Podatek od bezdzietności - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-10, 23:27   #31
sine.ira
BAN stały

Dot.: Podatek od bezdzietności

Nic mnie już nie zdziwi w tym kraju

Zgadzam się - z PO to taka liberalna partia jak z mysiej doopy Reisetasche

Chciałabym żeby choć jeden bezrobotny dzieciorób, hodujący swoją progeniturę na sobie podobnych, odprowadzał do państwa tyle podatku miesięcznie co mój bezdzietny mąż na przykład.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-10, 23:27   #32
muszynianka
Zakorzenienie

Taa właśnie, skąd pomysł że gromada urodzonych dzieci w ogóle będzie pracowac?
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-10, 23:30   #33
Elfir
Zakorzenienie

jakoś nie mogę się uwolnić od myśli, że to pomysł kół związanych z tzw. Wspólnotą Rodzin Katolickich

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-10, 23:33   #34
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Składkę zdrowotną płaci każdy pracujący. A palacze są w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na raka.
Parę dni temu w jakichś telewizyjnych wiadomościach podali, że roczny koszt leczenia osób z chorobami wywołanymi paleniem papierosów wynosi 4 mld zł, a roczny dochód z akcyzy trzy razy tyle.
Poza tym, palacze umierają dość szybko - wielu przed emeryturą dzięki czemu odpada konieczność wypłacania im emerytur. Jednym słowem, czysty zysk.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2010-09-10 o 23:34 Powód: literówki
Stary 2010-09-10, 23:34   #35
muszynianka
Zakorzenienie

haha aż się uśmiechnęłam.
No, to niestety są liczby :P
Stary 2010-09-11, 00:43   #36
eternitymoment
Zadomowienie

eno bez jaj moze niech opodatkuja oddychanie hahahah jeszcze takich glupot nie slyszalam:P
eternitymoment jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 07:49   #37
suszarka
Buc

Cytat:
Dodatkowy podatek dla palaczy!

ja bardzo proszę bez takich herezji mi tu.

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Tja biorąc pod uwagę że palacze wydaję multum kasy na akcyzę Freso.
Czy wiesz że cena papierosów powiększyła się trzykrotnie? Aktualnie marlboro 12 zł...

!

eee jak to?

a propos tematu : co by nie opodatkowali to i tak nasze 'państwowe' emerytury będą godne obśmiania się. Prawda jest taka, że na pieniądze z ZUSu na starość nie ma co liczyć. Toż to kpina tylko i śmiech.
Stary 2010-09-11, 09:00   #38
Kicia_89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Starczy otworzyć granice dla imigrantów - to oni będą wytwarzać PKB dla przyszłych emerytów.

W NIemczech imigranci pracują na bezdzietnych Niemców. W niektórych szkołach trudno tam spotkać "prawdziwych" Niemców, większość to dzieci imigrantów (najwięcej jest chyba Turków).
Nasz kraj jest atrakcyjnym miejscem dla naszych wschodnich sąsiadów - i tych bliższych, i tych dalszych. Polska musiałaby stać się bardzo tolerancyjnym krajem. Wizja Polski wyznającej islam może troche przerażać część społeczeństwa (patrząc na Niemcy, gdzie coraz więcej wyznawców islamu żyje, a oni na brak dzieci nie narzekają).

Ostatnio widziałam kilka razy w tv reklamę o tym, ile osób teraz pracuje na jednego emeryta, a ile według prognoz będzie pracować za te kilkadziesiąt lat. No jak same wiecie raczej nie będzie różowo z emeryturami dla np. mojego rocznika, gdzie może się okazać, ze na moja emeryturę pracuje 1 czlowiek, a nie 4.

Tak w ogóle to dalszy postęp w medycynie i gwałtowny spadek osób w wieku produkcyjnym sprawi, że na emeryturę będzie się przechodzić później niż teraz. O ile będzie mowa o jakiejkolwiek emeryturze, bo kiedys na wykładzie z finansów słyszałam, że eksperci przewidują upadek ZUSu w 2050.

Czy będę mieć dzieci? Chciałabym, ale jak na razie moja przyszłość nie wygląda na zbyt różową.

Składki osób pracujących przetańczą emeryci pod krzyżem,a za coś trzeba te kilka pomników wybudowac.
Na swoją emeryturę trzeba samemu odkładać kasę i inwestować np. w nieruchomości.

