|
|
#2491 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Psychiatra- cz 3
po kazdej takiej akcji mojej czy moich kolezanek zawsze przychodzil psycholog do szpitala, takie sa procedury, ja naprawde nie wiem o co tu chodzi, masakra jakas
|
|
|
|
#2492 |
|
Zakorzenienie
|
kiedy ja byłam w szpitalu po przedawkowaniu leków, to mimo, że powiedziałam, że owszem, miałam myśli samobójcze, ale nie działałam z intencją zabicia się (to był raczej akt autoagresji), to i tak wpisano mi w kartę "próbę samobójczą".
myślę, że w tym całym kodowaniu chorób (zabrzmiałam baardzo profesjonalnie) nie ma czegoś takiego jak "wołanie o pomoc" albo "akt autoagresji". ![]() hm, w mojej karcie jest napisane "ostre, zamierzone zatrucie poprzez narażenie na działanie{blablabla}. Próba samobójcza" co do psychologów- na toksykologii zawsze przychodził psycholog! co mnie zdziwiło, to to, że WSZYSCY pacjenci na oddziale mieli konsultacje z psychologiem właśnie,a ja dwukrotnie byłam konsultowana przez psychiatrę, psychologa nie. Macie pomysł dlaczego? czy fakt, ze poinformowałam lekarzy o ed oraz że przechodziłam wtedy okres okaleczania się, mógł być przyczyną? wydaje mi się, że i tak bardziej potrzebowałam wtedy rozmowy niż tylko wypisania leków (co ofc też było potrzebne)... nie wiem sama.
Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2011-06-15 o 00:45 |
|
|
|
#2493 |
|
Zadomowienie
|
Jeżeli ktoś z Was cierpi na depresję lub inne zaburzenia emocjonalne, zapraszam do wątku na ten temat -> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=537569 Może spróbujemy stworzyć pewnego rodzaju grupę wsparcia
|
|
|
|
#2494 |
|
Zadomowienie
|
Torba - hmm chyba znam?
![]() tez slyszalam ze hydroksyzyna to lekki lek, ale na mnie tez dosc szybko dziala, mimo wszystko uwazam ze nie ma co z nim przesadzac
|
|
#2495 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ciiiii ![]() Hydroksyzyna to słabiutki lek, ale niektórym wystarcza, żeby się uspokoić. Więc w sumie, jesli coś działa, to po co brać coś mocniejszego
Edytowane przez 201712181913 Czas edycji: 2011-06-15 o 13:09 |
|
|
|
|
#2496 |
|
Zadomowienie
|
matka chce mnie wsadzić do szpitala i teraz nie wiem, czy nie wykręcić się jakoś od tej piątkowej wizyty u psychiatry.
nie chcę być na oddziale, a boję się, że mogę tam trafić...
|
#2497 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie, moje pytanie będzie z trochę innej beczki. Chciałabym się dowiedzieć, czego oczekujecie od potencjalnego idealnego lekarza psychiatry.. Jakie cechy (powiedzmy 5) są dla Was najważniejsze..
Będzie mi łatwiej spojrzeć obiektywnie na swoją osobę Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
|
#2498 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja uwazam, ze jak nie trzeba brac lekow to jak najmniej to zazywac, dlatego po hydrokzyzyne raczej siegam bardzooooo rzadko nawet jak mam straszny upadek nastroju to nie biore jej, tylko szukam innego sposobu wyjscia z tego bagna
|
|
|
#2499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Nie przeginający z wypisywaniem leków ![]() 3. Traktujący pacjenta jak człowieka 4. Sympatyczny ![]() 5. Powyżej 30-ego, a najlepiej 35-ego, roku życia ![]() 6. Super, jakby miał tytuł przynajmniej doktora ![]() 7. I najlepiej jakby był równocześnie psychoterapeutą ![]() Hmmm, chyba wymieniłam cechy mojego psychiatry
|
|
#2500 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2) mający szeroką wiedzę z psychiatrii i psychofarmakologii, w tym o metodach historycznych,eksperyment alnych i niedostępnych w naszym kraju (skoro ma być ideałem...a takie rzeczy nieraz sie przydają) 3) mający znaczną wiedzę z poszczególnych dziedzin medycyny, przede wszystkim z interny 4) pokorny wobec własnej niewiedzy i nieprzewidywalności choroby pacjenta 5) cierpliwy i lubiący pacjentów psychiatrycznych 6) sam nie może być ideałam jako człowiek, a przynajmniej nie może sie tak przedstawiać bo pacjent świadomy swoich ułomności może nie będzie przy takim lekarzu czuł sie wartościowym i równym człowiekiem... |
|
|
|
|
#2501 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję za dotychczasowe opinie i proszę o więcej
Czy macie jakies szczególne preferencje jeśli chodzi o płeć psychiatry? Jakie są Wasze odczucia jeśli reaguje on bardzo emocjonalnie na Wasze zwierzenia (np. zdarzy mu się uronić łzę)?
|
|
#2502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2503 |
|
Wtajemniczenie
|
Płeć obojętna ale powinien być niepalący /każdy lekarz powinien być/
|
|
|
|
#2504 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2505 |
|
Wtajemniczenie
|
Palenie to jawna autodestrukcja - rak płuc powstaje prawie wyłącznie u palących a czasem nawet biernie czyli wszystko przez tych czynnych palaczy...i jak tu lekarz ma zachęcać pacjenta aby np polubił siebie ;-) no a na otyłość to jednak wpływa wiele czynników
|
|
|
|
#2506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jesli już mielibyśmy być tacy skrupulatni, to sprawa trzymania fasonu dotyczy również pozostałego personelu... bo jak to wygląda pielęgniarka na fajce. Na otyłość wpływa przede wszystkim, tak jak i na nowotwory układu oddechowego, styl życia. Więc co? palenie dla lekarza zabronione, ale otyłość nie? To lekarz ma na plecach napisane "mam niedoczynność stąd moja waga?" Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-06-15 o 21:57 |
|
|
|
|
#2507 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2508 |
|
Wtajemniczenie
|
No, ale jednak wydaje mi się, że na ludzkiej psychice bardziej zna się świeżo upieczony psychiatra niż babcia... Zakładając, że babcia nie miała z tym tematem do czynienia, a jej jedynym atutem jako doradcy życiowego jest wiek...
Poza tym można przeżyć życie bez większych kłopotów i trudnych doświadczeń, a można je zacząć od razu z problemami... Nie ma reguły. Nie każdy "mądry staruszek" będzie miał rzeczywiście coś mądrego do powiedzenia. |
|
|
|
#2509 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja poznałam różnych lekarzy i terapeutów, starszych i młodszych. Różnice w podejściu u bardziej doświadczonych zwykle faktycznie widać, ale to też nie jest główny czynnik decydujący o efektach pracy, czasem właśnie to świeższe spojrzenie bywa korzystne dla danego przypadku. Edytowane przez 201712181913 Czas edycji: 2011-06-15 o 23:26 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2510 |
|
Zakorzenienie
|
Starsi lubią popadać w rutynę... ja bym tak bardzo nie przywiązywała wagi do wieku, ale raczej do tego, jak czujemy się w rozmowie z danym lekarzem. Proponuję tym się sugerować, a nie patrząc na młodą aparycję, skreślać człowieka.
|
|
|
|
#2511 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Idealna pielęgniarka też nie powinna palic, ba nawet zwykła pielęgniarka nie powinna palić czyli taka dobra Pewnie że co robi w domu to jego sprawa ale z palaczami jest tak zazwyczaj że jednak palą i w pracy i w miejscach publicznych wiec może to zauważyć i wyczuć pacjent. Np ja rzadko widzę jak ginegolodzy palą ale wiem który pali bo czuć od niego na metr i jak był zapalic tom żuje gumę...---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- No jednak otyłość można miec z wielu powodów w tym licznych zespołów chorobowych, z powodu terapii lekami i choćby siedzącej pracy czyli braku sportu.Otyłość nie zagraża innym osobom tak jak dym tytoniowy który jest kancerogenem dla biernych palaczy. Za to palenie jest wyborem, a dopiero w skrajnym wypadku uzależnieniem fizycznym.I sa na to terapie zastępcze oraz farmakologiczne a także psychoterapie. Tak palenie powinno byc zabronione dla pracowników ochrony zdrowia, chyba że będa robić w ukryciu. |
|
|
|
|
#2512 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja sobie nie wyobrażam otyłego, palącego psychiatry, mój dba o swoje zdrowie i ciało, i odbieram to bardzo pozytywnie.
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-06-16 o 09:21 |
|||
|
|
|
#2513 |
|
Zakorzenienie
|
jedna z moich wykładowczyń :P mówiła, że wśród psychologów istnieje taka tendencja, że ci świeżo po zrobieniu certyfikatów pracują raczej z młodzieżą, ze względu na swój własny wiek, doświadczenia itd., a z wiekiem baardzo często zmieniają swoje "preferencje" jeśli chodzi o wiek pacjentów. Ona sama przez lata zajmowała się głównie młodzieżą, teraz jest po 40-stce i prowadzi terapię małżeństw, przeprowadza ludzi przez kryzys wieku średniego i tak dalej.
dla mnie samej (piszę o subiektywnym odczuciu, więc proszę nie linczować ) d z i w n i e by było chyba - a przynajmniej obecnie tak mi się wydaje - leczyć, praktycznie zaraz po studiach - osoby po 50-tce na przykład. Młodzież - okej, terapia rodzinna przy, dajmy na to, anoreksji - okej, ale pary, czy indywidualnie ludzi znacznie starszych ode mnie...chyba byłoby ciężko. tak właśnie sobie rozkminiam na pierwszym roku studiów. ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- hahahaha,ja chyba też a kontakt fizyczny? co sądzicie? ;> powinien być totalnie ograniczony (do podania ręki), czy dopuszczacie możliwość np. uścisku dodającego otuchy?
Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2011-06-16 o 11:20 Powód: literówka:) |
|
|
|
#2514 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
obawiam się, że patrzyłabym na nią jak na mamusię ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2515 |
|
Rozeznanie
|
Tak czytam o Waszych preferencjach i wymaganiach względem ''psychiatry/psychologa marzeń'' ;P i dochodzę do wniosku, że moja terapeutka jest absolutnym zaprzeczeń wszystkich wymienionych cech.
Mimo, że jest w wieku mojej mamy, ma nadwagę, nałogowo pali, zdarzy jej się nawet przeklnąć i tak, gdy potrzebuję wsparcia również fizycznego w postaci przytulenia, ściska mnie , jest najlepszą terapeutką, na jaką mogłam natrafić. Nie zamieniłabym jej na żadną inną.Dla porównania, poprzednia psycholog, była wręcz podręcznikowym przykładem idealnego terapeuty. Nie za stara, nie za młoda (tak w sam raz ), ułożona, zawsze opanowana, bez nałogów, z BMI w normie. ;P, trzymająca dystans (fizyczny też- nic, poza uściskiem dłoni). Z tym, że jej metody prowadzenia terapii, nie odniosły większych skutków. Myślę, że nie ma tu reguły. Nie każdy terapeuta, który będzie spełniał nasze wymogi względem wyglądu czy sposobu bycia, będzie umiał do nas dotrzeć. Wg mnie nie warto się z góry uprzedzać, jeśli zauważymy, że np. potencjalny kandydat Edytowane przez Pluma_ Czas edycji: 2011-06-16 o 12:33 |
|
|
|
#2516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak dla mnie psycholog może palić, ale psychiatra już nie bardzo, jakoś mi to nie pasuje. A tak w ogóle to ja preferuję po prostu mojego psychiatrę i moją psycholożkę (nie pali i jest szczupła, tak swoją drogą ) ![]() Nie wyobrażam sobie nikogo innego na ich miejscu
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-06-16 o 12:47 |
|
|
|
|
#2517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dym tytoniowy, w przypadku palenia z dala od ludzi, a szczególnie pacjentów, nie szkodzi. To tak, jakby zażądać od lekarza, który leczy alkoholika, aby sam był całkowitym abstynentem. Lekarze to też ludzie, mają swoje ułomności, nie są chodzącymi ideałami ludzkości pod żadnym względem. Jeśli chodzi o leczenie przez młodszych od Was. Nie wiem, czy zwróciłyście uwagę, ale taki lekarz świeżo po studiach ma większą wiedzę od Was. To wynika ze specyfiki studiów. Także Wasz wiek niewiele zmienia, bo można mieć 80 lat i nic nie wiedzieć w tematyce leków przeciwpsychotycznych. PS Żeby nie było, ja jestem totalnie przeciwko tytoniowi
Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-06-16 o 20:01 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2518 |
|
Wtajemniczenie
|
nie chodzi o szkodzenie pacjentowi dymem chodzi to że w ogóle robią coś co uwalnia substancje rakotwórcze do atmosfery i przyczynia się do jej zanieczyszczenia
a pytanie było o lekarza idealnego - zdecydowanie taki tej ułomności wg mnie posiadać nie może |
|
|
|
#2519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem co mam na wypisie A to dlatego, że jeszcze go nie odebrałam. Wiem, że to nieodpowiedzialne z mojej strony, ale miał byc do odbioru dopiero od wczoraj, a ja nie miałam kiedy tego zrobic. Poza tym nie będę ukrywac, że jest mi wstyd tam iśc. Mieszkam w małym mieście i boję się, że mam już łatkę psychopatki, conajmniej w tym szpitalu. Niestety małomiasteczkowośc i mnie dotnęła.
|
|
|
|
|
#2520 |
|
Zakorzenienie
|
Dearlie w takim razie bierz leki systematycznie nie odstawiaj sama , i chodz do psychologa,badz szczera z nim do bolu
gdyby cos sie dzialo wtedy pojdz do lekarza 3maj sie cieplo |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:22.

nie chcę być na oddziale, a boję się, że mogę tam trafić...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.