|
|
#211 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Rewolucja w Kościele
Coroczne chodzenie po kolędzie teoretycznie i z zamysłu powinno mieć na celu poznanie się parafian i księdza oraz możliwość rozmowy na temat aktualnych problemów, uzyskania wskazówek i pomocy oraz uaktualnienia danych w księgach parafialnych (np. czy ktoś się wyprowadził i tym podobne). W rzeczywistości z tą teorią bywa różnie:P
|
|
|
|
|
#212 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja to mam taką myśl....
że te wszystkie dodatkowe 'etapy' do przejścia przed ślubem mogą spowodować to... że więcej ludzi będzie rezygnować z ślubu kościelnego ale to tylko takie moje przemyślenia
|
|
|
#213 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli dla tych osób ślub kościelny będzie przeżyciem religijnym. Z naciskiem na RELIGIJNYM to chyba tak łatwo nie zrezygnują?? A jeśli tak, to widać nie dla nich to było.
|
|
|
|
|
#214 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#215 |
|
Zakorzenienie
|
Religia katolicka jest dziwna??Eeee,wczoraj oglądałam o religi w muzułmańskim kraju.Tam dopiero jest hardkor,jak przebijają sobie policzki szpikulcem,bądz nadziewają sobie na plecy szpikulce&haczyki a w haczyki wbijają dary dla ich Boga.
Ludzie narzekają,że katolicy beee,relgia katolicka beee bo dziwna itp a są jeszcze inne religie dziwniejsze niż katolicka.
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2011-02-02 o 19:18 |
|
|
|
|
#216 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
kościół zawsze ogłupiał ludzi głusząc poglądy z kosmosu dorabiając filozofie z d**** |
|
|
|
|
|
#217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() BTW, piszesz, że "religia katolicka" jest dziwna i na dowód tego twierdzenia podajesz jakieś argumenty z przeszłości, nic teraźniejszego - to ta "religia katolicka" jest czy była dziwna?
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-02-02 o 22:21 |
|
|
|
|
|
#218 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#219 | |
|
BAN stały
|
poczytaj o Galileuszu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Galileusz ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#221 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#222 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Palenie czarownic bylo domena wyznan protestanckich ![]() Moze dla Ciebie bedzie bardziej zrozumiala, jak sie bedziesz odnosila do faktow ? Co dla Ciebie w niej jest konkretnie niezrozumialego ? Aha, w trakcie jego procesu dostal apartament na koszt papieza. Szczerze, to zeby wszyscy tak byli scigani, swiat bylby szczesliwy miejscem. Cytat:
?). To Ty tu dorabiasz filozofie z d, nie bardzo wiedzac, o czym piszesz. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Suma sumarum - wiemy juz, ze Ci KK nie pasuje, jak rowniez, ze wynika to z Twojej niewiedzy ![]() ---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ---------- Cytat:
Dziewcze drogie, ta lista niewiadomo przez kogo stworzona, jest pelna przeinaczen, bledow i po prostu bzdur. Wierzysz w kazde takie badziewie znalezione w interencie, czy tylko te, ktore Ci pasuja ?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||
|
|
|
|
#223 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#224 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlaczego mam coś udowadniać księdzu ? rzeczowa i zyczliwa rozmowa z narzeczonymi Ok. Ale badania psychiatryczne ? Może jeszcze ginekologiczne ? A jak nie zaliczę pozytywnie testu, to odpadam z gry i nie mam prawa do sakramentu ? Ja wiem, że sporo ludzi bierze ślub Kościelny, bo ładna otoczka, bo sukienka i welon, bo babcia naciska... ale kurcze, sama nie chciałabym być maglowana, wypytywana o intymne szczegóły mojego ciała. Moim zdaniem inaczej to powinno przebiegać. To ma być religijne i duchowe przeżycie, więc czemu tak bardzo się skupia na fizyczności, na zachowaniu błony, na skutecznym rozmnażaniu się ? Jakość nauk przedmałżeńskich często woła o pomstę do nieba. Czy nie powinno się skupić na duchowości między małżonkami, na relacjach między małżonkami a Bogiem, na tym , jak rozwiązywać problemy które moga nas spotkać po ślubie ? A zresztą i tak już teraz wiele rzeczy można z księżmi załatwić dzięki $$$ więc podejrzewam, że żadnej rewolucji praktycznie w tym względzie nie będzie. Poza tym, Kościół nawołuje do tego, żeby nie kusić grzechu, unikać sytuacji ktora moze do niego prowadzić, a z 2 str. kaze być ze soba kilka lat bez bliskosci miedzy narzeczonymi ???? czy to normalne, czy to zdrowe, czy to budujace dla zwiazku ?? A wracając, ja od nauk przedmałżeńskich spodziewałam się więcej, podobały mi się spotkania z psychologiem i rozmowy o tym jak sobie radzić z problemami, ale zdecydowanie tego było za mało moim zdaniem.! Poradnia też mi się podobała, dobrze wyłożone wszystko, co dotyczy NPR. A tak poza tym to uważam, że to, że jestem Katoliczką nie oznacza, że nie mogę krytycznie się odnieść do tego, co mówi Papież. I On jest też w końcu człowiekiem, nie jest nieomylną alfą i omegą i uważam, że mam prawo wypowiedzieć się na temat przedstawianych przez niego pomysłów. To, że jestem praktykującą Katoliczką, nie znaczy, że jestem osiołkiem bez własnych przemyśleń i akceptuję wszystko, co ksiądz mi powie.... widzę też te negatywne rzeczy, które się w Kościele dzieją i nie podoba mi się to. Mam prawo do własnych opinii, co nie znaczy, że odrzucam zasady KK bo tych się trzymam i je akceptuję. Oczywiście, bez grzechu nie jestem, jak każdy. Ale zdaje mi się, że Kościół nie jest miejscem tylko dla tych, co są czyści jak łza bez grzechu . Edytowane przez Maura9 Czas edycji: 2011-02-03 o 00:18 |
|
|
|
|
|
#225 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
"Compatibility or restraint? The effects of sexual timing on marriage relationships."Busby DM, Carroll JS, Willoughby BJ.J, Fam Psychol. 2010 Dec;24(6):766-7 http://loveandfidelity.org/pdfs/Sexu...ghby%20(2).pdf Cytuję: Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#226 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#227 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#228 |
|
BAN stały
|
wyrak strażnik moralnego pokoju
|
|
|
|
|
#229 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli to ma wyglądać tak, że ksiądz rozmawia z narzeczonymi na spokojnie, poznaje motywy chęci zawarcia małżeństwa itd. to oczywiście, że jestem na tak. A co do seksu, nie wiem. Może to i nie szkodliwe wstrzymywać się kilka lat. Ale dla mnie conajmniej dziwne byłoby, gdybym musiała powstrzymywać się od jakiejkolwiek bliskości z ukochaną osobą przez kilka lat. Dla mnie bliskość fizyczna stanowi również okazywanie sobie miłości, uczucia, budowanie więzi. Nie znam powodu, dla którego miałabym się powstrzymywać od tego przez kilka lat ... Dlatego, że takie byłyby odgórnie narzucone normy, że narzeczeństwo ma trwać kilka lat i koniec. Oczywiście nie wiem, jakby to miało wyglądać w praktyce. Ale ja tak to widzę mniej więcej. |
|
|
|
|
|
#230 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pomijam już fakt iż moim zdaniem osoba uważająca się za katolika, ale wybierająca sobie jakich zasad KK bedzie przestrzegać, a jakie jej zdaniem nie mają sensu powinna zastanowić się, czy KK jest naprawdę dla niej. Nie piszę tego konkretnie do Ciebie tylko jako ogólną uwagę. A tak na marginesie osobiście nie jestem zwolenniczką abstynencji seksualnej przed ślubem. |
|
|
|
|
|
#231 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Oczywiście sprawa tutaj wygląda zupełnie inaczej dla każdej z par i nie ma sposobu na sprawdzenie czy w danym przypadku utworzyła się już między dwojgiem ludzi dojrzała więź emocjonalna czy nie (poza badaniami retrospektywnymi po wielu latach :P). Nie da rady również odgórnie narzucić komuś takiego rozwiązania ani powiedzieć: jesteście narzeczonymi już tyle i tyle lat to możecie wziąć ślub a jak pół roku mniej to jeszcze nie. Dlatego księża muszą każdy przypadek rozpatrywać indywidualnie. Podsumowując wierzę, że zarówno pary narzeczeńskie jak i księża wykażą się rozsądkiem i że te sugestie papieża zostaną zastosowane dla dobra przyszłych małżeństw a nie po to aby zamienić narzeczonych w dzieci przed pierwszą komunią biegające z karteczkami po podpisy pod listą punktów, które mają odhaczyć zanim dostaną pieczątkę, że mogą brać ślub. Pozdrawiam |
|||
|
|
|
|
#232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#233 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=pani-jesień;24842314]Ja jestem innego zdania. Dla mnie seks jest jednym z fundamentów związku. Nie wyobrażam sobie tylko i wyłącznie buziaczków i przytulanek aż do ślubu, dla mnie to jakiś kosmos
[/QUOTEAleż ja też uważam, że seks jest ważny. Ale bliskość między ludźmi nie wyraża się tylko seksem. Ja nie jestem wierzącą katoliczką (nie wiem jak w innych religiach jest to postrzegane), nie powstrzymuję się , ale wiem, że takie powstrzymywanie się jet możliwe, po prostu wymaga wyrzeczeń. Ja tylko nie rozumiem dlaczego dla niektórych bliskość = seks. Seks jest bardzo istotny w wyrażaniu bliskości, nie neguję tego. Ale to nie JEDYNY sposób okazywania bliskosci. O to mi chodzi
|
|
|
|
|
#234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na szczęście mnie dogmaty i zasady KK nie dotyczą, ufff
|
|
|
#235 |
|
Rozeznanie
|
Według mnie należy również brać pod uwagę jeszcze jedną rzecz. Podczas seksu niezależnie od tego z jak skutecznym zabezpieczeniem (poza całkowitą bezpłodnością) zawsze ma chociażby minimalne szanse na poczęcie dziecka. Dla niektórych to nie jest problem ale wiele par właśnie przez taką wpadkę ląduje przed ołtarzem a za kilka lat na sali rozwodowej. Jest to więc dodatkowy argument za wstrzemięźliwością jeżeli nie jest się do końca zdecydowanym na ślub i/lub spędzenie wspólnie całego życia.
|
|
|
|
|
#236 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem czy zauważyłyście moje drogie, ale im bardziej kościół wtrąca się w życie osobiste ludzi tym więcej owieczek mu ze stada ubywa ...
|
|
|
|
|
#237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Już pomijam co znaczy "owieczki uciekają"? Masz na myśli apostazję? Czy może skruszone powroty wiernych jak tylko trzeba kogoś pochować, udzielić chrztu czy ślubu? |
|
|
|
|
|
#238 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-straszne ![]() ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Cytat:
dziwna propaganda Cytat:
Cytat:
to śmieszne,aby ktos obcy mówił mi czy jestem godna,czy mnie.oceniał,czy jestem odpowiednim człowiekiem,czy mogę mieć jakies prawa. Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym - nikt sie ludziom w zycie osobiste nie wtraca - nie chcesz, nie bierzesz slubu koscielnego
|
|
|
|
|
#240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli ktoś jest wierzący i chce mieć ten papier i ceremonię dla samej ceremonii-nie dla pokazu,czy nie kwalifikuje się do drugiej szansy? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:28.

Ludzie narzekają,że katolicy beee,relgia katolicka beee bo dziwna itp a są jeszcze inne religie dziwniejsze niż katolicka.

Suma sumarum - wiemy juz, ze Ci KK nie pasuje, jak rowniez, ze wynika to z Twojej niewiedzy
?