|
|
#1411 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: EPIDUO- jak na was działa?
Pokusiło mnie aby posmarować całą twarz Epi, i to zrobiłam! Jakoś przed północą szłam spać, więc przed położeniem posmarowałam się i po jakimś czasie tłuścioch. Długo nie spałam, więc szybko to zmyłam. I nałożyłam maseczkę nawilżającą z LRP ... Patrzę w lustro teraz, i jestem buraczkowa! ;(
Pumas, placki owszem schodzą po kilku dniach, ale później znowu się pojawiają. |
|
|
|
|
#1412 |
|
Konto usunięte
|
Ja się zastanawiam, czy nie spieprzyłabym sobie cery za mocno,
bo obecnie mam całą wysuszoną samym słońcem Jestem na wakacjach i mam jakąś 2-tygodniową przerwę z Epi... Ale tak kusi mnie, żeby się nim w końcu posmarować... Tylko, że na następny dzień pewnie bym "kwiczała" A Wy dziewczyny, normalnie stosujecie Epiduo w czasie, gdy słońce nieźle daje? :p |
|
|
|
|
#1413 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
szczerze? na początku używałam toniku od dermatolog robionego na receptę.. używałam ponad miesiąc bo potem jakoś dziwnie zaczął działać( łuszczenie się skończyło więc pewnie nie miało skórek których mógłby się pozbyć) i miałam taką mega błyszczącą plame niczym lustro na czole. więc go odstawiłam. od czasu do czasu przemyje czoło tonikiem z garniera-winogronowym (ale to tylko kiedy np zapoci mi sie czoło od grzywki albo chce trcohe odświeżyć twarz( góra 2 razy w tyg) a tak poważnie nie używam niczego (dermatolog zabronila mi na wlasną reke używać produktów wysuszajacych) jedynie kremu "kamill". bo miałam akurat pod ręką.( i on nawet jst do rąk. używam bo nie zapycha nic a nic. w przeciwieństwie do innych) Edytowane przez lalalilala Czas edycji: 2010-07-05 o 13:39 |
|
|
|
|
|
#1414 |
|
Zakorzenienie
|
Ampha, ja smaruje co 2-3 dni, czasem rzadziej, nawet w sloneczne dni. Odstawilam na czas urlopu, bo wtedy plywalam w morzu, duzo sie opalalam, wiec na epi nie bylo miejsca.
Inverso, to moze pomysl nad zmiana, skoro te placki Ci nie znikaja na stale. Ja tez czasem mam, ze twarz mnie strasznie piecze i musze az zmyc, ale zdarzylo mi sie to ze 3 razy. |
|
|
|
|
#1415 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wcześniej stosowałam Epi jakies przeszło 2 miesiace razem z antybiotykiem. Wszystko mi ladnie poschodzilo
Mialam miesiac przerwy i znow dostalam od dermatolozki Epi tym razem w celu wygładzenia buzi. I słuchajcie miałam znów wysyp- jakiś przeszło tydzień i to takich kilku wielkich gul Całe szczeście już poznikały i znów mi nic nie wyskakuje Epi smaruje się co 2 dzien, bo czesciej nie widze potrzeby. Kremu nie używam tylko serum z BU i dobrze mnie nawilża, ze praktycznie nie przesuszyło mi buzi Albo od czasu do czasu krem Bambino- u mnie sie sprawdzaA co do solarium to ja bylam 2 razy i żyję Oczywiscie używam filtru- mam 30 z LRP.
|
|
#1416 |
|
Wtajemniczenie
|
Po moim eksperymencie wyskoczyły mi 3 nowe pryszcze! I dziś już wyglądam znaczniej lepiej
![]() I jednak przystanę na stosowanie Epi punktowo, mniej do maskowania wówczas mam. |
|
|
|
|
#1417 |
|
Raczkowanie
|
Tak się właśnie zastanawiam, czy któraś z Was wie, jak działa epiduo na skórę? Czy raczej wyciąga ten cały 'syf' czy raczej próbuje go załagodzić?
