Pedagodzy, studentki i studenci pedagogiki - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-10, 18:04   #2341
anlejka
Zakorzenienie

Dot.: Pedagodzy, studentki i studenci pedagogiki

Tylko w jednej klasie. W klasie opiekuna praktyk, czyli w moim przypadku jest to klasa trzecia I w sumie na początku byłam przerażona, że jak to tak. Ale jak byłam w pierwszej klasie to aż się ucieszyłam, że mam te praktyki w trzeciej. Skoro mam mieć praktyki w szkole to jednak chciałabym się nauczyć takiej pracy iście szkolnej. A pierwsza klasa to na początku są zabawy, bo dzieciaki nie wysiedzą w ławkach tak długo.
I tak po cichutku powiem, że zaczynam się do szkoły przekonywać. Dzieciaki są takie bardziej kumate. I nie trzeba się jakoś specjalnie wysilać żeby jakieś oczywiste słówko powiedzieć jeszcze prościej, bo dzieci nie zrozumieją
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-10, 18:20   #2342
souvenir
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez adziorek1990 Pokaż wiadomość
Nie uczyli nas żeby unikać np. dziecko potrafi, umie, wie itp.
Czyli Twoim zdaniem lepiej pisać ,że dziecko :
-liczy w zakresie do pięci ? np. ?

Za wszystkie rady serdecznie dziękuję!
dokładnie tak, chociaż może to wymysł ćwiczeniowców z mojej uczelni, ale z drugiej strony może i lepiej wygląda jak jest różnorodnie, a nie powtarza się cały czas potrafi, umie, wie

a ja jak byłam na praktykach w szkole w kl. 1-3, w każdej prowadziłam zajęcia, po 5 dni bodajże
Anlejka, myślę że w 3 klasie jest najłatwiej początkującej, bo 1kl. ciężko okiełznać
souvenir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-10, 18:31   #2343
anlejka
Zakorzenienie

Ta pierwsza klasa taka urocza była
Ze mnie się śmiali wszyscy nauczyciele, bo jak się dowiedziałam, że idę do pierwszej klasy to już zacieszałam Wpadli na przerwie popatrzeć, a ja dyskutowałam na temat wafelków z jednym chłopcem i taaaaaka ucieszona siedziałam Potem mi opiekunka opowiadała, że nauczyciele w pokoju się nawet ze mnie śmiali, bo wpuścili mnie do prawie przedszkolaków i mogę nie wrócić do trzeciej klasy
Stary 2011-09-10, 18:36   #2344
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Napisane przez anlejka Pokaż wiadomość
Tylko w jednej klasie. W klasie opiekuna praktyk, czyli w moim przypadku jest to klasa trzecia I w sumie na początku byłam przerażona, że jak to tak. Ale jak byłam w pierwszej klasie to aż się ucieszyłam, że mam te praktyki w trzeciej. Skoro mam mieć praktyki w szkole to jednak chciałabym się nauczyć takiej pracy iście szkolnej. A pierwsza klasa to na początku są zabawy, bo dzieciaki nie wysiedzą w ławkach tak długo.
I tak po cichutku powiem, że zaczynam się do szkoły przekonywać. Dzieciaki są takie bardziej kumate. I nie trzeba się jakoś specjalnie wysilać żeby jakieś oczywiste słówko powiedzieć jeszcze prościej, bo dzieci nie zrozumieją
Cytat:
Ta pierwsza klasa taka urocza była
Ze mnie się śmiali wszyscy nauczyciele, bo jak się dowiedziałam, że idę do pierwszej klasy to już zacieszałam Wpadli na przerwie popatrzeć, a ja dyskutowałam na temat wafelków z jednym chłopcem i taaaaaka ucieszona siedziałam Potem mi opiekunka opowiadała, że nauczyciele w pokoju się nawet ze mnie śmiali, bo wpuścili mnie do prawie przedszkolaków i mogę nie wrócić do trzeciej klasy
Ja w szkole będę mieć praktyki 2 tyg. I moja opiekunka też ma klasę 3
Mam nadzieję,że będzie dobrze. Pierwszy dzień mam hospitacje..a od 2 dnia prowadzę zajęcia Nie jestem tym zachwycona..
I też nie wiem jak to rozegrać, bo niby w "instrukcji praktyk" pisze,że zajęcia mam prowadzić w każdej klasie + na świetlicy, ale w praktyce często słyszę ,że wygląda to inaczej...

