|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
"Gdybym dostał 100zł do wydania na kulturę, kupiłbym..."
Zainspirował mnie tytuł z Dużego Formatu.
Może przyjmie się także tutaj. Jak dokończycie to zdanie? Gdybym dostał 100zł do wydania na kulturę, kupiłbym... * * nikt się nie obrazi jeżeli "kupiłbym" zastąpicie innym czasownikiem (poszedłbym, obejrzałbym, posłuchałbym i tym podobne)
|
|
|
|
|
#2 |
|
Crazy turtle lady
|
Dot.: "Gdybym dostał 100zł do wydania na kulturę, kupiłbym..."
Gdybym dostał 100zł do wydania na kulturę, kupiłabym :
Książka Kevyna Aucoina "Making Faces" 74 zł - W pewnych kręgach kultowa książka. Interesuje się makijażem, a Kevyn jest w pewnym sensie guru. Świetne zdjęcia i jeszcze lepsza makijaże. O jego wielkości mówiła m.in Cher słowami " Kevie isn’t a makeup man, he’s a magician. He creates an atmosphere of beauty mixed with magic" - Niestety Kevyn zmarł w 2002 roku . Film anime Ghost In The Shell, na all za 29 zł ![]() Moje first anime ever. I mania została do dzisiaj. Cyberpunk, brudna, śmierdząca i zrobotyzowana Japonia, ahumanoidy, duchowe rozterki głównej postaci, muzyka chóralna.....Bracia Wachowscy czerpali inspiracje z tego anime to filmu Matrix, niektóre sceny było prawie całkiem przeniesione do filmu ponoć ![]() kilka zł ponad, ale mam nadzieje, że nie szkodzi
Edytowane przez Ishikawa Czas edycji: 2010-10-08 o 21:18 |
|
|
|
|
#4 | |
|
Crazy turtle lady
|
Cytat:
![]() Czytam DW co tydzień. We wczorajszym artykuł o Rosjanach mi się podobał ![]() Pamiętam jak był obszerny artykuł o mobbingu w pracy, to mój egzemplarz DW krążył z pokoju do pokoju, z pietra do piętra....ehh
|
|
|
#5 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przeczytałam z prawdziwym zainteresowaniem. Podoba mi się ta forma przedstawiania rzeczywistości/ludzi. Jest jakby... bliższa sercu. Bardziej otwarta i trafiająca w sedno. Co do uzasadnienia, wolna ręka.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Crazy turtle lady
|
Cytat:
Kiedyś często wysyłałam swoje tłumaczenia piosenek do konkursu na ostatniej str, na najlepsze tłumaczenie. Niestety nie udało mi się nigdy wygrać. Uzasadnienie zaraz skrobnę, może kogoś zachęcę
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
.
|
oj, 100 zl to malo :P ja bym kupila ksiazki, pewnie robina cook'a, bo uwielbiam jego thrillery medyczne
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja bym kupiła podręcznik mowy ciała/książkę o tym traktującą, którąś z takich bardziej profesjonalnych, bo ostatnio interesuje mnie ta tematyka.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Wzbogacilabym swoj warsztat pracy o kilka pozycji: m.in. G.Kasdepke Bon czy Ton czyli savoir vivre dla dzieci, Czupury - czyli zabawy z wyobraznia Odety Moro-Figurskiej (naprawde swietna pozycja!) i jeszcze jakies zabawy paluszkowe
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Kupiłabym "Szklany klosz" Sylvii Plath. Niedawno wyszło nowe wydanie, a do tej książki ciągnie mnie już od liceum ( w domyśle- od dawna
) i dotąd nie miałyśmy przyjemności. Koszt 35 złDo kompletu kupiłabym dwa bilety ( ulgowe jeszcze!) do teatru. Najpewniej na "Olivier!" w reżyserii Magdy Piekorz. W ramach stówki muszę iść na spektakl dopołudniowy, bo inaczej przekroczę budżet Koszt 60 złSuma 95 zł. 5 zł wrzucam skrzypkowi z ulicy. |
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Chyba tak na z 4 wizyty w teatrze by starczyło (: Takie małe tournee po Ostravskich teatrach.
|
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Gdybym mogła dołożyć, wybrałabym Dzikie Żądze w moim Teatrze Polskim.
Niespodziewane dodatkowe 100zł, obejrzałabym "Nie oglądaj się", Mayday po raz kolejny i za resztę pobuszowała w EMPIKU.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłabym bilet na musical "Metro"
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Wydałabym w mojej ulubionej księgarni, zanim zdążyłabym pomyśleć nad czymkolwiek innym.
![]() działanie to ma 2 uzasadnienia: - pierwsze zwykłe: uwielbiam kupować książki i każda suma to za mało. A staram sie kupowac nie pozyczać, bo uwazam że na ile człowieka stać,m na tyle powinien je kupować bo ich autorzy/wydawcy/drukarnie/itd itp potrzebują zarabiać żeby żyć. - drugie, IMO bardzo ważne - gdzie się kupuje ksiażki. osobiście, bojkotuję EMPIKi i stoiska ksiązkowe w supermarketach i "kioskach"- obsługa fatalna, zainteresowanie klientem takież same, tylko i wyłącznie gnanie za zyskiem najtańszym kosztem. Dlatego kupuję tylko w wybranych, prywatnych księgarniach, gdzie jest odpowiednia atmosfera a obsługa wie co sprzedaje i nie traktuje książek jak kartofli.
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Bilet do teatru -ostatnio zdębiałam widząc ceny na występy gościnne Jandy- ile kosztuje kultura dla mas
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tak ja też
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jednak mając te 100 zł. do dyspozycji wybieram najnowszą płytę Petera Murphy - Ninth. Najchętniej to bilet na koncert rzeczonego pana, ale poprzestanę na płycie. Plus, to co zostanie, pewnie jakaś książka. Niech to będzie coś pióra Karlheinza Deschnera. Bo lubię wiedzieć
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
zdecydowanie wydałabym na książki, mam duży regał, który chcę zapełnić, może stówka nie pozwoliłaby mi znowu tak bardzo zaszaleć, ale zawsze to już coś
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
kupiłabym bilet do teatru
a niektóre, z serii 'lepszych spektakli' chodzą już po 100zł
|
|
#23 |
|
BAN stały
|
poszłabym do kina, no starczyłoby na więcej niż 1 bilet
, lub do teatru a najprawdopodobniej dołożyłabym do jakiegoś małego elektronicznego cuda bo jestem na etapie przymierzania się do jakiegoś tableta.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-10-10 o 22:39 |
|
|
|
|
#24 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale za darmo to istówkę przygarnę ja tez ![]() Cytat:
Cytat:
![]() do kina bym sie też wybrała
Edytowane przez GOśka T. Czas edycji: 2010-10-11 o 14:27 |
|||
|
|
|
|
#25 | |
|
Raróg
|
Kupilabym:
DVD Beyond The Lighted Stage - historia grupy Rush. Za Rockserwis: Nie od dziś wiadomo, że Rush to jeden z najbardziej wpływowych zespołów rockowych na świecie, który w zestawieniu otrzymywanych kolejno złotych i platynowych płyt zajmuje trzecie miejsce po The Beatles i The Rolling Stones. Cieszy się uwielbieniem fanów na całym świecie i uznaniem coraz to nowych pokoleń muzyków. 89,90 w promocji. Zostaje mi na Trzeciego Policjanta Flann O'Brien'a, w internetowym antykwariacie za 9 zlociszy, w zyciu chyba przy zadnej ksiazce sie tak nie poryczalam ze smiechu : ) A za pozostala zlotowke mozna u mnie w bibliotece kupic jakas ksiazke, tylko nie wiem, czy cos mozliwego bym tu znalazla - dotad mi sie to nie udalo ; P
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
2 bilety do teatru
|
|
|
|
|
#28 |
|
Wtajemniczenie
|
Bilet na "Białą Bluzkę". Zdecydowanie.
Ale ponieważ nie mam to sobie pójdę do Starego na coś na 15 zł ;p
|
|
|
#29 |
|
Przyczajenie
|
Zamówiłabym 'Paryski Spleen' Baudelaire'a i 'Monstruarium' Anny Wieczorkiewicz i... za mało 100 zł na prawdziwe książkowe rozpasanie, które mi się marzy
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
100 zł to faktycznie nie dużo, ale dwie bądź nawet trzy książki dało by się nabyć. Tych nigdy za dużo
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:23.