Chciałabym zacząć stosować bratka, a wiem, że on najpierw wyciąga toksyny na zewnątrz. I nie wiem, czy jest sens stosowania go razem z epiduo? Z góry dziękuję Wam za odpowiedzi. |
|
|
|
|
#1418 |
|
Zakorzenienie
|
a mi się skończyło epi z tydzień temu. Zresztą i tak szalaąłm na śłońcu więc jakoś nie czułam potrzeby zakupu nowego. Ale dziś broda już zwiększa rozmiar i jakies grudki na policzku czuje. I zadzwoniłam z prośbą o następną receptę. Wolę walczyć na świeżo niż znów mieć problem
|
|
|
|
|
#1419 |
|
Zakorzenienie
|
To dlaczego ja wciaz nie widze poprawy i to, co gdzies tam gleboko, te wstretne grudki, nie znikaja ?????
|
|
|
|
|
#1420 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Byłam u Pani dermatolog i przepisala mi Acne Derm na noc. Boje się znów podrażnien i wysypu (miałam przy stosowaniu epiduo). Teraz sie zastanawiam czy mam juz wystarczajaca "zahartowaną" skóre czy mam sie spodziewac kolejnych buntów na buźce? Któras z was miala takie polaczaenie? (Acne Derm na noc, 2 razy w tyg. Epiduo i w razie potrzeby rano na ropniaki Metonidazol/Aknemycin?) Nałozylam warstwe Acne dermu na skronie i te miejsca bardzo mnie swedza i sa zaczerwienione :/. Czy taki stan dlugo sie utrzymuje? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ^^.
Dbam o siebie: -walczę o piękną cere 21.08.2012 -walcze o zdrowe i mocne włoski 11.09.2012 -staram się zdrowo odżywiać -trzeba zacząć myśleć pozytywnie! Studentka stomatologii I rok- obym dała rade Edytowane przez Konna Czas edycji: 2010-07-08 o 15:56 |
|
|
|
|
|
#1421 |
|
Zakorzenienie
|
Kona, mnie acne derm nie pomogl, dalej go mam i raczej do niego nie wroce. Wydawalo mi sie, ze epi jest juz ciezszym kalibrem i na pewno cos zaradzi na te grudki.
W nast. tyg. ide do dermatologa jakiegos innego, ktos w koncu musi mi pomoc. |
|
|
|
|
#1422 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sobie kupilam acne derm jak po epiduo mi zostawały czerwone plamki, stosowalam na przemian co noc. Po AD za pierwszym razem tez mnie troche pieklo, ale za każdym kolejnym bylo ok i wlasciwie jakbym smarowała się zwyklym kremem. A tam ten kwas ma 20%
Tubka mi sie sie juz skonczyla i poki co nie kupuje, bo nie mam az takiej potrzeby, a tylko mozna sie nabawic przebarwien od slonca;/ Stosuje samo epi teraz.
|
|
#1423 |
|
Przyczajenie
|
Ktoś się pytał jak działa Epiduo, tak więc opiszę:
Przede wszystkim zacznijmy od tego, że lek ten zawiera w sobie dwa substancje aktywne, adapalen oraz nadtlenek benzoilu. To pierwsze to retinoid trzeciej generacji. Jego działanie polega na unormowaniu procesu rogowacenia naskórka. Dodatkowo działa też lekko przeciwzapalnie. Pierwsze efekty tej substancji możemy zobaczyć dopiero po przynajmniej 2 miesięcznym użyciu. Druga substancja, nadtlenek benzoilu, ma przede wszystkim działanie bakteriobójcze, ale także eliminuje zaskórniki. Efekty działania tej substancji można zobaczyć już po kilku dniach. Co do stosowania to oczywiście stosujemy lek na całą powierzchnię twarzy! |
|
|
|
|
#1424 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To dlatego, że ta maska ma składzie alcohol denat. W czasie kuracji takimi lekami jak epi nie powinno się nakładać niczego z tym składnikiem, bo megaburak gwarantowany |
|
|
|
|
|
#1425 |
|
Raczkowanie
|
A po Acne Dermie mogę się spodziewac wyspu? To mnie najbardziej martwi. Niby przeszłam przez to całe oczyszczenie....
