie beda bardziej plastyczne za 7 tygodni to wtedy ewentualne cwiczenia. a zeby było smieszniej dostałam dziś telefon z Poradni ( tam gdzie bylismy najpierw u tej durnej lekarki co kuknęła na niego i zawyrokowała vojtę a pozniej u tej która go porzadnie zabdała i stwierdziła ze z nim wszystko ok)Pani recepcjonistkA mówi, ze w związku z zaistniałą sytuacją (dwiema skrajnie sprzecznymi diagnozami) zaparszają nas w poniedziałek na wizyte do neurologa Coś czuje, ze ta druga lekarka poruszyła temat bo jej od razu powiedziałam, ze poprzednie "badanie" przez doktor xyz było conajmniej śmieszne oczywiscie pojde zeby zobaczyc co powie wtedy bede miec 4 opinie |
||||
|
|
|
#4813 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zawsze możesz ubrać bączka i otworzyć szeroko okno czy balkon ...ja czasem tak robię i przestawiam kołyskę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Addicted Ogromne Gratulację !!! ![]() Cytat:
Cytat:
dziwne ...ja nigdy nie mialam...i raczej nie zakupie jesli nie będzie konieczności
|
|
#4814 | |||
|
Zakorzenienie
|
musialam posta poszatkować bo za dużo grafiki
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
U mnie waga w miejscu stoji ...a ja mam do tego słomiany zapał ![]() Kiedyś lepiej mi szło to chyba STAROŚĆ No nic może jeszcze SB wlącze II fazę tak by nie pozbawać sie owoców i warzyw ![]() Kancia achhhhhhh z tymi lekarzami ale dobrze że na razie nie musicie się rehabilitować ...mam nadzieję że domowe "brzuszkowanie" i zabawy z mamusią wystarczą _________________________ _ A my po szczepieniu......Juleczka była dzielna i nawet nie zapłakała...przy drugim wkłuciu wyraziła niezadowolenie grymasem i fuknięciem Moja "Księżniczka Myszka" jak to mowi Kubuś waży 6200g i na pewno więcej niż 63cm, ale pielęgniarka powiedziła że nie będzie jej tak dokładnie mierzyła i wyciągała ...dopiero po 10 mies. pomiar miary jest ponoć miarodajny ![]() Pytałam Pana dr czy to nie za mało ...jeśli chodzi o Wagę ![]() Sprawdził siatkę centylową i Powiedział że jak na cycusiu to W sam raz No więc zapytałam czy coś w diecie zmieniamy ??? A nasz pediatra na to : Zmieniamy PRAWEGO CYCUSIA na LEWEGO i odwrotnie ![]() Powiedział że jak tak dalej będzie to o tym porozmawiamy dopiero po 5 miesiącu ![]() ps. Przychodnie mam po drugiej stronie ulicy a zmokłam przeokropnie brrrrrrr
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2010-05-06 o 14:26 |
|||
|
|
|
#4815 | |
|
Zadomowienie
|
Kochane dzięki za odpowiedzi odnośnie nebulizatora. Chyba będę się musiała zdecydować na zakup, bo to dopiero początek chorób, a przed nami jeszcze długa droga. A i starszemu pewnie się przyda, bo to alergik i przez wiecznie zapchany nos w zasadzie oddycha buzią, więc szybciej łapie infekcje.
Wydaje mi się, że ten chyba będzie dobry, ale jeszcze muszę bardziej zgłębić temat http://www.allegro.pl/item1017831501...h_prezent.html karola a napisałabyś jeszcze jakiej firmy masz urządzonko, albo załączyła linka youyou oj biedaczki, kurujcie się wszyscy a zwłaszcza synuś A napisałabyś jaki masz nebulizator (firma)? O kurczę nie straszcie, mały z rana zrobił 3 kupki, ale na razie spokój. No i zauważyłam, że od wczoraj wieczór zaczął się łapać za lewe ucho ![]() Cytat:
youyou Maćkowi kilka razy udało się przewrócić z brzucha na bok i potem z tej pozycji na plecki, ale ostatnio zupełnie zapomniał, że coś takiego potrafił
|
|
|
|
|
#4816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój maluch jest z 28.01 i też zabawek nie chwyta-tzn. dzisiaj np. na macie złapał motylka i trzymał przez dłuższą chwilę ale nie sądzę,żeby to było świadome chwytanie bo dla mnie świadome to raczej wtedy jak np. ja będę miała w ręce grzechotkę a on po nią sięgnie..a nie jak wymachuje łapkami i coś chwyci i trzyma...ale i tak jestem z niego zadowolona, z tego jak się rozwija bo jeszcze miesiąc temu tu pisałam i panikowałam,że mały nie patrzy się na zabawki..tylko jak już to na moją twarz...i np. machałam mu zabawką przed oczami a on miał wzrok jak "przez pusty flakon" a tu mój maluch dorósł i do zabawek...i do telewizora też wczoraj byłam z nim u mojej mamy i trochu jaja sobie z niego porobiłyśmy, bo wyłączałam tv jak się gapił, no to on zaczął się rozglądać...włączyłam tv a on zapatrzony w niego jak w obrazek i tak parę razy robiłyśmy oczywiście telewizora mu nie pozwalam oglądać, ale tak śmiesznie się zachowywał-jak stary chłop siedział, rękę trzymał na brzuchu
|
|
#4817 |
|
Zakorzenienie
|
Kancia a ile Tomek wciąga na raz? Bo mój Adaś różnie. Czasem tylko 90, a czasem i 180. A tak przeważnie teraz to już 150ml.
W nocy ma dłuższe przerwy (bo jak zje ok. 20.00, to budzi się o 4.00; wcześniej to robilam tak, że go na śpiocha dokarmiałam ok. 23.00 bo chciałam, żeby dłużej mi pospał, ale zauważyłam, że budzi się o 4.00 nie ważne czy go dokarmiam czy nie). Ale w ciągu dnia to i co 2 godz. czasem woła mleka I dlatego myślę, czy by mu nie dodać jakiejś kaszki czy cuś
|
#4818 |
|
Zakorzenienie
|
addicted - nebulizator to podstawa przy kaszlu/katarze itp. Nie wahaj sie ani chwili przy zakupie. To jedne z najlepiej wydanych pieniedzy przeze mnie. Ze tez kupilam go tak pozno (jak Adasiek skonczyl 2 lata). Tak mi Adasiek czesto chorowal i nikt mi nie podsunal tego pomyslu! A pozniej sie okazalo, ze jego kuzynka ktora cala zime kichala, smarkala i kaszlala (a nigdy nie byla powaznie chora) to ciagle sie inhalowala. A moj Adasiek to w tym czasie juz kilka razy na antybiotyku byl. Pozniej z kims innym rozmawialam - to: nic mu nie bylo, bo inhalowalismy go... A ja nie mialam pojecia, ze takie cos istnieje. Teraz Zuzke tez inhalowalismy i ladnie wyszla z kaszlu bez zadnych lekarstw. Synek zreszta ostatnio tez wyszedl bez antybiotyku z powaznej infekcji. Takze inhalacje (z soli fizjologicznej), oklepywanie i wyciaganie glutkow z nosa to podstawa
![]() (jeszcze tylko podalabym marke urzadzenia i producent powinien mi za reklame zaplacic ![]() Kancia, lila, azzis - duuuzo milosci i samych szczesliwych lat!!! Ps. Moi rodzice tez dzis obchodza rocznice
|
|
|
|
#4819 |
|
Zakorzenienie
|
azzis Tomek teraz zjada ok 110 ml ale widzę, ze nie jest w stanie zjesc więcej na raz bo az mu się szyja kurczy jak sie naje
oczywiscie czasem zje np 80 ale po 3 h dojada 120 np. W nocy zjada o 21 a pozniej koło 3. Jednak jak sie obudzi o tej 3 to jest głodny jak wilk bo brzuszek strasznie burczy Ja planuje kleik kukurydziany podac za jakies 3 tygodnie, raczej do wieczornego mleczka na początek
|
|
|
|
#4820 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() a z tż przed ślubem byliśmy razem 1,9 roku, a znaliśmy się już wtedy ponad 10miesięcy Kancia za pomyślne wieści od neurologa i ciekawe co usłyszysz za 4 razem![]() ![]() .............. celka to podaj ![]() ale na razie muszę się zająć wyjątkowo marudnym obywatelem - nawet teraz po cycu mi marudzi ![]() Edytowane przez addicted to wizaz Czas edycji: 2010-05-06 o 14:43 |
|
|
|
|
#4821 |
|
Zakorzenienie
|
Kancia ja to się boję, żeby go nie upaść, bo już teraz ma takie poliki...
|
#4822 |
|
Rozeznanie
|
Addicted ja mam taki http://www.allegro.pl/item1022501260...urier_0zl.html
- 7,7 kg Edytowane przez malinka118 Czas edycji: 2010-05-06 o 14:55 |
|
|
|
#4823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
eeee..no jak jakie...normalne przecież są
|
|
#4824 |
|
Zakorzenienie
|
azzis a ile wazy? bo moim zdaniem wygląda normalnie
![]() addicted dziekuje, tez jestem ciekawa
|
|
|
|
#4825 |
|
Zakorzenienie
|
W zeszłym tyg. ważył 6,200
|
#4826 |
|
Rozeznanie
|
Addicted - ja mam taki http://www.allegro.pl/item1016721068_microlife_ inhalator_tlokowy_neb_100 _astma_alergia.html
Podobno te proste są najlepsze.
|
|
#4827 |
|
BAN stały
|
A ja podałam małej troszkę soczku jabłkowego rozcieńczonego wodą! Wypiła ze smakiem. Mam nadzieję, że nie będzie żadnych skutków ubocznych
|
|
|
|
#4828 |
|
Zakorzenienie
|
a ja kupiłam i zapłaciłam już za ten Muzyczny ogródek-zobaczymy co to będzie-może w poniedziałek już będzie ...
|
#4829 |
|
Zadomowienie
|
malinka, karola thx za info
---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- patinka ja pewnie poszukam używanego
|
|
|
|
#4830 |
|
Zakorzenienie
|
azzis no to nie widac ze tyle wazy
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.

) i wszystko w porządku, przepisał mi Cerazette. Poza tym byłam u siebie w pracy i powiedziałam że wracam do pracy 1 września....
? nie zdecydowałabym się ta taki krok. To jakies nowe zalecenia?

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
z okazji 4 rocznicy ślubu. Kolejnych udanych rocznic
no i zyczonka imieninowe i rocznicowe 

ale dobrze że na razie nie musicie się rehabilitować ...mam nadzieję że domowe "brzuszkowanie" i zabawy z mamusią wystarczą