Podatek od bezdzietności - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-11, 14:41   #61
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona
Dot.: Podatek od bezdzietności

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Dokładnie tak.
Ludzie czują chęć do rozmnażania się nawet jak im za bardzo ekonomia nie sprzyja, ale jeśli ich nie stać, to albo tego nie zrobią, albo poprzestaną na jednym dziecku choćby woleli mieć więcej.
Ludzie którzy mają poczucie bezpieczeństwa w kwestiach "bytowych" i warunków życia chętniej zdecydują się na rodzinę wielodzietną.
Podatek tu nic nie zmieni, żebyśmy mieli solidny i trwały przyrost jedna przeciętna para powinna "wyprodukować" min. 3 dzieci. 3 dzieci w dzisiejszych czasach to sporo bo sporo to kosztuje. Dodatkowo ktoś musi się nimi zajmować, więc jedno z rodziców zazwyczaj oddaje się tej opiece zamiast pracy. Więc drugi partner musi zarabiać na tyle dużo, żeby utrzymać całą rodzinę plus mieszkanie/dom... Żłobków mało, dostać się to ciężki orzech do zgryzienia, prywatne przedszkola drogie, kobiety lecą z pracy bo nie opłaca się mieć pracownika, który zamiast pracować dziećmi się zajmuje...

Ludzie chcieliby zakładać rodziny i założę się, że wielu by stworzyło coś na wzór rodziny z amerykańskiego serialu, gdzie facet pracuje albo rodzina ma firmę, dzieci kilkoro, dom wystarczający dla tych dzieci itd Ale niestety, takie bajki to nie u nas, przynajmniej nie dla przeciętnych obywateli
Dokładnie. Mnie np. marzy się 5 dzieci, uwielbiam bycie mamą, uważam , że mam niezły potencjał , ale to nierealne w naszym kraju. Zwłaszcza, że nie chciałabym nie pracować zawodowo, a wysłanie 5 dzieci do przedszkola, szkoły, na studia- nierealne.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:45   #62
invisible_01
Zakorzeniona

A mnie jeszcze jedno zastanawia - co w takim przypadku z parami albo osobami homoseksualnymi? Oni, jak wiadomo, nie mogą brać w Polsce ślubów, więc nadal pozostają w świetle prawa osobami samotnymi. Mam przyjaciela geja, który dzieci mieć nigdy nie będzie, bo nigdy nie założy rodziny z kobietą, a adoptować nie chce, bo jednak wie, jakie to dziecko miałoby w naszym kraju życie. I co, miałby płacić podatki od bezdzietności?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:46   #63
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Świadome macierzyństwo łączy się z tą ekonomią, bo w świadomym macierzyństwie dużą rolę gra poczucie bezpieczeństwa które tam wyżej wspomniałam. Ludzie częściej by się decydowali na dzieci, gdyby tylko MOGLI sobie na to pozwolić. Ale jak mają wybierać między dzieckiem a znaczącym pogorszeniem i tak już marnych finansów, to nikt rozsądny się nie zdecyduje na sprowadzanie dziecka na świat jak warunków bytowych nie ma...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:48   #64
muszynianka
Zakorzenienie

Znam trzy wielodzietne rodziny...
Jedna - piątka dzieci - byli zmuszeni wyjechać za granicę. Osiedlili się w Szwecji i żyją GODNIE, tutaj pracował tylko ojciec, mama karmiła dziećmi zupkami chińskimi.
Druga - ósemka dzieci - rodzina patologiczna, trójka dorosła, żadne nie skończyło nawet gimnazjum. Młodsze żyją własnym życie, rodzina w ruinie finansowej. W sumie sami sobie winni.
Trzecia - czwórka dzieci - żyją w kamienicy, w dwupokojowym mieszkaniu, które co prawda jest ich, ale co to jest - ok 35 metrów na 6 osób? Dzięki Bogu pomaga im babcia, która zajmuje się dziećmi i mama mogła wrócić do pracy. Ja wiem że na to nie mam co liczyć u mnie. Więc to zupełnie inna sytuacja.

Dwóm osobom jest ciężko wystartować, żeby zbudować dom trzeba faktycznie odkładać pieniądze i oszczędzać. A mając trójkę dzieci na głowie wydaje mi się to nierealne, chyba że partner pracowałby w emiratach arabskich........

