|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI
U:
1. garść branflakes'ów zalana szklanką mleka 2%; mały paluszek pszenny z masłem, plasterkiem wędzonego filetu z indyka, pomidorem i sałatą lodową; herbata zielona 2. kanapka z 2 kromek żytniego razowego maźnięta masłem roślinnym, z plasterkiem sera żółtego, rzodkiewką i pekinką; śliwa ![]() 3. miseczka tłustego (gotowanego na kurczaku) rosołu z makaronem; "tloskę" ziemniaczków, udzik z pieczonego kurczaka, pomidor bez skórki; herbata zielonapóźniej: jabłko 4. dół od ciemnej bułki obklejonej słonecznikiem z plasterkiem szynki drobiowej; serek wiejski 200g. z wkrojonym kawałkiem ogórka zielonego i rzodkiewką; herbata zielona do ocenki
|
|
|
|
#4232 |
|
Zadomowienie
|
Znikajac...
czytałam wczorajsze wskazówki,Twoje również,za które dziękuję... natomiast kolacji faktycznie nie jadam,bo nie bywam głodna po 17-18...a jeżeli bywam, to zjadam sobie plaster sera/szynki.... |
|
|
|
#4233 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4234 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
brakuje jednego posiłku i brakuje tłuszczy. |
|
|
|
|
#4237 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiejsze P
śniadanie: 2 kromki chleba z masłem, polędwicą wędzoną, ogórkiem i papryką; jajecznica z 2 jaj na masełku z cebulką, szczypiorkiem i szynką; herbata z sokiem malinowym; jogurt Jogobella truskawkowy z garścią malin 2 śniadanie: serek wiejski 200g z ogórkiem, szczypiorkiem i rzodkiewkami; banan; big milk toffi obiad: 2 duże kotlety z piersi kurczaka w panierce smażone na oleju, 4 ziemniaczki; dużo gotowanego brokuła; sok kubuś banan-marchew-jabłko deser: budyń śmietankowy z wkruszoną kostką mlecznej czekolady i rodzynkami podwieczorek: nutridrink o smaku owoców tropikalnych; 2 kawałki placka drożdżowego z truskawkami i kruszonką; koszyk borówek kolacja: ryż z warzywami, kurczakiem i sosem serowym; kromka chleba jak na śniadanie; sok jednodniowy buraczkowo-jabłkowy po kolacji: właśnie wcinam orzeszki wpadnie jeszcze jabłko jak zwykle
|
|
|
|
#4238 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie. Długo mnie nie było, gdyż wakacjowałam się na Mazurach, ale już jestem z powrotem i znów zamieszczam moją...
REDUKCJĘ Śniadanie: owsianka na mleku z 75g wieśniaka i śliwka II śniadanie: kromka ciemnego chleba (60-70g) z miseczką sałatki warzywnej polaną oliwą (pomidor, papryka, cebula, szczypiorek) Obiad: trzy małe kawałki polędwicy wieprzowej smażonej na oliwie, pół talerza sałatki warzywnej Tutaj był wyjazd na imprezę rodzinną, więc było troszkę gorzej: Podwieczorek: żółta śliweczka, kilka winogron, duża łyżka galaretki truskawkowej z owocami (choć więcej tam było owoców niż galaretki) Kolacja: jeden szaszłyk z grilla (z jakieś4 kawałki mięska tam były, reszta warzywa), dużo sałatki z brokułów, kalafiora, pomidora i jajka z odrobiną sosu jogurtowego + cienka kromeczka ciemnego chleba Mam nadzieję, że nie przesadziłam. Nie lubię jadać na imprezach, bo tam zawsze zje się coś nie redukcyjnego... Od jutra zaczynam pracę, więc będę miała problem z posiłkami - śniadanie zjem w domu, ale będę musiała wcześniej przygotowywać sobie 2 lekkie posiłki, a ciepły obiad dopiero po powrocie.
25.08.2012 - jeszcze bardziej szczęśliwa żona Edytowane przez Falsify Czas edycji: 2010-07-18 o 20:40 |
|
|
|
#4239 |
|
Rozeznanie
|
Moje U
I śniadanie: 2 kromki pszennego: 1 z masłem, wędliną i ogórkiem korniszonym, druga z pasztetem drobiowym i marynowanym patisonem; kilka ogórków i patisonów; kawa z mlekiem i cukrem II śniadanie: micha rosołu z makaronem, marchewkami i gotowanym żołądkiem Obiad: smażone udko ( gdzieś pół normalnego, z babcinej hodowli ), ziemniaczki posypane pietruszką i koperkiem; sałatka z pomidorów, ogórka, pora i śmietany; ogórek małosolnyDeser: kawałek keksa Podwieczorek: szklanka maślanki truskawkowej; plaster kalarepy; bułeczka z jagodami; kilka kostek gorzkiej z orzechami i mlecznej; kawa z cukrem Kolacja:(nie byłam głodna): serek wiejski 200g z pomidorem, ogórkiem i cebulką; doprawione solą i pieprzem No to chyba na tyle i jak??
|
#4240 |
|
Raczkowanie
|
od dodatniego bilansu kalorycznego.
|
#4241 |
|
Raczkowanie
|
Moje wycieczkowe Utrzymanie
I placki (jajko, cukier, cukier waniliowy, maślanka, oliwa, mąka) z jabłkami , orzechami nerkowca i jogurtem greckim II 2 tosty graham z serkiem wiejskim, ogórkiem i szczypiorkiem, szklanka soku marchewkowego III lasagne z pomidorami, mięsem mielonym i serem deser: gruszka IV po gałce lodów jagodowych i orzechowych w waflu V omlet z dwóch jaj (2 jajka, 2 łyżki mleka, kapka oliwy) z papryką i szczypiorkiem, 2 kromki chleba żytniego z masłem po: dwie śliwki suszone Nie wyszło dzisiaj za dobrze... Edytowane przez slyvvia Czas edycji: 2010-07-18 o 22:40 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4242 |
|
Przyczajenie
|
moje U z wyrzutami sumienia |
|
|
|
#4243 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4244 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
poza tym naprawdę ładnie!
|
|
|
#4245 |
|
Przyczajenie
|
moje Utrzymanie, ładnie proszę o ocenę
![]() Śniadanie [około godziny 10] - jogurt porzeczkowy ( 146kcal ;O ) + dwie kromki razowca z twarogiem + kawa z mlekiem DRUGIE ŚNIADANIE [13;00] duży banan + marchewka OBIAD [14;30] cukinie smażone w panierce + sałatka z marchewki,selera,kapusty ze śmietaną i łyżką majonezu,wiem wiem..bez mięsa..ale jakoś szczególnie za nim nie przepadam,jem jedynie białe mięso i tak przy okazji chciałam zapytac czy to ,że nie jem wieprzowiny i ogolnie żadnego innego mięcha czerwonego może wywolac jakies ważne niedobory i jaki jest zamiennik? dodam ze nie jem go od 6miesięcy i nie zauwazylam niczego niepokojącego, drób wcinam normalnie ![]() PODWIECZOREK [16;30] (w planach) jabłko,lód rożek truskawkowy KOLACJA[...zależy o której wrócę do domu, zazwyczaj jem ją około 22, tak wiem.. ze nieodpowiednia pora,ale tak wracam do domu i gdybym zjadla ją wczesniej to o tej nieszczesnej 22 i tak musialabym cos przekasic bo bylabym glodna , juz tak probowalam ;O ] zapewne jakieś kanapki z drobiowa szynką,pomidorem,ogórem lub twarogiem w ciagu dnia pije dużo wody,kawy oraz czerwonej herbaty ![]() z gory dziękuje ;* |
|
|
|
#4246 |
|
Raczkowanie
|
Moje wczorajsze przepyszne PRZYTYCIE, pod tytułem "mnóstwo nowego jedzenia i przepisy z kwestii smaku"
![]() Iśn- 2 jaja na twardo faszerowane sałatką z avocado (czosnek, cebula, sok z cytryny,szczypiorek), 3 kromki chleba żytniego smażonego na oliwie z oliwek 3 godziny zakupów spożywczych, chodzenie z jednego sklepu do drugiego,czyli dużo chodzenia dużo spalonych kalorii i drożdzówka z kruszonką truskawkami lukrem,oraz mars delight i banan ![]() IIśn- kisiel domowy jagodowo wiśniowy z 3 łyżeczkami cukru i 3 łyżkami mąki ziemniaczanej,2 garście nerkowców pyszne duże avokado i jeszcze pyszniejsze 3 brzoskwinie O- chłodnik wiśniowy zabielany śmietaną kremówką 3 skrzydełka kurczaka z syropem klonowym, 6 ziemniaków polanych nieznanym mi sosem, kawałek kalafiora z masłem i bułką tartą i buraczki. D- z racji iż jakiś czas temu przyszła mi Matcha i sernik się zrobił 3 kawałki sernika z zieloną herbatą za którego dałabym się pokroić P- z lenistwa i pełnych brzuchów tak,ze ledwo sie ruszałysmy zamówiłyśmy z koleżanką duza pizze z sosem, serem i pieczarkami![]() i zjadłam półłł z...200 gr ketchupu? piwo, którego nie powinno być,ale tak wyszło ![]() długi spacer K- podłużna grahaaamka z łososiem,sałatą,3 rzodkiewkami,kremem chrzanowym(śmietana,majon ez,chrzan) miseczka różnych warzyw zagryzione kromką żytniego z masłem po:kawałek sernika z zieloną herbatą kolba kukurydzy przesolona ![]() ![]() było pysznie ale niestety już wiekszosci smakołykow nie ma natomiassst dzisiaj me urodziny więc pewnie równie słodki dzien bede miec Ładnie?
|
|
#4247 |
|
Rozeznanie
|
dziś ruszam z redukcją, póki co zaplanowałam 2 tygodnie, zobaczymy później co dalej.. do zredukowania duzo nie ma, 4kg byłoby idealnie, chociaż wskazania wagi nie są dla mnie priorytetem..
dziś: I 2 kromki chleba (razowo-orkiszowy z dynia i slonecznikiem - sama piekłam ), makrela, ogórek kiszony, sok z grejfruta białego (wyciskany)II 2 kromki chleba, 3 plastry poledwicy, żółtko III jajecznica (2 jajka, oliwa, pół pomidora, pół cebuli, 4 plastry polędwicy), sok z grejfruta czerwonego, kawa z mlekiem IV potrawka (oliwa, pomidory, sznycle z indyka, cukinia, cebula, troszkę kukurydzy i groszku) z ryżem brązowym (ok. pół woreczka) V tuńczyk + serek (b/w/t: 7,3/3,5/5) + marchewka, jabłko do tego TSE (2-3 kapsy/dzien) i jak?
"Ja mieszkać w Polska i robić kariera my mieć samochód i bullterriera" Edytowane przez Panna Mia Czas edycji: 2010-07-19 o 14:00 |
|
|
|
#4248 |
|
Rozeznanie
|
Redukcja
Śn. 2 kanapki z masłem, szynką i ogórkiem II śn. jogurt ok.150g i jedna nektarynka Ob. rosół z makaronem Podw. 2 nektarynki Kol. ok.100g serka ziarnistego |
|
|
|
#4249 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Też bym tak chciała jeść...I wszystkiego najlepszego!!!!!!! ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
|
||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4250 |
|
Przyczajenie
|
a mnie ktoś oceni? ;C ładnie prosze
|
|
|
|
#4251 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
powiem Ci, ze ja przez dluzszy czas jadłam na kolacje Activię, a potem zaczęłam jeść kromkę chleba, z czasem dwie, potem już grahamki albo inne bułki, a teraz nie wyobrażam sobie zjeść jogurtu na kolację bo bym się tym w ogóle nie najadła przekonaj sięCytat:
![]()
|
|
|
#4252 |
|
Przyczajenie
|
może jednak
?
|
|
|
|
#4253 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- znikajac - badania wykazują, że soja spożywana w postaci niesfermentowanej jest szkodliwa dla naszego organizmu. Czyli lepiej nie jeść wszystkich tych kotletów, mleka, pasztetów itd. Nie zagłębiałam się w temat, ponieważ nie jem tych produktów. |
||
|
|
|
#4254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4255 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4256 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Śniadanie: owsianka na mleku + 75g wieśniaka z jabłkiem tutaj poszłam do pracy i dwa następne posiłki wyglądały tak samo: II śniadanie i III śniadanie (nie wiem jak inaczej to nazwać): kromka ciemnego chleba z wędliną + pół pomidora, kilka rzodkiewek, ćwierć papryki Po powrocie do domu: Obiad: pierś z indyka smażona na oliwie, ryż ciemny (1/3 woreczka), dużo sałatki greckiej z fetą Kolacja: 2 jaja na twardo, pół cukinii gotowanej na parze
|
|
|
#4257 |
|
Zadomowienie
|
uuu
ocenicie mnie? |
|
|
|
#4258 |
|
Zakorzenienie
|
R
9.00 : 2 kromki grahama + masło + polędwica sopocka + pomidor, kawa z mlekiem 11.00 : j.w 15.00: pół zupki chińskiej ( nie mogłam sie oprzec amore poimidore... 17.00 pieczony dzwonek łososia ( bez tłuszczu ), ponad połowa torebki brązowe ryżu + surówka z kiszonej kapusty, cebuli, marchewki ( dodana łyżeczka oliwy ) 17.30: pomarańcza trening siłowy ok. 45 minut 18.30: banan 19.00: szklanka mleka 20.00 kromka grahama z gotowanym jajkiem i masłem
|
#4259 |
|
Raczkowanie
|
U:
1. 1 łyżka kaszy manny na szklance mleka 2%; 2 kromki żytniego-razowego z szynkowym serkiem topionym, rzodkiewką i pekinką; herbata zielona 2. małe jabłuszko bez skórki; bułka ziarnista z masłem,szynką z kurczaka, ogórkiem, papryką i sałatą lodową 3. 2 gałki (te od lodów) ziemniaczków, kotlet mielony z indyka smażony na łyżeczce oleju, (kupna) surówka z buraczków; d: małe jajeczko lindt i herbatka zielona4. serek wiejski z miodkiem (kupny) i łyżeczką słonecznika 5. kromka pszennego z masłem roślinnym, szynką drobiową i pekinką; kromka żytniego-razowego z masłem roślinnym, szynką litewską i pomidorem; 3 rzodkiewki do pochrupania; herbata zielona no i proszę o ocenę
|
|
|
|
#4260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:19.

ziemniaczków, udzik z pieczonego kurczaka, pomidor bez skórki; herbata zielona

), ziemniaczki posypane pietruszką i koperkiem; sałatka z pomidorów, ogórka, pora i śmietany; ogórek małosolny
:
poza tym naprawdę ładnie!
natomiassst dzisiaj me urodziny więc pewnie równie słodki dzien bede miec