|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Podatek od bezdzietności
Cytat:
, ale to nierealne w naszym kraju. Zwłaszcza, że nie chciałabym nie pracować zawodowo, a wysłanie 5 dzieci do przedszkola, szkoły, na studia- nierealne.
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzeniona
|
A mnie jeszcze jedno zastanawia - co w takim przypadku z parami albo osobami homoseksualnymi? Oni, jak wiadomo, nie mogą brać w Polsce ślubów, więc nadal pozostają w świetle prawa osobami samotnymi. Mam przyjaciela geja, który dzieci mieć nigdy nie będzie, bo nigdy nie założy rodziny z kobietą, a adoptować nie chce, bo jednak wie, jakie to dziecko miałoby w naszym kraju życie. I co, miałby płacić podatki od bezdzietności?
|
|
|
|
|
#63 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Świadome macierzyństwo łączy się z tą ekonomią, bo w świadomym macierzyństwie dużą rolę gra poczucie bezpieczeństwa które tam wyżej wspomniałam. Ludzie częściej by się decydowali na dzieci, gdyby tylko MOGLI sobie na to pozwolić. Ale jak mają wybierać między dzieckiem a znaczącym pogorszeniem i tak już marnych finansów, to nikt rozsądny się nie zdecyduje na sprowadzanie dziecka na świat jak warunków bytowych nie ma...
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Znam trzy wielodzietne rodziny...
Jedna - piątka dzieci - byli zmuszeni wyjechać za granicę. Osiedlili się w Szwecji i żyją GODNIE, tutaj pracował tylko ojciec, mama karmiła dziećmi zupkami chińskimi. Druga - ósemka dzieci - rodzina patologiczna, trójka dorosła, żadne nie skończyło nawet gimnazjum. Młodsze żyją własnym życie, rodzina w ruinie finansowej. W sumie sami sobie winni. Trzecia - czwórka dzieci - żyją w kamienicy, w dwupokojowym mieszkaniu, które co prawda jest ich, ale co to jest - ok 35 metrów na 6 osób? Dzięki Bogu pomaga im babcia, która zajmuje się dziećmi i mama mogła wrócić do pracy. Ja wiem że na to nie mam co liczyć u mnie. Więc to zupełnie inna sytuacja. Dwóm osobom jest ciężko wystartować, żeby zbudować dom trzeba faktycznie odkładać pieniądze i oszczędzać. A mając trójkę dzieci na głowie wydaje mi się to nierealne, chyba że partner pracowałby w emiratach arabskich........ ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
Z resztą teraz mamy antykoncepcje, te 30-40 lat temu dzieci często rodziły się z przypadku. Dużo częściej niż teraz.
|
|
|
|
|
|
#65 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest proste marnowanie ludzkiego potencjału, kiedy osoby wykształcone po studiach (nierzadko dobrych, nie jakiejś pedagogice w Pcimiu Dolnym) miałyby pracować przy smażeniu hamburgerów. Jeśli chcemy mieć kraj fizoli i taniej siły roboczej dla koncernów, to jest własnie najprostsza droga do tego - nie myśleć o nauce, inwestowaniu w nią, podnoszeniu poziomu, tylko gonić wykształconych ludzi do skręcania telewizorów czy smażenia kotletów. Cytat:
No i nie ma się co dziwić. Załóżmy za facet pożyje do 80 (długośc życia wzrasta), to łatwo policzyć, ile lat na niego społeczeństwo będzie łożyć. A mianowicie 45![]() Emerytura po 15 latach powinna być przywilejem dla elitarnych jednostek wojskowych, pracujących faktycznie w stresie. Tyle, że tacy ludzie zapewne nie wbijają się po 15 latach w ciepłe kapcie i nie zasiadają na kanapie przed telewizorem, ale np. szkolą młodych. Ja też bym sobie chętnie 5 dzieci machnęła ![]() (biedne te dzieci by były z taką znerwicowaną matką ), ale dla mnie taka decyzja równa się z automatu nie idę do pracy, bo wątpię, czy da się pogodzic tak dużą rodzinę z życiem zawodowym. A klepać biedy za pensję męża 1500 zł rozsądnym ludziom się nie uśmiecha. I tak pewnie myśli wielu rodaków.Tym bardziej, że od kuzynów z małymi dziećmi nieraz słyszałam, jak to trzeba namanewrowac się, żeby miejsce w żłobku czy przedszkolu dostać. |
||
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
Taaaaaa makler też żyje w stresie
![]() ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- 4 000 zł męża dla 5 osobowej rodziny która ma kredyt na dom i auto, dwa... to i tak jest buahaha
|
|
|
|
|
#67 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Hehe, ja mam czasem fazę, że na matkę się nie nadaję w ogóle, a czasem że chętnie bym sobie machnęła 3-4 dzieci, jak patrzę na rodzinę mojego TŻta gdzie jest ich właśnie trójka rodzeństwa
Tyle, że jakieś zupełnie nierealne mi się to wydaje. Bo skąd na to wziąć kasę... Co do pracy, to można próbować wybrać zawód "zdalny", że tak powiem, wykonywany głównie w domu. Wiadomo, że jak dzieci malutkie to się nie popracuje ale jak podrosną i np idą już do przedszkola czy szkoły - można już coś robić. Może nie na pełen etat, ale pół etatu to też coś ![]() Ale żeby taki milutki plan zrealizować, trzeba by mieć świetnie zarabiającego faceta i duże mieszkanie albo dom, żeby tę całą rodzinę pomieścić Nie wiem ile dokładnie kosztuje jedno dziecko, a ile troje ale też uważam, że np 4-5 tys pensji na 5-6 osobową rodzinę plus kredyt/y, to za mało zdecydowanie...
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2010-09-11 o 15:06 |
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Tyle, że makler nie żyje w stresie o wlasne życie...
A myślę, że cieższą pracę od wielu policjantów, typowych krawężników, mają panie na kasie w supermarkecie, bo muszą się z głupimi klientami dzień w dzień użerać. |
|
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak szczerze, to mnie sie naprawde bardziej podoba wyższe opodatkowanie osób samotnych (bez partnera i bez dzieci). Tutaj jakos się to sprawdza.
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie to chory pomysł i dyskryminujący.
System emerytalny się nie sparwdza nie od wczoraj, więc to wina sysytemu, a nie tego, że ludzie nie mnożą się jak króliki. Po drugie - ludzie - jak wszytskie organizmy żywe - rozmnażają sie wtedy, kiedy mają odpowiednie warunki (pomijajć rodziny patologiczne). Czyli: własny kąt, dobrze płatna praca, CZAS dla dziecka (a u nas dobrze płatna praca raczej wyklucza posiadanie wolnego czasu), zapewnione żłobki, przedszkola, opiekę zdrowotną itp., itd. A u nas co? Przeciętna rodzina ma - powiedzmy - 3000 zł, z czego z 1500 tys. idzie na opłaty plus wynajem lub rata kredytu mieszkalnego (jeśli nie jest się szczęśliwym posiadaczem M3 "po babci"). Czyli 1500 zł na 3 osoby (z 1 dzieckiem) + niepewność zatrudnienia + niebotyczne problemy i opłaty za przedszkole + po prostu drogie życie. A dziecko to skarbonka.. A co do tego, że bezdzietni mniej dokładają do budżetu, a po nich nie będzie miał kto płacić na ZUS: znam drugą stronę medalu: bezdzietni są wykorzystywani w pracy do nadgodzin, dodatkowych obowiązków, wyjazdów. Dlaczego? Bo szefostwo zakłada, że "ci się burzyć nie będą, bo mają więcej czasu niż dzieciaci". Kilkakrotnie już dostawałam takie "propozycje nie do odrzucenia". Kiedyś musiałam spędzić święta w pracy, bo "przecież X i Y mają dzieci, to im nie zaproponuję.." - usłyszałam od tzw. "góry" tak prosto w twarz.. Poza tym: dzieci chorują i to dużo, a na NFZ nie płacą. Matki częściej chodzą na zwolnienia lekarskie (no tak jest..). Edukacja dzieci też kosztuje, a państwowe szkoły i inne placówki finansowane są z podatków WSZYSTKICH obywateli. Bodajże w Niemczech jest "bykowe". Jeśli będę żyć na takim poziomie, to "bykowe" mogę płacić, niech będzie. Ale nie w takiej sytuacji. A ciekawe co z ludźmi, którzy nie decydują się na dzieci, bo ich zwyczajnie na nie nie stać? Dołożyć im dodatkowe koszty? Bardzo mądrze - na pewno się rozmnożą..
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Luba ale chyba nie powinno się zmuszać ludzi, którzy nie chcą, nie czują się czy wprost się nie nadają do rodzicielstwa, prawda? Bo takie zmuszanie może wywrzeć odwrotny skutek w postaci patologii... zdaje się, że w Rumunii był nakaz rodzenia dzieci za komuny (był nawet order dla "Matki - bohaterki" czy kobiety, która miała co najmniej 5 dzieci) i jakoś do bogactwa ich ta polityka nie doprowadziła...
Moim zdaniem nawet ogromny przyrost naturalny nie rozwiąże problemu ZUS. Bo ten system jest zły, dziś już nie można opierać świadczeń socjalnych na następstwie pokoleń, chociażby dlatego, że doprowadziło by to w perspektywie np. 200 lat do przeludnienia i problem wróciłby jak bumerang - mnóstwo dzieci to przecież mnóstwo dorosłych a co za tym idzie mnóstwo nowych emerytów do utrzymania których potrzeba jeszcze więcej dzieci... i problem tak czy siak narasta... i wraca... System powinien być tak zorganizowany, żeby każdy pracujący płacił składkę rzeczywiście na siebie. Moim zdaniem państwo powinno stopniowo przejmować dług ZUS wobec tych emerytów i rencistów oraz obecnych pracowników, których pieniądze zmarnowano, ale następne pokolenie - powiedzmy ludzie, którzy dopiero teraz zaczynają pracę powinni już nie należeć do zadłużonego ZUS lecz być już objęci innym systemem i inwestować w swoją przyszłość, zbierać na swoje emerytury a nie na zaległe rodziców i dziadków. A my jakoś na starym systemie powinniśmy dociągnąć... w biedzie bo w biedzie, ale trudno. Lepiej tak, niż okradać kolejne pokolenia.
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaraz, zaraz. Z moich podatków idzie na becikowe dla cudzych dzieci (więc to dziecko łaski mi nie zrobi jak się za 40 lat odwdzięczy pracując na moją emeryturkę )(że nie wspomnę już o innych świadczeniach dla kobiet w ciąży, lewych l4 i tym podobnych, wziąć pod lupę samotne matki czy w rzeczywistości wszystkie są samotne... )
Edytowane przez Fresa Czas edycji: 2010-09-11 o 15:45 |
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałam tylko, że system w którym osoby samotne płacą większe podatki podoba mi się bardziej. Tutaj to funkcjonuje od lat, w innych państwach (o ile mnie pamięc nie myli) także i się sprawdza. I nie jest to zmuszanie do czegokolwiek.
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(bo jeśli rzeczywiście są z tego takie wielkie plusy to moje propozycje są nadal aktualne: opodatkowanie studentów, palaczy i jeszcze sporo by się grup społecznych znalazło)
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#76 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja czuję się generalnie szczęśliwszym dzieckiem, bo po raz pierwszy w przedszkolu mnie zobaczyli dopiero w zerówce - kiedy mamie skończył się macierzyński, babcia była już na emeryturze i mogła się mną zająć Natomiast kiedy moja mama pójdzie na emeryturę, to moje dzieci będą już pewnie w okolicach liceum ![]() Cytat:
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
Wg mnie ZUS to gnijący trup, którego już dawno temu należało zakopać i zalać betonem. A takie "bykowe" to tylko perfumowanie smrodu tego gnijącego molocha. I ja temu mówię zdecydowane "nie".
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
A co z kobietami, które urodzą i oddadzą? Może powinny płacić podwójnie?! Za to, że urodziły i za to, że oddały?
Nie zamierzam nikomu płacić za to, że nie chcę dzieci.
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle, że dla mnie to i tak chore, że ktoś mi narzuca jak powinnam żyć i co robić. Czasami przez takich debili czuję się człowiekiem drugiej kategorii, bo zarzuca mi się coś czego w ogóle nie ma. -.-' To, że nie chcę mieć dzieci nie oznacza, że jestem samolubną, wygodnicką osobą.
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2010-09-11 o 15:55 |
|
|
|
|
|
#81 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Moge tylko napisać dlaczego podoba mi się bardziej a nigdzie nie napisałam, że ogólnie mi sie podoba ![]() - to czy ma się dzieci czy nie często nie zależy tylko od nas, bycie samotnym to juz raczej wybór danej jednostki - mało kto jest całe życie sam, jest duża szansa, że prędzej czy później przestanie się ten podatek płacić. - z czegos musza brac na ten Kindergeld, no ludzie ![]() - ja płace np. solidarnościowe ze wschodnimi niemcami, co np. dla mnie ejst bez sensu. Jakbysmy sobie mieli wybierać na co chcem ypłacić i w czym widzimy sens a w czym nie, to każdy wpłaciłby do kasy guzik z pętelką ![]() Cytat:
więc osobiście go nie chwalę ale obiektywnie mówiąc to chyba nie jest taki zły )
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-09-11 o 15:59 |
||
|
|
|
|
#82 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten kraj jest chyba bardziej chory niż myślałam.. ALE - mam nadzieję - że jak to bykowe wejdzie - to księża i zakonnice też to obejmie, prawda? ![]() Ta.. Krzyża nikt nie ruszy.. Oni się poświęcają państwu już wystarczająco - na tym by pewnie stanęło. ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
Luba, u nas ludzie biorą kredyt, żeby dzieciakom kupić wszystkie podręczniki i przybory szkolne - to nie jest kraj dla ludzi chcących mieć dzieci..
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
A ja teraz poza tematem, Deede, dawno Cię nie było
![]() A w temacie, to ja to wiem, rozumiem o co Ci chodzi z tym poziomem życia itd.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-09-11 o 16:05 |
|
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
Lubo, jakoś mnie Twoje tłumaczenia nie przekonują, że osoby samotne powinny taki podatek płacić.
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
E, Fresko, nie muszą wcale Cię przekonywać (a mnie akurat nie zależy, żeby kogoś przekonać, bo traktuję to sobie jak luźną rozmowę a nie jak dyskusje w kórej chciałabym kogos przekonać i to do czego! Do podatków! Za kogo mnie masz
), jak wprowadzą to i tak będzeisz musiała placić (albo jak się przeprowadzisz do Niemiec czy tam do Belgii i nie pamietam jeszcze gdzie,i będziesz samotna). Wiesz sama, że o to to Cie nikt prosić nie będzie, ani nikt Cie nie będzie przekonywał, tylko będzie trzeba płacić, można się buntować, czemu nie, mozna nawet żądać przekonania Cie do tego pomysłu (chciałabym to zobaczyć ). Jakby co, to wstępnie możesz przyjechac do mnie i pójśc sie popytać dlaczego ja muszę płacić solidarnościowe dla wschodnich niemiec. Tak dla wprawy, poćwiczysz przed pytaniem o "bykowe"
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-09-11 o 16:12 |
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(ale byłam ciekawa jak to w Niemczech wygląda i nie jestem wcale do tego przekonana - za to coraz bardziej jestem za opodatkowaniem chociażby tych palaczy, może się ktoś w końcu za to weźmie?)Lubo, a z tym "solidarnościowym" to jest tak, że sami wybraliście ten kraj to wyboru nie macie praktycznie. To jest ta różnica (ja też się nie buntuję przeciwko podatkom, które płacę, bo taki był mój świadomy wybór) No i jeszcze, dlaczego nie ukrócić tych zasiłków dla bezrobotnych, świadczeń z opieki socjalnej? od tego by trzeba zacząć. A nie od tego, że ci co pracują na takich nierobów będą jeszcze na tych nierobów więcej płacić)
Edytowane przez Fresa Czas edycji: 2010-09-11 o 16:18 |
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obmyślałam plan podboju Wizażu Witam U nas ludzie będą się burzyć na każde dodatkowe opłaty, bo żyje się, jak się żyje, a do tego dochodzi świadomość, że państwo pewnie jak zwykle tę kasę rozpierniczy. Ja w ogóle jestem przeciwna obowiązkowemu ZUSowi. Bardziej opłaca mi się wpłacać tę kasę na jakąś lokatę. Ale - wiem - skąd sfinansować obecnych emerytów? Czyli mamy błędne koło..
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie jeszcze zastanawia fakt, co zrobią z ludźmi aseksualnymi, którzy nie lubią seksu. Mają się do niego zmusić aby spłodzić temu krajowi dzieci?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.

nawet jak im za bardzo ekonomia nie sprzyja, ale jeśli ich nie stać, to albo tego nie zrobią, albo poprzestaną na jednym dziecku choćby woleli mieć więcej.
, ale to nierealne w naszym kraju. Zwłaszcza, że nie chciałabym nie pracować zawodowo, a wysłanie 5 dzieci do przedszkola, szkoły, na studia- nierealne.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)