Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012 - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej?
Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy 29 54,72%
Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną 20 37,74%
Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam 1 1,89%
Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy 3 5,66%
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-18, 18:11   #2161
aneczka240
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012

Cytat:
Napisane przez occulta24 Pokaż wiadomość
Dobry tez jest obrany i pokrojony imbir, zalany miodem. jak puści sok to się go dodaje do herbatki
Ja herbatkę z imbirem piję rano na mdłości
Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
ja czekam na obiad zajadając się jabłkami, bo jak wypije jeszcze jedno mleko albo herbatę, to zacznę wariować
czyli rozumiem że przeziębień przyszedł czas?
Chyba tak

15

aneczka240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 20:33   #2162
kism
Wtajemniczenie

Hej
Wiecie co, wczoraj zaraz po powrocie do domu, o godz. 18, poszłam pod prysznic i do spania, spałam 11 godz. i wcale nie czułam się jakoś szczególnie wyspana jak wstałam o 6 rano Dziś mam 10 stron do przeczytania. Nawet nie próbuję narzekać, tylko biorę się za czytanie.
A wczoraj rano z kolei zaplanowałam wyjście z domu 15 min wcześniej niż zwykle, bo Maks szedł do przedszkola po 3 tyg przerwy i miałam różne sprawy do zapłacenia i omówienia z wychowawczynią i... dobrze zrobiłam, bo miałam pierwsze jesienne skrobanie szybek
Ja wyprawkę będę kompletować w 7-8 mies. Jeśli będzie chłopczyk, to ubranka będę mieć z głowy, bo mam wszystko po Maksie. Natomiast wózek, łóżeczko i inne akcesoria sprzedaliśmy i to będę kupować. I cieszę się, że tak zrobiliśmy, bo teraz mamy zupełnie inne wymagania np. co do wózka.

Mirabelka7, anulka4771, ałła, karola2546, occulta24, witajcie, zapraszamy

Mirabelka7, a mogę zapytać, jak długo staraliście się o córeczkę, skoro teraz jesteś zaskoczona tak szybkim pozytywnym wynikiem? Ja z kolei trzy razy zachodziłam w pierwszym cyklu i teraz nie mogłam się doczekać i już zaczynałam się martwić, bo udało się "dopiero" w 4 cyklu
Będzie nam bardzo miło, jak dasz radę przeczytać nasze dyskusje

occulta24, miesiąc księżycowy to 28 dni, czyli tyli ile trwają wszystkie fazy księżyca i książkowy kobiecy cykl, stąd też pochodzi nazwa miesiączka

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Zgadzam się z kism i potwierdzam jej słowa. A teraz dorzucę coś od siebie Dziewczyny moje kochane nie warto wierzyć we wszystko co piszę w internecie i się nakręcać. Wszystko jest dla ludzi, nawet dla kobiet w ciąż, chyba że mamy na 100% potwierdzone, że nie, czyli np alkohol czy też brak seksu przy ciąży zagrożonej.
Co do obawy o poronienie to powiem tak, cieszcie się tym, że jest fasolka w brzuszku i odpędźcie czarne myśli bo Wy się niepotrzebne stresujecie i dzidziolek też. Wiadomo, że każda z nas drży o zdrowie maluszka ale na niektóre rzeczy nie mamy wpływu więc lepiej ich nie przyciągać czarnymi myślami. Cieszcie się tym okresem bo jest najpiękniejszy w życiu, nosicie pod sercem nowe życie
niuniuniau, też mi się podoba to co piszesz Zdrowy rozsądek i tyle