Bynajmniej ≠ Przynajmniej!
adziorek1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-11, 14:49   #2345
xestrellax
Rozeznanie

W życiu nie przypuszczałam, że na Wizażu jest taki wątek Przypadkiem tu trafiłam. Więc witam wszystkich pedagogów Jeszcze studiujecie? Ja zaczynam mgr już niedługo. Urlop się kończy, a tylko wrzesień miałam, powiedzmy, że wolny, bo wcześniej cały czas uczyłam się na egzamin na studia.
Stary 2011-09-11, 14:54   #2346
souvenir
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xestrellax Pokaż wiadomość
W życiu nie przypuszczałam, że na Wizażu jest taki wątek Przypadkiem tu trafiłam. Więc witam wszystkich pedagogów Jeszcze studiujecie? Ja zaczynam mgr już niedługo. Urlop się kończy, a tylko wrzesień miałam, powiedzmy, że wolny, bo wcześniej cały czas uczyłam się na egzamin na studia.
witam
w tym roku idę na 1 rok magisterki. wakacji nie mam bo pracuję i uczę się zaocznie, ale nie jest źle
Stary 2011-09-11, 15:11   #2347
xestrellax
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez souvenir Pokaż wiadomość
witam
w tym roku idę na 1 rok magisterki. wakacji nie mam bo pracuję i uczę się zaocznie, ale nie jest źle
To tak jak ja - z tym I rokiem. Tyle, że ja na dziennych. Wcześniej myślałam o tym, żeby mgr robić już zaocznie i pracować, ale w zawodzie, choć rodzice mi mówili, żebym szła na dzienne, skoro mam taką możliwość. No i w końcu wyszło na ich, bo pracy w zawodzie po lic nie znajdę
A właśnie, co myślicie o podziale 3+2? Bo ja uważam to za kompletną głupotę, chociaż z drugiej strony, ja np. i wielu moich znajomych nie kontynuuje tej samej specjalności, więc moze jednak to nie jest takie głupie...
Stary 2011-09-11, 15:20   #2348
souvenir
Zadomowienie

to ja odwrotnie, miałam możliwość iść na dzienne, dostałam się, jednak jestem już zbyt przyzwyczajona do zarabiania i swoich pieniędzy, że ciężko byłoby zrezygnować. Praca nie w zawodzie, ale dość przyjemna więc liczę że nie pożałuję

Moim zdaniem podział na 3+2 jest dobry, tak jak mówisz można zrobić pokrewną specjalność, chociaż czasami różnice programowe to też sporo. Znajoma po opiekuńczo-wychowawczej idzie na wczesnoszkolną (moja specjalność - a Ty jaką wybrałaś?) i musi zrobić wszystkie metodyki co bedzie kosztowało około 1000zł
Stary 2011-09-11, 15:33   #2349
xestrellax
Rozeznanie

Cytat:
to ja odwrotnie, miałam możliwość iść na dzienne, dostałam się, jednak jestem już zbyt przyzwyczajona do zarabiania i swoich pieniędzy, że ciężko byłoby zrezygnować. Praca nie w zawodzie, ale dość przyjemna więc liczę że nie pożałuję

Moim zdaniem podział na 3+2 jest dobry, tak jak mówisz można zrobić pokrewną specjalność, chociaż czasami różnice programowe to też sporo. Znajoma po opiekuńczo-wychowawczej idzie na wczesnoszkolną (moja specjalność - a Ty jaką wybrałaś?) i musi zrobić wszystkie metodyki co bedzie kosztowało około 1000zł
Czy wczesnoszkolna to to samo co edukacja elementarna? Czy chodzi o wychowanie przedszkolne i nauczanie początkowe? Sorry ja się akurat w tym nie łapię za bardzo, kieruję się nazwami specjalności na UAM. I z tego co wiem, to u nas tak jest, że na wych. przedszkolne i n. początkowe można iść tylko po lic z tego samego. To chyba jedyna taka sytuacja.
Ja mam licencjat z resocjalizacji. W październiku (choć podobno zajęcia są od 26.09, więc nie wiem ) zaczynam opiekuńczo-wychowawczą. Dość odległe te nasze specjalności, a nadal pedagogika, to jest najlepsze
Stary 2011-09-11, 15:34   #2350
zagubiona_w_swoich_snach
Zakorzenienie

mi tez sie podoba podział na 3+2 mozna "poszerzyc horyzonty" nie wydajac majatku na podyplomowki:P
zagubiona_w_swoich_snach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-11, 15:59   #2351
souvenir
Zadomowienie

tak to samo. Byłam na licencjacie z 'wczesnoszkolnej z przedszkolną', a teraz na magisterkę musiałam wybrać między wczesnoszkolna/przedszkolna- już oddzielnie

Ja po innym kierunku nie zdecydowałabym się chyba na tą wczesnoszkolną, bo dużo jednak tych metodyk

Masz rację że pedagogika jest szeroka, resocjalizacja, opiekuńczo-wychowawcza, a nawet doradztwo zawodowe
Stary 2011-09-11, 16:05   #2352
xestrellax
Rozeznanie

U nas byla też (ale zlikwidowali) praca socjalna.
A resocjalizacja - byla kiedyś osobnym kierunkiem i uważam, że to było lepsze. Bo naprawdę przez 3 lata studiów nie pojęłam w jaki sposób znajomość poglądów Sokratesa czy wiedza z filozofii ma mi pomóc w pracy np. ze skazanymi, albo z chłopakami w ZP. Nie wspominając już w ogóle o takich przedmiotach jak edukacja ekologiczna czy zdrowotna, w dodatku w 5 semestrze, kiedy każdy myśli tylko o pracy. Na szczęście bylo też dużo stricte specjalnościowych przedmiotów, ale zdecydowanie za mało praktyki. I na to narzekają wszyscy, ale mam wrażenie, że ludzie na reso najbardziej.
Stary 2011-09-11, 16:11   #2353
souvenir
Zadomowienie

U mnie jest praca socjalna, ale jakby obok pedagogiki. Mega powodzenia jednak nie ma

Zgadzam się, że pracy praktycznej jest za mało. Niby są praktyki w jakiejś placówce, ale różnie to wygląda i czasami kończy się jedynie ściemnianiem w dzienniczku. Będąc w szkole n-lka mówiła, że kiedyś było tak że w trakcie zajęć grupki osób chodziły do różnych szkół, przyglądały się zajęciom i wiedzialy co z czym się je, ja mam wrażenie że po licencjacie nie do końca jestem gotowa do pracy niestety

Na pierwszym roku było multum ogólnych przedmiotów dla całej pedagogiki, trzeba było przebrnąć przez te filozofie, historie wychowania i dydaktykę ;D
Stary 2011-09-11, 16:26   #2354
xestrellax
Rozeznanie

Oj, I rok, wspomnienia... Ja z I semestru najlepiej pamiętam biomedyczne podst. rozwoju i wychowania. Masakra. A egzamin jeszcze większa masakra, chociaż zdałam za pierwszym razem. Ale profesor miał taką pasję i entuzjazm, że treść wykładów pamiętam do tej pory Jednak ta edukacja ekologiczna, która była jedną wielką ściemą, to najśmieszniejszy przedmiot z całych 3 lat
A praktyki - ja miałam 150 h pedagogicznych, czyli w szkołach przede wszystkim, no i akurat w szkole robiłam. Ale bardzo mi się te praktyki podobały, moim opiekunem 2 razy był zaprzyjaźniony pedagog, za 3 razem babka, którą dopiero poznałam. Ale rzeczywiście dużo tam zrobiłam, bo przeprowadzałam badania, prowadziłam zajęcia integracyjne, profilaktyczne i w internacie, bajkoterapię, terapię manualną. W grupach i indywidualnie. Naprawdę dużo zawdzięczam tym praktykom. Za to praktyka zawodowa - zaledwie 60 h - którą miałam tylko raz, to porażka. Niczego się nie nauczyłam, no może poza wykonywaniem studium indywidualnego przypadku, ale gdyby nie to dodatkowe zadanie, to moja praktyka sprowadzała się do praktycznie bezproduktywnego siedzenia z dzieciakami w świetlicy środowiskowej. A wszystko przez to, że niesamowicie ciężko było znaleźć miejsce praktyk. Byłam nastawiona na ZP albo ew. ośrodek interwencji kryzysowej, a wylądowałam w fundacji i to tylko w ich świetlicy
Stary 2011-09-11, 16:30   #2355
souvenir
Zadomowienie

dokładnie, ciężko znaleźć dobre miejsce, w dodatku żeby opiekun był na tyle nami zainteresowany żeby wprowadzić nas w to i nauczyć czegoś przydatnego, a nie przerzucać papiery.

Ale mimo wszystko chyba nie jest u Ciebie tak źle, bo sporo rzeczy robiłaś które wydają się być ciekawe znam osoby które po reso. robiły praktykę w zakładzie karnym gdzie były 2 razy- dnia pierwszego i ostatniego
Stary 2011-09-11, 16:35   #2356
xestrellax
Rozeznanie

Ja słyszałam o myciu szyb i robieniu kawy na komisariacie
Stary 2011-09-11, 16:43   #2357
souvenir
Zadomowienie

No właśnie, coś w ten deseń... nie ma co, praktyki potrafią nauczyć
Stary 2011-09-12, 09:15   #2358
Alexandraa
Zakorzenienie

GG do Alexandraa

Aleście się rozpisały.

A ja w dalszym ciągu nie wzięłam się za pisanie pracy...

Królowa Aleksandra
Blog <- klik

Alexandraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 11:00   #2359
kiniominio
Przyczajenie

Witam wszystkich! Nie długo zaczynam praktyki asystenckie w pierwszej klasie szkoły podstawowej. Mam sporządzić sprawozdanie z kazdego dnia praktyk w zeszycie oraz w dzienniczku praktyk, jednak nie wiem jak to zrobic..? Co tam pisac ? Jak pisac ? Ile pisac ? Bardzo proszę Was o pomoc. Z góry serdecznie dziekuje i czekam na odpowiedź pozdrawiam
kiniominio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 12:18   #2360
lilka_lilka
Przyczajenie

A ja w czerwcu obroniłam mgr W końcu

Kiniominio
, piszesz o zachowaniach uczniów, zachowaniach nauczycieli, o tym, jak prowadzone były zajęcia, o metodach i narzędziach, o interakcjach w grupie i między N a U, o Twoich odczuciach, refleksjach, jak Ty byś takie zajęcia poprowadziła i dlaczego Wszystko, co jest istotne dla Ciebie z punktu widzenia obserwatora
lilka_lilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 13:10   #2361
xestrellax
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Alexandraa Pokaż wiadomość
Aleście się rozpisały.

Jakiej pracy? Lic. czy mgr?
Cytat:
Napisane przez lilka_lilka Pokaż wiadomość
A ja w czerwcu obroniłam mgr W końcu
Gratuluję! Ja dopiero licencjat. O czym pisałaś? I jak z pracą? (wiem że to zależy od miejsca, specjalności, którą skończyłaś, regionu itd, itp. ale jestem ciekawa )
Stary 2011-09-12, 13:30   #2362
miss kitsch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alexandraa Pokaż wiadomość

O, właśnie.... Ja muszę skończyć

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ----------

Cytat:
Zgadzam się, że pracy praktycznej jest za mało. Niby są praktyki w jakiejś placówce, ale różnie to wygląda i czasami kończy się jedynie ściemnianiem w dzienniczku. Będąc w szkole n-lka mówiła, że kiedyś było tak że w trakcie zajęć grupki osób chodziły do różnych szkół, przyglądały się zajęciom i wiedzialy co z czym się je, ja mam wrażenie że po licencjacie nie do końca jestem gotowa do pracy niestety
Muszę się zgodzić.
Praktyki praktykami, ale tylko raz mi się udało dobrze trafić to się trochę nauczyłam i "liznęłam" tematu, ale jak miałam praktyki np. w gimnazjum to matkojedynaprzenajświętsz a - najgorszemu wrogowi nie życzę zetknięcia się z taką kadrą pedagogiczną
Tak czy siak, ja po licencjacie mam pewność, że jak już ewentualnie uda mi się trafić do placówki pedagogicznej, to się będę musiała wszystkiego na miejscu dowiedzieć i nauczyć

Edytowane przez miss kitsch
Czas edycji: 2011-09-12 o 13:31
miss kitsch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 17:01   #2363
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Napisane przez miss kitsch Pokaż wiadomość
O, właśnie.... Ja muszę skończyć

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ----------

Muszę się zgodzić.
Praktyki praktykami, ale tylko raz mi się udało dobrze trafić to się trochę nauczyłam i "liznęłam" tematu, ale jak miałam praktyki np. w gimnazjum to matkojedynaprzenajświętsz a - najgorszemu wrogowi nie życzę zetknięcia się z taką kadrą pedagogiczną
Tak czy siak, ja po licencjacie mam pewność, że jak już ewentualnie uda mi się trafić do placówki pedagogicznej, to się będę musiała wszystkiego na miejscu dowiedzieć i nauczyć
No ja na szczęście w przedszkolu mam super opiekunkę, która wszystko mi tłumaczy. Mówi mi jak ona by zajęcia przeprowadziła i co robię np. źle.. albo co mogłabym poprawić/ dopracować. Ale też zdziwiło mnie,że mam praktyki po 2 roku a dopiero na 3 roku będę mieć wszystkie metodyki itp.
Dzisiaj nie wiem czy to ze względu na to,że po weekendzie,ale dzieci były okropne, rozkojarzone i nikogo nie słuchały Także dziisiejszy dzień był klapą ! Mam nadzieję,że jutro będzie lepiej...

Stary 2011-09-12, 19:37   #2364
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adziorek1990 Pokaż wiadomość
No ja na szczęście w przedszkolu mam super opiekunkę, która wszystko mi tłumaczy. Mówi mi jak ona by zajęcia przeprowadziła i co robię np. źle.. albo co mogłabym poprawić/ dopracować. Ale też zdziwiło mnie,że mam praktyki po 2 roku a dopiero na 3 roku będę mieć wszystkie metodyki itp.
Dzisiaj nie wiem czy to ze względu na to,że po weekendzie,ale dzieci były okropne, rozkojarzone i nikogo nie słuchały Także dziisiejszy dzień był klapą ! Mam nadzieję,że jutro będzie lepiej...
Też tak mam Znaczy miałam podstawy nauczania i nie było to jak uczyć tylko hmm... czego niby uczyć. Niby, bo w sumie chyba tylko ze środowiska pani nam powiedziała konkretnie czego uczyć będziemy dzieciaki. Z polskiego robiliśmy rzeczy takie jak ludzie na filologii polskiej

A mi dziś pani powiedziała, że moja jutrzejsza lekcja zapowiada się super
Ale żeby była super muszę przysiąść teraz i powycinać znaki drogowe do końca, zrobić sygnalizatory i puzzle z nich, potem jeszcze milion innych rzeczy Ale i tak jestem OSOM
Stary 2011-09-12, 20:05   #2365
lilka_lilka
Przyczajenie

Cytat:

Gratuluję! Ja dopiero licencjat. O czym pisałaś? I jak z pracą? (wiem że to zależy od miejsca, specjalności, którą skończyłaś, regionu itd, itp. ale jestem ciekawa )
Dzięki
Skończyłam specjalność edukacja medialna i technologie inf. (Poznań, UAM), pracę pisałam w skrócie o wpływie komunikowania się przez Internet na komunikację twarzą w twarz Fajny wdzięczny temat, koniecznie trzeba wybrać coś, co nas interesuje, bo niektórzy wzięli sobie tematy z kosmosu i pisanie szło im baardzo ciężko
Po mojej specjalności ponad połowa z 20 osobowej grupy znalazła pracę związaną z edukacją/mediami. Więc źle nie jest Ja na razie do pracy nie idę, bo jestem w ciąży i za 2 miesiące przywitam synusia Ale mam nadzieję, że za 2 lata najpóźniej wyląduję w s.p., ewentualnie w przedszkolu.
Praktyki w sumie wspominam miło, coś tam z nich wyniosłam, chociaż jak zacznę pracę za 2 lata to już zdążę pozapominać i tak pewnie
lilka_lilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 22:30   #2366
anlejka
Zakorzenienie

Zrobiłam detektywa
Czekam aż mi lupa wyschnie żeby ją przypiąć. I tak ją rozbiorę i spakuję do worka na śmieci Tylko dlatego, że muszę busem dojechać, a ludzie i tak patrzą na mnie dziwnie już
Stary 2011-09-12, 22:36   #2367
violonczelistka
Rozeznanie

Cytat:
A praktyki - ja miałam 150 h pedagogicznych, czyli w szkołach przede wszystkim, no i akurat w szkole robiłam.
Miałas praktyki w szkole na ped. resocjalizacyjnej ? Jestem troche zdziwiona, bo reska to raczej zakłady karne, domy dziecka..

Edytowane przez violonczelistka
Czas edycji: 2013-04-06 o 21:39
violonczelistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 10:08   #2368
Alexandraa
Zakorzenienie

GG do Alexandraa

Cytat:
Jakiej pracy? Lic. czy mgr?
Magisterskiej.
Na razie mam stronę tytułową a do końca września mam termin na oddanie pierwszego rozdziału.

Cytat:
Zrobiłam detektywa
Czekam aż mi lupa wyschnie żeby ją przypiąć. I tak ją rozbiorę i spakuję do worka na śmieci Tylko dlatego, że muszę busem dojechać, a ludzie i tak patrzą na mnie dziwnie już
Anlejka, Ty jesteś hardcorem.

Królowa Aleksandra
Blog <- klik

Alexandraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 14:04   #2369
xestrellax
Rozeznanie

Tak, niestety bo musiałam zrobić praktyki pedagogiczne Czyli nie związane z pracą reso. ale jako że od pewnego czasu reso jest na pedagogice, to musimy mieć też uprawnienia pedagogiczne, w związku z czym: 150h praktyk ped.+60h zawodowych (powinno być odwrotnie moim zdaniem ale dobra).

Edytowane przez xestrellax
Czas edycji: 2013-04-13 o 16:08
xestrellax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-13, 15:32   #2370
adziorek1990
Idiotka

Laseczki poratujcie mnie
Piszę konspekt na jutrzejsze zajęcia... i będę (muszę) nauczyć dzieciaczki jednej zwrotki pewnej piosenki I mam problem .. w konspekcie musze wypisać wszystkie metody jakimi się posłuchuje (rozmowa, pokaz, instrukcja, polecenia ble ble ble). I powiedzcie mi 'spiewanie piosenki' jaką jest metodą ?
Mam nadzieję,że jakaś dobra duszka mi odpowie
Pozdrawiam

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości