|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przyszłe młode mamusie do 23 roku życia część V i 1/2 ;)
Cytat:
Co do pomocy moich rodziców.. to mojej mamy nie ma na miejscu, więc dzieckiem się nie zajmie, a pomoc finansowa.. hmm nie wiem, nie chcę z mamą na razie o tym gadać bo wiem że ostatnio ma problemy, a ja bym jej tylko pogorszyła sytuację prosząc o dofinansowanie nas. Od taty mam w sumie zasądzone alimenty, poza tym ostatnio mam z nim lepszy kontakt i wiem, że jeśli będzie miał taką możliwość to będzie mnie dodatkowo wspierał finansowo, jak na razie zaoferował się z kupnem łóżeczka i akcesoriów dla wnuka (właśnie sobie przypomniałam że muszę jakieś wybrać!) i przez chwilę chciał mi oddać swoje mieszkanie jednopokojowe żebyśmy tam zamieszkali z tż (zaznaczam że ten też nie jest zbyt duży). Ale widzę, że tato gdyby tylko mógł to by nam chciał jakoś pomóc, bo wie że nie będziemy mieli łatwo. Ogółem to na chwilę obecną mamy zarobki tż + 400 zł moich alimentów + ewentualnie jakieś dodatki od mojego taty... Cytat:
A co do paznokci, miałam na myśli żeby pytać się o pracę choćby na pół etatu w kosmetycznych + robić pazurki koleżankom. Jak już mówimy o przyszłości to w tym roku idę ze szkoły na kurs barmański hihi Może mnie gdzieś w barze zatrudnią Cytat:
Ja to muszę przynajmniej raz wstać do toalety ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#2282 |
|
Zadomowienie
|
Patisia wydaje mi się, że jeśli z wypłaty TŻ jesteście w stanie opłacić wynajem, czynsz (o ile mieszkanie czynszowe), opłaty za mieszkanie (zimą rachunki za gaz potrafią zbić z nóg), zakupy (jedzenie niestety kosztuje w chole*e), rachunki (np za telefon, tv, internet), wydatki na siebie a Twoje alimenty zostaną na wydatki związane z dzieckiem to ja bym się skusiła na takie rozwiązanie. Problem byłby jedynie z tym kto zostawałby z Filipkiem kiedy Ty będziesz w szkole (wspominałaś chyba o swojej babci). Wydaje mi się, że w przypadku wynajmu trzeba liczyć ok 2500 na miesięczne utrzymanie się (opłaty, jedzenie, rachunki, czynsz). Tylko, że ja liczę za mieszkanie za 1000 zł/mies. bo mówiłaś, że wynajem jest tani więc powinno wystarczyć na małe mieszkanko.
Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-07-26 o 11:33 |
|
|
|
#2283 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No ale moje miasto to malutkie jest, dlatego tak
Edytowane przez Patiisia Czas edycji: 2011-07-26 o 13:22 |
|
|
|
|
#2284 |
|
Zadomowienie
|
Patisia chcesz powiedzieć, że możesz wynająć mieszkanie za 400 zł z wliczonym gazem?
![]() ![]()
|
|
|
|
#2285 |
|
Zadomowienie
|
Patiisia, łał to serio nie dużo.
