|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: TO Imie w Polsce.
Cytat:
![]() Sprawdz sobie i nie jest to jakas super nowosc
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zadomowienie
|
Tak, juz widze jak dzieciaki w przedszkolu mowia na chlopca SYRIUSZEK
|
|
#63 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie spotkałam jeszcze żadnego Syriusza, ale bardzo podoba mi się to imię
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
W urzędzie chyba powinni pozwolić na nadanie takiego imienia... Chyba, że się trafi wyjątkowo konserwatywny urzędnik, który będzie robić problemy Ale zawsze można pokazać, czy takie imię istnieje w języku polskim. A chyba istnieje ![]() A samo imię jest ładne, ale podobało by mi się bardziej gdyby nie nazwano nim postaci z Harrego Pottera Większości ludzi znających książkę skojarzy się pewnie dość jednoznacznie. (mojemu TŻtowi, który nie czytał - kojarzy się z gwiazdą. Też jednoznacznie )
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
BAN stały
|
Dzieki
![]() Nie spodziewalam sie tylu odpowiedzi Planuje tak nazwac syna, co do pytan - tak, lubie Harry'ego Pottera i Syriusz rzeczywiscie byl moja ulubiona postacia.
Edytowane przez sylvies45 Czas edycji: 2009-11-20 o 20:31 |
|
|
|
|
#66 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
pies mojej sąsiadki wabi się Syriusz
![]() ja znam chłopaka o imieniu Serafin
|
|
|
|
|
#68 |
|
Rozeznanie
|
Nie rozumiem najazdu co poniektórych. Jaka to krzywda dla dziecka? Syriusz to wg mnie oryginalne i całkiem ładne imię, chyba ludzie za dużo Harrego Pottera sie naczytaliście jeśli jest ono dla was nacechowane negatywnie.
Gdybym była facetem wolałabym mieć na imię Syriusz, niż Kacper czy Mateusz których jest od groma.
|
|
#69 |
|
DOMator
|
Piękne imię. Kojarzy mi się jednoznacznie z Syriuszem Blackiem, więc raczej trudno jest mi wyobrazić sobie maleńkiego Syriuszka, ale już dorosłego Syriusza jak najbardziej
![]() Podoba mi się jeszcze imię Sergiusz. Nawet bardziej niż Syriusz.
|
|
#70 |
|
BAN stały
|
Syriusz-fajne imię
. Ja mam koleżankę Pelagię i Klementynę, kolegę Martyna i Justyna, Longina(wołają Lonek), Sergiusza i Denisa. Nic dziwnego, po prostu rzadko spotykane.
Edytowane przez Donka94 Czas edycji: 2009-11-28 o 23:35 |
|
|
|
|
#71 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Amelia już od dawna nie jest rzadkim imieniem... Co druga dziewczynka w piaskownicy to Amelka ![]() My z Mężem zastanawiamy się nad Jagodą. Bardzo wiele imion nam się kojarzy, Jagoda na szczęście nie. Jest kobiece i subtelne. Ale nie upieram się póki co
|
|
|
|
|
|
#72 |
|
Raczkowanie
|
Weźcie pod uwagę, że za naście lat, kiedy dziecko zacznie zwracać uwagę na brzmienie swojego imienia, popularne będą Oliviery, Briany, Nikole, Mariki i inne nietypowe DZISIAJ imiona. Natomiast Marciny, Janki, Agnieszki będą dla następnego pokolenia dziwne. Wszystko zależy od obecnego trendu w nadawaniu imion. Dla mnie Kazimierz, Tadeusz czy Gertruda brzmi nieswojo, ale za czasów mojej babki czy mamy tak się właśnie nazywało dzieci i nie było w tym nic dziwnego.
Najważniejsze to myśleć o dobru swojego dziecka i dobierać imię pasujące do nazwiska
|
|
|
|
|
#73 |
|
Mother of Cat
|
Strasznie mi się podoba imię Syriusz
Urzędnicy powinni dać, chociaż mój ojciec walczył o imię dla brata i nie chcieli dać Olivier, tylko Oliver. Ojcu się nie spodobało i jest Dawid ![]() Ja bym chciała małego Syriuszka. Ale do nazwiska TŻ-ta raczej nie pasuje. Chociaż fakt faktem, jak któraś z Was napisała wymówione xxxx razy już nie brzmi dziwnie
|
|
|
#74 |
|
Przyczajenie
|
A mnie się imię Syriusz podoba xD Sama mam oryginalne bo Wirginia i jako jedyna noszę takie imię w całym mieście a liczy se ono około 14 000 i co takie straszne? Nie! A że mam głupią zbieżność to moje inicjały to W.C I od 9 lat przezywają mnie WC spłuczka kibel ale taka jest młodzież wyrośnie z tego a ja mam wspaniałe imię i jestem z tego dumna sama nazwałabym syna Syriusz po części z tego że jestem fanką HP xD ![]() Zaś moje drugie imię to Julianna a na bierzmowanie biorę Faustyna bo mi się takie podoba xD A moją pierwszą córkę nazwę Lilianna bo oryginalne xD a syna Nikodem bo ładne i ciekawe pozdrawiam !!! |
|
|
|
|
#75 |
|
Zadomowienie
|
Syriusz? Mam mieszane uczucia...
Natomiast jestem tradycjonalistką i sama noszę zwyczajne imię i jestem z niego bardzo zadowolona, jest piękne i jestem wdzięczna mojej mamie ![]() Dziwne jest dla mnie imię Kwadrat, Żanetta, Olimpia, Dżesika, która była w mojej szkole. |
|
|
|
|
#76 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja córeczka ma na imię Sade (czyt. Szade),natomiast drugie Ifeoluwa(czyt. Ifeolua) Nazwałam ją z racji tego, że płynie w niej polsko-nigeryjska krew.
Teściu chciał nadać Ifeoluwa jako pierwsze, ale się nie zgodziłam, bo w dalszym ciągu mieszkamy w Polsce i nie wiem jak długo tu zostaniemy Nie było żadnego problemu w Urzędzie. ![]() Aha, i jeśli uda się aby Sade miała braciszka, to bardzo chciałabym go nazwać Emmanuel
Edytowane przez djerba Czas edycji: 2010-12-28 o 21:27 |
|
|
|
|
#77 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
coś w tym jest... Imię Syriusz jest całkiem ok ale to pewnie dlatego że nie brzmi strasznie "zagranicznie". A swoją drogą: czy w PL można dać na imię dziecku Lena? (nie chodzi mi o skrót od Magdaleny jak to w serialowym m jak miłość jest) ale właśnie o samo Lena? spodobało mi się pierwszy raz jak w "na dobre i na złe" pojawiła się postać o takim imieniu. gdzieś słyszałam że jest takie albo bardzo podobne rosyjskie imię. Jak myślicie? |
|
|
|
|
|
#78 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2010-12-28 o 22:09 |
|
|
|
|
#79 |
|
Zadomowienie
|
Myszon i Żyraf rzadza
Takich imion jeszcze nie slyszalam
|
|
|
|
|
#80 |
|
Wtajemniczenie
|
Syriusz jest ok.
Gorzej, jak chłopak ma na imię np. Ariel. Znam takiego... i za chiny nie wiem, skąd rodzice czerpali inspirację...Stare imiona nie są śmieszne (przynajmniej dla mnie - no ok. większość Imię to coś, co zostaje na całe życie, nie warto dziecku niespodzianki robić i "prezentu" tylko dlatego, że moda jest albo chcemy sobie swoje kompleksy wyleczyć.
|
|
#81 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ariel to imię jednego z Biblijnych aniołów, oraz synonim świętego miasta Jerozolima. Piękne imię
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tej chwili, mam wrażenie, co druga córeczka młodej mamusi ma tak na imię
|
|
|
#84 | |
|
Raczkowanie
|
Mi też się skojarzyło z Syriuszem Blackiem.
Swoją drogą bardzo ładne imię i myślę, że "normalne". Aż mnie ciary przechodzą jak w danym czasie jast moda na dane imię, potem się okazuje, że dziecko idzie do szkoły a tam (np.) 5 Stasiów. Ludzie nie idą za swoim głosem tylko za tym co inni robią. ---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, ale równie biblijne jest np. Nataniel czy Zachariasz, bardziej męskie w sensie opisujące płeć noszącego, a Ariel obecnie bardziej kojarzy się z syrenką czy proszkiem do prania, niż z mężczyzną czy aniołem (chłopak ma 18 lat) (btw bardziej podoba mi się Uriel, ale tak syna nie nazwę). problem będzie, jak komuś się zamarzy równie anielskie imię i uraczy swoją pociechę imieniem Epinoja czy Feniks (lub dziwaczniejszymi)... bo piękne pochodzenie ma, bo siłę w sobie... bo można... a sprawdzał ktoś co w medycynie oznacza słowo "amelia"?
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam tylko nadzieję, że nie zrobi się na to imię wielkie boom, tak jak na Julki i Kubusie, które od dawien dawna mi się podobały...Tak, tak... Wrodzony brak kończyn. Lekarz swojej córeczki na pewno by tak nie nazwał
Edytowane przez Amani Czas edycji: 2010-12-30 o 11:52 |
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jak się sis postara to i Zachariasza .ja lekarzem nie jestem, ale i tak córki Amelią nie ochrzczę
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie się bardzo podoba w wersji: Natan, ale nie pasuje do nazwiska kończącego się na -mann A jak mówię TŻowi o Natanielu to odpowiada, że mam się zdecydować Natan albo Daniel = nie Natalniel A Amelii też mieć nie będę Za to Aurelia jak najbardziej
|
|
|
#89 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj właśnie w Esce mówili na ten temat.
Wymienionych zostało kilka propozycja rodziców których urzędnicy nie zaakceptowali Przykłady : Kermit, Hosanna, Akira, Leo, Lisev, India Co jak co ale Kermit ? ![]() kermit.jpghttp://img190.imageshack.us/i/kermitg.jpg/ Pamiętam też Solidariusz ![]() ![]() Syriusz bardzo mi się podoba
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w liceum był Medard, jak dla mnie dziwaczne imię
![]() A z tym znaczeniem amelii to mnie zaskoczyłyście
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:08.

51-50-49-48-47-46-45-...

34-33-32-32-30..
27-25-23-21...
Ale zawsze można pokazać, czy takie imię istnieje w języku polskim. A chyba istnieje

, że dla rowiesnikow 'Fabian' to 'Pawian'
i za chiny nie wiem, skąd rodzice czerpali inspirację...