|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zmiany w systemie przyznawania STYPENDIUM
U mnie w dziekanacie wstępnie mówią o terminie do 30 września...
|
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Czy wiecie może coś na temat stypendiów naukowych na UAM? Słyszałam sprzeczne wersje... na stronie internetowej wciąż są stare przepisy (że wystarczy średnia)...
|
|
|
|
|
#93 |
|
na przekór do celu
|
Trzeba czekać. Na większości uczelni nie ma jeszcze nowych przepisów.
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
na przekór do celu
|
To zależy kiedy u Ciebie na uczelni zbiera się Senat, kiedy informatycy wrzucą to na stronę... Na uczelni X nowe zasady pojawią się jutro, a na uczelni Y za miesiąc.
|
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
BAN stały
|
A ja mam takie pytanie, zrodziło mi się chyba od nadmiaru nauki przed obroną, czy jak pójdę na magisterkę i tam jest biotechnologia x, biotechnologia y, biotechnologia z, i wybiorę biotechnologię x, to 10% kierunku liczy się w stosunku do biotechnologii x, czy wszystkich biotechnologii? Według mnie liczy się wobec wszystkich , bo biotech x, biotech y, biotech z to specjalizację, które według mnie należą do jednego zbioru: kierunek biotechnologia.
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
To chyba co dziekanat to obyczaj, bo u mnie mówią, ze jeszcze nie wiedzą, ale najpewniej nie przed 1 października
![]() Ależ zamieszanie z tym zrobili... a ja dziś zdałam ostatni egzamin i średnia jest dokładnie taka, jaką sobie założyłam na początku roku. I będę bardzo zła, jeśli cała ta praca pójdzie na marne ; / ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
i mój kierunek tez ma specjalizacje i panie w dziekanacie nie mają pojęcia, jak to się będzie liczyć tak ogólnie jest wesoło.
|
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
Aaa właśnie, przypomniało mi się, ze ktoś tam u nas mówił, że jak na tę specjalizację jest osobna rekrutacja to się liczy jako osobny kierunek, a jeśli rekrutacja jest jedna na wszystkie specjalizacje (i wybiera się je np. na początku roku akademickiego albo po pierwszym roku) to wtedy jest to traktowane jako jeden wspólny kierunek.
Ale to też tylko przypuszczenia i gdybanie.
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
co za różnica przecież
10% z biotechnologii = 10% z wszystkich specjalizacji razem |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#102 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie wiem, czy wyjaśniłam, gdzie widzę tę różnicę, czy jeszcze bardziej zaplątałam |
|
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się wydaje, że jednak jeśli chodzi o specjalizacje, to będzie brany pod uwagę cały kierunek - wszystkie specjalizacje. Ale hm.. możemy sobie gdybać. Pewnie jeszcze nawet uczelnie same nie wiedzą jak do tego podejść..
|
|
|
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
ile wynosi na waszych uczelniach w tym monencie stypendium socjalne??
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Też jestem ciekawa. Za moich czasów można było wyciągnąć nawet 500 zł. z podwyższeniem i dodatkami. I co ciekawe najwyższa stawka była dla krętaczy z "zerowym" dochodem.
|
|
|
#106 |
|
BAN stały
|
U mnie najwięcej dostają ci z zerowym dochodem, mój były dostawał dość niskie socjalne, ponieważ jego rodzice pracowali, a nie kombinowali. Ale czasami można próbować z odległością. On miał bardzo daleko do domu, więc też się na jakieś świadczenie w związku z tym załapał.
|
|
|
|
|
#107 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
Poronione pomysły mają - boli mnie bardzo to, że tak naprawdę ograniczają stypendium naukowe na rzecz socjalnego.
Studiuję na uczelni prywatnej, płacę wysokie czesne, w dodatku rodzice płacą podatki za moją naukę, nawet nie chcę sumować ile na ten cel wydali do tej pory. Uczę się bardzo dobrze, staram się by mieć stypendium, żeby płacili choć te 700zł mniej / semestr (tak, właśnie tyle moja za✂✂✂ista uczelnia wypłaca stypendium - 150 lub 250zł! na 250 trzeba mieć średnią 4,8, ja się łapię na nieco niższą bo z obu semestrów mam 4,7). I PO CO JA TO DO CHOLERY ROBIĘ? Teraz mam wybór albo iść do pracy (a nie mam na to czasu bo zajęcia mam pon - sob + bardzo dużo "zadań domowych") albo robić wszystko na odpierd.l byle tylko do dyplomu (tylko ciekawe po co tyle pieniędzy wyrzucać w błoto)... Brakuje mi słów, jak można być takim debilem (chodzi mi o ludzi uchwalających takie ustawy), przecież to jasne że bardziej opłaca się dawać wyższe stypendium naukowe kosztem socjalnego (no, może oprócz pierwszego semestru). Są kredyty studenckie (jeszcze chyba 1 bank je oferuje), jeśli ktoś jest bardzo zdolny a biedny to sobie poradzi bez problemu ze spłatą po studiach + stypendium NAUKOWE to olala ile kasy na utrzymanie. Jeśli jest biedny i nie uczy się na tyle dobrze aby dostawać za to kasę to niech spierdziela, przy łopacie dostanie lepszą wypłatę. Dlaczego ja mam płacić na kogoś kto koniecznie chce studiować; jeśli jest na publicznej uczelni to by się utrzymać chyba i tak musi mieć dobre wyniki. Brakuje mi słów i jestem wściekła Poza tym też mam koleżanki których rodzice np. pracują na czarno za granicą, wysyłają mnóstwo pieniędzy dla rodziny, która żyje wręcz w luksusie, a dziewczyny pobierają STYPENDIUM SOCJALNE - około 400zł - za które imprezują i kupują sobie ciuchy... A ja idę do supermarketu i zastanawiam się czy wziąć mielone, bo drogie.
Edytowane przez Hosz Czas edycji: 2011-06-27 o 03:06 |
|
|
|
|
#109 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie się zawsze wydawało, że lepiej bardzo podnieść kwotę stypendiów naukowych, tak, żeby studenci z wysokimi średnimi mogli się za nie utrzymać. Wtedy automatycznie podniósłby się poziom nauki, tak mi się wydaje. Ale może ja za głupia jestem na takie rozkminki. ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, nie chcę się kłócić, ale z tego co czytałam, to obecne naukowe zostało tak skonstruowane, żeby wspierac ludzi naprawdę wybitnie zdolnych (stypendium bodajże ministra ma opiewać na 30tys. rocznie dla tych wybitnych naukowców, żeby mieli kasę na badania naukowe).
Stypendium naukowe to nie jest nagroda za dobre wyniki, tylko w założeniu to fundusz dla osób zdolnych, lecz biedniejszych na rozwój swojej nauki i badań naukowych. I do tej pory cóż ci taki naukowiec za 300zł miesięcznie zrobi, jak on np. do swoich doświadczeń potrzebuje drogiego wyposażenia laboratoryjnego itd? Nie uważajmy stypendium naukowego za coś, co słusznie nam się nalezy tylko za wysokie oceny. Ja tez jestem wściekła, bo cały rok harowałam na tę kasę, mimo wszystko jednak rozumiem pewne decyzje. Są ludzie o niebo zdolniejsi od nas, którzy tej kasy potrzebują, by swoje zdolności rozwijać. Mi ta kasa jest potrzebna, żeby się z domy wyprowadzić, czego uczelnia wcale nie musi mi przecież zapewniać. Ja wiem, że targają nami emocje, ale jednak trzeba trochę się wyciszyć i spróbować zrozumieć tę decyzję, zwłaszcza, że nic nie zdziałamy narzekaniem. Cała nadzieja w zarządzeniach uczelni - jak już mówiłam, na mojej dalej za średnią będzie można dostac sypendium, chociaz oczywiście będzie to teraz trochę trudniejsze. Miejcie nadzieję, że i u was tak zarządzą
|
|
|
#111 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Chodzi mi tylko o to, by uczelnie brały pod uwagę to, że np. do pomocy w badaniach biorą studentów z magisterki, a nie z I stopnia i jakoś uwzględniły w tym średnie, bo jeśli na I, II i III roku prawie nikt nie miał szans na udział w pracach badawczych, to niech nie wymaga się od nas zaświadczeń o udziale w pisaniu publikacji... Tylko uwzględni średnie. Na V roku mgr jak najbardziej zasadny jest udział w pracach naukowych... |
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#113 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No kurcze, trzeba się postarać, ale przecież pieniądze na ulicy nie leżą i to chyba dość normalne, że trzeba się na nie napracować. Cytat:
Wiadomo, największe szanse będzie mieć osoba, która ma to wszystko na raz, ale spójrzmy prawdzie w oczy - ile takich osób jest? Niewiele ![]() Nie wiem, to dziwne, że u ciebie na uczelni osiągnięcia sportowe są podpięte do naukowych.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#114 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jednym słowem: wrzucili wszystko do tego samego wora ... |
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie jest wszędzie "lub". Wysoka średnia lub osiągniecia naukowe/artystyczne lub wysokie wyniki w sporcie.
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To logiczne, że trzeba sobie zapracować samemu, ale nie rozumiem dlaczego kosztem tych osób, którym zależy na własnym rozwoju, osoby często oszukujące mają wysokie (coraz wyższe) socjalne. ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- U mnie też jest "oraz". |
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też mnie wkurza, że wzrośnie socjal kosztem naukowego, tez mnie wkurzają oszuści na socjalu, bo i ja sama kilka lat temu walczyłam o to stypendium, bo żyć w domu nie było za co, a koleżanki z rodzicami za granicą pobierały kasę i przepuszczały na imprezy... tylko że nie bardzo wiem, jak temu zaradzić
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdyby za dobre wyniki w nauce było na tyle wysokie stypendium naukowe, że można byłoby się obejść bez socjalnego, nie byłoby takich machlojek.. Wzrósłby poziom nauki, bo oprócz wiedzy, ludzie walczyliby również o wysokie kwoty pieniężne. Ale na to władze nasze kochane nie wpadną nigdy. |
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś jest biedny i, przepraszam, głupi, to na studia się nie nadaje, teraz jest taki pęd, że byle debil chce zrobić magistra, bo każdy go ma, kiedyś studia były dla wybranych i to moim zdaniem jest dużo lepsza opcja. Teraz to każdy myśli, że mu się "należy". A osób, które naprawdę ciężko pracują na swoje wykształcenie, starają się o same piątki itd, starają się rozwijać i dokształcać jest jak na lekarstwo.
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie tak.
Przecież to takie oczywiste, ale jak widać nie dla wszystkich. ![]() Wiecie już coś więcej na temat rektorskiego? Jakieś kwoty? Terminy składania podań? Cokolwiek? U mnie na uczelni cisza.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.

i mój kierunek tez ma specjalizacje i panie w dziekanacie nie mają pojęcia, jak to się będzie liczyć
Zapraszam na