kapukat, a nie masz kogo poprosić o pomoc w przeprowadzce? Może znajdą się jakieś życzliwe koleżanki To rzeczywiście niezbyt dobry czas dla Ciebie, żebyś skakała przy pakowaniu, jeszcze przeziębiona do tego Ja w ciągu 6 lat małżeństwa przeprowadzałam się 4 razy Dobrze pamiętam, ile przy tym zamieszania i pracy. Ostatni raz był w lipcu tego roku na szczęście już do swojego mieszkania. I w pierwszym miesiącu w nowym gniazdku poczęliśmy Fasolkę, a staraliśmy się już 3 mies wcześniej
Kto powiedział, że czerwony nie może być dla chłopca? Wiadomo, że nie żaden blady, czy wpadający w różowy, ale porządnie czerwony moim zdaniem, jak najbardziej jest uniwersalny

mar2sia, ja nie kojarzę, ale mój tż twierdzi, że za każdym razem zaraz na początku ciąży robią mi się ciemniejsze włosy na brzuchu

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
krwiaka nie matabletek nie muszę brać już i w pon wracam do pracy jak mdłości zmniejszą się bo gin pow że już minie ten okres, dziecko ma 61mm, 2 nóżki i 2 rączki, gin pomierzył i wszystko ok akurat miało czkawkę
śliweńka, cieszę się ogromnie i gratuluję

Cytat:
Napisane przez aneczka240 Pokaż wiadomość
Wee Ty Ja tu ochotkę na mięsko mam, a Ty jakimiś kaszkami się zajadasz Poczekaj, aż się maluch urodzi, wtedy Ci te kaszki zbrzydną
Moja ciocia jak robiła kaszki swojemu synkowi, to zawsze resztki ja pochłaniałam, tak samo mleko sztuczne ale to było 10 lat temu
Karola2546 witamy
My, tzn. ja i Maksiu do tej pory uwielbiamy te kaszki Nieraz sobie kupujemy. Pewnie maleństwu będziemy ciągle podjadać

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Witam.Umowe mam na czas określony do końca czerwca 2012,poród wyznaczony na 15 maja 2012,gin mi powiedział że mogą mnie zwolnić.Normalnie zgłupiałam...
Cytat:
Napisane przez PatkaM84 Pokaż wiadomość
Nie, nie mogą Cię zwolnić. Umowa przedłuża Ci się do dnia porodu a potem już Ciebie przejmuje ZUS a zakład pracy przesyła Ci świadectwo pracy. Chyba że zakład pracy przedłuży Ci umowę to by było najlepiej.
Zgadza się, nie mogą Cię zwolnić, anulka.

Cytat:
Napisane przez slimaczek19 Pokaż wiadomość
Byliśmy wczoraj na usg z badaniem przeziorności karkowej i innych rzeczy i wszystko w normie kamień z serca! Maluch rośnie, już 5,27cm ma od głowy do pupy. Wszystko fajnie było widać, serce, płuca, wątrobę, wszystko nam pokazali, 2 ręce i 2 nogi też mąż jak zamurowany wpatrzony. Krwiaczka widać nie było, czyli leżenie pomogło
slimaczku, zmieniłaś avka i myślałam w pierwszej chwili, że to jakis drugi slimaczek do nas pisze
Tobie też gratuluję dobrych wieści
Cieszę się, że u Ciebie i śliweńki taka poprawa. Mam nadzieję, że i ja w 12 tc na wizycie (to już za tydzień ) usłyszę takie info o mojej torbieli Co prawda gin mówił, żeby się tym zupełnie nie przejmować, no ale niestety jest jakiś procent przypadków, w których torbiel się nie wchłania i operuje się ją w ciąży

Uff, doczytałam, odpisałam trochę wybiórczo, wybaczcie. Odpoczęłam troszkę i muszę jechać na zakupy. Tak mi się nie chciało od razu po pracy, ale teraz już nie ma uproś, jak nie kupię dziś płynu zimowego do spryskiwaczy, to jutro będzie źle
Jak wrócę, to jeszcze zajrzę i dopiszę nowe mamusie
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 20:37   #2163
Ewunia_1984
Zadomowienie