---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Świadome macierzyństwo łączy się z tą ekonomią, bo w świadomym macierzyństwie dużą rolę gra poczucie bezpieczeństwa które tam wyżej wspomniałam. Ludzie częściej by się decydowali na dzieci, gdyby tylko MOGLI sobie na to pozwolić. Ale jak mają wybierać między dzieckiem a znaczącym pogorszeniem i tak już marnych finansów, to nikt rozsądny się nie zdecyduje na sprowadzanie dziecka na świat jak warunków bytowych nie ma...
No otóż to.
Z resztą teraz mamy antykoncepcje, te 30-40 lat temu dzieci często rodziły się z przypadku. Dużo częściej niż teraz.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:52   #65
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Tylko proszę nie próbuj nam wmawiać, że jest kryzys i nie ma pracy. Bo praca jest. Dla każdego. I mnie to nie obchodzi, że ktoś skończył pięć fakultetów i chciałby zostać dyrektorem banku. Jak nie ma takiej pracy dla niego to niech serwuje cheesburgery w MacDonaldzie
Tak, jasne...
To jest proste marnowanie ludzkiego potencjału, kiedy osoby wykształcone po studiach (nierzadko dobrych, nie jakiejś pedagogice w Pcimiu Dolnym) miałyby pracować przy smażeniu hamburgerów.
Jeśli chcemy mieć kraj fizoli i taniej siły roboczej dla koncernów, to jest własnie najprostsza droga do tego - nie myśleć o nauce, inwestowaniu w nią, podnoszeniu poziomu, tylko gonić wykształconych ludzi do skręcania telewizorów czy smażenia kotletów.

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Najmłodszy emeryt jakiego znam jest ode mnie 2 lata starszy i ma lat 33 Emerytowany policjant po 15 latach służby.

No i niech może zrewidują rzetelnie zasadność przyznawania rent zwłaszcza w latach 90tych - bo wtedy bardzo wielu po prostu je sobie kupiło.

To jest w ogóle śmieszne...niech najpierw kuźwa ten kraj stanie się przyjazny rodzinie, a potem niech myśli o karaniu bezdzietnych. Bo póki co, to w zasadzie ludzi na dzieci po prostu nie stać. Z badań socjologicznych jasno wynika, że rodzina dla Polaków (nawet dla najmłodszych badanych grup) jest na czele systemu wartości, Polacy generalnie chcą mieć dzieci, a niski przyrost naturalny jest u nas ściśle związany z warunkami ekonomicznymi, a nie z tzw. życiowym wygodnictwem. Ten czynnik pewnie też występuje ale nie jest tak silny jak w innych rozwiniętych krajach.
Widze, że ten policjant na emeryturze faktycznie Cię boli, bo już któryś raz o nim wspominasz No i nie ma się co dziwić. Załóżmy za facet pożyje do 80 (długośc życia wzrasta), to łatwo policzyć, ile lat na niego społeczeństwo będzie łożyć. A mianowicie 45

Emerytura po 15 latach powinna być przywilejem dla elitarnych jednostek wojskowych, pracujących faktycznie w stresie. Tyle, że tacy ludzie zapewne nie wbijają się po 15 latach w ciepłe kapcie i nie zasiadają na kanapie przed telewizorem, ale np. szkolą młodych.

Ja też bym sobie chętnie 5 dzieci machnęła (biedne te dzieci by były z taką znerwicowaną matką ), ale dla mnie taka decyzja równa się z automatu nie idę do pracy, bo wątpię, czy da się pogodzic tak dużą rodzinę z życiem zawodowym. A klepać biedy za pensję męża 1500 zł rozsądnym ludziom się nie uśmiecha. I tak pewnie myśli wielu rodaków.
Tym bardziej, że od kuzynów z małymi dziećmi nieraz słyszałam, jak to trzeba namanewrowac się, żeby miejsce w żłobku czy przedszkolu dostać.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:56   #66
muszynianka
Zakorzenienie

Taaaaaa makler też żyje w stresie

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

4 000 zł męża dla 5 osobowej rodziny która ma kredyt na dom i auto, dwa... to i tak jest buahaha
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:59   #67
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Hehe, ja mam czasem fazę, że na matkę się nie nadaję w ogóle, a czasem że chętnie bym sobie machnęła 3-4 dzieci, jak patrzę na rodzinę mojego TŻta gdzie jest ich właśnie trójka rodzeństwa
Tyle, że jakieś zupełnie nierealne mi się to wydaje. Bo skąd na to wziąć kasę...
Co do pracy, to można próbować wybrać zawód "zdalny", że tak powiem, wykonywany głównie w domu. Wiadomo, że jak dzieci malutkie to się nie popracuje ale jak podrosną i np idą już do przedszkola czy szkoły - można już coś robić. Może nie na pełen etat, ale pół etatu to też coś

Ale żeby taki milutki plan zrealizować, trzeba by mieć świetnie zarabiającego faceta i duże mieszkanie albo dom, żeby tę całą rodzinę pomieścić Nie wiem ile dokładnie kosztuje jedno dziecko, a ile troje ale też uważam, że np 4-5 tys pensji na 5-6 osobową rodzinę plus kredyt/y, to za mało zdecydowanie...

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2010-09-11 o 15:06
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 14:59   #68
_vixen_
Zakorzenienie

Tyle, że makler nie żyje w stresie o wlasne życie...

A myślę, że cieższą pracę od wielu policjantów, typowych krawężników, mają panie na kasie w supermarkecie, bo muszą się z głupimi klientami dzień w dzień użerać.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 15:04   #69
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Emerytura po 15 latach powinna być przywilejem dla elitarnych jednostek wojskowych, pracujących faktycznie w stresie. Tyle, że tacy ludzie zapewne nie wbijają się po 15 latach w ciepłe kapcie i nie zasiadają na kanapie przed telewizorem, ale np. szkolą młodych.
E tam, znam takiego jednego elitarnego to po prostu nie ma dla nich miejsca, jak już przejda na emeryturę, stają się niepotrzebni. To strasznie frustruje takich ludzi, przeważnei ci nasi elitarni wyjeżdżają za granicę, bo tam sa potrzebni własnie żeby innych szkolić. W Polsce jakoś nikogo nie interesują a na emeryturę są wypychani

Tak szczerze, to mnie sie naprawde bardziej podoba wyższe opodatkowanie osób samotnych (bez partnera i bez dzieci). Tutaj jakos się to sprawdza.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 15:23   #70
Deede
Zakorzenienie

Dla mnie to chory pomysł i dyskryminujący.
System emerytalny się nie sparwdza nie od wczoraj, więc to wina sysytemu, a nie tego, że ludzie nie mnożą się jak króliki. Po drugie - ludzie - jak wszytskie organizmy żywe - rozmnażają sie wtedy, kiedy mają odpowiednie warunki (pomijajć rodziny patologiczne). Czyli: własny kąt, dobrze płatna praca, CZAS dla dziecka (a u nas dobrze płatna praca raczej wyklucza posiadanie wolnego czasu), zapewnione żłobki, przedszkola, opiekę zdrowotną itp., itd. A u nas co? Przeciętna rodzina ma - powiedzmy - 3000 zł, z czego z 1500 tys. idzie na opłaty plus wynajem lub rata kredytu mieszkalnego (jeśli nie jest się szczęśliwym posiadaczem M3 "po babci"). Czyli 1500 zł na 3 osoby (z 1 dzieckiem) + niepewność zatrudnienia + niebotyczne problemy i opłaty za przedszkole + po prostu drogie życie. A dziecko to skarbonka..
A co do tego, że bezdzietni mniej dokładają do budżetu, a po nich nie będzie miał kto płacić na ZUS: znam drugą stronę medalu: bezdzietni są wykorzystywani w pracy do nadgodzin, dodatkowych obowiązków, wyjazdów. Dlaczego? Bo szefostwo zakłada, że "ci się burzyć nie będą, bo mają więcej czasu niż dzieciaci". Kilkakrotnie już dostawałam takie "propozycje nie do odrzucenia". Kiedyś musiałam spędzić święta w pracy, bo "przecież X i Y mają dzieci, to im nie zaproponuję.." - usłyszałam od tzw. "góry" tak prosto w twarz.. Poza tym: dzieci chorują i to dużo, a na NFZ nie płacą. Matki częściej chodzą na zwolnienia lekarskie (no tak jest..). Edukacja dzieci też kosztuje, a państwowe szkoły i inne placówki finansowane są z podatków WSZYSTKICH obywateli.
Bodajże w Niemczech jest "bykowe". Jeśli będę żyć na takim poziomie, to "bykowe" mogę płacić, niech będzie. Ale nie w takiej sytuacji.
A ciekawe co z ludźmi, którzy nie decydują się na dzieci, bo ich zwyczajnie na nie nie stać? Dołożyć im dodatkowe koszty? Bardzo mądrze - na pewno się rozmnożą..

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 15:27   #71
Klarissa
Zakorzenienie

Luba ale chyba nie powinno się zmuszać ludzi, którzy nie chcą, nie czują się czy wprost się nie nadają do rodzicielstwa, prawda? Bo takie zmuszanie może wywrzeć odwrotny skutek w postaci patologii... zdaje się, że w Rumunii był nakaz rodzenia dzieci za komuny (był nawet order dla "Matki - bohaterki" czy kobiety, która miała co najmniej 5 dzieci) i jakoś do bogactwa ich ta polityka nie doprowadziła...

Moim zdaniem nawet ogromny przyrost naturalny nie rozwiąże problemu ZUS. Bo ten system jest zły, dziś już nie można opierać świadczeń socjalnych na następstwie pokoleń, chociażby dlatego, że doprowadziło by to w perspektywie np. 200 lat do przeludnienia i problem wróciłby jak bumerang - mnóstwo dzieci to przecież mnóstwo dorosłych a co za tym idzie mnóstwo nowych emerytów do utrzymania których potrzeba jeszcze więcej dzieci... i problem tak czy siak narasta... i wraca...

System powinien być tak zorganizowany, żeby każdy pracujący płacił składkę rzeczywiście na siebie. Moim zdaniem państwo powinno stopniowo przejmować dług ZUS wobec tych emerytów i rencistów oraz obecnych pracowników, których pieniądze zmarnowano, ale następne pokolenie - powiedzmy ludzie, którzy dopiero teraz zaczynają pracę powinni już nie należeć do zadłużonego ZUS lecz być już objęci innym systemem i inwestować w swoją przyszłość, zbierać na swoje emerytury a nie na zaległe rodziców i dziadków. A my jakoś na starym systemie powinniśmy dociągnąć... w biedzie bo w biedzie, ale trudno. Lepiej tak, niż okradać kolejne pokolenia.
Stary 2010-09-11, 15:31   #72
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Tak, jasne...
To jest proste marnowanie ludzkiego potencjału, kiedy osoby wykształcone po studiach (nierzadko dobrych, nie jakiejś pedagogice w Pcimiu Dolnym) miałyby pracować przy smażeniu hamburgerów.
Jeśli chcemy mieć kraj fizoli i taniej siły roboczej dla koncernów, to jest własnie najprostsza droga do tego - nie myśleć o nauce, inwestowaniu w nią, podnoszeniu poziomu, tylko gonić wykształconych ludzi do skręcania telewizorów czy smażenia kotletów.
Czy to się tobie podoba czy nie zapotrzebowanie na dyrektorów jest znikoooome

Zaraz, zaraz. Z moich podatków idzie na becikowe dla cudzych dzieci (więc to dziecko łaski mi nie zrobi jak się za 40 lat odwdzięczy pracując na moją emeryturkę )

(że nie wspomnę już o innych świadczeniach dla kobiet w ciąży, lewych l4 i tym podobnych, wziąć pod lupę samotne matki czy w rzeczywistości wszystkie są samotne... )

Edytowane przez Fresa
Czas edycji: 2010-09-11 o 15:45
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 15:34   #73
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Luba ale chyba nie powinno się zmuszać ludzi, którzy nie chcą, nie czują się czy wprost się nie nadają do rodzicielstwa, prawda?
A czy ja gdzieś napisałam, że trzeba zmuszać?
Napisałam tylko, że system w którym osoby samotne płacą większe podatki podoba mi się bardziej. Tutaj to funkcjonuje od lat, w innych państwach (o ile mnie pamięc nie myli) także i się sprawdza. I nie jest to zmuszanie do czegokolwiek.

Stary 2010-09-11, 15:38   #74
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Napisałam tylko, że system w którym osoby samotne płacą większe podatki podoba mi się bardziej. Tutaj to funkcjonuje od lat, w innych państwach (o ile mnie pamięc nie myli) także i się sprawdza.
Lubo, możesz napisać dlaczego taki system się Tobie podoba i jakie konkretnie wypływają z niego korzyści?

(bo jeśli rzeczywiście są z tego takie wielkie plusy to moje propozycje są nadal aktualne: opodatkowanie studentów, palaczy i jeszcze sporo by się grup społecznych znalazło)

Stary 2010-09-11, 15:39   #75
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
A czy ja gdzieś napisałam, że trzeba zmuszać?
Napisałam tylko, że system w którym osoby samotne płacą większe podatki podoba mi się bardziej. Tutaj to funkcjonuje od lat, w innych państwach (o ile mnie pamięc nie myli) także i się sprawdza. I nie jest to zmuszanie do czegokolwiek.
Nie wiem, gdzie się jeszcze płaci taki podatek, ale poziom życia w Polsce a w Niemczech jest RÓŻNY..

Stary 2010-09-11, 15:44   #76
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja akurat nie jestem tak radykalnie nastawiona. Jeśli ktoś uczył się w konkretnym kierunku bo tylko w tym miał talent to nie należy go zmuszać aby robił coś, czego być może nie będzie potrafił. Z tym, że emerytury dla młodych facetów w pełni sił (wojsko i policja) to są po prostu jakieś kpiny i tyle. Rozumiem przywilej emerytalny np. 55 lub 60 lat - ok, 55 letni facet nie jest tak sprawny jak 30-latek. Ale 30 latek emeryt to są po prostu kpiny z ludzi pracujących do 60-tki. Ja sobie siebie nie wyobrażam w mojej branży w wieku 65 lat - mamy w pracy koleżanki po 50-tce i one na prawdę bez pomocy młodszych ludzi nie są w stanie sobie poradzić a nie wyobrażam ich sobie za 15 lat na tych samych stanowiskach...

No i co mnie wkurza to postulat, że niby wcześniejszy wiek emerytalny kobiet jest łamaniem naszych praw. Niech sobie te "połamane panie" pracują nawet i do 100 jak chcą, ja jednak chciałabym mieć możliwość przejścia na emeryturę kiedy jeszcze samodzielne wyjście na spacer będzie możliwe, a nie w wieku w którym nie pozostanie mi nic innego jak zaklepać miejsce w hospicjum i spokojnie czekać na śmierć... Nikt nie zabrania pracować dłużej, ale dlaczego zmuszać do tego ludzi, którzy nie chcą? Tym bardziej, że to nie nasza wina iż przez ostatnie kilkadziesiąt lat składki emerytalne Polaków zostały rozpieprzone...

Ja czuję się generalnie szczęśliwszym dzieckiem, bo po raz pierwszy w przedszkolu mnie zobaczyli dopiero w zerówce - kiedy mamie skończył się macierzyński, babcia była już na emeryturze i mogła się mną zająć Natomiast kiedy moja mama pójdzie na emeryturę, to moje dzieci będą już pewnie w okolicach liceum

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Nie ma to jak karać ludzi za to, że nie mają dzieci, równocześnie nie pomagając im w tym, żeby te dzieci mogli mieć i wykształcić tak, by kiedyś pracowały.
My z mężem śmiejemy się, że sobie zafundowaliśmy już po sztuce na głowę i możemy być spokojni. W tym roku urodził mi się syn i pani w USC powiedziała, gdy rejestrowaliśmy go w marcu, że w tym roku do marca zarejestrowano rekordową ilość dzieci od bardzo wielu lat. Wolałabym więc, żeby rząd zamiast fundować reklamy o tym jak to nas mało i zachęcać do produkcji emeryturorobów, zaczął inwestować w to, bez czego posiadanie dziecka dla wielu jest wciąż niemożliwe- dobry system zatrudnienia dla matek i przede wszystkim: ŻŁOBKI I PRZEDSZKOLA. Przykład? Kiedy mój starszy syn chodził do żłobka, w grupie było 25 dzieci. To był początek wyżu, dostaliśmy się poza rekrutacją, nie było ciężko ze żłobkiem i przedszkolem. Rok później znajomi, którzy w rekrutacji żłobkowej nazbierali więcej punktów niż my, nie dostali się. Dzieci było dużo więcej. Rocznik 2009- w pobliskim żłobku dyrektorka powiedziała, że nie ma szans na miejsce, żłobków we Wrocławiu jest tak mało, że zmuszeni byli zrobić 40-to osobowe grupy Większość normalnych śmiertelników nie stać na klubiki malucha lub nianie za ponad 1000 zł. Oczywiście, że można wspierać ZUS i tworzyć im pomoc do zbierania emerytur. Tylko, że to mało prawdopodobne w tej chwili- masa ludzi mających dzieci w naszym kraju , nie jest w stanie się utrzymać, jedzie więc do krajów, gdzie wspiera się rodziny z dziećmi i tam pracując, płaci podatki.
Ja jestem z małego miasteczka i u nas trzeba zapisywać dzieci do przedszkoli z dwuletnim wyprzedzeniem
Stary 2010-09-11, 15:47   #77
Deede
Zakorzenienie

Wg mnie ZUS to gnijący trup, którego już dawno temu należało zakopać i zalać betonem. A takie "bykowe" to tylko perfumowanie smrodu tego gnijącego molocha. I ja temu mówię zdecydowane "nie".

Stary 2010-09-11, 15:47   #78
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

A co z kobietami, które urodzą i oddadzą? Może powinny płacić podwójnie?! Za to, że urodziły i za to, że oddały?
Nie zamierzam nikomu płacić za to, że nie chcę dzieci.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 15:50   #79
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SekretnyWachlarz Pokaż wiadomość
A co z kobietami, które urodzą i oddadzą? Może powinny płacić podwójnie?! Za to, że urodziły i za to, że oddały?
Nie zamierzam nikomu płacić za to, że nie chcę dzieci.
Powiem więcej - a właściwie powtórzę: wiadomo, że leci nam środowisko naturalne i do ekologii powinniśmy się przyłożyć. Wiadomo, że przeludnienie mamy na świecie, ogólnie. I - jak ktoś powiedział - "najbardziej ekologiczną rzeczą, jaką może człowiek zrobić, to nie rozmnożyć się". Nam powinni jeszcze za to dopłacać..

Stary 2010-09-11, 15:53   #80
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Powiem więcej - a właściwie powtórzę: wiadomo, że leci nam środowisko naturalne i do ekologii powinniśmy się przyłożyć. Wiadomo, że przeludnienie mamy na świecie, ogólnie. I - jak ktoś powiedział - "najbardziej ekologiczną rzeczą, jaką może człowiek zrobić, to nie rozmnożyć się". Nam powinni jeszcze za to dopłacać..
To niech się rozmnażają ludzie z rządu. Jakby ludzie zarabiali tyle, co oni po 10-20 czy nie wiem ile tysięcy miesięcznie to też by się rozmnażali.
Tyle, że dla mnie to i tak chore, że ktoś mi narzuca jak powinnam żyć i co robić. Czasami przez takich debili czuję się człowiekiem drugiej kategorii, bo zarzuca mi się coś czego w ogóle nie ma. -.-' To, że nie chcę mieć dzieci nie oznacza, że jestem samolubną, wygodnicką osobą.

Treningi

Edytowane przez SekretnyWachlarz
Czas edycji: 2010-09-11 o 15:55
Stary 2010-09-11, 15:54   #81
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Lubo, możesz napisać dlaczego taki system się Tobie podoba i jakie konkretnie wypływają z niego korzyści?

(bo jeśli rzeczywiście są z tego takie wielkie plusy to moje propozycje są nadal aktualne: opodatkowanie studentów, palaczy i jeszcze sporo by się grup społecznych znalazło)
No i znowu. Ja napisałam, że podoba mi się bardziej (w sensie, że jesli miałabym wybierać )
Moge tylko napisać dlaczego podoba mi się bardziej a nigdzie nie napisałam, że ogólnie mi sie podoba
- to czy ma się dzieci czy nie często nie zależy tylko od nas, bycie samotnym to juz raczej wybór danej jednostki
- mało kto jest całe życie sam, jest duża szansa, że prędzej czy później przestanie się ten podatek płacić.
- z czegos musza brac na ten Kindergeld, no ludzie
- ja płace np. solidarnościowe ze wschodnimi niemcami, co np. dla mnie ejst bez sensu. Jakbysmy sobie mieli wybierać na co chcem ypłacić i w czym widzimy sens a w czym nie, to każdy wpłaciłby do kasy guzik z pętelką

Cytat:
Nie wiem, gdzie się jeszcze płaci taki podatek, ale poziom życia w Polsce a w Niemczech jest RÓŻNY..
No tak. Ale dlaczego jest rózny? Może jednym z powodów jest inny system podatkowy (który mi dosyc dopieka, bo kurde te progi podatkowe, przekroczysz ździebko i już wskakujesz w wyższy więc osobiście go nie chwalę ale obiektywnie mówiąc to chyba nie jest taki zły )

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2010-09-11 o 15:59
Stary 2010-09-11, 16:03   #82
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SekretnyWachlarz Pokaż wiadomość
No niech się rozmnażają ludzie z rządu. Jakby ludzie zarabiali tyle, co oni po 10-20 czy nie wiem ile tysięcy mięsiecznie to też by sie rozmnażali.
Tyle, że dla mnie to i tak chore, że ktoś mi narzuca jak powinnam żyć i co robić. Czasami przez takich debili czuję się człowiekiem drugiej kategorii, bo zarzuca mi się coś czego w ogóle nie ma. -.-' To, że nie chcę mieć dzieci nie oznacza, że jestem samolubną, wygodnicką osobą.
Nawet żebyś otworzyła wielką firmę i zatrudniła 5000 tys. obywateli i poświeciła się pracy, to i tak bez dziecka będziesz "samolubem". Nawet jak będziesz dodatkowo udzielać się wolontaryjnie w hospicjum.
Ten kraj jest chyba bardziej chory niż myślałam..

ALE - mam nadzieję - że jak to bykowe wejdzie - to księża i zakonnice też to obejmie, prawda?
Ta.. Krzyża nikt nie ruszy.. Oni się poświęcają państwu już wystarczająco - na tym by pewnie stanęło.

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ----------

Cytat:
No i znowu. Ja napisałam, że podoba mi się bardziej (w sensie, że jesli miałabym wybierać )
Moge tylko napisać dlaczego podoba mi się bardziej a nigdzie nie napisałam, że ogólnie mi sie podoba
- to czy ma się dzieci czy nie często nie zależy tylko od nas, bycie samotnym to juz raczej wybór danej jednostki
- mało kto jest całe życie sam, jest duża szansa, że prędzej czy później przestanie się ten podatek płacić.

No tak. Ale dlaczego jest rózny? Może jednym z powodów jest inny system podatkowy (który mi dosyc dopieka, bo kurde te progi podatkowe, przekroczysz ździebko i już wskakujesz w wyższy więc osobiście go nie chwalę ale obiektywnie mówiąc to chyba nie jest taki zły )
Mój ciotka w Niemczech zarabiając bardzo przeciętną pensję, była w stanie utrzymać siebie i córkę na bardzo dobrym poziomie. Na wszystko ją stać, wakacje, szkoła, nowe ciuchy - żadnego wbijania zębów ścianę, żadnego pożyczania, kredytów, stresu. I mam porównanie jak analogiczna sytuacja wygląda w Polsce - z podobnie bardzo przeciętną polska pensją - bida, aż piszczy
Luba, u nas ludzie biorą kredyt, żeby dzieciakom kupić wszystkie podręczniki i przybory szkolne - to nie jest kraj dla ludzi chcących mieć dzieci..

Stary 2010-09-11, 16:03   #83
Luba
Zakorzenienie

A ja teraz poza tematem, Deede, dawno Cię nie było całkiem niedawno zastanawiałam się nawet gdzie przepadłaś

A w temacie, to ja to wiem, rozumiem o co Ci chodzi z tym poziomem życia itd.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2010-09-11 o 16:05
Stary 2010-09-11, 16:04   #84
Fresa
Zakorzenienie

Lubo, jakoś mnie Twoje tłumaczenia nie przekonują, że osoby samotne powinny taki podatek płacić.

Stary 2010-09-11, 16:11   #85
Luba
Zakorzenienie

E, Fresko, nie muszą wcale Cię przekonywać (a mnie akurat nie zależy, żeby kogoś przekonać, bo traktuję to sobie jak luźną rozmowę a nie jak dyskusje w kórej chciałabym kogos przekonać i to do czego! Do podatków! Za kogo mnie masz ), jak wprowadzą to i tak będzeisz musiała placić (albo jak się przeprowadzisz do Niemiec czy tam do Belgii i nie pamietam jeszcze gdzie,i będziesz samotna).
Wiesz sama, że o to to Cie nikt prosić nie będzie, ani nikt Cie nie będzie przekonywał, tylko będzie trzeba płacić, można się buntować, czemu nie, mozna nawet żądać przekonania Cie do tego pomysłu (chciałabym to zobaczyć ).
Jakby co, to wstępnie możesz przyjechac do mnie i pójśc sie popytać dlaczego ja muszę płacić solidarnościowe dla wschodnich niemiec. Tak dla wprawy, poćwiczysz przed pytaniem o "bykowe"

