|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zazdrośnice cz. XIV - zima przyszła drogie Panie, więc zacznijmy plotkowanie;)
czesc
![]() ja z TZem. szukam pracy. ogolnie zle. psychicznie jestem wykonczona \
|
#3122 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zazdrośnice cz. XIV - zima przyszła drogie Panie, więc zacznijmy plotkowanie;)
u mnie wczoraj sloneczko swecilo i nawet cieplo bylo ale wiatr wial zimny chwilami... a dzis niby 12 stopni ale tak zachmurzone niebo bylo i taki wiatr wial lodowaty, ze czulam jakby co najmniej 0 stopni bylo... ja to nawet nie na wiosne ale na lato juz czekam, jak dla mnie mogloby byc przez caly rok bez pozostalych por roku
|
#3123 |
|
Zakorzenienie
|
ja właśnie wróciłam od lekarza i mam zwolnienie na tydzień
|
|
|
|
#3124 |
|
Zakorzenienie
|
Sweet!
Mam do Ciebie prośbę. Piszę prezentację maturalną. Temat to ,,Marzenia Polaków o wolności. Przedstaw temat analizując wybrane utwory literackie" ![]() Czy mogłabyś doradzić mi w sprawie wyboru lektur? ,,Krzyżacy" ,,Potop" ,,Dziady" ,,Pan Tadeusz" ,,Oda do wolności"(?) ,,Przedwiośnie" Nie wiem czy to się trzyma ,,kupy" i w ogóle. Polonistka nie przygotowuje nas w ogóle. Będzie ciężko Wiem, że tu nie odrabia się prac domowych i tak dalej, ale dobre rady w sprawie pisania , ogólnej konstrukcji i wszystkiego z tym związanego przyjmę w każdej ilości ![]()
|
|
#3125 |
|
Zadomowienie
|
Wtrącę od siebie, i mam nadzieję, że nikogo tym nie urażę, że zdecydowana większość tematów na maturę ustną z polskiego jest nudna jak flaki z olejem i prace takie pisze się ciężko. Naprawdę dużo lepiej już wybrać jakiś mniej doniosły temat, ale za to taki który nas ciekawi i nie wymaga męczenia się, lecz jest dla nas przyjemnością. Z tego co u siebie zauważyłam komisja też wolała tematy oryginalne, bo przynajmniej się nie nudziła słuchając
![]() A poza tym to u mnie wiosna |
|
|
|
#3126 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, pod jakim katem chcesz omówić te utwory, ale ogolnie do tematu pasują, podobnie jak wszystkie inne z motywem 'miłosc do ojczyzny' czy 'patriotyzm' chociażby... bohaterowie romantyczni, postacie Trylogii Możesz porównac romantyzm z pozytywizmem- sposob ukazywania tych marzen przez twórców. Możesz tez odnieść sie do współczesności i porównać wyobrażenia i marzenia Polaków o wolności dawniej i teraz, współczesnie. Do patriotyzmu pasuje jeszcze Żeromski i Wierna rzeka(polecam Może przyda Ci się też ta stronka.. nie sprawdzałam,czy wszystko poprawnie podane, ale tak z grubsza jest ok klik Jutro będę w czytelni to zobacze przy okazji do jakiegoś słowniku motywów, co oni tam ciekawego proponują. Najwyżej skseruję i ci zeskanuję. Pozdr ![]() ---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Cytat:
Dla ludzi interesujących sie historią i sprawami kraju temat jak znalazł. Nie ma co krytykowac wyboru. Nudne jak flaki z olejem to są biadolenia i szukanie dziury w całym ![]()
Edytowane przez sweetish Czas edycji: 2011-03-14 o 20:01 |
||
|
|
|
#3127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3128 |
|
Zadomowienie
|
sweet no ja wierzę, że Coca się interesuje tym tematem
![]() Zresztą napisałam, że to tylko wtrącenie się do tematu, jakby nie było w tym przypadku, ogólnie jest taka tendencja, że matura ustna z polskiego jest dla większości przykrym obowiązkiem głównie. A nie musi tak być. Poza tym mylisz się, przecież temat można napisać samemu. Ja tak zrobiłam i kilka innych osób mi znanych też (jedna koleżanka miała nawet o Gwiezdnych wojnach, przyszła przebrana i zachwyciła komisję). Dodam od siebie, co by nie było, że się tylko czepiam, że ja bym osobiście temat ten ujęła całkowicie inaczej i napisała o walce o wolność w czasach PRL. Tylko tu mniejszy zakres utworów byłby do wyboru. Edytowane przez Parvanti Czas edycji: 2011-03-14 o 20:24 |
|
|
|
#3129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję Ci bardzo za podrzucenie pomysłów i chęć pomocy Dla mnie ten temat jest o tyle ciekawy, że jestem dobra z historii, lubię pisać na temat , który przynajmniej dla mnie , ma jakiś głębszy sens. Jeżeli miałabym pisać na temat: ,,Przedstaw jak powstają nazwy osobowe i miejscowe" czy ,,Nazwy potraw i dań w Polsce dawniej i współcześnie" to zupełnie nie wiedziałabym jak sie do tego zabrać. ![]() Dochodzi kwestia , że ambitnie chcę napisać pracę sama, a nie kupić, dlatego dużo pracy w najbliższym czasie mnie czeka ![]() Dzięki
|
|
|
#3130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
według mnie fajnie by było, jakbyś pokazała, że w różnych epokach Polacy niezmiennie marzą o wolności, przykład, który podała Par też jest ciekawy, choć jak sama zauważyła ciężko będzie znaleźć literaturę. w sumie masz jeszcze trochę czasu, możesz poszukać. ![]() ja będę pomagała w pisaniu pracy TŻtowi, muszę zacząć jego książki i się jakoś przygotować, bo ma temat, z którym wcześniej nie było mi po drodze, ale traktuje to jako swego rodzaju wyzwanie.
|
|
|
|
|
#3131 |
|
Zadomowienie
|
Coca nie bierz tego do siebie, pisałam ogólnie
I nie wiedziałam, że napisanie samemu pracy to obecnie przejaw ambicji, kiedy ja maturę zdawałam, czuję się staro Serio wszyscy kupują teraz? Kurcze, ale ja w humanie byłam to w sumie może i inna sytuacja.
Edytowane przez Parvanti Czas edycji: 2011-03-14 o 20:41 |
|
|
|
#3132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co prawda u mnie w klasie były 2 dziewczyny, które kupiły prace, co zresztą nie wyszło im na dobre, bo zdały na 30-35% ![]() a byłam w klasie turystycznej
|
|
|
|
|
#3133 |
|
Zakorzenienie
|
Coca, a możesz brac też wiersze? czy tylko lektury? bo jak wiersze to mogę ci coś podesłać z mojej pracy bo wiem że miałam coś tam na ten temat
|
|
|
|
#3134 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jeżeli mają starsze rodzeństwo to szukają tego samego tematu. Jeżeli nie mają to zamawiają sobie pracę i siedzą z założonymi rękami, a prezentacja tworzy się sama. U mnie w klasie zdecydowana większość kupuje prace. Jeden kolega opowiadał jak dzwonił do kogoś w tej sprawie i dostał odpowiedź, że jest 7 osobą z tym tematem ![]() ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
Dziękuję za chęć pomocy, będę wdzięczna
|
|
|
#3135 |
|
Zakorzenienie
|
nafi mam do Ciebie pytanie.
jeśli dobrze kojarzę [jeśli nie to przepraszam], skończyłaś licencjat na kierunku X i zaczęłaś kierunek Y. robisz magisterkę z kierunku X? czy na razie nie, a może chcesz zrobić z kierunku Y? bo ja mam dylemat.. chcę po licencjacie zacząć zupełnie nowe studia, totalnie od początku i chciałabym zasięgnąć opinii osób, które są/były w podobnej sytuacji. nie wiem czy warto zostawiać jedne studia, które nie do końca są tym, czego oczekiwałam 'w połowie' i zaczynać od początku, mam mętlik w głowie ja mam jeszcze trochę czasu żeby wszystko przemyśleć, ale chciałabym zapytać kogoś bardziej doświadczonego.
|
|
|
|
#3136 |
|
Zakorzenienie
|
Hoppi, masz dobra pamiec
![]() Skonczylam licencjat i zabralam sie za nowe studia - zupelnie od poczatku. Powiem Ci, ze wiele osob mi sie dziwi i odradza, ale poki co trwam przy swoim. Bardzo chcialam studiowac dwa kierunki rownoczesnie (licencjat + magisterka z drugiego), jednak na mojej uczelni poki co jest to niemozliwe. Jesli Ty masz taka mozliwosc, to nie wahaj sie ani chwili! Niektorzy mowia, ze to strata czasu... Z jednej strony maja racje. Czasem dziwnie sie czuje wsrod osob, ktore w olbrzymiej wiekszosci sa ode mnie mlodsze. Na szczescie w mojej grupie wszyscy sa "doswiadczeni" przez roznego rodzaju inne kierunki, wiec nie jest tak zle ![]() Jesli czujesz, ze to, co studiujesz, to nie jest "to", to namawiam Cie do sprobowania czegos nowego. Moze np po roku bedziesz mogla przeniesc sie na studia zaoczne i jednoczesnie robic cos, co bedzie zwiazane z Twoim pierwszym kierunkiem studiow? |
|
|
|
#3137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z tego co mi wiadomo nie będę miała tej możliwości [opłata za studiowanie 2 kierunków chyba będzie już obowiązywała] studiowania równolegle magisterskich i licencjackich.. bo miałam taki zamiar, ale prawdopodobnie będę musiała podjąć decyzję czy A czy B. ![]() przede mną w takim razie poprawianie matury, bo w LO stchórzyłam, czego dziś żałuje.
|
|
|
|
|
#3138 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kto jak kto, ale ja chyba wiem doskonale , że tematy pisać MOŻNA samemu, co nie znaczy, ze sie je pisze... już rozumiesz?wiele zalezy od polonisty. Są tacy, którzy z góry narzucaja swoje tematy i juz, koniec kropka. Zreszta w wielu szkolach jest tak, ze młodziez uczona jest na odwal sie, dla odbębnienia. Stad tez tak wiele później matur na zlecenie. Coca Cytat:
w razie problemów-pisz chętnie pomogę, choć historii akurat nie lubie
Edytowane przez sweetish Czas edycji: 2011-03-15 o 01:37 |
||
|
|
|
#3139 |
|
Zakorzenienie
|
heheh prace maturalne kiedy to bylo
kiedy ja zdawałam mature prace nie bylo jeszcze tak rozpowszechnione i pisalam sama, calkiem latwy temat sobie wybralam i calkiem fajnie mi sie pisalo.Ale teraz zeby pisac samemu? po co jak wszedzie prace sie wrecz poniewieraja. sama co przez ostatnie 3 lata pisalam prace na zamowienie dla maturzystow ktorzy je pozniej wkuwali na pamiec. Matury ustnej z polskiego chyba nikt nie bierze pod uwage jesli chodzi o studia, w tym czasie mozna sie uczyc do innych orzedmiotow szczegolnie jesli ktos zdaje duzo ścisłych to gdzie mu tam w glowie hamlety czy dziady. Sa te osoby ktore nie lubia pisac, nie maja "lekkiego piora' nie potrafia ladnie skladnie ujac przekazac mysli- wiec one tez szykają pomocy. nie widze w tym nic zlego, każdy orze jak może
|
#3140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
haha no cos w tym jest ![]() ja sie przyznaje bez bicia, ze prezentacji maturalnej sama nie napisalam z czystego lenistwa... wolalam sie w tym czasie uczyc na rozszerzona mature z matmy i angielskiego... polski olalam totalnie, nic sie nie uczylam, wrecz przez caly okres szkolny nie nawidzilam polskiego, mimo ze oceny mialam bdb, wypracowania pisalam z latwoscia (sobie, siostrze, kuzynom) a mature zdalam na ponad 90%... a jak mnie denerwowala baba od polskiego (zona dyrektora), ktora nas wyzywala w liceum od "tłumanow" co tylko matematyka zyja a polski maja w d..e, a przeciez polski na maturze trzeba zdawac i sie trzeba uczuc, a my "mozgi scisle" to juz powinnismy sie podwojnie uczyc "z tymi zaklutymi łbami" co by choc na te 30% zdac... alez bylo jej zdziwienie jak nasza klasa byla na 2 miejscu w szkole jesli chodzi o mature z polskiego, nawet jedna klase humanistyczna wyprzedzilismy z punktami
|
|
#3141 |
|
Zadomowienie
|
Sweet nie denerwuj się, nie jesteś na lekcji
![]() Ja pracę z polaka pisałam już po wszystkich pisemnych egzaminach, jakieś 3 dni przed terminem zdania. Wcześniej sobie tym nie zawracałam głowy, bo po co
|
|
|
|
#3142 | |
|
Zakorzenienie
|
witam
![]() ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
pamietam, ze wtedy specjalnie jechalam wczesniejszym autobusem zeby sie nauczyc a jak bylam na przystanku to zadzwonila kolezanka zebym byla wczesniej bo bedziemy zdawac wczesniej
|
|
|
|
|
#3143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a na lekcji tym bardziej
|
|
|
|
|
#3144 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
![]() jak tu mało ostatnio piszecie. ja jestem dalej na etapie szukania pracy. poza tym dzis czeka mnie samotny wieczor bo Tz jedzie cos załatwic do krakowa. wiec dzis piwko i moze jakis film ![]() ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- ja mature pisałam sama z pomoca kolezanki która studiowała j.polski. cały temat miałam w małym paluszku i do tej pory polecam książkę GNÓJ
|
#3145 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Kobietki
U mnie nic ciekawego. Mogę powiedzieć nawet, że jest niefajnie, ponieważ trochę zawaliły mi się moje wszystkie plany, niestety... Chodzi głownie o to, że przesunęli staże dla osób poniżej 25 roku życia aż do lipca, a ja się nastawiłam, że zacznę już od kwietnia (bo tak było mówione). Dodatkowo projekt w którym wezmę udział, o którym wam tutaj pisałam, też się przesunął, tzn. ja się nie załapię na I turę i zacznę dopiero w czerwcu. Dzisiaj sobie trochę pobiegałam A z takich weselszych info, to dostałam dzisiaj sms od kumpeli, która praktycznie nie miała szans by zajść w ciążę, leczyła się i jest w 3 tygodniu
|
|
|
|
#3146 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny, ja jutro mam wizytę u lekarza..
Nadal źle się czuję i mam spuchniętą szyję, boję się że będę miała jakąś świnkę ..
|
#3147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja w sumie nie miałam jeszcze ani świnki, ani różyczki, ani odry (chociaż ona to już rzadko wystepuje), tylko ospę miałam
|
|
|
|
|
#3148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Myślę, że mogę mieć ewentualnie jakąś anginę.. no zobaczymy jutro.
|
|
#3149 |
|
Zakorzenienie
|
To marsz do lekarza! Bo może Ci się coś rzuciło na węzły chłonne.
|
|
|
|
#3150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:20.

21. 04.2014