|
|||||||
| Notka |
|
| Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
| Pokaż wyniki sondy: Co dzieje się z Twoimi dziełami po ich wykonaniu | |||
| zostawiam je u siebie i trzymam na pamiątkę |
|
50 | 26,46% |
| sprzedaję(robię je na zamówienie)lub wystawiam w galerii |
|
123 | 65,08% |
| daje znajomym i rodzinie w prezencie na różne okazje |
|
63 | 33,33% |
inna wersja
|
|
32 | 16,93% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: własne stiosko na miesiąc
A ja inaczej - mój tata prowadzi włsany zakład fotograficzny. Powiedział, ze jak trzeba, to mogę się pod niego podłączyć. I tu pytanie: czy muszę prosić o fakturę vat przy każdym zakupie i czy przy każdej sprzedaży muszę wydawać rachunek z kasy fiskalnej? Wydaje mi się, że tak, w końcu tata musi się z urzędem z tego rozliczyć.
|
|
|
|
|
#542 |
|
Konto usunięte
|
Biżuteryjka moze podpiąć się pod działąlnosć artystyczna. Wówczas nie trzeba wcale być vatowcem! Właśnie to przeczytałam w Sieci
I wcale nie musisz mieć DG. Zresztą, moze jutro uda mi się dotrzec do skarbówki, to wszystko opiszę, co i jak
|
|
|
|
|
#543 |
|
Rozeznanie
|
http://ehandel.pit.pl/pages/i/1209.php
ja znalazłam coś takiego |
|
|
|
|
#544 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym nie zakładała DG, ani nie płaciła zusu - to robota taty.
On po prostu dołożylby u siebie możliwość sprzedawania rękodzieła i wyrobów jubilerskich/handmade.
|
|
|
|
|
#545 |
|
Zakorzenienie
|
E-xx przeczytałam, ale zrozumiałam może 10%.
Kto jest w stanie przełożyć to na łopatologię? |
|
|
|
|
#546 |
|
Zakorzenienie
|
A ja doczytałam się tego:
"Nie masz obowiązku rejestracji dla celów podatku VAT i rozliczania tego podatku, dopóki osiągnięte przez Ciebie przychody ze sprzedaży nie przekroczą 10’000€ w roku, w którym rozpoczynasz działalność – proporcjonalnie do okresu prowadzonej sprzedaży. Jednak podatnicy VAT sprzedający m.in. * monety; * biżuterię artystyczną; * wyroby jubilerskie z wyjątkiem kamieni luzem, wyrobów kultu religijnego, dewocjonaliów z metali nieszlachetnych; * nakrycia stołowe srebrzone * wyroby pamiątkarskie i dekoracyjne z bursztynu; * złoto, srebro, platynę oraz wyroby z nich wykonane i złom; nie mogą skorzystać z tego zwolnienia. Już pierwsza sprzedaż takiego przedmiotu może wiązać się z uzyskaniem statusu czynnego podatnika VAT." (źródło:http://ehandel.pit.pl/pages/i/962.php ) Czyli wszyscy robiący biżuterię artystyczną, nawet niekoniecznie ze srebra nie podlegają żadnym zwolnieniom i powinni zapłacić podatek vat od sprzedanych przedmiotów. Jeśli źle myślę, poprawcie!!! |
|
|
|
|
#548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#549 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie chce się martwić każdego dnia czy fiskus się do mnie przywali czy nie. A z nimi nie ma gadki.
|
|
|
#550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#551 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dziewczyny sprzedajecie gdzieś swoje kolczyki?
Dziewczyny, skoro już któraś pisała o komisie, to czy rozliczacie się z tego w PIT-cie 37? Bo mam możliwość wstawienia do Galerii u mnie właśnie na tej zasadzie.
Ale nie mogę za dużo sprzedawać żeby się skarbówka nie przyczepiła.
|
|
|
#552 |
|
Rozeznanie
|
A ja mam pytanie: jakie to są te torebki strunowe, w które pakujecie biżu? Gdzie można je kupić?
|
|
|
|
|
#553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym może ktoś znajomy ma, a jak nie to np. na allegro /tanie są/
|
|
|
|
|
|
#554 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na Allegro : http://www.allegro.pl/search.php?str...eczki+strunowe |
|
|
|
|
|
#555 |
|
Zakorzenienie
|
są też w papierniku
|
|
#556 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję dziewczynki
Okazuje się, że takie mam (co prawda w jednym rozmiarze), ale nie wiedziałam, że tak się nazywają
|
|
|
|
|
#557 |
|
Rozeznanie
|
Był to komis z ubraniami na al.Słowackiego, oddawałam też do komisu "rzeczy ładnych" na ul.Sarego oraz z ubraniami na Grzegórzeckiej. W tym na Słowackiego mnie wkurzyli, bo "przychodziły panie z kleparza i mówiły, że takie same kolczyki można tam kupić za 5 zł" i już odbrałam z tamtąd wszystko, co zresztą bardzo szybko się rozeszło, a tam zalegało chyba 3 miesiące.
|
|
|
|
|
#558 |
|
Zakorzenienie
|
a ja z innej beczki ostatnio znajoma wystawiła ubrania na świstaku bo tam nie mają opłat ale chyba 5 razy przedłużała aukcje i mało kto się popatrzył więc przeniosła je na allegro i tam poszły już następnego dnia... szkoda że świstak niejest popularny bo czsami opłaty na allegro mogą zabić mój tata też wystawiał na obu serwisach i ze świstak zrezygnował bo malo kto tam zagląda a szkoda
|
|
#559 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A mam możliwość wystawienia biżu w galerii na zasadzie komisu.
|
|
|
#560 |
|
BAN stały
|
Ano wlasnie mam podobny problem - pytanie. Mam mozliwosc sprzedawania moich kolczykow w ekskluzywnym sklepie z bielizna w Warszawie i tutaj pojawia sie nastepujacy problem: sklep sprzedaje moje kolczyki, wiec wystawia na nie paragon -> kolczyki wchodza do jego rozliczen -> musi podac skad je wzial -> moze podac, ze ode mnie, ale ja nie mam zadnej zarejestrowanej dzialalnosci, wiec sklep sie "oczyszcza" zrzucajac wszystko na mnie. Czy ktoras w Was byla moze w takiej sytuacji? Jak sie to rozwiazuje?
|
|
|
|
|
#561 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj koleżanka wzięła moje kolczyki do pracy i 3 pary mi sprzedała.
2 pary srebrnych i jedne posrebrzane. I mam już zamówienie na jeszcze jedne takie same. A jutro jej mama bierze do pracy. Mam nadzieję że jeszcze coś opyli. Ale najważniejsze że się podobają i że wszyscy mówią że bardzo tanie. Więc muszę szukać nowych klientów. I nadal się zastanawiam jak z tą galerią. Trochę mogę jednorazowo tam wstawić żeby pod działalność gospodarczą nie podchodziło.
|
|
|
#562 |
|
Zakorzenienie
|
Mi jak na razie sprzedażbezpośrednia idzie najlepiej.
Dodatkowo pewna miła pani namierzyła moją stronkę przez Google, zamówiła, umówiłyśmy się po odbiór, a niedługo mam iść do jej biura, bo parę rzeczy spodobało się jej koleżankom. ![]() Dodatkowo tata ma znajomą prowadzącą sklep z pamiątkami i bizuterią na Starym Mieście, więc jak będę potrzebowała, to się z nią skontaktuje. I małe pytanie - jeśli miałbym się podłączać pod dzialalność gospodarczą taty, to czy muszę prosić jakieś fakturki przy zakupie koralików w celu jakiś rozliczeń? |
|
|
|
|
#563 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#564 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko nadal mnie ciekawi, na jakiej zasadzie to działa. Ja mu dam fakturki z zakupów, dostanie fakturki ze sprzedaży (a właśnie - jak sprzedaję bezpośredno to muszę wydać jakiś paragon? A jeśli tak - to w jaki sposób?) i tak po prostu się z tego rozlicza? I jeszcze będzie płacił za moje dochody?
|
|
|
|
|
#565 |
|
Zakorzenienie
|
Tońka - wszystko musi przejść przez kasę fiskalną.
A w ogóle to dowiedziałam się, że bizuteria artystyczna jest opodatkowana i nie ma żadnych ulg co do tego, więc jeśli się sprzeda, to trzeba odprowadzić podatek VAT. |
|
|
|
|
#566 | |
|
Zakorzenienie
|
Dobra, poprzednie zrozumiałam.
Cytat:
Ja wiem, że jestem upierdliwa, ale przepisy prawne chciałabym zrozumieć, żeby móc robić sobie spokojnie dalej. |
|
|
|
|
|
#567 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Jeżeli np. wkońcu wstawię swoją biżu do sklepu gdzie już rozmawiałam, to zrobię to narazie tylko raz. Z tego co wiem, to oni wtedy wystawiają mi normalny PIT i rozliczam się z tego w corocznym PIT-cie 37 chyba - inne źródła. Coś mi w skarbówce kobitka mówiła o 36 ale nie bardzo zajarzyłam.
I jeżeli przekroczę ten próg podatkowy 2700 czy coś koło tego, to płacę normalny podatek 19%. Bo przecież nie wpadnę w II-gą skalę. Dlatego nie zamierzam np. wstawiać dużo do tej galerii żeby nie wyszło że to działalność gospodarcza i że sprzedaż ciągła. Gdyby na biżu był duży popyt w tej galerii (bo biżu jeszcze nie mieli) to w najbliższym czasie chciałam się postarać żeby ich namówić żebyśmy współpracowali na zasadzie umowy o dzieło. Gdyby mi się udało to byłoby super. Dlatego mam nadzieję że będzie bardzo duże zainteresowanie i da radę tak zrobić. Czy któraś z Was może próbowała nawiązać taką współpracę w ramach umowy o dzieło? Przecież umowa o dzieło to dla nich chyba żaden wielki problem. Żadnych składek itp.
|
|
|
#568 |
|
Zakorzenienie
|
Biżuteria artystyczna to specyficzny dział, jak pytałam wiedzących lepiej, to mówili mni, że tak czy siak trzeba się rozliczać z VAT, aby się rozliczać trzeba to wbijać w kasę .. Działalność chyba nie jest konieczna, zależy od tego, na ile to jest ciągła sprzedaż... każdy urzędnik co innego mówi
Ja już sama zaczynam głupieć, bo im więcej czytam na ten temat i się dowiaduję, to mniej wiem
|
|
|
|
|
#569 |
|
Rozeznanie
|
Przede wszystkim Twój tata musi mieć w swojej działalności uwzględnione rękodzieło. Jeżeli nie ma to powinien dodać do działalności gospodarczej. wtedy możesz brać na tatę faktury. W innym przypadku nie (jeśli nie ma rękodzieła) bo faktury muszą być opisane (w dokumentacji księgowej), aby mogły służyć udokumentowaniu dochodów. Natomiast z podatkiem dochodowym jest różnie, zależnie od kosztów. Jeżeli chodzi o vat to i tak trzeba płacić (stawka dla rękodzieła).
|
|
|
|
|
#570 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.

I wcale nie musisz mieć DG. Zresztą, moze jutro uda mi się dotrzec do skarbówki, to wszystko opiszę, co i jak
On po prostu dołożylby u siebie możliwość sprzedawania rękodzieła i wyrobów jubilerskich/handmade.
jestem również

Nie chce się martwić każdego dnia czy fiskus się do mnie przywali czy nie. A z nimi nie ma gadki.