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2010-09-11 o 16:12
Stary 2010-09-11, 16:14   #86
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
E, Fresko, nie muszą wcale Cię przekonywać (a mnie akurat nie zależy, żeby kogoś przekonać, bo traktuję to sobie jak luźną rozmowę a nie jak dyskusje w kórej chciałabym kogos przekonać i to do czego! Do podatków! Za kogo mnie masz ), jak wprowadzą to i tak będzeisz musiała placić (albo jak się przeprowadzisz do Niemiec czy tam do Belgii i nie pamietam jeszcze gdzie,i będziesz samotna).
Wiesz sama, że o to to Cie nikt prosić nie będzie, ani nikt Cie nie będzie przekonywał, tylko będzie trzeba płacić, można się buntować, czemu nie, mozna nawet żądać przekonania Cie do tego pomysłu (chciałabym to zobaczyć ).
Jakby co, to wstępnie możesz przyjechac do mnie i pójśc sie popytać dlaczego ja muszę płacić solidarnościowe dla wschodnich niemiec. Tak dla wprawy, poćwiczysz przed pytaniem o "bykowe"
Lubo, no ja na szczęście tego płacić nie będę (ale byłam ciekawa jak to w Niemczech wygląda i nie jestem wcale do tego przekonana - za to coraz bardziej jestem za opodatkowaniem chociażby tych palaczy, może się ktoś w końcu za to weźmie?)

Lubo, a z tym "solidarnościowym" to jest tak, że sami wybraliście ten kraj to wyboru nie macie praktycznie. To jest ta różnica (ja też się nie buntuję przeciwko podatkom, które płacę, bo taki był mój świadomy wybór)

No i jeszcze, dlaczego nie ukrócić tych zasiłków dla bezrobotnych, świadczeń z opieki socjalnej? od tego by trzeba zacząć. A nie od tego, że ci co pracują na takich nierobów będą jeszcze na tych nierobów więcej płacić)

Edytowane przez Fresa
Czas edycji: 2010-09-11 o 16:18
Stary 2010-09-11, 16:18   #87
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
A ja teraz poza tematem, Deede, dawno Cię nie było całkiem niedawno zastanawiałam się nawet gdzie przepadłaś

A w temacie, to ja to wiem, rozumiem o co Ci chodzi z tym poziomem życia itd.

Obmyślałam plan podboju Wizażu
Witam

U nas ludzie będą się burzyć na każde dodatkowe opłaty, bo żyje się, jak się żyje, a do tego dochodzi świadomość, że państwo pewnie jak zwykle tę kasę rozpierniczy.
Ja w ogóle jestem przeciwna obowiązkowemu ZUSowi. Bardziej opłaca mi się wpłacać tę kasę na jakąś lokatę. Ale - wiem - skąd sfinansować obecnych emerytów? Czyli mamy błędne koło..

Stary 2010-09-11, 16:20   #88
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w ogóle jestem przeciwna obowiązkowemu ZUSowi. Bardziej opłaca mi się wpłacać tę kasę na jakąś lokatę. Ale - wiem - skąd sfinansować obecnych emerytów? Czyli mamy błędne koło..
No wiesz, ciekawy kto by tak naprawdę na emeryturę na lokacie sobie odłożył

Stary 2010-09-11, 16:21   #89
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Lubo, no ja na szczęście tego płacić nie będę (ale byłam ciekawa jak to w Niemczech wygląda i nie jestem wcale do tego przekonana - za to coraz bardziej jestem za opodatkowaniem chociażby tych palaczy, może się ktoś w końcu za to weźmie?)

Lubo, a z tym "solidarnościowym" to jest tak, że sami wybraliście ten kraj to wyboru nie macie praktycznie. To jest ta różnica (ja też się nie buntuję przeciwko podatkom, które płacę, bo taki był mój świadomy wybór)

No i jeszcze, dlaczego nie ukrócić tych zasiłków dla bezrobotnych, świadczeń z opieki socjalnej? od tego by trzeba zacząć. A nie od tego, że ci co pracują na takich nierobów będą jeszcze na tych nierobów więcej płacić)
I tu się nie zgodzę, bo zasiłki pobierają nie tylko nieroby (zasiłek nie trwa wiecznie..), ale i ludzie, którzy stracili prace, a nie mogą znaleźć kolejnej (moja koleżanka - z porządnym wykształceniem - szukała pracy prawie rok, robiąc to wszelkimi sposobami), a mają np. właśnie dzieci na utrzymaniu i kredyt za pralkę do spłacenia..

Stary 2010-09-11, 16:22   #90
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Mnie jeszcze zastanawia fakt, co zrobią z ludźmi aseksualnymi, którzy nie lubią seksu. Mają się do niego zmusić aby spłodzić temu krajowi dzieci?

Treningi

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości