|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2161 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2162 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() Wiecie co, wczoraj zaraz po powrocie do domu, o godz. 18, poszłam pod prysznic i do spania, spałam 11 godz. i wcale nie czułam się jakoś szczególnie wyspana jak wstałam o 6 rano A wczoraj rano z kolei zaplanowałam wyjście z domu 15 min wcześniej niż zwykle, bo Maks szedł do przedszkola po 3 tyg przerwy i miałam różne sprawy do zapłacenia i omówienia z wychowawczynią i... dobrze zrobiłam, bo miałam pierwsze jesienne skrobanie szybek ![]() Ja wyprawkę będę kompletować w 7-8 mies. Jeśli będzie chłopczyk, to ubranka będę mieć z głowy, bo mam wszystko po Maksie. Natomiast wózek, łóżeczko i inne akcesoria sprzedaliśmy i to będę kupować. I cieszę się, że tak zrobiliśmy, bo teraz mamy zupełnie inne wymagania np. co do wózka. Mirabelka7, anulka4771, ałła, karola2546, occulta24, witajcie, zapraszamy Mirabelka7, a mogę zapytać, jak długo staraliście się o córeczkę, skoro teraz jesteś zaskoczona tak szybkim pozytywnym wynikiem? Ja z kolei trzy razy zachodziłam w pierwszym cyklu i teraz nie mogłam się doczekać i już zaczynałam się martwić, bo udało się "dopiero" w 4 cyklu Będzie nam bardzo miło, jak dasz radę przeczytać nasze dyskusje occulta24, miesiąc księżycowy to 28 dni, czyli tyli ile trwają wszystkie fazy księżyca i książkowy kobiecy cykl, stąd też pochodzi nazwa miesiączka ![]() Cytat:
Zdrowy rozsądek i tyle kapukat, a nie masz kogo poprosić o pomoc w przeprowadzce? Może znajdą się jakieś życzliwe koleżanki To rzeczywiście niezbyt dobry czas dla Ciebie, żebyś skakała przy pakowaniu, jeszcze przeziębiona do tego Dobrze pamiętam, ile przy tym zamieszania i pracy. Ostatni raz był w lipcu tego roku na szczęście już do swojego mieszkania. I w pierwszym miesiącu w nowym gniazdku poczęliśmy Fasolkę, a staraliśmy się już 3 mies wcześniej Kto powiedział, że czerwony nie może być dla chłopca? Wiadomo, że nie żaden blady, czy wpadający w różowy, ale porządnie czerwony moim zdaniem, jak najbardziej jest uniwersalny mar2sia, ja nie kojarzę, ale mój tż twierdzi, że za każdym razem zaraz na początku ciąży robią mi się ciemniejsze włosy na brzuchu ![]() Cytat:
Cytat:
Nieraz sobie kupujemy. Pewnie maleństwu będziemy ciągle podjadać ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tobie też gratuluję dobrych wieści ![]() Cieszę się, że u Ciebie i śliweńki taka poprawa. Mam nadzieję, że i ja w 12 tc na wizycie (to już za tydzień Co prawda gin mówił, żeby się tym zupełnie nie przejmować, no ale niestety jest jakiś procent przypadków, w których torbiel się nie wchłania i operuje się ją w ciąży ![]() Uff, doczytałam, odpisałam trochę wybiórczo, wybaczcie. Odpoczęłam troszkę i muszę jechać na zakupy. Tak mi się nie chciało od razu po pracy, ale teraz już nie ma uproś, jak nie kupię dziś płynu zimowego do spryskiwaczy, to jutro będzie źle ![]() Jak wrócę, to jeszcze zajrzę i dopiszę nowe mamusie |
||||||
|
|
|
#2163 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny w ok. 10tc i powyżej, ile już przytyłyście??? Ja 1,5kg i czuję się jakoś fatalnie, jak beka, tak jakbym zjadła z 10kg żarcia i brzuch mi pękał. A zachcianki....!!! Pilnuje się jak mogę, ale w kółko coś mi chodzi po głowie. Tylko nie piszcie jakie macie zachcianki bo początkowo to Wy dawałyście mi zwariowane pomysły...
|
|
|
|
#2164 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja sobie zrobiłam puree, ale jednak to nie jest to, co bym zjadła. Tak więc piję kolejną herbatkę na zmianę z sokiem jabłkowo-marchewkowym i wodą. Zaraz idę umyć kudełki i myknę spać. Nie czekam na męża bo do 22 chyba nie dam rady
![]() Dobrej nocy Mamusie
|
#2165 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=kism;30028540]Hej
![]() Mirabelka7, a mogę zapytać, jak długo staraliście się o córeczkę, skoro teraz jesteś zaskoczona tak szybkim pozytywnym wynikiem? Ja z kolei trzy razy zachodziłam w pierwszym cyklu i teraz nie mogłam się doczekać i już zaczynałam się martwić, bo udało się "dopiero" w 4 cyk [/QUOTE=kism;30028540] Witaj, szczerze mówiąc córa nie była planowana, teraz planowaliśmy i strasznie nas to cieszyło (nie mówie że przy Nadi nie) i naprawde nie myślałam, że to takie "proste". Cieszymy się strasznie, że nam się udało tak szybko bo oboje uważamy że dziecko powinno mieć kogoś prócz rodzica, nie chciałabym, aby Mała została kiedyś sama na świecie....