|
|
#1426 |
|
Raczkowanie
|
a ja już 2 miesiące z epi i było dobrze na początku a teraz dalej to samo
mam ochotę wypalić sobie twarz na słońcu ale nie popełnie tego błędu bo to będzie chwilowa poprawa a zimą będę kwiczeć
|
|
#1427 |
|
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 1a06e0d0665f20f3303c5fd7265a6ecefee5ce53 Czas edycji: 2013-07-27 o 15:26 |
|
|
|
|
#1428 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie nic lepiej, a do tego po wczorajszej nocy z epi obudzilam sie z podkrazonymi oczami na czerwono!! Takiej suchej skory pod oczami to ja dawno nie mialam, a zaznaczam, ze epi pod oczy nie stosuje. wiec co jest do cholery :/
|
|
|
|
|
#1429 |
|
Zakorzenienie
|
pumas mam to samo;/ tez sie zastanawialam o co chodzi... najpierw mialam przesuszone okropnie powieki
jak drapałam lekko paznokciem to sie naskórek osypywał i potem to samo, moze troszke mniej, pod oczami a przeciez tam epiduo nie klade.---------- Dopisano o 01:10 ---------- Poprzedni post napisano o 01:07 ---------- w ogole smaruje teraz buzie maścią witaminową za 2 zl i o wiele lepiej dziala na przesuszenia niz kurde kremy od dermatologa po 50 zl :/
|
|
#1430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kremem. Po tych kilku zastosowaniach mam wrazenie, ze AD ladnie wybiela. Lepiej niz epi. A ja stosuj je wlasnie ze wtgledu na przebarwienia |
|
|
|
|
|
#1431 |
|
Raczkowanie
|
A mi strasznie nos wysypalo :/, a tam rzadko kiedy mam pryszcza. Nie wiem czy to po Epi, czy AcneDermie, a moze przed @...
|
|
#1432 |
|
Przyczajenie
|
może przed , bo ja miałam b.ładną buźkę , czasami jakiś syfek przed okresem , a teraz nie wiem czy hormony zaczęły szaleć i przed okresem wychodzą mi tez tzw.ropne gule np. na brodzie , czasem na policzkach się też zdarzy .. Także poszłam do derma i zapisała mi EPIDUO , powiem tak stosuje to już m-c i co ? hm nie widze jakoś takiej meeega poprawy, no co prawda na brodzie już nie wychodzą [chyba sie oczyściła ] , ale na policzkach jeszcze się zdarzają
kurde , mam teraz tyle ważnych spraw , tyle wyjazdów itd. zawsze z nieskazitelną cera , a teraz co ? naprawdę się załamałam .. chociaż jakoś się trzymam, bo mam nie można się zatracić w tych smutkach w pon. ide do derma i chyba bede chciała antybiotyki lub coś mocniejszego , zeby do końca lipca mi to cholerstwo zeszło,bo wyjeżdżam .. może ktoś z was używał coś miejscowo przy kuracji epiduo na takie sprawy jak moje ? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#1433 |
|
Zadomowienie
|
mam pytanie na ile wam starcza opakowanie epiduo przy stosowaniu raz dziennie ?