Martita, Nie wiem jakoś Poznań mi się źle kojarzy.. mam tam rodzinę za którą też za bardzo nie przepadam to może dlatego.. Muffinka, to napisz jak będziesz po wizycie u lekarza i dbaj o siebie i synka ! A nie da się teraz jakoś załatwić żebyś odwiedziła lekarza przynajmniej tylko żeby zobaczył czy wszystko ok? I marudź No to ładnie, moja mama jest przeziębiona i chyba mnie coś bierze już mam katar i boli mnie gardło, po prostu super ! Na dodatek jeszcze te skurcze, jestem tak tym zmęczona, że padam na twarz. ;x
Edytowane przez aguu00 Czas edycji: 2011-07-26 o 14:21 |
|
|
|
#2286 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To cena za 30m2. Są również mieszkania dwupokojowe, i tam cena myślę że nie będzie większa niż 600zł/mies. bo za taką cenę się bardziej opłaca wynająć coś w pobliskim nam mieście ![]() A moje miasto ma 20tys. mieszkańców, i ogółem malutkie jest, taka trochę wiocha nawet, więc ceny dlatego nie wygórowane Jak myślisz w takim razie, czy z takim czynszem jest szansa że poradzimy sobie z wypłaty mechanika i moich alimentów? Przynajmniej na razie, bo później wiadomo że będę się starać zwiększyć nasze miesięczne dochody. Bo ja tam się nie znam w ogóle na cenach w polsce itp. A co do Poznania, to zawsze jak jadę nad morze pociągiem mam tam przesiadkę i wtedy zawsze szybko z dworca pędzę do McDonalda Bo u mnie tej atrakcji nie ma, hehe Ogółem to lubię duże miasta, może dlatego że moje jest małe i nic tu nie mamy Cytat:
Jak zaczniesz kaszleć to mogę podać przepis na syropek dla kobiet w ciąży, z innego forum ![]() ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Btw, wróciłam właśnie z apteki bo byłam po ukochanego wax-a i zaraz pędzę do łazienki go wypróbować Ostatnio włosy mi strasznie lecą, zresztą potrzebuję przyśpieszyć ich wzrost, a pamiętam że ten specyfik mi w tym pomagał.---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Już siedzę z W. na włosach i teraz biorę się za dogrzewanie maseczki suszarką
|
||
|
|
|
#2287 |
|
Zadomowienie
|
Pozmywałam i czuje się lepiej, zażyłam też no spę więc i brzuch mi przestał dokuczać.
Co do mieszkania to serio nie dużo, ja myślę, że jak chcesz się usamodzielnić to zorientuj się dokładnie ile kosztuje miesięczny koszt z jakimś tam opłatami ( tak +\- ) i pogadaj z Tżetem czy was stać itp. Co do włosów miałam taki okres w II trymestrze że też mi strasznie wypadały teraz mi to przeszło. ogólnie to jest to śmieszne, bo raz nie mogę patrzeć na siebie w lustro i mama śmieje się, że będzie córka.. następnym razem mogę i tata mówi, że będzie syn.. Ha zaczynam zastanawiać się czy to nie bliźniaki a to by była niespodzianka..
|
#2288 |
|
Zakorzenienie
|
aguu ja tez jestem ciekawa co sie u ciebie chowa
wczoraj w sklepie pytalam o musztarde rosyjska a babka za mna: pewnie chlopiec bedzie![]() jutro znowu ide na glukoze w poniedzialek mam wizyte z usg, zobaczymy jak sie dogadam z ginem, jakos go moze przekonam, ze to ostatni wyjazd i juz bede grzecznie siedziec na dupce w domu
|
|
|
|
#2289 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do tż to spróbuję z nim pogadać przy najbliższej okazji ![]() Matko właśnie wyczytałam że wax zawiera składnik jakiego nie można stosować w ciąży, biegnę do łazienki to zmyć!! Edit: Zobaczyłam że w kremie przeciw rozstępom również jest ten składnik, a więc chyba nie jest tak do końca źle. Dla pewności spiszę jutro listę składników tej maski i spytam się mojej lekarki. A właśnie! Miałam dziś mieć wizytę ale lekarka przyjmowała tylko do 11 i to w gabinecie gdzie jest gorszy sprzęt więc idę jutro
Edytowane przez Patiisia Czas edycji: 2011-07-26 o 15:29 |
|
|
|
|
#2290 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczyny.
U mnie upal taki, ze masakra. Ide pod prysznic i ide z mala na zakupy. Musze zamontowac parasolke do wozka bo slonce tak pali, ze pewnie bym do domu z malym murzynkiem wrocila. |
|
|
|
#2291 |
|
Zadomowienie
|
Tak co do pogody, to właśnie u mnie też ostatnio jest ładnie nie padało chyba z tydzień o.O szok!
Muffinka, zrobiłaś mi smaka na kanapkę z musztardą Patiisia, ja się jakoś nie przejmuje składnikami kremów czy coś.. chyba nie jest to aż takie ważne?
|
#2292 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Cytat:
No i trzymam kciuki, żeby gin się zgodził ![]() Cytat:
Bo pierwsza myśl co do wszystkiego to "zaszkodzę synkowi" i od razu panika Staję się powoli jak mój tż haha ![]() ---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Matko ale te włosy są mięciutkie po tym wax-ie
|
|||
|
|
|
#2293 |
|
Zadomowienie
|
Patisia nie mam pojęcia ile zarabia mechanik więc nie powiem Ci czy się utrzymacie z jego pensji
Te Twoje 400 zł spokojnie wystarczy na wydatki związane z dzieckiem jeśli nie będzie wymagał niczego dodatkowo i będziesz kupować rozsądnie Kupujesz kosmetyki, pieluchy, chusteczki, ubranka co jakiś czas, mleko jak trzeba, później jedzonko, zabawki, nie wiem...witamina D u nas dicoflor jeszcze, szczepienia można płatne brać żeby dziecko nie było tyle razy kłute. Koniecznie dowiedz się o dodatkowe opłaty i rachunki bo to ważne ![]() Mi włosy zaczęły wypadać tak miesiąc po porodzie... Jeśli wypadają w ciąży to masz niedobór jakiś witamin czy składników odżywczych bo Fifi je z Ciebie wyciąga, trzeba je uzupełnić ![]() Jaki składnik ma vax, że nie można go stosować w ciąży? |
|
|
|
#2294 |
|
Zakorzenienie
|
Haha, do uslug
![]() Patiisia
|
|
|
|
#2295 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o wypadanie to przyczyną tego może być moje farbowanie włosów miesiąc temu, a włosy wypadają najczęściej jak nakładam na nie jedwab bądź ochronne serum do prostowania włosów i przeczesuję wtedy włosy to wychodzą niestety Ale wax też podobno hamuje wypadanie włosów. A witaminki biorę cały czas, muszę zwiększyć jeszcze ilość zjadanych owoców i warzyw. Jutro natomiast dowiem się jak tam moje krwinki czerwone, i czy w dalszym ciągu mam niedokrwistość..Składnik w wax-ie to Methylchloroisothiazolino ne- wyczytałam że nie można stosować w czasie laktacji i ciąży. |
|
|
|
|
#2296 |
|
Zadomowienie
|
Patisia ja bardzo wcześnie miałam za niski poziom hemoglobiny, który utrzymywał się jeszcze dwa miesiące po porodzie, brałam jakieś żelazo i niewiele dawało, później się unormowało
Tak sobie teraz myślę, że skoro u Ciebie takie tanie mieszkania to może bardziej opłacalne byłoby wzięcie kredytu 'rodzina na swoim' ? Baardzo się opłaca w stosunku do mieszkaniowych
|
|
|
|
#2297 |
|
Zadomowienie
|
Czy jest to możliwe, że przez jakieś pół godziny męczą mnie skurcze? Może powinnam się przejmować? Już sama nie wiem -.-
|
#2298 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2299 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak by się okazało, że by dostał i wyszło by na to samo co płacenie czynszu to było by to świetne bo byli byście już na swoim.
|
|
#2300 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z tego co widzę, miesięczna rata wynosiłaby około 600zł.. hm. |
|
|
|
|
#2301 |
|
Wtajemniczenie
|
Jesteście młode, większość z Was bez slubu i nawet o nim nie myśli, no i mam pytanie jak zareagowali Wasi ojcowie na wieść o ciąży?
|
|
|
|
#2302 |
|
Zadomowienie
|
Patisia ja bym się w życiu nie oglądała, mieszkanie dwupokojowe za 102 tys...my za nasze daliśmy 460 i w stanie deweloperskim...
Rata kredytu zwykłego mieszkaniowego wyszłaby faktycznie jakieś 600 zł na ok 30 lat a gdybyście zakręcili się obok kredytu rodzina na swoim byłoby taniej ![]() aguuoo pod koniec ciąży jak się przewiduje, ze to moga byc te skurcze to nie powinno się brać nospy
Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-07-26 o 18:31 |
|
|
|
#2303 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja wysłałam im list z wiadomością, że jestem w ciąży bo nie miałam odwagi powiedzieć przez tel, bałam się że będą krzyczeć czy coś.. No ale potem powiedzieli mi, że tata płakał z 2 dni jak się dowiedział czyli się cieszył. Patiisia, wiesz co w sumie na razie jednak się wstrzymaj nie kupuj mieszkania.. nawet jakby to było możliwe, lepiej najpierw wynająć bo jeszcze w sumie nie mieszkaliście razem? więc nie wiesz jak to będzie, nie chce mówić źle czy coś ale wtedy poznaje się człowieka więc radze najpierw wynająć. ![]() Martita, to nie dużo jak za takie mieszkanie. ![]() Serio? to nawet nie wiedziałam, nie będę więcej brać.
|
|
#2304 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale teraz już się przyzwyczaił, zresztą jak wszyscy ![]() Cytat:
U nas jest też jedno na sprzedaż w tym stanie deweloperskim, dwupoziomowe, 5 pokoi, kuchnia, 2 łazienki, 140m2 za 180000zł Bardziej by się chyba nawet to opłacało, bo dokładamy 80 tysi i mamy 3 dodatkowe pokoje + łazienkę. No i mieszkanie dwupoziomowe, zawsze o takim marzyłam..
|
||
|
|
|
#2305 |
|
Wtajemniczenie
|
To ci zazdroszcze. Mój udaje, ze temtu nie ma. Dzis przyszła znajoma moich rodziców do nas i do mojego ojca mówi " o słyszałam , ze bedziesz dziadkiem", a tata na to "nie będę" dosłownie tak powiedział. No i co ?
Od piątku jest w domu i unika tematu. Mama z nim rozmawia na temat mojej ciazy, a on nic zmienia temat, albo nic nie odpowiada i siedzi cicho. Do mnie tylko zagada, jak sie czujesz, co tam i to wszystko.Czyli tak jak zawsze pytał. Ja nie wiem czy on oszalał czy co, ale sie nie cieszy. Nawet mu zdjecia z usg nie pokarze , bo i po co? Jak nawet rozmawiac nie chce. Wkurza mnie to , bo jak tak dalej pójdzie to sie moge wyprowadzic, a gdzie? Do tż chyba ! Matko jedyna;/ Tata pracuje w DE d PL przyjezdza rzadko, raz na kilka miesiecy, jak przyjedzie na wigilie i zobaczy brzuch? To az mi bedzie glupioo , bo teraz sie nie chce odzywac nawet. Tak sobie mysle, ze najlepiej by było gdybym powaznie urwała z nim kontakt na jakis czas i dopiero by zobaczył wnuka po narodzinach.. o ile by w ogole chciał.. Łzy mi sie cisną do oczu , tak mnie traktuje moj własny ojciec. Jego bardzo boli to, ze nie jestesmy po slubie, ze ludzie gadają, że dziecka nieslubne . |
|
|
|
#2306 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, w kuchni sobie poradzi, jak będzie potrzeba sam się tam obsłuży. Sprzątać jak musi, to też to zrobi, i porządnie. Lubi sobie raz na jakiś czas wypić piwo po pracy i usiąść przed telewizorem obijając się, ale nigdy (!) po alkoholu, nawet gdy była to większa ilość nie był agresywny, nachalny, wkurzający itp. Jeśli chodzi o nasze dogadywanie się, nauczyliśmy się iść na kompromisy, potrafimy ze sobą rozmawiać, o telewizję nigdy nie będzie kłótni bo lubimy praktycznie to samo oglądać Mniej więcej z naszych rozmów wiem, czego on oczekuje ode mnie, a on czego ja od niego. Poza tym zdążyłam już go poznać z najgorszych stron, no cóż, nie było łatwo ale zaakceptowałam jego gorsze zachowania ), co w jego przypadku jest na prawdę ogromnym postępem W sumie to z czasem coraz lepiej się dogadujemy, i przede wszystkim- rozumiemy..Poza tym prawdopodobnie we wrześniu pomieszkam z nim tydzień, ponieważ nikogo u mnie w domu nie będzie, no a miesiąc przed porodem to strach być samej w domu.. |
|
|
|
|
#2307 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Powiem Ci tak, że z tobą na ten temat nie rozmawia, nie ma się co dziwić mój tata też nie rozmawia może raz się zapytał czy dziecko kopie a tak to nic.. to jest facet oczekiwać za dużo też nie ma co. Dlatego poczekaj jeszcze trochę skoro dowiedział się niedawno, musi to strawić..
|
|
#2308 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale teraz już się przyzwyczaili, i wierzą we mnie, nie ma porównania teraz a na początku odkąd się dowiedzieli. Może u Ciebie też tak będzie? Miejmy nadzieję
|
|
|
|
|
#2309 |
|
Wtajemniczenie
|
Teraz sie dowiedziałam, ze ojciec ma żal do mamy o to, że jestem w ciąży! Wkurza mnie juz ten człowiek, przez prawie 20 lat niszczył mi dzieciństwo, bo cały czas pił, wszczynał awantury, a teraz jeszcze bedzie głupio gadał.
|
|
|
|
#2310 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.

Co do pomocy moich rodziców.. to mojej mamy nie ma na miejscu, więc dzieckiem się nie zajmie, a pomoc finansowa.. hmm nie wiem, nie chcę z mamą na razie o tym gadać bo wiem że ostatnio ma problemy, a ja bym jej tylko pogorszyła sytuację prosząc o dofinansowanie nas. Od taty mam w sumie zasądzone alimenty, poza tym ostatnio mam z nim lepszy kontakt i wiem, że jeśli będzie miał taką możliwość to będzie mnie dodatkowo wspierał finansowo, jak na razie zaoferował się z kupnem łóżeczka i akcesoriów dla wnuka (właśnie sobie przypomniałam że muszę jakieś wybrać!) i przez chwilę chciał mi oddać swoje mieszkanie jednopokojowe żebyśmy tam zamieszkali z tż
(zaznaczam że ten też nie jest zbyt duży). Ale widzę, że tato gdyby tylko mógł to by nam chciał jakoś pomóc, bo wie że nie będziemy mieli łatwo.
Może mnie gdzieś w barze zatrudnią
Ja to muszę przynajmniej raz wstać do toalety
masakra....

w poniedzialek mam wizyte z usg, zobaczymy jak sie dogadam z ginem, jakos go moze przekonam, ze to ostatni wyjazd i juz bede grzecznie siedziec na dupce w domu

No i trzymam kciuki, żeby gin się zgodził
Bardziej by się chyba nawet to opłacało, bo dokładamy 80 tysi i mamy 3 dodatkowe pokoje + łazienkę. No i mieszkanie dwupoziomowe, zawsze o takim marzyłam..
Ale teraz już się przyzwyczaili, i wierzą we mnie, nie ma porównania teraz a na początku odkąd się dowiedzieli. Może u Ciebie też tak będzie? Miejmy nadzieję