|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią
Cytat:
|
|
|
|
|
#2012 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Natomiast posługiwanie się gwarą w szkołach, urzędach, u lekarza i wypowiadając się w tv uważam za niekulturalne i tak, wieśniackie. Ponadto nie podoba mi się gwara, nie rozumiem jej, mimo że mieszkam na Śląsku od urodzenia, i nie wiem co to za problem mówić poprawną polszczyzną poza domem Miałam zresztą koleżankę w liceum, która w domu mówiła gwarą, a w szkole jakoś potrafiła mówić "normalnie" i nie stanowiło to dla niej żadnego problemu - nie czuła się dyskryminowana itp. Więc jakoś się da
|
|
|
|
|
#2013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo mam wrażenie, że do tego ludzie przywykli już jakoś
|
|
#2014 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przy takim toku myślenia musiałabym chodzić w worku po ziemniakach i starych trampkach, żeby przypadkiem nikt sobie nie pomyślał, że jestem głupia i pusta. Każda dziewczyna ma prawo dobrze wygladać i nikt tu nie mowi o przesadnym obnazaniu się. Chodzi o to, ze jesli ktos sie ubiera w taki czy inny sposob to nie znaczy ze kreuwje sobie wizerunek pustej lali, tylko może robi to, aby samemu sie czuc lepiej i bardziej atrakcyjnie w swoim ubiorze, po to, aby dobrze wyglądać i jak dla mnie oddaje tez tym szacunek innym ludziom. Poza tym w momencie kiedy tamten facet mnie wykorzystywał nosiłam zwykłe dzinsy i bluzki nawet niezbyt modne, jedyne co to buty na obcasie bo sie w nich po prostu lepiej czuje. Nie uważam, abym ubierała się w jakikolwiek prowokujący sposób, a nawet jesli ktos tak sie ubiera, to nie daje facetom prawa do traktowania takiej dziewczyny jak szmaty (jesli jej nie zna i nie wie ze ta dziewczyna takową jest) i wykorzystywania jej uczuc i jej ciała... to ze dziewczyna zaklada krotka spodnice nie znaczy ze daje przyzwolenie facetowi na zaliczenie jej.
|
|
#2015 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie ma wydźwięk wyjątkowo wulgarny i prostacki.
|
#2016 |
|
Raczkowanie
|
Natchnelo mnie cos przed chwila:
Denerwuje mnie polskie spojrzenie na wies. Kiedy w innych krajach pochodzenie takie to powod do dumy, chec utrzymania tradycji gospodarskiej, noszenie charakterystycznego ubioru, u nas epitet 'wiejski'i jego wszlekie odmiany, uwazany jest za jeden z lepszych (gorzej to tylko odmiany zydowskie). Kompleksy z nas wychodza. Aaa i najb mnie bawi przeswiadczenie, ze wszyscy jestesmy ze szlachty, (nasz prezydent to hrabia), albo nawet i arystokracji i wszelkiej masci ksiazat. Szkoda, ze nikt nie pamieta z lekcji historii rozdzialu panszczyzna. To taki polski wymiar niewolnictwa btw. |
|
|
|
#2017 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Sama zresztą mam rodzinę w górach i we wsi starsi ludzie zaciągają, a młodzi już nie ![]() ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
Nie umiem rozszyfrować
Edytowane przez 201605011933 Czas edycji: 2011-05-13 o 12:25 |
||
|
|
|
#2018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2019 |
|
Konto usunięte
|
To jest dość zabawne, bo akurat ja mogę wyglądać "słodko i pusto", ale panom mina rzednie kiedy się odezwę, z odpowiedzią na ich zaczepki... Niestety, ale nie przebieram w słowach, i z ich wyobrażeń o mojej uległości pozostają strzępy...
|
|
|
|
#2020 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2021 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niekulturalne? że co? obraża Cię to, że ktoś mówi gwarą? Przeszkadza? W czym? Może powinnaś zastosować sie do zasady: Nie rozumiem - nie krytykuję?
|
|
#2022 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Staram się,poznaję coraz to nowe słowa,ale kurcze nie ogarniam wszystkiego. I nie lubie zbierać opierniczu za to. Np. niedawno dowiedziałam się co to są "kardinable" (nie wiem czy dobrze napisałam) i usłyszałam,że jak "taka wielka baba moze nie wiedzieć,co to kardinabel,jak kazdy bajtel wie". Ale co to "bajtel" juz wiem ![]() To ja tutaj jestem przybyszem i szanuję to,ze ludzie,szczegolnie starsi tak mówią. Tylko sama tez oczekuję szacunku i zrozumienia,a o to nieraz trudno... Gwara góralska jest dla mnie łatwiejsza w zrozumieniu niż np.śląska ,moze dlatego,ze czesciej slyszana,no i mniej w niej zwrotów typowo obcojęzycznych.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2011-05-13 o 12:57 |
|
|
|
|
#2023 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wprost uwielbiam to przekonanie, że 99% społeczeństwa to potomkowie najjaśniejszej arystokracji, co oczywiście jest bzdurą i nie wiem czemu tak bardzo przy tym się obstaje, w końcu znajomość historii potwierdza, że szlachta taka kryształowa nie była. Albo z mojego otoczenia element wpisujący się w subkulturę dresów sączących browarki na ławeczce wciąż zakrzykuje, że "szlachta musi się zabawic", szkoda, że nie wiedzą co znaczy "noblesse oblige". A co do gwary - zgadzam się w 100% z kocimiętką. Możecie po mnie jechac, ale nie zmieni to faktu, że niektóre dialekty (a wręcz większośc) mnie drażnią i o ile rozumiem używanie ich w domu, związane z jakąś tradycją, to na ulicy, w szkole, urzędzie już jest to dla mnie niewytłumaczalne. Jeżeli ktoś uważa gwarę za piękną i płynnie się nią posługuje, umiejąc przy tym operowac nierażącą polszczyzną - to jest okej, nawet zasluguje to na pewien podziw, ale używanie gwary w każdej sytuacji i roszczeniowe zdziwienie, że inni danej osoby nie rozumieją - dziwne. Odnośnie wymienionych górali , jakoby ich gwara miałaby byc skarbem narodowym, mogę powiedziec za siebie, że na nich reaguje najbardziej alergicznie a widoku i słuchania braci Golców już w ogóle nie znoszę ;p
|
|
|
|
|
#2024 | |
|
Raczkowanie
|
To wlasnie to o czym przed chwila pisalam. Wiesniackie rowna sie niekulturalne, gorsze. Dialekty czy gwara to czesc naszej kultury. Ale u nasz wszyscy tacy miastowi...
Nie mowie, ze gdzie indzie rowna sie lepiej, ale bardzo mi sie podoba, ze w Niemczech czesto podkresla sie swoje pochodzenie poprzez gware. I tak gwara kolonska, czy bawarska cieszy sie duza slawa. I nikt sie jej nie wstydzi ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
A co do reszty: tak wlasnie w 100% uwazam |
|
|
|
|
#2025 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niekulturalne dla mnie jest to, że ktoś nie potrafi dostosować się do norm ogólnie przyjętych w społeczeństwie - w tym wypadku w mieście. Czyli że idzie sobie do szkoły albo urzędu i tam godo a nikt go nie rozumie. Wszyscy inni w tym miejscu używają języka polskiego, więc dla czego on nie może ?Dla mnie to taki sam brak kultury jak np. ubranie się nieodpowiednio do sytuacji. Generalnie jestem tolerancyjna i nie przeszkadza mi nawet palenie na ulicach, ale gwary nie lubię, drażni mnie i już ![]() Wyrażenie "wieśniackie" może i jest pejoratywne, ale dla mnie gwara jest związana z wsią i tam powinna pozostać. Po prostu ![]() Co innego akcent z różnych regionów polski, "zaciąganie" - ale mówienie tak, ze nikt nie czai o co chodzi ?
|
|
|
|
|
#2026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2027 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cała aglomeracja śląska bije ci brawo
|
|
#2028 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2029 |
|
Rozeznanie
|
To tak samo jak ja
U mnie w domu wszyscy mówią po śląsku, a raczej "godają" I nigdy się tego nie wstydziłam, ale nie wyobrażam sobie, żebym np. w urzędzie posługiwała się gwarą śląską. Przecież trzeba brać pod uwagę to, że dla niektórych gwara ta jest totalną abstrakcją i po prostu nie zostaniemy zrozumiani. Ale nawet nie o to chodzi. Tak jak ktoś napisał wcześniej - w szkole uczymy się języka polskiego. Niektórzy traktują ten przedmiot po macoszemu i potem mamy tego efekty. I tutaj pojawia się kolejna kwestia - już nie obecność gwary w języku, ale zwyczajna niepoprawność, a nawet niechlujność językowa.
|
#2030 |
|
Zadomowienie
|
Dobrze wiedzieć że Katowice i bliskie Katowic miasta to wieś. Bo wiesz ... Ludzie mówią tu gwarą !
|
|
#2031 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pogrubione... Wielkomiejskie myślenie się kłania. Wieś, to nie jest miejsce zamieszkania, tylko stan umysłu. To, że ktoś mówi gwarą nie oznacza, że jest wieśniakiem. Złe masz skojarzenia. Są ludzie, którzy są dumni ze swojego pochodzenia, i gwarą to podkreślają. Są też tacy, którzy "już tak mają", tak zostali nauczeni, i też trzeba to zrozumieć. Nie każdy będzie się dostosowywał dlatego, że komuś tam przeszkadza to, że mówi się gwarą. Ejniacz... No w Częstochowie też niezła wieś jest.
Edytowane przez 201801022117 Czas edycji: 2011-05-13 o 13:51 |
|
|
|
|
#2032 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Myślisz, ze całą tę teorię wzięłam z sufitu czy z obserwacji? ![]() ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
Nie obchodzi mnie, co masz napisane na koszulce. Ale ubranie np. króciutkich szortów na maturę ustną uważam za zachowanie niekulturalne, bo taka osoba nie potrafi ubrać się odpowiednio do miejsca i sytuacji. Cytat:
![]() Po prostu napisałam, że NIE PODOBA mi się gwara, i że WEDŁUG MNIE w szkole/urzędzie/itp. powinno mówić się po polsku, a nie w jakimś dialekcie. Czy to nie jest jasne i oczywiste ?
|
|||
|
|
|
#2033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba, że im zaglądasz do dowodu osobistego przez ramię i sprawdzasz, czy są z miasta czy z okolicznych wiosek Jeszcze pytanie co to za "dość duże miasto"
|
|
#2034 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Siłą rzeczy, jak się stoi w urzędzie albo u lekarza za kimś, kto np. podaje swój adres zamieszkania, albo jakąś inną informację, po której łatwo można ten adres zamieszkania odczytać to wie się, kto jest z jakiej dzielnicy i z jakiej wioski.W moim liceum znałam mnóstwo osób, które do szkoły dojeżdżały z okolicznych wiosek i dzielnic miasta, i niektórzy godoli nawet na lekcji, zwracając się do nauczyciela, albo np. przy odpowiedzi ustnej. Natomiast niektórzy potrafili przejść na tryb "normalnego mówienia" i nie irytowali tak skrajnie nietolerancyjnych osób jak ja
|
|
|
|
|
#2035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mieszkają w żadnej okolicznej wsi tylko w Jastrzębiu-i to nawet w centrum
|
|
#2036 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2037 |
|
Zakorzenienie
|
no widzisz a ja znam
i twój wcześniejszy argument jakoby ino wieśniaki godoły padano ale w końcu ty się opierasz na doświadczeniu btw.i to są młodzi ludzie
|
#2038 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zazwyczaj z gwarą spotykałam się w szkole, i nigdy w przypadku ludzi, którzy mieszkają w centrum miasta. To wszystko z mojej strony
|
|
|
|
|
#2039 | ||
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wieśniaki mówią gwarą... A to dobre. Mam przyjaciółkę mieszkającą w centrum Katowic - i wyobraź sobie, że mówi gwarą! Ze mną nie rozmawia gwarą, bo niestety nie zrozumiałabym jej, ale używa jej w domu czy podczas rozmowy z rodzicami. Nie przeszkadza mi to, a już stwierdzenie, że to wieśniackie, jest dla mnie niepojęte.---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cytat:
Mamy zazdrościć, że taka obyta jesteś, czy o co chodzi?
|
||
|
|
|
#2040 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie gwara zupełnie nie przeszkadza. Denerwują mnie błedy typu "poszłem"... Ale napewno nie gwara. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:33.

Ja praktycznie w ogóle nie "godom", a nie miałam nigdy problemów ze zrozumieniem kolegów ze Śląska, natomiast z racji mieszkania na granicy Śląska i Małopolski spotkałam się np. z gnojeniem dzieciaków mówiących gwarą jako właśnie głupich wieśniaków z plebsu