|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Filtry Ochronne-zbiorczy
Cytat:
Kombinuję tak, bo jestem na kwasach i retinoidach, Słońce zaczyna świecić, a mam jedynie Avene Hydrance SPF 20 i trochę się obawiam zostać kompletnie bez żadnego filtra. Dziękuję Ci za pomoc
|
|
|
|
|
#3992 |
|
Raczkowanie
|
Czy jesli posiadam cerę mieszana z zaskórnikami to Soraya mnie nie zapcha. Zależy mi na filtrze do twarzy spf 20 lub spf 25. Czy lepiej zainwetsowć w Avene lub Biodermę?
Mogłybyście polecić coś do opalania ciała spf 15 bo oliwki do opalania lub balsamy zapychają mi plecy i powodują krosty. |
|
|
|
#3993 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3994 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i mamy zamiar zamówić z biochemii ten krem z 15% wit c. 50+ to bardzo wysoki filtr.. i ochrona chyba wystarczająca nawet na te Twoje kwasy ... btw, jak sie sprawdza effaclar? mnie strasznie piecze i go nie uzywam Apropo podkładu, to jeśli ma w składzie talk i mikę to nie łącz go z Twoją avenką (bo najprawdopodobniej ma parsol). Wybierz podkład bez miki i talku. Albo Krem bez parsolu
|
|
|
|
|
#3995 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3996 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
najbardziej boje sie wlasnie pieczenia, tak mam przy antkach... momentalnie musze zmyc... mam nadzieje ze soraya mi dopisze, bo podobno jest dobra pod mineraly... eh ile to juz kasy utopilam w tych filtrach |
|
|
|
|
#3997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może 60 kupię ( z sorai )lecę przeglądać kwc... Edytowane przez Rinaa Czas edycji: 2011-03-17 o 13:45 |
|
|
|
|
#3998 | |
|
Matka Smoka
|
Cytat:
Jesteśmy widzę z tego samego maista
|
|
|
|
|
#3999 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4000 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4001 |
|
Zadomowienie
|
doszla, soraya, od razu nalozylam ja na twarz (dzisiaj dzien w domu
). nie piecze, lekko szczypala, ale tylko przy drugiej warstwie filtra. pierwsze wrazenie: jestem zachwycona, ten balsam zachowuje sie jak krem, nie pachnie dziwnie aptecznie. nie piecze/sczzypie pod oczami. dla mnie cod miod jak narazie. zostawia na twarzy u mnie lekki glow, a nie tlusta warstwe.wyszloby to slonce juz, bo mam ochote na testy w pelni
|
|
|
|
#4002 |
|
Zakorzenienie
|
a co myślicie o
Lirene Sensitive Nowa Seria 2011 Mineralna emulsja ochronna SPF50+ Dermika Hypoalergica krem ochronny Anty-UVA/UVB SPF30 50ml Laboratorium SVR LYSALPHA SPF50 chyba się skuszę na ten ostatni bo potrzebne mi coś bez parasola skład: Aqua (Purified Water), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Methylene Bis-benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Dicaprylyl Carbonate, Butylene Glycol, Octocrylene, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Isohexadecane, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Glycerin, Glyceryl Stearate, Peg-100 Stearate, Tridecyl Salicylate, Behenyl Alcohol, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Potassium Cetyl Phosphate, Decyl Glucoside, Zinc PCA, Tephrosia Purpurea (Wild Indigo) Seed Extract, Tiliroside, Polyacrylate-13, Xanthan Gum, Squalane, Polyisobutene, Sorbitol, Polysorbate 20, Sorbitan Isostearate, Tocopherol, Disodium EDTA, Triethanolamine, Propylene Glycol, BHT, Phenoxyethanol, Chlorphenesin, O-Cymen-5-Ol, Parfum (Fragrance). Edytowane przez Ilena Czas edycji: 2011-03-19 o 09:41 |
|
|
|
#4003 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ja pod soraye kłade serum olejowe wit.C lub dwie kropelki innego oleju -najczęściej jojoba bo można go trzymać w łazience .Taka cieniutka warstewka sprawia , że buzia nic mnie nie piecze .
|
|
#4004 |
|
Rozeznanie
|
Prosze napiscie pokrotce jak to jest z tymi filtrami
jakich podkladow uzywac jak mam filtr 50 , jakie pudry ????
|
|
|
|
#4005 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem czy mi odpowiecie czy nie,ale zaryzykuję-jełsi uzywa się serum z retinbolem czy witaminą C to należy an dzień uzywać kremów z filtrami-możecie jakiś polecić dla 55+?? czy dla kobiety około 30 taki z SPF15 lub SPF20 wystarczy przy stosowaniu serum z wit,C? bo akurat takie SPF15 czy 20 to znam dobre kremy iwostin,ale dla kobiet już wieku dojrzałym niestety nie bardzo.
pomożecie?
|
#4006 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na pewno nie zauważyłam jakiś rewolucji na twarzy. Plus Duo jest na pewno taki, że baaardzo łagodzi jakieś pryszcze które wyskoczą, są właściwie niezauważalne. Fakt faktem, że oba E. stosowałam bardzo nieregularnie i niesystematycznie, dlatego może też moja w tym wina I też szczypie mnie czasem minimalnie ![]() Mam dokładanie ten filtr i nie wydaje mi się, że on ma parasol, ale mogę się mylić ![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...09.html&next=1 Ale ponawiam pytanie, czy Ten krem z TBS z filtrami 30 jest coś wart, jeżeli stosuję dodatkowo kwasy?? ![]() ![]() http://www.thebodyshop-usa.com/skin-...er-spf-30.aspx |
|
|
|
|
#4007 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=5f42baaf55c99c9383de422 acc0cb88e1da365bd_65628ab a0b01a;25802274]jakbym miała jeszcze raz wybór, to kupiłabym 45, a nie 60
bo jest bardzo ciężka i tłusta jak dla mnie [/QUOTE]no to się zastanowię ![]() Cytat:
, najpierw 2 dni cierpiałam, bo mnie piekło i podrażniło... a dziś np. położyłam sam filtr ( później się nie malowałam) i twarz nawilżona, nie ma tłustej warstwy, nic nie podrażniło...jeśli tak będzie dalej to zostaniemy ze sobą, ale fakt, że ten filtr to zagadka dla mnie i będę ostrożna w używaniu ![]() sama robisz to serum ? |
|
|
|
|
#4009 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
sama uzywam flavo-c z biochemii
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4010 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Trzeba tylko odmierzyć olej i witaminę wlać i wymieszać . Serum olejowe wit. C to mój pierwszy wyrób.
|
|
#4011 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4012 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję za link
a co powiecie o tym ? Aqua, Octocrylene, Butyl Methoxydibenzoylmethane, C12-15 Alkyl Benzoate, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Bis- Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenoyl Triazine, Pentaery- Thrityl Distearate, Glyceryl Stereate SE, Sodium Cetearyl Sulfate, Vp/Eicosene Copolymer, Tricontanyl PVP, Cetyl Dimethicone, Decyl Glucoside, Caprylyl Glycol, Panthenol, Titanium Dioxide, Tocopheryl Acetate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, p-Anisic Acid, Tetrasodium EDTA, Tocopherol Silica, Sodium Hydroxide, Xanthan Gum, Propylene Glycol, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder. to sanosan |
|
|
|
#4013 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak dla mnie lepiej zainwestować w coś innego. Oparty jest głównie na parsolu (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić, ale nie widzę ani tinosorbów, ani mexoryl'a). |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4014 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4015 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Filtr nie zależy od wieku nakładającej lecz rodzaju skóry : tłusta , sucha , trądzikowa , naczynkowa itd. Chyba nie dodają do filtrów zbyt wielu składników przeciwzmarszczkowych czy ujędrniających . Ten temat należy załatwić kremem na noc , serum pod filtr , maseczkami . Jeśli stosujesz serum z retinolem , koniecznie filtr 50 . Generalnie na wiosne , lato spf 15 , 20 to za mało. Jeśli masz cerę suchą unikaj filtrów z alkoholem na poczętku składu -jeszcze bardziej wysuszą . Przy doborze ważne też jest jakich podkładów , pudrów używasz . Kolorowka destabilizuje niektóre filtry. Parę stron wstecz wklejałam link do stabilnych filtrów pod minerały- poczytaj
Edytowane przez grazkako Czas edycji: 2011-03-20 o 16:45 |
|
|
|
|
#4016 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki,jak tylko będe miałą czas poczytam
|
#4017 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
musze pomyslec o tym.... i nawet moze pokusze sie na mazidlach o jakis dodatkowy przepis z receptariusza. czy moze polecilybyscie mi jakies serum nawilzajace na dzien?zeby nie bylo uprzedzam wiele dziewczyn skarzy sie ze zapycha, u mnie (mimo ze mam sklonna do tego cere) krzywdy nie wyrzadzil. stosuje na noc, skora jest rano promienna, wygladzona, wszelkie zaczerwienienia uspokojone, koloryt jest wyrownany. ja mam wersje bez sylikonu i polecam. |
|
|
|
|
#4018 |
|
Raczkowanie
|
Wrócił sezon na filtry, a ja zauważyłam, ze mój SVR mnie zapycha...
(to na pewno on, bo nic nowego nie wprowadzałam). Czy możliwe jest, ze to tylko chwilowa reakcja skóry po przerwie od filtrów i wszystko wróci do normy? Ktoś miał podobnie? Czy nie ma się co łudzić i po prostu moja skóra przestała się z nim lubić? Bo jeśli tak to mi pozostaje chyba tylko mineralny Avene, który owszem świetnie działa, ale robi ze mnie gejszę Tak się zastanawiam w związku z tym, co tak na prawdę byłoby gorsze stosowanie filtru okazjonalnie przy dużej ekspozycji na słońce czy niestosowanie w ogóle? Myślicie, że stosowanie filtru od czasu do czasu będzie "rozleniwiać" naturalną zdolność skóry do obrony i zrobi mi więcej złego niż dobrego? |
|
|
|
#4019 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja odkryłem w końcu i to sam, bo tutaj nie było trafnych zdań, że nie bieli Bioderma Max 50, może odrobinkę ale 10 razy mniej od reszty. Polecam, wersja fluid. Testuję jeszcze Hydrabio UV 15.
|
|
#4020 |
|
Raczkowanie
|
@ Tomaan to ta sama tubka, odłożyłam na parę miesięcy, ale teraz chciałam wrócić do filtrowania, więc o zmianie składu nie może być mowy (nie jest też przeterminowany i był dobrze przechowywany), niestety wszystkie filtry chemiczne jakie testowałam podrażniają mi rumień (Bioderma też w tym była, nawet filtr Bioderma AR mi szkodzi, chociaż używam od dłuższego czasu kremu z tej serii i jest świetny dla mojej skóry)
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:47.

. U mnie sie sprawdził a czy u ciebie tak bedzie dowiesz się gdy sprawdzisz
. Gdyby odezwały się wszystkie wizażanki , które testowały pewnie opinie były by jak zwykle podzielone.
Kombinuję tak, bo jestem na kwasach i retinoidach, Słońce zaczyna świecić, a mam jedynie Avene Hydrance SPF 20 i trochę się obawiam zostać kompletnie bez żadnego filtra. Dziękuję Ci za pomoc 
Apropo podkładu, to jeśli ma w składzie talk i mikę to nie łącz go z Twoją avenką (bo najprawdopodobniej ma parsol). Wybierz podkład bez miki i talku. Albo Krem bez parsolu
( z sorai )