![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Klauzula sumienia dla farmaceutów.
Cytat:
Idzie grubasek do sklepu i słyszy, że kiełbaski nie dostanie, bo ona tucząca, a on powinien przejść na dietę, bo mu miażdżyca grozi? ![]() Przecież to śmieszne. Idąc do sklepu i widząc jakiś produkt na półce mam prawo go sobie kupić bez zbędnych pouczeń i innych takich. Czy nie mam? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Rozeznanie
|
Jeżeli chodzi o odmawianie sprzedaży środków antykoncepcyjnych to nie jestem pewna ale może to podchodzić pod Grzechy cudze
![]() ![]() 1. Namawiać kogoś do grzechu. 2. Nakazywać grzech. 3. Zezwalać na grzech. 4. Pobudzać do grzechu. 5. Pochwalać grzech drugiego. 6. Milczeć, gdy ktoś grzeszy. 7. Nie karać za grzech. 8. Pomagać do grzechu. 9. Usprawiedliwiać czyjś grzech. Może dla Was to beż sensu jeżeli przy jednym okienku aptekarz odmówi sprzedaży tabletek, a w drugim inny je sprzeda, ale ja w pewnym sensie jestem w stanie to zrozumieć. Jeżeli ten pierwszy jest gorliwym katolikiem to dzięki odmowie nie popełni wyżej wymienionych grzechów i będzie miał czyste sumienie. Poza tym myślę że tym katolickim farmaceutom chodzi o prawdopodobne działanie wczesnoporonne niektórych środków antykoncepcyjnych i do tego nie chcieliby przykładać ręki. Prezerwatywy to mniejsze zło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pamiętam jak ksiądz z moralnej opowiadał nam, że przyszedł do niego mężczyzna po poradę. Pan pracował w fabryce produkującej prezerwatywy i pytał się co ma zrobić. Ksiądz mówił, że najlepiej jak tylko będzie miał możliwość to żeby zmienił pracę, nawet na mniej opłacalną. Żeby w miejscowości była jedna apteka to musi być całkiem mała wieś. A w takiej to ja bym się bała kupić coś innego niż antybiotyk.
![]() |
![]() |
#155 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Skoro odmowa sprzedaży antykonceptów miałby być uzasadniona chęcią brania na swoje sumienie wyborów i decyzji innych ludzi, to co w przypadku kiedy ktoś w ciężkiej depresji wykupuje receptę na silne psychotropy, po powrocie do domu planuje zapić je alkoholem i w ten sposób popełnić samobójstwo ? Farmaceuta sprzedaje mu te środki, a pacjent przy ich użyciu popełnia samobójstwo, czyli grzech. No skoro tak się martwi o to, żeby nie ułatwiać innym popełnienia grzechu, to w sumie....może większości leków nie powinien sprzedawać - nie ma przecież pewności kto i jak danego specyfiku użyje i nie wyrządzi tym świadomie szkody sobie albo innym. Hm ? Cytat:
A poza tym w pełni zgadzam się z Hultajką ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Próbuje Wam przedstawić punkt widzenia tych którzy tabletek nie chcą sprzedawać, żebyście tak nie wieszały na nich psów ![]() Edytowane przez Jaguś Czas edycji: 2011-02-27 o 22:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
BAN stały
|
Niech sobie zrobią kapliczkę na zapleczu apteki, wstawią konfesjonał, "zatrudnią" księdza na etacie i na bieżąco - po każdorazowym wydaniu pigułek, będą się spowiadać, żałować za grzechy swoje i cudze, w ten sposób oczyszczać na bieżąco swoje zbrukane sumienie. Wilk syty i owaca cała. A i księża sobie dorobią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ktoś decyduje się na jakąś pracę, to powinien rzetelnie wykonywać obowiązki związanie z tym zawodem. Nie mogę być nauczycielką historii, a stwierdzić sobie, że ja o II wojnie światowej uczyć nie bede, bo w tym czasie zmarł mój dziadek i to dla mnie bolesne. Nie mogę być fryzjerką, która odmawia pofarbowania włosów na rudo, bo się jej rudy kojarzy z wrednością czy tam czym jeszcze. Więc jak mogę byc farmaceutą, który odmawia sprzedaży produktów, które normalnie są do kupienia w aptece? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 | |