Co do podatku - już parę lat temu były pomysły wprowadzenia takiego (chyba za rządów PISu, ale ręki uciąć nie dam). Być może ten pomysł ma mieć funkcję wychowawczą państwa - "pobaw się do 25 roku życia, a potem szukaj drugiej połówki i się rozmnażaj! A jeśli nie chcesz sie rozmanażać to po co Ci kasa, skoro nikt po Tobie dziedziczyc nie bedzie?"

"Beniamin Franklin powiedział, że nie ma nic pewnego oprócz śmierci i podatków - to prawda, tyle że śmierć nie staje się z roku na rok coraz bardziej dokuczliwa" (Autor nieznany)
I'm losing what I don't deserve
What I don't deserve
Kicia_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 10:17   #39
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Składkę zdrowotną płaci każdy pracujący. A palacze są w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na raka.
Toteż dlatego właśnie płacą akcyzę na te dodatkowe wydatki związane ze swoim nałogiem.

A może jedzących nadmierną ilość węglowodanów też obarczymy akcyzą dajmy na to na biały chleb i ryż oraz makarony? Wszak mają oni cukrzycę, miażdżyce, nadciśnienie a w konsekwencji choroby serca, zawały, udary ... są w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Parę dni temu w jakichś telewizyjnych wiadomościach podali, że roczny koszt leczenia osób z chorobami wywołanymi paleniem papierosów wynosi 4 mld zł, a roczny dochód z akcyzy trzy razy tyle.
Poza tym, palacze umierają dość szybko - wielu przed emeryturą dzięki czemu odpada konieczność wypłacania im emerytur. Jednym słowem, czysty zysk.
O, liczby mówią same za siebie.

-------------------------------
Wczoraj w "Trójce" była na ten temat audycja. Generalnie pomysł jest trochę inny niż to przedstawił Fakt - chodzi o wprowadzenie dodatkowej składki zus-owskiej, która miała by gwarantować opiekę nad samotnymi ludźmi, którzy nie założyli rodziny - na początek może tylko dla samotnych, ale w perspektywie dla wszystkich podatników. Ja jestem przeciwna.

Nasz system emerytalny jest w całości zły i inwestowanie kolejnych pieniędzy w zły system nie sprawi, że system nagle stanie się dobry. ZUS potrzebuje ostrej, konkretnej reformy, każde dodatkowe pieniądze wpłacone do tej instytucji zostaną zmarnowane ile by ich nie było. Dlatego dopłacanie do ZUS nie rozwiązuje w żaden sposób problemu. Czekam czy kiedyś ktoś (jakaś opcja polityczna) się odważy przestawić pomysł takiej reformy, która rozwiąże rzeczywiste istniejące problemy, na razie wszyscy wolą temat omijać szerokim łukiem i skupiać się na pierdołach mydląc oczy opinii publicznej sprawami jakiegoś krzyża czy innymi pierdołami... Już od 2 lat trwają "kombinacje" w jaki sposób zmienić ustawę o funduszach emerytalnych żeby zabrać kasę i przekazać na ZUS - który jest workiem bez dna i ile by tam nie wrzucić zawsze będzie mało...

Ja byłabym skłonna płacić nawet większe składki gdybym wiedziała, że płacę rzeczywiście w celach emerytalnych, a teraz to mi się mydli oczy jakąś niby emeryturą, która pewnie wyniesie 600 zł i to pod warunkiem, że w ogóle będzie z czego ją wypłacić. Inwestowałabym w dobry system, inwestować w wadliwy nie chcę...

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-09-11 o 10:18
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 10:44   #40
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

cóż za "świetny" pomysł. Chyba za mało pieniędzy wydałam z mężem na przestrzeni tych 7-8 lat na leczenie niepłodności

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 11:08   #41
żurawinka
Zakorzenienie

Napewno nie przejdzie.
Ale ja o czym innym. Cały czas zastanawiam się o co chodzi z tą jedną osobą pracującą na naszą emeryturę za x lat ( patrząc na liczne brzuchy - powtórka z tego co było ok5 lat temu - idzie wyż demograficzny) Tak czy siak lepiej zbierac pieniądze na starość. Chyba że założymy że skończy sie na jednym dziecku u każdej z tych par
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 11:18   #42
Wenress
Zakorzenienie

Może jeśli ktoś urodzi dziecko, które nie będzie w stanie pracować w przyszłości, to nadal będzie płacić podatek, co? Bo chyba właśnie o to chodzi, żeby miał kto pracować na emerytury.
Paranoja.

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 11:25   #43
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Mam! mam! opodatkować studentów! (w końcu minimum 3 lata w plecy dla naszych emerytur )
no, no nie tak ostro

Do tematu:
bardzo proszę! wprowadźcie ten podatek ALE NAJPIERW zagwarantujcie mi dobre warunki zatrudnienia, m.in. zarobki na poziomie, żebym ja zachodząc w ciąże nie zastanawiała się "starczy mi na zupkę czy na pampersa"? Żebym ja z świadomie weszła w stan rodzicielski bez obaw, że będę miała za co ubrać i nakarmić dziecko.
No, i wprowadźcie dofinansowanie do in vitro (chyba że taki jest ich plan - "nie dołozymy się do in vitro -> nie będą mieć dzieci -> będą płacic podatki!" ).

Kocham ten kraj

ooo i najwazniejsze

ściągnąć do pracy 35-letnich emerytów!! To jest śmiech na sali, żeby po 15 latach pracy ludzie szli na emerytury! "Bo mundurowi" - sorry, ale do munduru nikt na siłę nie pchał..

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się

Edytowane przez ankasz
Czas edycji: 2010-09-11 o 11:28
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 11:35   #44
siarczan_sodu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
ooo i najwazniejsze

ściągnąć do pracy 35-letnich emerytów!! To jest śmiech na sali, żeby po 15 latach pracy ludzie szli na emerytury! "Bo mundurowi" - sorry, ale do munduru nikt na siłę nie pchał..

I to szczerze mówiąc na wysokie emerytury
Stary 2010-09-11, 11:40   #45
aga696
BAN stały

Robi się zabawnie. Rząd nie myśli o bezpłodnych,o osobach,które straciły dziecko przed emeryturą i tych którzy najzwyczajniej nie chcą mieć dzieci. "Masz mieć dziecko,bo inaczej zapłacisz podatek od bezdzietności". Paranoja.
aga696 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 12:05   #46
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Podatek od bezdzietności

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Napewno nie przejdzie.
Ale ja o czym innym. Cały czas zastanawiam się o co chodzi z tą jedną osobą pracującą na naszą emeryturę za x lat ( patrząc na liczne brzuchy - powtórka z tego co było ok5 lat temu - idzie wyż demograficzny) Tak czy siak lepiej zbierac pieniądze na starość. Chyba że założymy że skończy sie na jednym dziecku u każdej z tych par
To jest wyż w stosunku do poprzednich lat, ale nie w stosunku do liczby emerytów i rencistów. Żeby system, który jest teraz funkcjonował na emeryturę jednej osoby musi robić zrzutę kilka osób. A tych emerytów przybywa (bo ludzie też coraz dłużej żyją) a tych osób płacących na nich składki nie, lub tempo jest za małe (bo zanim te dzieci dorosną, zaczną pracować itd. to liczba emerytów będzie jeszcze większa). To sprawia, że obecny system się nie sprawdza.

Mnie tylko złości to, że wiadomo od wielu lat, że się nie sprawdza. Ale nikt nic z tym nie robi, długi ZUS-u się pogłębiają a kolejne ekipy rządzące unikają tematu bo jest "śmierdzący". Już nie ma pieniędzy na świadczenia dla obecnych emerytów - niby skąd się wezmą dla pokolenia naszych rodziców i nas samych? Kto na nie zarobi...? Przecież my nie pracujemy na swoje emerytury, ani nawet na swoich rodziców... jesteśmy zadłużeni o 2 pokolenia wstecz... nawet wyż demograficzny nas nie uratuje...
Stary 2010-09-11, 12:17   #47
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Midnight Summer Dream Pokaż wiadomość
Jedyny komentarz, jaki mi przychodzi na myśl - czy ich za przeproszeniem pogięło??? I też nie rozumiem argumentacji, że na emerytury bezdzietnych pracują cudze dzieci. Jednak znaczna większość osób pracujących w Polsce (zatrudnieni na umowę o pracę) musi oddawać składki na ZUS - to niby na co one idą?
No właśnie idą na tych obecnych emerytów
Stąd argument, że na emerytury bezdzietnych pracują cudze dzieci. Stąd kampania społeczna dot. przyrostu naturalnego, oparta na straszeniu, że teraz na emeryta pracują 4 osoby a niedługo tylko jedna.

Swoją drogą, jak na jednego emeryta pracują teraz 4 osoby odprowadzające niemałą składkę, to ciekawe czemu te emerytury takie niskie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Nasz system emerytalny jest w całości zły i inwestowanie kolejnych pieniędzy w zły system nie sprawi, że system nagle stanie się dobry. ZUS potrzebuje ostrej, konkretnej reformy, każde dodatkowe pieniądze wpłacone do tej instytucji zostaną zmarnowane ile by ich nie było. Dlatego dopłacanie do ZUS nie rozwiązuje w żaden sposób problemu. Czekam czy kiedyś ktoś (jakaś opcja polityczna) się odważy przestawić pomysł takiej reformy, która rozwiąże rzeczywiste istniejące problemy, na razie wszyscy wolą temat omijać szerokim łukiem i skupiać się na pierdołach mydląc oczy opinii publicznej sprawami jakiegoś krzyża czy innymi pierdołami... Już od 2 lat trwają "kombinacje" w jaki sposób zmienić ustawę o funduszach emerytalnych żeby zabrać kasę i przekazać na ZUS - który jest workiem bez dna i ile by tam nie wrzucić zawsze będzie mało...

Ja byłabym skłonna płacić nawet większe składki gdybym wiedziała, że płacę rzeczywiście w celach emerytalnych, a teraz to mi się mydli oczy jakąś niby emeryturą, która pewnie wyniesie 600 zł i to pod warunkiem, że w ogóle będzie z czego ją wypłacić. Inwestowałabym w dobry system, inwestować w wadliwy nie chcę...
Zgadzam się. ZUS mi ciśnienie podnosi jak tylko o nim pomyślę
Worek bez dna, do którego ludzie są zmuszani wrzucać własne pieniądze, a jak ktoś rzeczywiście chce mieć zapewniony byt na starość - to i tak musi zawczasu zainwestować w coś, co mu ten byt da. Moi rodzice poczytali sobie prognozy i wyliczenia ile tej emerytury dostaną, wzięli kredyt na milion złotych i założyli sklep, który wprawdzie na razie dochody przynosi niewielkie, ale dokładać do niego też nie trzeba, ze spłacaniem kredytu włącznie I liczą, że biznes się utrzyma i rozwinie, co ich wspomoże za te 20 lat jak przejdą na emeryturę... Mój facet zapisuje się do jakichś entych filarów, wpłacając dodatkowe trzy stówy na emeryturę, licząc na lepszą kasę w przyszłości.
I wkurza mnie bardzo ten system, bo wedle wszelkiej logiki człowiek ze swoich własnych składek powinien zbierać swoją własną emeryturę, a nie opłacać cudzą, zastanawiając się czy za x lat dla niego w ogóle kasa będzie. Paranoja.

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Napisane przez siarczan_sodu Pokaż wiadomość
I to szczerze mówiąc na wysokie emerytury
Nie wszyscy szli
Tzn mój dziadek był mundurowym, emeryturę ma stosunkowo wysoką (za to babcia niską, bo nauczycielską ) ale na emeryturę poszedł koło 60tki, nie wiem czy nie w "normalnym" wieku emerytalnym.

Szczerze mówiąc też nie rozumiem tych emerytur w wieku 35 lat
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 12:31   #48
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Swoją drogą, jak na jednego emeryta pracują teraz 4 osoby odprowadzające niemałą składkę, to ciekawe czemu te emerytury takie niskie
Prawda? Od mojej pensji (niezbyt wielkiej ) idzie do ZUS-u jakieś 600-700 zł, pomnóżmy to razy 4 to mamy dla jednego emeryta 2400 - 2800 zł, to dlaczego moja babcia ma emerytury jakieś 850 zł? I to podobno ma emeryturę po mężu, bo po sobie miałaby niższą

Cytat:
Zgadzam się. ZUS mi ciśnienie podnosi jak tylko o nim pomyślę
Można o nim myśleć rano zamiast kawy - w ten sposób zaoszczędzi się na wyższą składkę emerytalną

Cytat:
Worek bez dna, do którego ludzie są zmuszani wrzucać własne pieniądze, a jak ktoś rzeczywiście chce mieć zapewniony byt na starość - to i tak musi zawczasu zainwestować w coś, co mu ten byt da. Moi rodzice poczytali sobie prognozy i wyliczenia ile tej emerytury dostaną, wzięli kredyt na milion złotych i założyli sklep, który wprawdzie na razie dochody przynosi niewielkie, ale dokładać do niego też nie trzeba, ze spłacaniem kredytu włącznie I liczą, że biznes się utrzyma i rozwinie, co ich wspomoże za te 20 lat jak przejdą na emeryturę... Mój facet zapisuje się do jakichś entych filarów, wpłacając dodatkowe trzy stówy na emeryturę, licząc na lepszą kasę w przyszłości.
I wkurza mnie bardzo ten system, bo wedle wszelkiej logiki człowiek ze swoich własnych składek powinien zbierać swoją własną emeryturę, a nie opłacać cudzą, zastanawiając się czy za x lat dla niego w ogóle kasa będzie. Paranoja.
Właśnie to jest wkurzające, że płacisz składkę emerytalną ze świadomością, że tej emerytury i tak nie dostaniesz... na prawdę ciężko więc płacić ją z entuzjazmem...

Cytat:
Szczerze mówiąc też nie rozumiem tych emerytur w wieku 35 lat
Tu się zgodzę. Rozumiem różnicę w wieku emerytalnym powiedzmy 50 czy 60 lat bo są zawody, które ciężko wykonywać nadal po 60-tce, ale nie rozumiem jak można mieć 35 letnich emerytów...
Stary 2010-09-11, 12:36   #49
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
Najmłodszy emeryt jakiego znam jest ode mnie 2 lata starszy i ma lat 33 Emerytowany policjant po 15 latach służby.

No i niech może zrewidują rzetelnie zasadność przyznawania rent zwłaszcza w latach 90tych - bo wtedy bardzo wielu po prostu je sobie kupiło.

To jest w ogóle śmieszne...niech najpierw kuźwa ten kraj stanie się przyjazny rodzinie, a potem niech myśli o karaniu bezdzietnych. Bo póki co, to w zasadzie ludzi na dzieci po prostu nie stać. Z badań socjologicznych jasno wynika, że rodzina dla Polaków (nawet dla najmłodszych badanych grup) jest na czele systemu wartości, Polacy generalnie chcą mieć dzieci, a niski przyrost naturalny jest u nas ściśle związany z warunkami ekonomicznymi, a nie z tzw. życiowym wygodnictwem. Ten czynnik pewnie też występuje ale nie jest tak silny jak w innych rozwiniętych krajach.
Stary 2010-09-11, 12:39   #50
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

No chyba ich pogięło. Jaka wygoda? To, że nie chcę mieć dzieci nie oznacza, że nie mam na co wydawać pieniędzy, no pięknie!

Mi się wydaje, że oni myślą, że ludzi wystraszy fakt, że muszą zapłacić i nagle zaczną rodzić. To jest po prostu szantaż emocjonalny.

Niech jeszcze wprowadzą podatek dla tych, co mają tylko jedno dziecko.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

Edytowane przez SekretnyWachlarz
Czas edycji: 2010-09-11 o 12:40
SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 12:39   #51
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Tu się zgodzę. Rozumiem różnicę w wieku emerytalnym powiedzmy 50 czy 60 lat bo są zawody, które ciężko wykonywać nadal po 60-tce, ale nie rozumiem jak można mieć 35 letnich emerytów...
W USA ludzie zmieniają zawód (zawód, nie miejsce pracy!) jakieś 3 czy 4 razy w ciągu trwania kariery zawodowej. Nie rozumiem jakim cudem w Polsce ktos kto się policjantem "urodził", policjantem zemrzeć musi. Czy tam nauczycielem czy żołnierzem. Paranoja.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2010-09-11 o 12:42
Stary 2010-09-11, 12:41   #52
Rena
Zakorzenienie

No to ksieza i siostry zakonne beda placic wieksze podatki.

Niby tyle gadania, ze ludzie chca miec potomstwo/ lub wlasnie nie chca miec bez patrzenia na portfel. Ale proste statystyki od lat pokazuja zupelnie cos innego. Nawet celibat u ksiezy mial rodowod w tym, by majatki koscielne trzymac w reku.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 13:49   #53
invisible_01
Zakorzeniona

Z każdym dniem nabieram przekonania, że ten kraj stacza się coraz bardziej, a polityka w nim panująca jest poza wszelkim komentarzem. Gdyby nie to, że mam w Polsce całą rodzinę i przyjaciół i żyć bym bez nich nie umiała, to już dawno wyemigrowałabym.

Ten pomysł to kolejna nieudana idea tego, jak tu zarobić na obywatelach. Szkoda, że politycy zarabiają tak dużo - gdyby mieli pensję w wysokości średniej krajowej i ich żony miałyby dylemat pt. "czy zajść w ciążę, skoro potem mogę nie mieć po co wracać do pracy?", to może spojrzeliby na to wszystko trzeźwym okiem. Tak, narodzie - niech małżeństwa mają po kilkoro dzieci. Super. Ja mogłabym mieć nawet i pięcioro. Pytanie tylko - za co ja tą rodzinę utrzymam? Chcę mieć dzieci, ale nie wiem, w jakim wieku się na to zdecyduję. Mam dylemat jak wiele kobiet - kiedy czas na dziecko, skoro trzeba studiować jednocześnie zdobywając doświadczenie zawodowe, a potem od razu szukać pracy i modlić się, żeby po powrocie z macierzyńskiego szef wymówienia nie dał. Jest wiele par, które chciałyby mieć dzieci, ale je na nie nie stać. I co, lepiej chować dziecko w biedzie i nie mieć za co kupić mu książek? Jeśli państwo chce wzrostu liczby urodzeń, to niech zrobi coś, żeby kobiety mogły w spokoju rodzić i wychowywać dzieci i nie martwiły się, skąd wezmą na pampersy.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:10   #54
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
kiedy czas na dziecko, skoro trzeba studiować jednocześnie zdobywając doświadczenie zawodowe,
Tyle ze podatek by obowiazywal dopiero od 40 lat. Zamierzasz w tym wieku jeszcze studiowac? Do 40 to mozna i 16 letnie doswiadczenie zawodowe wyrobic, nawet jak sie prace zaczelo dopiero po studiach.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:14   #55
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Z każdym dniem nabieram przekonania, że ten kraj stacza się coraz bardziej, a polityka w nim panująca jest poza wszelkim komentarzem. Gdyby nie to, że mam w Polsce całą rodzinę i przyjaciół i żyć bym bez nich nie umiała, to już dawno wyemigrowałabym.

Ten pomysł to kolejna nieudana idea tego, jak tu zarobić na obywatelach. Szkoda, że politycy zarabiają tak dużo - gdyby mieli pensję w wysokości średniej krajowej i ich żony miałyby dylemat pt. "czy zajść w ciążę, skoro potem mogę nie mieć po co wracać do pracy?", to może spojrzeliby na to wszystko trzeźwym okiem. Tak, narodzie - niech małżeństwa mają po kilkoro dzieci. Super. Ja mogłabym mieć nawet i pięcioro. Pytanie tylko - za co ja tą rodzinę utrzymam? Chcę mieć dzieci, ale nie wiem, w jakim wieku się na to zdecyduję. Mam dylemat jak wiele kobiet - kiedy czas na dziecko, skoro trzeba studiować jednocześnie zdobywając doświadczenie zawodowe, a potem od razu szukać pracy i modlić się, żeby po powrocie z macierzyńskiego szef wymówienia nie dał. Jest wiele par, które chciałyby mieć dzieci, ale je na nie nie stać. I co, lepiej chować dziecko w biedzie i nie mieć za co kupić mu książek? Jeśli państwo chce wzrostu liczby urodzeń, to niech zrobi coś, żeby kobiety mogły w spokoju rodzić i wychowywać dzieci i nie martwiły się, skąd wezmą na pampersy.
Nie żyję w biedzie a i mnie niedługo nie będzie stać na książki bo... wprowadzają podatek na książki! Hurrrra!
No bo przecież komu książki potrzebne, nie?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:20   #56
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Najmłodszy emeryt jakiego znam jest ode mnie 2 lata starszy i ma lat 33 Emerytowany policjant po 15 latach służby.
Moim zdaniem to jest właśnie przesada. Jeśli w ciągu tych lat służby stracił zdrowie - to jest przecież od tego renta, jeśli nie i nic mu nie dolega to niby dlaczego nie może pracować nadal, bo co? Owszem jeśli nie jest w stanie być już policjantem to ok, może zając się czymś innym.

Cytat:
No i niech może zrewidują rzetelnie zasadność przyznawania rent zwłaszcza w latach 90tych - bo wtedy bardzo wielu po prostu je sobie kupiło.
Prawda. Wielu ludzi renty sobie kupiło. Po drugie moim zdaniem powinno być tak, że jeśli ktoś pobiera rentę lub emeryturę to nie ma prawa dorabiać, prowadzić działalności czy zatrudniać się gdzieś. Albo jest czynny zawodowo, albo nie jest.

Cytat:
To jest w ogóle śmieszne...niech najpierw kuźwa ten kraj stanie się przyjazny rodzinie, a potem niech myśli o karaniu bezdzietnych. Bo póki co, to w zasadzie ludzi na dzieci po prostu nie stać. Z badań socjologicznych jasno wynika, że rodzina dla Polaków (nawet dla najmłodszych badanych grup) jest na czele systemu wartości, Polacy generalnie chcą mieć dzieci, a niski przyrost naturalny jest u nas ściśle związany z warunkami ekonomicznymi, a nie z tzw. życiowym wygodnictwem. Ten czynnik pewnie też występuje ale nie jest tak silny jak w innych rozwiniętych krajach.
No to też jest prawda

Cytat:
W USA ludzie zmieniają zawód (zawód, nie miejsce pracy!) jakieś 3 czy 4 razy w ciągu trwania kariery zawodowej. Nie rozumiem jakim cudem w Polsce ktos kto się policjantem "urodził", policjantem zemrzeć musi. Czy tam nauczycielem czy żołnierzem. Paranoja.
Ja akurat nie jestem tak radykalnie nastawiona. Jeśli ktoś uczył się w konkretnym kierunku bo tylko w tym miał talent to nie należy go zmuszać aby robił coś, czego być może nie będzie potrafił. Z tym, że emerytury dla młodych facetów w pełni sił (wojsko i policja) to są po prostu jakieś kpiny i tyle. Rozumiem przywilej emerytalny np. 55 lub 60 lat - ok, 55 letni facet nie jest tak sprawny jak 30-latek. Ale 30 latek emeryt to są po prostu kpiny z ludzi pracujących do 60-tki. Ja sobie siebie nie wyobrażam w mojej branży w wieku 65 lat - mamy w pracy koleżanki po 50-tce i one na prawdę bez pomocy młodszych ludzi nie są w stanie sobie poradzić a nie wyobrażam ich sobie za 15 lat na tych samych stanowiskach...

No i co mnie wkurza to postulat, że niby wcześniejszy wiek emerytalny kobiet jest łamaniem naszych praw. Niech sobie te "połamane panie" pracują nawet i do 100 jak chcą, ja jednak chciałabym mieć możliwość przejścia na emeryturę kiedy jeszcze samodzielne wyjście na spacer będzie możliwe, a nie w wieku w którym nie pozostanie mi nic innego jak zaklepać miejsce w hospicjum i spokojnie czekać na śmierć... Nikt nie zabrania pracować dłużej, ale dlaczego zmuszać do tego ludzi, którzy nie chcą? Tym bardziej, że to nie nasza wina iż przez ostatnie kilkadziesiąt lat składki emerytalne Polaków zostały rozpieprzone...
Stary 2010-09-11, 14:22   #57
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Tyle ze podatek by obowiazywal dopiero od 40 lat. Zamierzasz w tym wieku jeszcze studiowac? Do 40 to mozna i 16 letnie doswiadczenie zawodowe wyrobic, nawet jak sie prace zaczelo dopiero po studiach.
Chodziło mi o to, że rząd chce, żeby rodziny były wielodzietne. A zważając właśnie na sytuację w naszym kraju rodzenie dzieci w każdym wieku właściwie niesie ze sobą ryzyko utraty pracy. Nie chodziło mi dokładnie o ten podatek - bardziej o to, że jeśli w naszym kraju ma się rodzić więcej dzieci (a tym podatkiem chcą chyba obywateli do tego namówić), to powinni zapewnić rodzinom odpowiednie warunki, żeby mogli to dziecko wychować.

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Nie żyję w biedzie a i mnie niedługo nie będzie stać na książki bo... wprowadzają podatek na książki! Hurrrra!
No bo przecież komu książki potrzebne, nie?
Tego nie chce mi się nawet komentować. Moim zdaniem książki już i tak są drogie - jakieś 30, 40 zł za jeden egzemplarz to jednak sporo. Wprowadzenie podatku to jakaś paranoja. Może w ogóle niech społeczeństwo nie czyta, na pewno przyniesie to wspaniałe skutki.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:31   #58
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Nie ma to jak karać ludzi za to, że nie mają dzieci, równocześnie nie pomagając im w tym, żeby te dzieci mogli mieć i wykształcić tak, by kiedyś pracowały.
My z mężem śmiejemy się, że sobie zafundowaliśmy już po sztuce na głowę i możemy być spokojni. W tym roku urodził mi się syn i pani w USC powiedziała, gdy rejestrowaliśmy go w marcu, że w tym roku do marca zarejestrowano rekordową ilość dzieci od bardzo wielu lat. Wolałabym więc, żeby rząd zamiast fundować reklamy o tym jak to nas mało i zachęcać do produkcji emeryturorobów, zaczął inwestować w to, bez czego posiadanie dziecka dla wielu jest wciąż niemożliwe- dobry system zatrudnienia dla matek i przede wszystkim: ŻŁOBKI I PRZEDSZKOLA. Przykład? Kiedy mój starszy syn chodził do żłobka, w grupie było 25 dzieci. To był początek wyżu, dostaliśmy się poza rekrutacją, nie było ciężko ze żłobkiem i przedszkolem. Rok później znajomi, którzy w rekrutacji żłobkowej nazbierali więcej punktów niż my, nie dostali się. Dzieci było dużo więcej. Rocznik 2009- w pobliskim żłobku dyrektorka powiedziała, że nie ma szans na miejsce, żłobków we Wrocławiu jest tak mało, że zmuszeni byli zrobić 40-to osobowe grupy Większość normalnych śmiertelników nie stać na klubiki malucha lub nianie za ponad 1000 zł. Oczywiście, że można wspierać ZUS i tworzyć im pomoc do zbierania emerytur. Tylko, że to mało prawdopodobne w tej chwili- masa ludzi mających dzieci w naszym kraju , nie jest w stanie się utrzymać, jedzie więc do krajów, gdzie wspiera się rodziny z dziećmi i tam pracując, płaci podatki.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:36   #59
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Dokładnie tak.
Ludzie czują chęć do rozmnażania się nawet jak im za bardzo ekonomia nie sprzyja, ale jeśli ich nie stać, to albo tego nie zrobią, albo poprzestaną na jednym dziecku choćby woleli mieć więcej.
Ludzie którzy mają poczucie bezpieczeństwa w kwestiach "bytowych" i warunków życia chętniej zdecydują się na rodzinę wielodzietną.
Podatek tu nic nie zmieni, żebyśmy mieli solidny i trwały przyrost jedna przeciętna para powinna "wyprodukować" min. 3 dzieci. 3 dzieci w dzisiejszych czasach to sporo bo sporo to kosztuje. Dodatkowo ktoś musi się nimi zajmować, więc jedno z rodziców zazwyczaj oddaje się tej opiece zamiast pracy. Więc drugi partner musi zarabiać na tyle dużo, żeby utrzymać całą rodzinę plus mieszkanie/dom... Żłobków mało, dostać się to ciężki orzech do zgryzienia, prywatne przedszkola drogie, kobiety lecą z pracy bo nie opłaca się mieć pracownika, który zamiast pracować dziećmi się zajmuje...

Ludzie chcieliby zakładać rodziny i założę się, że wielu by stworzyło coś na wzór rodziny z amerykańskiego serialu, gdzie facet pracuje albo rodzina ma firmę, dzieci kilkoro, dom wystarczający dla tych dzieci itd Ale niestety, takie bajki to nie u nas, przynajmniej nie dla przeciętnych obywateli

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2010-09-11 o 14:38
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:40   #60
muszynianka
Zakorzenienie

Czemu rodzi się mniej dzieci niż kiedyś?
a) teraz mamy zjawisko świadomego macierzyńska, a nie huzia na józia ojej brzuch mi urósł
b) większość ludzi najzwyczajniej nie stać na dziecko
c) rząd nie robi nic z polityką pro rodzinną, to jest g*** a nie pomoc. socjal, to nie pomoc, nie chcę 50 zł śmiesznego stypendium dla dziecka. chce by zrobili coś dla matek, by pomóc im wrócić do pracy. dać mi wędkę a nie malusią żałosną rybkę.

Umówmy się, urodzenie dziecka to w dużej mierze stracenie jednej pensji (kobiety) plus podwójne wydatki. Niby jak to się kalkuluje ?

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Impersona z resztą wszystko powiedziała na ten temat, co o tym myślę.

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

No i jak pisałam, taki podatek doprowadzi do tego że kobiety będą rodzić jedno dziecko z poczucia obowiązku.
bu ah aehehaha rotfl. co za patologia. jeszcze tego brakuje żeby mi ktoś w macicę zaglądał. biorąc pod uwagę zakaz aborcji już jestem państwowym inkubatorem. w tym momencie czuję się jak maszyna, jak królik hodowlany, nie jak obywatel
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości