|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Przygotowanie do dekoloryzacji.
Do FryzjerstwoMojaPasja
Wiesz, co? Nie chcę Cię obrażać, ale proszę, zachowaj dla siebie, lub swoich klientek, tekst o wciskaniu bajeczek. Dlaczego insynuujesz, że kłamię/kłamiemy? Ja nie mam żadnego celu, by kłamać, więc skąd to przypuszczenie i ton wskazujący na to, że "wciskam bajeczki"? Chcesz, to sprawdź Elgon, gwarantuję, że odrostów nie chwyci, skoro nie zrobiło tego mnie, ani żadnej osobie, która oceniła go na KWC. A opinie "Pań profesjor" ze szkół to nazwałabym brzydko, ale powstrzymam się od komentarza. Podobne zdanie mam o wielu fryzjerach krytykujących dekoloryzatory jako chwyt marketingowy. Wielu z nich nie korzystało z nich- nie mówię o Tobie- i dlatego tak mówi. Ciekawe,czy pani profesor widziała taki Elgon i czy go chociaż próbowała. Wielu fryzjerom nie chce się bawić w dekoloryzację dekoloryzatorami, tylko idzie na łatwiznę rozjaśniaczem i tyle. Możesz mnie oskarżyć o brak obiektywizmu, ale jestem starsza i miałam do czynienia z tyloma fryzjerami m.in Leszkiem Czajką , że wiem co nie co na temat tej sztuki. I na przyszłość polecam powstrzymanie się od takiego tonu, bo zwyczajnie jest to brak kultury z Twojej strony. Jeżeli nie potrafisz przyjąć do wiadomości, że moich odrostów ani oceniających na KWC Elgon nie chwycił, to powstrzymaj się od takich komentarzy. Czekam z niecierpliwością na Twoją relację z użycia Elgonu. |
|
|
|
|
#93 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
dziękuję. zdam relację z użycia dekoloryzatora z Elgonu, obiecałam sobie że muszę to sprawdzić i zobaczymy, jeżeli faktycznie nic nie stanie się z odrostem to zwracam honor - jeżeli nie napiszę co myślę bez powstrzymywania ;-) |
||
|
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
W takim razie na drugi raz pisz proszę precyzyjniej swoje komentarze, bo ten poprzedni był w moim odczuciu ewidentnie w tonie oskarżycielskim i insynuacyjnym. Ja dobrze czytam, nie mam z tym problemu, może dla Ciebie "nie wciskajmy sobie bajeczek" brzmi jak to sama uzasadniłaś, ale dla mnie to miało wydźwięk negatywny. Ale mniejsza z tym.
A jeśli chodzi o dekoloryzator. Jeśli Tobie jakimś cudem chwyci odrost, to wtedy aż sama zafarbuję pasemko w połowie i potem użyje dekoloryzatora, też by sprawdzić, czy czegoś nie zmienili. Ja jestem jednak niemalże pewna, że nic takiego nie powinno się wydarzyć. Honoru nie będziesz musiała zwracać, bo Twoje zdanie jest oparte w większości na tym, na jakich produktach wcześniej pracowałaś i na opiniach swoich nauczycieli. Także myślę, że jeśli potwierdzą się moje opinie o efektach Elgonu, to im powinnaś doradzić aktualizację swojej wiedzy. Edytowane przez karen_walker Czas edycji: 2011-04-08 o 23:01 |
|
|
|
|
#95 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
Nie bulwersuję, ale bardzo nie lubię jak ktoś -moim zdaniem - uważa, że mijam się z prawdą lub coś ubarwiam, a tak nie jest. Pierwszy raz zdarzyło mi się taka sytuacja na tym forum , może stąd ta reakcja na forum , ale w rzeczywistości bronię swojego zdania, gdy wiem, że jest to uzasadnione. Zacytowałaś mój komentarz z przed edycji :P
No, ale czekam na Twoją relację. Kiedy planujesz zabieg Elgonem? Edytowane przez karen_walker Czas edycji: 2011-04-08 o 23:11 |
|
|
|
|
#97 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
No zobaczymy co wyniknie, ja spodziewam się tego samego co po Lorealu, Framesi, Kemon, Goldwell , Matrix i inne wiodące marki na rynku i wszystkie cudowne dekoloryzatory... ![]() za długo w tym siedzę aby tak łatwo się nabrać... Po prostu trafił swój na swego - ja też bronię swojego zdania jak widać, jednak Wy tylko ciągle piszecie ale nie potraficie wyjaśnić, 'ma substancje które tak działają i już' - to do mnie nie przemawia... ![]() W przyszłym tyg. w pracy zapytam o ten dekoloryzator dostawcę - sprawdzę jego opinię i mam zamiar przedzwonić do znanych salonów zapytać o opinię to najpierw, jeśli będzie dostępny to zamówię - szkoda mi trochę pieniędzy no ale cóż... MUSZĘ. ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Przetrzepałam na wizażu wszystkie wątki o tym Elgonie - zobaczymy, muszę to po prostu sprawdzić, ale jak mi rozjaśni odrost to zrobię tu piekło żarcik. ;-) wkurzę się
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie pisałam, że ma takie składniki i już, po prostu nie mam chemicznej wiedzy merytorycznej , aby to wyjaśnić, ja nawet nie pisałam, jakie tam są składniki. A nie będę też pisała głupot o składzie Elgonu, czy coś, ani uzasadniać tego jako chemik, bo nie mam takich kwalifikacji. Po prostu opisałam swoje doświadczenia z tym kosmetykiem, nie wiem jak kolega fryz
Ja po prostu wiele razy używałam tego produktu i nigdy nic złego się nie wydarzyło po dekoloryzacji nim, stąd moja opinia. Natomiast działanie dekoloryzatora L'Oreala, czy Matriksa, widziałam i szczerze, to skutki były opłakane, ale Chantala nie używałam, ani nie widziałam. P.S Nie mniej jednak, moje wieloletnie doświadczenie mi mówi, że im bardziej znana firma, tym niższa jakość. Przykłady, Pantene, Schwarzkopf, Garnier itd. Matriks mi nie podszedł, niby profesjonalny, ale dla mnie to nie to. W dodatku testują na zwierzętach, co je kompletnie dyskwalifikuje, choćby nie wiem jakie rewelacyjne działanie by miały. Za to jestem zachwycona produktami Alterra i NaturVital, które nie dość, że nie mają silikonów, parabenów i innych zapychaczy, to są ekologiczne, w miarę na polski portfel, wydajne, nie testowane na zwierzętach i działanie jest fenomenalne. Jeśli zach chodzi i Elgon, to jeśli dostawca nie będzie go miał, możesz go kupić na stronie samego Elgonu. Koszt 17 zł, za dwie saszetki, co na jedno pasemko starczy Ci może 1/3 albo i mniej jednej saszetki oraz koszty przesyłki do 11 zł. Ja jednak kupuję w sklepie z artykułami fryzjerskimi i tam kupuję ję za 16 zł 2 saszetki. Odradza allegro, bo tam się raz nacięłam na podróbkę Elgonu i innych kosmetyków. Edytowane przez karen_walker Czas edycji: 2011-04-08 o 23:51 |
|
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pisze, że włosy są utlenione po farbie, a nie po dekoloryzatorze który usuwa jedynie pigment z tego (utlenionego juz wczesniej włosa)nie jestem fryzjerem, jestem amatorem w tej dziedzinie i uczę się na własnych błędach. co nie oznacza że nie mam o tym pojęcia co mówie, bo doświadczyłem wiele na swoich włosach, dowiedziałem się wielu rzeczy dzięki bardzo pomocnemu forum tutaj na wizażowi i spokojnie mogę powiedzieć że mam wiedzę, teoretyczną jak i praktyczną (farbowanie,ścinanie siebie jak i wielu koleżanek) uważam że zdanie fryzjerów nie ma tu większego znaczenia, dlaczego? nie dlatego że są doswiadczeni w swoim fachu, ale dlatego że nie pracowali na tych produktach o których tutaj dyskutujemy, ja ok 15 razy przeprowadzałem dekoloryzacje na własnych włosach, renee blanche, elgonem , matrixem, oraz rozjaśniaczami, i mam porównanie. widze wyraźną różnicę międzi działaniem tych produktów (dekoloryzator=rozjaśniac z) takie zdanie ma większośc wizażanek obecnych tutaj na wizazu, które miały stycznośc z rozjaśniaczem, jak i dekoloryzatorem, są to zupełnie inne produkty służące do różnych celów. chwyt marketingowy chwytem, ja mam swoje zdanie dopiero wtedy kiedy dowiem się o działaniu produktu na własnych włosach, polecam Tobie wypróbowanie jakiegoś dekoloryzatora np elgon, lub chantal. po prostu dla porównania. btw. uważam że ten watek nie ma dalszego sensu, bo nikt nikomu nic nie udowodni, każdy ma swoje racje i swoją wiedzę. poza tym jest jeden oddzielny wątek o dekoloryzacji, a tutaj my juz tylko dyskutujemy o tym kto ma rację. |
|
|
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
Wątek uważam, że jest bardzo ważny, może i zboczyliśmy z tematu, ale czekamy na relację użytkowniczki FryzjesrtwoMojaPasja, wiele dziewczyn, które możliwe, że teraz się wahają nad dekoloryzacją, na pewno byłyby wdzięczne, gdyby wątek był kontynuowany. Każdy wątek jest istotny. Poza tym, na dużych wątkach zauważyłam , że robi się duży offtop, przez co trudno znaleźć potrzebne informacje, nawet z pomocą wyszukiwarki.
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
no w sumie masz rację, ale oprócz tego że czekamy na relację koleżanki, nie dzieję się tu nic innego jak pisanie w kółko o tym samym, kto ma rację.
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Z całym szacunkiem czas na obalenie mitow
![]() Racje oczywiście maja osoby twierdzące że ściagacze koloru a dekoloryzatory to nie to samo. Bo to absolutnie nie to samo! Choćby cenowo ![]() A teraz składy do porównania: Color out Nirvel Phase 1: aqua, sodium hydroxymethane sulfinate, cocamidopropyl betaine, xantan gum, peg-40 hydrogenated castor oil, parfum Phase 2: aqua, citric acid, xantan gum, sorbic acid obie fazy łaczymy. Pierwszy lepszy z Mili: Potassium Persulfate, Ammonium Persulfate, Sodium Silicate, Magmesium Carbonate, Kaolin, Hydrated Silica, Tetrasodium Edta, Cyanopsis Teatragnalba, Carbomer, Hydrolized Wheat Protein, Sodium Lauryl Sulfate, CI77007I co zatem widzimy?Że pierwszy produkt jest reduktorem i uwadnia barwniki, a drugi jest ostrym utleniaczem!Pierwszy produkt "odkleja" barwniki a nie utlenia! Jest róznica- jest ![]() Ale jak juz wiele razy pisałam, zeby o czymś mówić trzeba mieć o tym pojecie lub chociaż doświadczenie
|
|
#103 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A Ty co? Sędzia Anna Maria Wesołowska? Twoje słowo nie jest tutaj ostatnie i nie jesteś wyrocznią abyś miała mówić kto ma rację a kto nie ;-) chyba się zagalopowałaś i za bardzo się wymądrzasz... Sorki, ale wbijasz tutaj i bawisz się w wyrocznię, tak to wygląda. Nie jesteś najmądrzejsza na świecie abyś mogła takie rzeczy stwierdzać. I przestań w koncu pisać o doświadczeniu i wiedzy, na pewno mam większą wiedzę po szkole zawodowej fryzjerskiej i technikum fryzjerskim niż Ty po samym technikum jak domniewam dla dorosłych. ;-) tak więc zbij z tonu 'dziecino' (mam na myśli Twoje doświadczenie w NAUCE - bo nadal się uczysz, a moje w ZAWODZIE - bo ja już dawno temu skonczyłam szkołę i pracuję) Jak przepracujesz w salonie chociaż jeden cały miesiąc to możemy pogadać ;-) No i nie wspomnę o ambicjach - ja mam zamiar mieć mistrza i jeszcze studiować a Ty stwierdziłaś, że nie jest Ci to potrzebne więc domniewam, że fryzjerstwo jest dla Ciebie tylko przygodą - skoro nie chcesz się doskonalić w zawodzie. O tym marzy każdy DOBRY fryzjer - aby mieć mistrza i być najlepszym w tym co robi. No i moją widzę widać po ostatnich egzaminach i średniej w szkole - najwyższe. Więc przestan mnie obrażać, nie masz innych argumentów? To teraz moje pytanie: Skoro ktoś, farbuje włosy na brąz - ma we włosie pigmenty brązowe i niewielką ilość np. złotego (odcien złoty) - po użyciu Waszego NIEUTLENIAJĄCEGO DEKOLORYZATORA dlaczego otrzymuje kolor rudy? Przecież głównym stucznym pigmentem jest brąz, powinien wymyć się i zmniejszyć swoją ilość a kolor pojaśnieć. do jasnego brązu, ale nie na litość boską do rudego? Skąd tyle rudego niby się bierze? To tak samo jak z naturalnym wymywaniem farby - ciemny brąz wymywa nam się na jaśniejszy NIGDY NIE NA WŚCIEKŁY RUDY!!! Czy nie mam racji?Więc dlaczego otrzymujemy rudy i blond? TAKICH PIGMENTÓW NIE MA Z FARBY. No słucham? - czytam. Edytowane przez FryzjerstwoMojaPasja Czas edycji: 2011-04-09 o 10:29 |
|
|
|
|
|
#104 |
|
Moderator
|
FryzjerstwoMojaPasja- Nie bede tolerowala Twoich postow ktore obrazaja uzytkownikow.Odpoczynek od forum, mam nadzieje ze dobrze Tobie zrobi .
Edytowane przez kaska222 Czas edycji: 2011-04-09 o 10:43
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno. Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum. Ta reklama pokazywana jest pod 6 247 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Bravo Kasiu
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
to już jest po prostu szczyt bezczelności.
wierzę że blond bunny ma większą wiedzę od fryzjerstwomojapasja ... uważam że to że ktoś pracuje w salonie nie robi z niego profesjonalisty który zna sie na wszystkim i jest lepszy od reszty. Takie bezpodstawne przechwalanie się jest nie na miejscu. poza tym daruj, fryzjerstwomojapasja, ale chyba jesteś na wizazu od niedawna i nie powinnaś się wymądrzać. |
|
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Blond Bunny ma wiedze której może jej pozazdrościć niejeden fryzjer który pracuje w salonie od x lat a i tak klienci wychodzą niezadowoleni... Zresztą wystarczy zajrzeć chociażby na nasz blond wątek gdzie bezinteresownie pomaga nam wszystkim w dojściu do wymarzonego koloru. Jest niezastąpiona ![]() A Fryzjerstwomojapasja życze więcej pokory i dystansu do samej siebie. Każdy w zyciu może popełnic błąd i nie ma osób nieomylnych. Więc zamiast sie wykłócać i udowadniać na siłe swoje racje, łapiąc za małe drobne słówka, mogłaby wynieść coś chociażby z tego wątku. Nigdy nie jest za późno żeby nauczyc sie czegos nowego prawda? |
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Fryzjerstwomojapasja proponowałabym Ci jeszcze większymi literami pisać i bardziej kolor podkreślać
![]() Bunny i tak wiemy, że nie weźmiesz sobie jej słów do serca i całe szczęście, nie ma co sobie psuć nerwów i czasu tracić ![]()
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli panie moderatorki się nie obrażą, ani FryzjerstwoMojaPasja, ale właśnie dlatego unikam fryzjerów i uważam, że tak wielu z nich nie nadaje się do tego zawodu. Dlatego tak wielu z nich krzywdzi nasze włosy, bo NIE słuchają swoich klientek i uważają, że wiedzą ZAWSZE najlepiej. A potem wszystkie wiemy jak to się kończy; płacz i zapuszczanie i jeszcze musimy za to zapłacić.
Podsumowując tę myśl. Fryzjer, który nie ma pokory i nie przyjmuje innych argumentów oraz nie słucha nikogo, jest samozwańcem, a nie profesjonalistą. Pytanie, gdzie ta pasja we fryzjerstwie jak w nicku? Nie ma też, co porównywać stażu pracy jako fryzjer, bo fryzjer w zwykłym osiedlowym salonie, gdzie używa się zwykłych kosmetyków z drogerii i kończy swoje usługi na obcinaniu, farbowaniu i trwałej będzie się różnił, od takiego, który ma studio fryzur w dużym mieście i używa tysięcy produktów i zna wiele zabiegów na włosach i jeździ ciągle na szkolenia. Mało tego, śmiem twierdzić, że wiele wizażanek na metodzie prób i błędów zdobyła nieraz większe doświadczenie w kwestii pielęgnacji i koloryzacji włosów, że wielu fryzjerów mogłoby się chować. Wystarczy poczytać pierwszy lepszy wątek na wiżażu. Czy takie rady usłyszałybyście u fryzjera? Mnie nawet p. Leszek Czajka nie udzielił tylu rad, co Wy wizażanki. Edytowane przez karen_walker Czas edycji: 2011-04-09 o 14:49 |
|
|
|
|
#110 | |
|
Wtajemniczenie
|
Zmiana struktury nie polega na zmianie koloru.
To nie ma znaczenia czy włos się rozjaśnia podczas dekoloryzacji czy nie. I tak ulega zniszczeniu. Nie rozumiem o co cała kłótnia. To , że nie następuje utlenienie naturalnego barwnika tj. melaniny nie świadczy w najmniejszym stopniu o tym,że włos nie został zniszczony, a struktura trwale i nieodwracalnie zmieniona. Nawet bardzo gorąca woda może zniszczyć włosy czego przykladem jest sfilcowanie wełny. ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- Cytat:
Amoniak nie rozjaśnia włosów, to woda utleniona rozjaśnia. Jony wodorotlenkowe powstające w wyniku dysocjacji elektrolitycznej substancji alkalizujących przyspieszają rozkład nadtlenku wodoru i wzmacniaczy rozjaśniania. Produktem tej reakcji są aktywne atomy tlenu, które powodują rozkład eumelaniny (ciemnego barwnika włosa). Jest to proces egzotermiczny, podczas którego wydziela się ciepło. Przyspiesza ono utlenianie melaniny i w skrajnych przypadkach może spowodować przejaśnienie lub zniszczenie struktury. Amoniak powoduje rozmiękczenie włosa i zmianę PH . Powoduje rozpuszczenie i wymycie cementu międzykomórkowego, którego zadaniem jest sklejenie i łączenie komórek w osłonce. Dzięki rozpuszczeniu cementu substancje barwnikowe wnikają do wnętrza włosa. Znalazłam fragment dotyczący redukcji. Zdaje się,że jedna z częsci dekoloryzatora nazywa się reduktor. Oto on: "Kolejnym zastosowaniem mikrospektrofotometrii jest badanie dyfuzji substancji redukujących. Redukcja jest procesem (zabiegiem kosmetycznym) stosowanym na szeroką skalę w kosmetyce, tj. zabiegiem stosowanym w trwałej ondulacji. Takie substancje jak kwas tioglikolowy, L-cysteina są odpowiedzialne za rozkład wiązań disiarczkowych (-S-S-), umożliwiając trwała zmianę ułożenia fryzury (po etapie redukcji „odtwarza się” wiązania –S-S za pomocą substancji utleniającej, wiązania –S-S powstają w innym miejscu w polimerze alfa-keratyny powodując trwała zmianę ułożenia włosów). Przenikanie czynników redukujących we włosach może być obserwowane także za pomocą mikroskopii optycznej. Włosy nasącza się roztworem jodyny, następnie stosuje się substancje redukujące i obserwuje zanikanie koloru jodyny w strukturze włosa." Źródło: Tytuł: KOSMETOLOGIA: Przenikanie substancji chemicznych wewnątrz łodygi włosa: mechanizmy, metody, oceny Autor: Stanisław Kruś Przy trwałej też następuje leciutkie odbarwienie. To tłumaczy dlaczego niektórzy twierdzą,że dekoloryzacja jednak zmieniła kolor na odrostach. Natomiast w przypadku fragmentów farbowanych wymywa się jedynie barwnik, a że farby zawierają utleniacz więc został efekt samego utleniacza. Stąd ta rudość. Możliwe,że niektóre dekoloryzatory zawierają substancje podobne do tych zawartych w płynach do trwałej , ewentualnie amoniak lub coś w podobie np.mocznik w dużym stężeniu. I na tych 2 metodach bazują. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-04-09 o 23:17 |
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli ktos pisze glupoty a do mnie docieraja sygnaly o sprostowanie od was wlasnie, co pokazuje mi ze macie do mnie zaufanie, to po prostu wbijam na dany watek o ktorym mam cynk i pisze sprostowanie ![]() ja tu nie jestem wrozka ani od slodzenia- od poczatku zaznaczalam ze pisze tutaj tylko po to zeby osoby niedoswiadczone nie zrobily sobie krzywdy i zeby klieknci przejrzeli na oczy jakich maja fryzjerow... ![]() Dziekuje wam za takie szerokie poparcie Nigdy nie zaznaczalam tez ze mam wiedze z kosmosu, nie wiadomo jak wielka, bo moimi inspiracjami tutaj byly inne fryzjerki- Zafirah i matys magda Tez nie raz doradzily czy podpowiedzialy ![]() Nie ma ludzi idealnych, najwazniejsze to miec pokore, umiec przyjac krytyke i miec szacunek do innych. Z kara dla fryzjerstwa sie calkowicie zgadzam- odkad sie pojawila tylko dymi z kazdym po kolei... ![]() Co do niej rowniez- nie mierz innych swoja miarka- ja mam za soba juz studia a fryzjerstwo robie poprzez studium policealne wiec jesli chodzi o wyksztalcenie to mysle ze pomiedzy nami jest niezla przepasc, co rowniez pokazuje twoje a moje zachowanie i ton wypowiedzi ![]() I jeszcze w ramach odpowiedzi czemu to wlosy farbowane brazem odbarwia sie do rudego ![]() Nalozcie na pasemko jakichkolwiek wlosow wode 3%- zobaczycie ze kolor zrudzieje. Pod brazowa farba sa lekko utlenione na rudo wlosy, jak sciagniecie z nich kolor to odsloni wam sie utleniony czesciowo barwnik naturalny wlosa- rude barwy sa pierwszym stadium utleniania. Na pewno natomiast nie beda one zolte. Natomiast gdy sprobujecie zrobic dekoloryzacje rozjasniaczem to moze byc tak ze niektore pasma zrobia wam sie jasnozolte- co przy color peel/out nie jest mozliwe. Nie jest tez mozliwe ze jak blednie sie mysli- sciagamy sztuczny kolor i pod spodem beda nasze naturalne wlosy- nie beda takie same, bo wczesniejsza farba lekko lub mocno juz utlenila nasz kolor do rudego czy zoltego i to wlasnie odslonimy. Niemniej polecam z calego serca wszelkie color outy/ pealy bo zdecydowanie mniej niszcza wlosy. Oparte sa na nowej generacji produktu, a nie rozjasniaczu znanym od wielu lat...nie maja agresywnych siarczanow np. Takze warto i ja polecam! Oczywiscie przed zakupem upewnijcie sie ze kupujecie sciagacz koloru a nie zakamuflowany rozjasniacz w takiej nazwie ![]() to tyle co mialam do powiedzenia w tym temacie.
|
|
|
#112 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sodium hydroxymethane sulfinate jest znany również pod nazwą formaldehyd wodorosiarczynu sodu lub sulfoksylan formaldehydu sodu. Zastosowanie znajduje w produkcji farb i substancji wybielających. No i jest silnym reduktorem. Nie jestem pewna czy do rozkładu wiązań disiarczkowych we włosie trafne jest sformułowanie "odklejenie barwników". ![]() Ammonium Persulfate- silny utleniacz ROZJAŚNIACZ I DEKOLORYZATOR TO NIE JEST TO SAMO ALE TAK SAMO NISZCZĄ OBA BO JEDEN ZAWIERA UTLENIACZ A DRUGI REDUKTOR. WIKIPEDIA: Redukcja (inna nazwa elektronacja) – proces, w trakcie którego atom lub ich grupa przechodzi z wyższego na niższy stopień utlenienia. Każdej redukcji musi towarzyszyć utlenienie. Łącznie takie procesy nazywa się reakcjami redoks. Silnymi środkami redukującymi są np. wodór, metale alkaliczne, wodorki metali, krzemowodory, borowodory, siarczki. Dla mnie wniosek jest jeden. To nawet nie amoniak czy mocznik powodują wymycie barwnika tylko utleniacz bądź reduktor, które tak czy owak swoim działaniem powodują utlenienie włosa. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-04-09 o 19:36 |
|
|
|
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
Nie zgadzam się z majreg do końca. Nie wiem, czy Elgon to reduktor, czy nie, ale powtarzam po raz kolejny. Moich włosów nie zniszczył nawet w najmniejszym stopniu, a używałam go chyba z 5-6 razy, nieraz 2 razy pod rząd i wierz mi, że wiem jakiego stanu mam włosy po samej farbie, jakie po rozjaśniaczu, a jakie po Elgonie. Za każdym razem miałam inne włosy. Jeśli mam porównać stan włosów po rozjaśniaczu a Elgonie, to niebo a ziemia. Po rozjaśniaczu tego włosem nawet bym nie nazwała, natomiast po Elgonie włosy takie jak przed zabiegiem, czyli jednak nie niszczy tak włosów jak rozjaśniacz. Na pewno nie niszczą tak samo. Wiem natomiast, że dekoloryzator L'Oreala jest masakryczny i jest to zwykły rozjaśniacz dla mnie, bo odbarwiał nawet odrosty, w przeciwieństwie do Elgona.
Wychodzi na to, że trzeba wszystkiego spróbować, nie mniej jednak KWC w tym pomaga, bo są tam opinie o dekoloryzatorach
Edytowane przez karen_walker Czas edycji: 2011-04-09 o 20:20 |
|
|
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale skąd w takim razie opinia wielu, wielu osób o tym że dekoloryzatory takie jak Elgon (nie myslić z pseudo dekoloryzatorami), niszcza włosy o wiele mniej niż rozjasniacz? Wyssane z palca? |
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Istnieje przeświadczenie dość powszechne,że rozjaśniacz niszczy najbardziej. Ponadto producenci i reklamy dość skutecznie piorą nam mózgi. Nawet jeśli tego nie chcemy świadomie, na nieświadomym poziomie to na nas działa,na nasze uczucia, a uczucia rządzą światem. ![]() Tak bardzo chcemy mieć piękne włosy, a oni tyle dobrego obiecują. Piszą przecież,że dekoloryzator nie zawiera utleniacza i amoniaku. No i nie zawiera. ![]() I wierzymy,że reduktor to redukuje niechciany kolor. Prawda? Tak naprawdę jesli chodzi o większość kosmetyków płacimy za obietnicę, bo kto tam sprawdza wikipedię??? I studiuje miesiąc skład żeby dojść do prawdy??? Wydaje mi się też że pomiędzy poszczególnymi produktami może być różnica w zniszczeniu.Na pewno są gorsze i bardziej niszczące i mniej niszczące, lepsze. Przecież nawet utleniacz utleniaczowi nierówny. Jest też sporo dodatków, które wygładzają, natłuszczają itp. Nawet jeden i ten sam utleniacz może zniszczyć bardziej przy wysokiej temperaturze, dłuższym czasie trzymania, wyższym stężeniu lub tylko trochę. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-04-09 o 20:46 |
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
Droga majreg, nie obraź się, ale jeżeli twierdzisz, że moje wrażenia po dekoloryzacji Elgonem to tylko moje wyimaginowane subiektywne odczucia, to muszę Cię rozczarować. Chyba sama chcesz wierzyć , że rozjaśniacz i dekolor niszczą tak samo. Może sama siebie oszukujesz.
Moja mama , która jest laikiem i starszą kobietą sama powiedziała, że mam ładne włosy, a myślała, że nakładam rozjaśniacz. Wiele osób potwierdziło jej zdanie. Już trochę żyję na tym świecie i nie wierzę w bajki, ale w to co widzę, a nie w pobożne życzenia. Gdybym widziała to , co chcę widzieć, to używałabym produktów z reklam, bo przecież chcę wierzyć, że reklamy nie kłamią. Jestem realistką i bardzo krytycznie podchodzę przed użyciem każdego produktu do włosów. Widocznie podobnie jak FMP musisz sama spróbować dekoloryzatora, bo chyba go nie używałaś. Dla mnie ani dla dziesiątek osób różnica w zniszczeniach po Elgonie, a rozjaśniaczu to na pewno nie było zakłamywanie rzeczywistości. Nie wiem jak to wygląda na poziomie chemicznym, molekularnym i cząsteczkowym, ale efekty są zdecydowanie inne, i na pewno sama siebie bym nie oszukiwała, jestem na to za stara po prostu i zbyt wiele przeżyłam. Edytowane przez karen_walker Czas edycji: 2011-04-09 o 20:45 |
|
|
|
|
#118 |
|
Wtajemniczenie
|
Każdy ma prawo do własnych odczuć.To jasne. Możliwe,że Elgon zniszczył Ci mniej niż rozjaśniacz, bo np. rozjaśniacz był bardzo silny. Ja tego nie kwestionuję.
Ostatnio stwierdziłam,że szamponetka zniszczyła mi włosy bardziej niż Casting. Chodzi o to, żeby nie wierzyć w informacje,że coś nie niszczy włosów, nie zmienia struktury, a powoduje jakąs dużą w nich zmianę. Jak szukałam o tych dekoloryzatorach natknęłam się na info potwierdzające moje odczucia dot. szamponetek, które ponoć nie niszczą wcale. A mianowicie,że: Farby półtrwałe mają formę emulsji i można je podzielić na dwa rodzaje: Farby jednoskładnikowe zawierają barwniki bezpośrednie. Występują w postaci: płukanek, szamponów, maseczek do spłukiwania. Zawierają barwniki bezpośrednie. Efekt koloryzacji jest uzależniony od koloru i stanu wyjściowego włosów. Poprawę efektywności uzyskuje się przez zastosowanie: wysokich stężeń barwników, rozpuszczalników ułatwiających penetracje pod łuskę włosa oraz dodatek substancji spęczniających włosy (mocznik, etanol). Możliwe jest więc ,że Casting zawierający utleniacz zniszczył mi włosy mniej od szamponetki. Chodzi mi o to,że procesy rozjaśniania i redukcji są podobnie niszczące, a co do samych konkretnych produktów mogą się różnić jakością. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-04-09 o 21:15 |
|
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja również wiem co widzę i czuję, jestem wyczulony na poziom zniszczenia moich włosów. jesli odczuwam róznicę po użyciu innej odżywki bądź szamponu, po jednym są bardziej wysuszone a po drugim mniej, a po elgonie oraz renee blanche nie poczułem różnicy, włosy były takie same jak przed aplikacją, o czymś to świadczy, nie wiem na czym do polega pod względem chemicznym, ale działa tak jak obiecują i to się liczy. |
|
|
|
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
Mówisz, że każdy ma prawo do własnych odczuć, ale wprowadzasz inne dziewczyny w błąd pisząc, że rozjaśniacz i dekolor niszczą tak samo. A, że szamponetki również niszczą, to żadna nowośc. Wystarczy użyć szamponetki Pallete, by się o tym przekonać. Każdy rozjaśniacz jakiego używałam, niszczył mi włosy. Bardziej lub mniej, ale zniszczenia i tak były bardzo duże. Natomiast dekolor ich dosłownie nie ruszył. Od tego jest właśnie KWC, byśmy mogły zasięgnąć opinii o danym produkcie. I wydaje mi się, że to KWC powinno mieć pierwszeństwo w ocenie danego produktu oraz nasze bezpośrednie doświadczenia z kosmetykami.
Trzeba jednak rozważnie pisać słowa, bo można wprowadzić w błąd lub wystraszyć osoby, które właśnie zastanawiają się nad dekoloryzacją w ogóle. Istotne też jednak są same produkty. Nie pozostaje jednak nic innego jak szukać po prostu opinii na KWC, ale zastrzec , że grupa dekoloryzatorów po uśrednieniu nie niszczy ogólnie tak, jak grupa wszystkich rozjaśniaczy - ocena też uśredniona. Pomińmy chemiczne procesy itd. Grupa rozjaśniaczy to jedno, grupa dekolorów to drugie i tak samo różne stopnie zniszczenia należy im przypisywać. Wszystko co ingeruje w strukturę włosa na pewno im szkodzi. Moim zdaniem nawet płukanki, czy szamponetki do 4-6 myć mogą wysuszyć nieco włosy, ale to rzadkość. Dla mnie używane przeze mnie dekoloryzatory absolutnie nie zniszczyły mi włosów, nie zauważyłam najmniejszej różnicy. Problem jest duży, bo widać, to choćby po tym, że idąc do fryzjera, by dokonać dekoloryzacji słyszymy, że to niemożliwe, albo proponują nam użycie rozjaśniacza. Raz , że kompletnie sam zabieg dekoloryzacji jest w 90% mylony i kompletnie nieznany przez fryzjerki i to nawet z tych drogich salonów. Coś z tym trzeba zrobić, bo wiele kobiet, które nie zna wizażu, mają na pewno niemały dylemat, co robić. Nie wiem skąd ta niewiedza fryzjerek się bierze i ta chęć dekoloryzacji rozjaśniaczem. Lenistwo, czy brak kompetencji? Nawet u Leszka Czajki mają problem z dekoloryzacją, tylko proponują kąpiele rozjaśniające lub ściągające kolor, ale one bazują na amoniaku lub innych substancjach, które mi pachniały mocznikiem. Ba, nawet mi proponowano dekoloryzację samym rozjaśniaczem, gdyż "tak jest najszybciej". Wystarczy tylko powiedzieć, że farbowało się farbą Palette, by usłyszeć, że nie chcą się tego podjąć,a jak już się zabiorą, to nie gwarantują, że włosy nie wypadną. Tymczasem za granicą gdzie często jestem, zwłaszcza w USA dekoloryzatory są tak popularne jak farby. Tam , że kolor wyjdzie za ciemny to nie problem. Idą, kupuję dekolor i żadnych problemów nikt nie ma, ani zniszczonych włosów. Edytowane przez karen_walker Czas edycji: 2011-04-09 o 21:59 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:46.

Ja po prostu wiele razy używałam tego produktu i nigdy nic złego się nie wydarzyło po dekoloryzacji nim, stąd moja opinia. Natomiast działanie dekoloryzatora L'Oreala, czy Matriksa, widziałam i szczerze, to skutki były opłakane, ale Chantala nie używałam, ani nie widziałam.