|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Cytat:
mam to samo zdanie........ a mnie wkurza mąż bo on chce u swojej mamusi robić przyjęcie, co wiąże się z jej widzi mi się, paskudną tłustą kuchnią i w ogóle......... i znalazł argument, który ma mnie przekonać "jak będę chciała karmić, to mogę iść do drugiego pokoju" my mamy kawalerkę, więc tu utrudniona sprawa......... tak więc dzisiaj spotykam się z siostrą i spróbujemy coś zaradzić, żeby wyszło na moje.......... |
|
|
|
|
#3422 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
z tymi ksiezmi tak jest.
moja siostra najpierw urodziła dziecko a pozniej slub koscielny i ksiadz powiedzial ze nie moga przystapic do komunis sw w dniu slubu bo maja nie slubne dziecko, głupota swiata jak dla mnie
|
#3423 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny tego jeszcze nie miałam.............
dostałam pozytywny komentarz na all za rzecz której nie dostałam do tej pory...... |
|
|
|
#3424 |
|
Wtajemniczenie
|
Pisz do sprzedającego.
Edit: Albo lepiej dzwoń... |
|
|
|
#3425 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3426 |
|
Zadomowienie
|
lilijask ja tak raz miałam. Nawet napisałam bo długo paczka nie przychodziła wiadomosc do sprzedajacego ale w sumie okazało się że w tym samym dniu lub na drugi dzień paczka do mnie przyszła więc wystawiłam pozytywa.
|
|
|
|
#3427 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja kupiłam kilka ciuszków w lutym, a paczka przyszła po połowie marca... Dwa dni temu. Nie wystawiłam komentarza jeszcze, bo babka na drugi (!) mail raczyła odpisać, że wysłała na zły adres. Wątpię, czy to prawda, ważne, że paczka jest. Trzeba się upominać, najlepiej postraszyć negatywem albo coś w ten deseń.
|
|
|
|
#3428 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U nas nie można było zostać chrzestnym nawet jeśli się nie ma ślubu kościelnego, co już jest dla mnie jednak przesadą. Poszukaj innej parafii |
|
|
|
|
#3429 |
|
Zakorzenienie
|
zadzwoniłam, kobitka zdziwiona ale będzie sprawdzać i jak się nie znajdzie to kasa do zrotu
|
|
|
|
#3430 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, moja mama jest po rozwodzie z moim ojcem, a obecnie- madrugiego męża(tylko cywilny) i o zgrozo! mnie usilnie namawia do ślubu, co lepsze- twierdzi że lepiej wziąć ślub i sie rozwieść (jak w przypadku jej pierwszego małżeństwa) niz tkwić w związku "bez przyszłości"i być wiecznie skazaną na łatkę "panny z dzieckiem"...o jeżu ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
Lilijko nie daj się, postaw na swoim, a męża i teściową->
|
|
|
#3431 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3432 | ||
|
Zakorzenienie
|
libra.a - witaj
cytrynka - z tymi chrztami tak jest - latwie ochrzci panna, niż mężatka po cywilu [bo to nie po bożemu - jak można wychowywać dziecko po katolicku jak się samemu żyje w sprzeczności z katolickimi "poglądami"]; kuzynka męża w jeden dzień machnęła cywil i chrzest [za jedną imprezą] ale też musieli w innej parafii... tam samo z tymi swiadkowaniem na chrzcie - dziewczyny pisały o różnych wersjach, u nas musi być po bierzmowaniu, i chyba pełnoletni.... Cytat:
Cytat:
![]() w ogóle byłam się dziś zważyć u mam :/ bo myslalam ze przytyłam - mam apetyt nieziemski, szczególnie na pączki, ciasteczka itp.. no i mały suprajs - dalej te 5 kg na plusie [czyli tyle ile do 2 tyg po porodzie spadło...]; jeden wniosek z tego wypływa - mogłoby być mniej gdyby nie moje obżarstwo... a ja dodatkowo sobie dwie książki kupiłam kucharskie :/ na pokuszenie :/
|
|
#3433 |
|
Raczkowanie
|
matko, mój Tomek zaczoł ostatnio takie akcje urządać że aż nie wiem co zrobić, tak się drze że mam wrażenie że się mu coś stanie i nie idzie go niczym uspokoić dopiro jak dostanie butle z mlekiem, tylko jak on się tak drze to mi nawet to mleko ciężko przygotować. Dziś w południe to się aż pobeczałm razem z nim...
Aż się boje tego sobotniego chrztu, bo jak odwali taką akcje w kościele... teraz wiem dlaczego wszyscy chrzczą dzieci jak są malutkie - bo wtedy nie płaczą jeszcze tak głośno ![]() powiedzcie mi czy aszym zdaniem epiej dać dziecku jeść mniej a częściej czy więcej a rzadziej? Edytowane przez e_rosa Czas edycji: 2011-03-24 o 15:34 |
|
|
|
#3434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() co do chrztu, nakarm przed msza, ewent flacha do kosciola i tam uspokajac
|
|
#3435 |
|
Rozeznanie
|
Moja jak chce jesc, to tez wrzeszczy
![]() Ale jak nie chce, to nie ma szans ja nakarmic, dzis chcialam przed spacerem, zeby choc troche zjadla, usteczka zacisnela i nie bylo zmiluj sie, zreszta spi do tej pory .Wiec chodzilam, zastanawiajac sie kiedy zacznie wrzask A(ona tez ma pluca jak sportowiec), na szczescie zlitowala sie i spala Ona z tych co butli nie uznaja, nie ma szans nakarmic ja czyms innym jak piersia, wiec ja musze tak robic, by zjadla cos przed msza , ale my mamy czas do chrzcin jeszcze .Po badaniu mala 6 tygodni, waga 5360, wiec 2 kg. przybrala, mierzy 54 cm .Bioderka ok .Bylismy na dlugim spacerku, teraz spi, ale pojdziemy jeszcze na dwor, bo troche dalej zolta jest , zeby nie bylo za dobrze
|
|
|
|
#3436 |
|
Zakorzenienie
|
marleen fajne informacje
moja w końcu zasnęła, bo coś ją męczyło, albo była już tak zmęczona, że marudziła a ja miałam w końcu czas na dokończenie zupy......... ooooo przechwaliłam się........ obudziła się ta moja terrorystka i juz się wierci, a usta w podkówkę |
|
|
|
#3437 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i ciesze sie w tedy jak głupia ze matka go czegos nauczyla tym bardziej ze po tym jak on cos "powie" zawsze sie usmiecha moja slodyczka ..
|
|
|
|
|
#3438 |
|
Rozeznanie
|
Witamy sie i my po wizycie u pediatry
Mala wazy 4910 - 1600 w 5 tygodni. Klocuszek! Poza tym oczywiscie mialam zabrac recepte na szczepionke ale nadal sie nie zdecydowalam wiec powiedzialam ze przyjde jeszcze :/ Bo nadal nie wiem buuuuuuu lilijko dobrze ze pani odebrala telefon i zajmie sie sprawa, ja mialam przeboje ale kontaktu ze sprzedajacym brak, trzymam kciuki za chrzciny u was ![]() cytrynko niestety moja kolezanka ktora chrzcila niedawno tez nie mogla przyjac komuni. A ja wspominam kiedys kolede jak z mezem bez slubu mieszkalismy to przyszedl proboszcz i kazanie nam zrobil, a na koncu odmowil wziecia koperty :/ A moja kruszyna zasnela bidulke wymeczyla pediatra :/ Za mna dzis generalne sprzatanie kuchni, masakra i to musialam sie sprezac bo mala z mezem na spacerku! Wiec mialam godzinke. ALe dobrze ze meza nie bylo dzieki temu wyrzucilam cala mase smieci ktore zalegaly ale byly od jego mamusi wiec chronione pewnie i tak nie zauwazy bo nikt ich nie uzywal ![]() saj nasza robi to samo a jeszcze czasem wydaje glosy cos w stylu "yyyhyhy" i gada ciagle! Ale to nie dziwne skoro ma mame gadule
Edytowane przez ligotka Czas edycji: 2011-03-24 o 17:18 |
|
|
|
#3439 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki
Zajrzałam pochwalic się, że moja córeczka dziś skończyła miesiąc Aż żal , że ten czas tak szybko leci, ona tak rośnie i tak się zmienia ![]() Wczoraj udało Nam się załatwić chrzest. Będzie tak jak chcielismy 24.04.Wszystko juz ustalone jeśli chodzi o Kościól. A w domupozostaje mi ustalić menu i zrobic listę zakupów. Też uwielbiam orgaznizowac takie imprezki. Sama urzadziła Komunie mojej Nikoli Nie mniej jednak spotkalismy sie z nieprzyjemnościami odnośnie Chrztu.Ksiądz krzywił sie na wieść, że nie mamy ślubu kościelnego, wypytywał kiedy planujemy się pobrac i w świetle Kościoła jesteśmy grzesznikami toteż nie możemy przed Chrztem naszej córki się wyspowiadać i przyjąć Komuni Św. na Chrzcie ![]() Jeszcze przyczepił sie do imienia Nadii, mimo, że nie ma drugiegotona Chrzest musiałam szybko na poczekaniu wymyśłić imie jakiejś świetej. Natalia mu sie nie podobało i zostało Maria Dziś już znalazłam buciki na Chrzest dla nadii, cudne, jutro po nie polecę ![]() A któs tu pytał dlaczego tak się spieszymy z chrztem. Ja chciałamtaką datę, ze względu na to , że to świeta wiec i tak trzeba się naszykowac i tak, a i rodzina bedzie w wiekszym gronie i mąż dostaje bony na świeta wieć bedzie nam lżej finansowo a teraz u nas nie bedzie za wesoło, ja jestem na zasiłku A dzis byłam zapłacic zaliczke za usg bioderek. I byłam tez u mojej ginekolog po to zaświadczenie do becikowego, bo niedługo szczepienia się zaczną i kaska się przyda. I podziekowałam jej za prowadzenie mojeje ciązy I poprosiłam o recepte na tabletki anty. Dała mi "azalie" bo je mozna brac karmiąc piersią. Wiecie coś o tych tabletkach< cos mi sie zdaje zektóraś coś o nich pisała.???? To lece sprzatać. Buziaczki
|
#3440 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziś na wizycie też był spokój do momentu wbicia igły...auuułć...wolę szybko o tym płaczu zapomnieć... Teraz cały dzień śpi i budzi się tylko na jedzonko. Biedaczysko. Mój waży równo 5 kilo, od wagi przy wypisie przybrał 1,9 kg w prawie 8 tygodni...jak czytam o waszych dzieciaczkach, to się zastanawiam, czy częściej butlą nie karmić . Chociaż moja pediatra bardzo chwaliła wagę...mówiła, że przybrał akurat - ani za dużo, ani za mało. Mierzy 61cm - od porodu urósł 6 cm!! Cytat:
A Azalię i mi zapisała, ale tyle negatywnych opinii o niej na necie przeczytałam, że odpuszczam branie tych tabs chyba...Anka_bzzz też je brała i zadowolona nie była, z tego, co tu pisała... |
||
|
|
|
#3441 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I niestety oboje z mezem nie mamy rodziców co by Nam weselicho urzadzili. Ja na moich rodziców liczyc nie moge a rodzice meza jego bratu urzadzili bogate weselicho i na mojego meza kasy nie starczyło. A jednak to tak ważny dzien i chcemy chociaz skromnie to uczcic, wiec czekamy az bedzie nas stac na te przyjemność.
|
|
#3442 |
|
Zadomowienie
|
przepraszam dziewczyny że to powiem ale nie rozumiem troszkę waszych pretensji do księży że nie pozwolą wam wziąć Komuni Św. jak nie macie ślubu kościelnego.
Żeby wziąć Komunię trzeba byc po spowiedzi św. a trudno żeby ksiądz dał rozgrzeszenie osobie która żyje w stałym grzechu (bo seks przed ślubem jest grzechem wg kościoła katolickiego) a wiadomo też jest że nie żyjecie w celibacie. Nie da się tutaj przecież obiecać poprawy bo się przecież nie wyprowadzicie od siebie. Przepraszam jeżeli kogoś uraziłam ale takie jest moje zdanie. Zdziwiła mnie tylko odmowa Komuni przy ślubie koscielnym pary która miałą dziecko- to juz jest dla mnie nie zrozumiałe
|
|
|
|
#3443 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Chrztu w ogóle nie powinno sie odmawiac ale komunii w tym przypadku owszem... Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2011-03-24 o 18:21 |
|
|
|
|
#3444 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja tam mam swoje zdanie, jakoś przeżyję, że ze mnie taki grzesznik. Vilya - przepraszam, ale jaka według Ciebie jest różnica, między parą, która nie ma ślubu, ale bierze kościelny przy chrzcinach, a parą, która chce ochrzcić dziecko, ale nie brać ślubu? I ta i ta żyje przecież w grzechu i dziecko jest tego grzechu owocem. W takim razie osoby, które biorą ślub wraz z chrzcinami także nie powinny dostać rozgrzeszenia. Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2011-03-24 o 19:27 |
||
|
|
|
#3445 |
|
BAN stały
|
Cytrynko dokładnie
uważam że dziecko powinno się móc ochrzcic bez względu na to czy jego rodzice mają ślub czy nie. Ja pisałam tylko o komunii że nic dziwnego że nie można iść (to w sumie bardziej w stronę Justine bo o tym pisała)
|
|
|
|
#3446 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3447 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3448 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
czy nie powinno odmowic chrztu to mozna dyskutowac, wkoncu chrzest to przyjecie do wspolnoty i rola rodzica i rodzicow chestnych jest wychowanie dziecka w tej spolnocie pokazania drogi, a nie biorac slubu koscielnego i zyjac w grzechu nie pokazujecie odpowiedniej drogi tak naprawde nie jest sie w tedy czescia tej wspolnoty bo swiadomie wybiera sie inna droge, nie biorac slubu koscielnego jesli bierzesz koscielny slub przy chrzcinach to znak poprawy, juz nie bedziecie zyc w grzechu |
||
|
|
|
#3449 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zmieniam temat - u nas chyba czopki przeciwgorączkowe nie będą potrzebne, bo Mały śpi dziś cały dzień. Teraz trochę pomarudził i dalej w kimono. Odpukać, mam nadzieję, że nocka spokojna będzie.Dziś na szczepieniu mąż nie mógł być z nami, więc zabrałam mamę. Ostatni raz - myślała, że zemdleje na tym szczepieniu. Dopiero po narodzinach Karola odkryłam, jaka z niej panikara - jak ona dała radę mnie wychować? Chyba, że każda babcia tak drży o wnuka .
|
|
|
|
|
#3450 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
własnie tak jak napisała Oye - po ślubie nie ma już grzechu więc podczas spowiedzi można powiedzieć że na pewno nastapi poprawa a do spowiedzi przecież idziemy dzien przed ślubem lub nawet w tym samym dniu. ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Cytat:
bo babcie są gorsze od mam. ja np uważam że najgorszymi nianiami są babcie. bo np one nie pozwolą by dziecko płakało więc szybko taki wnuczek czy wnuczka uczą się że jak zapłaczą to babcia kupi zrobi czy ... wszystko czego zapragną. |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:26.

.
Lecę upiec jakiś biszkopcik

Haters Gonna Hate