uzywam go od dwoch dni, nie wystapilo mi zadne podraznienie, nie jestem czerwona ani przesuszona ale to pewnie dlatego ze mam twarz juz zahartowana i malo co mnie rusza ![]() jedyne co wywolalo u mnie wscieklą czerwien na twarzy, pieczenie, swedzenie to hardcorowa maseczka cynamonowa ;p |
|
|
|
|
#1434 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Mi starczyl na ok. 1,5 miesiaca codziennego stosowania (mala kropelka wielkosci ziarna grochu na cala twarz). Wg mnie jest bardzo wydajny i skuteczny. |
|
|
|
|
|
#1435 |
|
Zakorzenienie
|
Cyska, ufff to znaczy, ze nie zrobilam nic zle... to skad taki efekt? Od tamtej pory walcze z sucha skora, grubasne warstwy kremow nakladam i nic nie pomaga.... Doradzcie jakies cudo! Co myslicie o cicaplast z LPR ? Mialam probki i sprawdzal sie fantastycznie ! Planuje zakup, ale moze znacie cos fajniejszego.
Mnie epi starczyl na 3 mies ok. stosowania co 2-3 dni. |
|
|
|
|
#1436 |
|
Zakorzenienie
|
No wlasnie Pumas mam dokładnie to samo... mam tragicznie przesuszoną skórę non stop... a juz uzywam epiduo z 1,5 roku:P czasem z przerwami. No i teraz mnie najbardziej pomaga maść witaminowa... sama nie wiem co juz klaść bo takie kremy, maście sie nie nadają przecież pod makijaż... tylko trzeba się smarować na noc.. ale nie ma jak bo przecież na noc epiduo.... No i czasem muszę wybierać czy wolę mieć na nast dzień twarz nieco mniej przesuszoną ale z pryszczami i nalozyć na noc krem i darować sobie epiduo czy jednak klaść epiduo i na nast dzień przesuszona skóra i w zasadzie pryszcze też ale mniej:P
Muszę się wybrać w końcu do dermatologa ale tak mi kurde nie po drodze:P
|
|
#1437 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Może ten żel tak bardzo migruje w te okolice W każdym razie teraz znowu zaczynam z Epi po ponad miesiącu przerwy i znowu mam na twarzy susz. ![]() A tak z innej beczki- jakie stosujecie filtry na buziaka? Zależy mi żeby nie zapychały, bo mam do tego szczególnie predyspozycje.
|
|
|
#1438 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chyba zadnych filtrów nie uzywam bo w ogole nie wiem o co z nimi chodzi
dermatolog nic mi takiego nie wypisywal... tzn krem avene cicalfate ale czy to jest filr? to ja nie wiem
|
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
Cyska, nie wiem, czy ja dobrze robie, ale po aplikacji epi, tak 30 min-godzina - nakladam krem i ide spac. Bez tego bym chyba nie zasnela z tak sciagnieta twarza...
Co do filtrow - nie jestem filtromaniaczka, wrecz moge powiedziec, ze nie cierpie filtrowania, bo nie dosc, ze z natury twarz mi sie blyszczy, to po filtrach to juz w ogole żarówa! Ale czasem stosuje, jak sie z nimi przeprosze i jest to LPR Athelios 30 - dosyc spoko, nie zapycha, a tez mam z tym ogromny problem oraz babydream 50 - czy zapycha to nie umiem powiedziec, bo rzadziej go uzywam ze wzgledu na trudnosc wchlaniania.... Edytowane przez pumas Czas edycji: 2010-07-10 o 23:50 |
|
|
|
|
#1440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale tez nie wiem czy to prawidlowo....---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ---------- A do czego są te filtry? to takie same filtry które sie nakłada jak sie idzie na plaże ?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:40.

? mnie wszystkie toniki wysuszaja i napinaja skore.. ;/. chcialabym wybrac cos, co w polaczeniu z epiduo da swietny efekt
.
Całe szczeście już poznikały i znów mi nic nie wyskakuje

jak drapałam lekko paznokciem to sie naskórek osypywał i potem to samo, moze troszke mniej, pod oczami a przeciez tam epiduo nie klade.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

ale tez nie wiem czy to prawidlowo....