|
|
#721 |
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Dot.: Ostatnio testowałam - cz. III
Dior Eau Fraiche - otwiera się orzeźwiającym akordem szyprowym, rozwija się w odrobinę łagodniejszy szypr z wyraźnymi akordami kwiatowymi, wszystko byłoby pięknie, gdyby baza nie pachniała... psem
![]() Banana Republic Alabaster - łagodny orzeźwiający, czuję fiołki i piżmo, trwały. Jestem na tak ![]() Banana Republic Alabaster Eau Fraiche - to już zwykły kwiatek sratek
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
|
|
#722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na mnie baza pachnie wanilią z odrobiną mchu dębowego i paczulą, której tam ponoć nie ma. ![]() Testowałam rano Stella In Two Peony - za "drzewiaste" i "męskie" są na mnie.
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett Edytowane przez Karkki Czas edycji: 2011-07-14 o 16:58 |
|
|
|
|
#723 |
|
BAN stały
|
Wklejam z innych wątków, ku potomności, więc wybaczcie bałagan i zamieszanie
![]() Roger & Gallet Eau de Cologne Jean Marie Farina Extra-Vieille - początek jest boski, gorzkie cytrusy (a może to cytrusowa skórka?) połączone z soczystym, świeżo zerwanym i roztartym w dłoniach rozmarynem (a pachnie ten rozmaryn ziołowo-żywicznie). Jest to uderzenie soczystej świeżości, nie w stylu nudnych cytrusów jednak, a dobrze schłodzonej, wytrawnej cytrusowo-ziołowej nalewki Świetny wybór na lato, na upalne lato, gdy asfalt zaczyna się topić w palącym słońcu, a my, leżąc w cieniu drzewa bądź siedząc przed wentylatorem, marzymy tylko o deszczu/ulewie/burzy, który przyniesie wyczekiwaną ulgę. To zapach, który nie zamęczy swą intensywnością, nie zaznacza swej obecności w promieniu 5 metrów, a który daje poczucie świeżości jak po wyjściu spod prysznica. Jest jak haust świeżego powietrza, jak łyk wytrawnej lemoniady I nie bez znaczenie jest fakt, że to kompozycja z 1806 r. Nosić takie perfumy, to jest coś, moi Drodzy! ![]() Pi Fraiche - to jest zapach do szczytowania, zaiste
|
|
|
|
#724 |
|
Zakorzenienie
|
Feminite du Bois, Shiseido - przez godzinę pachną jak gruszki w occie na słodko, czyli z cukrem, cynamonem i goździkami. A później już nic nie czuję, bo moja skóra chyba je zjada.
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
|
|
|
#725 |
|
Zakorzenienie
|
Gorzko-cytrusowo-orzeźwiająco-ziołowy. Mnie akurat ta gorycz odrzuca. Trwałość marna.
|
#726 |
|
Zadomowienie
|
Fridge by yDe, Paprocki&Brzozowski Use Me - nazwa i opis producenta sugerują coś kobiecego i seksownego, a jednocześnie naturalnego i roślinnego. Brzmi fajnie. Bardziej niepokojąco brzmi już lista nut (wielki plus za poczucie humoru - ta paproć i brzoza !
). Jeszcze bardziej niepokojąco zapowiadały zapach opisy pań redaktorek Wysokich Obcasów, które jakiś miesiąc temu wspomniały o tych perfumach, porównując je do zapachu zielska i wykładziny w akademiku. Ale to wszystko nic, bo dopiero sam zapach mnie powalił kompletnie -zielsko żrące, zielsko mroczne, zielsko w kwasie solnym skąpane i wciśnięte do starego filcowego buta, czegoś tak paskudnego dawno nie wąchałam! Radzę pozostać na etapie percepcji wzrokowej, bo futurystyczne opakowanie wygląda naprawdę nieźle.A teraz testy z natury - czyli solowe nutki w postaci nieprzetworzonej. Oto bowiem wędrując po Dolomitach oraz kilku pasmach przedalpejskich (zaopatrzona w literaturę na temat roślinności Alp) namierzyłam kilka gatunków Gencjany - pierwszy raz w życiu miałam okazję wąchać tę roslinę, bardzo polecam, wrażenia wyjątkowe i trudne do opisania - zapach wydaje się bogaty i wielowymiarowy, gorzki i słodki jednocześnie, rześki i gęsty... Bardzo ciekawa kompozycja zapachowa stworzona przez sama Matkę Naturę (wąchałam liście - kwiaty jeszcze się nie rozwinęły). A po zejściu z gór wąchałam namiętnie drzewa figowe - owoce pachną bardzo słabo, ale za to liście
Edytowane przez OlaVS Czas edycji: 2011-07-15 o 23:42 |
|
|
|
#727 |
|
Mother of Cats
|
L'Artisan Parfumeur: Havana Vanille -
|
|
|
|
#728 |
|
Zakorzenienie
|
Może mi pomożecie. Mam przed sobą 6 papierków spryskanych perfumami i spodobał mi się jeden z nich, tylko nie wiem, co to za zapach, bo wąchałam w sobotę o wiele więcej niż 6. Pachnie podobnie do Ange ou Demon EDT. Na pewno to któryś z tych zapachów:
- Eden - Anais Anais - Alien - Dolce Vita - Mania - Miss Dior Cherie - Gucci by Gucci
|
#729 |
|
Zakorzenienie
|
Keket ja nie znam tylko Mani i Edenu z w/w
ale z całej reszty obstawiałabym Anais Anais, choć nie końca podobne
|
|
|
|
#730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edit: Właśnie kupiłam na all miniaturkę Anais Anais nie czekając do jutro żeby sprawdzić, czy to na pewno ten zapach Czuję tu dużo kwiatków, więc może to jest to. Wyczytałam, że bardzo trwały i rzeczywiście, mam na biurku 6 blotterków i tylko ten zapach czuję.2 Edit: Doszłam do wniosku, że to jeden z trzech zapachów: Anais Anais, Alien lub Miss Dior Cherie (według mnie podobny do zapachu Medea Carli Fracci) i teraz wwąchując się bardziej w blotterek chyba stawiam na ten ostatni.
Edytowane przez Keket Czas edycji: 2011-07-18 o 01:40 |
|
|
|
|
#731 |
|
Zakorzenienie
|
jelsi jest podobny do Medei C. Fracci to tez bym typowała Miss Dior Cherie
|
|
|
|
#732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale trwałość myślę, że równie dobra, bo blotterek pachnie już trzeci dzień MDCH, a Medea też długo.Aż mnie telepie żeby kliknąć MDCH w którejś z perfumerii. To musi być uzależnienie.
Edytowane przez Keket Czas edycji: 2011-07-18 o 09:31 |
|
|
|
|
#733 |
|
Mother of Cats
|
CdG Nomad Tea - początek interesująco absyntowy, chłodnawy, środek miły mi, bo zielno-herbatkowy, a końcówka pokazała na mojej skórze mdląco ciepły cukier na zmianę z przesłodzoną resztką herbaty. Całość trwała niewiele ponad 4 godziny, na końcu bardzo bliskoskórnie.
|
|
|
|
#734 |
|
Zadomowienie
|
Skąd masz?
|
#735 |
|
Guerlain Lover
|
|
|
|
|
#736 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A testowałam - chance edp. I obwąchuję od jakiegoś czasu próbkę, i pachnie mi - znów jak coco M, tylko w bardzo wytrawnej, ciut męskawej wersji. I chyba pomyślę o własnej flaszce - jeszcze poniucham, ale coraz bardziej mniej urzeka... Za to Allure - specjalnie nabyłam próbki edp i edt - nie podchodzi. Na kimś - nie drażniłoby mnie zapach (edp lepsza, w edt czuję jakąś niemiłą mydlaność - taniego mydła), ale nic w tym nie ma, co by mnie zachwyciło. |
|
|
|
|
#737 |
|
Zakorzenienie
|
Paczulowiec pełną gębą. Zapach ciekawy, mocno paczulowy, trochę skórzany, trochę mdły. Mnie męczy i troszkę przeraża...
|
#738 |
|
Zakorzenienie
|
Wygrzebałam z mojego przepastnego pudła z próbkami. Dali mi je kiedyś w perfumerii jak kupowałam cienie albo podkład.
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
|
|
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy nie pozaśmiecam wątku, ale może ktoś wie, jak się ma tegoroczna limitowanka Flowerbomb La Vie en Rose, do tej z 2009 roku?
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak nosić osobno i nie porównywać to nie zauważy się różnicy.
|
|
#741 |
|
Zadomowienie
|
Jasne - strasznie mi się podoba ale nie miałam kiedy i jak przetestować na sobie...Dziewczyny jaka piękna , letnia paczula ![]() HISTOIRES DE PARFUMS Noir Patchouli Mnie, maniaczce paczuli, straszliwie zawróciła w głowie.Jest melancholijna, jak eteryczna dziewica w białym gieźle plącząca się w mglistym lesie
Kadzidła... Paczule... Dymy... przygarnę, adoptuję, kupię WSZYSTKIE DZIWOLĄGI PRZYGARNĘ Edytowane przez MeryJane Czas edycji: 2011-07-21 o 12:05 |
|
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo bał się mi przyznać, że ma wizje dziewicy ![]() Soso, kupujesz? Przyklasnę więc, bo to śliczny zapach
|
|
#744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dodam, ze wersje z 2009 bardzo lubie,(imo jest sliczna, musujaca i.... romantyczna )
|
|
|
|
|
#745 |
|
Zakorzenienie
|
No to teraz mam zagwozdkę
Spróbuję znaleźć w sephorze i przetestować.
|
|
|
|
#746 | |
|
Guerlain Lover
|
Cytat:
Wczoraj otrzymałam od wspaniałej wizażanki samplerka M.Szulc - cudowny tylko jakby ktoś docypał szczyptę cukru... bo to naprawdę kopia BC z odrobiną słodyczy. Niesamowicie trwały Nic, tylko kupować, ale ja ograniczam zakupy pefumowe.. więc na razie muszę się powstrzymać - liczę na to, że za miesiąc będzie jeszcze parę flakoników do kupienia
|
|
|
|
|
#747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#749 |
|
Zakorzenienie
|
Wzięłam się ostatnio za półkę z Lalique:
Lalique (klasyk)- obawiam się, że to będzie mój kolejny zapach, testowałam już 3 razy i za każdym razem podoba mi się coraz bardziej. Elegancka, ciepła kompozycja, zapach z klasą, lekko pudrowy, otulający. Trochę staroświecki, niezbyt słodki. Nie wiem teraz tylko, czy testowałam edp czy edt... Amethyst- jak dla mnie brat- bliźniak Armani Diamonds. Słodki, trochę landrynkowy, platikowo- kwiatowo- sztuczny, Perles- odrzuciła mnie pierwsza nuta, jakby mięta, eukaliptus, dalej nie wąchałam, bo bardzo nie lubię mięty w perfumach. Fleur de Cristal- przypomina mi bardzo Diorissimo vel Ajax Floral Fiesta zielony- syntetyczne konwalie i chyba nic poza tym. Encre Noire- piękny zapach. Bogaty, gęsty kremowy, otulający niczym kaszmirowy szal. Cudowny, tylko tak mało intensywny, że 5 minut po apliacji już go nie czułam. Szkoda. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:20.

Na mnie baza pachnie wanilią z odrobiną mchu dębowego i paczulą, której tam ponoć nie ma. 
Świetny wybór na lato, na upalne lato, gdy asfalt zaczyna się topić w palącym słońcu, a my, leżąc w cieniu drzewa bądź siedząc przed wentylatorem, marzymy tylko o deszczu/ulewie/burzy, który przyniesie wyczekiwaną ulgę. To zapach, który nie zamęczy swą intensywnością, nie zaznacza swej obecności w promieniu 5 metrów, a który daje poczucie świeżości jak po wyjściu spod prysznica. Jest jak haust świeżego powietrza, jak łyk wytrawnej lemoniady
Gorzko-cytrusowo-orzeźwiająco-ziołowy. Mnie akurat ta gorycz odrzuca. Trwałość marna.

Paczulowiec pełną gębą. Zapach ciekawy, mocno paczulowy, trochę skórzany, trochę mdły. Mnie męczy i troszkę przeraża...
- strasznie mi się podoba ale nie miałam kiedy i jak przetestować na sobie...