Dziewczyny w ok. 10tc i powyżej, ile już przytyłyście??? Ja 1,5kg i czuję się jakoś fatalnie, jak beka, tak jakbym zjadła z 10kg żarcia i brzuch mi pękał. A zachcianki....!!! Pilnuje się jak mogę, ale w kółko coś mi chodzi po głowie. Tylko nie piszcie jakie macie zachcianki bo początkowo to Wy dawałyście mi zwariowane pomysły...
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 20:44   #2164
aneczka240
Wtajemniczenie

Ja sobie zrobiłam puree, ale jednak to nie jest to, co bym zjadła. Tak więc piję kolejną herbatkę na zmianę z sokiem jabłkowo-marchewkowym i wodą. Zaraz idę umyć kudełki i myknę spać. Nie czekam na męża bo do 22 chyba nie dam rady
Dobrej nocy Mamusie

15

aneczka240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 20:47   #2165
Mirabelka7
Raczkowanie

[QUOTE=kism;30028540]Hej
Mirabelka7, a mogę zapytać, jak długo staraliście się o córeczkę, skoro teraz jesteś zaskoczona tak szybkim pozytywnym wynikiem? Ja z kolei trzy razy zachodziłam w pierwszym cyklu i teraz nie mogłam się doczekać i już zaczynałam się martwić, bo udało się "dopiero" w 4 cyk
[/QUOTE=kism;30028540]

Witaj,
szczerze mówiąc córa nie była planowana, teraz planowaliśmy i strasznie nas to cieszyło (nie mówie że przy Nadi nie) i naprawde nie myślałam, że to takie "proste". Cieszymy się strasznie, że nam się udało tak szybko bo oboje uważamy że dziecko powinno mieć kogoś prócz rodzica, nie chciałabym, aby Mała została kiedyś sama na świecie....
Stary 2011-10-18, 21:12   #2166
mala77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Dziewczyny w ok. 10tc i powyżej, ile już przytyłyście??? Ja 1,5kg i czuję się jakoś fatalnie, jak beka, tak jakbym zjadła z 10kg żarcia i brzuch mi pękał. A zachcianki....!!! Pilnuje się jak mogę, ale w kółko coś mi chodzi po głowie. Tylko nie piszcie jakie macie zachcianki bo początkowo to Wy dawałyście mi zwariowane pomysły...
Dzisiaj 9t3d schudłam 1,5kg
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 21:42   #2167
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Ja właśnie wcinam chipsy solone dietowo ale straszną miałam ochotę

Cytat:

Kurcze to chyba muszę sie jakoś dogadać z pracodawcą, z którym notabene mam kiepskie stosunki, żeby otrzymać ten macierzyński przez 24 tyg bo z tego względu, że przebywam i urodzę w trakcie urlopu wychowawczego to będzie mi przysługiwała tylko sama podstawa urlopu macierzyńskiego skrócona do tego o dwa tygodnie
To się nazywa mieć pecha bo zaczęłam wychowawczy niecały miesiąc temu.
Polecam złożyć wniosek o przywrócenie do pracy a potem dać zwolnienie lekarskie. Pracodawca nie może Ci odmówić przyjęcia do pracy, a jak dasz zwolnienie będziesz miała normalną pensję.

Dominiś - 20.05.2012
PatkaM84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 21:44   #2168
rinco
Wtajemniczenie

Dziewczyny, wybaczcie, że nic nie piszę, ale nie mogę za Wami nadążyć Co odpalam wizaz to własnie skończyła się jakaś ciekawa dyskusja...

Ja się ostatnio nie ważę, bo stwierdziłam, że nie będę się stresować Coś chyba przytyłam, myślę, że tak ok. 1kg, bo czuję też po brzuchu, że mi urósł. Dostałam od gina ostatnio taką gazetkę odnośnie diety w ciąży i tam jest taka tabelka gdzie jest napisane ile powinno się przytyć w poszczególnych trymestrach w zależnoście od tego, jakie się miało BMI przed ciążą. Mi wyszło, że w I trymestrze 1,6kg, ale nie wiem czy nie przekroczę tego... Natomiast odnośnie całej ciąży to wyszło mi od 11 do 16 kg (z hakami), więc tyle, ile mniej więcej planuję (tzn. chciałabym tak max 12kg, ale nie wiem czy się uda, bo mam dość duży apetyt ).

Kupiłam sobie dziś kurtkę zimową, a raczej taki kurtko-płaszyczyk - bardzo fajna, ciepła, ma fajny kolor (taki ziemisty brąz), no i najważniejsze, jak się ją pospina paskiem w pasie i zatrzaskami z przodu to jest fajnie dopasowana, ale można się też poluzować i wtedy taki brzuchol się zmieści, ze hej Tak że jestem wyposażona na zimę i mogę już spać spokojnie
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 22:40   #2169
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez occulta24 Pokaż wiadomość
Też postanowiłam się ujawnić, już od jakiegoś czasu Was podczytuję .

Na początek ogromne gratulacje wszystkim przyszłym mamom, trzymam kciuki żebyśmy wszystkie gładko przeszły ten okres, i cieszyły się zdrowymi maluchami.

Mam 29 latek i maluch jest pierwszy. Dwie kreseczki pozytywnie zaskoczyły nas w zeszłym tygodniu . Już jestem po badaniach, troszkę mam podwyższone anty-TPO (7 z kawałkiem, a norma jest 5 z kawałkiem), wybieram się do poradni tarczycowej. A w przyszłym tygodniu na badanie do ginekologa (byłam już raz, ale pan doktor wysłał mnie na badania i jak mu podałam wyniki kazał przyjść pod koniec października). Wg. tych dziwacznych obliczeń, powinnam Malucha liczyć od 06-09-2011.

Oczywiście mam masę pytań . Łykam teraz Kwas foliowy z DHA (Pregna - tej firmy polecił mi lekarz) i tam dawka kwasu foliowego jest jest 0,4mg, a jak się dowiedziałam o ciąży to kupiłam w aptece pierwszy lepszy i było 5mg kwasu i tak teraz rozkminiam czy to 0,4 wystarczy?

I lekarz na wszelki wypadek kazał mi łykać duphaston, to jeszcze przed badaniami, zasadniczo nie do końca ogarniam na jakiej zasadzie on działa, wiem że to progesteron, i że zażywa się go dla podtrzymania ciąży, wiecie coś więcej?

Aha i co chodzi z miesiącami księżycowymi?

Przepraszam za ten hurt i chaos, ale świeżak jestem w tej materii i trochę panikuję
Witaj kochana Gratuluję. Ja też liczę od 6-09-2011 a ginekolog od 4-09-2011 (z jego obliczeń tak wynika). Dlatego będziesz miała termin podobny do mojego czyli 13-06-2012 Aha, i ja też mam 29lat i pierwsza ciąża

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"

Edytowane przez stokroteczka777
Czas edycji: 2011-10-18 o 22:41
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-18, 23:51   #2170
kism
Wtajemniczenie

Płyn zimowy zakupiony, nalany - z jednym spokój Do tego strasznie mnie wzięło na śledzie Kupiłam sobie a'la matias i zrobiłam od razu z takiego ''świątecznego" przepisu mojej mamy. Zawsze mi się będę te śledzie z Wielkanocą kojarzyć Mniam, leża sobie w lodówce gotowe, jutro się na nie rzucę

Cytat:
Ewunia, nie zamartwiaj się wagą Będziesz jeszcze znaczniej większą "beką" niż teraz Ja teraz się bardziej pilnuję, żeby w miarę dobrze się odżywiać, choć słodyczy też sobie nie odmawiam, czasem coś zjem, tzn. pilnuję się znacznie bardziej niż w ciąży z Maksem, gdzie jak już kiedyś wspominałam, po 10 latach odmawiania sobie wielu jedzeniowych przyjemności ze względu na balet, jadłam dosłownie wszystko (pomijając jakieś fastfoody czy takie b. niezdrowe rzeczy), nie ograniczając się w ogóle i przytyłam 27 kg Teraz mam ok. 0,5 kg na plusie (10t5d), a wtedy w 13 tc miałam już 2,5 kg

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Dostałam od gina ostatnio taką gazetkę odnośnie diety w ciąży i tam jest taka tabelka gdzie jest napisane ile powinno się przytyć w poszczególnych trymestrach w zależnoście od tego, jakie się miało BMI przed ciążą. Mi wyszło, że w I trymestrze 1,6kg, ale nie wiem czy nie przekroczę tego... Natomiast odnośnie całej ciąży to wyszło mi od 11 do 16 kg (z hakami), więc tyle, ile mniej więcej planuję (tzn. chciałabym tak max 12kg, ale nie wiem czy się uda, bo mam dość duży apetyt ).
Kupiłam sobie dziś kurtkę zimową, a raczej taki kurtko-płaszyczyk - bardzo fajna, ciepła, ma fajny kolor (taki ziemisty brąz), no i najważniejsze, jak się ją pospina paskiem w pasie i zatrzaskami z przodu to jest fajnie dopasowana, ale można się też poluzować i wtedy taki brzuchol się zmieści, ze hej Tak że jestem wyposażona na zimę i mogę już spać spokojnie
rinco, to tak mniej więcej ta waga, o której piszesz jest przeciętnie zalecana Też bym chciała 15 kg nie przekroczyć, ale zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. Nie będę się tym w czasie ciąży jakoś szczególnie zamartwiać. Tamto 27 kg zrzuciłam równo w 5 mies. więc myślę, że i teraz jakoś to będzie
Zazdraszczam zakupu kurtki Też bym chciała już mieć jakąś, bo moja obecna kurtka jest taka dość dopasowana i zaczyna być lekko obcisła Na razie dalej poluję na allegro.
Stary 2011-10-19, 00:05   #2171
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Hey. To może jeszcze ja się udzielę po przeczytaniu tej masy nowych wiadomości, bo nie nadążam za Wami i zmykam spać U mnie póki co mdłości nie ma, ale dziś kiedy byłam u koleżanki w zoologicznym to jakoś mocno odczuwałam zapach tych wszystkich karm na wagę, i szybko uciekłam Miałam dziś wyjątkowy apetyt. Nie wiem czy taki miałam dzień, czy mam to już kojarzyć z typowym dla ciąży apetytem. Póki co dalej lubię, to co lubiłam. Kawę mogłabym pić hektolitrami ( i to mnie martwi) ale kupiłam sobie bezkofeinową, i mi nie smakuje i może teraz będę sobie odmawiała kawy Dziś spałam do 10,30 szok, ale miałam wolne to mogłam sobie pozwolić Zmykam spać Dobranoc i do jutra
Aha, czy to normalne żeby zjeść na raz pół garnka rosołu z lanym ciastem heh

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 00:09   #2172
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Heh, to normalne
Stary 2011-10-19, 08:14   #2173
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
U mnie to jest jakaś tragedia.. przytyłam 3kg.. czasami owszem zaszalałam z frytkami kebabami itp.. ale bez przesady i też czuję się "wielka" brzuch mi widać na pierwszy rzut oka.. to chyba wszystko przez to, że praktycznie nie mam mdłości.. (tak sobie tłumaczę). A jestem po dukanie (w maju skończyłam) ale pilnowałam wagi.. i z 1kilowymi wahaniami utrzymywała się.. a teraz.. szok.. no ale są rzeczy ważne i ważniejsze, mogę tyć byle dzidzia była zdrowa. Najwyżej po porodzie będę miała rzeźnię
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 08:23   #2174
martita_891
Zadomowienie

U mnie na razie waga stoi, brzuszka też nie widać to ledwo 7 tydzień więc za wcześnie

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
martita_891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 08:50   #2175
Mirabelka7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martita_891 Pokaż wiadomość
U mnie na razie waga stoi, brzuszka też nie widać to ledwo 7 tydzień więc za wcześnie
Podobno w 2 ciąży szybciej rośnie brzuszek. Ja poprzednio miałam brzuch-gigant, ciekawe jak teraz będzie
Stary 2011-10-19, 08:54   #2176
niuniuniau
Zadomowienie

U mnie na razie waga stoi no ale to sam początek więc nie ma co się dziwić. Za to brzucha jeszcze nie zgubiłam po poprzedniej ciąży więc teraz będę wyglądała jak monstrum

U mnie to już drugi raz kiedy zaczynam dukana, zrzucam 15 kilo i okazuje się że jestem w ciąży. Właśnie muszę poszukać informacji czy mogę stosować III fazę będąc w ciąży to może miałabym choć odrobinę mniej do zrzucania po.
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 09:03   #2177
martita_891
Zadomowienie

Cytat:
U mnie na razie waga stoi no ale to sam początek więc nie ma co się dziwić. Za to brzucha jeszcze nie zgubiłam po poprzedniej ciąży więc teraz będę wyglądała jak monstrum

U mnie to już drugi raz kiedy zaczynam dukana, zrzucam 15 kilo i okazuje się że jestem w ciąży. Właśnie muszę poszukać informacji czy mogę stosować III fazę będąc w ciąży to może miałabym choć odrobinę mniej do zrzucania po.
III faza dukana jest chyba sposobem żywienia na całe życie więc jeśli masz nawyk jedzenia wg tego schematu to pewnie nie zaszkodzi dziecku
Ja w pierwszej ciąży nie jadłam słodyczy, tłustych i niezdrowych potraw i generalnie uważałam na to co jem i nie przytyłam dużo, tak mi to weszło w krew, że do dzisiaj bardzo zdrowo się odżywiam i mam nadzieję, że nie przytyję ponad normę

Mirabelka moja mama będąc ze mną w ciąży praktycznie nie miała brzucha do 8 miesiąca a na porodówce jej nie wierzyli, że to 9 miesiąc...a to była jej trzecia ciąża. faktem jest, że do końca 6 miesiąca ale jak widać zasady nie ma

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
Stary 2011-10-19, 09:15   #2178
pestkaxx
Raczkowanie

Witam

Fajnie że cora więcej Nas sie zbiera, ja wczoraj słabo czułam i jajnik bolał, to normalne że czasem bolą jajniki??

a co do macierzyńskiego to rzeczywiscie od 2012 jest dodatkowo 4 tyg a ojcowski 2 tyg mój mąż sie cieszy, że będzie miał dodatkowy urlop

mam pytanie od którego miesiąca stosuje sie kremy na rozstępy i jakie najlepsze??

a co myslicie o imieniu Eliasz dla chłopca bo takie mi sie podoba
pestkaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 09:19   #2179
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martita_891 Pokaż wiadomość
III faza dukana jest chyba sposobem żywienia na całe życie więc jeśli masz nawyk jedzenia wg tego schematu to pewnie nie zaszkodzi dziecku
IV faza jest na całe życie. Ale III z większą dawką owoców i węgli też myślę że może być. Wszystko z rozsądkiem i tyle.
Stary 2011-10-19, 09:24   #2180
martita_891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
IV faza jest na całe życie. Ale III z większą dawką owoców i węgli też myślę że może być. Wszystko z rozsądkiem i tyle.
aaa przepraszam, pomyliłam z dietą SB

pestkaxx ziajka balsam przeciw rozstępom i oliwka babyderam w gigantycznych ilościach. Tanie i dla mnie okazały się bardzo skuteczne Ja używałam oliwki prawie od początku kiedy się dowiedziałam (genaralnie używam jej non stop od ciąży bo go uwielbiam) a ziajka chyba w okolicach 2-3 miesiąca. Miałam z mustelli ale zapach mnie odrzucał.

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
Stary 2011-10-19, 09:29   #2181
debesciara
Zadomowienie

Jak to jest z ojcowskim urlopem? Myślałam że to "zamiennik" z macierzyńskim. Kurde oświećcie mnie
Stary 2011-10-19, 09:33   #2182
martita_891
Zadomowienie

Cytat:
Jak to jest z ojcowskim urlopem? Myślałam że to "zamiennik" z macierzyńskim. Kurde oświećcie mnie
Jak urodziłam to mąż dostał dwa tygodnie wolnego - papier wypisany przez lekarza w dniu wypisu ze szpitalu. Coś w stylu opieki.
Urlop ojcowski - ojciec może wykorzystać część macierzyńskiego.

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
Stary 2011-10-19, 09:45   #2183
debesciara
Zadomowienie

Czyli wtedy ja mam o te 2 tyg mniej?
Stary 2011-10-19, 09:48   #2184
martita_891
Zadomowienie

Cytat:
Czyli wtedy ja mam o te 2 tyg mniej?
Ojcowski to są odrębne dwa tygodnie do wykorzystania w dowolnym czasie w ciągu pierwszego roku życia dziecka. Ojciec może wykorzystać też część macierzyńskiego (Ty musisz wykorzystać 14 tyg. on może wziąć resztę) - Ty wracasz do pracy a on przez resztę czas jest z dzieckiem. Po porodzie każdemu ojcu przysługują te dwa tygodnie wolnego - z tego co pamiętam to była opieka.

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA

Edytowane przez martita_891
Czas edycji: 2011-10-19 o 09:52
Stary 2011-10-19, 10:07   #2185
Mirabelka7
Raczkowanie

Co do rozstępów to niestety na swoim przykładzie i paru innych koleżanek doświadczyłam, że jeśli ktoś ma predyspozycje do ich posiadania to chocby na głowie stawał nie uniknie ich.
Smarowałam się od dnia kiedy się dowiedziałam,że jestem w ciąży, oliwkami, balsamami, czasem nawet 3 razy dziennie, w pracy, w domu, wszędzie.
potem nawet włączyłam do swojej kuracji zwykłą oliwę z oliwek (wbrew pozorom nie śmierdzi w połączeniu ze skórą).
Jaki efekt? do 7 miesiąca zero rozstępów, a potem jak się posypały to dramat! Jeden za drugim.... mimo, że nie przytyłam dużo (10kg), ale brzuch miałam wielki i rozstępy w zasadzie tylko z przodu brzucha. Mam to po mamie, natomiast babcia nie miała ani jednego i siostra mamy która w ciązy przytyła 35 kg ani obwisłej skóry ani 1 rozstępu....
Ach ta sprawiedliwość
Stary 2011-10-19, 10:12   #2186
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wybaczcie, że nic nie piszę, ale nie mogę za Wami nadążyć Co odpalam wizaz to własnie skończyła się jakaś ciekawa dyskusja...

Ja się ostatnio nie ważę, bo stwierdziłam, że nie będę się stresować Coś chyba przytyłam, myślę, że tak ok. 1kg, bo czuję też po brzuchu, że mi urósł. Dostałam od gina ostatnio taką gazetkę odnośnie diety w ciąży i tam jest taka tabelka gdzie jest napisane ile powinno się przytyć w poszczególnych trymestrach w zależnoście od tego, jakie się miało BMI przed ciążą. Mi wyszło, że w I trymestrze 1,6kg, ale nie wiem czy nie przekroczę tego... Natomiast odnośnie całej ciąży to wyszło mi od 11 do 16 kg (z hakami), więc tyle, ile mniej więcej planuję (tzn. chciałabym tak max 12kg, ale nie wiem czy się uda, bo mam dość duży apetyt ).

czyżbyś dostałą gazetkę od gina poradnik nie tylko dietetyczny z firmy pregna plus??bo ja mam taką i tam są tabelki o których piszesz z kilogramami i bmi, ja jak na razie ważę mniej niż przed ciążą, ja czekam na legginsy ciążowe z allegro cieplejsze i wczoraj wygrałam aukcję spodni jeansowych mam nadzieję że będą dobre jak przyjdą używane z przesyłką za całe 23,70zł

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Hey. To może jeszcze ja się udzielę po przeczytaniu tej masy nowych wiadomości, bo nie nadążam za Wami i zmykam spać U mnie póki co mdłości nie ma, ale dziś kiedy byłam u koleżanki w zoologicznym to jakoś mocno odczuwałam zapach tych wszystkich karm na wagę, i szybko uciekłam Miałam dziś wyjątkowy apetyt. Nie wiem czy taki miałam dzień, czy mam to już kojarzyć z typowym dla ciąży apetytem. Póki co dalej lubię, to co lubiłam. Kawę mogłabym pić hektolitrami ( i to mnie martwi) ale kupiłam sobie bezkofeinową, i mi nie smakuje i może teraz będę sobie odmawiała kawy Dziś spałam do 10,30 szok, ale miałam wolne to mogłam sobie pozwolić Zmykam spać Dobranoc i do jutra
ja raz przechodziłam koło zoologicznego i myślałam czy jakbym tam pracowała czy bym wytrzymała te zapachy

Cytat:
Napisane przez pestkaxx Pokaż wiadomość
Witam

Fajnie że cora więcej Nas sie zbiera, ja wczoraj słabo czułam i jajnik bolał, to normalne że czasem bolą jajniki??

a co do macierzyńskiego to rzeczywiscie od 2012 jest dodatkowo 4 tyg a ojcowski 2 tyg mój mąż sie cieszy, że będzie miał dodatkowy urlop

mam pytanie od którego miesiąca stosuje sie kremy na rozstępy i jakie najlepsze??

a co myslicie o imieniu Eliasz dla chłopca bo takie mi sie podoba

kremy możesz zacząć już od pierwszego miesiąca (babydream z rossmana) i od 4m. ( ziaja i bielenda jesli dobrze pamiętam )

ja dziś wstałam z TŻ rano o 7 zjadłam i jak TŻ poszedł do pracy poszłam spać i wstałam pół godziny temu, strasznie biodra bolą mnie od rana, koleżanka mówiła że to może być rwa kulszowa tylko jakoś wcześnie

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 10:29   #2187
debesciara
Zadomowienie

Jeszcze jedno, ojcowski można wykorzystać automatycznie tylko uprzedzając kiedy czy na wniosek? Mężu ma nienormalnego pracodawcę.. ;/
Stary 2011-10-19, 10:33   #2188
martita_891
Zadomowienie

Cytat:
Jeszcze jedno, ojcowski można wykorzystać automatycznie tylko uprzedzając kiedy czy na wniosek? Mężu ma nienormalnego pracodawcę.. ;/
Te dwa tygodnie urlopu ojcowskiego na wniosek - ojciec musi złożyć go nie krócej niż 7 dni przed rozpoczęciem urlopu

Automatycznie po porodzie tzn. po wyjściu ze szpitala dostanie 2 tygodnie opieki i tutaj po prostu przedstawia to pracodawcy.

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA

Edytowane przez martita_891
Czas edycji: 2011-10-19 o 10:34
Stary 2011-10-19, 10:35   #2189
pestkaxx
Raczkowanie

Z tego co czytalam to trzeba napisać wniosek i od lekarza tez miec zaswiadczenie, a pracodawca musi dac te dwa tyg opieki, mozna do roku wykorzystac

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

oj to musze kupic oliwke, bo jeszcze nie zaczełam sie smarować
pestkaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-19, 10:41   #2190
śliweńka
Zakorzenienie

ojcowski na wniosek i trzeb wykorzystać do pierwszego roku życia dziecka, ja się smaruje jeszcze oliwka od kilku dni kupiłam sobie w żelu

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości