Nasze codzienne jadłospisy, część XI - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-18, 19:47   #4231
nosekk86
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI

U:

1. garść branflakes'ów zalana szklanką mleka 2%; mały paluszek pszenny z masłem, plasterkiem wędzonego filetu z indyka, pomidorem i sałatą lodową; herbata zielona

2. kanapka z 2 kromek żytniego razowego maźnięta masłem roślinnym, z plasterkiem sera żółtego, rzodkiewką i pekinką; śliwa

3. miseczka tłustego (gotowanego na kurczaku) rosołu z makaronem; "tloskę" ziemniaczków, udzik z pieczonego kurczaka, pomidor bez skórki; herbata zielona

później: jabłko

4. dół od ciemnej bułki obklejonej słonecznikiem z plasterkiem szynki drobiowej; serek wiejski 200g. z wkrojonym kawałkiem ogórka zielonego i rzodkiewką; herbata zielona

do ocenki
nosekk86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-18, 19:51   #4232
Irish lady 28
Zadomowienie

Znikajac...
czytałam wczorajsze wskazówki,Twoje również,za które dziękuję...

natomiast kolacji faktycznie nie jadam,bo nie bywam głodna po 17-18...a jeżeli bywam, to zjadam sobie plaster sera/szynki....
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-18, 19:57   #4233
carmel_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
Znikajac...

natomiast kolacji faktycznie nie jadam,bo nie bywam głodna po 17-18...a jeżeli bywam, to zjadam sobie plaster sera/szynki....
No to świetny posiłek, plaster sera
carmel_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-18, 20:08   #4234
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kahve19 Pokaż wiadomość
ale nie ma w tym info mowy o tym ze powstaja nowe komorki tluszczowe. po prostu chodzi mi po glowie czy od coli zero mozna przytyc
a wiesz w ogóle od czego się tyje?
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-18, 20:10   #4235
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
Znikajac...

to jedz ten plaster w towarzystwie kromki razowca, albo jakieś białko jedz

znikajac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-18, 20:10   #4236
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poisonn Pokaż wiadomość
Witam Serdecznie Mój jadłospis
lekkie R
1 śniadanie: owsianka: szklanka mleka sojowego, 4 łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, 2 daktyle.
2śn. 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego z 4 plasterkami szynki z indyka, pół pomidora, pół ogórka
3. obiad: barszcz czerwony, 2 jajka na twardo
4.kolacja: serek wiejski i pomidor

Proszę o ocenę. I chciałam zapyać dlaczego jak jem obiad to nie mogę przestać jeść tylko muszę po nim podjeść i jem tyle aż czasem boli mnie brzuch. Proszę o odpowiedź i o cenę
wywal mleko sojowe bo to syf.
brakuje jednego posiłku i brakuje tłuszczy.
Stary 2010-07-18, 20:26   #4237
kiitty
Zakorzenienie

dzisiejsze P
śniadanie: 2 kromki chleba z masłem, polędwicą wędzoną, ogórkiem i papryką; jajecznica z 2 jaj na masełku z cebulką, szczypiorkiem i szynką; herbata z sokiem malinowym; jogurt Jogobella truskawkowy z garścią malin
2 śniadanie: serek wiejski 200g z ogórkiem, szczypiorkiem i rzodkiewkami; banan; big milk toffi
obiad: 2 duże kotlety z piersi kurczaka w panierce smażone na oleju, 4 ziemniaczki; dużo gotowanego brokuła; sok kubuś banan-marchew-jabłko
deser: budyń śmietankowy z wkruszoną kostką mlecznej czekolady i rodzynkami
podwieczorek: nutridrink o smaku owoców tropikalnych; 2 kawałki placka drożdżowego z truskawkami i kruszonką; koszyk borówek
kolacja: ryż z warzywami, kurczakiem i sosem serowym; kromka chleba jak na śniadanie; sok jednodniowy buraczkowo-jabłkowy
po kolacji: właśnie wcinam orzeszki wpadnie jeszcze jabłko jak zwykle
Stary 2010-07-18, 20:37   #4238
Falsify
Raczkowanie

Witajcie. Długo mnie nie było, gdyż wakacjowałam się na Mazurach, ale już jestem z powrotem i znów zamieszczam moją...

REDUKCJĘ

Śniadanie: owsianka na mleku z 75g wieśniaka i śliwka
II śniadanie: kromka ciemnego chleba (60-70g) z miseczką sałatki warzywnej polaną oliwą (pomidor, papryka, cebula, szczypiorek)
Obiad: trzy małe kawałki polędwicy wieprzowej smażonej na oliwie, pół talerza sałatki warzywnej
Tutaj był wyjazd na imprezę rodzinną, więc było troszkę gorzej:
Podwieczorek: żółta śliweczka, kilka winogron, duża łyżka galaretki truskawkowej z owocami (choć więcej tam było owoców niż galaretki)
Kolacja: jeden szaszłyk z grilla (z jakieś4 kawałki mięska tam były, reszta warzywa), dużo sałatki z brokułów, kalafiora, pomidora i jajka z odrobiną sosu jogurtowego + cienka kromeczka ciemnego chleba

Mam nadzieję, że nie przesadziłam. Nie lubię jadać na imprezach, bo tam zawsze zje się coś nie redukcyjnego...

Od jutra zaczynam pracę, więc będę miała problem z posiłkami - śniadanie zjem w domu, ale będę musiała wcześniej przygotowywać sobie 2 lekkie posiłki, a ciepły obiad dopiero po powrocie.

25.08.2012 - jeszcze bardziej szczęśliwa żona

Edytowane przez Falsify
Czas edycji: 2010-07-18 o 20:40
Falsify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-18, 20:51   #4239
motylek2701
Rozeznanie

Moje U

I śniadanie: 2 kromki pszennego: 1 z masłem, wędliną i ogórkiem korniszonym, druga z pasztetem drobiowym i marynowanym patisonem; kilka ogórków i patisonów; kawa z mlekiem i cukrem

II śniadanie: micha rosołu z makaronem, marchewkami i gotowanym żołądkiem

Obiad: smażone udko ( gdzieś pół normalnego, z babcinej hodowli), ziemniaczki posypane pietruszką i koperkiem; sałatka z pomidorów, ogórka, pora i śmietany; ogórek małosolny
Deser: kawałek keksa

Podwieczorek: szklanka maślanki truskawkowej; plaster kalarepy; bułeczka z jagodami; kilka kostek gorzkiej z orzechami i mlecznej; kawa z cukrem

Kolacja:(nie byłam głodna): serek wiejski 200g z pomidorem, ogórkiem i cebulką; doprawione solą i pieprzem

No to chyba na tyle i jak??
Stary 2010-07-18, 22:31   #4240
Kahve19
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
a wiesz w ogóle od czego się tyje?
od dodatniego bilansu kalorycznego.

Kahve19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-18, 22:38   #4241
slyvvia
Raczkowanie

Moje wycieczkowe Utrzymanie

I placki (jajko, cukier, cukier waniliowy, maślanka, oliwa, mąka) z jabłkami , orzechami nerkowca i jogurtem greckim
II 2 tosty graham z serkiem wiejskim, ogórkiem i szczypiorkiem, szklanka soku marchewkowego
III lasagne z pomidorami, mięsem mielonym i serem
deser: gruszka
IV po gałce lodów jagodowych i orzechowych w waflu
V omlet z dwóch jaj (2 jajka, 2 łyżki mleka, kapka oliwy) z papryką i szczypiorkiem, 2 kromki chleba żytniego z masłem
po: dwie śliwki suszone

Nie wyszło dzisiaj za dobrze...

Edytowane przez slyvvia
Czas edycji: 2010-07-18 o 22:40
slyvvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 09:14   #4242
sunny_day
Przyczajenie

moje U z wyrzutami sumienia :

sn: szklanka mleka 1,5%, 4ł. platkow owsianych, 1ł. budyniu czekoladowego, 25g fittelli truskawkowej, garsc zdrowego blonnika, maliny, garsc migdalow, 2ł masla orzechowego.

2sn: omlet z 2 jaj smazony na oliwce, pomaziany calym serkiem homo waniliowym, filizanka jagod, kawa z mlekiem 1,5%

ob.: 2 zrazy wolowe nadziewane ogorkiem kiszonym, 3/4 szklanki makaronu orkiszowego, pol opakowania warzyw na patelnie duszonych na masle.

pod: 2 kostki czekolady gorzkiej, budyn kokosowy na mleku 1,5% z garscia orzeszkow ziemnych, wiorkami kokosowymi i 2 herbatnikami LuGo!

kol: 150 g bialego poltlustego sera z 50 g Aktivii z wkrojonymi rzodkiewkami, posypanego pestkami slonecznika

Prosze o ocene
sunny_day jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 11:31   #4243
motylek2701
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sunny_day Pokaż wiadomość
moje U z wyrzutami sumienia hej głowa do góry wyrzuty odgoń :

sn: szklanka mleka 1,5%, 4ł. platkow owsianych, 1ł. budyniu czekoladowego, 25g fittelli truskawkowej, garsc zdrowego blonnika, maliny, garsc migdalow, 2ł masla orzechowego. całkiem fajnie mleko na 2% i jest ok a no i owoc

2sn: omlet z 2 jaj smazony na oliwce, pomaziany calym serkiem homo waniliowym, filizanka jagod, kawa z mlekiem1,5% ładnie

ob.: 2 zrazy wolowe nadziewane ogorkiem kiszonym, 3/4 szklanki makaronu orkiszowego, pol opakowania warzyw na patelnie duszonych na masle. też mi się podoba

pod: 2 kostki czekolady gorzkiej, budyn kokosowy na mleku 1,5% z garscia orzeszkow ziemnych, wiorkami kokosowymi i 2 herbatnikami LuGo! fajnie

kol: 150 g bialego poltlustego sera z 50 g Aktivii z wkrojonymi rzodkiewkami, posypanego pestkami slonecznika mmm może chlebek??

Prosze o ocene
Ogólnie mi się podoba ładny jadłospis a wyrzuty wyrzuć za drzwi
Stary 2010-07-19, 11:39   #4244
warrior_mortal
Rozeznanie

Cytat:

sn: szklanka mleka 1,5%, 4ł. platkow owsianych, 1ł. budyniu czekoladowego, 25g fittelli truskawkowej, garsc zdrowego blonnika, maliny, garsc migdalow, 2ł masla orzechowego.

2sn: omlet z 2 jaj smazony na oliwce, pomaziany calym serkiem homo waniliowym, filizanka jagod, kawa z mlekiem 1,5%

ob.: 2 zrazy wolowe nadziewane ogorkiem kiszonym, 3/4 szklanki makaronu orkiszowego, pol opakowania warzyw na patelnie duszonych na masle.

pod: 2 kostki czekolady gorzkiej, budyn kokosowy na mleku 1,5% z garscia orzeszkow ziemnych, wiorkami kokosowymi i 2 herbatnikami LuGo!

kol: 150 g bialego poltlustego sera z 50 g Aktivii z wkrojonymi rzodkiewkami, posypanego pestkami slonecznika

Prosze o ocene
moim skromnym zdaniem, zdecydowanie za dużo tu nabiału

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez motylek2701 Pokaż wiadomość
Moje U

I śniadanie: 2 kromki pszennego: 1 z masłem, wędliną i ogórkiem korniszonym, druga z pasztetem drobiowym i marynowanym patisonem; kilka ogórków i patisonów; kawa z mlekiem i cukrem

Obiad: smażone udko ( gdzieś pół normalnego, z babcinej hodowli), ziemniaczki posypane pietruszką i koperkiem; sałatka z pomidorów, ogórka, pora i śmietany; ogórek małosolny

Podwieczorek: szklanka maślanki truskawkowej; plaster kalarepy; bułeczka z jagodami; kilka kostek gorzkiej z orzechami i mlecznej; kawa z cukrem

Kolacja:(nie byłam głodna): serek wiejski 200g z pomidorem, ogórkiem i cebulką; doprawione solą i pieprzem

fajosko, tylko ja bym dorzuciła np. jakiegoś owocka do śniadanka, bo takie marniutkie się wydaję i zdaje się, że nnkt gdzieś Ci umknęły (@) poza tym naprawdę ładnie!
Stary 2010-07-19, 12:59   #4245
RudaAga
Przyczajenie

moje Utrzymanie, ładnie proszę o ocenę
Śniadanie [około godziny 10] - jogurt porzeczkowy ( 146kcal ;O ) + dwie kromki razowca z twarogiem + kawa z mlekiem
DRUGIE ŚNIADANIE [13;00] duży banan + marchewka
OBIAD [14;30] cukinie smażone w panierce + sałatka z marchewki,selera,kapusty ze śmietaną i łyżką majonezu,wiem wiem..bez mięsa..ale jakoś szczególnie za nim nie przepadam,jem jedynie białe mięso i tak przy okazji chciałam zapytac czy to ,że nie jem wieprzowiny i ogolnie żadnego innego mięcha czerwonego może wywolac jakies ważne niedobory i jaki jest zamiennik? dodam ze nie jem go od 6miesięcy i nie zauwazylam niczego niepokojącego, drób wcinam normalnie
PODWIECZOREK [16;30] (w planach) jabłko,lód rożek truskawkowy
KOLACJA[...zależy o której wrócę do domu, zazwyczaj jem ją około 22, tak wiem.. ze nieodpowiednia pora,ale tak wracam do domu i gdybym zjadla ją wczesniej to o tej nieszczesnej 22 i tak musialabym cos przekasic bo bylabym glodna , juz tak probowalam ;O ] zapewne jakieś kanapki z drobiowa szynką,pomidorem,ogórem lub twarogiem

w ciagu dnia pije dużo wody,kawy oraz czerwonej herbaty
z gory dziękuje ;*
RudaAga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 13:13   #4246
Izaczka
Raczkowanie

Moje wczorajsze przepyszne PRZYTYCIE, pod tytułem "mnóstwo nowego jedzenia i przepisy z kwestii smaku"

Iśn- 2 jaja na twardo faszerowane sałatką z avocado (czosnek, cebula, sok z cytryny,szczypiorek), 3 kromki chleba żytniego smażonego na oliwie z oliwek ,2 pomidory.

3 godziny zakupów spożywczych, chodzenie z jednego sklepu do drugiego,czyli dużo chodzenia dużo spalonych kalorii i drożdzówka z kruszonką truskawkami lukrem,oraz mars delight i banan

IIśn- kisiel domowy jagodowo wiśniowy z 3 łyżeczkami cukru i 3 łyżkami mąki ziemniaczanej,2 garście nerkowców
pyszne duże avokado i jeszcze pyszniejsze 3 brzoskwinie

O- chłodnik wiśniowy zabielany śmietaną kremówką
3 skrzydełka kurczaka z syropem klonowym, 6 ziemniaków polanych nieznanym mi sosem, kawałek kalafiora z masłem i bułką tartą i buraczki.

D- z racji iż jakiś czas temu przyszła mi Matcha i sernik się zrobił
3 kawałki sernika z zieloną herbatą za którego dałabym się pokroić

P- z lenistwa i pełnych brzuchów tak,ze ledwo sie ruszałysmy zamówiłyśmy z koleżanką duza pizze z sosem, serem i pieczarkami
i zjadłam półłł z...200 gr ketchupu?
piwo, którego nie powinno być,ale tak wyszło
długi spacer

K- podłużna grahaaamka z łososiem,sałatą,3 rzodkiewkami,kremem chrzanowym(śmietana,majon ez,chrzan)
miseczka różnych warzyw zagryzione kromką żytniego z masłem

po:kawałek sernika z zieloną herbatą
kolba kukurydzy przesolona

było pysznie ale niestety już wiekszosci smakołykow nie ma natomiassst dzisiaj me urodziny więc pewnie równie słodki dzien bede miec Ładnie?

staruch ze mnie,
Izaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 13:45   #4247
Panna Mia
Rozeznanie

dziś ruszam z redukcją, póki co zaplanowałam 2 tygodnie, zobaczymy później co dalej.. do zredukowania duzo nie ma, 4kg byłoby idealnie, chociaż wskazania wagi nie są dla mnie priorytetem..

dziś:
I 2 kromki chleba (razowo-orkiszowy z dynia i slonecznikiem - sama piekłam ), makrela, ogórek kiszony, sok z grejfruta białego (wyciskany)
II 2 kromki chleba, 3 plastry poledwicy, żółtko
III jajecznica (2 jajka, oliwa, pół pomidora, pół cebuli, 4 plastry polędwicy), sok z grejfruta czerwonego, kawa z mlekiem
IV potrawka (oliwa, pomidory, sznycle z indyka, cukinia, cebula, troszkę kukurydzy i groszku) z ryżem brązowym (ok. pół woreczka)
V tuńczyk + serek (b/w/t: 7,3/3,5/5) + marchewka, jabłko

do tego TSE (2-3 kapsy/dzien)

i jak?

Edytowane przez Panna Mia
Czas edycji: 2010-07-19 o 14:00
Panna Mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 14:25   #4248
Aldona12034
Rozeznanie

Redukcja

Śn. 2 kanapki z masłem, szynką i ogórkiem
II śn. jogurt ok.150g i jedna nektarynka
Ob. rosół z makaronem
Podw. 2 nektarynki
Kol. ok.100g serka ziarnistego

Aldona12034 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 14:30   #4249
jelonk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Izaczka Pokaż wiadomość
Moje wczorajsze przepyszne PRZYTYCIE, pod tytułem "mnóstwo nowego jedzenia i przepisy z kwestii smaku"

Iśn- 2 jaja na twardo faszerowane sałatką z avocado (czosnek, cebula, sok z cytryny,szczypiorek), 3 kromki chleba żytniego smażonego na oliwie z oliwek ,2 pomidory. nie próbowałam jeszcze połączenia jajka z avocado, muszę spróbować kiedyś ładnie

3 godziny zakupów spożywczych, chodzenie z jednego sklepu do drugiego,czyli dużo chodzenia dużo spalonych kalorii i drożdzówka z kruszonką truskawkami lukrem,oraz mars delight i banan super, że coś wpadło

IIśn- kisiel domowy jagodowo wiśniowy z 3 łyżeczkami cukru i 3 łyżkami mąki ziemniaczanej,2 garście nerkowców
pyszne duże avokado i jeszcze pyszniejsze 3 brzoskwinie mniam!

3 skrzydełka kurczaka z syropem klonowym, 6 ziemniaków polanych nieznanym mi sosem, kawałek kalafiora z masłem i bułką tartą i buraczki. tak dawno nie jadłam zupy owocowej, że już nie pamiętam, jak smakuje... bardzo mi się podoba

3 kawałki sernika z zieloną herbatą za którego dałabym się pokroić

P- z lenistwa i pełnych brzuchów tak,ze ledwo sie ruszałysmy zamówiłyśmy z koleżanką duza pizze z sosem, serem i pieczarkami
i zjadłam półłł z...200 gr ketchupu?
piwo, którego nie powinno być,ale tak wyszło
długi spacer

K- podłużna grahaaamka z łososiem,sałatą,3 rzodkiewkami,kremem chrzanowym(śmietana,majon ez,chrzan)
miseczka różnych warzyw zagryzione kromką żytniego z masłem

było pysznie ale niestety już wiekszosci smakołykow nie ma natomiassst dzisiaj me urodziny więc pewnie równie słodki dzien bede miec Ładnie?
Od obiadu już mi się nie chciało komentować, bo wszędzie bym pisała, że jest ślicznie Też bym tak chciała jeść...
I wszystkiego najlepszego!!!!!!!

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Panna Mia Pokaż wiadomość
dziś ruszam z redukcją, póki co zaplanowałam 2 tygodnie, zobaczymy później co dalej.. do zredukowania duzo nie ma, 4kg byłoby idealnie, chociaż wskazania wagi nie są dla mnie priorytetem..

dziś:
I 2 kromki chleba (razowo-orkiszowy z dynia i slonecznikiem - sama piekłam ), makrela, ogórek kiszony, sok z grejfruta białego (wyciskany) ładnie, super, że chleb domowy
II 2 kromki chleba, 3 plastry poledwicy, żółtko warzywa?
III jajecznica (2 jajka, oliwa, pół pomidora, pół cebuli, 4 plastry polędwicy), sok z grejfruta czerwonego, kawa z mlekiem ok
IV potrawka (oliwa, pomidory, sznycle z indyka, cukinia, cebula, troszkę kukurydzy i groszku) z ryżem brązowym (ok. pół woreczka) też ok
V tuńczyk + serek (b/w/t: 7,3/3,5/5) + marchewka, jabłko niby jest jabłko na wieczór, ale jeśli to ci nie utrudnia chudnięcia, to się nie czepiam

i jak?
mnie się podoba
jelonk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 14:50   #4250
RudaAga
Przyczajenie

a mnie ktoś oceni? ;C ładnie prosze
Stary 2010-07-19, 15:34   #4251
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nosekk86 Pokaż wiadomość
U:

1. garść branflakes'ów zalana szklanką mleka 2%; mały paluszek pszenny z masłem, plasterkiem wędzonego filetu z indyka, pomidorem i sałatą lodową; herbata zielona ładnie

2. kanapka z 2 kromek żytniego razowego maźnięta masłem roślinnym, z plasterkiem sera żółtego, rzodkiewką i pekinką; śliwa super

3. miseczka tłustego (gotowanego na kurczaku) rosołu z makaronem; "tloskę" ziemniaczków, udzik z pieczonego kurczaka, pomidor bez skórki; herbata zielona mam nadzieję, że te tloskę to nie 1ziemniak ok, może jakaś sałatka skropiona oliwą?

później: jabłko

4. dół od ciemnej bułki obklejonej słonecznikiem z plasterkiem szynki drobiowej; serek wiejski 200g. z wkrojonym kawałkiem ogórka zielonego i rzodkiewką; herbata zielona ten dół juz 2 raz sie pojawia i brzmi mi trochę podejrzanie...

do ocenki
Cytat:
Napisane przez kiitty Pokaż wiadomość
dzisiejsze P
śniadanie: 2 kromki chleba z masłem, polędwicą wędzoną, ogórkiem i papryką; jajecznica z 2 jaj na masełku z cebulką, szczypiorkiem i szynką; herbata z sokiem malinowym; jogurt Jogobella truskawkowy z garścią malin
2 śniadanie: serek wiejski 200g z ogórkiem, szczypiorkiem i rzodkiewkami; banan; big milk toffi
obiad: 2 duże kotlety z piersi kurczaka w panierce smażone na oleju, 4 ziemniaczki; dużo gotowanego brokuła; sok kubuś banan-marchew-jabłko
deser: budyń śmietankowy z wkruszoną kostką mlecznej czekolady i rodzynkami
podwieczorek: nutridrink o smaku owoców tropikalnych; 2 kawałki placka drożdżowego z truskawkami i kruszonką; koszyk borówek
kolacja: ryż z warzywami, kurczakiem i sosem serowym; kromka chleba jak na śniadanie; sok jednodniowy buraczkowo-jabłkowy
po kolacji: właśnie wcinam orzeszki wpadnie jeszcze jabłko jak zwykle
pięęknie miałam się czepiać, że orzeszków nie ma, ale jak były po to super

Cytat:
wywal mleko sojowe bo to syf.
brakuje jednego posiłku i brakuje tłuszczy.
Czemu mleko sojowe to syf? Mogłabym poprosić o więcej informacji?

Cytat:
Napisane przez motylek2701 Pokaż wiadomość
Moje U

I śniadanie: 2 kromki pszennego: 1 z masłem, wędliną i ogórkiem korniszonym, druga z pasztetem drobiowym i marynowanym patisonem; kilka ogórków i patisonów; kawa z mlekiem i cukrem ok, dodaj owoc

Obiad: smażone udko ( gdzieś pół normalnego, z babcinej hodowli), ziemniaczki posypane pietruszką i koperkiem; sałatka z pomidorów, ogórka, pora i śmietany; ogórek małosolny okej

Podwieczorek: szklanka maślanki truskawkowej; plaster kalarepy; bułeczka z jagodami; kilka kostek gorzkiej z orzechami i mlecznej; kawa z cukrem super, ta bułeczka...

Kolacja:(nie byłam głodna): serek wiejski 200g z pomidorem, ogórkiem i cebulką; doprawione solą i pieprzem no jak nie byłaś głodna to ok, ale mogłaś jakąś garść orzechów dać

Cytat:
Napisane przez slyvvia Pokaż wiadomość
Moje wycieczkowe Utrzymanie

I placki (jajko, cukier, cukier waniliowy, maślanka, oliwa, mąka) z jabłkami , orzechami nerkowca i jogurtem greckim
II 2 tosty graham z serkiem wiejskim, ogórkiem i szczypiorkiem, szklanka soku marchewkowego
III lasagne z pomidorami, mięsem mielonym i serem
deser: gruszka
IV po gałce lodów jagodowych i orzechowych w waflu
V omlet z dwóch jaj (2 jajka, 2 łyżki mleka, kapka oliwy) z papryką i szczypiorkiem, 2 kromki chleba żytniego z masłem
po: dwie śliwki suszone

Nie wyszło dzisiaj za dobrze...
Czemu? Mi się podoba

Cytat:

Prosze o ocene
może być, mleko zamień na min. 2%, jak już pisałam, no i z tą kolacją się staraj o chlebek powiem Ci, ze ja przez dluzszy czas jadłam na kolacje Activię, a potem zaczęłam jeść kromkę chleba, z czasem dwie, potem już grahamki albo inne bułki, a teraz nie wyobrażam sobie zjeść jogurtu na kolację bo bym się tym w ogóle nie najadła przekonaj się

Cytat:
Napisane przez Izaczka Pokaż wiadomość
Moje wczorajsze przepyszne PRZYTYCIE, pod tytułem "mnóstwo nowego jedzenia i przepisy z kwestii smaku" lubię ten blog

Iśn- 2 jaja na twardo faszerowane sałatką z avocado (czosnek, cebula, sok z cytryny,szczypiorek), 3 kromki chleba żytniego smażonego na oliwie z oliwek ,2 pomidory. świetnie

3 godziny zakupów spożywczych, chodzenie z jednego sklepu do drugiego,czyli dużo chodzenia dużo spalonych kalorii i drożdzówka z kruszonką truskawkami lukrem,oraz mars delight i banan super, że "nadrobiłaś"

pyszne duże avokado i jeszcze pyszniejsze 3 brzoskwinie mmmm, pysznie

3 skrzydełka kurczaka z syropem klonowym, 6 ziemniaków polanych nieznanym mi sosem, kawałek kalafiora z masłem i bułką tartą i buraczki. wymiatasz

3 kawałki sernika z zieloną herbatą za którego dałabym się pokroić co to jest Matcha? jejciu, musiał być boski, kocham sernik na zimno i tą herbatę!!!

i zjadłam półłł z...200 gr ketchupu? ja tez zawsze jem tak duzo ketchupu do pizzy,golabkow,tostów,kan apek z serem... a ketchup wpływa źle na moją cerę ;/ podwieczorek śliczny
piwo, którego nie powinno być,ale tak wyszło a pełnoletnia jestes?
długi spacer moglo cos wpasc

miseczka różnych warzyw zagryzione kromką żytniego z masłem świetnie

Kochana, boski jadłospis życzę Ci wszystkiego najlepszego, wyjścia z tego gów... i normalnego życia, żeby Twój jadłospis zawsze taki pyysssny był

Stary 2010-07-19, 15:47   #4252
RudaAga
Przyczajenie

może jednak ?
Stary 2010-07-19, 16:33   #4253
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Panna Mia Pokaż wiadomość

dziś:
I 2 kromki chleba (razowo-orkiszowy z dynia i slonecznikiem - sama piekłam ), makrela, ogórek kiszony, sok z grejfruta białego (wyciskany)
niedobrze. łączysz tłustą makrelę z chlebem. albo tłuszcz albo węglowodany. Białko ma być zawsze.

II 2 kromki chleba, 3 plastry poledwicy, żółtko
znów łączysz tłuscz (żółtko) i węgle (chleb). źle

III jajecznica (2 jajka, oliwa, pół pomidora, pół cebuli, 4 plastry polędwicy), sok z grejfruta czerwonego, kawa z mlekiem
ok

IV potrawka (oliwa, pomidory, sznycle z indyka, cukinia, cebula, troszkę kukurydzy i groszku) z ryżem brązowym (ok. pół woreczka)
łączysz kolejny raz tłuszcz (oliwa) z węglami (ryż, kukurydza). źle.

V tuńczyk + serek (b/w/t: 7,3/3,5/5) + marchewka, jabłko
ok

i jak?
No słabo.

Cytat:
Napisane przez Aldona12034 Pokaż wiadomość
Redukcja

Śn. 2 kanapki z masłem, szynką i ogórkiem
II śn. jogurt ok.150g i jedna nektarynka
no załóżmy że te 2 śniadania są w miarę.

Ob. rosół z makaronem
tłuszcz + węgle. beznadziejny posiłek.
Podw. 2 nektarynki
to nie jest posiłek.
Kol. ok.100g serka ziarnistego
mało. kolacja ma starczyć na całą noc.
źle.

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

znikajac - badania wykazują, że soja spożywana w postaci niesfermentowanej jest szkodliwa dla naszego organizmu. Czyli lepiej nie jeść wszystkich tych kotletów, mleka, pasztetów itd. Nie zagłębiałam się w temat, ponieważ nie jem tych produktów.
Stary 2010-07-19, 16:40   #4254
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
No słabo.

źle.

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

znikajac - badania wykazują, że soja spożywana w postaci niesfermentowanej jest szkodliwa dla naszego organizmu. Czyli lepiej nie jeść wszystkich tych kotletów, mleka, pasztetów itd. Nie zagłębiałam się w temat, ponieważ nie jem tych produktów.
Dzięki za odpowiedź

Stary 2010-07-19, 18:57   #4255
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez RudaAga Pokaż wiadomość
moje Utrzymanie, ładnie proszę o ocenę
Śniadanie [około godziny 10] - jogurt porzeczkowy ( 146kcal ;O ) + dwie kromki razowca z twarogiem + kawa z mlekiemzamiast twarogu na kanapki zjedz je z masłem, sałatą, jajkiem (lub 2) na twardo/miękko z majonezem i szczypiorem + kilka rzodkiewek
DRUGIE ŚNIADANIE [13;00] duży banan + marchewkato nie posiłek a przekąska
OBIAD [14;30] cukinie smażone w panierce + sałatka z marchewki,selera,kapusty ze śmietaną i łyżką majonezu,wiem wiem..bez mięsa..ale jakoś szczególnie za nim nie przepadam,obiad nie musi być z mięsem tylko z jakimś źródłem białka, do tego filet z ryby duszony/pieczony/smażony z ziołami i ryż/kasza/ziemniaki i było dy superjem jedynie białe mięso i tak przy okazji chciałam zapytac czy to ,że nie jem wieprzowiny i ogolnie żadnego innego mięcha czerwonego może wywolac jakies ważne niedobory i jaki jest zamiennik? dodam ze nie jem go od 6miesięcy i nie zauwazylam niczego niepokojącego, drób wcinam normalnie zamiennik mięsa to strączkowe warzywa jedzone z ryżem/kaszą/ziemniakami, jajka, ryby i białe mięso
PODWIECZOREK [16;30] (w planach) jabłko,lód rożek truskawkowyok, ale może zamiast jabłka czereśnie/maliny/brzoskwinie/morele etc. teraz takie sezonowe owoce, których zimą nie ma, jabłka jeszcze trochę zanim będą dobre i są całą zimę
KOLACJA[...zależy o której wrócę do domu, zazwyczaj jem ją około 22, tak wiem.. ze nieodpowiednia pora,ale tak wracam do domu i gdybym zjadla ją wczesniej to o tej nieszczesnej 22 i tak musialabym cos przekasic bo bylabym glodna , juz tak probowalam ;O ] zapewne jakieś kanapki z drobiowa szynką,pomidorem,ogórem lub twarogiem z szynką bo nabiału starczy już, a może zrobia byś sobie sałatką z np. czerwonej fasoli nawet z puszki z parowanymi warzywami i majonezem/oliwą?

w ciagu dnia pije dużo wody,kawy oraz czerwonej herbaty
z gory dziękuje ;*
brak nnkt, bardzo mało białka i za dużo nabiału, dorzuć na 2 śniadanie przynajmniej garść orzechów (nnkt), na kolacje zjedz sałatką i lepiej komponuj obiady (białko + węglowodany + tłuszcz + warzywa )

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Cytat:

sn: szklanka mleka 1,5%, 4ł. platkow owsianych, 1ł. budyniu czekoladowego, 25g fittelli truskawkowej, garsc zdrowego blonnika, maliny, garsc migdalow, 2ł masla orzechowego.ładnie

2sn: omlet z 2 jaj smazony na oliwce, pomaziany calym serkiem homo waniliowym, filizanka jagod, kawa z mlekiem 1,5%a ten homo to koniecznie? zastąp go czymś, może masłem orzechowym, bo bardzo dużo (za dużo) nabiału jesz i nie wyliczaj jagód!! cała micha spokojnie może być toż to same witaminki

ob.: 2 zrazy wolowe nadziewane ogorkiem kiszonym, 3/4 szklanki makaronu orkiszowego, pol opakowania warzyw na patelnie duszonych na masle.zamiast warzyw na patelnię surówka z pysznych i świerzutkich warzyw!!!! z oliwą z oliwek i przeróżnymi ziołami, warzywa to zimą, teraz jest sezon!!

pod: 2 kostki czekolady gorzkiej, budyn kokosowy na mleku 1,5% z garscia orzeszkow ziemnych, wiorkami kokosowymi i 2 herbatnikami LuGo!i miseczka czerśni/brzoskwinie/nektarynki/morele....

kol: 150 g bialego poltlustego sera z 50 g Aktivii z wkrojonymi rzodkiewkami, posypanego pestkami slonecznikanie tutaj sałatka ze świerzych warzyw z rybą/jajkami/strączkowymi z oliwą/majonezem do tego spokojnie może być bułka/chleb z masłem

Prosze o ocene

j.w
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 19:04   #4256
Falsify
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Falsify Pokaż wiadomość
Witajcie. Długo mnie nie było, gdyż wakacjowałam się na Mazurach, ale już jestem z powrotem i znów zamieszczam moją...

REDUKCJĘ

Śniadanie: owsianka na mleku z 75g wieśniaka i śliwka
II śniadanie: kromka ciemnego chleba (60-70g) z miseczką sałatki warzywnej polaną oliwą (pomidor, papryka, cebula, szczypiorek)
Obiad: trzy małe kawałki polędwicy wieprzowej smażonej na oliwie, pół talerza sałatki warzywnej
Tutaj był wyjazd na imprezę rodzinną, więc było troszkę gorzej:
Podwieczorek: żółta śliweczka, kilka winogron, duża łyżka galaretki truskawkowej z owocami (choć więcej tam było owoców niż galaretki)
Kolacja: jeden szaszłyk z grilla (z jakieś4 kawałki mięska tam były, reszta warzywa), dużo sałatki z brokułów, kalafiora, pomidora i jajka z odrobiną sosu jogurtowego + cienka kromeczka ciemnego chleba

Mam nadzieję, że nie przesadziłam. Nie lubię jadać na imprezach, bo tam zawsze zje się coś nie redukcyjnego...

Od jutra zaczynam pracę, więc będę miała problem z posiłkami - śniadanie zjem w domu, ale będę musiała wcześniej przygotowywać sobie 2 lekkie posiłki, a ciepły obiad dopiero po powrocie.
Podbijam i proszę również o ocenę dziesiejszej RRRedukcji:

Śniadanie: owsianka na mleku + 75g wieśniaka z jabłkiem
tutaj poszłam do pracy i dwa następne posiłki wyglądały tak samo:
II śniadanie i III śniadanie (nie wiem jak inaczej to nazwać): kromka ciemnego chleba z wędliną + pół pomidora, kilka rzodkiewek, ćwierć papryki
Po powrocie do domu:
Obiad: pierś z indyka smażona na oliwie, ryż ciemny (1/3 woreczka), dużo sałatki greckiej z fetą
Kolacja: 2 jaja na twardo, pół cukinii gotowanej na parze

25.08.2012 - jeszcze bardziej szczęśliwa żona
Falsify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 19:04   #4257
Irish lady 28
Zadomowienie

uuu

1. jajko na miękko, 2 kromki razowca z polędwicą sopocką,pomidorem,ogórkie m,cebulką,szczypiorem
  2. wielka ciabatta z masłem,salami,chrzanem,se rem żółtym,majonezem
  3. gulasz: mięso z indyka, papryki (czerwona,żółta i zielona), pieczarki,czosnek,cebula, fix gulaszowy Knora, koncentrat pomidorowy, chili, inne przyprawy, do tego kromka razowca

ocenicie mnie?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 19:12   #4258
oli_19
Zakorzenienie

R
9.00 : 2 kromki grahama + masło + polędwica sopocka + pomidor, kawa z mlekiem
11.00 : j.w
15.00: pół zupki chińskiej ( nie mogłam sie oprzec amore poimidore... )
17.00 pieczony dzwonek łososia ( bez tłuszczu ), ponad połowa torebki brązowe ryżu + surówka z kiszonej kapusty, cebuli, marchewki ( dodana łyżeczka oliwy )
17.30: pomarańcza
trening siłowy ok. 45 minut
18.30: banan
19.00: szklanka mleka
20.00 kromka grahama z gotowanym jajkiem i masłem
oli_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 19:15   #4259
nosekk86
Raczkowanie

U:

1. 1 łyżka kaszy manny na szklance mleka 2%; 2 kromki żytniego-razowego z szynkowym serkiem topionym, rzodkiewką i pekinką; herbata zielona

2. małe jabłuszko bez skórki; bułka ziarnista z masłem,szynką z kurczaka, ogórkiem, papryką i sałatą lodową

3. 2 gałki (te od lodów) ziemniaczków, kotlet mielony z indyka smażony na łyżeczce oleju, (kupna) surówka z buraczków;
d: małe jajeczko lindt i herbatka zielona

4. serek wiejski z miodkiem (kupny) i łyżeczką słonecznika

5. kromka pszennego z masłem roślinnym, szynką drobiową i pekinką; kromka żytniego-razowego z masłem roślinnym, szynką litewską i pomidorem; 3 rzodkiewki do pochrupania; herbata zielona

no i proszę o ocenę
nosekk86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 19:39   #4260
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nosekk86 Pokaż wiadomość
U:

1. 1 łyżka kaszy manny na szklance mleka 2%; 2 kromki żytniego-razowego z szynkowym serkiem topionym, rzodkiewką i pekinką; herbata zielona ślicznie, szkoda, że masełka nie było i w kaszy jakis owocków

2. małe jabłuszko bez skórki; bułka ziarnista z masłem,szynką z kurczaka, ogórkiem, papryką i sałatą lodową ok, mi teraz w ogóle nie smakują jabłka

3. 2 gałki (te od lodów) ziemniaczków, kotlet mielony z indyka smażony na łyżeczce oleju, (kupna) surówka z buraczków; ładnie, acz ziemniaczków mogło być ciut więcej
d: małe jajeczko lindt i herbatka zielona

4. serek wiejski z miodkiem (kupny) i łyżeczką słonecznika proponuję, aby następnym razem dać garść

5. kromka pszennego z masłem roślinnym, szynką drobiową i pekinką; kromka żytniego-razowego z masłem roślinnym, szynką litewską i pomidorem; 3 rzodkiewki do pochrupania; herbata zielona super

no i proszę o ocenę
jw

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości