Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek
 
Narzędzia
Stary 2011-02-23, 20:47   #1441
sylwunia3009
Zadomowienie
 
Avatar sylwunia3009
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Anglia
Wiadomości: 1 942
GG do sylwunia3009
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Bakteryjka zapomnialam napisac, ze chyba sprobuje przepisu, bo nioe wyglada jak te typowe curry na wynos Ale ja tez zamienie owieczke na cos mniej aromatycznego
Moona ja tez nie lubie jagnieciny (wyjatek ta z kebaba). A krewetki uwielbiam.Moga byc swieze
__________________
Stworzenie świata to metafora ewolucji. Dlatego kobieta jest na końcu...

sylwunia3009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-23, 20:52   #1442
Bakteryika
Wtajemniczenie
 
Avatar Bakteryika
 
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 2 281
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;2531087 8]a mozna ta owce zamienic na kurczaka, bo pomimo wielu prob nie moge sie do tego smaku przekonac
[/QUOTE]

tak mozna, z tym tez robilam
ja lubie lamb ale w wiekszosci u hindusa, oni marynuja to miesa przez noc i tak nie smierdzi


Cytat:
Napisane przez sylwunia3009 Pokaż wiadomość
Zle napisalam- to nie jest sos w sloiczku tylko przyprawy ale zamiast w proszku sa w postaci pasty. Kiedys TZ kupil hot i dodal tylko pol lyzki na wielki gar i sie zjesc nie dalo.
aaa, to takiej pasty nie probowalam widzialam je, podobna uzywam do green curry - wtedy tez paste wrzucam zamiast przypraw (juz tajkich przypraw w kuchni nie zmieszcze )
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 14:18   #1443
anka!
Rozeznanie
 
Avatar anka!
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: UK/South East
Wiadomości: 565
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;2530909 1]Dziewczyny, ja bardzo prosze o przepis na curry, ostatnio mi zasmakowalo, ale boje sie sama zrobic, potrzebuje sprawdzonego przepisu

Przekazac cos Vedmie ? Stoluje sie u niej w sobote

Ps I znowu tylko o zarciu, heh [/QUOTE]

Nasz przepis na curry jest prosciutki, ale nie zrazaj sie, bo orginalny (pochodzi ze zrodel ) Ale nie wiem czy o takie cos Tobie chodzi. Skladniki na 4 porcje:

4 piersi z kurczaka
duza cebula
kilka ziemniakow
puszka pomidorow
przyprawa curry - to ma byc orginalna przyprawa, a nie podroba ktorych pelno w supermarketach, robilismy juz wieloma przyprawami i tylko z orginalana indyjska wychodzi np z taka
http://www.mysupermarket.co.uk/asda-...campaign=86732
sol
pieprz
czosnek 2 zabki

kurczka pokroic w kawalki, doprawic przyprawa (ilosc w zaleznosci od tego jak ostre chcesz, ja daje ok lyzeczki), czosnkiem, sola i marynowac kilka godzin.
w miedzyczasie podsmazyc cebulke na odrobinie oleju, dodac curry wymieszane z 1/3 szklanki wody (znowu ilosc proszku w zaleznosci jak ostre chcesz zeby bylo), poddusic, dodac kurczaka, po kilkunastu minutach pomidory i dalej dusic. Ziemniaczki pokroic w kostke, dorzucic i dusic do miekkosci. Podawac z ryzem

Oooo zapomnialabym, kurczaka mozna przed dodaniem podsmazyc osobno na patelni, wychodzi lepszy



Jagnieciny nigdy nawet nie probowalam sama przyrzadzic, ale lubie tzn ta z kebaba bo tylko taka jadlam
__________________
"Attitude is a little thing that makes a big difference"

Edytowane przez anka!
Czas edycji: 2011-02-24 o 14:26
anka! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-24, 15:23   #1444
maatra
Wtajemniczenie
 
Avatar maatra
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 2 444
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Dziewczyny macie pomysl na tarte na slono ? Robilam przepis Kofiki i jest pyszna,wiec jak nic nie znajde,to znow zrobie. Szpinak odpada, bo robie juz cannelloni w niedziele. Jakies pomysly ??