BAN stały
|
Cytat:
I oto absurd mamy gotowy. ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ---------- Dla was czy nie dla was, ale taka jest obowiązująca wiedza medyczna. Tak jest bez względu na to czy dane państwo zabrania aborcji czy nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja bym tak nie zrobiła, ale to rozumiem. Jak już wcześniej pisałam, skoro lekarz może nie przepisać escapelle, to farmaceuta też powinien mieć prawo go nie wydać. O sumienie lekarzy jakos prawo mogło zadbać Nie wiem jak to jest z tabletkami w przypadku ginekologów, ale pewnie też niektórzy nie przepisują Cytat:
Edytowane przez Jaguś Czas edycji: 2011-02-27 o 22:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W drugą stronę : przecież ja mogę na lewo wykombinować na ten przykład receptę na cytotec, farmaceuta mi lek sprzeda, pomyśli sobie "przecież to na wrzody", a ja sobie tym "zrobię" aborcję i co, on ma przez to grzech? Nie może mieć, bo nie wiedział, co ja zrobię z lekiem, więc de facto nie przyczynił się do grzechu, ponieważ nie był świadomy grzechu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ale, ja w końcu nie wiem jak to jest, czy ginekolog faktycznie ma prawo nie wypisać recepty na pigułki anty czy nie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Rozeznanie
|
W tej dyskusji niektórzy popełniają zasadniczy błąd - apteka to nie jest przedsiębiorstwo prywatne kierujące się tylko zasadami rynku (i widzimisię właściciela). Apteka jest placówką ochrony zdrowia publicznego, w której osoby uprawnione świadczą w szczególności usługi farmaceutyczne (z ustawy Prawo Medyczne). Z tejże ustawy:
Art. 103. 1. Wojewódzki inspektor farmaceutyczny cofa zezwolenie na prowadzenie apteki ogólnodostępnej, o ile zachodzą przesłanki, o których mowa w art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 1999 r. - Prawo działalności gospodarczej, lub apteka prowadzi obrót produktami leczniczymi niedopuszczonymi do obrotu. 2. Wojewódzki inspektor farmaceutyczny może cofnąć zezwolenie, jeżeli: (...) 3) apteka nie zaspokaja w sposób uporczywy potrzeb ludności w zakresie wydawania produktów leczniczych, Antykoncepcja doustna to produkt leczniczy, a więc ograniczenie wydawania środków antykoncepcyjnych można by podpiąć pod ten przepis. Prezerwatywa to wyrób medyczny, na ich temat tu się nie doczytałam niczego ciekawego.
![]() |
#167 |
Konto usunięte
|
Dla mnie to absurd, skoro lekarz przepisuje mi tabletki to z jakiej racji farmaceutka mogła by mi odmówić sprzedaży.
Żeby grzechu nie popełnić ![]() Nie no to już się cyrki zaczynają dziać coraz większe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Rozeznanie
|
[1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;2540959 7]Dla mnie to absurd, skoro lekarz przepisuje mi tabletki to z jakiej racji farmaceutka mogła by mi odmówić sprzedaży.
Żeby grzechu nie popełnić ![]() Nie no to już się cyrki zaczynają dziać coraz większe ![]() Spokojnie, na razie żadne cyrki się nie dzieją ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a z farmaceutami to jakaś paranoja... jeśli ktoś ma takie przekonania i ma opory, to niech to jasno przekaże pracodawcy i niech nigdy nie staje sam na kasie. W razie problemu może powiedzieć "ja nie sprzedam, ale zapraszam do okienka obok" ![]()
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Wtajemniczenie
|
nie będę tutaj cytować konkretnych wypowiedzi, ale uważam, że stawianie sprawy na zasadzie, że farmaceuta musi, jest jeszcze większą paranoją niż ta klauzula.
Nie można kogoś zmusić do działań wbrew jego poglądom, tylko dlatego, że wybrał taka a nie inną profesję. Farmaceuta nie zajmuje się tylko i wyłącznie sprzedażą tabletek antykoncepcyjnych ![]() To tak samo jakby z racji wyuczonego zawodu i wybranej specjalizacji nakazać ginekologom robienie aborcji, jeśli prawo na to pozwala. Każdy lekarz ma prawo odmówić w takiej sytuacji. Albo kazać ortodoksyjnemu żydowi - rzeźnikowi oprawiać niekoszerne mięso. Dziewczyny, trochę wyczucia.... Chciałyście być zmuszane do czegokolwiek, tylko ze względu na wybrany zawód? Czy fryzjerka nie ma prawa odmówić obsługi klienta, który ma wszy? A kwestia farmaceutów, powinna byc załatwiona tak jak z lekarzami - jeśli ktoś nie chce sprzedawać pewnych specyfików, powinien zapewnić potencjalnemu klientowi łatwe nabycie tego co potrzebuje, czyli tak jak napisałam w poście wyżej - odesalć do okienka obok.
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
Edytowane przez agata_slomka Czas edycji: 2011-02-28 o 01:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Myślę, że tak samo powinno być z aptekami- farmaceuta ma obowiązek sprzedać to, co jest w aptece (po okazaniu recepty itp.), ale jak czegoś w aptece nie ma, to nie sprzedawać ![]()
![]() |
![]() |
#174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Genialne życiowe porady księdza, nie ma to tamto. Za pracę w fabryce gum niechybnie wieczność w piekle z Hitlerem i Stalinem pana czeka. Swoją drogą, tylko współczuć katolikom tych ich wyimaginowanych problemów. Ale jeszcze bardziej współczuję tym, którzy napotykają na takich próbujących zbawiać cały świat... Jestem ciekawa, czy dożyję chwili, kiedy gorliwi katolicy zobaczą, że w XXI wieku z tymi swoimi teoriami antykoncepcyjno-seksualnymi po prostu robią z siebie pośmiewisko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | ||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wg mnie następuje wyraźne mylenie czegoś takiego jak nazwana tu klauzura sumienia z wyznawanymi przez siebie poglądami i ich wpływem na życie człowieka, który się nimi kieruje. Nie powiedziałam, że dana osoba nie ma prawa otworzyc sobie apteki (dla mnie bardziej: ''apteki'') jakiej mu się żywnie podoba i sprzedawać w niej co jej się żywnie podoba. Ale, że nie widzę miejsca i uzasadnienia dla klauzury sumienia w tzw. ogólno dostępnych aptekach, czy może nazwijmy to bardziej adekwatnie, aptekach uważanych za dostępne dla jak największej liczby ludności i realizującej danej większości potrzeby. Nie ma wg mnie niczego dziwnego czy niewłaściwego, kiedy np. ortodosyjny Żyd otwiera sklep wyłącznie z koszerną żywnością (nie wiem, czy coś takiego byłoby możliwe). Ale zapisy w państwie świeckim powinny odpowiednio regulować sytuację, żeby nie istniało zagrożenie, nawet w teorii, jakoby żywność koszerna mogła stać się dominującą, głównie spotykaną. To tylko przykład, mam nadzieję, że nikt tego nie odbierze jako antysemityzm. A klauzura sumienia w aptekach takim zabezpieczeniem nie jest, może niektórzy nie zuważyli, ale każda apteka ma właściciela i zgodnie z tym, co niektórzy piszą, każdy z nich mógłby w niej realizować swoją własną prywatę. I nie jest prawdą, że wystarczy mieć pieniądze, trzeba mieć jeszcze te pieniądze gdzie móc wydać, a chyba historia największym dyletantom już pokazała, że czasem posiadanie największych ilości waluty może być do niczego nieprzydatne, gdyby miało się okazać, że z różnych względów określony towar miałby nie być dostępny czy łatwodostępny, prawda? I można iść jeszcze dalej, muzułmanim mógłby zgodnie z klauzurą sumienia odmówić w czasie trwania ramadanu sprzedaży bułek katolikowi w godzinach innych niż późnym popołudniem, bo jest przecież bardzo prawdopodobne, że taki klient wyskakujący po pieczywo rano planuje je spożyć wcześniej niż