|
#2166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2167 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie wcinam chipsy solone
dietowo ale straszną miałam ochotę ![]() Cytat:
|
|
|
#2168 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, wybaczcie, że nic nie piszę, ale nie mogę za Wami nadążyć
Co odpalam wizaz to własnie skończyła się jakaś ciekawa dyskusja...Ja się ostatnio nie ważę, bo stwierdziłam, że nie będę się stresować Coś chyba przytyłam, myślę, że tak ok. 1kg, bo czuję też po brzuchu, że mi urósł. Dostałam od gina ostatnio taką gazetkę odnośnie diety w ciąży i tam jest taka tabelka gdzie jest napisane ile powinno się przytyć w poszczególnych trymestrach w zależnoście od tego, jakie się miało BMI przed ciążą. Mi wyszło, że w I trymestrze 1,6kg, ale nie wiem czy nie przekroczę tego... Natomiast odnośnie całej ciąży to wyszło mi od 11 do 16 kg (z hakami), więc tyle, ile mniej więcej planuję (tzn. chciałabym tak max 12kg, ale nie wiem czy się uda, bo mam dość duży apetyt Kupiłam sobie dziś kurtkę zimową, a raczej taki kurtko-płaszyczyk - bardzo fajna, ciepła, ma fajny kolor (taki ziemisty brąz), no i najważniejsze, jak się ją pospina paskiem w pasie i zatrzaskami z przodu to jest fajnie dopasowana, ale można się też poluzować i wtedy taki brzuchol się zmieści, ze hej Tak że jestem wyposażona na zimę i mogę już spać spokojnie
|
|
|
|
#2169 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gratuluję. Ja też liczę od 6-09-2011 a ginekolog od 4-09-2011 (z jego obliczeń tak wynika). Dlatego będziesz miała termin podobny do mojego czyli 13-06-2012 Aha, i ja też mam 29lat i pierwsza ciąża
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2011-10-18 o 22:41 |
|
|
|
|
#2170 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Płyn zimowy zakupiony, nalany - z jednym spokój
Do tego strasznie mnie wzięło na śledzie Kupiłam sobie a'la matias i zrobiłam od razu z takiego ''świątecznego" przepisu mojej mamy. Zawsze mi się będę te śledzie z Wielkanocą kojarzyć ![]() Cytat:
Ja teraz się bardziej pilnuję, żeby w miarę dobrze się odżywiać, choć słodyczy też sobie nie odmawiam, czasem coś zjem, tzn. pilnuję się znacznie bardziej niż w ciąży z Maksem, gdzie jak już kiedyś wspominałam, po 10 latach odmawiania sobie wielu jedzeniowych przyjemności ze względu na balet, jadłam dosłownie wszystko (pomijając jakieś fastfoody czy takie b. niezdrowe rzeczy), nie ograniczając się w ogóle i przytyłam 27 kg Cytat:
Też bym chciała 15 kg nie przekroczyć, ale zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. Nie będę się tym w czasie ciąży jakoś szczególnie zamartwiać. Tamto 27 kg zrzuciłam równo w 5 mies. więc myślę, że i teraz jakoś to będzie ![]() Zazdraszczam zakupu kurtki Też bym chciała już mieć jakąś, bo moja obecna kurtka jest taka dość dopasowana i zaczyna być lekko obcisła Na razie dalej poluję na allegro.
|
||
|
|
|
#2171 |
|
Wtajemniczenie
|
Hey. To może jeszcze ja się udzielę po przeczytaniu tej masy nowych wiadomości, bo nie nadążam za Wami
i zmykam spać U mnie póki co mdłości nie ma, ale dziś kiedy byłam u koleżanki w zoologicznym to jakoś mocno odczuwałam zapach tych wszystkich karm na wagę, i szybko uciekłam Miałam dziś wyjątkowy apetyt. Nie wiem czy taki miałam dzień, czy mam to już kojarzyć z typowym dla ciąży apetytem. Póki co dalej lubię, to co lubiłam. Kawę mogłabym pić hektolitrami ( i to mnie martwi) ale kupiłam sobie bezkofeinową, i mi nie smakuje i może teraz będę sobie odmawiała kawy Dziś spałam do 10,30 szok, ale miałam wolne to mogłam sobie pozwolić Zmykam spać Dobranoc i do jutra Aha, czy to normalne żeby zjeść na raz pół garnka rosołu z lanym ciastem heh
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#2172 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2173 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przytyłam 3kg.. czasami owszem zaszalałam z frytkami kebabami itp.. ale bez przesady i też czuję się "wielka" brzuch mi widać na pierwszy rzut oka.. to chyba wszystko przez to, że praktycznie nie mam mdłości.. (tak sobie tłumaczę). A jestem po dukanie (w maju skończyłam) ale pilnowałam wagi.. i z 1kilowymi wahaniami utrzymywała się.. a teraz.. szok.. no ale są rzeczy ważne i ważniejsze, mogę tyć byle dzidzia była zdrowa. Najwyżej po porodzie będę miała rzeźnię
|
|
|
|
|
#2174 |
|
Zadomowienie
|
U mnie na razie waga stoi, brzuszka też nie widać to ledwo 7 tydzień więc za wcześnie
|
|
|
|
#2175 |
|
Raczkowanie
|
Podobno w 2 ciąży szybciej rośnie brzuszek. Ja poprzednio miałam brzuch-gigant, ciekawe jak teraz będzie
|
#2176 |
|
Zadomowienie
|
U mnie na razie waga stoi no ale to sam początek więc nie ma co się dziwić. Za to brzucha jeszcze nie zgubiłam po poprzedniej ciąży więc teraz będę wyglądała jak monstrum
U mnie to już drugi raz kiedy zaczynam dukana, zrzucam 15 kilo i okazuje się że jestem w ciąży. Właśnie muszę poszukać informacji czy mogę stosować III fazę będąc w ciąży to może miałabym choć odrobinę mniej do zrzucania po.
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
#2177 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja w pierwszej ciąży nie jadłam słodyczy, tłustych i niezdrowych potraw i generalnie uważałam na to co jem i nie przytyłam dużo, tak mi to weszło w krew, że do dzisiaj bardzo zdrowo się odżywiam i mam nadzieję, że nie przytyję ponad normę ![]() Mirabelka moja mama będąc ze mną w ciąży praktycznie nie miała brzucha do 8 miesiąca a na porodówce jej nie wierzyli, że to 9 miesiąc...a to była jej trzecia ciąża. faktem jest, że do końca 6 miesiąca ale jak widać zasady nie ma
|
|
|
|
|
#2178 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Fajnie że cora więcej Nas sie zbiera, ja wczoraj słabo czułam i jajnik bolał, to normalne że czasem bolą jajniki?? a co do macierzyńskiego to rzeczywiscie od 2012 jest dodatkowo 4 tyg a ojcowski 2 tyg mój mąż sie cieszy, że będzie miał dodatkowy urlop ![]() mam pytanie od którego miesiąca stosuje sie kremy na rozstępy i jakie najlepsze?? a co myslicie o imieniu Eliasz dla chłopca bo takie mi sie podoba
|
#2179 |
|
Zadomowienie
|
IV faza jest na całe życie. Ale III z większą dawką owoców i węgli też myślę że może być. Wszystko z rozsądkiem i tyle.
|
|
|
|
#2180 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pestkaxx ziajka balsam przeciw rozstępom i oliwka babyderam w gigantycznych ilościach. Tanie i dla mnie okazały się bardzo skuteczne Ja używałam oliwki prawie od początku kiedy się dowiedziałam (genaralnie używam jej non stop od ciąży bo go uwielbiam) a ziajka chyba w okolicach 2-3 miesiąca. Miałam z mustelli ale zapach mnie odrzucał.
|
|
|
|
|
#2181 |
|
Zadomowienie
|
Jak to jest z ojcowskim urlopem? Myślałam że to "zamiennik" z macierzyńskim. Kurde oświećcie mnie
|
|
|
|
#2182 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Urlop ojcowski - ojciec może wykorzystać część macierzyńskiego. |
|
|
|
|
#2183 |
|
Zadomowienie
|
Czyli wtedy ja mam o te 2 tyg mniej?
|
|
|
|
#2184 |
|
Zadomowienie
|
Ojcowski to są odrębne dwa tygodnie do wykorzystania w dowolnym czasie w ciągu pierwszego roku życia dziecka. Ojciec może wykorzystać też część macierzyńskiego (Ty musisz wykorzystać 14 tyg. on może wziąć resztę) - Ty wracasz do pracy a on przez resztę czas jest z dzieckiem. Po porodzie każdemu ojcu przysługują te dwa tygodnie wolnego - z tego co pamiętam to była opieka.
Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-10-19 o 09:52 |
|
|
|
#2185 |
|
Raczkowanie
|
Co do rozstępów to niestety na swoim przykładzie i paru innych koleżanek doświadczyłam, że jeśli ktoś ma predyspozycje do ich posiadania to chocby na głowie stawał nie uniknie ich.
Smarowałam się od dnia kiedy się dowiedziałam,że jestem w ciąży, oliwkami, balsamami, czasem nawet 3 razy dziennie, w pracy, w domu, wszędzie. potem nawet włączyłam do swojej kuracji zwykłą oliwę z oliwek (wbrew pozorom nie śmierdzi w połączeniu ze skórą). Jaki efekt? do 7 miesiąca zero rozstępów, a potem jak się posypały to dramat! Jeden za drugim.... mimo, że nie przytyłam dużo (10kg), ale brzuch miałam wielki i rozstępy w zasadzie tylko z przodu brzucha. Mam to po mamie, natomiast babcia nie miała ani jednego i siostra mamy która w ciązy przytyła 35 kg ani obwisłej skóry ani 1 rozstępu.... Ach ta sprawiedliwość
|
#2186 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyżbyś dostałą gazetkę od gina poradnik nie tylko dietetyczny z firmy pregna plus??bo ja mam taką i tam są tabelki o których piszesz z kilogramami i bmi, ja jak na razie ważę mniej niż przed ciążą, ja czekam na legginsy ciążowe z allegro cieplejsze i wczoraj wygrałam aukcję spodni jeansowych mam nadzieję że będą dobre jak przyjdą używane z przesyłką za całe 23,70zł Cytat:
![]() Cytat:
kremy możesz zacząć już od pierwszego miesiąca (babydream z rossmana) i od 4m. ( ziaja i bielenda jesli dobrze pamiętam ) ja dziś wstałam z TŻ rano o 7 zjadłam i jak TŻ poszedł do pracy poszłam spać i wstałam pół godziny temu, strasznie biodra bolą mnie od rana, koleżanka mówiła że to może być rwa kulszowa tylko jakoś wcześnie
|
|
#2187 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze jedno, ojcowski można wykorzystać automatycznie tylko uprzedzając kiedy czy na wniosek? Mężu ma nienormalnego pracodawcę.. ;/
|
|
|
|
#2188 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Automatycznie po porodzie tzn. po wyjściu ze szpitala dostanie 2 tygodnie opieki i tutaj po prostu przedstawia to pracodawcy. Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-10-19 o 10:34 |
|
|
|
|
#2189 |
|
Raczkowanie
|
Z tego co czytalam to trzeba napisać wniosek i od lekarza tez miec zaswiadczenie, a pracodawca musi dac te dwa tyg opieki, mozna do roku wykorzystac
![]() ---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- oj to musze kupic oliwke, bo jeszcze nie zaczełam sie smarować
|
#2190 |
|
Zakorzenienie
|
ojcowski na wniosek i trzeb wykorzystać do pierwszego roku życia dziecka, ja się smaruje jeszcze oliwka od kilku dni kupiłam sobie w żelu
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.

Dziewczyny moje kochane nie warto wierzyć we wszystko co piszę w internecie i się nakręcać. Wszystko jest dla ludzi, nawet dla kobiet w ciąż, chyba że mamy na 100% potwierdzone, że nie, czyli np alkohol czy też brak seksu przy ciąży zagrożonej.
To rzeczywiście niezbyt dobry czas dla Ciebie, żebyś skakała przy pakowaniu, jeszcze przeziębiona do tego 
Ja tu ochotkę na mięsko mam, a Ty jakimiś kaszkami się zajadasz 

Co prawda gin mówił, żeby się tym zupełnie nie przejmować, no ale niestety jest jakiś procent przypadków, w których torbiel się nie wchłania i operuje się ją w ciąży 

Kupiłam sobie a'la matias i zrobiłam od razu z takiego ''świątecznego" przepisu mojej mamy. Zawsze mi się będę te śledzie z Wielkanocą kojarzyć 
Też bym chciała 15 kg nie przekroczyć, ale zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. Nie będę się tym w czasie ciąży jakoś szczególnie zamartwiać. Tamto 27 kg zrzuciłam równo w 5 mies. więc myślę, że i teraz jakoś to będzie
Na razie dalej poluję na allegro.

i też czuję się "wielka" brzuch mi widać na pierwszy rzut oka.. to chyba wszystko przez to, że praktycznie nie mam mdłości.. (tak sobie tłumaczę). A jestem po dukanie (w maju skończyłam) ale pilnowałam wagi.. i z 1kilowymi wahaniami utrzymywała się.. a teraz.. szok.. no ale są rzeczy ważne i ważniejsze, mogę tyć byle dzidzia była zdrowa. Najwyżej po porodzie będę miała rzeźnię 
do końca 6 miesiąca ale jak widać zasady nie ma
tylko jakoś wcześnie