Moonaco do curry, to ja uwielbiam zielone,no ale jak napisalas,ze chcesz od podstaw, to odpada, bo ja kupuje zielona paste w sloiku, mimo iz mam przepis jak ja zrobic samemu. Zaserwuje Wam jak przyjedziecie

Anka ciekawie brzmi z ziemniaki...chyba sie skusze, bo brzmi bardzo latwo, tylko moze z wieprzowina zrobie.
__________________
-7kg

Edytowane przez maatra
Czas edycji: 2011-02-24 o 15:25
maatra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 00:38   #1445
Kbaga
Raczkowanie
 
Avatar Kbaga
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wyspy Bergamuta
Wiadomości: 250
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

ello
no i jak ja mam na diecie wytrymac jak Wy tu zalerko zarelko i zarelko....
krewetki uwielbiam
zielone curry uwielbiam
jagnieciny nie uwielbiam zapach nie jest dla mnie do przejscia

pozno juz musze pofarbowac wlosy...bo jutro wieczor w klubie salas...trzeba ruszyc te zastale stare biodro

karaluchy pod poduchy
__________________
I don't excercise.
If God had wanted me to bend over,
he would have put diamonds on the floor.
Kbaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 09:41   #1446
wiolqn
Zakorzenienie
 
Avatar wiolqn
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 3 185
GG do wiolqn
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
Dziewczyny macie pomysl na tarte na slono ? Robilam przepis Kofiki i jest pyszna,wiec jak nic nie znajde,to znow zrobie. Szpinak odpada, bo robie juz cannelloni w niedziele. Jakies pomysly ??
jak mieszkalam w Paryzku to mamuska tamtejsza robila zawsze tarte z pieczarkami na kazda impreze. Byla pyszna (i upka mi odpowiednio od niej urosla). Nie pamietam proporcji. Na spod ciasto francuskie, pieczarki w plasterki podsmazone z przyprawami i czosnkiem, wymieszane z roztrzepanymi jajkami, smietana i utartym zoltym serem, wylac na ciasto i zapiec.
__________________
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 16:24   #1447
maatra
Wtajemniczenie
 
Avatar maatra
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 2 444
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Dzieki Wiola,a jakies winko biale,czy cos sie dodaje ? ser zwykly zolty,czy moze szwajcar ? tarte kupilam gotowa w sklepie,pisalam przeciez ostatnio,ze ide ze wszystkim na latwizne

Co do krewetek w ciazy, to mnie odrzuca. Robilam kilka razy,ale nie smakuja tak jak zawsze.
Ide ukladac menu na przyszly tydzien,mam ochote na cos bardziej wyszukanego
__________________
-7kg

Edytowane przez maatra
Czas edycji: 2011-02-25 o 16:25
maatra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 16:31   #1448
Bakteryika
Wtajemniczenie
 
Avatar Bakteryika
 
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 2 281
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

maatrus - rzuc menu na watek - te leniwe skopiuja....

wiecie co - w zwiazku z tym ze planujemy sie przeprowadzac za jakies kilka miesiecy stracilam wogole serce do wiosennych porzadkow w domu, co prawda serce mnie boli jak sobie pomysle ze juz nie bede tu mieszkac, ale rany julek jak mi sie nie chce sprzatac

wiola - calkiem mily pomysl na te tarty - moze i ja sprobuje

kuniec wiosny, robi sie szaro za oknami
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 19:06   #1449
maatra
Wtajemniczenie
 
Avatar maatra
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 2 444
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Baktus wyjatkowo inspiracji mi brak,a zakupy z samego rana... moze Wy pomozecie

canelloni ze szpinakiem i riccota i sosem pomidorowym

ptysie giganty z kurczakiem

ziemniaki pieczone w worku z kielbaska,buraczkami,marc hewka i pietruszka (takie jak sie w pl z garnka na ogniu robi) do tego maslanka

Na pewno bedzie ryba i .... mialo byc oryginalnie
__________________
-7kg
maatra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 19:22   #1450
peorth
Zadomowienie
 
Avatar peorth
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Uk
Wiadomości: 1 272
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

o, matraa, u mojego tżta też się taki garnek robi na ognisku, też z buraczkami

zrobiłam sobie pastę wczoraj serowo - sardynkową ze szcypiorkiem pyyyyycha. do tego banany w czekoladzie, mniam mniam
__________________
65-64-63-62-61-60
59-58-57-56-55-54-53-52
-13 kg
peorth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 19:25   #1451
anka!
Rozeznanie
 
Avatar anka!
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: UK/South East
Wiadomości: 565
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Heheh Maatra tez bede siedziec nad menu bo jutro z rana na targ i musze miec zaplanowane co kupic, liste zrobic i dopiero moge ruszac.

Bakteryika olej wiosenne porzadki, nie oplaca sie
__________________
"Attitude is a little thing that makes a big difference"
anka! jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 20:01   #1452
Kbaga
Raczkowanie
 
Avatar Kbaga
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wyspy Bergamuta
Wiadomości: 250
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Maatra jestem pełna podziwu....menu niezłe...u mnie zaś codzienny spontan

Wróciłam z pracy padnieta jestem i jem mortadele smażone na patelni z ketchupem...niezdrowo i na szybko...to wszystko zagryzm zdrowym razowcem chociaż.

Uciekam muszę się córka nacieszyć za nim pójdzie spać potem ruszam na salse.

Miłego wieczoru piątkowego życzę....
__________________
I don't excercise.
If God had wanted me to bend over,
he would have put diamonds on the floor.
Kbaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 20:18   #1453
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 3 317
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Moje menu na ten tydzien

Nd: pieczony losos, pieczone ziemniaki, kolby kukurydzy na parze
Pn: zupa brokulowa
Wt: pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki
Sr: butternutsquash risotto
Czw: schabowe i fryty
Pt: makaron z Philadelphia i wedzonym lososiem
Sb: bede eksperymentowac z curry wg waszych przepisow

teraz tylko zakupy i gotowac mozna
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 20:50   #1454
peorth
Zadomowienie
 
Avatar peorth
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Uk
Wiadomości: 1 272
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Cytat:
Napisane przez peorth Pokaż wiadomość
o, matraa, u mojego tżta też się taki garnek robi na ognisku, też z buraczkami

zrobiłam sobie pastę wczoraj serowo - sardynkową ze szcypiorkiem pyyyyycha. do tego banany w czekoladzie, mniam mniam
ja przepraszam że się sama cytuję, ale to właśnie byl mój 1000 post
__________________
65-64-63-62-61-60
59-58-57-56-55-54-53-52
-13 kg
peorth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 22:07   #1455
Bakteryika
Wtajemniczenie
 
Avatar Bakteryika
 
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 2 281
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Cytat:
Napisane przez peorth Pokaż wiadomość
ja przepraszam że się sama cytuję, ale to właśnie byl mój 1000 post


jutro lece na zakupy, maatra ten woreczek ziemniaczany to chyba skopiuje bo sie moim panom spodoba na pewno

moona - ale i ciebie lososiowo, u mnie jakos malo rybnie ostatnio

czekam na hinduskie TA, psiapsiola usypia maluszka, zaraz zaczniemy impreze - tylko ze ja po dniu calym podrzucania i sprzatania dolacze do maluszka przed polnoca chyba
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-26, 09:13   #1456
maatra
Wtajemniczenie
 
Avatar maatra
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 2 444
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Cytat:
Napisane przez peorth Pokaż wiadomość
o, matraa, u mojego tżta też się taki garnek robi na ognisku, też z buraczkami

zrobiłam sobie pastę wczoraj serowo - sardynkową ze szcypiorkiem pyyyyycha. do tego banany w czekoladzie, mniam mniam
ja nawet kombinowalam jak ten kociolek do Uk przywiesc lol .
Pasta serowa rządzi jeeeee
Cytat:
Napisane przez anka! Pokaż wiadomość
Heheh Maatra tez bede siedziec nad menu bo jutro z rana na targ i musze miec zaplanowane co kupic, liste zrobic i dopiero moge ruszac.
zostaly mi 2h do zakupow i pomyslow dalej brak
Cytat:
Napisane przez Kbaga Pokaż wiadomość
Maatra jestem pełna podziwu....menu niezłe...u mnie zaś codzienny spontan
kochana dzieki menu oszczedzam srednio 30f tygodniowo

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;2536150 1]Moje menu na ten tydzien

Nd: pieczony losos, pieczone ziemniaki, kolby kukurydzy na parze
Pn: zupa brokulowa
Wt: pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki
Sr: butternutsquash risotto
Czw: schabowe i fryty
Pt: makaron z Philadelphia i wedzonym lososiem
Sb: bede eksperymentowac z curry wg waszych przepisow

teraz tylko zakupy i gotowac mozna [/QUOTE]
zapozyczam na ten tydzien

Cytat:
Napisane przez Bakteryika Pokaż wiadomość
jutro lece na zakupy, maatra ten woreczek ziemniaczany to chyba skopiuje bo sie moim panom spodoba na pewno
nie ma watpliwosci ,ze twoim mezczyna bedzie to smakowac. Moj twierdzi,ze moglby to co tydzien jesc
w oryginalnym przepisie obowiazkowo boczek

http://www.ksiazka-kucharska.pl/prze...i-po-cabansku/

*********************
Ide posprzatac lazienke i jedziemy do miasta. Niestety leje deszcz
AAAAAaaaaaaaa i dzisiaj mam wolne,caaaly dzien
__________________
-7kg
maatra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-26, 15:20   #1457
szperrr
Zakorzenienie
 
Avatar szperrr
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: wariatkowo
Wiadomości: 3 978
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Serio sprawdza sie Wam ukladanie menu? u mnie zawsze chaos i spontan.. ostatnio troche sie to zaczelo zmieniac.
Ps. ja zazwyczaj planuje nastepnych kilka posilkow bedac w sklepie, kupuje to, co do mnie "przemawia" .

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
canelloni ze szpinakiem i riccota i sosem pomidorowym
przepis poprosze brzmi pysznie! przez ostatnie 24h jedyne co zjadlam to banan, a jak to przeczytalam, to mi slinka pociekla

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
ptysie giganty z kurczakiem
ptysie giganty to yorkshire puddings? sama robisz, czy gotowce?
__________________

Edytowane przez szperrr
Czas edycji: 2011-02-26 o 15:22
szperrr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-26, 16:13   #1458
maatra
Wtajemniczenie
 
Avatar maatra
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 2 444
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Cytat:
Napisane przez szperrr Pokaż wiadomość
Serio sprawdza sie Wam ukladanie menu? u mnie zawsze chaos i spontan.. ostatnio troche sie to zaczelo zmieniac.
Ps. ja zazwyczaj planuje nastepnych kilka posilkow bedac w sklepie, kupuje to, co do mnie "przemawia" .



przepis poprosze brzmi pysznie! przez ostatnie 24h jedyne co zjadlam to banan, a jak to przeczytalam, to mi slinka pociekla



ptysie giganty to yorkshire puddings? sama robisz, czy gotowce?
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3...tta-cannelloni
Jednyna roznica jest taka,ze ja dodaje 2 zabki czosnku do farszu(do sosu nic) i robie tylko sos pomidorowy, bo nie lubie beszamelowego.Tym razem kupilam sos gotowy

Ptysie giganty ze strony mniam mniam :

Ptysie:
1 1/4 szklanki wody
4 lyzki masla
1 szklanka mąki
szczypta soli
4 jajka
1 szklanka (100g) startego sera szwajcarskiego

Nadzienie:
2 szklanki miesa z kurczaka (moze byc gotowane lub pieczone)
3/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego
4 lyzki posiekanej cebuli
1 posiekany zabek czosnku
1 lyzeczka musztardy
1 szklanka (100g) sera szwajcarskiego
sol, pieprz do smaku
troszke zmielonej czerwonej papryki

majonez




sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzac do 200ºC. Wode z maslem zagotowac. Wsypac calosc maki od razu i energicznie mieszac na malym ogniu az masa polaczy sie w jednolite ciasto i zacznie odchodzic od scianek naczynia. Zdjac z palnika, lekko przestudzic i dodawac jajka po jednym, ciagle ubijajac po dodaniu kazdego jajka az bedzie dobrze wchloniete i masa bedzie gladka. Dodac ser i wymieszac. Ukladac lyzeczka (mozna mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac) male kopczyki na blache wylozona pergaminem. Piec 30-35 minut az beda rumiane i twarde. Podczas pieczenia nie wolno otwierac piekarnika, bo ptysie oklapna.

Nadzienie:
Wszystkie skladniki nadzienia polaczyc, dodac troche majonezu (okolo 1 lyzki, lub tyle aby tylko polaczyc nim skladniki) i wymieszac.

Obnizyc temperature piekarnika do 180ºC. Odciac czubki z lekko przestudzonych ptysi i wypelnic je masa, przykryc wierzchami i wlozyc do piekarnika na okolo 15 minut.
Podawac na cieplo.

Kiedys robilam je na imprezy,takie malutkie,teraz dwa giganty i sa na obiad
**********************
U nas zawsze byl chaos,ale polowe rzeczy wywalalm,albo mialam tak wypchane szafki puszkami,makarona i innymi,ze wszystko mi sie z nich wysypywalo.

My mamy akcje sprzatanie Po 2h Tz dal mi przerwe,wiec ide konczyc rolade kakaowa z masa smietanowo - malinowa
__________________
-7kg
maatra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-26, 21:25   #1459
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 3 317
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Cytat:
Napisane przez szperrr Pokaż wiadomość
Serio sprawdza sie Wam ukladanie menu? u mnie zawsze chaos i spontan.. ostatnio troche sie to zaczelo zmieniac.
Ps. ja zazwyczaj planuje nastepnych kilka posilkow bedac w sklepie, kupuje to, co do mnie "przemawia" .
Spontan jest ok jak sie nie pracuje i mozna sobie po sniadaniu skoczyc na spacer polaczony z wypadem do sklepu, lub w weekendy, ale lajf is lajf.
A jak mam menu to wiem co mam kupic (czyli nie miotam sie jak oszalala po supermarkecie, zeby potem w domu stwierdzic, ze wydalam stowe i nie ma co jesc i tak ) i jak ide gotowac to mam wszystko co potrzebne

A najlepiej to i tak jechac w gosci, zero zakupow, gotowania, sprzatania

Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Czas edycji: 2011-02-26 o 21:27
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-26, 21:39   #1460
***luna
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 8 190
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Ja też zwykle na spontan, chociaż zakupy robię tak, by móc przyrządzić okreslone potrawy i mieć coś ' w razie czego'.

Ostatnio chodziła za mną lazania
I dziś zrobiłam wyszła całkiem całkiem


maatra dzięki za ten przepis
też skorzystam
__________________
Blogi są dwa
blogowo: poradnik emigranta nowy post:
14/10/2012 Obyście tego postu nie potrzebowali
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-26, 22:09   #1461
maatra
Wtajemniczenie
 
Avatar maatra
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 2 444
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;2538354 2]Spontan jest ok jak sie nie pracuje i mozna sobie po sniadaniu skoczyc na spacer polaczony z wypadem do sklepu, lub w weekendy, ale lajf is lajf.
[/QUOTE]
a ja nawet jak nie pracowalam i chodzilam na codzienne spacery, to bez menu kupowalam mnostwo bezuzytecznych rzeczy,a jaka obladowana wracalam..... ledwo wozek pchalam.

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
maatra dzięki za ten przepis
też skorzystam
nie ma za co
__________________
-7kg
maatra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 09:37   #1462
szperrr
Zakorzenienie
 
Avatar szperrr
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: wariatkowo
Wiadomości: 3 978
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Maatra, przepis brzmi swietnie, na pewno sprobuje (oby moj piekarnik podolal...) tylko kilka pytan dodatkowych, bo mi trzeba dokladnie wszystko, jak dziewicy
1. mieso pokroic drobno, tak? czy ma byc zmielone?
2. da sie to odgrzewac?
3. zawsze wyjda puste w srodku? (o naiwnosci..!)
4. probowalas z innymi farszami?

A co do zakupow i spontanicznego gotowania, to ja potrafie czasem zaplanowac jakis obiad i isc po zakupy, ale wtedy np. okazuje sie, ze te zeberka sa jakies tluste i przebrane albo kurczaki maja dziwny kolor albo akurat jest swietna promocja na dorsza.. i plany sie wala Wiem co mam w domu i czego potrzebuje do danego dania, wiec tylko dokupuje kilka skladnikow do kompletu i juz. Nadal wracam z pracy o takiej godzinie, ze zalapuje sie na fajne promocje w oddalonym 3 minuty od domu sklepie, wiec jesli jeszcze nic nie mam gotowego, to zawartosc polek sklepowych ma duzy wplyw na nasza obiado-kolacje tego dnia. Ale przyznaje, ze coraz czesciej gotuje z wyprzedzeniem na 2-3 dni oraz mam gotowe produkty na szybki kolejny obiad, przynajmniej wiem, ze TZ nie nakarmi mi mlodej beans on toast Wystarczy, ze dziadkowie daja jej to czasem na lunch (nie mowia mi, ale sama sie chwali).
__________________
szperrr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 10:04   #1463
maatra
Wtajemniczenie
 
Avatar maatra
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 2 444
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Cytat:
Napisane przez szperrr Pokaż wiadomość
Maatra, przepis brzmi swietnie, na pewno sprobuje (oby moj piekarnik podolal...) tylko kilka pytan dodatkowych, bo mi trzeba dokladnie wszystko, jak dziewicy
1. mieso pokroic drobno, tak? czy ma byc zmielone?
2. da sie to odgrzewac?
3. zawsze wyjda puste w srodku? (o naiwnosci..!)
4. probowalas z innymi farszami?
1. mieso pokroic drobno
2. da sie
3. ptysie ? robilas kiedys zwykle ptysie ? te wychodza takie same,tylko na slono. nie przesadz z serem, bo oklapna. nie zawsze ulepszenia sa lepsze
4. nie probowalam. wydaje mi sie ,ze farsz powinien byc delikatny. z wolowina, lub wieprzowina bym nie probowala
__________________
-7kg
maatra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 14:03   #1464
olka_222
Zakorzenienie
 
Avatar olka_222
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: North east
Wiadomości: 3 651
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

ja też staram się planować obiady na przód żeby mieć wszystkie składniki i grubszy portfel, choć czasem jeszcze dostaje oczopląsu w supermarkecie. Bo to jest w promocji i będzie świetne na drugie tanie, a tamto w sumie też w atrakcyjnej cenie więc grzech nie kupić i czasem kupuje składniki na tydzień obiadów które trzeba np zużyć w ciągu 2 dni.

Teraz choćby za coś mam więcej zapłacić to zapłacę, ale wyjdę z torbą tego co potrzebuje, a nie to co było w promocji.

Przyznam sie ze słabość mam do .... masła Lubię strasznie Kerrygold i Lurpak, więc mam zawsze ze 3 opakowania w lodówce gdy są w promocji

Maatra pisząc o kociołku napisałas że dodajesz buraki... Mój TZ ich nie zniesie, można je ominąć w przepisie cyz mają istotny wpływ na smak potrawy? W jakim garnku mozna to gotowac? Zeliwny na caserole sie nada czy gliniany do piekarnika?

****
Gesslerową dzisiaj oglądałam w kuchennych rewolucjach i akurat gościła w meksykanskiej restauracji... Mam zamiar spróbować zrobić zupę z czarnej fasoli i kurczaka Mole (tylko czekolada w skłądzie sosu mnei przeraza)

U mnie menu rewelacyjnego nie ma:
poniedziałek, wtorek rosół z kuraka (TZ do późna pracuje, lunch do pracy ma bardziej obfity więc sama zupa później starczy)

sroda: kurczak piri piri z piekarnika, może z pieczonymi ziemniaczkami

czwartek, piatek pierogi z kapusta i grzybami

sobota, niedziela - się coś zapewne wymysli

generalnie mam plan czystki zamrazarki, bo nie dosc ze sama nie wiem co mam to niektore rzeczy mam zamrozone od 4 miesiecy, a lubie miec swieze rzeczy.
__________________
Jestem jak Marmite: albo się mnie kocha albo nienawidzi

Edytowane przez olka_222
Czas edycji: 2011-02-27 o 14:11
olka_222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 14:06   #1465
sylwunia3009
Zadomowienie
 
Avatar sylwunia3009
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Anglia
Wiadomości: 1 942
GG do sylwunia3009
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Maatra ja tez bede probowac.
A co do menu- ja tez odkad ukladam oszczedzam jakies 30-50 funtow tygodniowo.
Kupuje rzeczy z listy i przynajmniej nie mam problemu z zastanawianiem sie co mam robic na obiad
__________________
Stworzenie świata to metafora ewolucji. Dlatego kobieta jest na końcu...

sylwunia3009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 14:27   #1466
szperrr
Zakorzenienie
 
Avatar szperrr
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: wariatkowo
Wiadomości: 3 978
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Domyslam sie, ze oszczednosci polegaja na kupowaniu tylko tego, co potrzebne.. ale ja niczego nie wyrzucam jak nie wykorzystam, to nie kupuje.

W Telegraph sa kupony na ksiazki z przepisami na zupy z Covent Garden Food Co., do odebrania w Morrisonie, ktory mam tuz obok, wiec poinstruowany TZ przyniosl dwie Niektore przepisy wygladaja odlotowo czesc na pewno wartych wyprobowania

Ps. U mnie dzis kurczak z pikantnymi slodkimi ziemniakami +kolby kukurydzy, jutro zupa z zielonego groszku z reszta kurczaka, nastepne dni: reszta zupy i jakies zapiekanki/grzanki do niej, dorsz z warzywami na parze, zupa pomidorowa z soczewica na 2 dni, w zaleznosci od tego kiedy bede miala ochote gotowac, steki wolowe z kasza gryczana i sosem (ser stilton +wino, chodzi juz za mna ten sos od pewnego czasu), w czwartki mamy obiady u tesciow, na przyszly weekend jeszcze zdarze cos kupic Dokladniej zaplanowac nie dam rady Chyba potrzebuje wprawy
Aaaa i mamy tesciow gdzies zabrac na obiad lub kolacje, w koncu od ponad miesiaca juz opiekuja sie mloda i nic z tego nie maja (poza bolem brzucha od smiechu i bolem glowy od gadania w kolko jak katarynka oraz zadyszka po wyprawach na plac zabaw), to pewnie w sobote. Na niedziele tez musze rodzinie cos ugotowac zanim sie zwine z domu na wieczor
__________________

Edytowane przez szperrr
Czas edycji: 2011-02-27 o 14:40
szperrr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 16:04   #1467
peorth
Zadomowienie
 
Avatar peorth
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Uk
Wiadomości: 1 272
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

u mnie zawsze spontan, oprócz tego tygodnia, bo jakimś cudem udało mi się zaplanować. ale mimo że przeważnie nie planuję to też rzadko coś wyrzucam. nie wyobrażam sobie wyrzucić jedzenia za 30-50 funtów tygodniowo myślę jednak że mogłabym zaoszczędzić wiele używając tego co mam, a wszystkie szafki i zamrażalnik wypchane, zamiast ciągle coś kupować. chyba sobie taki plan zrobię żeby troszkę zapasy opróżnić zanim mi się wszystko przeterminuje

mój plan:
dziś rosół i pieczony schab chyba z ziemniaczkami jeśli zagonię tżta do obrania, a jutro pomidorówka i coś z resztki schabu, bo napewno nie przejemy całego dziś
wtorek - ryż, kurczak z chińską mieszanką warzywną (z mrożonki )
środa - spagetti
czwartek - jako że napewno zostanie sosu, to będzie fussili gigante z tymże sosem zapieczone w piekarniku. tylko muszę kupić ser. albo może zrobię canelloni
piątek - jeszcze nie wiem

zobaczymy jak mi wyjdzie trzymanie się planu narazie się zastanawiam nad tym żeby odsunąć w czasie chińszczyznę, a spagetti zrobić wcześniej.
__________________
65-64-63-62-61-60
59-58-57-56-55-54-53-52
-13 kg
peorth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 16:40   #1468
lorelei
Zadomowienie
 
Avatar lorelei
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Hobbiton
Wiadomości: 1 947
GG do lorelei
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Cytat:
Napisane przez olka_222 Pokaż wiadomość
Gesslerową dzisiaj oglądałam w kuchennych rewolucjach i akurat gościła w meksykanskiej restauracji... Mam zamiar spróbować zrobić zupę z czarnej fasoli i kurczaka Mole (tylko czekolada w skłądzie sosu mnei przeraza)
Ola ja wlasnie robie czili z miesem i w przepisie tez byla czekolada jako opcja . Jeszcze sie wahom - ale kto wie moze sie skusze .

30-50 oszczednosci tyle to ja tygodniowo na jedzenie wydaje . No dobra blizej 40-50 ale to juz z alkoholem i jedzeniem dla kota. A jemy wydaje mi sie dosc dobrze, staram sie kupowac produkty dobrej jakosci, duzo organic jesli faktycznie czuc roznice. Mieso musi byc, bo TZ slodkie obiady bierze za deser.

U mnie zakupy podobnie jak u szperka - spontan kontrolowany. Mam mniej wiecej plan ulozony w glowie, czasem jak chce wyprobowac cos nowego to czytam przepis i koduje czego mi brakuje.
Robie jedne duze zakupy w tygodniu i 1-2 dodatkowe zalezy jak szybko chleb i mleko schodza. Listy nigdy nie robilam, decyduje w sklepie. Niedawno kupilam liste na lodowke glownie zeby TZ wpisywal co chce, albo co mu sie konczy. I najczesciej tej listy ... zapominam .


U mnie dzis czili, jutro albo we wtorek gulasz z wczoraj. Bedzie tez kurczak pieczony z dynia i innymi wrzywami. A reszta sie okaze w praniu .
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 16:46   #1469
szperrr
Zakorzenienie
 
Avatar szperrr
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: wariatkowo
Wiadomości: 3 978
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

Eee, nie wohoj sie Ja zawsze lyzeczke kakao dodaje do chilli con carne, nadaje ono takiej.. ziemistosci calej potrawie. Chilli bez kakao to jak pasztet bez watrobki!
__________________
szperrr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-27, 16:58   #1470
anka!
Rozeznanie
 
Avatar anka!
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: UK/South East
Wiadomości: 565
Dot.: Kawarnia - rozmowy (nie)kontrolowane

U mnie z tym planowaniem to jest tak, ze nawet nie chodzi tyle o oszczednosci, tylko o to, ze w supermarkecie jestem zagubiona jak dziecko we mgle, nie potrafie sobie nagle wymyslec obiadu i do tego jeszcze znac wszystkie skladniki, ktore sa potrzebne (no poza kilkoma daniami Ja wciaz poczatkujaca w dziedzinie kulinarii a przy okazji praktycznie nic sie nie marnuje.

Wczoraj byla lazania ktora zostala na dzisiaj (TZ sie bal zjesc ), pierwszy raz wyszedl mi miekki makaron bez obgotowywania
jutro nalesniki na slodko z dzemem
wtorek piersi indycze w panierce z sosem pietruszkowo-koperkowym + pieczone ziemniaczki + jakas salatka pewnie z pomidora, ogórka i salaty
sroda i czwartek kotlety mielone z roznymi dodatkami zeby nie bylo gadania, ze codzien to samo - duszona marchewka, moze mizeria itp
piatek - nie mam pojecia, jeszcze daleko do piatku, zdaze cos wymyslec
__________________
"Attitude is a little thing that makes a big difference"
anka! jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Wyłączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.