wieczorem. ![]() Albo ekolog mógłby z racji swoich przekonań odmówić zatankowania samochodu. W państwie świeckim dla tego typu klauzur nie ma uzasadnienia i już; bo prywatne poglądy sprzedawcy czy pani w solarium, czy osoby zatrudnionej w każdym innym miejscu, to nie jest coś, co klienta z założenia w ogóle musiałoby obchodzić w najmniejszym chociażby stopniu. Po drugie nie wolno dyskryminować ludzi z powodu ich przekonań religijnych, a właściciel apteki, który musiałby się kierować tym, żeby farmaceuta u niego zatrudniony wbrew przekonaniom rzeczonego właściciela nie odmawiałby sprzedawania prezerwatyw, takiej dyskryminacji siłą rzeczy musiałby dokonywać. Cytat:
![]() Co do reszty, to to jest jak jak najbardziej ok. Nie pasuje, szukasz pracy takiej, która pasuje. Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-02-28 o 10:01 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Konto usunięte
|
Jeżeli jest apteka w której są tabletki anty na sprzedaż , farmaceutka odmawia sprzedaży to jest to dla mnie nie pojęte, nie długo wyniknie inicjatywa, aby farmaceutki mogły odmówić sprzedaży jakis tabletek na serce które podtrzymują człowieka przy życiu, bo przecież to nie będzie zgodne z ich sumieniem bo to Bóg decyduje o życiu i śmierci więc widocznie Bóg stwierdził że już człowiekowi starczy życia , a farmaceutka nie będzie za Boga decydować ile kto ma przeżyć prawda ???
Oczywiście, że Pani w aptece nie musi mi sprzedać takich tabletek, zawsze może poszukać apteki która nie będzie prowadzić tab. anty. Tyle już czasu farmacutki sprzedawały te tabletki i co teraz będą się smażyć w piekle ???? Poprostu z nudów wymyślają jakieś pierdoły jak dla mnie , nie mają sie ludzie zająć. Cofamy się do średniowiecza w tych poglądach katolickich albo i jeszcze dalej, nie długo na stosach będą palić kobiety które używają antykoncepcji ![]() Edytowane przez 13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 Czas edycji: 2011-02-28 o 10:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
Zgadza się. Ale zajmuje się też tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Wtajemniczenie
|
do Foka29: to trochę różnimy się w przekonaniach. Nie widzę powodu, dla którego osoba z pewnymi przekonaniami powinna rezygnować z wykonywania konkretnego zawodu. To, że jest przeciwnikiem np. antykoncepcji nie dyskwalifikuje tej osoby jako farmaceuty. Przecież może być świetnych chemikiem. Tylko, że osoba z takimi przekonaniami nie powinna utrudniać życia innym i albo nie trzymać pewnych leków na magazynie, albo mieć możliwość odesłania do koleżanki, która nie ma oporów.
A co do aborcji, kościół zabrania jej w każdym przypadku, nawet zagrażającym życiu kobiety czy dziecka [na zasadzie, nikt nie jest nieomylny i tylko Bóg wie czy coś z tego będzie, jaka będzie przyszłość], więc też nie widzę powodu, dla którego wierzącego lekarza [bo chyba nei tylko chrześcijanie sa przeciwni aborcji] zmuszać do wykonania zabiegu, jeśli tego nie chce. Jeśli prowadzi własny gabinet - to sprawa jest jasna. Jeśli pracuje w szpitalu, to jeszcze prościej - szpitale zatrudniają od kilku do kilkunastu ginekologów + kilku na tzw 'kontrakcie' albo do konsultacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Gdyby sytuacja miała miejsce na dyżurze świętecznym gdy nie ma 5 innych kolegów, którzy odwalą za niego robotę? Powiem brutalnie - dla mnie taki lekarz w razie śmierci pacjentki powinien byc ścigany jak za zabójstwo. Może niektórzy by się wtedy zastanowili przed wyborem ścieżki kariery co będzie należało do ich obowiązków, z jakimi trudnymi sytuacjami mogą się spotakc i czy mają do tego odpowiednie cechy charakteru, czy nie kłóci się to z ich światopoglądem. Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2011-02-28 o 10:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:19.