|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Torebka na zgięciu łokcia - niebezpieczeństwo?
Witam
Czytałam dzisiaj wrześniowy numer Mody na Zdrowie i pewna informacja mnie zaniepokoiła, a raczej zdziwiła... Zacytuję: "Torba powieszona w zgięciu łokcia wygląda może elegancko, ale szkodzi! Rączka wpija się w ciało. Ucisk, jeśli powtarza się regularnie, grozi uszkodzeniem nerwów i bolesnym stanem zapalnym okolic łokcia oraz drętwieniem dłoni, z utratą w nich czucia włącznie! [...]"W ostatnim czasie produkcja torebek na krótkich rączkach bardzo wzrosła, widać je w zwykłych sklepach, galeriach handlowych itp. Przeznaczone są oczywiście do noszenia na zgięciu łokcia lub w ręce. Jednak częściej spotykam się z tym, że kobiety noszą je w ten pierwszy wymieniony przeze mnie sposób. Taka moda, wygoda, kto co lubi, po prostu. Czasami, choć rzadko, też tak robię, mimo, że uszy torebki są wystarczająco dł. do noszenia jej na ramieniu. Kiedy przeczytałam te wzmiankę w gazecie, szeroko otworzyłam usta ze zdziwienia. Nigdy wcześniej nie słyszałam ani nie czytałam o czymś takim. Oczywiście mówimy tutaj o częstym noszeniu torebki w ten sposób i raczej niezbyt lekkiej.Co sądzicie na ten temat? Uważacie, że coś takiego może się przydarzyć? Spotkałyście się z tym? Zapraszam do dyskusji!
Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział: - Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie... ![]() |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torebka na zgięciu łokcia - niebezpieczeństwo?
Jakiś czas temu sama się nad tym zastanawiałam, że to chyba niezbyt zdrowe. Dlatego raczej noszę na ramieniu, ale z racji, że mam skoliozę, na ramieniu też nie powinnam, tylko najlepiej plecak. Ale jakoś dziwnie się z plecakiem czuję, niby nie ubieram się jakoś bardzo elegancko, raczej dżinsy, ale i tak ten plecak mi nie pasuje. Macie jakiś pomysł, jak wyglądać w miarę normalnie a jednocześnie zdrowo nosić ciężar? Bo moja torebka jest zwykle baaardzo ciężka, noszę ciężki słownik na uczelnię (muszę)
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Tak naprawdę do nie szkodzi tylko noszenie plecaka. I to dobrze wyprofilowanego na dwóch ramionach oczywiście.Każda torebka jest zła. Na ramieniu, bo obciąża tylko jedno ramię i krzywimy kręgosłup w ten sposób (sama czułam ból, po długotrwałym noszeniu torby na ramieniu do szkoły,później przełożyłam na drugą stronę). Te przewieszane przez ramię chanelki, tak samo- choć one z reguły są małe i lekkie, więc szkodzić nie powinny. Listonszki bywają cięższe- czuje po nich ramiona.
Ja sama torbę na krótkim uchwycie zawsze noszę w dłoni, przy podłodze, nigdy na łokciu nie nosiłam. Ale w dłoni,też się nie powinno, bo ciągnie jedną stronę ciała ku dołowi. Pozostaje nam zaopatrzyć się w saszetki, bądź nerki na pasek
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Moda przemija, więc raczej ten trend nie będzie się utrzymywał na tyle długo, aby mieć tak poważne skutki. Te skutki to raczej przy noszeniu kamieni przez dłuższy czas, i to w dodatku na jednej ręce.
![]() Też się chętnie dowiem jak zdrowo dźwigać ciężary (poza plecakiem).
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Jakby się tak zastanowił to niewiele rzeczy jest zdrowych. Myślę, że nie należy popadać w paranoję. Ja tak noszę tylko wtedy, gdy mam obie ręce czymś zawalone.
W ogóle to mnie zastanawia co zrobić z pustą ręką gdy torebka noszona jest na zgięciu łokcia?? Bo jak jeszcze w niej coś trzymam to ok ale taka pusta to co? W pięść? Dziwnie to wygląda, jakbym w zgięciu łokcia watkę po pobraniu krwi trzymała. |
|
|
|
|
#6 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mimo, że plecak nie jest różowy i pstrokaty z wizerunkiem Hello Kitty. Cytat:
Tak, masz rację saszetki albo po prostu nie nośmy niczego! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wybacz, ale nie mogłam się powstrzymać - oryginalny nick... Nie mówię, że musi komuś urwać, ale właśnie te uszkodzenia nerwów i stany zapalne - chyba sobie tego nie wymyślili, takie przypadki pewnie miały miejsce Dlatego pytam, czy też spotkałyście się z czymś takim i co o tym w ogóle sądzicie.
Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział: - Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie... ![]() Edytowane przez Naciaaa1991 Czas edycji: 2010-09-21 o 18:39 |
||||
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Łoj dobra.. Tak samo szpilki, "rakotwórczy" telefon komórkowy i setki innych przykładów... Marna sensacyjka. Ja tak torbę nosiłam, noszę i będę nosić, bo tylko tak jest mi wygodnie...
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Nie napisałam tego po to, aby wzbudzić jakąkolwiek sensację...
Byłam ciekawa czy ktoś spotkał się z tym przypadkiem, czy jest to prawdą i co o tym sądzicie. W każdym razie - dzięki za odp.
Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział: - Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie... ![]() |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, nie.. ja pisałam o tym artykule, że to sensacja
Absolutnie nie odnośnie Twojego wątku
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Wiesz, to taka mała wzmianka, ale mnie zaciekawiła
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
hahahah zabójczy nick.
Nie popadajmy w skrajność,wszystko wymyślą,ze szkodzi.Niedługo okaże się,że nawet sex jest szkodliwy. Co prawda nigdy o tym nie słyszałam,więc watek ciekawy,ale przecież nie będę chodzić z plecakiem do szpilek ![]()
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
dla mnie to bardzo niewygodnie tak nosić.
A z noszenia w ogole bynajmniej rezygnować nie planuję. |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
No coś Ty, przecież jest, nie wiedziałaś?? ![]() Zawsze coś możesz załapać albo paść na zawał
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Noszę tak torebki od zawsze i chyba zawsze będę tak je nosiła. Dla mnie to nie jest moda czy trend, a wygoda. Poza tym ze względów bezpieczeństwa lubię jak torebka jest trochę przede mną.
Nigdy nie słyszałam o szkodliwości i chyba bym pominęła taki artykuł. Także nie boję się, ani mnie to grzeje, ani ziębi.
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście że jest szkodliwe ale tylko w połączeniu z kawą ze "Starbaksa" na wynos
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
Hahaha masz rację,zapomniałam.W takim razie pozostaje nam się położyć i czekać na śmierć.
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Edytowane przez incognitooo Czas edycji: 2012-07-26 o 23:01 |
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
Wygodniej mi nosić na ramieniu , ale i w taki sposób jak na załączonych obrazkach zdarza mi sie nosić
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=incognitooo;2221270 3]A co Ci przeszkadza, że ktoś bierze kawe na wynos?
a gdzie napisałam że przeszkadza?
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
śmiercionośne torebki
|
|
|
|
|
#21 |
|
.
|
jakos nie chce mi sie wierzyc w to uszkodzenie nerwow. przeciez cegiel sie nie nosi w torebce
|
|
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
Ciekawe kto dokonał tego odkrycia
Ja uważam, że jak nie nosimy nie wiadomo jak ciężkich rzeczy to nic złego się nie dzieje naszym nerwom
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Świetne ![]() A dla mnie takie noszenie ciężkiej torebki jest bardzo niewygodne, więc zanim cokolwiek by mi się stało z nerwami, to i tak zarzucę uszy torebki na ramię albo wezmę je do ręki
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
hmm możliwe, że to szkodzi, bo czasami jak ponoszę tak dłużej mega napakowaną torebkę to faktycznie trochę drętwieje mi ręka. Jednak zdarza się to tylko gdy mam zajęte ręce i co chwile muszę coś wyjmować (bo tak jest wygodniej)
Mój kolega powiedział, że dziewczyny noszące tak torebki wyglądają jak wiejskie baby idące na targ z jajkami i faktycznie coś w tym jest mnie się ten trend nie podoba generalnie, wygląda to niestety głupio :P
|
|
|
|
|
#25 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
Troche przesadzone wedlug mnie. Jezeli komus dretwieje reka to chyba oczywiste ze nie bedzie sie sam nad soba znecal tylko przelazy ja na druga reke albo wezmie w garsc... Poza tym to dretwienie z utrata czucia. Jak sie posiedzi po 'turecku' i nogi mocno zdretwieja to tez nie ma w nich czucia. Mysle tez ze to bez znaczenia czy na zgieciu czy na ramieniu. Jak torba ciezka to i tu i tu bedzie uciskac i moze to byc nie zdrowe
Czesto mi sie zdarza ze sie wyspie na reku i rano kompletnie nie mam w niej czucia jakbym reki nie miala Od torebki nic mi nigdy nie zdretwialo
|
|
#28 |
|
Wiedźma
|
Na głowie.
|
|
#29 |
|
Buc
|
ciekawie. ![]() ja przez moją cudowną torbę w szerszych kręgach znaną jako wór bez dna, jestem już dosłownie wygięta w chińskie osiem.
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Na pewno nie jest zdrowe noszenie torebki w zgięciu łokcia - przede wszystkim dla stawów. Z tego powodu musiałam zrezygnować z torebek z krótkimi rączkami, niestety
Ale po kilku miesiącach noszenia w ten sposób torebki staw łokciowy mi zaprotestował i nie miałam wyboru. Tyle że ja mam ogólnie problemy ze zdrowiem, więc to może dlatego.A tak poza tym to mi jest strasznie niewygodnie, kiedy noszę w ten sposób torebkę, chociaż przyznam, że wygląda to bardzo fajnie
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:18.

Czytałam dzisiaj wrześniowy numer Mody na Zdrowie i pewna informacja mnie zaniepokoiła, a raczej zdziwiła...
Zacytuję: "Torba powieszona w zgięciu łokcia wygląda może elegancko, ale szkodzi! Rączka wpija się w ciało. Ucisk, jeśli powtarza się regularnie, grozi uszkodzeniem nerwów i bolesnym stanem zapalnym okolic łokcia oraz drętwieniem dłoni, z utratą w nich czucia włącznie! [...]"

Absolutnie nie odnośnie Twojego wątku 

Ale po kilku miesiącach noszenia w ten sposób torebki staw łokciowy mi zaprotestował i nie miałam wyboru. Tyle że ja mam ogólnie problemy ze zdrowiem, więc to może dlatego.